Tagovi

Donald Trump, sam na svijetu: kraj američke ere

Čim je Donald Trump bio izabran, pisao sam da je to izraz shvaćanja građana SAD da više nisu najmoćnija sila svijeta, nego tek druga.

Ključni dio svjetske dominanacije bila je globalna fascinacija s "American Way of Life", koja se postepeno smanjuje u posljednjih dvadesetak godina. Drugi ključni dio bio je pretenzija lidera sad da budu ne samo najjači frajer u kvartu, nego i stožer svjetskog poretka baziranog na istim vrednotama, kao i američki način života.

Trump je odbacio tu ideološku i organizacijsku pretenziju, nasuprot koncepciji po kojoj Amerika treba slijediti samo sebične i kratkoročne interese. Glupo je baviti se nečim globalnim i dugoročnim: to onda iskoriste drugi, da te izrabljuju. »Ne želimo više da nam se drugi lideri i druge zemlje smiju«, rekao je Trump.

SAD, Sirija i Nikaragva protiv ostatka svijeta

Trump- You are fired!Istupom iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, argumentirajući da je to u interesu američkog biznisa, radničke klase i suvereniteta, dureći se jer se navodno ostatak svijeta urotio protiv Amerike da je opljačka, Trump je odlučno nastavio zacrtanim putem. Jedino što je važno, je interes američkog biznisa i američkih radnih mjesta. Ne postoje saveznici, samo trenutkni odnosi moći i interesa.

On je, procjenjuje njemački "Der Spiegel" u redakcijskom komentaru, nastupio »primitivno brutalno« te »zazvao duboko ukorijenjen nacionalizam i gurnuo Zapad u konflikt dublji od ijednog nakon Drugog svjetskog rata«. Još i više: »Njegov govor je bio prekid sa stoljećima prosvjetiteljstva i racionalnosti. Predsjednik je iznio svoj politički stav kao nacionalistički manifest najimbecilnije vrste (…) G-7 je postala G-6. Zapad je podijeljen.«

Sjedinjene Američke Države našle su se nasuprot gotovo cijelom svijetu; jedine druge zemlje na svijetu, koje nisu prihvatile Parišli sporazum, su Sirija i Nikaragva. Ali američka vlada je stala nasuprot ne samo drugim zemljama svijeta, nego i brojnim građanima, gradovima i državama u SAD.

Američke države, gradovi i kompanije protiv federalne vlade

Michael Bloomberg, milijarder i bivši gradonačelnik New Yorka, osnovao je koaliciju gradova i kompanija koje će nastaviti raditi s ciljem da SAD ipak ostvare svoje obaveze iz Pariškog ugovora. »Američka vlada se povukla iz ugovora, ali američki narod mu ostaje predan.«

Bloomberg se hitro sastao s novim francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, koji je sada glasnogovornik Europske unije o ovoj temi, kao novo lice nasuprot Angeli Merkel koju čekaju izbori za Bundestag.

Macron je, govoreći na odličnom engleskom (boljim od Trumpovog, kažu zlobnici), Trumpovoj paroli "Make America great again", suprotstavio parolu "Make our planet great again".

Devet država u SAD, predvođenih Kalifornijom i New Yorkom, koje ostvaruju više od 30% nacionalnog BDP-a, objavile su da će zajednički nastaviti aktivnosti za smanjivanje emisija stakleničkih plinova do 2025. za 26-28% u odnosu na 2005., što je obaveza koju je za SAD predložio tadašnji predsjednik Barack Obama. Većina tih država ima demokratske guvernere, ali dvije imaju republikanske. Očekuje se da će se koalicija proširiti, jer još 21 država u SAD ima na snazi obavezujuće ciljeve povećanja udjela obnovljivih izvora i učinkovitog korištenja energije.

Jednako su najavili gradonačelnici 187 gradova s ukupnim stanovništvom od 52 milijuna, predvođeni New Yorkom, Los Angelosom, Houstonom i Phoenixom.

Čak i ako opasnost postoji, ekonomija je iznad svega

Rick Pery, ministar energetike SAD, najavio je mjere kojima će federalna vlada nastojati blokirati ovakve inicijative i poticati korištenje ugljena.

Mike Pence, potpredsjednik SAD, rekao je da ljevica u SAD i u svijetu iz nekog čudnog razloga gura klimatske promjene kao ključnu temu. Nasuprot tome, SAD su pokazale »stvarno vodstvo« i »stvarni napredak«.

Unutar Trumpove administracije, ministar vanjskih poslova Rex Tillerson, nekadašnji generalni direktor kompanije Exxon Mobil, bio je protiv povlačenja iz Pariškog sporazuma.

Svjetski mediji prenose izjavu Nikki Haley, veleposlanice SAD u Ujedinjenim narodima, da predsjednik Trump prihvaća da se klima mijenja i da su emisije stakleničkih plinova djelomično uzrok. »To što smo se povukli iz kluba, ne znači da ne brinemo o okolišu.« Nije objasnila kako zna za tu promjenu stava, jer Trump nije javno rekao da više ne vjeruje kako su klimatske promjene izmišljotina, koju su lansirali Kinezi da bi potkopali američko gospodarstvo.

Klimatolozi osporavaju Trumpov argument da Pariški sporazum ionako može imati tek minimalni utjecaj na globalnu klimu. Pozvao se na jednu studiju napravljenu 2014., koja u svojim prognozama nije uključila sve obaveze koje su brojne nacije bile prihvatile već prije zaključivanja Sporazuma krajem 2015., te pretpostavlja da nikakve akcije neće biti poduzimane nakon 2030..

Zemlje G-6 protiv SAD

Na sastanku grupe G7, predstavnici ostalih šest vlada (Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, UK) pokušali su odgovoriti Trumpa od ovog poteza. Angela Merkel je rekla da su, nasuprot žalbama o prijetnjama ekonomskom rastu, obnovljivi izvori energije značajna ekonomsku prilika. »Ako najveća svjetska ekonomska sila istupi, prostor će biti otvoren za Kineze«, rekla je Merkel, dodajući da je Si Đinping već jasno najavio spremnost da iskoriste tu priliku. Čak i Saudijci se spremaju za post-naftnu eru, nastavila, je, te je štednja energije važan globalni ekonomski cilj iz mnogih razloga, ne samo zbog klimatskih promjena.

Francuska, Njemačka i Italija (predsjednik Macron te predsjednici vlada Merkel i Gentiloni) su već u četvrtak, odmah nakon Trumpove objave nakon sastanka G7, objavile zajedničku izjavu kojom odlučno odbacuju mogućnost da se ponovo otvore pregovori o promjenama Pariškog dogovora. »Smatramo da je impuls stvoren u Parizu u prosincu 2015. ireverzibilan, i čvrsto vjerujemo da Pariški dogovor ne može biti predmet ponovnih pregovora jer je to vitalni instrumet za naš planet, društva i gospodarstva.« Macron je najavio da će uskoro, zajedno s Angelom Merkel, najaviti nove snažne inicijative.

Predsjednica vlade UK Theresa May odbila je potpisati tu izjavu, što bi moglo imati utjecaja na rezultat parlamentarnih izbora ovoga četvrtka. Prema ispitivanjima javnoga mnijenja, konzervativci i dalje vode, ali je njihova prednost pred laburistima značajno pala. Prije mjesec i pol, kad je May najavila prijevremene izbore, imali su prednost od oko 20%. Rezultati posljednjih anketa jako variraju i njihova je prednost između 1% i 12%.

Ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je da se ne slaže s Trumpovim postupkom, ali da ne treba srljati u osudi, te treba nastaviti raditi s Washingtonom.

Indija i Kina uz Europsku uniju

Predsjednik indijske vlade Narendra Modi je rekao, također nakon razgovora s Macronom, da će njegova zemlja ići »više i dalje« od Pariškog sporazuma, jer je to »naša dužnost da zaštitimo Majku Zemlju«.

Kina, koja posljednjih nekoliko godina prednjači u svijetu u razvoju obnovljivih izvora energije, smanjuje potrošnju ugljenu i postiže prve rezultate u smanjivanju zagađenosti zraka u gradovima i drugih šteta za okoliš prouzročenih desetljećima vrtoglavog rasta, nastavit će istim smjerom. U četvrtak, kad su se odvijali ovi burni događaji, predsjednik kineske vlade Li Kećjang je bio u posjeti Berlinu, te je nastupio s Merkel, odlučno objavljujući da će Kina nastaviti zaokretom prema »zelenom rastu«.

Dok njen mladi saveznik Macron žestoko nastupa u javnosti, Merkel se sprema za slijedeći čin drame, koji će se odigrati u srpnju na sastanku grupe G-20 u Hamburgu, Ona se nada da će sve ostale zemlje istupiti protiv SAD. Nesiguran je stav Saudijske Arabije, koja bi mogla stati uz svog saveznika, ali bi odnos još uvijek bio 18-2.

Merkel, odrasla u Istočnoj Njemačkoj, nikad nije imala razumijevanja za anti-amerikanizam koji je bio snažan u Zapadnoj Njemačkoj. Uporno je inzistirala na trans-atlantskom partnerstvu. Sadašnje njeno gorko priznanje, na sastanku CDU prošle nedjelje, da je izgubila povjerenje u SAD odjeknulo je širom svijet kao dokaz da je najmoćnija žena Europe izgubila nadu da se Trumpa može privesti pameti, u ovom pitanju kao i u drugima.

Komentari

@zoran

Tko je glasao

Misliš

Zar stvarno misliš da običnog radnika, umirovljenika ili nezaposlenog stvarno brinu klimatske promjene koje će završiti u budućnosti novim ledenim dobom ?

Tko je glasao

@zlatni:

Za ovaj dnevnik, nije bitno što misli "običan radnik", jer dnevnik nije o tome, nego upravo o odnosima između elita.

No, na tvoje pitanje, u Njemačkoj, Francuskoji dr. odgovor je "da". Jakih društvenih pokreta negatora klimatskih promena van SAD nema, a stranke koje negiraju klimatske promjene ne dobivaju velik broj glasova.

Tko je glasao

@Zoran

Gledaj meni ti ovo sve predstavlja najobičniju medijsku histeriju.

SAD je jedina država na svijetu koja nije potpisala konvenciju o pravima djeteta. Nitko se ne buni oko toga.
SAD, Iran, Sudan i Somalija su jedine države koje nisu potpisale i ratificirale konvenciju o pravima žena. Nitko se ne buni oko toga.
SAD nije potpisnik niti dodatnih protokola Ženevske konvencije. Nitko se ne buni radi toga.
Mogao bi tako cijeli dan nabrajati međunarodne ugovore i sporazume koje SAD nije potpisao.

Nitko normalan neće osporiti zagrijavanje planete, ali što ćemo s Golfskom strujom ? Kada ona prestane kružiti doći će do zahlađena u Sjevernom Atlantiku što ne vjerujem da itko osporava. Novo Ledeno doba u Europi ?

Znaš li neku dobru analizu, model koji se govori što će se dogoditi u Europi kada zbog zagrijavanja prestane funkcionirati Golfska struja ? To bi me stvarno zanimalo vidjeti !?

Tko je glasao

@zlatni:

Ja gore uopće ne govorim o tome, što pišu mediji. Nisu Merkel, Macrno, Si Đinping itd. u svojim stavovima rukovođeni 2medijskom histerijom".

Mnoge ljude smeta što SAD nisu potpisale konvencije kje spominješ, kao ni status Međunarodnog kaznenog suda. Ali to nema gobalne posljedice, kao što ovo povlačenje ima.

Nitko normalan neće osporiti zagrijavanje planete, ali što ćemo s Golfskom strujom ? Kada ona prestane kružiti doći će do zahlađena u Sjevernom Atlantiku što ne vjerujem da itko osporava. Novo Ledeno doba u Europi ?
To je nekakav argument protiv mjera za smanjivanje emisija stakleničkih plinova? :-) Jer naime, regionalno zahlađivanje može biti upravo posljedica globalnog zagrijavanja. Meni ne trebaš pričati o tim stvarima, jer sam o tome pisao u jednom feljtonu u tjedniku "Hrvatski obzor" još 1999., te zatim više puta, posljednji put u siječnju o.g.

Globalno zatopljenje moglo bi zaustaviti Golfsku struju, čime bi znatno zahladilo u sjevernoj i zapadnoj Europi

Tu imaš i poveznicu na izvor, znanstvenu studiju o toj mogućnosti. Moj ranijji tekst, koji se nadovezuje na aktualna mjerenja i daje dodatne podatke, iz ožujka 2015.:

Golfska struja se usporava, a u Floridi je zabranjeno spominjati klimatske promjene

Zanimljivo, upravo sam pročitao SF strip album "Antares", autor Leo (nadimak, autor je Brazilac, a afirmirao se u Francuskoj). Događa se oko 2200. g, u Parizu je klima vrlo hladna te se objašnjava da se Golfska struja (odnosno Atlantic Meridional Overturning Circulation, AMOC) zaustavila 2120..

Dalje se može očekivati (ovo dodajem svoja laička razmišljanja): ako se istovremeno povećava temperatura na Mediteranu, dramatično se povećavaju razlike između juga i sjevera Europe. Pretpostavljam da bi to u majušnoj Europi, koja je danas blagoslovljena toplom klimom zbog Sredozemnog mora i Golfske struje, koji stvaraju ugodne prilike za čovjeka puno dalje na sjever nego drugdje (na zemljpisnim širinama Velike Britanije s druge strane Atlantika je Labrador, koji je ledena pustinja), dovelo do velikih nestabilnosti u vremenskim prilikama - mnogo oluja, žestokih naleta vručine i hladnoće idr.. Europa bi postala mnogo manje gostoljubivo mjesto za život.

Ipak, za temu dnevnika zapravo i nije bitno što očekujemo u daljoj budućnosti i događa li se stvarno globalno zatopljenje. to je tema za slijedeća desetljeća, a govorimo o globalnoj politici sada i slijedećih mjeseci i godina. Tema je o tome, što o tome misle svjetski lideri i kako njihovi stavovi određuju odnose među svjetskim silama.

SAD su predvodile, možda to nisam dovoljno jasno u dnevniku rekao, ne samo zato što je njihov way of life fascinirao, nego i zato jer su propagirali svjetonazorska i politička načela, za koje su s mnogo osnova mogli tvrditi da su u interesu svih, te da njihova vanjska politika nije vođena samo njihovim partikularnim interesima.

Sad se to naglo mijenja. Vidjet ćemo kako će biti na sastanku G-20, gdje se skupljaju sve zemlje u svijetu koje nešto znače globalno.

Tko je glasao

zima

Ako je osoba mlada onda se ona ne sjeća onih zima kada je u Gorskom Kotaru bilo pola metra snjega i onda ga držalo mjesecima.

Želim reći da je zatopljene realnost, ali moje pitanje je što će se dogoditi kada pukne ovaj temperaturni model.

Vidio sam jednu "analizu" koja kaže da se u Europi neće ništa dogoditi ili u prevodu zatopljenje će dovesti da kraja Golfske struje što će dovesti do zahlađenja. Rezultat toga po toj "analizi" je međusobno poništenje dvije temperaturne pojave.

Vidiš da pišem analiza u navodnicima.

SAD su predvodile, možda to nisam dovoljno jasno u dnevniku rekao, ne samo zato što je njihov way of life fascinirao, nego i zato jer su propagirali svjetonazorska i politička načela, za koje su s mnogo osnova mogli tvrditi da su u interesu svih, te da njihova vanjska politika nije vođena samo njihovim partikularnim interesima.

SAD je imao super PR

Tko je glasao

@zlatni:

Ne znači da se neče NIŠTA dogoditi. Gore sam dao poveznice na dva moja članka u kojima prikazujem i komentiram dvije analize bez navodnika, dvije recentne znanstvene studije, jedna koja je dala podatke najnovijih mjerenja o snazi Golfske struje, i druga koja daje dugoročne projekcije.

Tko je glasao

Kad sam ja prije 2015 pisal o

Kad sam ja prije 2015 pisal o utjecaju Golfske struje i da je opasnost od malog ledenog doba u Evropi, onda si me napadao.

Tko je glasao

@Skviki:

Ne sjećam se toga. Vjerojatno si ti nešto pogrešno zapamtio, jer ako sam te napao, to je bilo zbog nečeg drugog. Gore je leink na moj tekst na tu temu koji sam objavio 2015., a pisao sam o tome još 1999. u "Hrvatskom obzoru".

Tko je glasao

analiza

Tvoj blog (dnevnik.hr) gdje govoriš o zaustavljanju Golfske struje u sljedećih 300 godina je netočan. To će se zaustaviti puno, puno ranije ili u prijevodu u sljedećih 100 godina (vjerojatno i manje).

Zaustavljanje golfske struje će dovesti do rasta životnih uvjeta u Europi. SUPER. Idemo ju odmah zaustaviti. Make Europe great again.

Gulf stream slowdown to spare Europe from worst of climate change

"Stručnjaci" pišu ono što su plaćeni da napišu pa većinu njih prezirem jer se njihovim radovima ne može vjerovati. Hrvatima, Njemcima, Amerikancima je pun k..... stručnjaka koji su ih posljednjih 40 godina varali i za to bili masno plaćeni. Ne trebaš se složiti, ali to ti je istina.

Tko je glasao

@zlatni:

postoje dva moja teksta, svaki se direktno nadovezuje na neki znanstveni rad. Žao mi je što to nisi smatrao potrebnim pročitati.

Dakako da ja ne znam kako će biti, a i znanstvenici barataju samo s nesigurnim procjenama. Ne kažu "zaustavit će se za 300 godina2, nego iznose procjene vjerojatnosti.

U članku koji linkaš, navodi se još jedna studija. Ja naravno nisam kadar čitati originalne studije niti ih procjenjivati, a mislim da nisi ni ti. u toj se studiji ne govori o zaustavljannu, nego samo o usporavanju. Nešto hladnija Europa (odnosno, barem zapadna i sjeverna) znači pak, upozorava se u tekstu, nešto topliji ostatak svijeta.

"Stručnjaci" pišu ono što su plaćeni da napišu pa većinu njih prezirem
Pa što onda uopće komentiraš i navodiš poveznice na tekstove koji se pozivaju na rad stručnjaka, odnosno (uže) znanstvenika?

naravno, lagodno je tako srati, pa onda sa stajališta svojih predrasuda, ideoloških dogmi i interesa smatrati da znaš što je istina a što ne.

Tko je glasao

vredanje

naravno, lagodno je tako srati, pa onda sa stajališta svojih predrasuda, ideoloških dogmi i interesa smatrati da znaš što je istina a što ne.

Čemu vređanje ? Čemu takav ton ?

Koji postotak "stručnjaka" i "stručnih analiza" je vikalo da je globalizacija dobra za europljane i amerikance, da će im dignuti životni standard ?

Koji postatak "stručnjaka" i "stručnih analiza" je vikalo i još uvijek viče da je GMO super kvalitetna i zdrava hrana ?

Koji postatak "stručnjaka" i "stručnih analiza" je vikao da će se smanjenjem poreza najbogatijima uvećati porezna primanja koja će skupiti država ?

Koji postatak "stručnjaka" i "stručnih analiza" je govorilo istinu o ispravnim učincima novih lijekova tokom testiranja i koji postotak je lagao ?

Ovako mogu nastaviti od jutra do sutra citirajući neistinite "stručne analize" napisane od "uvaženih" stručnjaka. To predstavlja moj dokazni matirjal da su "stručnjaci" korumpirani bez da spomenom ijednog od njih.

Ako je netko u ovoj priči pun svojih predrasuda, ideoloških dogmi i interesa onda si to ti. Dužnost pravog analitičara je da zna tko su njegovi, tko nisu njegovi, ali istovremeno da baš uvijek zna procjeniti što je istina, a što je laž bez obzira tko to govori.

Tko je glasao

Čemu vređanje ? Čemu takav

Čemu vređanje ? Čemu takav ton ?
Zato jer je adekvatan. Ja sam naveo dvije studije i nisam se drznuo kao laik zakljuivati o aktualnom sporu među znanstvenicima. Ti si naveo treću i ispalio svoj zaključak. Treba pokušati čitati s razumijevanjem, znajući ipak osnovne stvari koliko možemo, biti "upućeni laik". Tako da se utu usuđujem rezonirati da se neće naprosto izjednačiti dva trenda, pa će sve ostati isto.

Sa stručnjadima itekako ima puno problema i ja sam pisao nešto o tome, na kraju ja sam suprotno, "generalist" a ne "specijalist", ali to se ne može rješavat ovako olako.

Evo, iako je off-topic, kako smo pokrenuli to načelno važno pitanje, kopipejstam neke svoje zapise o generalistima:

(…) »Svi istaknuti ljudi danas su specijalisti u nekome području, a generalisti se u akademskoim krugovima, s pokroviteljskim tonom i osjetnim manjkom podrške, nazivaju "renesansnim ljudima".« (Simmons, 2008/2010:187)

Janet Biehl piše o Murrayu Bookchinu, osnivaču socijalne ekologije: »Bookchinov rad zaziva veliku tradiciju generalista devetnaestoga stoljeća, koji su mogli upućeno pisati o brojnim temama – tradiciju koja, nažalost, brzo nestaje u današnje doba učene specijalizacije i postmodernističke fragmentacije.« (Biehl, 1997:9)

Gregory Bateson bio je vrlo zanimljiv slučaj strastvenoga istraživača koji nije bio "generalist", ali je tijekom desetljeća stalno mijenjao discipline. Dao je značajne priloge u etnografiji, antropologiji, psihijatriji, kibernetici, biologiji, lingvistici… »Njegov put je (…) obilježen osobitim načinom mišljenja a ne specifičnom konkretnom temom.« (Bateson, M. C, 2000.) »Imati viziju svijeta koju tvoji sudrugovi ne djele je usamljeničko i čak zastrašujuće (…) Gregory Bateson je bio blagoslovljen, i proklet, duhom koji je vidio kroz stvari do svijeta uzoraka i oblika koji leži ispod.« (Roger Keesing, 1974, cit. prema Levy i Rappaport, 1982.)

Tek u 1960-ima pojavili su se preduvjeti za integraciju raznih niti, kad su se pojavili okolišni i antirantni pokret i nova generacija studenata spremnih da prekoračuju granice disciplina i misle na novi način. Krajem 1960-ih »bio je sposoban označiti taj predmet, svrhu četrdeset godina istraživanja, kao "ekologija duha" [an ecology of mind].«(Bateson, M. C, 2000.) Tada se pojavljuju oni koji, bar djelomično, dijele njegovu viziju, kao zabrinutost za njenu važnost i hitnost. (Levy i Rappaport, 1982)

Poželjno je pak u sebi uvijek njegovati sposobnost određenog samoironičnog odmaka prema vlastitim (nužnim i opravdanim) naporima i pretenzijama da "znamo sve", bilo da smo specijalisti ili generalisti. (…)

Kad se radi o stručnjacima, razvijeni su mehanizmi provjere unutar struke za priznanje kompetencije, od kalfe do nobelovca; kao bricoleuri, moramo stalno sami sebe provjeravati (i čuvati se jeftinog erističkog trika, da sebe proglasimo "transdisciplinarnim" ili čak "postdisciplinarnim" slobodnim misliocem, na način da smo odriješeni od svake discipliniranosti). Biti generalist, to je također jedna specijalost, i traži strogu samostegu.

LITERATURA

(Bateson, M. C, 2000.)
Mary Catherine Bateson: »"Steps to an Ecology of Mind" by Gregory Bateson. Foreword to the new University of Chicago Edition", http://www.oikos.org/stepsintro.htm

(Biehl, 1997)
Janet Biehl: "Introduction", in: "The Murray Bookchin Reader", edited by Janet Biehl, London: Cassell, 1997, str. 1-12, https://www.academia.edu/2587499/introduction_to_The_Murray_Bookchin_Rea...

(Levy i Rappaport, 1982)
Levy i Rappaport: "Gregory Bateson (1904-1980)", American Anthropologist,
godina 84, br. 2, lipanj 1982., http://www.interculturalstudies.org/Bateson/biography.html

(Simmons, 2008/2010)
Ian G. Simmons: "Globalna povijest okoliša : Od 10.000 pr.Kr. do 2000. n. Kr", Zagreb. Disput, 2010. S engleskoga preveo: Damjan Lalović. Borna Firšt-Bjeliš: "Zašto globalna povijest okoliša? (pogovor), str. 299-306. ("Global Environmental History. 10.000BC to AD 2000", Edinburg: Edinburg Univeristy Press, 2008.)

Tko je glasao

@Zoran

Koliko sam u toku ti si zeleni specijalist,a ne generalist.

Primjećujem da u svom komentaru nisi osporio moj dokazni matirjal da su "stručnjaci" i "stručne institucije" korumpirani !?

Bez brige pročitao sam tvoje komentare na blogu i ostajem pri tvrdnji da će se Golska struja zaustaviti puno prije 300 godina. Vjerojatnost da će se to dogoditi u ovom stoljeću stavljam na 50 % za razliku od IPCC koji ga stavlja samo na 10 %.

Uživaj !?

ps. ja znam čitati podatke :)

Tko je glasao

@zlatni: u redu.

Naravno, iskustvo potvrđuje da su u stvarima koje se tičku ekspertize glavne face anonimni klepetani po stvarnim i virtualnim birtijama, koji znaju puno više od bilo kakvih eksperata. :-)

Svemrežje nije donijelo ništa novo - to je notorno poznato, otkad postoje birtije! Tamo negdje od starog Sumera i Egipta. :-)

također je dobro poznato, da je za spoznaju svijeta najbolja metoda samo verglati svoje i uopće ne čitati što oponent piše i što citira.

Također iskustvo pokazuje da je "čitanje podataka" najlakša stvar na svijetu i da stručnjaci samo mute vodu. Ono, kao što je Erich von Däniken bacio pogled na podatke o egipatskim piramidama i raznim arheološkim nalazima, pa odmah zaključio: "ti arheolozi su svi kreteni, nisu shvatili ono što je očito, da su piramide gradili vanzemaljci!". :-)

Tko je glasao

@zoran

Tko je glasao

@zlatni:

Tko je glasao

Pariz? Paris? povlačenje?

...General Dietrich von Choltitz je zadnji koji se je povlačio iz Pariza.

...a ovaj mladac još nije namjerio povlačenje s Paris Hilton...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci