Tagovi

Doživotni gradonačelnik?

(Napisano 24. 01. 2013.)

Kad je pod vodstvom SDP-a „neprirodna koalicija sedam stranaka“, poslije Tuđmanove smrti, konačno uspjela pobijediti na izborima, osvojivši većinu i na lokalnim izborima u Zagrebu, podarila je, Zagrebu na čast i diku, Milana Bandića za gradonačelnika, što sam popratio jednim epigramom:

Koalicija s konopca i konca,
Znajući što Zagrepčani vole,
“Podarila” im je Hercegovca
Za gradonačelnika Metropole.

Danas nam pak iz redova one ljudske naplavine kojom se prema kriterijima podobnosti, servilnosti i ucijenjivosti okružio kabadahija iz Pogane Vlake na privremenom radu na mjestu gradonačelnika Zagreba, sve češće pristižu informacije prema kojima je Milan Bandić krenuo u predizbornu kampanju ne samo za još jedan, nego još najmanje dva gradonačelnička mandata:

http://feniks.bloger.index.hr/post/kabadahija-iz-pogane-vlake-/575532.aspx

Obdaren izuzetnim smislom za političko preživljvanje, karijerist lišen bilo kakvih skrupula, s izuzetnom sposobnošću političke mimikrije i autopromocije što-košta-da-košta, ako je na tuđi račun, sirov i neobrazovan, tipični je produkt „političara novog kova“ kakve je na svoju sliku i priliku u velikom boju „naštancao“ Franjo Tuđman.

I nije bitno jel' Bandića kao izraziti politički potencijal „prepoznao“ pokojni Ivica Račan ili netko drugi, model ponašanja i „vrline“, a to su mahom nedoučenost, bezobzirnost, politička i ne samo politička nepismenost, bez ideološke potke i vlastitog stava o bilo čemu, lišen svakog osjećaja odgovornostri, sa zaista uvrnutim sustavom vrijednosti, on je gotovo prototip onoga što je Tuđman priželjkivao na hrvatskoj političkoj sceni:

http://pollitika.com/posebni-oblik-socijaldemokracije

http://pollitika.com/bandido-mucho-danger

Neki ga prozivaju da je počeo kao partijski aparatčik u SKH, što nije istina, on nije bio nikakav funkcioner, ni izabrani ni imenovani, već referentić u OK SKH Pešćenica, kojega navodno nikako nije „držalo mjesto“, prema njegovim riječima silno se dosađivao.

A onda u procesu kad nam „sviće Tuđmanova zora“ da zamijeni „mrak“ u kojem smo dotad ni ne znajući živjeli, naš kabadahija iz Pogane Vlake pronalazi sponzore među Račanu bliskim funkcionerima SKH-SDP, partije u tranziciji, koja se iz tobože komunističke preobrazila u tobože socijaldemokratsku ...

I tako mic-po-mic omasovljujući SDP u Zagrebu manijakalno učlanjujući u stranku sve i svakoga, Milan Bandić je, prepoznat od Račana kao „vrsni organizator“, osvanuo na mjestu šefa zagrebačke organizacije SDP, a onda, budući da SDP pobjeđuje na izborima za Skupštinu grada, što je logičnije nego da šef gradske organizacije bude imenovan gradonačelnikom.

I bi tako i bi kako je i red da je to hercegovčko „pokoravanje“ Zagreba proslavljeno organizirnjem derneka u Poganoj Vlaci ...

Ubrzo slijedi neoprezno „pokazivanje mišića“ i prave prirode svojeg bića, kad je privremeno, u uređenoj zemlji bilo bi to za sva vremena, morao prividno odstupiti s mjesta gradonačelnika, zadržavajući sve uzde u svojim rukama s rezervnog, dogradonačelničkog, položaja:

http://feniks.bloger.index.hr/post/odgovornost-a-la-bandiciana/938286.aspx

Odlaskom Račana sa političke i životne scene za Milana Bandić se ništa ne mijenja jer je on i za Zorana Milanovića kao šefa SDP-a jednako nezamijenjiv i sposoban kadar kao i za Ivicu Račana i to usprkos tome što je čitava Bandićeva gradonačelnička karijera obilježena aferama koje su sustizle jedna drugu, ali i navodno kojom stotinom prijva DORH-u za kaznena djela, prijava po kojima DORH nije postupao, kako su novine objavljivale, prvenstveno radi nedavno uhićenih USKOK-ovih istražitelja, koji su bili u dosluhu s Bandićem, upozoravali ga ali i uništavali dokaze.

Koliko su mu nezajažljivi apetiti pokazao je onom „trakavicom“ oko izgradnje „Arene“:

http://feniks.bloger.index.hr/post/rukometna-arena-i-kabadahija-iz-pogan...,

a do koje mjere je neodgovoran pokazao je na primjeru zagađene vode u Vrbanima i Rudešu:

http://feniks.bloger.index.hr/post/problemi-s-pitkom-vodom-u-zagrebu/444...

Nebriga, nasilje nad zakonitošću postupanja i zdravim razumom su konstanta:

http://feniks.bloger.index.hr/post/kabadahije-dalje-jasu/630984.aspx

http://pollitika.com/gdje-prestaje-neodgovornost-a-pocinje-zlocin

http://pollitika.com/jakusevac-bandic-covic-bernardic-nisu-rjesenje-prob...

http://pollitika.com/quot-osveta-malog-kineza-quot

http://pollitika.com/miki-amp-kumovi-tehnologija-quot-javnih-natjecaja-quot

http://feniks.bloger.index.hr/post/osnivam-ured-za-zastitu-/702272.aspx

Nije se gradonačelnik Zagreba libio ni otvoreno pljunuti u lice slobodarskom Zagrebu, čijih je 20.000 građana u NOB-i položilo živote boreći se za svijet bez fašizma, kad je na traženje ustaštvom impregniranog vodstva zagrebačke HVIDR-e 2008., povodom Dana branitelja, organizirao koncert Marka Perkovića Thompsona na glavnom zagrebačkom trgu:

http://feniks.bloger.index.hr/post/pljuvanje-po-grobovima-i-ponizavanje-...

http://feniks.bloger.index.hr/post/boljsevizma-zaista-nije-bilo-/841470....

http://feniks.bloger.index.hr/post/nema-boljsevizma-/840003.aspx

I naravno da su koncert obilježile i standardna ustaška ikonografija i parole i pjesme, izazivajući proteste domaće antifašističke javnosti, ali i one iz svijeta ...

Iako bez odziva, kabadahija je poruku ipak shvatio, pa slično više nije ponovio.

Sve što je radio i kako je radio, Bandić je radio uz odobrenje i pod pokroviteljstvo moćnog SDP-a, kojega je „uzdrmao“ tek najavom da ima namjeru kandidirati se na predsjedničkim izborima, a to je već grijeh koji je neoprostiv, grijeh koji mu je donio isključenje iz stranke:

http://pollitika.com/quot-najveci-grijeh-quot

Pa iako je makar samo ovlaš i stidljivo spominjao mogućnost sudjelovanja u izbornoj utrci za predsjednika države, čemu se SDP protivio, na izborima za gradonačelnika Zagreba 2009. SDP na čelu sa Zoranom Milanovićem nepokolebljivo staje iza Bandića, koji zahvaljujući tome i odnosi pobjedu na izborima, a ja sam na izboru čestitao i Zagrepčanima i Splićanima, koji su si izabrali Keruma, gradonačelnika gotovo iste razorne snage kao i Bandić:

http://pollitika.com/cestitam-na-izboru

I sad kako se bliži datum izbora za gradonačelnika, Bandić je odavno započeo predizbornu kampanju, koristeći za promociju čak i obilni snijeg, najavljujući svoju izbornu pobjedu.

I opet mu u tome SDP, makar i nesvjesno pomaže, ovaj puta ne najavom direktne podrške već „glavinjanjem“ oko svojeg kandidata, tako da se meni čini kao da SDP priželjkuje Bandićevu pobjedu, jer bi se i onda za sve zlo koje je snašlo Zagreb pod SDP-ovom upravom odgovornost mogla i dalje pripisivati gradonačelniku, koji ne sluša Skupštinu grada.

Što bih ja napravio da vodim SDP?

Ostavio bih Bernardića kao kandidata, ne bih s njime i oko njega radio onakav cirkus, nego bih se pobrinuo da DORH počne postupati po kaznenim prijavama koje su, prema već spomenutim navodima iz tiska, zahvaljujući „krticama“ u USKOK-u gurane „u šturc“ i da informacije o tome „procure“ u javnost.

Otužno je kad je sudbina nekog političara u rukama DORH-a.

Znam da SDP, odnosno Zoran Milanović, to neće učiniti, neće se „lomiti“ oko toga da izvede Bandića pred sud, kao što je Jadranka Kosor učinila u slučaju dr. Ive Sanadera, jer bi se u tom sudovanju moglo dogoditi da na sudu završi i SDP, kao i neki od njegovih istaknutih članova, jer bi se utvrdilo da su brojna Bandićeva „delanja“ izvršena uz puno znanje i podršku iz vrhova SDP-a.

Osobno smatram da će Bandića zdušno podržati svi oni koji su mu podršku pružali i na predsjedničkim izborima, dakle sve ono što fašistički i klerofašistički diše, čemu bi se mogao pridružiti i HDZ, koji objektivno u Zagrebu nema izglednog kandidata za gradonačelnika, a to Bandiću osjetno povećava šanse.

No dobro, ono što ja sasvim sigurno znam je da ja za Bandića neću glasati, nisam to ni dosad radio:

http://pollitika.com/kandidati-za-gradonacelnika-grada-zagreba

Komentari

Grudonačelnik,

Banditić jahač rumene kadulje, opet jaše.

Hoće bit grudonačelnik. Grudonačelnik opet.

https://www.youtube.com/user/DeLyricum

De Lyricum je i dalje aktualan.

Mirtaflora

Tko je glasao

Sorry,

Sorry krivi link.

Banditić grudonačelnik opet

https://www.youtube.com/watch?v=VMJUa0neWm4

Sorry.

Mirtaflora

Tko je glasao

S Bandićem

bar znate na čemu ste.

Ovi njegovi bivši skojevci su nizašt (za ništa).

Ferdelji bi ZGb vodio kao firmu ,reži troškove isl.menadžerske fore.
HDZ su već dokazani lopine ,bez obzira na par poštenih iizuzetaka.

Znači ,preostaje vam samo Vukšić ako nećete Bandića ,a nećete jel;)).

Branko je dovoljno bogat tako da ne bi krao ,a i za krađu potrebna je količina mangupske hrabrosti koje on nema.

Taj zasigurno ne bi riskirao zatvor jer je jednostavno gospodin koji se boji zatvora. On ,premekan je.

sve dobro...

Tko je glasao

Ovaj je pravi četnik. Mrzi i

Ovaj je pravi četnik. Mrzi i SDP i sve.

Tko je glasao

Ni SDP-ov Alija Sirotanović

Ni SDP-ov Alija Sirotanović koji ovdje umjesto lopate koristi minuse ne može promijeniti činjenicu da je Milan Bandić SDP-ov proizvod, sa svim manama i vrlinama, i da Ostojić govoreći o njemu još više govori o sebi i SDP-u.

B-52

Tko je glasao

Ovu sam rečenicu napisao u

Ovu sam rečenicu napisao u doljnjem komentaru navodeći što je osnovni uvjet koji treba ispuniti SDP da bi njegov Rajko Ostojić pobijedio na izborima:

A za njih uvjeriti da je ovo što već godinu dana radi Vlada socijaldemokracija po mjeri građana je po mom mišljenju potrebno puno više od nekoliko mehanički izgovorenih rečenica?

Nakon odgledanog Nu2 sam još sigurniji da od isprike ništa, odnosno da će efekt postići samo kod manjeg dijela građana, uglavnom onih koji bi ionako dali glas SDP-u. Isprika im može dobro doći jedino da umire savjest što još uvijek glasaju za stranku koja je jedino imenom zadržala vezu sa socijaldemokracijom.

Jer, Ostojić je ne manje od pet puta mehanički ponovio da Bandić nije socijaldemokrat a da on jest time što je za "solidarnost i demokraciju". On kao dobar čovjek možda i jest, čak vjerujem da jest, ali je istovremeno kandidat stranke za koju sam siguran da nije. To jedno s drugim ne ide skupa.

Pa evo primjera, kaže on "solidarnost". Kakvu solidarnost nudi SDP kao vlast? Jedina stvar koja bi se kod vlasti mogla tumačiti kao solidarnost je da divizijama nezaposlenih pruži fer priliku da se natječe za dobijanje radnih mjesta koja popunjava država. To jest, da im pruži mogućnost ravnopravne bitke za zapošljavanje u državnim i javnim službama a građanima-poduzetnicima ravnopravnu bitku za dobijanje poslova od državnih i javnih poduzeća. A manifestira li SDP-ova vlast tu vrstu solidarnosti s građanima?

Koliko primjera bukiranja državnih i javnih poduzeća stranačkim poslušnicima i inim političkim podobnicima treba navesti da bi svima postalo očigledno kako te vrste solidarnosti nema? I kod dodjele poslova također. Šteta što se Stanković, iako je postavio niz dobrih pitanja, nije sjetio i ovog. Pogotovo kad je Ostojić recitirao to o solidarnosti.

Ili demokracija, Ostojić ju je istakao kao drugu najbitniju odrednicu socijaldemokracije. Kako stranka mu i Zoran Milanović stoje s demokracijom? Stanković je propustio upitati Ostojića da kad mu je demokracija toliko važna, što misli o načinu na koji je uopće postao kandidat SDP-a za zagrebačkog gradonačelnika. Ili što misli o demokratičnosti odabira stranačkih kandidata u Istri ili drugdje u kojem "demokratskom procesu" su stradale, odnosno bile raspuštene cijele stranačke organizacije.

A najsmješnija stvar koju je Ostojić izrekao je bio navodni dokaz da Bandić nije socijaldemokrat. On mu naime spočitava da je autokrat a ne demokrat. Što se tiče Bandića, to je dakako točno, autokrat je. No smiješno je kad mu to spočitava oktroirani kandidat Zorana Milanovića koji je više i od Bandića autokrat pa tako i miljama udaljen od demokracije za koju Ostojić kao jest.

Sve u svemu, žele li dobiti izbore, Ostojić i SDP će morati više poraditi na vjerodostojnosti. Nije problem smisliti zgodne parole, zgodne plakate ili pak zgodan govor. Problem je koliko će ljudi tome vjerovati. Za sada je očito kako Ostojićeve dionice ne vrijede onoliko koliko bi na Ibleru htjeli. A uzlet neće doživjeti ni kad građanima dođe do svijesti Ostojićeva namjera da skreše neke subvencije koje je "nesocijaldemokrat" Bandić dodijelio brojnim skupinama socijalno ugroženih građana. Teško je da će u zamjenu za Bandićeve opipljive mjere prihvatiti Milankin "novi informatički sustav praćenja mjera socijalne politike".

B-52

Tko je glasao

"ZA GRAD" - znam za koga ću glasati

U ovoj kaljuži ponude za lokalne izbore, pojavila se i jedna lokvica bistre vode u vidu stranke "ZA GRAD" čiji su supredsjednici Iva Kvakić i Marko Greković (iz Sindikata biciklista) - http://lokalniizbori.com/intervju/stranka-za-grad-zeli-rjesavati-prave-p...

Kad bi im se pridružila neka etabliranija politička faca, recimo Holy, dobili bi i više političkog vizibiliteta. Holy bi to mogao biti pametan potez, jer ju po SDP-u šutaju, a ona bi se napokon trebala prestati ponašati kalkulantski i spasiti vlastiti obraz dok još može.

Dakle Holy Moly, ako slučajno čitaš - rečeno ti je ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Za Mirelu ne vjerujem,

Za Mirelu ne vjerujem, najpametniji potez je već propustila obzirom da je zdušno stala uz Ostojića ali biciklisti su dobra zamisao. Više su fora ali ne bez šansi da dobiju koje mjesto u Skupštini. Evo, Zaphod biciklira no ne znam je li u sindikatu.

Mogao bi biti veza Pollitičara s mjestom gdje se donose odluke. Ako poslije ne i on zbriše poput inih koji su (i) ovdje tražili/dobili potporu za svoj izbor.

B-52

Tko je glasao

Sindikat biciklista

U "sindikatu" sam - kao i svatko tko stisne "like" na njihovoj stranici :)

OK, sudjelovao sam u većini njihovih aktivnosti, ali to je radilo i tisuće drugih. Ne, nisu me zvali da se stranački aktiviram kod njih (šmrc), ali sam zato revno podijelio tu informaciju na fejsu - jer su i meni pravo osvježenje. RIječ je o grupi ljudi koja se - što je meni bitno - dokazala u praksi kao dobar organizator, dobar pregovarač - i provode to što su zamislili.

Malo su se nažalost kasno uključili, ali uz dobru internetsku kampanju - moguće je da budu malo iznenađenje lokalnih izbora.

Tko je glasao

Feniks

I što sada napisati na ovo:

Citiram:

"Osobno smatram da će Bandića zdušno podržati svi oni koji su mu podršku pružali i na predsjedničkim izborima, dakle sve ono što fašistički i klerofašistički diše"

Eto dragi građani Zagreba, svi vi koj date glas Bandiću ste fašisti i klerofašisti.

Jer drug Feniks tako velju.

I onda ovaj izljev najgoreg etiketiranja birača bajni članovi pollitike daju dnevniku plus.

p.s. Nisam bandičev fan niti bi mu ikada dao glas, ni prije ni sada-

Tko je glasao

Ajme...

...ča smo fini i korektni a u 3PM, oli te je obasjala lunina svitlost "normalizacije pojava"?

Ima jedna figura.... kako se ono zove... hiperbola... gdje se radi naglašavanja stava koristi pretjerivanje, te kako je za Feniksa PoganoVlakonja nešto najgore, onda mu pridjeljuje epitete najgoreg od najgoreg, što je za njega bio i jest fašizam...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Perutnino

Može on nazvat Bandića kako hoće, ali njegove birače nazivati fašistima i klerofašistima nikako nije dobro.
Pobjedi li Bandić na izborima ispada da su u Zagrebu prevagu odnijeli fašisti i klerofašisti.
A ja sam siguran da fašista i klerofašista sigurno nema ni mali dio toga.
Nije ti ni prvi puta, a ni zadni da braniš ovakve Feniksove ispade.

Da sam ja napisao da će za Ostojića glasati zadrigli komunisti, crvena gamad, crveni vragovi, itd, baš me zanima kako bi ti i tebi slični okarakterizirali mene i moje pisanje.

Eto vam na dušu.

Tko je glasao

Zadriglu šumaru naopake pile

Kad opasnost od crvene gamadi, kao i posljedica djelovanja, bude približno ista kao kod fašista, onda će ova tvoja primjedba imati nekakvog smisla - ovako ti je uobičajeni ćorak.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Perutnino (kokoš ili guska)

Vidimm da te krase dvostruka mjerila.
Amo dalje:
fašisti
klerofašisti
crnokošuljaši
homofobi
ustaše
ustašuljci
nacionalisti,
šovinisti

Ništa nova od tebe.
Politička, primitivna i moralna zadriglost i dogma.

Tko je glasao

...i ognjištari :P

Možda se ovi, posvađani s vlastitim ćaćom, mogu sjetiti još pokojeg izraza...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bandiću najviše pomaže

Bandiću najviše pomaže činjenica što je uspio kupiti većinu medija (financira politiku plus, kao i mnoge druge portale te lokalne televizije), a one veće medije kontrolira uz pomoć HDZ-a. I to je to, nema tu posebne mudrosti. Tomu pridoda malo populizma na koji padaju politički nepismeni i oni koji od njega imaju koristi, i uspjeh je zagarantiran. Najsmešnije mi je bilo kad je politikaplus navodno provela istraživanje o rejtingu kandidata i kad su svi povjerovali da je to njihovo istraživanje točno. Diletanti!

Tko je glasao

Bandiću najviše pomaže

Bandiću najviše pomaže činjenica što je uspio kupiti većinu medija (financira politiku plus, kao i mnoge druge portale te lokalne televizije), a one veće medije kontrolira uz pomoć HDZ-a. I to je to, nema tu posebne mudrosti.

Dakle, tebi za zaključak kako SDP-u i partnerima onda nije preostao nijedan medij koji bi oni kontrolirali također ne treba posebne mudrosti?

Meni se pak čini da za zaključivanje ove vrste dobro dođe i malo mudrosti. Nije razumno zaključiti da vladajuća koalicija ne kontrolira nijedan važniji medij. Niti su nam mediji neovisni kako se reklamiraju niti je PDV-a na tiskovine snižen zato što ih kontroliraju HDZ i bandić.

Da su mediji doista oporbeni, pa i neovisni, siguran sam da bi izbor i obrada tema bili puno drugačiji. Sigurno je da HDZ i Bandić imaju neke sebi bliže ali je kod nas desetljećima tradicija da najvažnije medije uvijek kontrolira vlast. Naravno, stvarnost ponekad postane toliko ružna da nikakva kontrola više ne pomaže.

A da je postala doista jadna i da nas pomalo treba već biti i strah dokazuje činjenica kako trenutno najsmislenije i potpuno primjereno situaciji dolazi ne iz Milanovićevih već iz Karamarkovih usta:

- Konkretni i duboki zahvati promjena u gospodarskoj politici samo mogu pomoći. Nažalost, naša Vlada umjesto da se bavim smanjenjem broja nezaposlenih i traženjem kvalitetnih investicija ona čitavo vrijeme pokušava fokus javnosti usmjeriti na nešto drugo, na političke stvari. Danas čujem da otkrivaju neke crnokošuljaše, naciste, fašiste, krenuli su nekakav križarski boj protiv toga, to je nesuvislo. Vrijeme je da se pobrinu za kvalitetu života u ovoj državi. Teško je trpjeti ovakvu Vladu – poručio je Karamarko.
.
Unatoč tome, dodao je, nastojat će do 1. srpnja, povijesnog datuma za Hrvatsku, trpjeti takvu Vladu jer ne žele sprječavati proces ulaska Hrvatske u EU. Premijeru Milanoviću je poručio da se počne baviti svojim poslom. – On se bavi držanjem predavanja novinarima, poslodavcima, sindikatima, radnicima, profesorima engleskog, opoziciji, ne znam što sve ne radi. Očito je otvorio neku univerzalnu katedru i on sada nastupa ex cathedra. Neka se počne baviti svojim poslom, neka napokon zaustavi povećanje broja nezaposlenih, neka omogući da se otvaraju radna mjesta i neku zdravu investiciju, neka popravi standard ljudi, neka pokušava smanjiti one bolne slike ljudi koji kopaju po smeću. To je njegov posao, a ne politikanstvo – kazao je Karamarko.

Nikakvom kontrolom medija se Milanovićeve tirade više ne mogu pretvoriti u nešto potrebno i korisno. A onda se Pusićka još i žali da su drugi ti koji izbjegavaju raspravu o gospodarstvu i drugim vitalnim pitanjima ove zemlje.

B-52

Tko je glasao

Isprika od papira

Na vjerodostojnost Ostojićeve isprike, čak i da on može govoriti u ime stranke, jako negativno utječu izjave SDP-ovog glavnog koalicijskog partnera.

Jer kad Ostojić kaže da nema više pogodovanja i kumova, što vidi kao glavni problem, a Vesna Pusić da je banalna i nedopustiva tema to "gdje čiji muž ili žena radi", posebno ako su poslovi dobiveni nakon što su nečiji muž ili žena zasjeli na neku od političkih funkcija, birači postaju zbunjeniji nego što mnogi zasigurno već jesu.

Pa kad ona još doda i to da "ne postoji interes za raspravom o rastu i modelu rasta koji će kreirati radna mjesta", onda je to cirkus jer:

Kaže da ne postoji interes za raspravom o rastu i modelu rasta koji će kreirati radna mjesta. Mirando Mrsić je prvi odbacio socijalni dijalog, potom je s ministrom Vrdoljakom zabranio sindikalistima Brodosplita (i svima upletenima oko Brodosplita) pojavljivanje u medijima. Radnike Diokija sustavno se ignorira, laže im se u lice, bježi se od njih. Sindikate koji pokušavaju naći rješenja otvoreno se vrijeđa. Stručnjake se naziva neznalicama i populistima, s poduzetnicima je svako malo ratno stanje... Tko u takvoj situaciji ne pokazuje interes za raspravom?

Bilo bi zgodno da se koalicija koja kreće u boj za Zagreb barem minimalno uskladi u izjavama. Možda u nekakvom zajedničkom izbornom stožeru? U suprotnom bi građani sve to mogli shvatiti kao najobičnije predizborno "kukuriku-kokoda" i eto Bandiću još jedan mandat..

B-52

Tko je glasao

Od onoga incidenta od prije

Od onoga incidenta od prije koliko, desetak godin? Kad je Bandić ka gradonačelnik glavnoga grada RH pijan biža auton od pandurije nakon izazivanja prometne, pandur koji ga je prijavija dobija otkaz, a Bandić i dalje osta gradonačelnik ka degradiran na dogradonačelnika. Moš mislit!
Od tada je za mene SDP politički mrtva stranka ka i HDZ od one izjave "ko je jamio jamio". Kako nisan kompletno retardiran ja od tada na izbore ne izlazin nikakove. Sad ka ovi iz SDP-a govori da su pogriješili šta su podržavali Bandića. Malo si zakasnija pajdo, jedno 10 godin.

Tko je glasao

Demokracija

Gradonačelnik se bira na neposrednim izborima.
Izbori su slobodni, svi građani Zagreba imaju pravo dati svoj glas onome kome žele.
Bandić je tako i (p)ostao gradonačelnik - glasovima Zagrepčana. Nije postavljen dekretom - nego je izabran.
Imenom i prezimenom.
Jasno da uvijek ima onih koji su nezadovoljni rezultatima izbora - ali takva su pravila demokracije: onaj tko dobije najviše glasova građana, taj je gradonačelnik.

Ako Zagrepčani opet daju svoj glas Bandiću, samo znači da žele (i zaslužuju) takvog gradonačelnika.

Tko je glasao

@laufer

Bandić je svoju snagu crpio iz snage SDP i na direktnim izborima izabran je isključivo zato što je SDP stao iza njega.

Danas je on mnogim simpatičan zato što su "disidenti" po defaultu narodu simpatični.

Niti njegovi protukandidati, uključivo i Ostojić, nisu iznosili pred oči javnosti ni dio Bandićevog "prljavog veša", a
Bandića se ne može pobijediti igrajući u "bijelim rukavicama".

A Bandić je za Zagreb jednako ili čak i veće zlo nego što je Tuđman bio za Hrvatsku.
O tome se radi.

Tko je glasao

...nego bih se pobrinuo da

...nego bih se pobrinuo da DORH počne postupati po kaznenim prijavama koje su, prema već spomenutim navodima iz tiska, zahvaljujući „krticama“ u USKOK-u gurane „u šturc“ i da informacije o tome „procure“ u javnost.

He, he, a kako bi se ti to pobrinuo? Ta nije li DORH neovisno tijelo? Uostalom, ta metoda nit je nova niti daje željeni rezultat. Pogotovo ne bi dala sad kada se zna kako je to jedini način da Rajko Ostojić postane gradonačelnik. Misliš da bi građani i EU doista pozdravili takvu zloporabu DORH-a u izborne svrhe?

Srećom po vjerodostojnost hrvatske reforme pravosuđa, SDP se odlučio na drugu taktiku. Samokritički će se osvrnuti na vrijeme koje si vrlo plastično opisao i, barem sami tako računaju, otresti kugle s Ostojićevih zglobova kako bi mogao brže potrčati i možda prestići dobro utreniranog Bandića.

U tu je svrhu Milanović dao odobrenje Ostojiću da počne kritizirati i stranku i njega samoga.

"Zabili smo glavu u pijesak, ali to ne može biti opravdanje. Pali smo na ispitu, ljestvici civilizacijskih vrijednosti", rekao je Ostojić.
.
Otkad je Bandić izašao iz SDP-a nema više zamjena zemljišta, a pobjeda SDP-a na ovim izborima prilika je da se prekine praksa pogodovanja kumovima, odnosno da se u Zagreb vrati umove, a ne kumove, dodao je.
.
Odgovarajući kasnije na pitanje novinara znači li to njegovo prizanje da je SDP zažmirio i na moguću korupciju, rekao je kako to treba istražiti do kraja.
.
Novinare je zanimalo i tko je odlučio da se u ime viših interesa zažmiri na načela i zamjera li to predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću, odgovorio je kako se to naprosto dogodilo i da se sada treba zatvoriti to poglavlje zbog čega i postoje konvencije.
.
SDP je to danas učinio i zatvorio knjigu koja se zove Milan Bandić, poručio je Ostojić.

Da iza "iznenadne" navale samokritike doista stoji Zoran Milanović, vidi se i po plejadi najviših državnih i stranačkih dužnosnika koji su prisustvovali ovom posipanju pepelom.

Je li s ovih samo nekoliko rečenica doista moguće zatvoriti višegodišnje neugodno poglavlje stranke, odlučit će birači.

No nad Ostojićevom glavom visi još jedan, čak puno ozbiljniji problem. Uhvatio se načela, socijaldemokratskih i civilizacijskih, rekavši da ih se stranka odrekla u ime osvajanja vlasti.

Problem će mu biti činjenica da ogroman broj građana upravo Bandića doživljava kao stranačkog otpadnika koji je koliko toliko zadržao socijaldemokratska načela dok Milanoviću i Vladi u kojoj je Ostojić još uvijek jedan od ministara zamjeraju da su izdali načela socijaldemokracije i priklonili se socijalno neosjetljivom i surovom neoliberalizmu. Također, iako je pobrala određene simpatije izjavom da je Kukuriku koalicija iznevjerila Plan 21, Mirela Holy je istovremeno otvorila prostor za propitivanje neće li stranka koja ne drži do obećanja i time ugrožene vjerodostojnosti iznevjeriti i plan koji za razvoj Zagreba najavljuje Ostojić.

U svakom slučaju, ukoliko Ostojić ubuduće ne bude izbjegavao pitanja na tu temu, bit će vrlo zanimljivo pratiti daljnji tok kampanje. Ovo zato što osim potencijalne koristi, današnji potez nosi i rizik da vjerodostojnost stranke i taj upravo priznat grijeh postanu središnja tema kampanje.

B-52

Tko je glasao

@sm

Korumpirani policajci su zaustavljali istrage, pa bi onda valjda trebalo kazniti onog tko bi u DORH-u prema prijavama za počinjenjem kriminaljnih djela postupio. Da mu se ne bi narušila ravnopravnost u izbornoj utrci za gradončelnika.(sic!) Ili bismo valjd Bandića trebli ponovo izabrati, a potom pokretati postupke protiv njega?

Moš' mislit', nestalo EU administraciji pametnijeg posla, pa bi išla interevenirati kako bi zaštitila najveće leglo korupcije u državi.

Nikakva samokritika ne može u konkretnom slučaju dati rezultata, prvo zto što se išlo intervenireati u kndidaturu za gradonačelnika, a drugo, prekasno je za to.

Tko je glasao

Zaustavljanje istraga ne bih

Zaustavljanje istraga ne bih ograničavao samo na korumpirane policajce, nije policija jedina koja pokreće istrage. Štoviše, DORH je taj koji pokreće, usmjerava i donosi zaključke o provedenim istragama, odnosno podiže ili ne podiže optužnice. A da je Milanović zadovoljan tim i takvim DORH-om, potvrdio je ponovnim imenovanjem Mladena Bajića za Glavnog državnog odvjetnika. Jest da je taj čin mnogima bio čudan, ipak je SDP taj koji je izmislio nadimak StandBayić, ali je posve logično zaključiti da misle kako je s pokretanjima istraga te dinamikom i brojem podignutih optužnica sve bilo u redu.

No postoji paradoks. SDP-u bi jako odgovaralo, barem na prvi pogled, podizanje optužnica protiv Bandića. No nikako im ne odgovara da Bajić počne otvarati istrage i podigne optužnicu protiv npr. Zdenka Antešića ili Josipa Vukovića i Nove Gradiške.

Također, kako će građani shvatiti prozivanje za nepotizam, klijentelizam i sukobe interesa Milana Bandića i istovremeno amnestiranje toga kod Jakovine i Milanovićevog ađutanta? A tek zapošljavanja po raznim linijama kojih bi se i Bandić postidio? Tanka je to oštrica i teško će Ostojiću biti na njoj balansirati.

Donekle si u pravu što se tiče tajminga, doista je (pre)kasno za ovo posipanje pepelom. Ali je veći problem vjerodostojnosti toga. Hoće li građani doista povjerovati u iskrenost pored brojnih negativnih primjera u sadašnjoj praksi stranke. Misliš da je građanima doista presudno kad Milanović kaže "tu nema ničega spornog"?

To koga biste vi u Zagrebu trebali izabrat, najbolje znate sami. Neki od vas misle da treba ovog a neki da treba onog. Iz rezultata anketa je očito da još uvijek puno birača najboljim izborom vidi Bandića. Čisto sumnjam da će SDP-ovo pokajanje, čak i da je iskreno, promijeniti mišljenje tih koji su već odlučili.

Rezultat poželjan Milanoviću se može postići jedino animiranjem tradicionalno lijevih birača koji su SDP-u okrenuli leđa. A za njih uvjeriti da je ovo što već godinu dana radi Vlada socijaldemokracija po mjeri građana je po mom mišljenju potrebno puno više od nekoliko mehanički izgovorenih rečenica?

Riječi ili djela, pitanje je sad.

B-52

Tko je glasao

Nikakva samokritika ne može u

Nikakva samokritika ne može u konkretnom slučaju dati rezultata, prvo zto što se išlo intervenireati u kndidaturu za gradonačelnika, a drugo, prekasno je za to.

Čini mi se da je upravo gruba promjena kandidata bitno smanjila Ostojićeve izborne šanse. Kako u gradonačelništvu tako u sutrašnjim izborima za šefa SDP-a, što je možda i bio kolateralan, ili čak glavni cilj cijele operacije promjene kandidata..

A ako DORH sada i izvuče kakvu prijavu, to će tek poništiti bilo kakvu Ostojićevu šansu, jer će biti očitano kao političko dirigiranje Bajićem. O paradoksa, sad valja strepiti da protiv Bandića do izbora DORH ništa ne poduzme!

Tko je glasao

@feniks

Da kažem čisto za informaciju Hrvatska već ima doživotne gradonačelnike. Najpoznatiji primjer je Ivan Dabo gradonačelnik Paga (1990-93) koji nakon 1993 kada se osniva Novalja postaje gradonačelnik ovog turističkog mjesta.

Ivan Dabo je već dvadeset godina (od 1993.) gradonačelnik Novalje !!!

Složit ćeš se da je Bandić mala beba s svojih samo 8 neprekinutih godina vladanja Zagrebom ??

ps.normalno Zagreb je najbogatiji grad

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci