Tagovi

Došlo doba da se kuga proba

Izgleda da je vrag odnio šalu. Približila se svinjska kuga na dvadesetak kilometara od mojeg sela. Uzevši u obzir da je to vrlo zarazna i lako prenosiva bolest, razloga za zabrinutost ima.
Još prošle godine je ukinuto obvezno cijepljenje svinja, ali lani nije bilo ozbiljnijih kontaminacija. Izgleda da ipak moramo proći dječje bolesti prelaska s aktivne na pasivnu zaštitu. Otegotna okolnost nam je istanje u susjedstvu, ali su i oni u postupku tretmana kuge kao i mi, pa nema razloga da na susjede gledamo kao na kužne zemlje.
Inače, informacije radi, trošak neškodljivog uklanjanja zaraženih svinja je na nivou ili manji od redovnog cijepljenja cjelokupnog stada, a uz to bolest ne biva trajno uklonjena nego jednostavno prikrivena.
Ovih dana čujem neke glasove za povratak obveznog cijepljenja svinja. Iako su ti prijedlozi izrečeni iz usta pravih poljoprivrednika, nisam siguran da li je taj korak unatrag - pravi korak. Ali jedno su u pravu - ne odobravaju resornim samohvalu da će sad naše svinje moći u izvoz na svjetsko tržište. Bah, pa mi smo uvozni Eldorado.
Čak i ovih dana (kad je u toku akcija otkupa domaćih tržišnih viškova) se uvoze ogromne količine svinja. Spominje se informacija o čak 47000 kom. svinja. I tradicionalno sumnjičavim seljacima, ovo je nevjerovatna cifra u ovim uvjetima.
I sad na kraju ne mogu , a da ne budem regionalističan: Prema zadnjim podacima Osječkobaranjska županija ima najbolju pokrivenost uvoza izvozom na razini Hrvatske, dok Zagrebačka županija daleko odskače po uvoznim uspjesima, tj. ne možemo mi izvesti onoliko koliko 'oni' mogu uvesti...
Čudni su putevi gospodnji, objavio je netko davno, čudni su puti i zemaljski, znaju svi, očito je da ni ovom priprostom paoru nije sve najjasnije.

Komentari

Kuga je preko Ludbrega ušla

Kuga je preko Ludbrega ušla i u KC-KŽ županiju. Iz razgovora s upućenima, doznajem sljedeće:

Svinjska kuga nije problem za zatvoreme farme i svinjce. Nju prenose vozila za prijevoz svinja kojima nakupci i prekupci prevoze i svinje švercane iz Bosne i Srbije.
Vozila se ne dekontaminiraju i tako postaju putujući prijenosnici bolesti.

Farme se brane zabranom prilaza bilo kojim osim svojim vozilima i ljudima.

Tamo gdje šverca svinjama nema, nema ni svinjske kuge (uglavnom vani). Kod nas, gdje šverc cvjeta, pošast kuge još nije ni dostigla svoj vrhunac.

Kako ova vlada ne čini ništa da spriječi sivo tržište i šverc, ne postoji mogućnost da bude efikasna u borbi s ovom bolesti.

Inače nisam stručnjak za svinje, ali ipak prenosim ono što su mi upućeni rekli.

B-52

Tko je glasao

problem kuge je vec predugo

problem kuge je vec predugo prisutan, a nista se nije poduzimalo svezi glede istoga... te to kod mene jednostavno pokrece teoriju zavjeru :o) daklem zatamanimo stado, pa uvezimo cca 50000 iijlada svinja, koje su cijepljenje da se ne zaraze, pa ce neko strpati neku pinkicu u djep iz kojeg ce kasnije u obliku dotacije usluge biti finacirana kampanja odredjene politicke stranke...

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci