Tagovi

Dolina suza, pjesnički izraz i istine

Večernji list 21.03. 16., naslovna strana, „Prognoza Željka Lovrinčevića: Za reforme još samo dvije godine - Dolina suza je neizbježna …“

Prijevod „dolina suza“ = nastavak siromašenja, nezaposlenost, smanjenje obujma i kvalitete javnih usluga? Ili nešto drugo?
Obrazloženje „ je neizbježna“ = nije neizbježna, ona će se dogoditi zbog lošeg upravljanja i loše organizacije javnog sektora. Odnosno jer vladajući ne žele ili ne znaju razviti državu.
Obrazloženje „Za reforme još samo dvije godine“ Državna uprava, sudstvo i državna sveučilišta su toliko zaostala da će ih godinama trebati razvijati i ljude usavršavati.

U članku piše: „Ukupni je višak u javnom sektoru oko 40.000 ljudi.“
Dugo se priča o višku, pa se nastoji umanjiti pogubna užasnost te istine tvrdeći negdje je viška, negdje je manjka, treba snimiti stanje,…
To znači da se svake godine država zadužuje da bi platila troškove tih nepotrebnih radnih mjesta.
Članak ne govori prema kojim načelima i standardima je određen višak ljudi. Prema mojim procjenama višak je mnogo veći.
Ono što se nigdje ne spominje je da su najveći organizacijski gubitci tamo gdje su velike plaće: na državnim sveučilišitma, sudstvu, državnoj upravi i javnim organizacijama.

Članak govori „ Rast gospodarstva nije dovoljan da si Hrvatska može priuštiti sporu fiskalnu prilagodbu jer bi nespremna mogla dočekati…trenutak kada će se sve danas pozitivne okolnosti promijeniti.“
Niti jedna država se nije razvila djelujući samo ili pretežito s javnim politikama koje pokušavaju novcem razvijati svoje aktere. Fiskalna politika kao sredstvo razvoja je najrizičnija.

Jedini pravi put razvoja države je razvoj upravljanja središnjom državnom upravom, pa temeljita reorganizacija javnog sektora koja uključuje prelazak oko 80.000 ljudi iz javnog sektora u privredu.
Oni koji su ostali u javnom sektoru moraju podići učinkovitost od više desetaka postotaka do nekoliko stotina postotaka.
Za neke su to ciljevi iz naučne fantastike, a za neke potrebna unaprjeđenja da bi država postalo dovoljno konkurentna i sustigla razvijene socijalne države.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci