Tagovi

Dragutin Lesar više nije u HNS-u !!!

Prvi april je prošao pa ne bi smjelo biti greške.

Danas, 8. travnja 2008. objavljujem da sam napustio članstvo u Hrvatskoj narodnoj stranci

Tako mi sto debeljuškastih praščića !!!

RUUUUUUUUUUSVAJ :-)))))

Što će reći Vesna Pusić i Radimir Čačić ? Mislim da ovaj put neću tribati pisati mail da to saznam ;-) Treći čovjek HNS-a, i, što je još važnije, čovjek u usponu bez mrlja i prtljage iz prošlosti je odlučio reći zbogom HNSu! Možemo samo nagađati zašto, jer kako sam kaže: „Razlozi moga odlaska poznati su samo malobrojnim članovima rukovodstva stranke. I kolegama zastupnicima u Saboru.“

S jedne strane, želja za „mirnim razlazom“ je razumljiva. Dragutin Lesar je uložio puno truda i vremena u razvoj Hrvatske narodne stranke i vjerujem da je zadnja stvar koju bi sad želio u javnost iznositi „prljavo rublje“, odnosno „strateško-taktička“ razmimoilaženja s vodstvom stranke a koja su vjerojatni uzrok razlaza.

Ali, mislim da to tako neće ići :-).

Jer, koliko god se Dragutin Lesar želio posvetiti ozbiljnom odrađivanju svog zastupničkog posla (a siguran sam da nisam jedini koji smatra da ga on odrađuje izvrsno), sigurno je da će sljedećih par dana medijski prostor biti prepun nagađanja, došapnutih tipova i „činjenica“ o uzrocima njegovog razlaza s narodnjacima.

I dobro je da je tako !!!

Ne očekujem izvlačenje kostura iz ormara (iako bi to bilo vrlo zanimljivo ;-), ali da bi jedna poštena i otvorena diskusija, prvenstveno o smjeru kojim ide HNS bila više nego dobrodošla, u to nemam sumnje.

Doduše, ako je recimo Čačić sve već dogovorio sa Sanaderom (najprije koaliranje na sljedećim lokalnim izborima a onda „idemo dalje“ ;-) i ako to Dragutin Lesar zna (i ne sviđa mu se ;-), nema nikakve potrebe za iznošenjem te vrlo osjetljive činjenice tako eksplicitno u javnost. Iako mislim da je otvoreni i transparentni pristup najbolji, razumjeti ću. Ipak, i u tom i takvom slučaju očekujem barem nešto poput „ne sviđa mi se približavanje HDZu, s takvom politikom se nisam mogao složiti i to je jedan od razloga za razlaz“. Čak mislim da bi Dragutin Lesar bio DUŽAN prema članovima HNS-a (a i simpatizerima ;-) tako nešto jasno i glasno reći.

A možda su razlozi (i) negdje drugdje ?

Možda se radi o određenom „demokratskom deficitu“ u HNSu i da budem iskren, to me uopće ne bi čudilo (koliko god me to činilo pomalo nesretnim :-). Jer, iako za Vesnu Pusić imam (imao sam?) maksimalni respekt još od onog dana kad je jasno i glasno rekla (i osudila!) ponašanje Hrvatske u Bosni (u vrijeme kad joj je to donijelo velike neugodnosti s kretenima poput Ćosića-Rojsa - ako se sjećate madraca ;-) a za Radimira Čačića sam siguran da je energičan i sposoban menadžer i da bi Polančecov (a i Sanaderov!) posao odrađivao n puta bolje, ipak ostaje ono ALI ...

Tu naprosto nešto fali ...

Ili bi možda bilo preciznije reći da ima toga „viška“ - viška skandala, viška korupcije i viška „rada na svoju osobnu korist“. A čini mi se da je rezultat tih „viškova“ bio i prilično nezgodni „manjak“ REZULTATA na prošlim izborima.

Jesu li odgovorni povukli/istrpjeli konzekvence svog lošeg rada ?
Jesu li zacrtali/odredili novi smjer i iskomunicirali ga javnosti i članstvu ?
Jesu li se potrudili proaktivnije djelovati kako bi višak (korupcije) i manjak (rezultata) zamjenili mjesta u rečenici ?

Ne, ne i ne – ili je bar takav moj dojam ... A prilično sam siguran da i Dragutin Lesar razmišlja slično. I stoga - odeeeeee ...

Što će biti dalje tek treba vidjeti i mislim da su sve opcije otvoreno :-). Ono što ovdje moram napomenuti je da je Dragutin Lesar jedan od rijetkih političara koje sam i osobno upoznao, i, zbrajajući te osobne dojmove s dojmovima iz virtualne (pollitika.com i blog) i medijske sfere (istupi na televiziji i novinama) mislim da će jedan riječ biti dovoljna: respect !!! Jer, ako bih morao odabrati hrvatskog političara za kojeg bih mogao reći da POŠTENO radi svoj posao, onda bi to bio upravo Dragutin Lesar.

A društvo bi mu pravili Ivo Banac, Tonči Tadić i Vesna Škare-Ožbolt ...

Hmmmm, svi u „privremenoj političkoj 'ladovini“, „slobodni ka tice“, „nezavisni“ i vjerojatno puni želje za „izravnavanjem računa“ s ovom nesposobnom korumpiranom bandom koja nam vodi državu ...

ŠTO SE ČEKA ;-))))) ?????

Komentari

Zanimljivo da su sve

Zanimljivo da su sve stranke, osim SDP-a, više ili manje izgubile koji postotak na ovim posljednjim izborima neke su doživjeli čisti kolaps kao HSP i HSU, a jedini šef stranke po kome su uporno lupa i najglasnije traži ostavka je Milanović (jeli to simbolizira ovaj banner s dna stranice?). Svi ostali su to preživjeli i izbjegli raspravu o (ne)uspjehu. Neuspjeh se dotikavle i gazdu Sanadera, koji da nije prikupio ponešto virtualnih glasova, bi prilično lošije prošao (ali kod njega bi sigurno svi drugi bili krivi).

Ono što bih volio znati je dali je takva rasprava pokrenuta u HNS-u, barem iza zatvorenih vrata i dali je Dragutin Lesar takvim zabranjenim čačkanjem uvrijedio duo Fantastikus i shodno takvom bogohuljenju egzemplarno eutanaziran (poslalo ga po harakiri).

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Moje viđenje cijele

Moje viđenje cijele situacije oko HNSa izgleda otprilike ovako.

Tehnomenadžerske struje prijete ovladati strankom, odnosno zapravo su ovladale... Eksponiraniji članovi, recimo Čačić, Posavec i Vrdoljak su privrednici, dok Pusić, Lesar više politički orjentirani, usudio bih se reći "onaj lijevi dio" HNSa. Sam kolega RAGE govori o odlasku okorjelih ljevičara iz stranke na devetom saboru stranke.

Isto tako se ne bih usuglasio sa tvrdnjama kako nitko nije "platio" za slabiji rezultat na izborima. To bi bila Vesna, zar ne ? Nije više predsjednica, držim kako te slijedi marginalizacija (slabljenje) njene uloge u stranci. (Ok, ona je imala "sreću" upasti u odbor za pregovore sa EU, što po mom mišljenju odgovara njenom profilu.) Dragutin je isto tako vanka, koalicije/dogovora sa SDPom nema ("ispucane" su ama baš sve mogućnosti). Dakle, sve upućuje na slabljenje podrške lijevoj opciji unutar stranke.

Što ostaje ? Pa... Snage napretka !

PS Po mojem mišljenju Čačić nije političar, on je menadžer i takvu će "politiku" voditi. Ova promjena politike HNSa ne mora nužno biti nešto loše, i isto tako im ja to ne mogu zamjeriti. Ostaje za vidjeti kolika će biti cijena promjene kod birača.

PPS @ap: sorry zbog posudbe termina.

Tko je glasao

Najnovije: link. Prema ovom

Najnovije: link.
Prema ovom se čini kako je uzrok odlaska bio drugačije prirode.

Tko je glasao

Cacic zeli biti "dobra i

Cacic zeli biti "dobra i pozeljna udavaca". No, kako biti udavaca kad se miraz istopio? HNS je u padu i vrlo ce tesko jedan tehnomenedjer tipa Radimir Cacic pokrenuti HNS. Vec je jednom pokusao i rezultat nije bio ocaravajuci.
Politikom kakovu on nagovijesta se gubi potpora u glasackom tijelu sto su vec i sami iskusili ali i trebali vidjeti na primjerima jos nekih stranaka.

Lesar je otisao vjerojatno zato sto bi ga na mjestu predsjednika HNS-ovog kluba zastupnika zamijenila vesna. A on bi bio njezin zamjenik. I zato sto mu se bas i ne svidja kurs u kojem ce stranku odvesti Radimir. jasno, Lear ne zeli otarati front u kojem bi i on mogao biti ozlijedjen pa "mudro" suti i tvrdi da nikad i nikome nece reci razloge zbog kojih je otisao iz HNS-a. Neposteno prema ljudima koji su glasali za njega. Ipak je on neciji zastupnik i taj netko treba imati punu informaciju a ne "ak bum ja tiho, i drugi buju tiho pa ja bum miran".
Ne gospodo, Dragutin Lesra ne radi mudro presucujuci svoje razloge, ma koliko jaki ili banalni bili. Odlazak iz HNS-a je njegovo pravo i kao takvo taj njegov cin i pozdravljam. Ali presutjeti svojim glasacima razloge zbog kojih se odlazi smatram kukavickim.

To je moje misljenje o svemu tome i zao mi je sto Dragutin Lesar jos nije skupio hrabrosti (ili volje?) pa da nam se svima obrati ovdje s jednom, eventualno dvije, kratke crtice o njegovom politickom potezu.

Tko je glasao

Po mome mišljenju, razlaz u

Po mome mišljenju, razlaz u viđenjima novog "smjera ili kadrovanja" politike u HNSu ne mora značiti kako su netko u krivu, nego upravo čisto neslaganje čiji je rezultat bio izlazak/odlazak. Po meni bi bilo štetnije "napajati žuti tisak u hrvata". Lesar je obećao položiti račune na kraju mandata. I ja mu vjerujem...

Tko je glasao

Nakon izbora je bitno

Nakon izbora je bitno drugačije zvučau. Otvoreno se nudio, za suradnju i HDZ-u. Danas sam ga slušala na radiju, a to je i na linku, gdje ostaje za suradnju s SDP-om, osim u ZG. Da li su ga reakcije javnosti nagnale da promjeni retoriku? Ili odlazk zastupnika?

Tko je glasao

Potpuno se slažem s Tvojom

Potpuno se slažem s Tvojom tvrdnjom da Čačić nije političar. Vjerojatno postoji razlog ili razlozi za novi kurs u smjeru jačanja kapaciteta realizacije projekata koje plasira stranka. Jasno im je da se jedino na tom polju rezultati mogu mjeriti, a mjerljivi rezultati donose glasove. Čačić vjeruje da su njegove "snage napretka" najsposobnije i logično je da igra na tu kartu.

Uvođenje businessa u političko polje nije nova stvar, kao ni petljanje politike u business. Prvo se opravdava efikasnošću, a drugo socijalnom odgovornošću (novogovor za ideologiju). Trenutni rezultat ovakvog miješanja operativnih kodova je polagani nestanak politike (i na globalnom nivou). Na redu je reafirmacija političkog ili nam se svima loše piše.

grgo

grgo

Tko je glasao

Sta bi to znacilo da Cacic

Sta bi to znacilo da Cacic nije politicar? Ima li to veze sa nedostatkom politickog svjetonazora koju politicar po definiciji promovira?

Kakva je to stranka koja je utemeljena na biznisu, umjesto na politickom svjetonazoru? Kako takva stranka prihvaca politicki klijentelizam, korupciju i ostale sfere koje osiguravaju uspjeh u biznisu?

Sto nam takva stranka moze ponuditi, stranka koja pitanje korupcije u svojem programu nije niti spomenula?

E moj Grgo, da ti padas na takvu stranku, svasta. Ali ajde, sigurno je neka sinekura pala :-p

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Jesu li odgovorni

Jesu li odgovorni povukli/istrpjeli konzekvence svog lošeg rada ?
Jesu li zacrtali/odredili novi smjer i iskomunicirali ga javnosti i članstvu ?
Jesu li se potrudili proaktivnije djelovati kako bi višak (korupcije) i manjak (rezultata) zamjenili mjesta u rečenici ?

Ne, ne i ne – ili je bar takav moj dojam ... A prilično sam siguran da i Dragutin Lesar razmišlja slično. I stoga - odeeeeee ...

Da je odgovor na postavljena pitanja pozitivan (a jasno je da nije), onda bi Lesar bio kandidat za predsjednika na nedjeljnom Saboru. Koja bi to bila dobit, ne samo za HNS! Nažalost, idemo dalje ...

ragusa

Tko je glasao

a di si ivu banca uspio

a di si ivu banca uspio ugurati u rečenicu

impresivno

Tko je glasao

A što fali Ivu Bancu ?

A što fali Ivu Bancu ?

Tko je glasao

Ne fali ništa, ima viška.

Ne fali ništa, ima viška. Putra na glavi.

Tko je glasao

Što de svi naokolo. Ajmo

Što de svi naokolo. Ajmo malo konkretizirati !!!

Gukni golube ...

Tko je glasao

.. opus djela i likova je

.. opus djela i likova je prevelik za dobru i kratku konkretizaciju. Gospodin je oličenje cjeloživotnog naukovanja u različitim opredjeljenjima. I njihovoj javnoj prezentaciji iz raznih kutova i stajališta.

Tko je glasao

cijeli je zastupnički

cijeli je zastupnički mandat odradio kao pričuvni igrač našeg drIve Sanadera. da ne spominjemo izjave da je za HR bolji ostanak našeg Sanadera i njegove HDZ ekipe na vlasti, nego li dolazak SDPa i njihovog Ivica Račana u Banske dvore. e da, i nije se odrekao love koju je kao "nezavisni" zastupnik primao. a u Sabor je ušao zahvaljujući Ivici Račanu.

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Zvone, A kaj bu ak se sprema

Zvone,

A kaj bu ak se sprema za predsjedničke izbore?

Tko je glasao

Ovo potpisujem... To je i

Ovo potpisujem... To je i meni prvo palo napamet...
_____________________________________________________________________________________________
"Narod je de facto i de jure najviša vlast iznad koje nema drugih vlasti, izvor je svih drugih vlasti i odgovoran je samo pred Bogom."
Johann Gottlieb Fichte

_____________________________________________________________________________________________
"Narod je de facto i de jure najviša vlast iznad koje nema drugih vlasti, izvor je svih drugih vlasti i odgovoran je samo pred Bogom."
Johann Gottlieb Fichte

Tko je glasao

Treba pričekati da prođu

Treba pričekati da prođu stranači izbori u SDP-u. Polako se stvara kritična masa onih vjerodostojnijih političara, koji nisu izgubili svoj stav, pa bi zajednički mogli krenuti jednom chiaroscuro tehnikom...mislim da je to sada samo vremenski faktor:))

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci