Tagovi

Dr. Davor Vidas: OTVORENO PISMO HRVATSKIM POLITICARIMA

Dobio sam elektronskom postom pismo koje objavljujem u cijelosti, bez mog komentara.
Dr. Davor Vidas: OTVORENO PISMO HRVATSKIM POLITICARIMA

Nije problem ”ZERP ili EU” – nego bjanko zalog Jadrana

U Hrvatskom ce saboru Zašticeni ekološko-ribolovni pojas Republike Hrvatske u
Jadranskome moru sada biti povjeren na još jedno, u samo cetiri i pol godine vec
cetvrto po redu odlucivanje hrvatskim politicarima.
Sadašnji prevladavajuci stav hrvatskih politicara o tome da se Hrvatska našla pred
izborom ”ZERP ili EU” – pri cemu zato onda treba izabrati EU – jest pristajanje na
lažnu dilemu dalekosežno štetnu po dugorocne hrvatske interese.
Pri tome je tvrdnja da je ZERP kocnica u pregovorima za clanstvo u EU tek zamjena
teza, jer te pregovore ne otežava primjena medunarodnog prava, nego nasuprot
tome – nelegitimni interesi koji tu primjenu žele onemoguciti.
Sigurno je da buducnost Hrvatske jest u Europskoj uniji, ali ona to nece osigurati
odustajanjem od primjene svojih prava na moru. Nedvojbeno je tek da ce Hrvatska
na taj nacin bitno oslabiti svoj položaj na Jadranu, a da za uzvrat nema nikakvih
garancija što time postiže na putu prema Uniji, nego samo svoja prava na Jadranu
daje u ”bjanko zalog”.
Za hrvatske je politicare u ovom trenutku kljucno uvidjeti da je najveca snaga
medunarodnog položaja Hrvatske upravo u geostrateškoj važnosti jadranskog
prostora uz koji se proteže 6200 kilometara hrvatske jadranske obale i otoka. Time
Hrvatska drži 75 posto duljine svih obala Jadranskog mora i pripadajuci morski pojas
koji ima pravo i dužnost zaštititi. Na istocnojadransku je obalu i more upucen velik
broj srednjoeuropskih zemalja, ali i cesto suprotstavljeni interesi i regionalnih i
vodecih svjetskih sila. Olakim odricanjem od teško stecenih medunarodnih prava,
hrvatski bi politicari svoju zemlju i narod mogli dovesti u duboko podreden
medunarodni položaj, i to ne samo s obzirom na Jadran.
U sadašnjoj je situaciji zato potrebno hitno uvidjeti da je hrvatski narod opredjeljen za
Europu, ali i za primjenu hrvatskih prava na Jadranu. Nema velike dvojbe o tome da
bi, pri plebiscitarnom izjašnjavanju, velika vecina dala svoju potporu i nastavku
pregovora s EU i punom provodenju ZERP-a u skladu s danas važecom odlukom
Hrvatskoga sabora iz prosinca 2006. godine.
Takvo opredjeljenje hrvatskog naroda sadrži mandat za odgovorno i promišljeno,
štoviše strateško vodenje i proeuropske i jadranske politike – uvijek na temelju
medunarodnog prava i nacela jednakopravnosti, onako kako to proklamira i sama EU
cijom bi punopravnom (a ne samo formalnom) clanicom Hrvatska jednog dana
trebala postati. Je li hrvatski narod doista tako opredijeljen, lako je provjeriti, i time
poduprijeti kako zaštitu hrvatskih prava na Jadranu, tako i povjerenje u hrvatski
europski put i politiku koja ga na tom putu vodi.
Davor Vidas, 11. ožujka 2008.

Komentari

Evo - riskirajući da

Evo - riskirajući da sakupim gomilu niskih ocjena - i moje mišljenje: kasno je g. dr. Vidasu, da sad upozorava na dileme i zamjene teza. Trebao je to učiniti prije potpisivanja usuglašenog zapisnika, pogotovo radi formulacija, koje tamo stoje i odsustva bilo kakvih obaveza EU, ITA i SLO. Pitanje je, da li je g. Sanader uopće konsultirao bilo kojeg pravnika prije slanja g. Biščevića na potpisivanje.

U EU se pristupa dobrovoljno i Hrvatsku nitko nije prisiljavao, da zapoćinje pregovore o punopravnom članstvu. Ali je vrhu hrvatske politike u slučaju ZERP - a po prvi put napisan račun za nekredibilno ponašanje i držanje figa u džepu.

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

Silverci, vidim, dao si

Silverci,

vidim, dao si jedinicu. Može obrazloženje ocjene?

Hvala.

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

Mogu obrazložiti. Vidas

Mogu obrazložiti.
Vidas već duže vrijeme govori o ovim stvarima i ne zaslužuje "packu" da mu je sad kasno govoriti.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Gospodin Vidas o ovome pise

Gospodin Vidas o ovome pise i govori vec poodavna tako da te molim da se prvo informiras pa onda pises.

Figu u dzepu drzi Slovenija. Pogledaj doslovno sve sto je napravila u medjudrzavnim odnosima od osamostaljenja pa do danas. A pogotovo molim pgledati Rupelovu retoriku koja je doslovno prevrtljiva i lazljiva. Racuna covjek da svi imaju alkoholom uzrokovane demencije.

Da, slazem se da je prilazak u EU dobrovoljan. Cak bi se reklo i u dobroj vjeri. No na ovaj nacin kako se sada EU ponasa prema Hrvatskoj, JEBE MI SE ZA ULASKOM U EU!
Ne kazem da je hrvatska politika bezgrjesna, dapace!, ali tolike lazi, tolika prevrtljicvost, naprosto mi se gadi pozivanje na "vladavinu prava" i preformuliranjem te premise (upisane u pravnu stecevinu EU!) u "vladavinu prava - jacega".

Osim toga, Smucar, ponavljam ti, jednom ce i Hrvatska uci u EU. Kakvi ce se odnosi tada razvijati medju Slovenijom (slugom talijanskih interesa) i Hrvatske? Hoce li, nekojim slucajem, i ova predpristuona epizoda biti zapamcena? Jamcim ti da hoce. Imas vec primjere po Europama gdje su poneki zajebavali zemlje kandidatkinje pa im one sad istom mjerom lijepo i lagano vracaju. S osmijehom na licu, spominjanjem prijateljstva i premisom o zastiti vlastitih interesa. Mislis li da tvoja Dezela zasluzuje drugacije?

Tko je glasao

kasno je g. dr. Vidasu, da

kasno je g. dr. Vidasu, da sad upozorava na dileme i zamjene teza.
Obzirom da nije samo u poziciji nacionalnih interesa nego i svjetske teorije i prakse o moru (ne EU nego šire), Vidas sigurno upozorava prerano a ne prekasno.

Zbivanja ad hrvatskog ZERP-a na Jadranu sigurno nisu izuzeta od strategijskih razmatranja iza zida, onih koja se ne iznose u javnost. Npr. sigurno USA i NATO pakt ne žele bilo kakvo ograničenje na značajnom djelu Jadranskog mora dok god potpuno ne „discipliniraju“ područje kao svoje.

Nadalje, ZERP i šire je značajnije po obrnutom od onoga što dominira (ni Slovenija ni Italija a ni EU neće postići ništa bitno sa svoje strane navodnim jakim principjelnostima oko dogovora/zapisnika/okvira pa ni vizija, obzirom da su po cijelom ovom području druga liga principjelnosti i vizija, čak ispod razine raznih balkanskih snaga). Jednostavno rečeno, kakve su projekcije, vizije i pouzdanosti onoga šta će se sa Jadranom odvijati idućih 10 godina, imajući u vidu da od svih sadašnjih nema nikakvih vrijednih ni rasprave niti oko nesreće i spašavanja ljudi, nesreće požara brodova (nedavno), većih zagađenja, oko ribe, općenito oko najosnovnijih ekoloških pitanja?

EU sustav mjera i prakse također kao takav nije ni blizu konsolidiran a na području hrvatskog ZERP-a od njega nema ništa, tako da je EU tu bitno ispod razine sadašnje hrvatske spremnosti oko toga i još dulje vrijeme će biti. To da je EU vjerodostojna da će nešto biti je OK, ali je za izvjesno dugo i složeno vrijeme to samo davež, npr. sva pitanja oko goruće žive teme migracija napreduju tako se u 8 godina napravi pomak u usklađenosti dometa da se neke brojne vrste toga ipak zadržavaju u hrvatskom ex motelu Ježevo (a ne guraju u i onako udavljenu BiH) i beskrajno dogovaraju od slučaja do slučaja, bez ikakvog općenitog i racionalnog pravila i nakon 10 godina dogovora, pa niti o načinima dogovaranja na realciji EU-Slovenija-RH.

Tako da je razdoblje idila prošla i tek slijedi ono pravo – beskrajna barbarske invazije na Jadran i beskrajna bavljenja Jadranom. Vidas će tek za nekoliko godina imati jako puno posla i bit će zamoljen za rječ. A sa strane Slovenije će značajnu ulogu igrati navodni ridikul Marko Brecelj, koji po poznatom Bunuelovom i NOB pravilu prednjači, pobunjenici dolaze prije na teren prije osvajača (a on je već dugo na terenu, nisu samo Rupel i Joras).

Tko je glasao

Pored ovog, od Europe

Pored ovog, od Europe (odnosno Slovenije), uvjetovanog odgađanja ZERPa mene zapravo brine što je sa usuglašavanjem/potpisivanjem poglavlja o ribarstvu, koje se više ni ne spominje !? Spominje se samo ulazak u EU (pa će se zaštita jadrana sama po sebi riješiti ?!). No od ulaska smo tisućama milja daleko jer reforme pravosuđa i korupcija su naš najveći problem (no dobro, zapravo ova banda u Saboru je veći).

Kolega Smučar je jednom spomenuo kako Hrvatska treba biti dosljedna (i u pravu je !), no što je sa dosljednošću naših političara prema biračima i onom od EUa prema Hrvatskoj ?

Tko je glasao

Pitam se gdje su svi ovi

Pitam se gdje su svi ovi Vidasi, Rudolfi i Kučići sa svojim jadranski orjentiranim domoljubljem i ekspertizom bili prije sedamnaest ili dvanaest godina. Zašto nisu savjetovali "banu" Franji Tuđmanu da proglasi isključivi ribolovno-gospodarski pojas kad je Republika Hrvatska postala punopravnom članicom UN-a? Možda zato što je poglavar Hrvatske bio toliko zaokupljen stvaranjem banovine (njegova povijesna misija) da je zaboravio da je Hrvatska pomorska zemlja?

A možda ipak nije sve izgubljeno. Neka ih DrIvo metne u pregovarački tim za poglavlje o ribarstvu pa neka u ogledu s europskim pregovaračima dokažu svoje domoljubne i stručne kvalitete. Koliko se sami i koliko ih drugi cijene i hvale, možda bi nam u pregovorima isposlovali i bolja rješenja, nego što je bio ZERP (primjerice nešto love iz EU fondova za izgradnju ribarske flote). Ako slučajno neki od njih već jesu uključeni, tim bolje. Jedva čekam rezultate tih pregovora.

grgo

grgo

Tko je glasao

http://www.fni.no/doc&pdf/dav

http://www.fni.no/doc&pdf/dav23-11-2006.pdf

Samo kao primjer grgi i drugima. Obratite pozornost na datum. I malo se sire informirajte prije nego krenete komentirati ikoga i ista. To spada u osnove normalne meduljudkse komunikacije. O tome kada su kakve konvencije, ugovori i izjave potpisane, tek necu pricati jer smatram da oni koje zanima imaju vise nego dovoljno nacina za saznati sve to. Oni kojima je interesantnije baratati poluinformacijama da bi tako mozda u necijim ocima izgledali jako pametno, ionako nece ni zeljeti procitati prave informacije jer to nije nacin na koji oni komuniciraju.

Lijep pozdrav

Bugs

Tko je glasao

Ne samo po pitanju mora,

Ne samo po pitanju mora, nego i za druga strateška pitanja, u Hrvatskoj treba osnovati politički neutralne nacionalne savjete u kojima bi sjedili najbolji stručnjaci i javno izlagali svoje prijedloge za njihova dugoročna rješenja.

The Observer

Tko je glasao

Ne samo po pitanju mora,

Ne samo po pitanju mora, nego i za druga strateška pitanja, u Hrvatskoj treba osnovati politički neutralne nacionalne savjete u kojima bi sjedili najbolji stručnjaci i javno izlagali svoje prijedloge za njihova dugoročna rješenja.
ZERP je dio Jadrana, kojeg razni interesi dugo uigravaju i igraju tako da se težišni dio razlika rješava kombinacijom sile i civilizacijskih promjena.

Tako je i sada, s dominacijom EU vizija i zbilja. EU vizije su previše jake i mobilizirane da bi od širine pogleda i vidjele nešto drugo po Jadranu osim morskih puteva i općenitog zanimljivog prostora i to drugo će još dugo ometati vizije i napredovanje u njihovom smjeru. A kod nas nešto drukčije i dulje također dominiraju jake vizije i napeta napredovanja u njihovom smjeru. Tako se neki slični smjerovi ujedinjuju i jako vuku, pa je logično da će se smjer još neko vrijeme nastaviti, sve slično kao u kratkom filmu Luisa Bunuela između dva WW, gdje pobunjenici na neko zapušteno područje stižu znatno prije dolaska jakih snaga jake civilizacije. Tako da se na Jadranu ne dešava ništa novo, samo se isto zadnjih desetljeća pojačava, pa će kombinacije bitki i civilizacijskih promjena odlučiti kako će biti a ne EU vizije a još manje politika i slično.

U takvom tijeku već vječnost nisu mogući politički neutralni nacionalni savjeti „u kojima bi sjedili najbolji stručnjaci i javno izlagali svoje prijedloge za njihova dugoročna rješenja“ a sada još manje. Vjerojatnost da je tako bolje je velika:
- ovo je područje po normalnoj logici u razdoblju kada se spaja više smjerova i logično ološ iz više smjerova prethodi, spaja se međusobno i dominira. Na Jadranu u zadnje doba čak i fizički operiraju istaknuti primjerci otpada iz RH i raznih smjerova, uključujući EU, USA i Rusiju. Glavnina preživjelih stručnjaka i sličnog bi u tome samo brzo izgorila i nestala, čak bi brzo od njih dobili maoistički preparirane instant primjerke. Zato je, na žalost, bolje da oni ostaju kao pobunjenici u Bunuelovu filmu, gdje će također stradati ali preživjeli dio odlučivati o novim vizijama i zbilji, onoj koja će slijediti nakon ovih valova vizija i zbilje, kao što je to uvijek bilo;
- ovdje i na Jadranu je vjerojatno krenuo val bitki, praktički rat, za sadašnje vizije i bolju prošlost ili slično. O tome ćemo znati kasnije. Naročito po Jadranu vizionarske osvajače vara očigledno pogoršano stanje i pamet lokalno adaptiranih snaga, nakon pijanki i dugih jahanja. To jeste situacija za proširenje plasmana ideja i roba do širokih granica, ali tradicijski izgubljena za idući korak. To nije vrijeme ekspanzije struke nego kao kada je James Joyce boravio u Puli a Freud u Splitu;
- sada je još složenije. Pojednostavljeno, na Jadranu će se nastaviti forsanje punom parom ali i gusarenje, i vrlo brzo će doći do sloma toga, nešto kao u Španjolskoj po djelovima odakle se povlače ostale EU snage samo jače i složenije izraženo te uz veće sukobe.

Tko je glasao

Kako kod Franje tako i kod

Kako kod Franje tako i kod Ive u igru ne ulaze sposobni vec podobni.

Tko je glasao

Ovo pismo gospodina dr.

Ovo pismo gospodina dr. Vidasa je HINA pretvorila u tekst koji gubi kontinuitet jer je presjecen pojasnjenjima novinara. Jutarnji i Vecernji su prenijeli isto, isti tekst Hina-e.

Cisto sumnjam da ce itko ovo pismo procitati na Saboru, jos vise sumnjam u saborske zastupnike da uopce znaju o cemu se ovdje radi. Iskreno receno, Hrvati nasjedaju na ucjene i lazi i to ce nam se osvetiti.

Premudrom politikom lazljivaca Ive Sanadera i njegove klike Hrvatska ce jako puno izgubiti, daleko vise nego ce navodnim ubrzanjem pregovora dobiti. naime, gdje je garancija ubrzanja pregovora? U Rehnovim rijecima? Rupelovim? Ma dajte molim vas. Hrvatska ce popustiti i nasa nam djeca to nece oprostiti. Jer kad se bude pregovarati o Ribarstvu i ribarskoj politici, uzet ce se stanje kakvo jeste i Talijani ce sebi uzeti za pravo ribariti i dalje gdje zele i kako zele. O Slovencima ne zelim trositi bajte, nisu vrijedni, sve je vec receno, poodavna ovdje.

Tko je glasao

Evo kako je to napravila

Evo kako je to napravila HINA:

11.03.08. 11:02:00 NEWS-H3114550

Otvoreno pismo Davora Vidasa hrvatskim političarima

ZAGREB, 11. ožujka 2008. (Hina) - Sadašnji prevladavajući stav hrvatskih političara o tome da se Hrvatska našla pred izborom "ZERP ili EU" - pri čemu zato onda treba izabrati EU - jest pristajanje na lažnu dilemu dalekosežno štetnu po dugoročne hrvatske interese, ističe pravnik međunarodnog ugleda dr. Davor Vidas.

U otvorenom pismu hrvatskim političarima "Nije problem 'ZERP ili EU' - nego bjanko zalog Jadrana", koje jutros dostavio Hini, Vidas ističe kako je tvrdnja da je ZERP kočnica u pregovorima za članstvo u EU tek zamjena teza jer te pregovore "ne otežava primjena međunarodnog prava, nego nasuprot tome - nelegitimni interesi koji tu primjenu žele onemogućiti".

U Hrvatskom će saboru 12. ožujka, kao što je poznato, Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas Hrvatske u Jadranskome moru biti povjeren na još jedno, u samo četiri i pol godine, već četvrto po redu odlučivanje hrvatskim političarima.

"Sigurno je da budućnost Hrvatske jest u EU, ali ona to neće osigurati odustajanjem od primjene svojih prava na moru", upozorava Vidas.

Nedvojbeno je tek, kako smatra, da će Hrvatska na taj način bitno oslabiti svoj položaj na Jadranu, a da za uzvrat nema nikakvih garancija što time postiže na putu prema Uniji, nego samo svoja prava na Jadranu daje u "bjanko zalog".

"Za hrvatske je političare u ovom trenutku ključno uvidjeti da je najveća snaga međunarodnog položaja Hrvatske upravo u geostrateškoj važnosti jadranskog prostora uz koji se proteže 6200 kilometara hrvatske jadranske obale i otoka. Time Hrvatska drži 75 posto duljine svih obala Jadranskog mora i pripadajući morski pojas koji ima pravo i dužnost zaštititi", navodi u pismu Vidas.

Podsjeća da je na istočnojadransku obalu i more upućen velik broj srednjoeuropskih zemalja, ali često i suprotstavljeni interesi i regionalnih i vodećih svjetskih sila.

"Olakim odricanjem od teško stečenih međunarodnih prava, hrvatski bi političari svoju zemlju i narod mogli dovesti u duboko podređen međunarodni položaj, i to ne samo s obzirom na Jadran", ustvrdio je.

Napominje kako je u sadašnjoj situaciji potrebno hitno uvidjeti da je hrvatski narod opredjeljen za Europu, ali i za primjenu hrvatskih prava na Jadranu. "Nema velike dvojbe o tome da bi, pri plebiscitarnom izjašnjavanju, velika većina dala svoju potporu i nastavku pregovora s EU i punom provođenju ZERP-a u skladu s danas važećom odlukom Hrvatskoga sabora iz prosinca 2006.", dodao je Vidas.

Po njegovim riječima takvo opredjeljenje hrvatskog naroda sadrži mandat za odgovorno i promišljeno, štoviše strateško vođenje i proeuropske i jadranske politike - uvijek na temelju međunarodnog prava i načela jednakopravnosti, onako kako to proklamira i sama EU čijom bi punopravnom (a ne samo formalnom) članicom Hrvatska jednog dana trebala postati. Je li hrvatski narod doista tako opredijeljen, lako je provjeriti, i time poduprijeti kako zaštitu hrvatskih prava na Jadranu, tako i povjerenje u hrvatski europski put i politiku koja ga na tom putu vodi", stoji u Vidasovu otvorenom pismu hrvatskim političarima.

Dr. Davor Vidas direktor je Odjela za pomorstvo i pravo mora u renomiranom norveškom Institutu Fridtjof Nansen. Kao svjetski priznati stručnjak za pravo mora, uz ino, član je Međunarodnog savjeta Instituta za pravo mora pri američkom Sveučilištu Berkeley, te supredsjedatelj Grupe pravnih stručnjaka za Sredozemno more pri Svjetskoj uniji za zaštitu prirode, IUCN. Izdavačke kuće Cambridge University Press i Kluwer objavile su više njegovih knjiga o zaštiti morskog okoliša, pravu mora i polarnim krajevima, a u Hrvatskoj mu je lani objavljena knjiga "Zaštita Jadrana".

(Hina) xmc ymc

Tko je glasao

Djaba Vidasu sve kada su

Djaba Vidasu sve kada su nase parlamentarne stranke bez EU izgubljene. Naime, EU je njima jedini surogat vizije, ako ostanu bez EU, gube i svoju bit. BTW, sta niko jos nije primjetio slicnost programa i stavova SDPa i HDZa? I kada ce vise ta koalcija. Ok, bila je to mala digresija.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Bilo bi dobro ovo pismo

Bilo bi dobro ovo pismo procitati u saboru.

Tko je glasao

za one koji ne znaju : ''Dr.

za one koji ne znaju :

''Dr. Davor Vidas, 47-godišnji Zagrepčanin, direktor je Odjela za pomorstvo i pravo mora u renomiranom norveškom Institutu Fridtjof Nansen. Kao svjetski priznati stručnjak za pravo mora, Vidas je među ostalim član Međunarodnoga savjeta Instituta za pravo mora pri američkom Sveučilištu Berkeley, supredsjedatelj Grupe pravnih stručnjaka za Sredozemno more pri Svjetskoj uniji za zaštitu prirode (IUCN), vanjski konzultant međunarodnih organizacija poput OECD-a i UNEP-a. Izdavačke kuće Cambridge University Press i Kluwer objavile su više njegovih knjiga o zaštiti morskog okoliša, pravu mora i polarnim krajevima, a u Hrvatskoj mu je nedavno, u izdanju Školske knjige, objavljena zbirka Zaštita Jadrana''

Tko je glasao

Kao svjetski priznati

Kao svjetski priznati stručnjak za pravo mora, Vidas je među ostalim član Međunarodnoga savjeta Instituta za pravo mora pri američkom Sveučilištu Berkeley, supredsjedatelj Grupe pravnih stručnjaka za Sredozemno more pri Svjetskoj uniji za zaštitu prirode (IUCN), vanjski konzultant međunarodnih organizacija poput OECD-a i UNEP-a.

Ovo je profil ljudi koje HDZ ne podnosi.Referentni i medjunarodno revalorizirani.Tko ne vjeruje, neka se sjeti znanstvenika Radmana i Djikica.

Tko je glasao

meni se čini da taki profil

meni se čini da taki profil ljudi ne podnose ni neki pametnjakovići s pollitike.com poput grge koji očito više znaju od stručnjaka...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci