Tagovi

Droge - dekriminalizacija svega

3 svježa primjera vladinih "poklona" turizmu

"Dvostruko povećanje PDV-a, aktualno povećanje naknade za OIE i porez na nekretnine samo su tri svježa primjera enormnih povećanja obveza za poslodavce turističkog sektora", kažu iz Hrvatske udruge poslodavaca za Index nakon što smo ih upitali za komentar nedavnih događaja oko investicija u turizmu te za reakciju resornog ministarstva. Upitali smo ih također kako bi se najnovije odluke vlade uz krizu u Agrokoru mogle odraziti na poslovne rezultate u turizmu.

U HUP-u tako pojašnjavaju za Index da se i bez utjecaja Agrokora radi o milijunskim iznosima dodatnih davanja koja su za turistički sektor uvedena u zadnjih godinu dana i to bez kompenzacijskih mjera.

Nestabilni uvjeti poslovanja odrazit će se na poslovne rezultate

U isto vrijeme godinama stoje neriješena pitanja turističkog zemljišta i pomorskog dobra. Tržište rada diktira dodatni pritisak na rast plaća, pa je za pretpostaviti, kažu poslodavci, da će bez obzira na vrlo pozitivne trendove rasta turističkog prometa negativni efekti dodatnih opterećenja i rasta troškova poslovanja dugoročno imati negativan utjecaj na ulaganja, rast i poslovne rezultate.

"Sve navedeno nema samo negativne efekte na poslovanje, nego je i u suprotnosti sa Strategijom razvoja hrvatskog turizma i reformskom politikom aktualne vlade, koja je trebala donijeti smanjenje fiskalnih i parafiskalnih davanja i povećati konkurentnost hrvatskog gospodarstva te povećati potencijal gospodarstva za nove investicije", napominju iz HUP-a. Oni smatraju da je priopćenje Valamara samo posljedica onog na što se godinama upozorava, a to je "nestabilnost uvjeta poslovanja" i "pravna nesigurnost investitora".

Komentari

Portugal

„Gdje je u toj priči Hrvatska? Godinama se sramežljivo šuška o dekriminalizaciji marihuane, a sve ostalo je ravno bogohuljenju. Mislim da bi se i mi trebali ugledati na Portugal i početi ovisnike o teškim drogama tretirati kao ljude koji trebaju pomoć, ne kao kriminalce”

A tko kaže da se ovisnici tretiraju kao kriminalci!? Mislim da im društvo više nego dovoljno pomaže (daklo više nego drugim skupinama s poteškoćama). Glede ove paralele Hrvatska-Portugal, ako se glada taj segment onda bi se u Portugalci trebali ugledati na Hrvatsku, a ne obratno. Naime Hrvatska ima daleko manji broj ovisnika i daleko manji broj sekundarnih (HIV, hepatitis) ovisničkih problema.

http://www.slobodnaevropa.org/content/tema_sedmice_balkan_droga_hrvatska...

http://www.youtube.com/watch?v=_67936Lkc8I

Hrvatski rezultati su dobri ili mogu čak reći ODLIČNI. Hrvatska konstantno smanjuje broj ovisnika i imamo vrlo malo sekundarnih problema, valjda onda i ti zakoni nečem valjaju. Nema potrebe za experimentima i prepisivanje od zemalja kojima možemo biti uzor.
Lijep pozdrav, Pointer

->Pointer

Tko je glasao

Hrvatski zakoni po pitanju

Hrvatski zakoni po pitanju droga su očajni, sjećam se onog slučaja kad je neki mladac iz Istre dobio par godina zatvora jer je posadio par stabljika trave za osobnu uporabu. S druge strane se pijanstvo uzima kao "olakotna" okolnost pri počinjenju nekih kaznenih djela. Pa tko je tu lud?
Evo čitam jučer da je Đačićev sin naganjao čovjeka autom po parkingu, triput ga pokušao pregaziti, na kraju i uspio i dobio uvjetnu kaznu jer mu je sutkinja kao olakotnu okolnost uzela to što je bio pijan. Povraća mi se od toga.

Relativno dobro stanje po pitanju ovisnosti i HIV-a u Hrvatskoj je više plod sreće i slučajnosti nego neke suvisle strategije. Treba tu uzeti u obzir i da su brojke kojima se barata upitne vjerodostojnosti. Diskrepancija između broja registriranih i stvarnih ovisnika je golema.

Ono na što sam dnevnikom htio ukazati je da je dosadašnja politika prema drogama totalni promašaj. Ako nešto već godinama ne donosi željene rezultate, već je dapače kontraproduktivno, onda se valjda može iznova razmotriti? Mislim da se općenito tematika droge promatra kroz neutemeljene predrasude, to definitivno treba mijenjati. Droge i prostitucije ima otkad je čovjeka, to što mi žmirimo ne znači da će nestati. Treba se s tim suočiti, pokušati regulirati i olakšati život onima koji su tim problemima pogođeni, ne s nekog moralnog pijedestala pričati gluposti i praviti se da toga nema u našem dvorištu.

Tko je glasao

A da je bio pijan: KRIŽEVCI -

A da je bio pijan:
KRIŽEVCI - Na Prekršajni sud u Križevcima policajci su doveli dva vozača zbog prekršaja u cestovnom prometu.
Prvi vozač, 51-godišnjak, u srijedu nešto prije 22 sata u Podgajcu je upravljao neregistriranim traktorom pod utjecajem alkohola od 2,31 promila i bez položenog vozačkog ispita. Sudac ga je kaznio novčanom kaznom od 2050 kuna, zabranom upravljanja vozilima F kategorije 12 mjeseci te kaznom zatvora od 30 dana, nakon čega je i predan u zatvor u Bjelovaru.
Drugi, 55-godišnjak je u utorak u prijepodnevnim satima u Križevcima upravljao osobnim automobilom, a izmjereno mu je 1,74 promila alkohola. Kažnjen je novčanom kaznom od 1000 kuna, zabranom upravljanja vozilima B kategorije 12 mjeseci te kaznom zatvora od 30 dana, nakon čega je također predan u bjelovarski zatvor.
(http://www.radio-koprivnica.hr/)

No, ovako trezan je mogao i ubiti nekoga slučajno, neke turiste npr. čehe ili poljake koji su slučajno bili na tom
parkiralištu i dobio bi također uvjetno.
No pijan i traktor, e to je za zatvor, definitivno !

Tko je glasao

Streljati ga treba

Kaj ti misliš da se tak sudi i onima kaj voze 120km/h ( jel tak bilo !? ) po Makarskoj i ubiju dvije djevojčice ( jel tak bilo !? ) ...
Dvojba je jedino u načinu ... Dali javno ili !??

Provinciopolis

Tko je glasao
Tko je glasao

Nac. strategija suzbijanja uporabe droga 2012-2017.

Ono na što sam dnevnikom htio ukazati je da je dosadašnja politika prema drogama totalni promašaj. Ako nešto već godinama ne donosi željene rezultate, već je dapače kontraproduktivno, onda se valjda može iznova razmotriti? Mislim da se općenito tematika droge promatra kroz neutemeljene predrasude, to definitivno treba mijenjati. Droge i prostitucije ima otkad je čovjeka, to što mi žmirimo ne znači da će nestati. Treba se s tim suočiti, pokušati regulirati i olakšati život onima koji su tim problemima pogođeni, ne s nekog moralnog pijedestala pričati gluposti i praviti se da toga nema u našem dvorištu.

Evo ovdje se moze vidjeti nac. strategija suzbijanja uporabe droga do 2017 g. :

http://www.uredzadroge.hr/upload/File/Dokumenti/Nacionalna_strategija_20...

Tko je glasao

Nevjerojatno

Ovo mi zbilja nije jasno. Očito nešto s mojom logikom ili s blogerima na pollitika.com ne štima.

Napisao si dvije kontradikcije:

«Relativno dobro stanje po pitanju ovisnosti i HIV-a u Hrvatskoj je više plod sreće i slučajnosti nego neke suvisle strategije”

i

„Ono na što sam dnevnikom htio ukazati je da je dosadašnja politika prema drogama totalni promašaj. Ako nešto već godinama ne donosi željene rezultate, već je dapače kontraproduktivno, onda se valjda može iznova razmotriti?”

Sam si se pobio jer si napisao prvo da je stanje relativno dobro (ja kažem da je odlično, i to ne samo po pitanju HIVa gdje smo među najboljima u Europi , usporedba s Portugalom koji ima 13,4 HIV slučajeva na milion u usporedbi s Hrvatskim 0,5), a politika prema drogama TOTALNI promašaj.

Moje je pitanje za tebe ili nekoga tko mi je dao «-»;
1.) Je li promašena politika koja je s 1066 novoevidentiranih ovisnika 2001. svela taj broj na 430 u 2011.?
Dao nam Bog da svi segmenti daju takve rezultate.

2.) Zašto bi sljedili portugalski primjer (http://en.wikipedia.org/wiki/Drug_policy_of_Portugal) koji je po svim statističkim pokazateljima na začelju Europe?
Ako već prepisujemo, hoćemo li prepisivati zakone od zemalja s najboljim ili najlošijim rezultatima.
Kada sam prepisivao u školi pokušavao sam prepisivati od najboljeg u razredu. A ova analogija Hrvatske i Portugala mi se čini ravna onome da netko tko je odlikaš zanemari sve što je naučio i prepiše odgovore od nekog propalice.

->Pointer

Tko je glasao

Ne vidim što je

Ne vidim što je kotradiktorno, već sam u tekstu spomenuo da zakonska regulativa, bila restriktivna ili tolerantna, baš i nema velik utjecaj na raširenost i konzumaciju droge u društvu. Dekriminalizacija neće automatski smanjiti broj narkomana i sve učiniti bajnim, ali će spriječiti štetu koja nastaje kada se npr. tinejdžera koji zapali joint doživotno stigmatizira kriminalnim dosjeom koji mu kasnije može otežati zapošljavanje.
To treba mijenjati.

Tko je glasao

Zakon

Kada bi se složio s tobom onda je bilo kakva rasprava o ovom dnevniku, kao i donošenje zakona i strategija nepotrebno, kada si napisao da sve to baš nema utjacaja na stanje stvari.
Ali ne slažem se, zakon je JAKO bitan. Zakon je blag prema konzumentima i kažnjava ih prekršajno.
To se pokazalo dobro, šalje se jasna poruka, nikoga se ne stigmatizira i daje odlične rezultate.

->Pointer

Tko je glasao

Je, je..šalje se jasna

Je, je..šalje se jasna poruka: KONZUMENTI U ZATVOR A DILERI U SABOR !!

Tko je glasao

Ne morate se složiti sa mnom,

Ne morate se složiti sa mnom, relativno malen utjecaj zakonske regulative na raširenost droge u društvu pokazuju istraživanja, dakle nije to neka moja tlapnja.
To baš ne ide u prilog vašoj tezi da je zakon JAKO bitan, ali dakako da nije ni u potpunosti nebitan. Problem je kada se zakonski ide đonom na krajnje konzumente i sitne dilere koji su i sami često ovisnici, i tako se pumpaju policijske statistike, dok se krupne ribe ne dira.
Dekriminalizacija praktički svugdje donosi pozitivne rezultate http://www.globalcommissionondrugs.org/wp-content/themes/gcdp_v1/pdf/Glo...

Što se tiče kanabisa, mislim da je legalizacija jedini pravi put, nema apsolutno nikakvog suvislog argumenta za zabranu. Na gluposti tipa da je to "gateway" droga i da svi prvo počnu s marihuanom se ne treba ni osvrtati, istom analogijom se može tražiti zabrana majčinog mlijeka jer alkoholičari prvo njega počnu piti. Ne samo da je kanabis potpuno bezopasan već ima i mnoga ljekovita svojstva, Golgota je napisao poprilično opsežan i dobar dnevnik na tu temu pa da ne duljim.

To što je u nas stanje relativno dobro, ne znači da ne može biti i još bolje. Iako, poznavajući efekte petljanja naše države u bilo što razumijem i vaš "ako nije pokvareno, ne popravljaj" stav :)

Tko je glasao

pa kaj nije to vec

pa kaj nije to vec promijenjeno?

meni se tak ucinilo... to je bilo medu prvim objavama ministarstva onog, kak se ono zove, nevidljivog i necujnog ministra ..

bar sam ja to procitala pred par mjeseci..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Prvo moraš shvatiti da posao

Prvo moraš shvatiti da posao sa drogom direkt u svijetu vodi CIA i američka administracija i da je taj posao jedan od najvažnijih stupova američkog gospodarstva i politike. Ogromne, ogromne količine droge uvezene iz Kolumbije i sa druge strane "začudo" Afganistana je maslo CIA-e i ostalih elemenata koji su npr. stvorili u Meksiku državu u državi sa odnosom prema običnim ljudima ko životinjama.

Dovoljno je pogledati broj tunela iskopanih između Meksika i SAD u kojem začudo daleko slabije opremljeni Meksiko nalazi daleko veći broj tunela, dok SAD sa vrhunskom tehnologijom slučajno debelo zaostaje...

Da ne pričam o Afganistanu, Kosovu i ulozi SAD u oživljavanja proizvodnje droge...

http://www.youtube.com/watch?v=z2Bd6lmpIFI

http://www.youtube.com/watch?v=cRVZTMHen_E

http://www.youtube.com/watch?v=tSxeVsDWaYE

Kako bi dobio uvid da li je dekriminalizacija droga dobra stvar (cijeli Holllywod je zbog toga doslovno drogiran i na kokainu, ali to je već odavno znano...) uzmi postotak drogeraša u Hrvatskoj i usporedi sa modernim zapadnim zemljama gdje su ti postupci ranije provedeni. Da ti kažem na primjeru u Zurichu imaš ogroman park koji je doslovno nešto ko park zombija , kada uđeš u njega zapitaš se dobro je što mi ovo nikada nismo imali u Jugi...

Zašto se dekriminalizira droga?

Pa mislim da ima jedan logičan odgovor ... Kako bi ljudi bili inertni posebno mladi , bolje umjesto da na ulicama , fakultetima, javnim mjestima djeluju u promjeni ove države je za elitu da se drogiraju...

Justice for all !

Tko je glasao

Konoplja je stoljetni hrvatski naziv

Termin "marihuana" je skovan s destruirajućim ciljem i treba ga ovdje nastojati izbjegavati jer podrazumijeva "društvenu brigu" glede drogiranja a to konoplja svojim fantastičnim potencijalom prvenstveno nije i zato se mora rabiti taj hrvatski naziv.
Radi podsjećanja pročitati ;

http://pollitika.com/konoplja-politicko-civilizacijska-prijevara-epohe

I još jedna vijest koja je veoma bitna;

http://danas.net.hr/svijet/europski-sud-pravde-odobrio-koristenje-starog...

Tko je glasao

Slažem se mariuhuana je posve

Slažem se mariuhuana je posve druga priča i korisiti se na Kubi za liječenje od raka , a poznato je da ta zemlja je broj 1 u liječenju od raka.

A Golgota mene zabrinjava one druge droge od KOKAINA (izrazito opasan za mozak čovjeka...), ekstazija i različitih drugih "bombona" do heroina koji doslovno od ljudi prave zombije... Dopustiti da čovjek ima ikakvu količinu tih turbo opasnih supstanci je ravno ubojstvu. Imao sam prilike biti sa prijateljima na utakmicama i gradu drogerašima i stvarno svaki put sam se zamislio. To su ZOMBIJI koji se toliko tresu dok ne dobiju svoju dozu , a caklene oči , adrenalin i slično su ništa kada vidiš kako mu se oči izokrenu (tj nestanu...) kada se uroka dozom "lijeka" ...

Većina droge u Hrvatsku ulazi pod odobrenjem hrvatske države , jer poznati su i dileri i veliki igrači , a akcije su toliko minorne ... Uglavnom akcije su orijentirane na marihuanu koja je daleko najmanji problem !

Justice for all !

Tko je glasao

Konoplji ne pakirati

Slažem se mariuhuana je posve druga priča i korisiti se na Kubi za liječenje od raka , a poznato je da ta zemlja je broj 1 u liječenju od raka.

Pogrešno, marihuana je izvedenica meksičkog dijalekta - "marijuana" koju domoroci žvaču posle jela kao svakodnevni ritual stavljanja točke na "i" dnevnog obroka. Taj naziv su zloupotrijebile farmakološke kompanije koje nisu mogle patentirati "biljku" te su stoga prišli njenoj zabrani. Ali obzirom da je američka ekonomija dobrim dijelom ovisila o konoplji koju oni nazovaju "hemp" morali su uvesti novi naziv nepoznat javnosti kako bi ju mogli proskribirati i protjerati u ilegalu. Upravo sa nazivom marihuana su to uspjeli tako da i oni koji su u UN glasali protiv biljke konoplje uopće nisu znali da se radi o konoplji odnosno o hempu. Eto, to je ukratko ta priča zavjere protiv tisućljetne biljke sa tisuću izvanrednih svojstava. Naravno da ista liječi rak u kaj sam se i ja uvjerio na primjeru kanabiidnog ulja by "Rick Simpson" posebno u pogledu melanoma, raka dojke, raka debelog crijeva....
Zato ja nedam da se konoplju zove marihuanom što je sinonim za drogu, a konoplja je lijek i ekonomska sirovina prvenstveno od koje u svijetu nije umro ni jedan jedini čovjek...
O ostalim opijatima ovdje ne govorim - još jednom ne pokušavajte mi špotati konoplju - tu anđeosku biljku.

Tko je glasao
Tko je glasao

Ime trave

Zanima me to vaše iskustvo s uljem kanabisa, jeste li to iz prve ruke isprobali ili se vaša saznanja baziraju na Simpsonovim pričama i internetu?
Pitam jer se već par godina bavim mišlju da i sam proizvedem ulje i isprobam njegova ljekovita svojstva, konkretno me zanima njegovo djelovanje na reumatoiodni artritis, a ne mogu naći puno podataka na netu. Cijenio bih neke dojmove iz prve ruke.

Tko je glasao

Nisu u pitanju dojmovi s konopljom već bolno iskustvo

Samo velika nevolja može animirati osobnu provjeru "Simpson story" uz rizik da ni kriv ni dužan završiš u zatvoru samo zato jer hoćeš pravi lijek koji djeluje...
A konoplja djeluje - i zato je bezobrazluk (sit gladnome ne vjeruje) konoplju nazivati bilo travom bilo maricom. I probaj to skontati ako zaista hoćeš da ti ta anđeoska biljka pomogne.

http://i676.photobucket.com/albums/vv122/golgotar/Uljekonoplje.jpg?t=1342290242

Također isprobano;
• glavobolja i migrena
• astma
• prevencija srčanog i moždanog udara
• Parkinsonova bolest
• Multipla skleroza
• Alzheimerova bolest
• alkoholizam
• nesanica
• seksualna indiferentnost (kanabis može potaknuti seksualnu želju)
• razne vrste karcinoma

Osim ulja "by Simpson" ima i kapsula kaj proizvode britanci pod imenom Sativex i košta 125 funti (30 kapsula)

http://infosativex.blogspot.com/

Osobno smatram ulje boljim lijekom (bez obzira na THC) zbog većeg broja kanabidoida koji su u kapsuli reducirani na njih par.
Iako nemam osobnog iskustva sa artritisom temeljem spoznaje oko multiple skleroze smatram oportunim iskreno probati i sativexom i uljem kod artritisa.
I prosim ne špotati biljku imenima koji joj daju negativnu konotaciju, može!" Tnx...

Tko je glasao

Mora se samo umrijeti

Konoplja vs. Marihuana
Radnik vs. Djelatnik

Previše za stado kojem pripadamo :(((

Provinciopolis

Tko je glasao

Ohhhh

ali tko bi upravljao trgovinom konoplje kad imamo političare koji kažu da Država nije za biznis nego sve treba dati Privatnicima ...
Koje korist ovo jebeno društvo ima od vode čiji smo vlasnici ?
Koje koristi bi ovo društvo imalo od konoplje !?
Nisu političari tu da bi činili nešto dobroga za šru društvenu zajednicu. Oni su ovdje da namire svoju partitokratsku hobotnicu i opljačkaju vlastiti narod čineći to svjesno ili nesvjesno - svejedno je ...
Preporučam i @golgotin Dnevnik na ovu temu iako uistinu više ne razumijem koji Q svi mi skupa ovdje radimo tipkajuć u vjetar ...
No dobro... Rekel je moj deda da bude bolje pa bum i ja to svojim unucima ( ak buju moja deca htela - financije i/ili mogla - zdravlje GMO, imat decu ) pričal... Možda se jednom i probudimo iz sna... Američkog sna ...

Provinciopolis

Tko je glasao

RH, travuljina i EU

Zna li netko postoji li neka obveza RH u poštivanju nekog stupnja kriminalizacije zbog skorog ulaska u EU, postoji li neka jedinstvena platforma ili nešto što - moramo poštivati.

Nažalost, iako smo imali lijepu priliku postati moderna zemlja po tom pitanju (ok, još imamo priliku) - za sada smo ih sve uspješno propustili.

No, kako autor dnevnika lijepo kaže - demonizacija svih opijata (osim najdražeg balkanskog - alkohola) - nije donijela skoro nikakve rezultate. Tema je i dalje blasfemična, usporediti recimo utjecaj alkohola (+ prometa) s lakšim drogama je i dalje najbrži put samoizopćenja u društvu.

Šteta. Mala država koja teži turizmu, kulturi, stranim ulaganjima i navodnom otvorenošću granica - uopće ne bi smjela biti tako stroga. Pogotovo što se to nikako ne isplati (u smislu smanjenja konzumacije), a pogotovo stoga što se tim postupcima dječje eksperimentiranje pretvara u trajno obilježavanje.

Tko je glasao

Uvijek me fasciniralo to

Uvijek me fasciniralo to licemjerje po pitanju alkohola i ostalih droga. Dok je lokanje nacionalni sport i cijeni se kao umijeće, talent praktički, isti ti konzumenti smatraju travu nekom paklenskom drogom i diskriminiraju nemilice ljude koji ju konzumiraju, da ne spominjem teže droge.
"On je narkoman", onda se znakovito pogledaju i struse peto pivo u jedanaest ujutro pa u auto i kući. Prebit ženu po mogućnosti :)
U životu sam bio u doticaju sa praktički svim drogama i odgovorno tvrdim da niti jedna ne učini svinju od čovjeka kao alkohol.

Zanimljivo bi bilo malo ispitati ekonomski učinak legalizacije trave kod nas, staviti mitomaniju na stranu i napraviti nekakvu studiju, jasno je i pticama na grani da nam je nasušno potreban bilo kakav pozitivni pomak na gospodarskom planu. Ostavimo se broscience naklapanja i logike gorućeg grma po pitanju opijata i pokušajmo okrenuti nepotrebno iskonstruirani problem u vlastitu korist.

Tko je glasao

pa...

... slažem se, većina lakih droga je... kako da kažem... introvertno? tako nekako :)

Ne znam to bolje opisati - ali meni je to slično kao s alkoholom i biciklom. Bicikl je odlično vozilo. Kada popiješ tri pive i sjedneš na bicikl - ne možeš voziti brže od 7 km/h i krivudaš. Ako popiješ četiri - padneš - pa guraš bicikl do doma. Vrlo teško možeš nekome nauditi, skoro pa nikako. Tako nekako gledam i većinu lakih droga.

Naravno, teže droge - kada čovjek postane lud, opasnost sebi i okolini - to je nešto ipak drugo.

No zato svako jutro možeš piti rum za kolače nasred ceste i ući u auto i svi će reći "a viđ ga, pravi veseljak"... čudni smo :)

Tko je glasao

Nije hašiš da se plašiš. :)

Nije hašiš da se plašiš.

:)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci