Tagovi

Doing Business 2008: Hrvatska druga na svijetu po brzini provođenja reformi

Evo još jedan izvještaj koji je revnim blogerima na pollitika.com promakao i nisu ga komentirali...
Da ne ostanete bez informacija, prenosim u cjelosti s Limun.HR

Na novoj ljestvici Svjetske banke "Doingbusiness 2008.", koja analizira konkurentnost ekonomija 178 zemalja, Hrvatska je napredovala za 27 mjesta, sa 124. na 97. i druga je po brzini i kvaliteti reformi koje poboljšavaju ekonomsku konkurentnost. Hrvatska je drugu godinu zaredom svrstana među top-deset zemalja prema kvaliteti provođenja reformi, a ovo izvješće se odnosi na reforme provođene u dijelu 2005. i 2006. godine. Hrvatska je ostvarila jači razvoj u četiri od deset područja koje Svjetska banka analizira, u sektoru pokretanja posla, registriranja vlasništva, dobivanja kredita i zatvaranja poslova. Prije dvije godine za registriranje vlasništva u Hrvatskoj je bilo potrebno 956 dana, a danas 174 dana. Utemeljenjem one stop-shop agencije (Hitro hr.) i omogućavanjem obavljanja zdravstvenih i mirovinskih transakcija preko interneta, te smanjivanjem broja koraka i vremena za pokretanje posla, Hrvatska je napravila velik napredak, navodi se u analizi. Konačno, promjene u Stečajnom zakonu su pojačale prava vjerovnika i smanjile vrijeme provođenja stečajnog procesa, što je također veliki napredak, tvrdi se u studiji Svjetske banke. Od deset top-zemalja po brzini i kvaliteti provođenja reformi prva je Egipat, a uz Hrvatsku u tu skupinu ulaze još i Gana, Makedonija, Gruzija, Kolumbija, Saudijska Arabija, Kenija, Kina i Bugarska. Hrvatska je prva zemlja u Istočnoj Europi po kvaliteti provođenja reformi, s tim da je Istočna Europa prva regija u svijetu po provođenju reformi. Singapur drugu godinu zaredom drži prvo mjesto na ljestvici konkurentnosti, slijede Novi Zeland, SAD, Hong Kong, Danska, Velika Britanija, Kanada, Irska, Australija i Island. Jednako tako se tvrdi kako je osnivanjem jedinstvene liste korisnika kredita i utemeljenjem registra hipoteka nad pokretnom imovinom znatno poboljšan sustav dobivanja kredita. Dapače, Hrvatska je prva na listi od 178 zemalja kada je u pitanju provođenje reformi u tom sektoru.

Komentar i na Poslovnom, Šuker neće pisati Svjetskoj banci

I World Bank: Hrvatska prva po reformama u regiji"

Dakle, nismo pokrenuli Hrvatsku, nismo ništa napravili, nesposobni smo itd...
Samo vi slažite pridjeve koje ustvari idu vas koji ih pišete i vaših osobnih frustracija - neka pati kome smeta HDZ će biti pobjednik izbora...

Komentari

a) napredovali smo toliko da

a) napredovali smo toliko da smo nakon četiri godine neprekidne borbe najsposobnijeg hrvatskog premijera uspjeli stići do pozicije na kojoj smo bili prije četiri godine (actually, čak niti to), što bi reko gastarbajter iz dugobaba "pokrenuli smo hrvatsku", napravili kružno putovanje i sada idemo ispočetka

b) glede upisa imovine, hrvatska je ovdje bila apsolutno najgora zemlja na svijetu; NAJGORA; između nas i prve slijedeće zemlje bilo je cca. 700 velike dana praznine (mislim da je samo haiti ili tako nešto bio negdje između), stoga možda u HDZovom taboru ovo promatraju kao veliku pobjedu no u principu to je samo korekcija bijede koju smo imali a i sa ovih 174 dana smo i dalje na začelju kolone prema tome uopće je glupo to spominjati kao bilo kakav napredak

c) zdrastveno se ne može riješiti internetom i to je pogrešna informacija

d) mirovinsko se može riješiti internetom ali samo u ograničenom opsegu

nisam čitao to izvješće, no čim se vratim u zagreb budem pogledao, imam zadnje dvije godine pa se lagano može usporediti zašto se ti to veseliš

Tko je glasao

Sjećam se kad je Sanader

Sjećam se kad je Sanader osporavao točnost Doing Business lista Svjetske banke. Naravno, njihova vjerodostojnost se očito mijenja ovisno o tome govore li za ili protiv vladajuće garniture. :)

Inače, ovaj dnevnik je divan primjer zavodničke moći parcijalne informacije. Jer doista, napredak za 27 mjesta zvuči divno.

Ali ako znamo da ih je ukupno 178, to znači da je recimo 99. mjesto za registraciju vlasništva (izvor) još uvijek u donjoj polovici. Posebno je zanimljivo da se ispred Hrvatske u tom segmentu nalaze Makedonija, Pakistan, Zimbabve pa i Boratov Kazahstan.

Slično, u dobivanju kredita Hrvatsku vode isto Kazahstan, Rumunjska, Bugarska, a posebno se ističe BiH koja je u tom segmentu daleko ispred Hrvatske. Kako je to moguće? Je li tronacionalno predsjedništvo uspješnije u konsolidaciji kreditne ekonomije od Sanadera?

Možemo zaključiti da napredak postoji, ali da je daleko mizerniji od onoga što je trebalo napraviti da bi Hrvatska postala konkurentna na svjetskom tržištu.

Naime, investitoru je još uvijek lakše otvoriti biznis u Kazahstanu i dići kredit u Bosni. Hrvatsku može zaobići.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Možemo zaključiti da

Možemo zaključiti da napredak postoji, ali da je daleko mizerniji od onoga što je trebalo napraviti da bi Hrvatska postala konkurentna na svjetskom tržištu.

U čemu bi to Hrvatska mogla biti konkurentna na svjetskom tržištu?

Sve zamlje koje si navel radiju za manje novcih nego mi, ljudi se ne buniju zbog postupka spram njih od strane poslodavaca.
Da je rečeno:došel bu kapital pod uslovom da se mora to i to ustupit i samo ak bute delali za te i te novce.
Odgovor bi bil: Pa ti su poludeli.

Da se napravi bez objave, bi se reklo da je vlada sluga stranom kapitalu.

Sad da malo rasčistim, ne odobravam takve postupke i nikad ih nebum odobraval.

Samo je to tak i ak hočemo napredak, moramo počet od malih nogu i učit hodat ko južna Koreja ili Tajvan.

Propustili smo šansu zbog pojedinih koji su filozofirali i mislili da se u svjetu samo čeka dolazak Hrvatske na svjetsko tržište i postala bu konkurent svima.

Tko je glasao

Hrvatska je ostvarila jači

Hrvatska je ostvarila jači razvoj u četiri od deset područja koje Svjetska banka analizira, u sektoru pokretanja posla, registriranja vlasništva, dobivanja kredita i zatvaranja poslova. Prije dvije godine za registriranje vlasništva u Hrvatskoj je bilo potrebno 956 dana, a danas 174 dana. Utemeljenjem one stop-shop agencije (Hitro hr.) i omogućavanjem obavljanja zdravstvenih i mirovinskih transakcija preko interneta, te smanjivanjem broja koraka i vremena za pokretanje posla, Hrvatska je napravila velik napredak, navodi se u analizi.

Ne može se reći kako je četiri od deset područja ništa, no pomnijom analizom o čemu se radi, možemo dobiti jasniju sliku i dokaz da euforiji nema mjesta.

To što je za registraciju vlasništva umjesto ranije tri godine (?!?) sad potrebno "samo" šest mjeseci i nije neka sreća. Napredak jest ali je pola godine još uvijek katastrofalno dugačak rok.

Ili pokretanje posla, razni Hitro, doista omogućavaju brže registriranje firme ali ne utječe na poslovanje. Nama i tako nikad nije bio problem registrirati firmu, posebno nekima, jednu optereti velikim dugom, osnuje drugu i na nju prenese imovinu a dugove ostavi staroj. Poslastica devedesetih i recept po kojem se pljačkalo. Propisa i službi koje bi to priječile nema još ni danas.

Dobivanje kredita isto nije uspjeh. Pa rast zaduženja svake vrste, kako državnog tako i privatnika je vrlo štetno po državu a korist imaju jedino banke u stranom vlasništvu. Uvjeti privređivanja, odnosno mogućnost zarade iz koje bi se krediti vraćali nažalost ostaju isti.
Ovaj je napredak doveo samo do lakšeg zaduživanja, ništa više. Pogledamo li strukturu kredita koji se "lako" dobivaju, situacija je još gora.

Zatvaranje poslova ili stečajevi. Pa nije problem otići u stečaj, problem je ono iza toga a napretka nema.
Kakva zaštita vjerovnika u uvjetima kad npr. d.o.o. raspolaže temeljnim kapitalom od 10 ili 20 tisuća kuna, a operira imovinom koja nije njegova. Odgovornosti vlasnika, jamčenje vlastitom imovinom, i dalje nema pa on kaže "ok, naplati se, nemam ništa protiv" i sjedne u mercedes ili kakvu jahtu pa ode.

Možda da nas informiraš koji su to poslovi oko mirovinskog i zdravstvenog koji se mogu obaviti putem interneta. Ja znam da možeš recimo vidjeti koliko ti predmet na mirovinskom stoji, što znaš i bez interneta, a putem net bankarstva možeš recimo platiti dopunsko osiguranje. Doduše od prošle godine prema obećanjima možemo platiti i porez samo još nitko nije uspio.

Rekao bih da smo napredovali u kozmetici. Šminka je dobra stvar i može nekoga vani zavarati ali građane ove zemlje nikako.

Mi znamo gdje smo. I tko je za to kriv.

B-52

Tko je glasao

Rekao bih da smo napredovali

Rekao bih da smo napredovali u kozmetici. Šminka je dobra stvar i može nekoga vani zavarati ali građane ove zemlje nikako. Mi znamo gdje smo. I tko je za to kriv./

Ja sam 300% siguran da si ti jedan od krivaca što smo tu gdje jesmo - primjer tipičnog isfrustrianog hrvata koji nema budućnost jer ga nova globalna tržišta ne trebaju, nesposoban se pomaknuti iz lokalnog kafića i afterwork pive pa traži bilo koga oko sebe kao krivca za vlastiti neuspjeh...

Osim toga, isti taj uzorak kojega predstavljaš je ograničenih sposobnosti shvaćanja politike uvjeren da je opcija A toliko bolja od opcije B da će oni rješiti sve njegove frustracije i ispuniti snove iz najljepše bajke koje mu je mama čitala prije spavanja, a ovih mjeseci mu se lansiraju kroz predizborne poruke. I više od toga, prvo što će napraviti kad dođu na vlast pozobavati se osobnim problemima takvih i samo za njih izmisliti način da im plaća poraste x 10 (čekamo odgovor mraka, kako će on svojim djelatnicima kao socijalno osjetljiv poduzetnik povećati plaću do vrha industrijskog prosjeka, jer zato što im plaća trenutno manje siguran sam da višak troši za osobnu korist. Skroz nespojivo s njegovom socijalnom orijentacijom)

Iako, razumio bih da 2001. laici i neuki popuše ideje o "novoj hrvatskoj" koju nudi politička opcija SDP-a, ali nakon četverogodišnjeg eksperimenta šestoglave koalcije i stablu u mojem dvorištu je jasno da je razlika između mainstream političkih opcija samo u mogućnosti da budu operativni i provode zacrtano efikasnije, uz malo više liberalnih vs. konzervativnih pristupa. To naravno mekušcima i neiskusnima poput Milanovića predstavlja veliki izazov, uz dodatno usporenje koje mu stvaraju koalicijski predatori kojima trebaju fotelje i image kampanja da se odmaknu od smrtonosnog ponora izbornog praga..

Dakle, tvoje frustracije o doo-om s 20. tisuća kuna temeljnog kapitala i vlasnika s mercedesom i jahtom nasreću nemaju veze s razvojem ove države. To su samo tvoje frustracije zbog osobnog neuspjeha tržišnom društvu. Ja bih te rado uvjerio da postoji politička opcija koja će omogućiti tebi da se ne osjećaš jadno i da taj mercedes bude tvoj, ali jednostavno ti ne mogu toliko lagati - nema takve politike i nema takve države na svijetu...sorry. Tu gdje jesi si zato jer ne možeš više. Naravno, kako država nastavi polagano rasti tako će i tebi biti bolje, ali mercedes ti neće dati niti jedan Milanović ako ga sam ne zaradiš...

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

Hrvatska je napredovala za

Hrvatska je napredovala za 27 mjesta, sa 124. na 97. i druga je po brzini i kvaliteti reformi koje poboljšavaju ekonomsku konkurentnost.
Ovaj mi je dio najbolji u cijeloj vijesti. Znaci strasno smo dobro napredovali i dostigli smo izvanredno 97 mjesto. Ovo me podsjeca na nekadasnje prijenose skijaskih skokova s pocetka sedamdesetih godina kasa su komentatori odusevljeno komentirali izvanredno 57 ili 63 mjesto nekog od tada nasih a vecinom slovenskih skakaca.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci