Tagovi

Dotepenec

JEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTA

Tagovi

Komentari

Najmanji zajednički nazivnik

Zagorec, Šokac,Prigorac, Međumurac, Dalmatinac, Posavac, Ličanin, Bunjevac, Janjevac, Hercegovac,Slavonac, Istrijanin,...., tih godina, imali su najmanji zajednički nazivnik: Hrvati

Tko je glasao

ppetra

do 19. stoljeća se je govorilo horva. čak smo i taj zajednički nazivnik prekrtili

w. ;)

Tko je glasao

koliko je meni poznato

koliko je meni poznato dalmatinaca nije bilo u to doba.. nekako su poglaseni juznim hrvatim, bar sluzbeni naziv :)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

lun

kolikoje men poznato svi nazivi koje je pobrojala ppetra odnose se na stanovnike pokrajine koji su po njoj dobili naziv.

w. ;)

Tko je glasao

Dotepenec uvijek ostaje dotepenec osim, ako, kada.....

32 godine imam kuću nedaleko Zagreba (26 km od stana na Srednjacima do kuće) i zadnjih deset godina stalno živim u tom prekrsnom Pisarovačkom kraju. U početku nisam bio detepenec nego njihov vikendaš. Tri puta sam se pokumio. Nikada nisam za razliku od nekih, domaćim ljudima prodavati pamet, govoriti kako bi trebalo ovo, kako bi trebalo ono. Prihvatio sam njihove običaje ( istina skupe da ni Bog neće biti krsni kum) moglo bi se reči u potpunosti sam se asimilirao. Shvatio sam da što je narod jednostavniji, sa obrazovanjem kakvo je takvo je, time je iskreniji i pošteniji. Naravno da ima izuzetaka.

ja kada progovaram o primitivizmu u mome gradu Dugom Selu

Zar u tvome rodnom kraju od kud si se dotepel nije bilo "primitivizma" ili sa na njega gledao na drugi način. Velike domaće svadbe od po dva dana za nekoga su primitivizam a za nekog tradicija tog kraja. Sjeti se Rebel kako su zvali moje Međimurce kad su se doselili u Banat, Bačku, Baranju. Imam osjećaj da buš s ovim stavom navek ostal dotepenec.

Tko je glasao

Naravno da je bilo..

...i možda da se naš iz bačke doselilo u dugo selo koliko i bosanaca bi slično bilo (osobno mislim da ne bi ali dobro), no to nije poanta, poanta je u ratobornom gotovo prkosnom stavu spram "prigorskih brega i hiža" te podrugivanje i gotovo posprdni stav spram domaćina.

e vidiš ja taj stav nemam, i da ja ću uvijek biti dotepenec zato jer nikada niti jedan drugi kutak zemaljske kugle neću smatrati svojim kao što smatram onaj mali dio bačke u kojoj sam ugledao život.

i nemam problema sa tim, to je moja stvar a ne stvar domaćina koje zbog odgoja poštujem i to se nikada neće promijeniti

Tko je glasao

Ima vas još iz Bačke

Na putu od moje kuće do Novog groblja na dosta velikom djelu zemlje redovito radi jedan stariji bračni par. Rade od danas do sutra. I po najvećim vručinama. Kako tu redovito prolazim u mojim šetnjama s psom prvo sam se s njima pozdravljao a onda nekoliko puta upustio u razgovor. Rekoše mi da su došli iz Bačke da su uzeli na doživotno uzdržavanje jednu staricu a ona im za uzvrat dala svoju zemlju. Pa i sad ih viđam kako se ispred moje kuće voze na traktoru. Vrijedni ljudi!

Tko je glasao

Radi se o uistinu zanemarivom..

..broju u odnosu na ljude iz Bosanske Posavine.

Ponavljam, nije problem što će djeca tih došljaka učiti svirati šargiju kod gospodina Galića (čini mi se), ili što će sad ovu subotu (čini mi se) otići na Derventski vašar.

Problem je izrazito arogantnom stavu jednog dijela te populacije koji doslovce nameću svoje (ne)civilizacijske norme ostatku žitelja, a to se najbolje može primjetiti u situacijama iz svakodnevnog života, u redu u banci, šalteru na općini ili vlaku.

Tko je glasao

bosanski posavljaci

skroz naskroz si u pravu.
a sta mislis koliko bosanskih posavljaka imamo mi s ove hrvatske strane posavine?
u slavonskom brodu primjerice?
jao, nemoj ni pitat!
tolko ih se doteplo i natrpalo, da je moj grad potpuno izgubio svoj nekadasnji identitet.
eto tako u mojoj ulici starosjedioci gotovo svi pomrli, a njihovi nasljednici prodali kuce 'bosancerosima' (tako ih zovemo 'od milja'). ovi pak ponapravljali nove kucerine, porusili drvece ispred svojih betonjara i od travnjaka napravili parkiraliste za svoje skupe aute.
odakle samo tolik novac tim izbjeglicama, zapitkujemo se mi?
a onda cujes, saznas - sverc, trgovina, sumnjivi biznisi, politicke stranke (preko njih se uvukli u sve strukture gradske vlasti)...i slicne zanimacije.
hajde de, to bi se nekako moglo i progutati, da nije te njihove nevjerojatne arogancije, bahatosti, primitivizma i nekulture. Boze me sacuvaj!
rade sta i kako im se prohtije, i namecu svoj bezobrazluk u svim situacijama svakodnevnog zivota...
moji susjedi uglavnom sute jer nece 's vragom imat posla', ali ja se zakacim s njima i ne dopustam im svojevoljnost i kazem im u lice sta mislim o njima.
pa me nazvali 'ona sto ne voli nas bosance' i poceli me se kloniti.
a ja ih stvarno ne volim, zbog gore navedenih mentalitetnih znacajki i smatram da bi najbolje za nas bilo da se oni vrate u svoju bosnu.
tocka.

ako se nekome ne svidja ovo sto napisah iz vlastita iskustva o bosanskim posavljacima, njegov problem. pa ako moze dokazat da nisam u pravu, nek dokaze.

Tko je glasao

Možda je u pitanju običan strah

@Rebel
Kad sam došao ovdje u selo bilo je 80 % domaćeg stanovništva prema 20 % nas dotepencov. Danas je taj broj obrnut. Domaći nestaju. Mladi se ne žene a stari umiru. No nikada nije bilo arogantnog stava prema nama. Pa kaj su prigorci tak hudi ili ih je strah da ih ne asimilirate? Ne bih volio živjeti u takvom okruženju.

Tko je glasao

kad došljak postaje dotepence

Zagreb j uvijek bio otvoren grad preem došljacima odnosno dotepencima. mnogi došljaci su se prilagodili gradu dok su drugi pokušali grad prilaagodit sebi, svojim običajima predjela iz kojeg su došli. mnogi zagrebački gradonačelnici su bili došljaci - Ivan Vončina (Novi vinodolski), Mtija Mrazović (Kalnika), Nikola Badovinac (Badovinci), Adolf Mošinsky (Donji Miholljec ), Milan Amruš (Brod na Savi), Većeslav Holjevac (Karlovac) ... ovi navedeni došljaci su napravili Zagreb gradom ugodnim za život, gradom koji po ničemu nije zaostajao za drugim gradovima Europe. oni se nisu osjećali kao dotepenci, došljaci, dođosi - jer su e prilagodili svemu onome što žiivot u nekom mjestu, gradu zahtijeva. za razliku od njih postoje nekoliko zagrebačkih gradonačelnika koji su u zagreb pokušali ubacit svoje svjetonazore, nisu shvatili kako grad zapravo diše i devastiraali su ga jedna od njih je trenutni gradonaćčelnik.

što je bit - sva veća mjesta rastu zahaljujući došljacima. samo neki se došljaci asimiliraju dok s drugi u borbi protiv te asimilacije pokšavaju okolinu prilagodit sebi. to se upravo od kad se Hrvatska osamostalila događa i sa Splitom, Zagrebom. automatski se javlja antagonizam između starosjedioca i asimiliranih s jedne strane i neasimilirnih s druge strane. tako je svuda u svijetu. nedavno smo bili svjedoci nemira u Londonu.

w. ;)

Tko je glasao

ISTINA

ja kada progovaram o primitivizmu u mome gradu Dugom Selu često nailazimo na kritičare koji me optužuju da generaliziram, a činjenica je da velika većina došljaka iz Bosanske Posavine nastoji prilagoditi okolinu sebi namjesto obrnuto.

a to ne ide bez antagonizma i sukoba koji se javlja između starosjedioca i takvih došljaka, slična stvar je i sa često zatvorenim i samoizoliranim zajednicama janjevaca.

ja sam kriv što govorim onako kako vidim, jer bi u ime tolerancije trebao zatvarati oči

a ne mogu protiv sebe

Tko je glasao

RebelBože s čim se vi bavite.

RebelBože s čim se vi bavite. Dotepenec nije ništa drugo nego došljak, a da se neko vrijeđa jel ga se zove došljakom, je glupo.

Pa ti i jesi došljak.

Tko je glasao

Vrijeđanje

Pa nemremo se uvijek baviti samo smrtno ozbiljnim temama:)

Tko je glasao

Ponekad požalim što mrak..

...ne uvede paintbrush opciju za crtanje komentara.

Tko je glasao

Dobar si !!

Dobar si mladiču. Pokušaj ostati takav. I Andriju tako odgoji. I tvoja misija je izvršena. Neće to biti lako, ali se čini da si od čvrsta materijala.

Tko je glasao

hvala.

hvala.

Tko je glasao

Bakljava i gljiva

Znate li kako u Đulovcu ( doseljnici s Kosova ) teče razgovor između "domačih i dotepenaca" ? Pita starosjedioc "dotepenca" : "Zašto vi kažete bakljava ?" Ovaj će njemu : "A zašto vi kažete gljiva ?

Tko je glasao

Rebel

Tako je večinom svugdje kad negdje dolaze ljudi iz drugih mjesta.
Pogledaj Split.

Evo ja ću ti napisati otprilike izjavu našeg gradonačelnika (šeika).

" Više mi je pon ku... Andrijaševića, Puharića, Srzića itd. Ne možeš od njih normalno radit ni disat"

Ta izjava se odnosi na stare Makarane t.j na prezimena koja su tu par stotina godina.

E stvar je u tome da je on sam kako mi velimo "vlaj ili vlav" iz blizine Vrgorca.
Profa zna za Raščane.

Zamisli tu izjavu od gradonačelnika Makarske.

Dakako ti i jesu najgori po svojim šovinističkim izjavama pa i prema bosancima o ćemu sam pisao u druga dva dnevnika.

Tko je glasao

Profa

Iduća bolja izjava je da je Makarska jedno obično selo.
To je rekao u smislu da je sve zemljište uknjiženo kao poljoprivredno, vinogradi, maslinici, pašnjaci itd.
Dakako to onda nije gradsko koje može prodati.
A znaš da tamo kod njega jedino TUMULI (stara Ilirka grobišta u obliku nabacanih kamenih gomila) nisu bili privatni.
Svaki momadić zemlje se obrađivao da se moglo preživjeti.

I onda sada kuka da jebeš takav grad koji nema svoga.
Ono što smo i imali su sve prodali.
Ostalo zemljište je prostornoplanskom dokumentacijom predviđeno za "aprtmansku" gradnju, Za gradnju trgovačkih centara itd.

Sva prizvodnja uništena.

Profa znaš ti situaciju ovdje i bolje nego ja.
Pričaju ti tvoji Vrgorčani.

Tko je glasao

da zna...

i za Gornje i za Donje. ako je iz Donjih, još nekako... hehe
profesor

Tko je glasao

@Rebel

Priča o dotepencima je vrlo zanimljiva u Beču - najviše nepoverenja prema strancima pokazivali su upravo oni koji su porijeklom Česi, Slovaci, Poljaci, Mađari, "Jugovići"...Oni koji su i tri generacije u Beču, žive u elitnim Bezirkima ili izvan Beča u dvorcima ili vilama, a velik broj pravih Bečana - daleko su od Beča, od Francuske do SAD...
Davno, jedan profesor na političkim znanostima, profesor filozofije, mi je govorio: "Da li ste uspjeli u životu znat ću kada mi se javite iz inozmestva, i to tako da ću se pitati prvo u kojem dijelu Beča ili Londona stanujete...?"
Segregacija u urbanim prostorima u svijetu je upravo nevjerojatna, Zagreb s rubnim naseljima nije izuzetak: s jedne strane s Pantovčakom, Zvijezdom, Srebrenjakom... s jedne strane, te Trnjem, Pešćenicom, Trešnjevkom, Novim Zagrebom, Velikom Goricom, Zaprešićem, Sesvetama.. s druge strane, odvojeni su svjetovi. Proći puno adresa u Zagrebu i u Beču iskustvo je za pisanje romana.
Židovska(biblijska) "Poštuj stranca (dotepenca) jer stranac si bio u zemlji misirskoj..!"

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Beč

Kao student stanovao sam u 8. i 23. kotaru u Beču a sad odsjedam kod prijatelja u 3. kotaru odmah uz američku ambasadu.

Tko je glasao

Jednom..

...sam zaglavio u Bečkom 16-om bezirku.

Ne znam kako je Istanbulu, ali ni ovdje nije loše po tom pitanju:)

Tko je glasao

@Rebel Multikulturalni Beč?

Po "dotepencima" poznati su u Beču bili do 1938. 2. Bezirk, naseljen 80% Židovima, (Iz Galicije, Bukovine i drugih istočnih pokrajina K und K monarhije) koji i danas zovu "Mazzes - Insel". Drugi dom za "Jugoviće" je 15. a "turski" je 12. Bezirk. Tamo navečer stvarno nema veće razlike u odnosu na Istanbul. 16. Bezitk je mješoviti ali istina, tamo ima puno Turaka doseljenika. Kako je Beč urbano strukturiran u obliku prstenova koji obavijaju središnji, 1. Bezirk, zanimljivo da u prvom prstenu - od 2. do 9. relativno je malo "dotepenaca, a u drugom prstenu od 10. do 23. Bezirka broj dotepenaca ide i do 60 %. Ima ulica i danas koje su prava mala geta - toliko je kompaktno stanovništvo "dotepenaca" da zapravo ne treba njemački jezik. Sretao sam naše ljude koji su bili i 10 godina u Beču, i jedva su znali dvjestotinjak njemačkih riječi - oni su dolazili u moju knjižaru i čak nakon 15, 20 godina boravka u Beču čitali na materinskom jeziku knjige - ne na njemačkom. Vrlo je slično u Parizu, Londonu, Amsterdamu, Muenchenu... Do prije nekoliko desetljeća cijeli jedan kvart(naselje) u Budimpešti- St. Andreja- bio je srpski, no asimilacija je učinila svoje.
Ta urbana geta imaju svoje crkve (bogomolje), pekare, trgovine živežnim namirnicama, svoja kulturna društva, svoje književnike i pjesnike, na tržnicama se točno zna koja "nacija" drži koje štandove...Ono malo domaćih stalno je nabrijano na "dotepence" koji su krivi za sve nevolje domaćina. Haiderova stranka i danas skuplja političke poene na račun "dotepenaca", posebno u austrijskoj provinciji. Jer, dok je to u Beču još podnošljivo, u manjim mjestima Austrije "dotepenci" su bukvalno obilježeni.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Da..

...bilo je to prije utakmice sa Turskom u Beču, prošli smo u dresovima kroz 15 berzik onako nije nam bilo svejedno, au 16 prvo naletimo na dućan Zvezda-Partizan fan shop pola pola, reko Bože kud smo zašli, ali onda smo naletili na par naših ulica koje je presjecalo par Turskih ulica, zanimljivo uglavnom.

Živo živo:)

Tko je glasao

Status s facebooka: Auto ti

Status s facebooka:

Auto ti je njemački. Pizza talijanska. Kukuruz meksički, Demokracija grčka. Kava ti je iz Brazila, a filmovi američki. Čak ti je tamilski, Majica indijska. Ulje ti je iz Sudijske Arabije. Elektronika kineska. Brojevi su ti arapski, a slova latinska. I ti se žališ da ti je susjed dotepenec?

nemesis

Tko je glasao

Bravo

Zgodan tekst. Rođen sam u Zagrebu gdje se došljacima također govorilo dotepenec. Svuda samo ne u našoj kući. Moja baka je uz moju mamu imala još sedam mlađih kćeri koje je trebalo udati. Pa je svaki "dotepenec" bil i te kako dobrodošao. Nedajbože da bi ga tko uvrijedio takvim nazivom. Tako su se sve tete udale za "dotepence".

A što se tiče Dervente s obzirom da sam i ja u Dugom Selu i da ovdje imam privatnu muzičku školu (što je valjda već poznato) dogodilo mi se prije nekoliko godina ovo:
Pred Božić došla mi je jedna učenica obavijestiti me kako je za božićne blagdane nema. "Krasno", rekao sam joj, "a kuda idete?"
"Idemo baki u Slavoniju" ponosno je rekla.
"A kud u Slavoniju?"
"U Tuzlu" glasio je odgovor.

Tko je glasao

heh

a tako ti kod nas 'rvata ide, dva 'rvata, tri stranke, četiri posvađene familije, pet općina, šest županija... jedino je vira jedinstvena ili si katolik ili niti nisi baš neki 'rvat, hehe
profesor

Tko je glasao

Dugo Selo tak imam te rad)))

Vječna borba naših i vaših, a samo Bog zna tko su koji...
Velka pusa od purgerice al već duže vremena ponosne Dugoselčanke!!

Tko je glasao

Bravo! Oooodličan tekst u

Bravo!

Oooodličan tekst u svakom pogledu!

Tko je glasao

"dotepenalo"

Ali veli se - "doteplo" :)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ISTINA

nisam z prigorskim dobar u svim padežima:)

Tko je glasao

hvala u svakom pogledu :)

hvala u svakom pogledu :)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci