Tagovi

Doprinos stožera u razvoju mlade hrvatske demokracije

Mnoga gradska djeca nisu ni svjesna da mlijeko daje životinja koja se kod nas obično zove krava. Na drugim je jezicima raznoliko zovu (npr. u njemačkom Kuh ili u srpskom krava, u francuskom vache). Skromnih je gastrozofskih obzora i potreba, jede samo dva jela: pase travu ili jede sijeno (za gradsku djecu: sijeno je pokošena i osušena trava). Sijeno se pak čuva u stogovima. A stog nije ništa drugo negoli plast sijena složen i sabijen oko stožera, dok ne dobije oblik stošca. Ili dakako stoga.

Stožer (neki ga zovu još i "stožina") igra neobično važnu ulogu u formiranju stoga. Mora biti što je moguće ravniji i okomito postavljen, dobro usađen, može biti zašiljen na vrhu, ali i ne mora. Bez dobroga stožera nema dobroga stoga, bez dobroga stoga zimi nema hrane za kravu, bez krave nema mlijeka. Jednostavno!

Postoje i drugačiji stožeri, koji nisu u vezi s mlijekom, ali koji također na određeni način hrane ljudsku, uglavnom hrvatsku dušu.

Npr. Glavni stožer. On je u vezi s vojskom i oružjem, a takav stožer neki zovu i "štab" (na sreću su onomad krizni štabovi ubrzo preimenovani u stožere), no to u ovom primjeru nije moguće provesti, jer bi nelagodno podsjetilo na njegova prethodnika, Vrhovni štab i otvorilo prostor za nepotrebno zapitkivanje o koječemu, npr. postoji li onda i sporedni stožer, ili kakva je povijest njegova imena, što bi predstavljalo vraćanje na staro. A toga se tek pokušavamo riješiti, zahvaljujući i modernoj tehnologiji i naporima mlađih, tehnološki obrazovanih kadrova (cf. npr. širokogrudne i kreativne napore mladih administratora s hr.wikipedia.org).

Postoji i druga vrst stožera, veoma zanimljivih karakteristika, premda i s nekim sličnostima s onima prvima (npr. vertikalnost, stabilnost, usađenost, itd.).

Hrvatska je demokracija naime mlada, nije još napunila ni četvrt stoljeća (prema nekim saznanjima, demokracije postaju punoljetne tek nakon dva do tri stoljeća). Na nju još uvijek silno utječu iskustva stečena u mraku prošloga režima, gdje takvih stožera naravno nije bilo, kao na svjetlu ovoga. Točnije, nije bilo nikakvih stožera, osim onih usred stoga, a i ti su bili sumnjivi (tad je naime sve bilo sumnjivo i pod prismotrom).

Moderni stožeri zapravo predstavljaju revolucionarnu inovaciju koju je u našu mladu demokraciju i demokratski model uvela nekolicina hrabrih pregalaca, od kojih su neki već i začudno zaboravljeni.

Moderan je stožer neupitne demokratske legitimacije, pa ga stoga za nju nitko ni ne pita.

Reprezentativnost mu također nije upitna, jer stožer zna da predstavlja bilo sve građane, ako su poljoprivrednici, na primjer, ili sve druge građane iz neke grupacije, npr. branitelje, ili naprosto svakoga građanina većinske etničke skupine, premda nezahvalni – na sreću, malobrojni - pojedinci među njima odriču stožeru pravo da govori u njihovo ime. Do sada naime nisu zapaženi tzv. manjinski stožeri, koji bi branili manjinske interese. Bez jasnoga razloga zašto je tome tako, do sada promatrači nisu uočili postojanje npr. Stožera za obranu digniteta ćirilice (ili bar pojedinih ćirilićnih slova, koje rabi i latinica).

Stožeru nije potrebno financiranje, jer za djelovanje stožera nije potreban novac niti ikakva logistička infrastruktura, što ukazuje na određen stupanj mističnosti stožera. Dovoljno je naime da stožer pozove na skup grupaciju koje je stožer, pa da se odmah stvori pedesetak autobusa koji bez ikakve potrebe za organizacijom, gorivom ili dnevnicama prijeđu tisuće kilometara da se odazovu stožerovu pozivu.

Aureolu mističnosti daju mu i odlično čuvana tajnost unutarnjih izbora i rukovodećih tijela i članstva, pa ga neki smatraju i templarskim reliktom u našim krajevima. Do sada naime nije ni jednom procurilo npr. kako je izabran neki predsjednik stožera, koliko je bilo kandidata, koliko je dobio glasova, itd. Izvana se jedino primjećuje nastojanje da predsjednik stožera u svom nestožernom životu ima po mogućnosti položaj bar savjetnika ministra.

Članovi stožera mahom su Hrvatski Branitelji. Organiziranjem u "stožer za obranu xy", oni pokazuju da umirovljenje ne razumiju uskogrudno i sebično, samo kao pravo na primanje mirovine, nego i kao nesebično odricanje od mirovanja njihove vojne ili ratne službe.

Legalnost stožera također nije upitna, jer ga inače predsjednik države ne bi primao i s njim razmatrao tekuća pitanja iz njegove i svoje nadležnosti, kao što je npr. pitanje hoće li se poštovati neki zakon ili neće.

Predsjednik vlade, beskrupulozno izabrane na općim izborima, ne želi ga primiti, no to i nije toliko važno, jer stožer ionako zna da je riječ o protunarodnoj vladi.

Prema tome, stožer je nov institut mlade hrvatske države koji će sigurno biti proučavan u vodećim svjetskim politološkim i drugim centrima, kao sjajan kreativan doprinos jačanju demokratske pravne države, snaženju demokratskih procesa te, uopće, širenju mladodemokratskoga prostora.

Komentari

Evo jedan novi: Stožer za

Evo jedan novi:
Stožer za obranu hrvatskog Eurosonga prikuplja potpise i traži referendum

Sad još moram provjeriti jesu li ga administratori hr.wikipedije već uvrstili; njima ovaj izvor inače nije stran. :-)

Tko je glasao
Tko je glasao

erekcija uspjesna jer "oni" na to imaju "pravo"

eto "tvoj vrhovni stozer balvana" se uspio izgleda dovesti do stanja "izbacivanja".. .... prica se po gradu kako je sve izuzetno kratko trajalo...

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/287386/Aleksandru-Kolaric-izbacil...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ne priznajem stožere kao doprinos demokraciji

@Argus
Sasvim solidan dnevnik i stoga plus. Stožer kao takav po svom ustrojstvu ne može biti u funkciju demokracije ili doprinjeti njezinom razvoju. Na vrhu stožera uvijek se nalazi jedan čovjek kome su odgovorni ovi ispod. Oni moraju ispunjavati radnje i zahtjeve vrha bez obzira bio to civilni ili vojni stožer. Stožer je zapravo veza između zapovjednika i podređenih mu ljudi na terenu, koji prikupljaju informacije koje se proslijeđuju onima više rangiranima, pa sve do glavnog, u svrhu donošenje pravih odluka, civilnih ili vojnih.
No tu često dolazi do "pokvarenog telefona" ili krivih procjena, tako da konačne odluke mogu biti kobne.
Stožeri nisu novine. Započeli su se osnivati još u francuskim ratovima pri kraju 18. stoljeća.
Prihvatio ih je Napšoleon, Pruska, a i večina današnjih NATO članica ima stožere.
Vrlo funkcionalni ali mogu dovesti i do gluposti ( najblaže rečeno).
Ako ih se organizira sa pravim ljudima i znalcima mogu biti vrlo efikasni.
Nekako imam sumnju da stožer za obranu Vukovara neće ispuniti naša očekivanja.
Ni sam ne znam zakaj ali bojim se da ne bu dobro.

Tko je glasao

@Boltek,

Hvala.

Svrha dnevnika i jeste da upozorim da se nedemokratskim metodama ne gradi demokracija. Pogotovo ako se još pritom rabi nasilje, služi se govorom mržnje, otvoreno iskazuju prijetnje oružjem i pokazuju uniforme - dakle militarizacija politike i društva.

Ne bu dobro, naravno, ako stranke nastave s takvim metodama. A "stožer za obranu Vukovara" (od koga?) već ispunjava očekivanja onih koji su ga organizirali: unosi u društvo dodatne podjele, bezakonje i banalizira nedemokratske metode, nasilje i mržnju, diskvalificira demokratski dijalog, diskreditira institucije demokratske pravne države.

Unosi dakle kaos, sredstvo da na vlast po mogućnosti dođe "čvrsta" stranka koja će tu konačno "napraviti reda".

Nažalost.

Tko je glasao

Sto očiju, a ćorav... za sve

Sto očiju, a ćorav... za sve osim srpskih interesa.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

"Autsajderske biljeske" s kojima se u potpunosti slazem

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Spamirao sam ti prilog, jer

Spamirao sam ti prilog, jer sam te već jednom i to maloprije zamolio da se držiš teme dnevnika.

Tko je glasao

neraskidive veze i nacini

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ajmo!!!...

u ratnom kabinetu ekran do ekrana,
u fotelji špijun bez felera i mana,
odora borbena, krasi vrlog demokrata,
zbog probave loše opet igra se rata.

na zidu slika franje, kraj njeg zapeta puška,
za dom spremni budnica u krkljanac huška.
palicu komandnu desnicom on hvata,
neka krene konačno... hrvat na hrvata.

ugradio je čip u stožerni stog sjena,
hrvatsku da sjebe ...za buduća vremena.

Tko je glasao

Argus, najznačajniji

Argus, najznačajniji britanski rock album u sedamdesetima, jedna od prepoznatljivih skladbi jeste Warrior s refrenom:

Moram biti vojnik
Ne mogu biti rob
Vojnik i osvajač
U borbi za slobodu

Tko je glasao

(...)

Điiizus, našao se jedan koji voli wishbone ash, klanjam se kradem, ti mora da si dobar čovjek ;)

(meni je taj album epohalan, a posebno http://www.youtube.com/watch?v=kvLVSPPLZZY - pazi solo na 3:35, a od bas linije mi dolaze suze na oči)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

He, he... :) Ako se ne varam

He, he... :) Ako se ne varam bili su u Zg dva, tri puta. Njihov prvi album, naziva Wishbone Ash, je bio izdan u jako malom broju kopija. Neka džankara je bila radila kod Surle u Splitu i kad je dala/dobila otkaz mu ukrala dosta gramofonskih ploča. Među njima i prvi album WA, lik pojma nije imao što ima, ja sam preko njegovog susjeda doznao za to i došao do spike da bi mi prodao za siću, ali se izjalovilo, ništa od biznesa. :-)

Nego, ok taj solo, ali primijeti ovaj solo na 3:39 :

To je iskonski WA, gledao sam jučer Pacina kao Spectora (čovjeka koji je izmislio zvučni "zid"), i taj lik je stvarno stvorio glazbenu industriju, ali Wishbone Ash su pioniri mnogo čega: na navedenom mjestu su dvije gitare koje sviraju solo dionicu, inovacija je to koja je stvorila cijeli heavy metal, a da ne kažem da je cijeli heavy metal preuzeo Wishbone Ash-ov odnos prema fanovima (gdje su Iron Maiden u osamdesetima naslijedili titulu WA iz sedamdesetih - najbolji britanski koncertni bend), te da su najznačajniji predstavnici budućeg heavy metala upravo u WA stihovima nalazili inspiraciju za svoje stihove. Uzmi ove tri stvari koje donosimo, ubrzaj ih za 60-70 posto, agresivnije pristupi rifovima i digni vokale na višu razinu. U potpunosti, stihovima, glazbom i dojmom je to heavy metal, samo desetak godina ranije.
Tko je glasao

Znaju starci

http://www.youtube.com/watch?v=6hv-fNKUttY
http://www.musicmachine.co.nz/music-man-sub-5-bass-black-1999/

(pardon Argus, ova je diskusija zapravo u slavu tvog nika:)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Vidim da slavite sve u 16, no

Vidim da slavite sve u 16, no imate žuti karton (jedan crveni je već udijeljen).

Tko je glasao

He, he... Nagradno pitanje za

He, he...

Nagradno pitanje za pivu: što povezuje Bowiea, Uriah Heep i Wishbone Ash?

Tko je glasao

Trevor Bolder?

Trevor Bolder?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

bravo blogerka!

bravo blogerka!

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Bravo, imaš pivu! Mora da si

Bravo, imaš pivu!

Mora da si dobar čovjek... ;)

Tko je glasao

i oni se razgovaraju.. samo

i oni se razgovaraju.. samo nasa Vlada i premijer NE pricaju iz svojih fotelja sa onima "dolje"... (a kako ispada ni sa onima iznad, no to je neka druga prica, zar ne? ili ipak ista?)

jel za fotelju ili tek kost... ili mozda neki novi raspored..
nebitno je..
dogovaraju se i dogovoriti ce se

jer znaju da su i jedan i drugi tek psi
koji koliko god zapisavali svoje coskove
na kraju mogu zivjeti ugodno samo
ako komuniciraju i uvazavaju jedan drugog..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Nisam siguran u inovaciju

Naime, bilo je povijesno gledajući već u pred-demokratskim društvima raznih "stožerolikih" grupa koje su nicale bez novca, unutarnjih izbora ili logističke infrastrukture.

U stara vremena recimo u vrijeme Rimskog carstva takve "stožerolike" grupe bile bi shvaćane neozbiljno u svezi prigovora oko svojih društvenih teškoća dok ponekog zemljoposjednika ne bi lišile njegove imovine ili života pa bi ih se onda dovelo u red vojskom.

U srednjem vijeku neki "stožeroliki" su se žalili banovima i carevima bez uspjeha, da bi ih ti banovi i carevi nakon drskog uzimanja vila i motika u svoje ruke ponekad nabijali na kolce, vješali ili raščetvorili - zanimljivo neke baš na trgu s kojeg danas upravljaju naše demokratske institucije.

O ukorijenjenoj povijesnoj nerazumnosti nekih "stožerolikih" možda najbolje govori primjer iz Francuske gdje su nezahvalno reagirali nakon što su im dobronamjerno preporučili da ako nemaju kruha jedu kolače.

Bilo je i "stožerolikih" pojava tijekom revolucija i oslobodilačkih ratova. Redovito se tijekom povijesti ozbiljnost tim "stožerolikim" pojavama davala u onim trenucima kad bi djelovanje takvih grupa izašlo iz zakonskih okvira uspostavljenih od strane vlasti. Te bi grupe tada ovisno o širini podrške za svoj problem nakon kraćih ili duljih ratova ostvarivale određene ciljeve.

U rana demokratska vremena neke su se "stožerolike" institucije znale organizirati i sukobljavati s policijom vezano uz potrebu osiguravanja radničkih prava. Dio takvih zacijelo je zaslužan za formiranje sindikalnih pokreta i institucija kakve poznajemo danas.

U moderno vrijeme "stožerolike" grupe isticale su se i u antiratnim prosvjedima, u prosvjedima za zaštitu ljudskih prava, obranu nekih trgova, pa čak i u nastojanju da se ljudima koji su spiskali njihovu financijsku budućnost sjedenjem na cesti spriječi dolazak na posao. Rijetko su se razmatrali problemi logistike, financiranja ili unutarnjih izbora pa su dakle doista "stožeroliki".

U nas su se eto pojavljivali i mnogi stožeri "za obranu" nekih tvornica, željezara i sl. pa je logično da su u njima sve redom bili branitelji tih tvornica ili željezara. Zato me brine da je inovacijski potencijal sve u svemu relativno nizak.

...

Rasprava o nekom problemu u duhu tvog dnevnika (krave, sijeno, stožer) i dosadašnjeg dijela mog komentara možda je (nama) duhovita, ali je stvarno i problematična jer ne služi usmjeravanju razgovora na traženje rješenja već na diskreditaciju neistomišljenika. Sumnjam da smo u tom smislu duhoviti onima koji žive s nekim konkretnim problemom. Možda je bolje da se u nedostatku savršenog rješenja demonstrira obzirnost institucija prema nekom problemu pa ako treba i razgovorom s raznim stožerima. Razgovorom s nekim rijetko koja državna institucija može izgubiti vlastiti legitimitet. Odbijanje razgovora je poruka da se na onog s druge strane ne isplati trošiti vrijeme i riječi. A ovisno o tome jesi li se i kada našao u New Yorku, Moskvi, Istanbulu, Kairu, Zagrebu ili Vukovaru neupitno pravo demokratski izabrane vlasti da sprovodi svoje zakone ne podrazumijeva da je ta demokratski izabrana vlast baš uvijek neupitno u pravu.

Tko je glasao

Rasprava o nekom problemu u

Rasprava o nekom problemu u duhu tvog dnevnika (krave, sijeno, stožer) i dosadašnjeg dijela mog komentara možda je (nama) duhovita, ali je stvarno i problematična jer ne služi usmjeravanju razgovora na traženje rješenja već na diskreditaciju neistomišljenika.

Upravo obratno. Neformalne grupe, samoproglašene glasnogovornice "za obranu" ovih ili onih interesa, pogotovo ako su militarizirane, koje žele preuzeti državne ovlasti, predstavljaju atak na institucije demokratske pravne države, pogotovo ako ih najviši predstavnici vlasti neodgovorno prihvaćaju kao partnere.

A diskreditirani su upravo oni u čije ime stožeri tobože nastupaju i čije interese tobože zastupaju, dakle velika većina građana.

Tko je glasao

Ne vidim logiku

u tvom osporavanju dijela citiranog teksta. Naime, nisam osporavao tvoje teze o reprezentativnosti ili legitimitetu stožera.

Govorio sam da su povijesno gledajući mnoge društvene nepravde bile ispravljane upravo od strane nezakonitih grupa s upitnom infrastrukturom, financiranjem i unutarnjim ustrojstvom pa čak i u demokratskim društvima. Makar su i same te grupe nerijetko prerastale u nakaradnu vlast.

Govorio sam o tome da rješavanju problema ne doprinosi omalovažavanje neistomišljenika po bilo kojem kriteriju ili bilo kojom tehnikom nego otvoren razgovor s neistomišljenikom. Bilo kakva "vlast" dužna je razgovarati sa svojim "podanicima". To je njena društvena dužnost. Kakva god bila priroda te vlasti i način njenog odabira.

A i kad se radi o reprezentativnosti - i kad čovjek glasa za neku vlast ne potpisuje time slaganje sa svim budućim postupcima te vlasti. Naprotiv. Pa i ja u tom smislu mogu reći da ponašanje ove vlasti (prvenstveno njena bahatost) svakako nema reprezentativnost mog glasa koji sam joj dao na izborima.

Tko je glasao

Mislim da povijesni primjeri

Mislim da povijesni primjeri ispravljanja raznih nepravdi iniciranoga od strane raznih neformalnih grupa nisu upotrebljivi za ovu raspravu.

Između ostaloga, stoga što - u primjeru o kojemu govorimo - bar su dvije političke parlamentarne stranke, od kojih je jedna vodeća opozicijska stranka, javno iskazale da podržavaju inicijativu "stožera". Prema tome, interesi su "stožera", bili oni stvarni ili izmišljeni, politički reprezentirani, Pa prema tome, postoji i demokratska procedura kako se oni brane. Nema, prema tome, nikakve potrebe ni za kakvim "stožerima", i njima cilj očito drugi, a nije taj da se u institucijama demokratske pravne države o njihovih zahtjevima raspravlja i donose odluke.

Tko je glasao

Siguran sam da

u dosadašnjem iskustvu naše mlade države možemo bez mnogo napora uočiti da su (obzirom na stanje ekonomije i društva) dominantne političke opcije i podbacile u ispunjenju očekivanja većine hrvatskih građana i dovele pod ozbiljan znak pitanja produktivnost ovakvog demokratskog procesa u kojem neispunjavanje predizbornih obećanja ne povlači ni materijalnu ni kaznenu odgovornost. Sam ne vidim rješenje tog problema u revolucionarnom djelovanju kakvo predlažu neki forumaši, nego u produktivnoj demokraciji - onoj u kojoj za političare postoji i neka druga odgovornost osim - političke.

Demokratska vlast i demokratske institucije ni po čemu se osim po samom načinu biranja (pa i to navođenog novcem i utjecajem uskog kruga ljudi u cilju pridobivanja naklonosti šireg kruga ljudi) načelno ne razlikuju od diktature (ili monarhije) u razdoblju između parlamentarnih izbora. Dakle kad govoriš o demokratskim mehanizmima uzmi u obzir da oni postoje i u SAD-u (gdje su razlike između političkih opcija sve manje raspoznatljive) i u Rusiji (gdje predsjednik prilično netolerantno pristupa problemu nacionalnih ili seksualnih i rodnih manjina) i u Turskoj (gdje se demokratskim procesom ustoličena nesekularna vlast koja prema svom narodu ponekad postupa diktatorskim metodama dok vojska ne uzme u ruke nedemokratske metode) pa i u Egiptu koji pokazuje slične teškoće kao Turska.

Pozivanje na demokratsku proceduru uz svijest da to zapravo znači "ukoliko niste zadovoljni birajte drugačije na sljedećim izborima" je otprilike kao da bolesnom pacijentu kažeš da ako nije zadovoljan liječenjem slobodno nakon još par godina tog liječenja promijeni liječnika bez ikakve garancije da će taj drugi liječnik napraviti išta bolje. Još je okrutnije tako nešto reći nekoj maloj grupi ljudi ili pojedincu.

Bez obzira hoćemo li ikad uspjeti (a izgledi obzirom na stanje starih demokracija nisu na našoj strani) u ostvarenju produktivne demokracije koja bi podrazumijevala da političari i političke stranke osim političke snose i materijalnu i kaznenu odgovornost za sve ono što su neistinito tvrdili ili neistinito prikazivali u svojoj predizbornoj kampanji kao i za obećane ciljeve koje nisu ostvarili, moramo shvatiti da demokratski izbor vlasti nije nikakvo jamstvo kvaliteti ili demokratičnosti vladanja te vlasti.

Zato je loše bez obzira na političku opciju reći da je dobro ako vlast s nekim građaninom ne želi razgovarati ili pak izvan predizborne kampanje nastupati s političkih pozicija (i koristiti takvu retoriku). Između parlamentarnih izbora vlast je dužna pravedno i koliko god je moguće apolitično upravljati svim građanima. A čak i onda kad se sama izričito protivi nečemu shvatiti da se s građanima, za razliku od političkih protivnika treba razgovarati te da se taj razgovor vodi direktno, a ne kao s političkim protivnicima slikovitim monologom u medijima.

U suprotnom sve dobro što možda i napravi neka vlast u svom mandatu, s posebnim političkim zadovoljstvom može demokratski demontirati ili sabotirati suprotstavljena politička opcija u svom mandatu. A mi im političkim razgovorom o svemu tome dajemo za pravo i pristajemo biti igračka koja im je zanimljiva tek svake 4 godine. Meni je kao građaninu zato vrlo bitno da svaka vlast uvijek razgovara. Posebno zato što i sama očekuje i poziva da se problemi riješe razgovorom, a ne silom.

Dakle - treba nam otvorena i konstruktivna komunikacija, a ne kreativna politička diskvalifikacija.

Tko je glasao

Pozivanje na demokratsku

Pozivanje na demokratsku proceduru uz svijest da to zapravo znači "ukoliko niste zadovoljni birajte drugačije na sljedećim izborima" je otprilike kao da bolesnom pacijentu kažeš da ako nije zadovoljan liječenjem slobodno nakon još par godina tog liječenja promijeni liječnika bez ikakve garancije da će taj drugi liječnik napraviti išta bolje. Još je okrutnije tako nešto reći nekoj maloj grupi ljudi ili pojedincu.

A što da ti na to odgovorim? Za tvoje viđenje pitanja koja sam pokrenuo mislim da je najbolje da osnuješ Stožer za obranu od demokratske procedure. Ili za obranu od liječnika.

Tko je glasao

Srećom naši liječnici

svoj posao rade mnogo bolje od naših političara. A i sugestija da je u citiranom tekstu bilo neke kritike liječnika je, recimo to blago, neutemeljena.

Nije istina da u našoj demokratskoj proceduri nema prostora za poboljšanje i da je jedino pravo koje imamo kao građani šutjeti do sljedećih izbora, sljedećeg reda nasmiješenih lica koja svima jamče bolje sutra - bez ikakvog jamstva. Osim onog, riječima američkih spinera "You can take that to the bank!". Baš bi to bilo zanimljivo pokušati.

Sa svoje strane ne želim robovati političkom spinu i političkom načinu "zločestog" izražavanja. Ako se ne slažem s nekim "stožerom", "akcijom", "inicijativom", "pokretom", "odborom"... pokušat ću razgovarati s njima ili o onom što žele sa svima koji su spremni uključiti se u razgovor da se problem riješi - dok god ne ponestane argumenata. Ako sam sa svoje strane obziran i otvoren u tom razgovoru i ako su to i drugi ljudi vjerujem da argumenti mogu prevladati. Riječi "molim" i "hvala" u takvom razgovoru nisu pretvorene u svoju suprotnost.

Tako će mi bar savjest ako nešto krene po zlu ostati neopterećena pitanjem - je li možda onaj drugi ipak imao nešto za reći ili bio voljan nešto saslušati?

Tko je glasao

@zmaichek ti si Marshall B.

@zmaichek ti si Marshall B. R. moral studiral i to sa velikim uspjehom...
svaka cast.. NVC maestralan..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

isto to mozes reci i za bilo

isto to mozes reci i za bilo koju politicku stranku, opoziciju ili poziciju.. dakle samu vlast RH..

A diskreditirani su upravo oni u čije ime stožeri tobože nastupaju i čije interese tobože zastupaju, dakle velika većina građana.

jer.. uglavnom se svi samo prave da zastupaju gradane, docim je istina sasvim razlicita.. svatko od njih zastupa samo svoje partikularne interese.. "u ime naroda"

prateci logiku.. ipak je jedino grupa gradana bilo koje vrste, stozerne ili stabne jedina koja zastupa interese gradana... makar i samo svoje grupe, za koju nikad ne znas kolika ce sutra biti.. docim ovim svi drugi zastupaju iskljucivo zelje svog sefa radi svoje karijere i statusa.. sluzeci se strankom ili drzavom kao laznim pokricem "u ime gradana" a da se ja ne sjecam kad su to gradane na koje se pozivaju ista pitali..

dapace, odbijaju i kontakte... sa gradanima..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

isto to mozes reci i za bilo

isto to mozes reci i za bilo koju politicku stranku, opoziciju ili poziciju.. dakle samu vlast RH..

Ne, ne mogu to reći. Stranke su dio ustavnopravnoga poretka i dužne su poštovati procedure demokratske pravne države, kao i vlast.

Stožeri nisu dio ustavnopravnoga poretka, nemaju demokratsku legitimaciju, a još su i militarizirani, kao u primjeru toga koji trenutačno dominira medijskim prostorom.

Tko je glasao

obrni okreni.. samo da je na moje..

aha ha ha ha...

kazes sada njima fali demokratska legitimacija, nisu u skladu sa ustavnopravnim poretkom... trebao si reci da oni koji nemaju drzavnu silu nemaju pravo reci da su gradani sa gradanskim parvom, cak i kad su grupa, kao i da sami sebe ne mogu zastupati niti u svoje ime istupati jer im drzava tj. celnik vladajuce stranke nije dao legitimaciju..

daj me nemoj..

Ustavnopravni poredak kaze da su gradani oni sa meritornim glasom, a ne sila i ne vlast.. pogotovo ne celnik neke stranke.. Politicari bi prije nego nastave podcjenjivati ove ili one skupine gradana, a sutra to mozes biti i ti i ja ili Maja ili Pero... ili onaj tamo neki... trebali prvo postaviti pitanje:

Cemu sluze politicari? Demokracija? Ustav? .. to sto su si neki u ovoj drzavi zamislili kao politiku nema blage veze sa njom ali ima jako puno veze sa budalama na celnim mjestima stranaka.. koji misle da su time stranackim napredovanjem dobili kredibilitet i pravo vikanja u ime drzave i u ime naroda, nacisto legitimaciju da rade sto im se sprdne bez da sa tim istim na koje se pozivaju komuniciraju......

Naprijed! ..

u proizvodnju Ljubicastih kravica ... rece njezno-njeznija Vlast.. i povuce se u svoj brlog na vrhu brda

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Pa i fali im demokratska

Pa i fali im demokratska legitimacija, to ne možeš negirati. I sama kažeš da su građani ti koji imaju meritoran glas. Oni su i dali svoj meritoran glas institucijama demokratske pravne države, prema tome ne može se nikakva neformalna grupa prikazivati kao zastupnica tih istih građana, "(svih) Hrvata"; "(svih) branitelja", itd. niti tražiti partnerski odnos s vlašću.

A o ostalim tvojim primjedbama mogu reći samo to da je model demokratske pravne države upravo takav kakav sam ga opisao. Prema tome, napadaj model kao takav, ako želiš. Ali dok je on na snazi, procedure se imaju poštovati, koliko se god tebi činilo da ne rezultiraju dovoljnom reprezentativnošću.

Tvoj pristup je zapravo "institucionalno ili vaninstitucionalno", a znaš kamo takav pristup odvodi.

Tko je glasao

SSS - sami sebi svrha

neka institucije rade svoj posao!

a po gradanima ako krenu... "erdoganovo pravo" sa legitimacijom!

Slusaj ti mene.. totalitarizam koji zastupas je bio manje prisutan u jugi posljednjeg desetljeca nego ovo sto sada ispoljavaju politicki mediokriteti.. pri tome pricaju s visoka kao da nesto pametno kazu... vise nisam sigurna jel to neka "napoleonska bolest" koja ih je obuzela ili jos uvijek samo lazu a inace su savim normalni i dolicno pokvareni..

ako zele biti diktatori nek proglase diktaturu.. pa da znamo sto imamo i da to postane onda stvarno ponasanje drzave i politike sa legitimitetom deklarirane agende...

a muda pod bubrege nek prodaju negdje drugdje.. tj. nece pomoci pozivanje na demokraciju da bi se prikrilo stanje u koje su doveli i drzavu i parlamentarizam i demokraciju i pravo i funkcioniranje svega unutar naseg drustva i na van.. sasvim dezintegrirano stanje.. je vidljivo bez truda..

sramota je kad napirlitani ficfirici bez kucnog odgoja i stvarnog obrazovanja tj. znanja.. predstavaljaju politiku ove drzave.. jos je veca sramota za one koji su izvan vrha te kaste kad ih podrzavaju. .. koristeci svoje stvarno obrazovanje u negativno svrhe..

lakeji od pomocnih lakeja... generacije lakeja.. koje nas vode.. nemaju nikakav legitimitet raditi budale od gradana... no na zalost imaju moc i vlast koju i dalje namjeravaju koristiti da bi to radili..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ovi minusi su valjda u

ovi minusi su valjda u cast
upravo objavljenih sankcija Hrvatskoj drzavi
od udruzenih neprijatelja (vanjskih i unutrasnjih) Stefana Fulea, Vivian Reding & co (ostali)

a zbog:

"uobicajene i svevazece demokracije koja vlada u RH, a zahvaljujuci vodecim osobama, postovateljima i provoditeljima legitimne procedure pri hrvatskoj Vrhuski"

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Slusaj ti mene..

Slusaj ti mene.. totalitarizam koji zastupas je bio manje prisutan u jugi posljednjeg desetljeca nego ovo sto sada ispoljavaju politicki mediokriteti.. pri tome pricaju s visoka kao da nesto pametno kazu...

Dakle, moje zalaganje za funkcioniranje demokratske pravne države i njezinih institucija, traženje da se stvarni ili izmišljeni društveni problemi rješavaju demokratskim procedurama, kao i kritiziranje pojava za koje smatram upravo da ruše institucije demokratske pravne države i za koje smatram da štete demokratskom dijalogu - a to je upravo tema dnevnika - nazivaš totalitarizmom.

Nameće se pitanje kako onda onda zoveš svoj pristup? Demokracijom?

Tko je glasao

@zmajcek ima puno vise

@zmajcek ima puno vise strpljena sa objasnjavanjem.. upravo ti je napisao odgovor..

koliko god se trudili opravdati anti-politiku dekadentnih skorojevica bez ikakvog pokrica u kvaliteti.. nece pomoci.. oni ce i dalje ostati to sto jesu.. nista.. ama bas nista..

a stozeri su ono sto je svaki dan nase okruzenje, gradani ove drzave.. koji nisu duzni iskazivati postovanje tom "nista" za razliku od njih kojima je to posao..

stozer, svidala ti se rijec ili ne.. nebitno je.. ona je odabrana od onih kojima je bliska i koji bas nju smatraju prikladnom za svoj grupaciju..
no kad i logicki gledamo, ako su se okupili veterani, sto bi trebalo biti cudno u toj rijeci "stab"? po meni nista.. njima rijec sasvim uobicajena.. za grupu koja ih predvodi..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

kućni odgoj...

Kako se ono kaže - kurve o poštenju, vojska o skraćenju... a luna o kućnom odgoju :)

Tko je glasao

Sto je @bigi? kad

Sto je @bigi?

kad demonstriraju biciklisti to je onda demokracija? kad se gradani secu ulicama i protestiraju pred ambasadom HDZ, to je onda demokracija?

to su razumni i svjesni gradani koji traze svoja gradanska prava..

upraznjavaju gradanski neposluh?

a kad to isto rade oni koji ti se ne svidaju onda su to rusitelji Ustavnopravnog poretka? divljaci? grupe "loseg predznaka"?
cak nisu ni gradani, kako mi se cini po nekim izjavama?

pa jel vas nije sram.. ?

i jos ste i obrazovani.. sasvim dovoljno da znate/znas kako je to sto zastupas sasvim suprotno od bilo kakve demokracije, daleko od ljudskih i gradanskih sloboda... daleko od bilo kakvog promisljanja, humanog promisljanja, ljudskog promisljanja.. cak i od obicnog gradanskog odgoja..

vojnici "agende"... pa sto kosta da kosta..

no ako vec lazete sve nas, nadam se da nije stvar otisla tako daleko da ste dosegli stanje u kojem i sami sebe lazete a da ni ne znate..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

nedjeljni mamurluk

Kada po Zagrebu zvonca tisuću biciklista, koji svoj događaj najave mjesec dana prije - i imaju policijsku pratnju - onda to definitivno nije ni nalik Stožerima (svejedno kojima).

Kad građani prosvjeduju (nenajavljeno) pred zgradom HDZ - onda su to protesti. Tada se viče svašta, ali nitko ne viče "nenarodna vlada" ili se proglasi "Stožerom nezadovoljnih" i ne manipulira osobnim zamjenicama "Ja - Mi" tek tako. Svatko predstavlja samo sebe - i to je to.

Stožer, naprotiv, ima dvostruku moć - em predstavlja (tako Stožer tvrdi, svaki) sve slične građane, udruge i organizacije "ispod njih" (bez da ih je itko pitao), em ga mediji, a kasnije i politički dionici počinju doživljavati kao nekakav legitiman politički subjekt (wtf?).

Dakle - uopće nije poanta u tome da netko osuđuje "divljake" i "rušitelje". Svatko ima pravo ponašati se kako želi. No nema pravo nazivati se "Glavnim stanom", "Stožerom" i slično i uzurpirati pravo zastupanja tisuću njih - koji im to prava nikada nisu dali. Kapiši?

Tko je glasao

"Stozer zadovoljnih"...

"Stozer zadovoljnih"... @zapova ekipa koja se dernja pred stozerom HDZ..

jel ti sam sebe ikada poslusas sto pricas?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

nazivlje...

Nomen est omen... iliti - postoji samo jedna grupacija u RH i šire koja jednostavno pati za tim vojnim nazivljem... nikome normalnom ne pada na pamet davati si takve "paramilitarne nazive" osim ekipe koja je... pa, ajmo reći vrlo instruirana... a koliko vidim i plaćena. Dobro došla među nas plaćenike, luno, drago mi je da si najzad odabrala stranu :)

Tko je glasao

aha.. prvo je naziv "stozer"

aha.. prvo je naziv "stozer" bio problem... a sad u nedostatku bolje diskreditacije pokusavas sa "paramilitarnim" upgrade-om... i na za kraj dodajes "placenike" kao motiv..

pa pobogu gdje je kraj idiotizmu?

jel stvarno zelis pomoci milanovicu da isprovocira narod svojim i tvojim budalastinama i netakticnoscu?

ako gospon svileni antipoliticar ne zna na bolji nacin zadrzavati vlast osim diskreditacijom na konstruiranim "argumentima"... nije ni trebao preuzimati tu obavezu..
politika temeljena na isprovociranom antagonizmu stranaka ili nacija kao nacin odrzanja vlasti za mene nije politika.. vec nesposobnost, anti-politika, anti-pamet..

milanovicu to ovaj puta nece uspjeti.. on nema postovanja prema narodu ciji je premijer, svejedno da li se radilo o stanovnicima spickovine, radnicima dioki-ja, sinjanke ili bernardicevim cistacicama... braniteljima, hrvatima ili srbima... na koncu i drzavi..

u ovoj drzavi ne trebamo politicke pozere vec politicare sa integritetom koji iskazuju duzno postovanje i drzavi i gradanima i koji prije svega znaju koja im je zadaca.. a ta zasigurno nije prijezir i potcjenjivanje naroda ili bilo koje grupacije gradana, niti ostalih drzava..

cini mi se da se "maleni" igra vatrom.. a meni nije do pozara.. niti do zabave neodgojene deriscadi koja je nekim cudom dosla na vrh stranke ili drzave..

zelim premijera i predsjednika sa dignitetom, integritetom covjeka.. kojeg cu postovati zato sto on jest covjek... i koji ce prije svega postovati mene i sve moje sugradane..

ps
da se razumijemo, nije milanovic jedini kojeg ne krase te osobine.. no jedini je koji danas ima moc pokazati i upotrijebiti drzavu u svrhu odrzanja svoje nesposobnosti na vlasti... provokacijom inih antagonizama.. to je lose, lose po svih nas.. bili zeleni ili zuti, crveni ili plavi... svejedno je.. imati cemo posljedice neodgojenog malca bez kvalitete

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ispipavanje terena

Ma, ja ne bih tako dramatizirao... paravojno krilo HDZa testira sposobnost "naroda" (naravno, oni pod narod, a vidim i ti - uvijek vide čekićare), a Kukuriku koalicija testira zrelost državnih organa - prije svega policije. Za sada je sve pod kontrolom, država funkcionira - odaziv na čekićanje, usprkos tebi ppetri i sličnima je skoro nikakva, "narod" nije uskočio u besplatne (ehm, besplatne) autobuse koji se uvijek pojavljuju u istim trenucima - kad treba podržati Miloševića, kad treba podržati čekićare (zanimljivo, nikad ih nema na... facebook prosvjedima)... dakle, polako postajemo zrela država.

Ono gdje leži prava opasnost - a to je trenutak kada državnim službama toliko zakasni plaća da im okine dvije rate kredita na jednoj plaći - nitko ne spominje. A to je jedina prava opasnost za državu, ali tu nitko nema rješenja, pa to glatko preskaču.

A tvoje Fatma-Nur-Dženet sposobnosti čitanja "misli naroda" ostavi za desničarske časopise i portale... naime - i ja sam narod i ti si narod... prema tome, odustani već jednom od te "množine" i fora tipa "ja poznajem otoke", "ja poznajem Vukovar"... bokte, pa ti sve poznaješ, mijenjaš pismo i izričaj u ovisnosti od sugovornika, ti si pravi... sveznajući polimorf.

Tko je glasao

samo se trudim postovati

...samo se trudim postovati ljude i uvazavati ih onakvima kakvi oni jesu..... za razliku od tebe, koji izgleda mi, samo pokazujes strahopostovanje prema sili i vlasti... a ne prema ljudima i drustvu..

i da, poznajem otoke i vukovar dosta dobro, i jos mnogo toga blizeg i dalekog, cak znam i za postojanje mitnica u svom rodnom gradu... cudovisno je to, zar ne?.. a tek ini hrvatski jezici, uzitak je razumjeti ljude gdje god dosao..... i ne samo po hrvatskoj.. meni se to cini citavo malo bogatstvo.. ono sto covjeka veseli.. ili mene veseli..

postovati ljude i njihove tradicije, opredjeljenja, razlicitosti i nacine zivota, njihova veselja i zalosti........ smatram ispravnim odnosom i prema njima ali i prema sebi.. jer postovanje upravo od tud krece.. od tebe samog.. od samopostovanja..

u nedostatku istog tesko je graditi taj odnos prema okolini.. koliko god si trazio "podrsku neke vec legitimacije" stvari su ocigledne..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

B-Ud-dha

Obožavam kada mi Budu citiraju oni koji se inače sugovornicima obraćaju s - idiote, glupane i slično...

Očito se uopće ne voliš, a i samopoštovanje ti plazi po podu... A možemo li sada natrag na temu dnevnika - čitačice misli cijele (samo Hrvatske, naravno) nacije ili ćeš opet gaditi po meni osobno sa sranjima tipa "plaćenik", "cedevita generacija" i sličnim?

Tko je glasao

"uklizavanje"

koliko god "cedevite" popio nece te primiti u drustvo..

http://www.vecernji.hr/kolumne/vukovar-je-zrtva-milanoviceva-geta-tatini...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Molim te da se držiš teme

Molim te da se držiš teme dnevnika.

Tko je glasao

jel ono tema u vezi sa mladom

jel ono tema u vezi sa mladom hrvatskom demokracijom? demokratima?

zar su, po tvome, danasnji politicari van teme dnevnika?

ili prihvacas samo "stozer" kao temu? strogo lingvisticku..
i naravno bez konteksta.. osim ako ne podrzava tezu dnevnika..

@argus... ne proizvodi ljubicaste krave dodatno.. milanovic je sasvim dovoljno na tom planu odradio, a izgleda da ce i dalje tako nastaviti... to nije politika, a nije ni stocarstvo.. posebno bi trebao paziti kad "stozere ovog svijeta" nazivas stocnom hranom ili stocnim fondom...

pa sto si kvragu mislio kad si tako koncipirao dnevnik? jel to tvoj stav prema veteranima ili tek "nerazmisljajuci gaf"? ili ipak podrska nebulozama anti-politicara.... ako jest, i nij eti bas neka, osim ako vam nije cilj ..... "antagonizam zdaj"

no ovaj put nisam sigurna da ce "stoka sitnog i krupnog zuba" jedna na druge... mogla bi i na brdsce metropole...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

postoji samo jedna grupacija

postoji samo jedna grupacija u RH i šire koja jednostavno pati za tim vojnim nazivljem...
Bivše oficirčine koje bi si pojele dušu da mogu... sabljom po prošlosti...?

Tko je glasao

Stožerijada

No nema pravo nazivati se "Glavnim stanom", "Stožerom" i slično i uzurpirati pravo zastupanja tisuću njih - koji im to prava nikada nisu dali.
Mislim da bi bilo zanimljivo krenuti u logičku analizu "Stožera za obranu hrvatskog Vukovara" i pokušati identificirati koga on to predstavlja.

Dakle, kao prvo očito je da se ovdje brani "Hrvatski Vukovar", dakle to bi trebalo biti neka vrsta teritorijalne garde, odnosno stožera koji okuplja neke teritorijalne garde. E sad tu je problem da, koliko ja znam, teritorijalne garde u Vukovaru ni igdje u Hrvatskoj ne postoje, osim eventualno nekih tajnih organizacija i koje po svemu bi trebale biti protuzakonite.

Ukratko, ako ovi predstavljaju neke protuzakonite udruge onda su i oni "protuzakoniti", a ako predstavljaju neke teritorijalne obrane kojih nema onda ne predstavljaju nikoga. Blesavo i jedno i drugo i problem nastaje od očitog nepoznavanja značenja riječi stožer s istovremenom željom davanja sebi dodatnog značaja odabirom takve pompozne kroatocentričke riječi. Problem je dodatno problematičniji što stožer nije nikakva formalna registirana organizacija što bi zahtjevalo nekakve članove, statut, izbore, sjednice itd.. To znači da, obzirom da se ne mogu nazvati niti "Udruga za obranu hrvaskog Vukovara", niti "Društvo . . .", problem je riješen pronalaženjem tog i takvog pojma koji u datoj situaciji ne znači ništa samo što to nitko o tome ne razmišlja.

leddevet

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci