Tagovi

Đorđe Balašević - junak moga doba

Došavši do brojke od 99 tekstova u rubrici "Recenzije albuma i koncertni izvještaji te ina promišljanja o glazbi kao takvoj" na svom opskurnom blogu "Buntovnik bez Akorda" oli ti „mudroserije dislociranog cinika“, okrugla brojka i 100-ti tekst moraju i mogu pripasti samo jednom muzičkom genijalcu, čovjeku kojem su reči igračke i cakle mu se u glavi kao oni šareni staklići kaledioskopa – taj čovjek je Đorđe Balašević.

Rođen sam u Novom Sadu, što i nije presudni faktor u činjenici da Đoleta smatram veličinom koja (van konteksta jezične barijere) bez imalo pretjerivanja staje u red Boba Dylana, Neila Younga, Toma Waitsa, Leonarda Cohena, Brucea Springsteena, uostalom u tom gradu sam proveo samo prve dvije godine života, preselivši se kasnije u neke druge Đoletove pjesme, pitomo bačko selo, Paja berber (šišao me 4-5 puta na onom visokom stolcu koji miriši na Ralon), imao sam bagremovu šumu tamo dole prema drumu (nije bila moja i lako moguće nije bagremova, ali takvom je se volim sjećati) i na koncu – Dunav sedef odranja, velik, moćan, goropadan i na 4-5 kilometra od kuće. Svi oni koji vole i slušaju mornara panonskog, znaju o čemu pričam.

E sada, tamo negdje sredinom devedesetih, nakon rata i svog tog kaosa, ludila, sranja, pitomo bačko selo je bilo samo trag u sjećanju, tmurna praskozorja zagrebačkog predgrađa su bila moj novi dom, nimalo nalik Đoletovim pjesmama. Četiri godine rata su bile iza nas, Srbi baš i nisu bili omiljena sorta (mnogi s pravom da se razumijemo) i na snazi je bio svojevrsni bojkot svega što je dolazilo „s onu stranu, puj“. Prve naznake popuštanja te brane, pojavile su se u obliku filma i muzike, „Rane“, „Do koske“, „Lepa sela lepo gore“, pa Partibrejkersi, EKV i Đorđe Balašević. Doduše i tu je bilo otpora, znam momka koji je popio šamar zbog 'brejkersa, filmovi su se dilali ispod pulta kao sumnjiva roba ali sve u svemu razmjena je krenula. Meni je u kazetofon uskočila kazeta koncerta (jednog od 4 u nizu, čini mi se) iz Sava centra koji je Balašević održao u jesen/zimu 1992-e godine, i to ne ona službena verzija koja će se u kasnijim godinama pojaviti i na CD-u, ovo je bila snimka iz druge-treće ruke gdje je netko iz publike diktafonom snimao koncert, znalo se čuti ono „čk-čk“ pa fali 15-20 sekundi pjesme, onda „čk-čk“ i nastavak slijedi, kvaliteta zvuka je bila – diktafonska. Ipak, sve to nije predstavljalo prepreku  da tu kazetu izvrtim od jutra do sutra, otkrivajući pjesme koje govore o mjestima koje sam nekada poznavao, ljudima koje sam nekada znao i koji sigurno nisu bili kao junaci iz Đoletovih stihova, ali lijepo ih je bilo zamišljati takvima. 

No ono što je bilo najveće iznenađenje i otkriće jest činjenica da ima i normalnih Srba u Srbiji, ne samo da ih ima nakon rata nego ih je bilo i u jeku tog ludila, postojala je ta tiha opozicija, taj otpor ludilu. Balaševićevi monolozi na tim nastupima, reakcije publike, sve je to bilo, onako – nevjerojatno nama koji smo rat proveli pod sirenama općih opasnosti, svakodnevnim izvještajima o još jednom napadu srpsko-četničkog agresora i hordama arkanovaca, šešeljevaca i gazde im Slobodana Miloševića.

Tu sam bio kupljen za čitav život, Đole je postao „vankategorijska“ jedinica u muzičkom, ljudskom i filozofskom smislu. I da, postoji tu ona priča o patetici, podilaženju publici, jugoslavenstvu, koju mantraju uglavnom oni koji ne mogu napisati pola bilo koje Đoletove pjesme pa taman da imaju klavir s četri noge, te naravno one režimske podrepine koje je nacionalizam iz taloga gdje pripadaju vinuo prema površini koju zagađuju. Neka bilo tko od tih fukara posluša šta je taj čovjek pričao u sred Beograda u sred rata (odjebi JNA), neka pročitaju šta je proživljavao zbog toga što se usudio reći ..tu su paragrafi pa zagrabi, nek isto je đavolu i đakonu.., i onda ta gomila bezličnih fukara iza kojih će (kako Andrić reče) ..ostati samo balavi trag.. neka zašuti zauvijek, pokrije se repom kakvog goveda i poput prave podrepne muhe provede ostatak svog učmalog života tamo gdje im je rodna gruda – na nečijem šupku. A Đole, Đole ima tu privilegiju da se rano izjutra pogleda u ogledalo, umije, i uzdignutog čela prošeta ulicama grada, bilo to u Zagrebu, Novom Sadu, Beogradu ili Sarajevu, i to mu nitko ne može uzeti, isto tako kao što mu to nitko nije mogao ni dati, osim njega samog jer je bio čovjek u vrijeme kada mnogi nažalost to bili nisu. To vam je tako, i nikako drugačije, fukare moje.

Đorđe Balašević je definitivno junak moga doba, bio sam na više njegovih koncerata nego on sam, Đole je tekstopisac kakav se rađa jednom (ili ipak možda rijeđe) u stotinu godina, da nabrajam sada svaku pjesmu koja mi dlake na rukama stavi u „pozor“ dok istovremeno nabije onu knedlu sa šljivom u grlu, ne bi bilo smisla, ako barem jednom niste u gluho doba noći izbačeni iz nekog zadimljenog pajzla jer ste prerevno tražili da svirac svira „Bubu Erdeljan“ (čovek za kog se udala..), onda ćete teško shvatiti o čemu priča ovaj mudroser, uostalom možda je bolje i ne pokušati shvatiti, i onaj što me gurao iz tog pajzla i onaj što je svirao nije vidio da konobar zastajkuje, da možda štrajkuje, nije shvaćao da ja vol'o bi da znam šta ti je trebalo to, moja lepojko..

Daleko je Bačka Palanka.

Komentari

I JA SAM VIDIO ĐOLETA-MARŠALA.

I JA SAM VIDIO ĐOLETA-MARŠALA
I DEKLARIRANOG FAŠISTA. I priklanjala aktualnim trendovima.
Balašević, primjenjena prostitutka - kako je sam sebe nazvao "relativno rodoljubiv tip" (1992., NIN)
(parafraza na "I ja sam video Tita Maršala" iz pjesme "Tri put sam video Tita Maršala")

http://www.portaloko.hr/clanak/%C4%91ole-balasevic--najsarmantniji-rasis...
http://www.hkv.hr/izdvojeno/vai-prilozi/i-lj/kraljevic-egon/16708-dorde-...
http://www.prviportal.ba/index.php/vijesti/region/item/1898-druga-strana...
http://web.arhiv.rs/Develop/Glasonose.nsf/9389955e3e8e2c53c1257298004a4c...
http://www.jutarnji.hr/balasevic--naoruzan-samo-emocijama/200836/

BALAŠEVIĆ O "ZLJOČESTIM" ALBANCIMA (1986.)
"Sve je otišlo u Honduras" (1986.)
...sasvim jasno aludirajući na Albance, kaže: "PRATE ME LJICA KOJA GOVORE LJ, ONI SU ZLJOČESTI U PRAVILJU"

BALAŠEVIĆ O "TRETIRANJU ŠTRUMFOVA" (ALBANACA) (1986.)
"Ne lomite mi bagrenje" (1986.)
"JER SVE ĆU DA VAS POLOMIM" ("jer red je red")
Kosovske Albance javno je nazivao PAPA ŠTRUMFOVIMA, 1980-ih situaciji na Kosovu posvetio je pjesmu “Ne lomite mi bagrenje”.

"posvećeno ugroženosti Srba na Kosovu, kad Balašević kosovskim Albancima poručuje "Polako, komšije, ne može samo tako da se uđe, da se ruši TUĐE". Pri čemu previđa činjenicu da su Srbi, kao i ostali tzv. Južni Slaveni, došli na Balkan tek u 7 - 8 stoljeću, dok su Albanci na Balkanu i na Kosovu starosjedioci. Stoga je vrlo upitno kome je to Kosovo zapravo "tuđe". "

BALAŠEVIĆ O "RIJEŠENJU" KOSOVA (1988.)
“Kad sam vidio da ljudi s Kosova dolaze u Sava centar napisao sam o tome pjesmu ‘Ne lomite mi bagrenje’. Neke ekipe koje tamo rovare i dalje rade što hoće.
Mišljenja sam da je tamo POTREBNA VEĆA FORMACIJA OD ODREDA SPECIJALNE MILICIJE.”

BALAŠEVIĆ O GENIMA "JANEZA" (SLOVENACA) (1991., http://youtu.be/tlM0z5XYF9s)
"Laku noć Janezi" (krajem lipnja 1991., U JEKU NAPADA JNA na Sloveniju)

Laku noć braćo Janezi
Shvatam vas, sve su to GENI
Mame vas habsburški kavezi
NEKO JE ROĐEN DA ŠENI
...
KVARNI STE, JADNA VAM MAJKA,
Nismo iz istog filma
I dečki iz TRECEG RAJHA
Za vas su GG firma
...
JEB'O NAS KO NAS SASTAVI

"Ovaj Balaševićev ispad zvučno je zapisan na snimkama njegovih koncerata koje je krajem lipnja 1991., u jeku napada JNA na Sloveniju, održao u Beogradu i Novom Sadu. Središnje mjesto u njegovim nastupima zauzela je šovinistička pjesma "Laku noć Janezi", "

BALAŠEVIĆ O "OSLOBOĐENJU" VUKOVARA OD "USTAŠA" (HRVATA) (1992., NIN)
"Mene je lično, od svih onih scena iz Vukovara, koje su bile monstruozne, najviše uplašilo lice one časne sestre, koja je u celoj toj situaciji bila apsolutno bez emocija. Kod uhvaćenih USTAŠA, kod OSLOBODILACA, kod naroda koji izlazi iz podruma s jedne i s druge strane, svuda se videlo nešto ljudsko na facama - mržnja, radost, strah, histerija - sem na tim voštanim licima časnih sestara, koja su jedina odavala predumišljaj."

BALAŠEVIĆ O "ŠIPTARIMA" (ALBANCIMA) (2000., "Tri posleratna druga")
"NAKOTILI SE DOSLJACI IZ SUSEDNOG MRAKA, IZ ZEMLJE BEZ ISTORIJE, BEZ PTICA, BEZ SLIKARA, BALERINA, VIOLONCELISTA"

BALAŠEVIĆ O "ŠIPTARIMA SRBIMA" (2009. za Jutarnji list)
"Sad se situacija okrenula, SRBI SU POSTALI VEĆI ŠIPTARI OD ŠIPTARA, ali moja pjesma je sačuvala aktualnost, čak je postala UNIVERZALNA, otpjevana na šiptarskom svidjela bi se i njima. U svom romanu “Tri posleratna druga” spominjao sam i Šiptare te napisao da je to NAROD BEZ POVIJESTI, VIOLONČELISTA, SLIKARA.”

Tko je glasao

Lik&djelo

Nekako pokušavam napraviti distinkciju lika i djela.
Balašević kao tekstopisac, vrhunski, lucidan, dovitljiv...
Ali kao čovijek,
nisam baš siguran, podsjeća me na Mesića i Paragu,
Mesić je nakon vrlo nezgodnih govora za kojeg bi svatko danas bio okarakteriziran kao fašist, postao niti manje niti više počasni predsjednik Saveza anifašističkih boraca Hrvatske,
a Balašević je unatoč pjesmi: Laku noć Janezi (http://www.youtube.com/watch?v=tlM0z5XYF9s) zatražio slovensko državljanstvo.
Također slovi kao veliki mirotvorac ali o Kosovu je pisao kao o mjestu kojem su se citiram:
"Nakotili se dosljaci iz susednog mraka, iz zemlje bez istorije, bez ptica, bez slikara, balerina, violoncelista"
Zbilja je ružno upotrijebiti takve izraze (kotiti) za ljude.

->Pointer

Tko je glasao

Je, napisao je i onaj čuveni

Je, napisao je i onaj čuveni stih: "..jebo' vas voz koji vas dono'" u pjesmi "Sugar rap" (ako se ne varam), a išao he zna se već kome..

Ne tvrdim da je začet bezgrešnim začećem i da će sjediti desno od Boga Oca, ipak, kada se sve zbroji i oduzme, ispod crte po mom kalkulatoru neće biti - hulja, nula. A mogao je biti, da je htio, i profitirao bi, barem kao Bracika Kertes. Ali nije.

Tko je glasao

I zaboravih jedno. U redu je

I zaboravih jedno. U redu je praviti distinkciju između lika i djela, ipak za razliku od Mesića ili Parage, u toj razdiobi razlike gotova da i nema, nit im je lik a niti djelo nešto posebno.

Opet se vraćam na Dylana, kada ga ne bude, nitko ili rijetki će se sjećati kako je onomad, mlad, buntovan, ljut, rekao kako nikada neće igrati na taktove kapitalizma, pa je jopet u već poznim godinama snimio reklamu za jednu poznatu robnu marku.

Peate Seager pokojni, je pjevao "u školi vas uče da je policija dobra", pa je jopet u poznim godinama na inaguaraciji Obame pjevao, izdajući svoje ideale na uštrb šarene laže da je Barack manje zlo od prethodnika mu.

I tako to ide, od pamtivijeka. Pamtit će ih se po pjesmama, vrhunskim. Ipak.

Tko je glasao

Profiter

A mogao je biti, da je htio, i profitirao bi, barem kao Bracika Kertes. Ali nije.

Kako znaš? Ovako je više profitirao nego da je stao uz Miloševića, gdje je danas Bracika, a gdje Đole?
Mislim da je gledao svoju nišu, svoje tržište.
Ono zašto ga ti percipiraš kao mirotvorca i što mi je razumljivo jer si Hrvat iz Vojvodine (bar si se tako izjasnio ali nije bitno u ovom trenutku). I prema Hrvatima nije potpirivao međunacionalne tenzije, no pitam se zašto!?
U napasti sam zaključiti da je više radi tržišnog rezona.
Zato i grubo napada ljude s drugog govornog područja (Slovence i Albance) gdje nema toliko tržište.

A Đole, Đole ima tu privilegiju da se rano izjutra pogleda u ogledalo, umije, i uzdignutog čela prošeta ulicama grada, bilo to u Zagrebu, Novom Sadu, Beogradu ili Sarajevu,

Tu bi se možda i složio, no možeš li na popis tih gradova dodati Prištinu i Ljubljanu?

Mislim da je, on je u osnovi "kvaziantiratni profiter“. Da je stvarno čovjekoljubac ustao bi za sve jednako, ovako bio je manje glasan kada su Slovenci i Albanci bili na tapetu.

->Pointer

Tko je glasao

U Ljubljani? Pa svira, u

U Ljubljani?

Pa svira, u Križankama redovno.

Tko je glasao

Slovenija

To NIJE bilo pitanje.
Ne samo da svira nego i ima slovensko državljanstvo navodno.
Nakon tvoje konstatacije

A Đole, Đole ima tu privilegiju da se rano izjutra pogleda u ogledalo, umije, i uzdignutog čela prošeta ulicama grad

Da svugdje hoda uzdignute glave pitao sam uključuje li to Ljubljanu, ako tamo hoda uzdignute glave
onda bi trebalo biti bar malo sram ako srama ima (mislim da si ti tako više puta napisao za druge slučajeve) jer je tijekom glasovanja o neovisnosti pjevao:

Laku noc braco Janezi
Shvatam vas, sve su to geni
Mame vas habsburski kavezi
Neko je rodjen da seni

Dakle aludira vrlo ruzno da je neki narod rođen (genetski predodredjen) da bude austrijski rob

Kvarni ste, jadna vam majka,
Nismo iz istog filma

Opet kao za Albance, vrlo neprimjeren riječnik, kao da ih je majka rodila pokvarene;
a što su mu Slovenci skrivili, samo su htjeli svoju samostalnost 500km od njegovog sela kao i Kosovo.

->Pointer

Tko je glasao

Ne znam, biti će da su mu

Ne znam, biti će da su mu Slovenci oprostili te stihove kada su mu dali državljanstvo i kada ga uvijek rado ugoste. A ti si mi mogao odmah spičiti minus i skratiti muke komentiranja (tipkanja).

Moj pogled na Đ.B je rekoh već prije, sasvim subjektivan i uvjetovan (ne u cijelosti ali podosta) osobnim afinitetima.

Tko je glasao

Minus&Plus

A ti si mi mogao odmah spičiti minus i skratiti muke komentiranja (tipkanja).

Nisam ti želio odmah dati minus jer sam želio razjasniti stvari o Balaševiću, ne vidim to kao ispravan put unaprijed dati minus ili plus u nejasnoj situaciji.

Moj pogled na Đ.B je rekoh već prije, sasvim subjektivan i uvjetovan (ne u cijelosti ali podosta) osobnim afinitetima

Zato sam i prvi komentar stavio pod naslovom Lik&Djelo
Nisam niti replicirao na Balaševića kao tekstopisca, već na njega kao osobu čaga si se i ti dotaknuo.

->Pointer

Tko je glasao

Hm, nema se tu puno šta

Hm, nema se tu puno šta razjašnjavati, naime nekima će uvijek biti pozitivac usprkos svemu, a nekome negativac usprkos svemu

Nerijetko, kao u onoj kolumni sa fizz.neta koja je i ovdje linkana, će protivnici nesuvislo pokušati denuncirati i lik i djelo, pa bulazniti o tome kako je pokrao Johnnya Casha i tako uspio.

Ni ne znaju da se na takav način diskvalificiraju i zapravo skreću vodu na tuđi mlin, jer i oni "grijesi" koji stoje gube na relevantnosti.

Tko je glasao

ZauvijekNegativac

Hm, nema se tu puno šta razjašnjavati, naime nekima će uvijek biti pozitivac usprkos svemu, a nekome negativac usprkos svemu

To po meni nije ispravan put, fundametalištički predefiniran zaključak o kojem nema rasprave.
Što ako će nekome uvijek Thompson uvijek biti pozitivac?
General Francisco Franco?
Staljin?

Nerijetko, kao u onoj kolumni sa fizz.neta koja je i ovdje linkana, će protivnici nesuvislo pokušati denuncirati i lik i djelo, pa bulazniti o tome kako je pokrao Johnnya Casha i tako uspio

Ja nisam među time, nitko nije opovrgnuo moje tvrdnje o Balaševiću kao čovijeku, jedino mi ideološki sljepci djele minuse.

->Pointer

Tko je glasao

izbrisanima

bivšim

i Bosancima, Srbima i ostalima s juga

kao kad su neki naši za Yuge pjevali po Njemačkama i sl.

sve dobro...

Tko je glasao

Ne bih rekla

Neva većih salonskih jugonostalgičara od Slovenaca, što se muzike tiče, a i šire...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Sad si i nostalgičar

@Rebel
Malo su me nasmijali svi oni koji te trpaju u nostalgičara.
Ja ti se pridružujem i izjavljujem da sam još veći nostalgičar.
Znaš zakaj ?
Volim slušati (kad sam sam doma) Čajkovskog, Šumana, Vivaldija, Verdija, Beatlese, Elvisa, Nat King Cola, Texmex muziku, a u posljednje vrijeme često zalutam u Cajun music,
osobito mi se sviđa Big Fran Baby, iz filma Savršeni svijet.
Nostalgičar sam isto tako što slušam Vicu Vukova, Zvonka Bogdana, Robiča, i mnoge naše stare pjevačice i pjevače.
Da li oni koji slušaju i vole Wagnera spadaju u nostalgičare ili naciste neznam.
Da pukneš od smijeha što nostalgiju određuju muzikom koju slušaš i voliš.

Tko je glasao

mah gospon Boltek@ ponavljam

mah gospon Boltek@

ponavljam još jednom, nemam ja problem sa ljudima koji imaju različiti muzički ukus od mene, problem su oni koji bi dokazali nešto što se ne može dokazati i to iz sasvim drugih razloga koji sa muzikom veze nemaju, pa će tako pasti i znak jednakosti između Thimpsona i Balaševića, što je poziv na gašenje reglektora i povlačenje u sjenu iza debatne pozornice..jer...čemu?

Tko je glasao

Daleko je Bačka Palanka

Daleko je obaladaleka, a Buba Erdeljan je cisti cisticijati plagijat, jer nije to bila nikakva Buba, vec Ivana, i nikako Erdeljan. A tek tipcina sa hitlerskim brcicima, he he, knockdown, noc, dunav, plivanje, to je sve bilo ... Pratio me cak i po Pešti (Budimpestanski sneg) posebno kad bih jutrom prelazio Lánchíd.
Razumijem divljenje Balasevicem, doista razumijem,... ali tek sam kasnije shvatio i doista osjetio da je to tek sjena doista stvarnih i vrijednih identifikacija od kojih je (1) mazno sto glazbu, sto (2) inspiraciju. Pogle samo ovo: http://youtu.be/tEQvRXRtIlg Ja sam takvo sto ozbiljno zamjerio.
Stoga: http://youtu.be/TI92O2LSyiA

Tko je glasao

Obala@ maznuo ne maznuo,

Obala@

maznuo ne maznuo, približio je određeni muzički smjer i stavio ga u meni blizak kontekst, jel Štulić po tom pitanju nešto bolji? Bregović? Hasenfendić? Vlatko Stefanofski?

Štulić:

ovo http://www.youtube.com/watch?v=AEq62iQo0eU

pa onda fascinacija ovim:

http://www.youtube.com/watch?v=ScQ_Ng2j3Xk

Niz je zapravo nepregledan i povijest suvremene po rock kulture je povijest "posuđivanja".

Za Đoleta nikada nisam tvrdio da je izmislio toplu vodu, ali je to što radi digao na zavidnu razinu kroz svoj bogomdani talent, i da, ne smijem zaboraviti Dylana koji tom analogijom može sve zahvaliti ovom nedavno preminulom čovjeku:

http://www.youtube.com/watch?v=VucczIg98Gw

Ipak, uza svo poštovanje prema ovom čovjeku recimo, i ovoj izvedbi koja u sebi ima više žara, energije i punka! da punka nego svi današnji punk bendovi:

http://www.youtube.com/watch?v=n2kkr0e_dTQ

Meni su ipak luke Amsterdama i jezik francuski nešto dalje, od dunavskih luka i širokih šorova..

Tko je glasao

Maznjavanje strane glazbe i

Maznjavanje strane glazbe i stila (u doba bez interneta i sl.) u doba ex Yu jos je strasnije za pojedince i bendove (posebno bendove djece oficira) koji su bili vise glazbeno orijentirani, nego za Balasevica. Đorđe to meni se cini nikad nije ni bio. Ja njega zapravo ni ne dozivljavam kao glazbenika, on je nesto kao multimedijalni nosac nekakvog imaginarnog vojvodanskog prostora i ugodaja. Glazba je tu samo (nuzni) medij, a tekst, aranzman, cijeli drustvenopoliticki ugodaj glavna nosiva grada i konstrukcija.
Rijec kantautor valjda tako sto i znaci.
Medutim, imas recimo kantautora Tedi Spalata - meduitm taj tip je glazbeni genijalac. Bas ono dobar.

Tko je glasao
Tko je glasao

Ako već treba "mažnjavanjati"

Ako već treba "mažnjavanjati" uz fuziju, evo načina... drugog načina...

Tko je glasao

A prava fuzija (bez

A prava fuzija (bez navodnika) zvuči ovako:

Tko je glasao

Jalova diskusija

Moglo bi se naprosto reći da su mnogi muzičari bili inspirirani (tuđom) dobrom glazbom :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ova podnit se ne odnosi

Ova podnit se ne odnosi toliko na samu inspiraciju, koliko na kvalitetu, odnosno umjetničku dozu.

Npr. ovaj sljedeći video je simpatičan i zanimljiv, ali u umjetničkom smislu ima vrijednost egzaktnih nula bodova.

Tko je glasao

Loša Balkan Mafia "fuzija"...

Loša Balkan Mafia "fuzija"...

Tko je glasao

Ofrlje si... Površan...

Ofrlje si... Površan...

Napišeš tekst o "junaku" kojeg lapo zemlje smatra gnjidom, a meni zamjeriš (i neistinito provlačiš tezu da izjednačavam) što tvrdim da Thompson brije ex SFRJ uzdignutija čela od Balaševića.

Kreneš s "mažnjavanjem" i linkaš Johnny B. Good, što je očita Đonijeva fascinacija, da bi za tu fascinaciju stavio Get back. Kako možeš spomenuti "mažnjavanje" i Štulića, ma općenito mažnjavanje i našu glazbu, a ne linkati

http://vimeo.com/56781879

?!

Za Boba Dylana kažeš da sve može zahvaliti Seageru, a ne spomeneš Woody Guthriea?!

Ok, vidim da si ponukan izrazom "mažnjavanje" i da te smeta, ali opet nemreš todoroslavenskom folirantu ići pričati o suvremenoj glazbi iz perspektive Microsofta ili Dolce & Gabbana. Glazbena industrija u današnje doba skoro pa pedeset posto resursa (ulaganje novca u želji za osiguravanje zarade) ulaže u reciklažu, "mažnjavanje" je industrija u industriji koja, tako reći, mlati veće pare od industrije. Ono, ZAMP razine jedan. Nije to ništa slučajno, elektronska glazba u tri četvrtine svog obima jeste kompletno zasnovana na "mažnjavanju". Jedina razlika je što je u tradicionalnoj zabavnoj glazbi temeljni element stih ili melodija, a u elektronskoj sempl. Odnosno, u glazbi postoji: originalno, mažnjavanje kao inspiracija, mažnjavanje uz tantijeme, te Huljić.

Evo jedan sofisticirani primjer (refren kod You give love...):

U biti linkam radi najdražeg mi sola ikad, Marc Ribot na 1:45... :) P.S. zaplačipičkaš li još jednom, odo' ja sa sajta...
Tko je glasao

Napišeš tekst o "junaku"

Napišeš tekst o "junaku" kojeg lapo zemlje smatra gnjidom, a meni zamjeriš (i neistinito provlačiš tezu da izjednačavam) što tvrdim da Thompson brije ex SFRJ uzdignutija čela od Balaševića.

Lapo zemlje? A to si ti vršio istraživanje ili bubaš, nako' po običaju? Na isti način kako si bubnuo da Thompson može po bilo kojem gradu ex SFRJ brijati uzdignuta čela kao i Balašević? Znači čovjek koji pjeva "Jasenovac i Gradiška stara" ima moralno i etičko pravo hodati uzdignuta čela? Možda u tvom poimanju "podignutog čela", u mom poimanju može se poklopiti ušima i biti sretan što živi u ovakvom degeneričnom društvu pa ne snosi posljedice koje bi trebao.

Kreneš s "mažnjavanjem" i linkaš Johnny B. Good, što je očita Đonijeva fascinacija, da bi za tu fascinaciju stavio Get back. Kako možeš spomenuti "mažnjavanje" i Štulića, ma općenito mažnjavanje i našu glazbu, a ne linkati

http://vimeo.com/56781879

Hm, stavio sam odokativne primjere kako bi ukazao da je Štulić crpio dosta svoje inspiracije od starog Chucka i kasnije samih Beatlesa...

Inače, da ne misliš kako otkrivaš toplu vodu:

http://vimeo.com/84711163

http://vimeo.com/85083163

http://vimeo.com/85080712

Za Boba Dylana kažeš da sve može zahvaliti Seageru, a ne spomeneš Woody Guthriea?!

Ne sve, Petea sam naveo čisto zbog nedavne smrti, nadam se da ne moram ići enciklopedijski u detalje kada pišem komentare na politici kada pokušavam samo napomenuti u kojem smjeru razmišljam i na što mislim, jer hvatati se Guthriea je obično cjepidlačenje, jer ajmo onda reći da si popričično površan kada ne spominješ recimo Lead Bellya !!??

Znaš, ovoga čiku: http://www.youtube.com/watch?v=a6yCEsDsGx4

Glazbena industrija u današnje doba skoro pa pedeset posto resursa (ulaganje novca u želji za osiguravanje zarade) ulaže u reciklažu, "mažnjavanje" je industrija u industriji koja, tako reći, mlati veće pare od industrije. Ono, ZAMP razine jedan. Nije to ništa slučajno, elektronska glazba u tri četvrtine svog obima jeste kompletno zasnovana na "mažnjavanju". Jedina razlika je što je u tradicionalnoj zabavnoj glazbi temeljni element stih ili melodija, a u elektronskoj sempl. Odnosno, u glazbi postoji: originalno, mažnjavanje kao inspiracija, mažnjavanje uz tantijeme, te Huljić.

Ne sporim.

P.S. zaplačipičkaš li još jednom, odo' ja sa sajta...

Ok.

Tko je glasao

Lapo zemlje? A to si ti vršio

Lapo zemlje? A to si ti vršio istraživanje ili bubaš, nako' po običaju?
Ovo je sajt gdje ima više lijevih nego desnih. broji komentare.

Na isti način kako si bubnuo da Thompson može po bilo kojem gradu ex SFRJ brijati uzdignuta čela kao i Balašević? Znači čovjek koji pjeva "Jasenovac i Gradiška stara" ima moralno i etičko pravo hodati uzdignuta čela? Možda u tvom poimanju "podignutog čela", u mom poimanju može se poklopiti ušima i biti sretan što živi u ovakvom degeneričnom društvu pa ne snosi posljedice koje bi trebao.
Ovo je ključno, koje posljedice?

Koje posljedice treba trpiti Thompson zato što je index.hr prije desetak godina objavio snimku na kojoj on pjeva ustašku pjesmu u nekom ranijem razdoblju?

Koje mehanizme posjeduje homo sapiens za tako nešto?

Inače, da ne misliš kako otkrivaš toplu vodu:
Ma ne, nego se referiram na najšire prihvaćen Štulićev hit iz samostalne karijere.

jer hvatati se Guthriea je obično cjepidlačenje, jer ajmo onda reći da si popričično površan kada ne spominješ recimo Lead Bellya
Promašen komentar, ne razumiješ obujam utjecaja američke povijesti na svjetska društvena zbivanja.

Tko je glasao

Ovo je sajt gdje ima više

Ovo je sajt gdje ima više lijevih nego desnih. broji komentare.

Ne razumijem. Lapo zemlje ga smatra gnjidom, znači onaj "desni" dio? Vjerujem da lapo tih "desnih" ni ne zna točno tko je i što je Đ.B, ali za epitet gnjide biti će dovoljno da je "Srbin" (polu Srbin kako neki vele).

Ovo je ključno, koje posljedice?

Koje posljedice treba trpiti Thompson zato što je index.hr prije desetak godina objavio snimku na kojoj on pjeva ustašku pjesmu u nekom ranijem razdoblju?

O ne, ne, ne i NE. Njegovo pjevanje ustaške pjesmice NIJE jedina stvar zbog koje bi on trebao snositi pravne posljedice zbog veličanja zločinačkog pokreta odnosno masovnih ubojstava nedužnih ljudi.

Što je sa stihom "opet će se gusta magla spustiti" ? Što je sa izbacivanjem albuma na 10. travnja? Što je sa pokličem Za Dom? Zašto je Joe kriv a MPT ne?

Dakle Marko koketira sa ustaštvom, i nisi blesav znaš to i sam, nikada ali nikada se Marko ustaštva decidirano odreći neće jer je isto to ustaštvo njegova velika riznica.

A posljedice? Posljedice bi bile marginalizacija, isključivanje iz svih sfera javno-društvenog života a ne ga puštati na stadionima i slati ministre vlade da prisustvuju koncertima. I naravno, kada na bilo koji način prekrši zakon o veličanju fašizma, novčana globa koja iz toga sljeduje.

Ma ne, nego se referiram na najšire prihvaćen Štulićev hit iz samostalne karijere.

Da, ali si ga okarakterizirao kao "mažnjavanje" iako on to nije, isto kao i "Zadovoljština" koja je očiti prepjev Stonesa ili "Jesi li sama večeras" kao očiti prepjev Elvisa ili u konačnici "Džoni budi dobar" počast starom Chucku.

Promašen komentar, ne razumiješ obujam utjecaja američke povijesti na svjetska društvena zbivanja.

Zašto bi bio promašen, naveo sam Petea Seagera kao nekoga kome je aktivizam i društveno-politička nota podjednako važna kao i sam folk izričaj, a Lead Belly je jedan od pionira folka.

Tko je glasao

jebi se mali

patiš od stokholmskog sindroma i nema ti pomoći

jebale te ustaše, što će nama ustaše- imamo državu

tvoje nerazumijevanje postanka, nastanka i borbe ustaša je žalosno, da nije smiješno

svako hrvatstvo možeš proglasiti ustaštvom ili bar ..koketiranjem, revizionizmom

ĐB ti je samo miloklizni jugić, a jugić = četnjak

sve dobro...

Tko je glasao

Sokhlomski sindrom bi bio taj

Sokhlomski sindrom bi bio taj da sam potomak nevinih ljudi ubijenih u Jasenovcu, a da sada poput tebe pokušavam dokazati kako klanje ipak nije toliki zločin jer ustaški pokret nije nastao kao zločinački.

Razumijem ja puno više nego što ti misliš, u tome i je problem koji se javlja u našoj komunikaciji.

Tko je glasao

Da su Đoletovi onomadne

bili ok i pošteni do Jasenovca ne bi ni došlo.

Gdje je Đole bio kad su tebe i ćaću ti i mater tjerali od kuće.

Dok te Čorba tjerao od kuće Đole je šutio, figurativno govoreći.

Sad zarađuje na činjenici da se razumijemo bez prevoditelja, pjeva sladunjave dijelom pokradene pjesmuljke i to je to...

Očito si u potrazi za poveznicom... pere te nostalgija i ...ja te razumijem..

Pokojni partizan Đureković..ne bijaše li i on negdje iz Vojvodine..

Praviš neku novu formulu tipa... tko ne voli Đoleta taj je ustaša ; )))

sve dobro...

Tko je glasao

hahaha

Evo, ja ga baš ne obožavam :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

što se ti brate možeš

što se ti brate možeš nabubati u jednom komentaru pa to je čudo jedno

Uživaj

Tko je glasao

Ne razumijem. Lapo zemlje ga

Ne razumijem. Lapo zemlje ga smatra gnjidom, znači onaj "desni" dio? Vjerujem da lapo tih "desnih" ni ne zna točno tko je i što je Đ.B, ali za epitet gnjide biti će dovoljno da je "Srbin" (polu Srbin kako neki vele).
Ne, dao sam primjer lijevog sajta u smislu da ga se, osim izuzetaka, neće nazvati gnjidom samo zato što je Srbin. A opet, ljudi iznose komentare koje će prokazati kako im jeste malo gnjidast...

Nije to ništa spektakularno i značajno, gnjidasto je i zarevati u Kući cvijeća nakon što proživiš i divaniš dvadeset godina na drugačiji način.

Dakle Marko koketira sa ustaštvom, i nisi blesav znaš to i sam, nikada ali nikada se Marko ustaštva decidirano odreći neće jer je isto to ustaštvo njegova velika riznica.
Svjestan sam, ali, doduše, kako ga pozorno pratim u ovom drugom neglazbenom smislu, tako svakako mogu reći i da postoji ta kontinuirana političko-gospodarska vrhuška zadnjih sedamdeset godina u RH na koju Thopson računa.

Te komunjare su i tokom zadnjeg rata ubijale Hrvate, naročito one koji su bili protiv podjele BIH, tako da Thompson, kako sam već jednom prije spomenuo na pollitika.com, s pravom koristi tu društvenu tenziju (s pravom, ali uz nakaradno nedostojne metode) kao što Huljić koristi granicu sa Srbijom da bi zarađivao na srpskom melosu u RH, ili kao što Severina zarađuje preko glazbe na račun najveće filmske uloge u povijesti Balkana.

A posljedice? Posljedice bi bile marginalizacija, isključivanje iz svih sfera javno-društvenog života a ne ga puštati na stadionima i slati ministre vlade da prisustvuju koncertima. I naravno, kada na bilo koji način prekrši zakon o veličanju fašizma, novčana globa koja iz toga sljeduje.
Za izdati album 10. travnja nema, niti može postojati zakonska kazna. Opet će se spustiti gusta magla je stih s inspiracijm u fašističkoj pjesmi.

Mi ne živimo u totalitarizmu, mi ne kažnjavamo inspiracije, ali ne zato što smo loše društvo, nego zato što nemamo mehanizme.

Ostaju nam samo ovi moji, da bojkotiram Thompsona jer je profašist, te da bojkotiram Balaševića jer je KVP. Kad bih htio razviti priču do kraja, rekao bih da nema bitno velike razlike između veličanja fašizma i komunizma, te da je samo problem u licemjernom društvu koje neće izjednačiti ta dva sustava.

Zašto bi bio promašen, naveo sam Petea Seagera kao nekoga kome je aktivizam i društveno-politička nota podjednako važna kao i sam folk izričaj, a Lead Belly je jedan od pionira folka.
Nije cjepidlačenje navesti Guthriea kad se priča o "nastanku" Dylana, već nužnost.

Tko je glasao

Dobro, da privedemo

Dobro, da privedemo kraju....

Thompson bi u svakom drugom iole koherentnijem i zdravijem društvu bio poput stranog tijela. špene ispod kože izbačen obrambenim mehanizmom zdravog tkiva..

Moj frijeh mog preveliki grijeh što sam izostavio "This machine kill fascist" kada sam pričao o Dylaqnovim uzorima odnosno pretečama, ipak, ako mi vjeruješ Peate je bio prvi izbor čisto iz počasnog razloga i svježeg sjećanja na nedavnu smrt.

Tko je glasao

Thompson bi u svakom drugom

Thompson bi u svakom drugom iole koherentnijem i zdravijem društvu bio poput stranog tijela. špene ispod kože izbačen obrambenim mehanizmom zdravog tkiva..
Voilà!

Moj frijeh mog preveliki grijeh što sam izostavio "This machine kill fascist" kada sam pričao o Dylaqnovim uzorima odnosno pretečama, ipak, ako mi vjeruješ Peate je bio prvi izbor čisto iz počasnog razloga i svježeg sjećanja na nedavnu smrt.
Apsolutno kolega, sporan je bio samo i isključivo izraz "sve".

Tko je glasao

Ok moja greška. Ipak znaš

Ok moja greška.

Ipak znaš šta, nije problem kada s tobom o muzici i temama uskim oko muzike pričam, pa i da se koljemo tu frcaju iskre, zanimljive...i nije problem da TI Balaševića na ovaj ili onaj način "denunciraš", problem su osobe poput pravednikVZ@ koji su u čitavoj toj priči bile i ostale samo i jedino -----

FUKARE

Tko je glasao

I zaboravih:

I zaboravih: http://vimeo.com/85080712

na ovaj dio obrati pažnju, tu se izričito spominje "Usne vrele višnje" kao COVER, OBRADA, PREPJEV, POSVETA a ne "mažnjavanje"...

Tko je glasao

na ovaj dio obrati pažnju, tu

na ovaj dio obrati pažnju, tu se izričito spominje "Usne vrele višnje" kao COVER, OBRADA, PREPJEV, POSVETA a ne "mažnjavanje"...
Mislio sam da smo provarili izraz "mažnjavanje" i za ono kad Madonna plati miljun dolara za sempl i kad Huljić ukrade bez da plati.

Tko je glasao

hm, "mažnjavanje" bi bilo

hm, "mažnjavanje" bi bilo kada netko nešto mazne a ne želi baš da se to zna, pa malo nešto promijeni ritmiku ili melodiju tek u toj mjeri da ne bi bio preočito ali to je već posao za sudske vještake koji to utvrđuju na osnovu egzaktnih mjerila..

naravno, "problem" je ZAMP...na primjer koliko je novaca Thompson dobio na osnovu ove pjesme:

http://www.youtube.com/watch?v=yl5MK9HCRjk

a da nije potpisao ove ljude:

http://www.youtube.com/watch?v=BshxCIjNEjY

....i dao im dio koji im pripada..

Tko je glasao

hm, "mažnjavanje" bi bilo

hm, "mažnjavanje" bi bilo kada netko nešto mazne a ne želi baš da se to zna, pa malo nešto promijeni ritmiku ili melodiju tek u toj mjeri da ne bi bio preočito ali to je već posao za sudske vještake koji to utvrđuju na osnovu egzaktnih mjerila..
Ma kažem, meni je u ovoj raspravi "maznuti" bilo i kad se obradi pjesma.

Ono, Joe Cocker je "maznuo" With a little help... ili Hendrix All along... kao što je Michelangelo maznuo prirodi kip koji je bio u kamenu.

Tko je glasao

todoroslavenskom

todoroslavenskom folirantu
Ogromna isprika za @obaladaleka, mislio sam da je komentar odgovor @bolteku.

Tko je glasao

Kud ste navalili

@Rebel
U pravu si kad kažeš za Balaševića

Đole je tekstopisac kakav se rađa jednom (ili ipak možda rijeđe) u stotinu godina,

I ja sam volim ga više slušati kad priča nego kad pjeva. Smatram ga čovjekom koji kroz muzičku satiru progovara ono što mnogi nisu htjeli ili smjeli.
Vidim da se u komentarima pokušavaju nametnuti usporedbe Balašević - Marko Perković -Thompson. Za mene su to suprotnosti vode i vatre. Balaševiću nije bio potreban rat i domoljublje da bi došao na muzičku scenu. Thompson je to vješto iskoristio i evo ga tu, svidjelo se to nekom ili ne. Svako nek sluša ono(g) prema vlastitom nahođenju.
I da ja sada kažem da više volim slušati Blaža Lengera pola vas ne bi znalo tko je to, a koncem šezdesetih i početkom 70-tih bio je "narodnjački" hit. I sam Balašević je na tu vrstu glazbe napisao jednou muzičku parodiju dok je služio JNA u Zagrebu.

Tko je glasao

gospon Boltek meni nije jasno

gospon Boltek

meni nije jasno zašto je mnogima tolika kost u grlu progutati činjenicu da je Đ.B unatoč svim manama tekstopisac koji se rađa jednom u 100 godina?

zbog Računajte na nas? Čarobnjaka?...čega?

jel Dylan manje Dylan zbog svoje analogije između Srba i Židova odnosno Hrvata i Njemaca?

Mogu se ne složiti s njegovom izjavom, ali to ne umanjuje njegovu genijalnost.

Tko je glasao
Tko je glasao

PS Imam prijatelja koji

PS Imam prijatelja koji obožava Mišu Kovača, Dalmaciju, Hajduk...koja je poanta da ja njemu na bilo koji način pokušavam ukazati na mnoge kompromitirajuće poteze, riječi dotičnog?

hoće li on manje voljeti zbog toga "Drugi joj raspliće kosu"?

neki ljudi ovdje su little Staljini

Tko je glasao

Ne dam minus

samo zato što imam razumijevanja za tvoju nostalgiju jer sam bio nekoliko mjeseci u Novom Sadu i plovio Dunavom i Tisom, a i jednu Jagodu sam upoznao na onoj tvrđavi, kako se zvaše- Petrovaradin.

Preko glazbe se dolazi do formule: " Ma ko nas bre zavadi"

sve dobro...

Tko je glasao

Znaš tko nas zavadi...

@drvosjek
Čuj lepi dečko. Ne spominji nostalgiju jer bum ja moral spominjati kaj ste nekad rado slušali. Radio Petrova Gora. Danas se u tvom kraju non stop sluša Radio Banovina s istim pjesmama, samo što više nisu "Korita Jovanova" već Korita Ivanova.
Ajde navedi jednu svadbu u zadnje dvije godine a da nisi cupkal uz slične pjesmice.
I sad da zbog pjesama ne idemo na svadbe ? Pak i tu kod mene u Pisarovini jebeš svadbu bez cajki. Pa kaj te bu Masimo Savić zdigel na noge ?
Oprosti kaj sam navek previše iskren.

Tko je glasao

odi na moje dnevnike

ustvari evo........

http://pollitika.com/malo-sladamalo-zorka

tak da ne moraš meni o tome.

Baš zato što to kužim imam stav koji imam. Kao klinac pročitao sam nekoliko romana, knjižurina na ćirilici jer jednostavno ih nije bilo na latinici.

Vi tu sa sjeverozapada ne možete pojmiti kako je nama ovdje gdje smo tzv. " mješano " stanovništvo u direktnom dodiru ...bilo za Yuge, za rata i sl.

Ovdje glazbu / muziku iz Bosne i Srbije u slengu zovu " ćirilica".

Da se sluša- sluša se.

sve dobro...

Tko je glasao

Drvosjek@ Ljudi su ljudi,

Drvosjek@

Ljudi su ljudi, obični jedači kruha će se uvijek nakon rata baš to priupitati dok mamurni i gologuzi obijaju vrata vucibatina (ratnih profitera) u potrazi za milostinjom.

Za mene je Balašević pozitivna ličnost, za nekog drugog nemora biti. Radikalni Srbi iz Hrvatske (neki od, naravno) ga zovu između ostalog: Panonski Govnar - jer je eto, izdao Srpstvo ma šta to značilo.

Kako god bilo, za dobrim se konjem prašina diže ti to najbolje znaš, da on nije pjesnik kakav jest ne bi mu fukare niti pokušale odbiti pera, a ne mogu. Zbog toga i cijede komarca nadajući se slonu.

Sjećam se scene ispred Doma sportova 2002. godine (ako se ne varam), idem s ekipom na koncert, prvi Đoletov u ZG nakon rata. Negdje u ćošku na platou ispred, stoji onaj neki naš glumac koji je toliko dobar da mu se imena ne sjećammi sa još tri-četiri klipana drži transparent kojim on eto prosvjeduje.

E, to je slika, s jedne strane 10 000 mladih (i manje mladih) ljudi, veselih, bez najmanjeg ekscesa, atmosfera rokerskog koncerta a nasuprot njih četiri ocvale fukare kojima je nacionalna pripadnost najveći životni doseg.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci