Tagovi

Dovršena autocesta Zagreb – Sisak?

Auto cesta Zagreb – Sisak dovršena je kod Velike Gorice u dužini od oko 2000 metara. Dovršena dionica započinje u polju i isto tako završava u polju. Osim dva kilometra autoceste dovršena je pristupna četvero tračna cesta i dva nadvožnjaka. Svi objekti, osim jednog nadvožnjaka koji je otvoren za promet, u potpunosti su dovršeni. Što znači da je ugrađena sva oprema, horizontalna i vertikalna signalizacija, ograde, odbojnici, rasvjeta i semafori. Nedostaju još naplatne kućice. Sva oprema je u funkciji. Rade semafori i rasvjeta. Promet nije dozvoljen po tim objektima, što i nije veliki grijeh jer se nema kuda ići. Kako to izgleda može se vidjeti na fotografijama.

Klik za veću fotografiju Klik za veću fotografiju

Klik za veću fotografiju Klik za veću fotografiju

Autocesta je fotografirana noću kako bi se vidjela sva raskoš ceste koja nije u prometu, ali je uredno osvijetljena i opremljena.

Ovaj veliki uspjeh Hrvatske Vlade i Hrvatske graditeljske mafije još je jedan uspjeh u velikom nizu sličnih uspjeha. Hrvatska Vlada u svojoj skromnosti nije stigla ovaj podhvat uvrstiti u DORH-ovu knjigu uspjeha. U području graditeljstva iskazao se Ministar Kalmeta i Ministrica Matulović Dropulić. Ministricu Matulović Dropulić "pohvalio" je Predsjednik RH Stjepan Mesić, navodeći je kao školski primjer sukoba interesa. Kalmetu Predsjednik ovom prilikom nije spominjao, jer je Kalmeta stručnjak u drugom polju. Korupciji.

Svi ovi uspjesi Vlade neće biti pravilno vrednovani putem pravosuđa, jer nema nikoga da to pravosuđu i narodu prezentira. Nema nikoga da pravosuđe zamoli da pokrene procese za utvrđivanje kriminala. U svemu se ipak najbolje snašao Maestro Ivo. Kao predizbornu taktiku odabrao je prljavu izbornu promidžbu. Majstorski se dogovara ispod stola, gradi ispod mora i tuče ispod pojasa. Njegovi protivnici su zbunjeni i prestrašeni. Nemaju odgovora za njegove uvrede i laži. Ne pitaju ga za ceste, mostove, brodove hotele, fondove i satove. To je Ivi i cilj.

Više o temi ovdje i ovdje

Satelitska snimka opisanih cestovnih objekata.

Komentari

Javnost nije na žalost

Javnost nije na žalost upućena u još jedan problem kod gradnje autoceste Zagreb - Sisak. Kako je u Velikoj Gorici na vlasti Tonino Picula, a njegov glavni politički rival na tom teritoriju je glavom i bradom Ivan Šuker, HDZ je autocestu koristio da bi politički ugrozili Piculu, tj. sadašnju gradsku koalicijsku vlast. Umijesto da su gospoda iz Hrvatskih autocesta (redom HDZ-ovci), prema pravilima normalnog ophođenja zatražili prije godinu dana sastanak sa Poglavarstvom kako bi dogovorili uvjete gradnje ceste na gradskim parcelama, oni su se s njima prepucavali u javnosti. Šuker je nebrojeno mnogo puta izjavljivao kako Picula opstruira gradnju autoceste, a čovjek im je lijepo rekao, dođite vi iz HAC-a pa ćemo sve dogovorit crno na bijelo. Pogotovo jer je riječ i o infrastrukturi koja je u vlasništvu Grada. To su dečki iz HAC-a učinili tek nedavno, i na samo jednom sastanku bez ikakvih problema napravljena je nagodba. Poglavarstvo je potvrdilo koje dijelove parcela će izvlastit u korist gradnje autoceste, i svi sretni i debeli...
Hvala na pažnji!

Tko je glasao

A kako li je zavrsetak

A kako li je zavrsetak izgradnje savrseno tempiran pred izbore...
Kako je lako manipulirati s neinformiranim narodom...

Polliticar

Tko je glasao

A sjećate li se ovoga i

A sjećate li se ovoga i pretkampanje - kao nije to pretkampanja za HDZ - HAC plaća nedozvoljenu predizbornu kampanju za HDZ?
Image Hosted by ImageShack.us

Tko je glasao

Da im čovjek oprosti što

Da im čovjek oprosti što su napravili auto-cestu od negdje do nigdje, jednog dana će valjda biti i od ZG do SK. Ali za ime Božije, zašto troše struju? Postoji nešto što se zove prekidač, pa po želji uklučuje i isključuje rasvjeta. Prestrašno.
Ali šta se tu može idemo dalje od negdje do nigdje.

Tko je glasao

Sve mi to plačamo..i crni i

Sve mi to plačamo..i crni i crveni..i veliki i mali

Tko je glasao

nek se vidi raskoš ili što

nek se vidi raskoš

ili što bi ap rekao (citirajući velikog mao-a); neka cvjeta tisuću cvjetova

Tko je glasao

Drugi film, koji propagira

Drugi film, koji propagira opciju Čačić za premijera, u postu U vidokrugu: Novi (besmisleni) pokušaj političkih otpadnika, uz ostalo kvalificira to kao taj vid maoizma.

"Neka cvjeta tisuću cvjetova!"
Za ilustraciju, Pašalićeva lista 2003. nije uspjela osvojiti zastupnički mandat čak ni u posebnoj izbornoj jedinici za dijasporu, iako je osvojila gotovo 10 posto glasova.

Politički pluralizam u Hrvatskoj drži se čvrsto slogana iz komunističke Kine „Neka cvjeta tisući cvjetova!“. No, ako žele postići neki uspjeh na izborima, morale bi sve te pojedinačne figure sjesti i razmisliti koliko smisla ima postojanje radi postojanja, a bez ikakve afirmacije.

Blizu ove maoističke scene, komad auto-puta koji noću blista kao skupa nadrealistička slika za izbore a danju na velikim plakatima, taj Pašalić u Odri gradi složeno naselje, kojeg ne reklamira naročito ali svi profesionalni sudionici to reklamiraju kao sve u redu, i više nego u redu.

I bez naši napora je zavidni maoizam na djelu, više škola (frakcija) se natječe i više cvjetova cvjeta nego što stignemo registrirati. A stvar buja dalje, samo na tome potezu Zagreb-aerodrom-Sisak i dodirno, buja maoizam svjetskog ranga, što u kratkom vremenu uvijek zasjeni najhrabrija strategijska predviđanja. Npr. nezamjenjivi gradski strateg mr.sc. Slavko Dakić, je u GUP-u 1988.g. unio mjere prstenastog širenja Zagreba, na tom području par prstenastih etapa, što je izazvalo pad cijena zemljišta na ništa. Kad su tu već bujale gradnje i poslovi, uz ostalo sve veća distribucija kompjutora (M-Sun), strateg je unio odredbe da se od prstena odustaje, da se napredak odvija u postojećim granicama, na čijem kraju su Dugave-Sloboština. Sada, kada je maoizam otišao daleko ispred bilo kakvih zamisli stratega, strateg i sve strategijske ekipe, uključujući Drugi film, se opet izražavaju maoistički, Pašalić
je ne samo gubitnik nego smo u fazi dubokog žaljenja za njim, a Čačić i HDZ u blizini blistaju kao nikad.

Maoizam ima stotinu lica. Dok je cijela Kina bila uvjerena da su SAD i Evropa u dubokoj havariji, SSSR nepovratno potonuo a SFRJ Tito skrenuo na put dekadencije, sam car Mao je stigao u povjesnu vizitu kod kvekera Nixona, predsjednika SAD. Tu su se prekrojile stvari, koje i sada igraju punom parom. Nakon toga je kveker, na putu u Moskvu, od Evrope posjetio jedino nas, u Zagrebu na glavnom trgu kiša, kveker, Tito i ostalo, sve u živom tv-prijenosu. Spirale pokrenute tada impresivno nas lože i još će.

Scena južno i jugoistočno od sadašnjeg Zagreba je već dugo svjetska scena. U podzemlju se krije strategijska pitka voda a nad zemljom cvjeta stotinu cvjetova i stotinu škola se natječe. Beskrajna orjentacija na sjverna brda, zapad i istok Zagreba je omogućila taj stasali dragulj napretka 21. stoljeća. Dok neki još voze po apstraktnim kolodvorima, ta scena blista li blista.

Tko je glasao

Doprinos

Doprinos raspravi:

Poslušajte kada je trebala biti dovršena - sad se prepucavaju Šuker i Picula tko je za što kriv... A da je trasa mijenjana kako bi se HDZ-ovcima isplatila naknada za voćnjake koje ionako nisu smjeli dizati na trasi itd. da ne govorimo... Jednostavno količina besramne krađe koju je HDZ proizveo u svojem mandatu je usitinu impresivna...
Tko je glasao

A da je trasa mijenjana kako

A da je trasa mijenjana kako bi se HDZ-ovcima isplatila naknada za voćnjake koje ionako nisu smjeli dizati na trasi itd. da ne govorimo... <\cite>

Ovakve i slične radnje prototip su "rule bending" koji je na snazi u Hrvatskoj i koji je, ako ne direktno kriminalan, onda moralno totalno neprihvatljiv. Za pretpostaviti je da su takvim mehanizmima milijarde pretočene iz državnog u (odabrane) privatne džepove.

Ali, moj je dojam da problem u raskrinkavanju ovoga u javnosti (kada već pravni sustav nije sposoban ili neće to sankcionirati) nastaje zato što se sve zaustavi na pola puta i ostane na nivou rekla-kazala. U cilju očuvanja vjerodostojnosti Pollitika.com trebalo bi pri obradi ovakvih i sličnih tema biti konzekventniji u potkrijepljivanju iznešenog konkretnim podacima.

Može li se na temelju dostupnih dokumenata javnosti pokazati što se je tu zapravo dogodilo i tko je, imenom i prezimenom zagrabio u "vrč s medom" a da nije imao pravo na to? Znaju li se brojevu katastarskih čestica koje je država otkupila kao voćnjake, a da se sadnice voćaka na njima još nisu ni primile? Postoje li neke optužnice u tom smislu?

Možda je to sve već i objavljeno, ali onda bi bilo dobro da se objavi link ili linkovi.

The Observer

Tko je glasao

U dnevniku nisam pisao o

U dnevniku nisam pisao o vočnjaku i česticama, pisao sam o fantomskoj cesti koje ne ide nikud a koja u potpunosti dovršena. Cesta nije puštena u promet a u funkciji je rasvjeta i semafori. To sam potkrijepio sa fotografijama. Novac utrošen u svu tu opremu mogao je biti korišten za rješenje drugih problema. Na primjer rješenja preopterećenosti Velikogoričkog prometa.
Nešto o nepravilnostima te ceste već sam pisao ovdje taj tekst se nadovezuje na tekst u Businessu.hr i ovdje

Tko je glasao

Bilo je to objavljeno u

Bilo je to objavljeno u novinama, upravo o kupnji nekih parcela, sadnji voćaka i promjeni trase autoceste, ali ne mogu se sad sjetiti čak niti točno kad je to bilo. Jedino znam da je bilo u Jutarnjem listu.

Peregrine Falcon

Tko je glasao

Netko se valjda sjeća pa

Netko se valjda sjeća pa neka da link.

Tako će svatko tko čita znati da svar nije izmišljena.

The Observer

Tko je glasao

Naravno da nije izmišljena,

Naravno da nije izmišljena, to manje-više svi iz Gorice znaju. Ako te zanima problematika prouči si stranicu: Autocesta.org.

Problem je bio i s lokacijom te ceste koja nije išla optimalnom i kraćom rutom već je morala proći kroz voćnjake.

Ako nemaš vremena za traženje pročitaj:
Voćnjak niknuo na trasi buduće ceste za Sisak

Pazi, to su bili zakupci (ne pravi vlasnici zemljišta), a najgore u cijeloj toj priči je to što je to zemljište koje je pravim vlasnicima (zemljišne zajednice) bez ikakve naknade oduzeto 1947. i koji su još uvijek zavedeni u gruntovnici kao vlasnici. Tako da su podobni zakupci zaradili novac na tuđoj zemlji, a pravim vlasnicima je u ustima ostao još gorči okus jer ih je vlastita država još jednom pokrala i prevarila.

Tko je glasao

Bijesdrugi,da li je ovo

Bijesdrugi,da li je ovo moguce.

Tko je glasao

Kad se vec ne javlja

Kad se vec ne javlja .........

Da vam ja odgovorim kolega.....

" Svi ste vi naduvani crveni jugonostalgicari koji ce uvesti nove poreze...."

Tko je glasao

Predlažem ime autocesti

Predlažem ime autocesti "Fantom u hadezeu".

Tko je glasao

Ili ako netko zeli dobit

Ili ako netko zeli dobit potpuni dozivljaj i vidjet u cijelosti, moze preko linka.

S time da treba dodat da je autocesta produzena do kolodvorske sto je oznaceno na karti a to je negdje 1km dulje nego na trenutnoj satelitskoj snimci ;-). Uglavnom spektakularni projekt s kojim takodjer ocekujemo javno otvaranje negdje tamo par dana pred izbore, iako cesta nikamo ne vodi ko da je to bitno :-), vjerojatno su duljinu svake trake takodjer pribrojali onim cuvenim 435 ili koliko vec km autocesta kaj su napravili :-))))

Odlicno Mucke na jos jednom vracanju teme autoceste u eter.

Tko je glasao

@phoenix zahvaljujem se na

@phoenix zahvaljujem se na linku za mapu. Stavio sam sada snimka autoceste u tekst.

Tko je glasao

Svi ovi radovi na dovršenju

Svi ovi radovi na dovršenju dijela ceste koja se ne može koristiti za promet barem godinu dana, do završetka dionice, pokazuju brigu vlade prema svojim "graditeljima". Omogućuju im poslove i prihode netransparentno, vjerojatno bez natječaja, bez realnih cjena. Vlada bi trebala otvoriti cestu negdje pred izbore kako se javnost nebi stigla obavjestiti da je to samo prijevara. Poslje izbora njima nije važno što narod misli.

Tko je glasao

Danas je u Jutarnjem bio

Danas je u Jutarnjem bio zanimljiv članak, na žalost nema ga na netu da ga prenesem. Uglavnom, otac predsjednika mladeži goričkog HDZ-a Ervina Kolarca kupio je kuću na trasi autoceste, proširio ju je bez građevinske dozvole i sada će za tu kuću tražiti pola milijuna eura. Nisu dakle samo voćnjaci u igri, nego i kuće. Strašno! Čini se da će autocesta biti gotova tek kad se oni svi uspiju naplatiti od onoga što su u međuvremenu zakupili na toj trasi.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci