Tagovi

Domobranski bezobrazluk post-mortem Beara

Ima tamo jedan novinar na brdovitom Balkanu koji kao nešto piše u Jutarnjem Listu i pritom igra na opciju brzog zaborava svih onih koji taj Jutarnji povremeno prolistaju...
http://www.jutarnji.hr/odlazak-najveceg-hrvatskog-golmana--s-hajdukom-u-...

I tako taj novinar po imenu Predrag Žukina zamislio da na pogrebu slavnog golmana može prosipati pritajeni povijesni revizionizam glede antifašizma u Hrvatskoj i posebno u Dalmaciji. Možda će neki čitajući ovaj tekst rogoboriti što se tema partizana i ustaša ponovo provlači u situaciji kada država i entitet nezaustavljivo tonu po svim segmentima bivanja, međutim nereagiranje bi bilo neustavno podvijanje repa pred bukačima kojima nikako ne odgovara ustavna odrednica Hrvatske kao nastale na antifašizmu i partizanskoj borbi te stoga na sve načine (pa i na ovakav) pokušavaju poučiti narod da je NOB i antifašizam bio prijevara, a vođa te revolucije Tito zločinac. I veoma su ljuti što im velika većina ne vjeruje!
Tako jedan od tih, gore navedeni osviješteni piše u navedenom tekstu slijedeće o preminulom Beari;

"Ne treba sumnjati, cili će Split biti na Lovrincu te tužne srijede u 18 sati. Zaboravit će tada svi, nadamo se čak i oni najzagriženiji i nacionalno 'najosvješteniji' Bearinu partizansku prošlost i činjenicu da je u NOB-u bio od početaka sve do "oslobođenja Trsta" 1945., u kojem je također sudjelovao i čime se također ponosio. Zaboravit će da je ovaj uvijek i s ponosom isticao: "Josip Broz Tito je bija velik čovik". Zaboravit će Splićani i "izdaju" i Beograd. Ostat će im u glavama jedina važna misao: Beara je bio najveći i najviše je od svega volio Hajduka".

Dotični novinar je, kao što je vidljivo iz navedenog citata osjetio potrebu da svoj uradak zaključi zadiranjem u Bearin istinski antifašizam, koji bi mu, po njegovom sudu, kao grijeh trebao bit oprošten zbog golmanskih kvaliteta. Žukina neće to naravno predstaviti kao vlastiti pogled, već će posegnuti za oprobanim receptom skrivanja iza nekog iz mase. Za ovu prigodu poslužio se formulacijom "najzagriženijih i nacionalno najosvještenijih navijača", što je otprilike uvjerljivo na način kao kad dijete napravi kvar te potom tvrdi da nije krivo.
Perfidnije rečenične konstrukcije moja malenkost dugo nije vidjela u hrvatskim meinstream medijima. Žukina Bearu brani tako što ga prokazuje i veliča proglašujući ga zapravo infantilnim-debilnim. Tim više što je tekst složen tako da, površnom čitatelju, ova nakana promakne.
Ovo je ništ drugo do domobranska logika zalutalih neoustaških nostalgičara unutar koje novinar postavlja stvari tako da ga se ne može za ništa optužiti, a da istovremeno izloži osudi antifašističku borbu i divljenje Josipu Brozu Titu, ponajprije služe tome da stavovima i životnom putu kojeg je Beara zastupao, oduzmu pravo građanstva. Pri čemu bi od toga, zbog posebnih zasluga, mogle biti izuzete neke individue, naravno uz prethodni konsenzus „osviještenih“. Tada bi, udruženim djelovanjem nacionalno osviještenih navijača i novinarskih trudbenika bila uspostavljena komisija za Istinu, koja bi jasno propisivala kako politički misliti i kontinuirano stajati na braniku tisućljetnog sna.
Dakle, Žukina – reci ti nama zašto bi se Bearina partizanska prošlost trebala zaboravit? Ne valjda zato što je sramotna i nepoćudna, što nam valjda autor pokušava iz drugog plana sugerirati. Dalje, zašto bi ikoga bilo briga što neofašistički orijentirane spodobe, kojima Žukina dječački tepa nazivajući ih nacionalno osviještenima, misle o Bearinoj partizanskoj prošlosti i političkom uvjerenju? I u konačnici, čemu služi ovih par rečenica, već da prokažu Bearu kao nepopravljivog „komunjaru“, kojem se, eto sve može oprostiti jer je bio legenda i volio Hajduk.
I to Žukina pokušava poučavati Dalmaciju čiji su nogometni klubovi Split i Hajduk sudjelovali u antifašističkoj borbi, dok su u isto vrijeme ikone zagrebačkog nogometa igrale u ligi Paveličeve NDH. Imati u vidu ovu činjenicu, a istovremeno se kao nadati zaboravu Bearinog partizanskog puta može samo netko tko vjeruje u coprnjice.
No pasaran!

Komentari

Bearin stan u vili iznad Bačvica

Ja sam imala rođake koji su stanovali u istoj vili na Koruškom putu iznad Bačvica. Za rođaka znam da je imao izvanredne zaluge kao član TITOVOG lekarskog konsilijuma, za Bearu sam verovala da je do luksuznog stana stigao isključivo sportskim zaslugama. Malo me je čudilo što jedan moj drugi rođak, rapresentativac Jugoslavije iz tog doba, nije uspeo da sebi pribavi slični stambeni standard, ali vidim da razlika ne leži samo u sportskim zaslugama.

Julijana Mirkov

Tko je glasao

jesu li prije

Titinog liječnika i Titinog proletera partizana vlasnici tih stanova bili Weisovi Židovi ili samo obični Talijani koje ćemo za potrebe oduzimanja stanova nazvati fašistima a ove prve crnoberzijancima

sory, pukao bih na boku da nisam napisao tj. da se nisam zapitao

sve dobro...

Tko je glasao

sjenkina teška pamet iz IPD torbice sveznadarstva!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Partizani u Dalmaciji i oni u Zagorju

Kada će već jednom silni "domoljubi" shvatiti da je ogromna razlika između partizana u Dalmaciji i partizana u Zagorju.
Naime, partizani u Zagorju su svakako bili komunisti. Najbolji primjer, drug Tuđman, ordinarni i rabidni komunist koji je u Zagorju vodio rat protiv Hrvata jer tamo nekih četnika baš i nije bilo. Kada kažem "ratovao" dosta pretjerujem, jer je drug Tuđman bio politički komesar, što znači da nije ratovao nego je bio ideolog i komunistički nadzornik drugih partizana i pazio da netko od njih ne "skrene" u neke radićevske ili nedaj Bože hrvatske vode.
Partizani u Dalmaciji, naprotiv, branili su se od talijanske fašističke okupacije. Pošto je bosanac Ante Pavelić otpisao cijelu Dalmaciju i poklonio je talijanskim fašistima (jer baš je briga nekog Bosanca za kolijevku hrvatskog naroda), Hrvati u Dalmaciji su se borili protiv Talijana okupatora i četnika koji su bili pomoćne trupe talijanima. I uglavnom nisu bili komunisti, nego rodoljubi koji su se borili protiv okupatora. Znam to iz prve ruke jer su moji stričevi Zadrani, otišli u partizane a nisu bili komunisti ni prije, a niti poslije oslobođenja od Talijana i kasnije Njemaca.
Beara sigurno nije bio komunist, a to što je bio partizan samo znači da je bio dragovoljac domovinskog rata jer se borio protiv okupatora. Jadni "nounar" kojemu smeta što je Beara imao neka druga "krvna zrnca" trebao bi to znati da više ne piše tako odvratne gluposti.

Tko je glasao

Što s tim fotkama Broza i Franje

pa pometeni su svi 1970- setih. Maspok. Savka i Mika, Srećko Bijelić i cijela jedna plejada hrvatskih političara i generala iz ajmo reć antifašističkog spektra je nestala sa scene ili je marginalizirana.

Počelo je s provokacijama, prijetećom pobunom Srba koje su isto plašili ustašama a zapravo su se njihovi viđeniji predstavnici uplašili za to da im sama činjenica da su Srbi u jednom zaista ravnopravnom društvu više neće ići u prilog, a i obična raja nije željela ni grama više hrvatske samostalnosti nego su bili unitaristički talibani skloni majorizaciji po načelu jedan čovjek jedan glas je smo " svejedno bre, Jugoslaveni".

Isto, sedamdesetih nije bilo ni "u " od ustaša ali se imputiralo........

Da ne spominjem žrtvu Andrije Hebranga.

Uvijek kod analize jugoslavenske, titovske Juge treba imati na umu da su se najprije komunjare koje sebe vole nazivati antifašistima......posvadili i podijelili po nacionalnom ključu...

ta podijela je bila stalno latentno prisutna i ključala je u pretis loncu.......

Franjo Tuđman se kao nacionalno svjesni antifašist ( antifašist po svom izboru ) borio kako i koliko je mogao za nacionalnu ravnopravnost Hrvata u Yugi pa su mu " pakirali" do zatvaranja.

sve dobro...

Tko je glasao

Prilicno je maloumno ovo sto

Prilicno je maloumno ovo sto rade Butkovic and redakcija.
Vise je dimenzija tumacenja ovakvih postupaka (cijela je klasa slicnih ideja), ali meni je trenutacno na pameti ova koju cu pokusati objasniti.
Naime, dvoumim se na koga vise utjece ovakav clanak, a da je u skladu sa ideologijom koju zastupa autor?
Na desnicare ili ljevicare?
Posve je sigurno da djeluje na obje skupine.
Desnicarima treba valjda raskrinkati kako je Franjo komunisticki kadar blizak JBT. To je prilicno jednostavno za pretpostaviti.
Medutim interesantnije je kako to djeluje i kako je to u ovakvim tekstovima ustvari upuceno i ljevicarima kojima se zapravo gadi svako spominjanje Tudmana, dakako u pozitivnom kontekstu. Naime, posve je izvjesno da su nasi ljevicari koji mu se ni imena ne mogu spomenuti zapravo prilicno svjesni da je Tudman prilicno uspjesan u mnogo cemu sto je stvarno radio. Naime, nasi ljevicari se zapravo tome dive i nemaju nikakve dvojbe o tome (rekao bih i puno vise nego sto zadrti desnicari cijene Tudmana). Medutim, to je nesto sto se ili ne smije javno izreci, ili je stvarno u podrucju iracionalnog. (Samo se prisjetite Milanovicevog govora u Kninu kada se kao posljednje utociste za obranu poziva na Franju ne bi li se zastitio od nemilosrdnih zvizduka gomile. Sjetite se kako se od lelujave vlasti argumentira los sporazum iz vremena Racanove vlasti i prethodni losi potezi vezano uz granicu sa BIH kod Peljesca koji se stavljaju Tudmanu na dusu. xxx drugih primjera iste logike gdje se vidi kako se iracionalno prema Tudmanu gaji nevjerojatno strahopostovanje neovisno od toga je li tko desnicar ili ljevicar.)

Misljenja, sam da je ovo zapravo tekst koji u tom smislu vise upucen ljevicarima i upravo se igra na tu dimenziju koju sam opisao. Malo je reci da nedostaje uspjeha, sposobnosti, lijevi premijer, cijela lijeva politicka skupina je reprezentirana potpuno nesposobnim ljudima i to ne u prvom licu prezenta, vec je situacija takva da se ne vidi nikakve perspektive, a nadolaze izborna vremena.
Treba makar i iracionalnih sidara za takve vratolomije. Smatram da se zato recikliraju opet ovakvi tekstovi gdje se Tudmana povezuje sa Titom i/ili obrnuto jer jednostavno treba zapravo osnaziti ideoloske temelje (a oni su na nasu zalost neumoljivi - Tito spada u "probranu" ekipu zlocinaca).

PS Trenutacna situacija u Hr najbolje je reprezentirana kratkim video odlomkom iz filma The Lord of the Rings -
http://youtu.be/0Jc9WpF3t1s kada Gandalf oslobada opsjednutog Theodena ... gdje je Sarumanovo prokletstvo koje je obuzelo Theodena, u nasem slucaju vrlog nam premijera dakako neumrlo komunisticko nasljede koje nas opsjeda i steze nam vrat.
Dakako, da je Premijer mlad i moderan, ali ono sto reprezentira, ono na sto racuna kad racuna, ... je teski komunisticki usud koji nam smrtno steze vrat.

Tko je glasao

Milanović nema veze s komunizmom

u nasem slucaju vrlog nam premijera dakako neumrlo komunisticko nasljede koje nas opsjeda i steze nam vrat.
Dakako, da je Premijer mlad i moderan, ali ono sto reprezentira, ono na sto racuna kad racuna, ... je teski komunisticki usud koji nam smrtno steze vrat.

Iz kojih njegovih postupaka ili aktivnosti ti isčitavaš da je Milanović ljevičar, a kamoli socijalist ili komunist...!
Znaš li ti uopće o čemu govori ideja komunizma, ako znaš molim kratki pledoaje i kakve to veze ima sa krimenom mrtvog Beare!?

Tko je glasao

Na pristojnim mjestima tko

Na pristojnim mjestima tko smije glasno reci o sebi da je komunist, naravno da on nije komunist jer je pristojan i moderan covjek. Vozi se biciklom, ima dobar ukus za sportske jakne, sportsku opremu opcenito, ne propusta ni zimske, ni ljetne godisnje odmore, razne druge stvari,... da ga mentalno i verbalno nismo bolje upoznali tko bi uopce ista zamjerao, pa na vrh je dosao bas zbog te utvare da eto nije bas to sto velis, da unatoc tome sto smo znali koga zastupa i iz cije baze dolazi, da eto bas nije rigidan taj.
Medutim sta? Uvijek mi kod ovih promisljanja padnu na pamet dva da tako kazem "pseca" pravila koje kad uzmes u obzir pomazu u boljem razumijevanju stvarnih odnosa.

Prvo psece pravilo - je da ne mozes starog psa nauciti novim trikovima. Ne gledaj samo psa, pogledaj trikove, bolje ces znati je li psina stara ili nesto modernija za sto se izdaje da jest.
Drugo psece pravilo i ono je tako cool da bi ga uzeo kao prvo - pristojan covjek kupi psa da za njega laje. Pas i lavez ima duboki smisao i stvarnu korist. Pojednostavljeno - svaki pristojan covjek treba dobrog i vjernog psa kako sam ne bi cinio ono sto vise pristoji psu nego pristojnom covjeku. Gledaj sto se za kog laje i bolje ces shvatiti sto se zapravo dogada.

Pogledajmo trikove kojima nas zabavljaju, ma sve ih od reda znamo => stara psina - komunizam, nesumljivo. Obvladali su i promarsirali svim institucijama. Sa svih strana su, opkolili su nas kadrovski, medijski, kulturno su nas osisali (gdje nisu uspjeli napravili su paralelne institucije, knjizevnicke cehove, kazalista,..), ... Konkuriraju sami sebi i vec se medusobno tamane koliko su uzeli maha. Tko pisne, tko se drzne prigovoriti ode glava.

Pogledajmo tko laje za nase pristojne i moderne (tu bih svakako kao neizostavno naglasio da u ovoj ulozi jos zivopisnije vidim ne Premijera vec Predsjednika koji prednjaci po toj iritantnoj ugladenosti - neovisno je li otisao Dodiku ili njemu dosao neprezaljeni mu Tadic). Ma tko to laje za njih to te ja pitam? Kome kriomice, da bas ne vidimo lete "pseci kolacici" kako bi vrtili jednu te istu šihtu spomenutih, a dobro znanih starih trikova koji se vrte od 45 na ovamo.

Nismo se odmakli ni milimetar.
Svijet je iz razumijevanja nase nezahvalne situacije cijelu stvar nazvao tranzicijom u blesavom samorazumljivom ocekivanju da ce za osvjestenje trebati eto to neko vrijeme, ali da ce se to nesumljivo i dogoditi u normalnom podrazumijevanom smjeru. Od toga u nasim uvjetima nista, ovdje je narod spreman i zeli puno veci jad i bijedu nego su mnogi mislili i/ili uopce mogli misliti.

Tko je glasao

Obalina pristojna mjesta, možda White House ili Ferguson

Na pristojnim mjestima tko smije glasno reci o sebi da je komunist

Gdje ti to na ovom pokondirenom svijetu gdje njih 85-tero ima cijelu zemaljsku kuglu vidiš pristojna mjesta. Ima još nešto - pogledaj malo kojim ljudima je ideja komunizma crvena krpa pred očima i koliko ljubavi prema svojoj socijalnoj sredini ti ljudi emitiraju.
Kolko u tebi moja obalo ima mjesta za davanje i ljubav spram blišnjeg, zašto je i tebi ideja komunizma crvena krpa - možda zbog Isusa koji je prvi djelatni komunist na zemlji...
I još uvijek nisi odgovorio kakve to veze ima s post mortem Beara!!!

Tko je glasao

U pravu si potpuno sam

U pravu si potpuno sam zaboravio linkati: http://www.jutarnji.hr/tito--voda-kojem-se-tudman-divio/1213825/ , tekst na koji zapravo regiram, (a reagirao sam kao da se svi znaju na koji tekst), gdje se zapravo kakti ekskluzivno (vec su se davno prije pojavile) pojavljuju slike koje si i ti ovdje ponovio.
Vis ti sto su ti mediji zapravo medusobno integrirani i kako se brzo izbrisu granice izmedu.

Tko je glasao

Obaladaleka, Si videl

Tko je glasao

Joj, sad i Ruse spominješ. U

Joj, sad i Ruse spominješ.

U Rusiji se žurnalisti sudski progone i to samo zato jel objave intervju sa jednim homoseksualcem.
Da još spomenem i osudu u procesu Pussy, a o dnevnim ubojstvima, silovanju i više nego katastrofalnim uslovima u njihovim zatvorima je svugdje u svjetu poznato.
Si možda čula kak završavaju novinari koji se usude nešto kritizirati.

Tko je glasao

Žaki, Kada će već jednom

Žaki,

Kada će već jednom silni "domoljubi" shvatiti da je ogromna razlika između partizana u Dalmaciji i partizana u Zagorju.
Naime, partizani u Zagorju su svakako bili komunisti.

Pa ko Zagrepčan bi trebal znat da u Zagorju nije bilo partizana, svi koji su u otišli u partizane bili su na Žumberku, jel Zagorje baš i nema uslova za nekakve borbe.
Razgovaral sam se sredinom šezdesetih sa jednim Njemcom, koji je bil stacioniran u Samoboru.
No za tvoju informaciju razlike uopče nije bilo, jel zarobljenike nisu imali, naime su svi zarobljenici završavali po pojedinim jamama, naravno po direktivi voljenog druga Tita.

Tko je glasao

drug komesar Zagorskog partizanskog odreda

Ta se silna vojska zvala ZAGORSKI PARTIZANSKI ODRED, a Tuđman je bio politički komesar, što znači da je on provodio bilo kakvu direktivu, bila ona titova ili staljinova.

Tko je glasao

šuvarov poučak

žaki tvojim stričevi su prije odlaska u partizane vjerojatno trebali znati da "pavelić bosanac" nije mogao dati zadar talijanima jer ga je netko prije već dao, i to čak 1920. momak se zvao ante trumbić, a ugovori su se zvali rapallski.

Tko je glasao

a što je sa drugim dijeloviam Dalmacije?

Tko je, ako ne bosanac Pavelić, ostatak Dalmacije dao Talijanima. Čak i pokušao nekog jadnika dovestgi da bude "hrvatski kraloj". Taj je talijan, međutim, bio pametniji pa se nije dao preveslatgi od bosanca i njegovih krvoloka.

Tko je glasao

vide komuniste koji je

sve dobro...

Tko je glasao

venecija đulija

vidim da se ovdje voli baratati sa činjenicama, pa da se podsjetimo što je truman 12.05.1945. dojavio u brzojavki titovom velikom prijatelju churchillu u svezi mitskog "oslobađanja trsta", i našeg tada mlađahnog golmana koji onda imade 17 ljeta...

"Since sending you my telegram of April 30 I have become increasingly concerned over the implication of Tito's actions in Venezia Giulia. You are no doubt receiving the same reports which indicate that he has no intention of abandoning the territory or of permitting a peaceful solution of this century old problem as part of a general pacific postwar settlement. I have come to the conclusion that we must decide now whether we shall uphold the fundamental principles of territorial settlement by orderly process against force, intimidation or blackmail. It seems that Tito has an identical claim ready for South Austria, in Carinthia and Styria and may have similar designs on parts of Hungary and Greece if his methods in Venezia Giulia succeed. Although the stability of Italy and the future orientation of that country with Russia may well be at stake the present issue, as I see it, is not a question of taking sides in a dispute between Italy and Yugoslavia or of becoming involved in internal Balkan politics. The problem is essentially one of deciding whether our two countries are going to permit our Allies to engage in uncontrolled land-grabbing or tactics which are all too reminiscent of those of Hitler and Japan. Yugoslav occupation of Trieste, the key to that area and a vital outlet for large areas of central Europe would, as I know you would agree, have more far-reaching consequences than the immediate territory involved.
"

Tko je glasao

To piše i u diplomatskim

To piše i u diplomatskim depešama USA, objavljenim po isteku 50 godina, cijela arhiva je dostupna na internetu. Citirani dio ne govori ama baš ništa o Trstu, apsolutno ništa o saveznicima koji su ušetali u Trst tek nakon što je radnička brigada (Jugoslovena) podmetnula svoja leđa za oslobađanje Trsta, u Trstu. O tome postoji i filmska arhiva britanskog Pathé-a, također na internetu. Osim toga,dovoljno je pogledati kartu Slovenije pa izvući elementarne geopolitičke pouke iz savezničkog otimanja Trsta. Što se tiče Churchilla, ne treba zaboraviti kako je na Jalti tražio za Veliku Britaniju cijelu Istru. Tko je onda grabio zemlju, i čiju?

Tko je glasao

@urban

u prilično detaljnom cia-inom izvješću koje je deklasificirano, i na koje se vjerojatno referiraš, može se čitajući iz konteksta razaznati da je tito potaknut sovjetima imao namjeru anektirati cjelokupno područje venezie giulie (inače kovanicu talijanske iredente), te da je etnički sastav stanovništva u gradovima pretežito talijanski, dok su hillbillies bili slovenci i hrvati, koji su tijekom vremena bili podvrgnuti talijanizaciji.
ukoliko pogledamo povijesne granice, te etnički sastav tih krajeva, budimo realni, nije baš lako reći tko je kome što otimao. također je evidentno da je tito prejudicirao vojnom akcijom diplomatsko rješenje, i da je odmah poduzeo aktivnosti koje se mogu nazvati etničkim čišćenjem. iz izvješća je također evidentno da je tito za dlaku propustio zauzeti klagenfurt i da je očito da je za sve imao blagoslov od strane rusa da proba zagrabiti što više može.
zanimljivo je da je partizanska vojska, prethodno naoružana od strane snaga generala alexandera, u toj fazi borbe zaobilazila nijemce, izbjegavajući velike gradove poput zagreba (oslobođen 8.svibnja) i ljubljane (9.svibnja) te glavninu njemačkih snaga u sloveniji i hrvatskoj.
njemačka 97 armija (dio njemačke južne armijske grupe, cca 20.000 ljudi i opreme) je prema naredbi tita zaobiđena sjeverno od rijeke, sve u cilju trke prema trstu. 30.-og travnja jugoslavenska 4. armija je došla nadomak trsta, dok su novozelanđani u to vrijeme zauzeli monfalcone, i spremali su se krenuti prema trstu. general bernard freyberg, zapovjednik novozelanđana je nagovovren od strane generala petra drapšina da ostanu u monfalconeu preko noći, uz dogovor da će se naći ujutru. freyberg je čekao drapšina koji se nije pojavio, i novozelanđani su krenuli sa 24 sata zakašnjenja popodne frustrirani drapšinovom varkom, i njihovi tenkovi su ušli nešto kasnije eliminirajući posljednje džepove njemačke obrane. prvog svibnja jugoslavenska četvrta armija je ušla u trst, 24 sata prije novozelandske divizije, kojima to očito ne bi predstavljao problem, obzirom da su bili bolje opremljeni, a mlatili su se sa nijemcima od afrike, preko monte cassina do trsta. treba biti svjestan da je tito nakon rata protjerao 400.000 talijana i 500.000 nijemaca iz vojvodine, tako da je prilično relativan pojam otimanje nečega.

Tko je glasao

robot

Nisam koristio deklasificirana izvješća CIA već US Departement of State, arhivu diplomatske komunikacije u kojoj se nalaze i depeše generala Alexandera Titu i obratno, originalni dokumenti konferencija na Jalti, u Washingtonu i Potsdamu, američke procjene situacije, sporazumi o Trstu, o vojnoj i humanitarnoj pomoći, o izbjeglicama, ukratko sva američka diplomatska komunikacija iz 2. svjetskog rata, sortirana za svaku zemlju posebno. Za Jugoslaviju u pdf-u iznosi oko 4 gigabajta. Podaci koje navodiš su netočni a s obzirom na izvor tendenciozni. Najviše što su Staljin i Roosvelt učinili za krizu oko Trsta bilo je prešutno odbacivanje Churchillovog prijedloga sporazuma o britanskoj okupaciji Istre i dijela Slovenije koji su zatim,pod britanskom zaštitom, trebali mirnim putem biti predani Italiji. Naravno, ameirkanci su imali poslovne planove sa obnovom Njemačke i Italije kao i za stacioniranje vojnih baza tako da su britanci ispali iz igre, osim u Grčkoj. Novozelanđani su inače predali Pavelićevu Vladu partizanima, skoro na izmaku iz Slovenije, tako da je njihova suradnja bila sve samo ne frustrirajuća. Inače, amerikancima je izrazito odgovarala linija pritiska partizana prema Trstu u vrijeme dok su bili blokirani ispred Monte Cassina. Kada je sve bilo gotovo, prešlo se na bussiness as usual.

Tko je glasao

400 000 + 500 000

Možeš li dati kakav link na izvor odakle si isčupao ovaj podatak ili ti nule same skaču ispred očiju...

Tko je glasao

000

http://expelledgermans.org/danubegermans.htm
"
There were at least 500,000 ethnic Germans in all of Yugoslavia prior to the Axis invasion of 1941 (Stupar), with some statistics citing as many as 541,000 (Prokle 2003, 155), others 520,000 (Los Angeles Times), and others 513,412 (Wolff 2002, 147), at about 4.21% of the total population of Yugoslavia. There were over 98,990 Swabians in Yugoslav Croatia, or 2.9% (Državni Zavod za Statistiku). The Banat and Vojvodina region, formed as an autonomous region of northern Serbia, had over 328,000 Germans (Wolff 2002, 147).
.....
Ultimately, the total German population of Yugoslavia would drop from over 500,000 in 1941 to only about 7,302 combined in the independent Yugoslav republics today, equating to a total loss of 98.5% of the Yugoslav Swabian community through fleeing, expulsion, and especially relegated emigration as an effort to alleviate their status of discrimination, imprisonment, ethnicity-based persecution, and suspicion.
"
za talijanski eksodus postoje različite brojke, talijanski autori se drže većeg broja kojega sam ja naveo, profesorica ballinger uzima broj od 350.000
http://press.princeton.edu/titles/7366.html
"
In the decade after World War II, up to 350,000 ethnic Italians were displaced from the border zone between Italy and Yugoslavia known as the Julian March.
"
ovdje
http://www.amazon.com/In-Wars-Wake-Displaced-International/dp/0195399684
taj broj iznosi 250.000....

Tko je glasao

Ne miješati globalne igre s "izdajom Splita"

Autor svojim tekstom nedvosmisleno govori o NOB-u i socijalizmu u pežurativnom kontekstu dapaće provlači tezu da pripadanje po bilo kojoj osnovi ideologiji koja je vodila NOB i kasniji socijalistički poredak jest veliki grijeh koji se ne može isprati za života već samo oprostom i dobrom voljom onih koji ostaju poslije pokojnika.
A ta teza jest mentalno destruktivna po naš entitet i zbog te teze ja ovdje javno prosvjedujem i pokušavam ne dozvoliti njenu daljnju promociju.

Tko je glasao

psi laju...

ja recimo zastupam mišljenje da se nekih 60 tak godina nakon završetka II svjetskog rata, i 30 god nakon smrti tita može daleko realnije prikazati povijest koja neće baratati stereotipima. gornji primjer "trst je naš" slogana koji ima potpuno suprotno značenje u percepciji naroda bivše jugoslavije i njegovog stvarnog značenja, je paradigma svega ostaloga, na što sam pokušao ukazati.
nakon 60-o godišnjeg ideološkog ispiranja mozga svaki racionalni pokušaj da se objektivno sagleda stvarnost se tretira kao revizionizam, čime se zatvara začarani krug, koji onemogućava istinsko hrvatsko suočavanje sa prošlošću, i time se hrvatski korpus osuđuje iznova za nešto što je platio golemim dankom u krvi i čije će se posljedice osjetiti još generacijama.
plitka, i bezumna rečenica trećerazrednog novinarskog škrabala kojima obiluje epehaova tvorevina je upravo potrebni argument dežunim higijeničarima duha koji iznova inducira ovakve besplodne rasprave između dviju suprotnih tabora i unosi iznova kosti za glođanje svjetini. na kraju, crtica o smrti poznatog golmana bivše zemlje, koja je trebala isključivo ostati u domeni sportskog, je dobila potpuno drugo značenje i opet ukazala na gnojno i izokrenuto stanje hrvatskog duha.

Tko je glasao

Mi smo ljudi koji u vecini

Mi smo ljudi koji u vecini nismo osjetili sto zapravo znaci politicka sloboda. Zato sutimo, zato se bojimo za svoje sitne male egzistencije, i zato po principu linije manjeg otpora pristajemo na sve sto nam serviraju.
S druge pak strane posve paraleleno postoji jedan prostor za ljude beskrupuloznnih navika, ljdue bez ikakvih moralno ljudskih obzira (najcesce su ti najmoralniji na rijecima), kojima se za sluzbu u vlasti otvara cijeli prostor. Vlast i karakter vlasti zahtijeva takve beskrupolozno amoralne karaktere. Prokazi nekog, identificiraj neprijateljsku ili protudrzavnu djelatnost i evo odmah uspona po svim ljestvicama hijerarhije, bez ikakvog stvarnog rada, .... To je zapravo prava bit instant drustva socijalizma.
Novinari su bili ceh prilicno umocen u ovu besramnu rabotu. Milom ili sila, ali svakako je bilo i tesko odoliti kruhu bez motike (mukotrpno i pravo novinarstvo naspram ideolosko policijsko i reketarskog novinarstva).
Tako je do dan danas. Drustvo ne samo u EPH (usko urednicko vodstvo) premda najkarakteristicniji/ ti ljudi duboko preziru obicne ljude, oni mrze kad moraju prenijeti neku zivotno obicnu stvar. Ne treba ni podsjecati da su nas pokrali sad u zavrsnom cinu za visestotina milijuna kuna (predstecajne nagodbe). Doveli su cijelu ovu nesposobnu vlast da tu zavrsnu operaciju mogu izvrsiti. Jos je takvih slucajeva. Daleko od toga da bih icim branio maestra Sanadera, ali njegov krimen, njegove cifre su doista mizerne naspram ovog sto se nazire iz ove price.
Kada jedan uvazeni sudac kao sto je to sudac Turudic na ovakav konfliktno incidentan nacin mora izlaziti u javnost, onda je posve jasno sto je zapravo dijagnoza. Dijagnoza je potpuni sumrak slobode. Tesko mi je to prihvatiti, ali metaforicki, ali i posve stvarno, posve je sigurno da Vukovar opet brani Hrvatsku. Opsada grada jos uvijek traje i sjetimo se samo koliko je trebalo da se Grad vrati.

Tko je glasao

Neovisna hrvatska država nije

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Napisao sam činjenice.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Aj

Prestani sraćkati i makni se s tog jednog jedinog linka nad kojim svršavaš već mjesecima, znaš, ima i drugih stranica na, kako bi rekao Oštrić - svemrežju :P

I 'oćešnećeš, morat ćete priznati, a to je ujedno i neminovno, pa time čim prije tim bolje, da, da vam antifašistička prošlost naših ali ne i vaših predaka ne pegla reputaciju, ugušili biste se već u vlastitom izmetu.

Kuiš, to ti je stvarnost, a ovo tvoje je tvoja mora iz koje se zahvaljujući baš nama antifašistima ipak svako jutro probudiš :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nisi ti ništa veći antifašista

od @MKn-a ili npr. mene.

Moj ćaća je bio partizan, a ja sam se borio protiv modernog fašizma devedesetih koji je počeo nastupati pod crvenom zvijezdom.

Mi smo pucali po crvenoj zvijezdi. Nije problem antifašizam nego velikosrpski fašizam koji je poražen a sada se poražene snage kriju iz antifašizma kao pička iza smokvinog lista.

Monopolizirate antifašizam, Pupovac, Mesić ti i takvi i samim time ga sramotite jer vaš antifašizam ide pod ruku s Jugoslavijom a Yugu smo doživljavali kao tamnicu i pokazalo se na niz primjera da je bila tamnica naroda.

Zločinačka diktatorska država koja je ubijala svoje građane po stranim zemljama, zatvarala svoje građane koji su se usudili reći da drugačije misle....

a dobar dio građana jednostavno otjerala u emigraciju, ponajviše Hrvate...

Vaš antifašizam je četništvo pošto je komunizam propao a četništvo živi i danas...čak je na vlasti kod Srba.

sve dobro...

Tko je glasao

Zapravo, hrvatski Domovinski

Zapravo, hrvatski Domovinski rat je bio jedini slobodarski i prodemokratski (antifašistički, antikomunistički, antitotalitarni) rat na Balkanu u XX. stoljeću.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

skoro da bih se složio...

... ali bih pitao - gdje si ti to vidio komuniste u ovom radu?

Pričamo li o vojsci koja je igrom slučaja imala crvenu zvijedu na početku rata na uniformi... negdje si vidio komunizam, komunističku ideologiju?

Tko je glasao

Na Ovčari

Tko je glasao

Ćaća...

Ne znam zašto čovjeka svako malo uvlačiš u priču, ali kad si ga već uvukao, samo bih dodala da mu nećeš biti ravan makar veprove zubima klao :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

logika trogodišnjaka

Dakle - ako bi ti tata danas za svoj rođendan iz sentimentalnih razloga obukao partizansku uniformu (s kapom i zvijezdom petokrakom) - ti bi skočio na njega urličući "Evo ga, vidi, Čedoooo, velikosrbin!!!!"

Ja shvaćam da tebe jako žulja što si bio član KPJ, ali ovako blesavo odlaziti u povijest i pokušati spojiti nespojivo, izvršiti nam svima lobotomiju samo zato da bi ti ispao Veliki Ispravan Rvat... to ni trogodišnjaku ne bi palo na pamet.

Mislim da većina normalnih i prisebnih ljudi vrlo dobro razlikuje zvijezde - one antifastičke od onih koje su slučajno ostale na uniformama tzv. JNA u prvim godinama rata. A ti možeš pjevati do preksutra o zločinačkom režimu... onom istom u kojem si se dobrovoljno upisao u KPJ, pisao sastavke o Velikom Vođi Titu i ostvarivao beneficirani radni staž... stvarno zločinačka diktatorska država, nema što. A da je diktatorska svjedoči to da si tada bio njezin istaknuti član po benificijama, a sada ćeš nam trubiti o diktaturi. Pa što se nisi pobunio protiv diktature - junačino. Otac ti je goloruk jurišao PROTIV fašista. A ti danas tvrdiš da je SFRJ bila zločinačka diktatura... a upisivao si se u njezin politički vrh, KPJ? Fakat si biser.

Tko je glasao

pravite se blesavi

meni ne smeta hrvatski antifašizam ni onda ni danas... smeta mi jugoslavenstvo koje proturate pod antifašizam...pa Tito hohštapler je zajedno s velikosrbima izdao hrvatske antifašiste uz one izdajice hrvatske ideje koje su mu ostali vjerni u izdaji do danas

Zar nije i Tuđman bio antifašist, rekao bih čak dvaput

sve dobro...

Tko je glasao
Tko je glasao

a tko nije kameleon

kameleon je jedna simpatična životinjica koja preživi zahvaljujući nekim svojim sposobnostima

ti si u pravu u jednom, ona dva pridjeva koja je novinar uporabio...nisu mu trebala, ali na taj način je valjda mislio da se distancira od krajnje desnice...treba ga razumit.. i on od nečeg mora živjeti..

btw. golmana, ja sam branio za juniore u svom selu pa onda u jednom gradu...branio sam za juniore jednom i protiv Dinama.. branio sam dobro i dobio sam nadimak......kojeg ne želim reći da me ne zezaju ovdije neki...

U ratu protiv jugokomunista i velikosrpskih četnika među nama prvima bilo je i Srba zato ja te dečke, danas ljude, smatram dragovoljcima na kvadrat...to su politički Hrvati a to što ih ( se ) zovu Srbima i što slave Božić na neki drugi dan mene ne zanima.... kad su takvi ljudi u pitanju.

sve dobro...

Tko je glasao

Zašto neki kolege imaju problem s ovom temom

Moram priznati iznenađenje kako neki kolege ovdje ne razumiju suštinu sadržaja polemike već na istom sadržaju pokušavaju promovirati nešto što nije tema i takvi pokušaji će biti označeni kao troll ili spam. Napominjem da to nema veze s osobom već isključivo s onim što se piše.
Jedan dio odgovora na ovo što Žukina perfidno podvaljuje (a zbog čega se Luna i Fenix suprotstavljaju ovakvom sadržaju rasprave ) je konstatacija Dežulovića koja ima sasvim drugu konotaciju od one novinara Žukine;

Džabe sve - Vladimir Beara u svom je Splitu bio tek glupi Vlaj koji je izdao Hajduk.
The Great Vlad je, naime, bio vlasnik neobično okrutne biografije. Bio je Vlaj, bio je Srbin, i bio je najveći. Ukratko, sve što se u Splitu za njegova života nije opraštalo. Samo još da je bio baletan, gore bi Beara najebao. Pa je onda bio i baletan.

http://www.jutarnji.hr/dezulovic-beara-je-bio-baletan--vlaj--srbin-i-naj...

Prema tome, možda je Žukina upravo gradio poantu teksta na činjenici da mu (Beari) Split nikada nije oprostio njegovo bivanje međutim nespretnom konstrukcijom rečenica prezentirao je očite elemente pokušaja povijesnog revizionizma, ako je i samo nespretnost uporabe stilskih figura u pitanju - kriv je jer novinar si to ne smije dopustiti ni u najboljoj namjeri!

Tko je glasao

@sjenka, voditi diskusiju i

@sjenka, voditi diskusiju i raspravljati o nečemu ne zanči stavljanje konjske orme na glavu, kao što ti uporno želiš nametnuti!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

"I još jedno slovo"

Zašto osjetljivost na pokušaj povijesnog revizionizma u režiji konzervativnih snaga!?

U Hrvatskoj zadnjih godina jača radikalna desnica, a ista se često voli hvaliti svojim "kršćanstvom", no da li je iz iste itko pokrenuo pitanje zašto se hrvatsko oružje šalje u ruke ekstremista koji ubijaju i kršćane na najbrutalnije načine, odrubljivanjem glava i razapinjanjem na križeve? Naravno da nije, niti neće.

Naravno da u konačnom kontekstu to ima itekakve veze s guranjem opraštanja Beari antifašizma i partizanštine...

Tko je glasao

" jača radikalna desnica ..., zašto se hrvatsko oružje šalje .."

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@sjenka

Moram priznari da iz Žukininog pisanja neke čudne zaključke izvodiš.
Predrag Žukina je uvjereni antifašist, koji je čak i sinu dao im Tito ...

Tko je glasao

Ćudni komentar Fenixa

Reci Fenix kakve ti zaključke izvodiš iz ove konstatacije Žukine;

Zaboravit će tada svi, nadamo se čak i oni najzagriženiji i nacionalno 'najosvješteniji' Bearinu partizansku prošlost i činjenicu da je u NOB-u bio od početaka sve do "oslobođenja Trsta" 1945., u kojem je također sudjelovao i čime se također ponosio. Zaboravit će da je ovaj uvijek i s ponosom isticao: "Josip Broz Tito je bija velik čovik". Zaboravit će Splićani i "izdaju" i Beograd.

Mene ne interesira Žukina kao osoba već ono što je napisao - dakle koji su tvoji zaključci iz navedenog ako nisu oni iz naslova dnevnika!?

S istim pitanjem ima problema i Lunoprof dolje samo zato jer se ne bi razgovaralo o biti već o folkloru - možda drugi put i na drugom mjestu...

Tko je glasao

@sjenka tvrdiš da tebe ne

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@sjenka objasni mi: Ako ste

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@sjenka objasni mi: Ako ste

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Zrakomlat, Dobro jutro, mladi

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci