Tagovi

Dogovor? Svakako!

http://www.youtube.com/watch?v=tuuXgDnO-_Q

http://www.youtube.com/watch?v=4gw_7eD6nPA&feature=related

Dokumentarac je zanatski dosta dobro napravljen uz poštivanje faktografije, dosta dobro ukomponirani svjedoci i komentatori iako možda ne baš najkompetentniji, ali tu je već pitanje tko je htio pred kamere, tko ne, ključni igrači nisu više na životu, a oni kojima se sudi nisu smjeli.
Tako da danas jedini živući svjedok koji je znao sve detalje, general Jovica Stanišić, nije svjedočio, premda je pitanje bi li i on rekao punu istinu, obzirom na to da bi ga neki detalji mogli teretiti na sudu.
Puno toga mogao je reći Blagoje Adžić, pa general M. Kukanjac ..., što bi se možda razlikovalo od onog što je napisao Veljko Kadijević ...

Eh da, napisao sam ja genezu postanka Franje Tuđmana, njegovo poslanje i obaveze prihvaćene u Norvalu kao nepoznati ili manje poznati detalj, a Miloševićev uspon je svima jako dobro poznat.
Zanimljivo je da o tome nitko ne govori, ali niti je S. Milošević bio srpski nacionalist, niti je F. Tuđman bio hrvatski, oni su obojica bili samo i isključivo karijeristi, koji su vrlo vješto uzjahali svaki svoj ekstremni nacionalizam, pothranjivali ga i na njegovim krilima, na principu "krvi i tla", osvojili vlast.
A kad su jedan i drugi osvojili vlast, poduzimali su sve da se na vlasati što duže održe i da vladaju sami i u stilu diktatora, jedan i drugi potpuno "izliječeni" od bolesti zvane demokracija.

Svoje namjere, pogotovo one prema Srbima u Hrvatskoj, Tuđman iznosi prijateljima, implicite ih artikulira na Saboru HDZ-a, sasvim su jasno i nedsvosmisleno artikulirani već na predizbornim skupovima HDZ-a, a poslije preuzimanja vlasti na Srbe u Hrvatskoj, izluđene već velikosrpskom propagandom, se uz otvorenu ustašku retoriku kreće "džonom", nagovještavaju im se "guste magle", "drine", izgoni ih se s posla, iz stanova i iz života ("trojke"), okrivljujući ih za sve nedaće kroz koje je prošao hrvatski narod od "stoljeća sedmog".
Odgovor srpske strane nije trebalo dugo čekati, "kninskom pobunom" počela je "balvan revolucija", koju Tuđman niti u jednom pogledu ne pokušava zaustaviti, već svojom retorikom i postupcima zapravo potiče njeno širenje.

Ne ulazeći u događanja u Petrinji, Glini, Pakracu, ostavljajući po strani i "krvavi Uskrs" i "putujući cirkus" i ulogu JNA koja se u početku sukoba postavljala kao tampon između hrvatske policije i paravojske s jedne strane i srpske paravojske s druge, onemogućavajući žešće sukobe, na političkom planu je vrlo burno i iz dana u dan sve napetije.

U takvom ozračju dolazi do sastanaka Tuđmana i Miloševića, prvo u Karađorđevu 25. 03. 1991., a potom i u Tikvešu 15. 04. 1991., sastanaka koji su i danas obavijeni velom tajnosti, jer s njih nisu objavljena nikakva priopćenja za javnost niti su ikad objavljeni transkripti ili zvučni zapisi.
Ali formiranje komisija za razgraničenje u BiH, koje su vodili Z. Lerotić i S. Avramov, Tuđmanove izjave najbližim suradnicima, pa i njegovu najavu da je “sve dogovoreno i da će Hrvatska biti veća nego ikad”, te razvoj događanja na terenu, Sporazum Boban – Karadžić, iseljavanje Srba u BiH iz onih područja koja trebaju pripasti Hrvatima i Muslimanim, iseljavanje Hrvata iz područja koja trebaju pripasti Srbima i Muslimanima, te izgon Muslimana iz područja koja trebaju pripasti Srbima i Hrvatima, upućuje na to da je tamo dogovoreno nešto značajno, ustvari pokrenut je projekt pd naslovom "Humano preseljenje naroda i razmjena teritorija" što je bio eufemizam za uspostavu etnički čišćih Velike Srbije i Velike Hrvatske na račun susjedne BiH.
Kao sredstvo za provođenjue projekta dogovoren je rat, jer se bez rata BiH nije mogla dijeliti, a ne mogu se ni izagnati velike grupe ljudi, pogotovo iz ruralnih krajeva, samo rat proizvodi dovoljno straha da natjera u izbjeglištvo, u potragu za "lukom spasa" i takve ljude izuzetno vezane za svoja ognjišta.

Zanimljivo je pritom da se Srbi u BiH prilično disciplinirano iseljavaju s onih područja koja prema dogovoru trebaju pripasti Hrvatima ili Muslimanima, dok Hrvati to vrlo nevoljko čine pogotovo se to odnosi na Srednju Bosnu, pa tako Hrvate iz Kaknja i Vareša HVO nasilno evakuira.

Nadalje Srbi "izgone" Hrvate iz banjalučke regije tek poslije “Oluje” kad su im Srbi svojim iseljenjem “otvorili” prostor u Krajini.

O svim oblicima suradnje hrvatskih vlasti sa srpskom stranom u BiH, od kupovine oružja, preko opskrbe naftom i drugim robama, početku rata s Muslimanima itd., rečeno je i napisano dovoljno, tako da je svakom iole pismenom jasno da se takve stvari u uvjetima rata i neprijateljstva ne rade.

Čak ni kontroverza oko izjašnjavanja bosanskih Hrvata na referendumu o osamostaljenju BiH nije kontroverza.

Naime Tuđman je prvobitno odlučio da se hrvatski korpus u BiH ili suzdrži od izlaska na referendum ili da glasa protiv osamostaljenja BiH zajedno s tamošnjim Srbima, u tom smislu HDZ BiH djeluje vrlo intenzivno, a onda petnaestak dana prije održavanja referendum dolazi do kopernikanskog obrata; Hrvati u BiH trebaju glasati zajedno s Muslimanima za osamostaljenje BiH. Sad se svi iz hrvatskog korpusa, a posebno KC, upiru ljude, koje su uvjerili da trebaju glasati protiv, nagovoriti da glasaju za.

Zašto?

Pa zato što je Tuđmanu puklo pred očima da ukoliko referendum u BiH padne, BiH ostaje u krnjoj Jugoslaviji i od njene podjele ništa.

Ovako glasovima Muslimana i Hrvata referendum prolazi, BiH proglašava samostalnost, Hrvatska je prva priznaje, a istodobno Tuđman “radi zaštite tamošnjih Hrvata” šalje HV u Bosansku Posavinu i krvavi pir u BiH počinje.

Od svih sugovornika iz dokumentarca najbliži razumijevanju suštine događanja u backgroundu je Ž. Puhovski, svi ostali previđaju ono što je suština a odvijalo se u pozadini, da se "Vlasi ne dosjete", jer malo bi bilo onih Hrvata i Srba koji bi ratovali da su znali za što u stvari ratuju.

Malo Hrvata iz Hrvatske ratovalo bi za izgon Srba iz Hrvatske, a usudim se reći nijedan za podjelu BiH.

Nijedan Srbin iz Hrvatske ne bi ratovao za to da se Srbe iz Hrvatske preseli na Kosovo.

A izgon Srba iz Hrvatske je glavni cilj rata u Hrvatskoj!

Tuđman ih ne želi, on je najavio da će “nastaviti tamo gdje su ustaše stali 1945. i istjerati Srbe iz Hrvatske”, a Milošević to zna, njemu ti Srbi trebaju da ih naseli na Kosovo i da tamo, dovodeći koju stotinu tisuća razbiješnjelih Srba, dodatno zaoštri situaciju, kako bi onda mogao koristiti represiju u cilju “spašavanja Kosova za Srbiju”.

Milošević, na tom programu “spašavanja Kosova za Srbiju”, zato što tada nije postojao jedan Srbijanac koji je o Kosovu mislio drugačije, homogenizira Srbijance i dobiva njihove glasove na izborima.

On gubi izbore, vlast i moć tek kad mu je MZ oduzela Kosovo.

Griješe i oni koji misle da je Milošević u početku sukoba kontrolirao JNA, on je kontrolu nad onim što je od JNA ostalo preuzeo tek nakon Kadijevićeve ostavke, a tada je rat u Hrvatskoj već završio i prema Sarajevskom sporazumu JNA je napustila Hrvatsku.

Otkad je Milošević preuzeo JNA nijedan njen vojnik nije više kročio na hrvatsko tlo.

I time je tvorno pokazao da on teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj nema.

Dakle tijek događanja, prije i poslije sastanka u Karađorđevu, intenzivna neposredna i posredna komunikacija, način ophođenja i oslovljavanja dvaju rodonačelnika svaki svojeg ZZP, su sigurni pokazatelji postignutog dogovora o ratu kao sredstvu za postizanje cilja, a to je uspostava etnički čišćih Velike Srbije i Velike Hrvatske na račun susjedne BiH.

Samo intervencija MZ spriječila je da dogovor Milošević – Tuđman ne bude u potpunosti sproveden u djelo, jer prema sporazumu iz Daytona Hrvatska nije u “banovinskim” granicama i RS nije dio Srbije, ali prostori u BiH su etnički očišćeni, a Srbi iz Hrvatske iseljeni.

Komentari

Feniks

Odlično dragi kolega, ovaj puta ste iznad očekivanja.
Što se komentara tiče, Letica vam je to najbolje odgovorio (mislim da je to bilo u prvom "delu")
Vi bi dragi kolega dali lisici da vam čuva kokoši, ustvar, ne bi, ali moram vas malo "braniti".
Vi jako dobro znate istinu, ali Vaše je poslanje da je zamagljujete.

Tko je glasao

Rat je bio dogovoren,ali...

..ovo o čemu Feniks priča, samo je tek druga i sporedna razina rata. Prva, ona glavna, sadržana je u Izjavi visokog oficira UDBE; "Mi smo ovaj rat morali imati"!
Ovaj se rat vodio ne za ono što se trebalo dobiti nego za ono što se bez njega padom komunizma gubilo, a za izgubiti u tranziciji komunisti su imali puno toga.
Zločini komunističkog sustava i njegovih protagonista počinjeni u vrijeme od 1947-1990 bili su kamen oko vrata vladajućih komunista i njihovih "štita i mača; KOS-a i UDBE, prijetili su rumunjskim epilogom. Da bi se spasila kasta komunističkih upravljača od pravde koja je prijetila.
Analitičke službe KOS-a i UDBE u projekciji spasonosnog rata računale su sa 200.000 ljudskih žrtava u njihovom spasonosnom ratu.Na kraju broj žrtava bio je oko 130.000 na što im moramo iskreno zahvaliti.
WW2 je počeo kako danas znamo pučem generala Simovića podpomognutim srbijanskim radikalima koji baš nisu prigrlili kompromisno rješenje tzv. Hrvatskog Pitanja i Britanskim lovom. 45 godina propovjedala se kako znamo neka druga istina. Koliko će trebati da prava istina o tzv. DR izađe na svjetlo dana, ovisi koliko smo spremni vjerovati u laži onih koji izađoše kao pobjednici 1995.

Tko je glasao

Rezultati

Načelno primjedba. Nisam sklon da se prenose youtobe clipovi i onda komentiraju na pollitika.com, to se može raditi izravno na youtoube-u. Feniks tu svakako nije jedini.
Dokumentarac je malo sugestivan zbog naslova: "Dogovoreni rat". Neki govornici su poznati po osobnim sukobima s Tuđmanom. Uglavnom čuje se i druga strana što dokumentarcu daje dozu objektivnosti i legitimnosti.
Pogledao sam ga (još prije tjedan-dva) i mislim da bi primjereniji naslov bio Šarinić-Milošević dogovoreni rat. Jer se Šarinić predstavio kao glavni operativac.

Tako da i kada bi kojim slučajem prihvatio tezu o dogovoru, složio bi se sa zaključkom jednog govornika:
ili dogovora nije bilo
ili je krajnje šlampavo izveden.

Napisao si: "Milošević to zna, njemu ti Srbi trebaju da ih naseli na Kosovo"
Cijelo vrijeme se provlači teza da su Tuđmanu Hrvati iz BiH, Vojvodine... trebali naseliti Liku, Podunavlje, krajeve oko Siska...
A Srbi su bili Miloševiću nužni da popravi neizbježan demografski krah Srba na Kosovu.

Rezultat:
Lika, nenaseljena (50000 stanovnika na 5000km2) prije rata (uz opustošene resurse), Sisačko područje etnički sastav sličan kao prije rata (uz opustošene resurse),
Kosovo više nije dio Srbije.

->Pointer

Tko je glasao

Pointer

Pogledao sam ga (još prije tjedan-dva) i mislim da bi primjereniji naslov bio Šarinić-Milošević dogovoreni rat. Jer se Šarinić predstavio kao glavni operativac.

A Šarinić je, naravno, djelovao bez Tuđmanovog znanja, dogovarao je dogovore isključivo u svoje ime?

Tko je glasao

Mislim da je glavna

Mislim da je glavna Miloseviceva operativka bila Smilja Avramov, pa bi sve mogli nazvati i Sarinic-Avramov- dogovoreni rat;)

Tko je glasao

Premda se u karakterizaciji

Premda se u karakterizaciji nekih događaja iz teksta autora slažem, mislim da je ipak previše blagonaklon prema Miloševiću i ulozi JNA u ratnim događajima u Hrvatskoj.
Griješe i oni koji misle da je Milošević u početku sukoba kontrolirao JNA, on je kontrolu nad onim što je od JNA ostalo preuzeo tek nakon Kadijevićeve ostavke, a tada je rat u Hrvatskoj već završio i prema Sarajevskom sporazumu JNA je napustila Hrvatsku.

Milošević formalno u početku možda i nije direktno kontrolirao JNA, ali je sama JNA prešutno odobravala i podržavala Miloševićeve poteze.
Kroz dokumente i svjedočenja na haaškom sudu u predmetima Martić, pa onda Gotovina, Čermak i Markač, nedvojbeno je dokazano naoružavanje srpskih pobunjenika u Hrvatskoj od 1990.(!) od strane JNA, učešće SDB u organiziranju i "paljenju" pobune, kao i općenito financiranje pobunjenika.
Sve te radnje bi bile potpuno nemoguće bez znanja vrha JNA.

Otkad je Milošević preuzeo JNA nijedan njen vojnik nije više kročio na hrvatsko tlo.
I time je tvorno pokazao da on teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj nema.

Ponovo, JNA se formalno povukla iz Hrvatske, ali su ostavljene tehnika kao i veliki broj oficira JNA rođenih u Hrvatskoj.
Oni su svi sve do sloma pobune 1995. i dalje bili na platnom spisku JNA/vojske SRJ - što je također jasno vidljivo iz transkripata objavljenim od strane haaškog suda o sastancima Vrhovnog saveta odbrane SR Jugoslavije.

citat:

"MOMČILO PERIŠIĆ: Ovo su kadrovska pitanja starešina koje su u vojsci Republike Srpske i Srpske Krajine. Tamo imamo 3.612 ljudi, čiji status novim Zakonom nije regulisan. Da bismo imali uporište, mi smo pripremili da predsednik države, u svojstvu vrhovnog komandanta, izda jedno naređenje kojim bi regulisao status njima kao i starešinama ovde. A da ne bi niko mogao da nam prigovori, mi smo izmislili privremenu formaciju kod nas u Vojsci Jugoslavije Tu ih postavljamo; oni u stvari nisu tu, nego su tamo na dužnostima gde jesu. Mi smo to mogli dati samo vrhovnom komandantu, ali ja to nisam hteo da i vi to ne znate. Moramo stvoriti uporište da Generalštab može po ovim pitanjima da radi donekle u duhu Zakona, iako i ovo nije sto posto po zakonu. Ali, ne vidimo bolje rešenje."

(sastanak održan 11.10.1993.)
cijeli transkript: http://www.e-novine.com/feljton/48652-nee-ratuje-preko-Drine-mar-Vojske....

Tvrdnja autora da Milošević (srbijanska politička elita) nije želio dijelove Hrvatske su također netočne.
Milošević je u ratu u Hrvatskoj vrlo pragmatično postupao - išao je naprijed dok je to bilo moguće - usput veslajući Tuđmana u svakoj prilici.
Granica VIrovitica-Karlovac-Karlobag nije fikcija nego cilj srbijanske politike, što je jasna činjenica pokazana kroz haaška suđenja, kao i kroz biografske knjige mnogih (srpskih) učesnika tih događaja. (B.Jović, V.Kadijević,M.Sekulić, D.Kovačević itd)
SR Jugoslavija nije intervenirala 1995. tokom "Oluje" ne zbog toga što to Milošević i vojni vrh nisu željeli, nego zato što je SR Jugoslavija prvenstveno potrošila devizne rezerve SFRJ kojima je uglavnom financiran rat i srpske "SAO".
Društveni proizvod SRJ je od 49.8111 milijardi dinara (dinara iz 1994. godine), koliko je iznosio 1989. godine, 1995. godine pao na 22.017 milijardi dinara, što predstavlja pad od 55,79%. U istom periodu, dohodak je opao od 38.644 milijardi na 17.944 milijardi, što predstavlja pad od 53,56%.

(Statistički godišnjak Jugoslavije 1999, Savezni zavod za statistiku, Beograd, 1999, str. 124.)

Osim što Si Milošević ekonomski nije mogao dozvoliti ratnu avanturu, kao rezultat toga je i stanje u vojsci:

citat:

"Da vidite kakvo je stanje kod pogonskih sredstava.
Motorni benzin - treba nam toliko, a imamo svega 49 odsto; kod D-2 imamo svega 26 odsto; kod D-2-S-1 za zimske uslove imamo 26 odsto. Kod mlaznog goriva imamo svega 4,2 ili jedan dan rata.
Znači, avijaciju možemo dići i - više je gotovo. Kod ostalih pogonskih sredstava 50 odsto. (...) Dalje, oko hrane. Ukupno, treba da imamo hrane za 30 dana rata, a imamo za 17 dana rata, ili 56 odsto. Ako ovakvo snabdevanje bude, mi ćemo pojesti ove rezerve i kad počne rat moraćemo stanovništvo totalno ispustiti, a Vojsku držati gladnom..."
...
"ako dođe do rata, desiće se sledeće: nećemo imati municije i narod će nas proglasiti nesposobnima za ovo što radimo - mislim na nas Vojsku; ili pak da vojno ne pomažemo Republiku Srpsku Krajinu i Republiku Srpsku..."

Tko je glasao

Postojale su dvije linije među oficirima JNA

Milošević formalno u početku možda i nije direktno kontrolirao JNA, ali je sama JNA prešutno odobravala i podržavala Miloševićeve poteze.
Jednom sam razgovarao s čovjekom koji je u JNA bio kapetan, rekao je kako je on pripadao onima, koji su još vjerovali u ideju opstanka Jugoslavije. Računali su da će prvo obračunati sa "ustašama", koji su došli na vlast u Hrvatskoj, za to vrijeme moraju podnositi četnike, ali će onda obračunati i s njima. Druga strana je od početka stala na stranu Srbije odnosno Miloševića, i ta je pobijedila, pa su "Jugosloveni" očišćeni iz vojske negdje od kraja 1991.. (i on je bio umirovljen). Gledano s hrvatske strane - nema neke rezlike koji su bili motivi, iako su ovi potonji vjerojatno ipak bili manje skloni ratnim zločinima. Nesuglasice su međutim svakako smanjile učinkovitost JNA u ratu u Hrvatskoj.

nedvojbeno je dokazano naoružavanje srpskih pobunjenika u Hrvatskoj od 1990.(!) od strane JNA, učešće SDB u organiziranju i "paljenju" pobune, kao i općenito financiranje pobunjenika.U to nema nikakve sumnje. JNA je, s ovim ili onim motivima, iznevjerila vlastitu zadaću u koju se klala - braniti bratstvo i jedinstvo, ali također i ravnopravnost naroda i narodnosti.

Milošević je u ratu u Hrvatskoj vrlo pragmatično postupao - išao je naprijed dok je to bilo moguće - usput veslajući Tuđmana u svakoj prilici.Čini mi se nesumnjivim, na osnovnu niza svjedočenja, da su Milošević i Tuđman zaista bili dogovorili podjelu Bosne i Hercegovine, i da je tada Milošević bio obećao Tuđmanu da zapravo ne želi dijelove Hrvatske. Milošević je naravno bio u situaciji znatno jačeg i naumio je uzeti sve, što može. Ono što je neobično, jest da je Tuđman Miloševiću vjerovao, a rekao bih i generalima JNA, svojim bivšim drugovima, da može s njima postići sporazum. Tako je u hrvatskoj obrani, kako je rat eskalirao tijekom ljeta 1991., vladao kaos.

Tri godine kasnije, situacija se bitno promijenila, sad je Hrvatska jača. Milošević izgleda donosi odluku da "Krajinu" jednostavno žrtvuje, osim možda istočne Slavonije, pa da brani maksimum koji može u BiH. Srpski vođe u Hrvatskoj pak ponašaju se kao da su i dalje jači i mogu slijediti maksimalne ciljeve i odbijaju plan Z-4, koji im je davao više, nego što su realno po svojoj snazi u tom trenutku mogli tražiti.

Strašno se napuhuju kako su nepobjedivi, a ako izgleda, već su odlučili na bežaniju, pa kad je "Oluja" krenula nakon 12 sati odlučuju obustaviti otpor. Kako izgleda, Srbija odnosno "SR Jugoslavija" im je bila stavila do znanja da im neće pružiti nikakvu potporu.

Hrvatska je tada bila mnogo jača, u ljudstvu 4-1, ali uz takav odnos strana koja se brani, ako je dobro ukopana i moralno čvrsta, može pružati dugotrajan otpor (u Vukovaru, daleko lošiji odnos). Da su pružali otpor deset dana (na Baniji su pružili otpor, ali treći dan im je HV zašla za leđa i našli su se u okruženju), diplomatski pritisci iz svijeta vjerojatno bi prisilili Hrvatsku na obustavu ofanzive i pregovore. Vojnici su izgleda bili sumnjičavi, Tuđman vrlo samouvjeren da se operacije mogu završiti i za manje od šest dana, što se i ostvarilo. Znajući da su Milošević i Tuđman stalno bili u vezi, nameće se da je neka vrsta dogovora postojala, da je Milošević nekako dao na znanje da neće pokušati braniti "RSK", a to su samo najviši funkcionari RSK znali.

E sad, može se spekulirati, Tuđman je nešto ipak morao obećati zauzvrat - možda da neće nastaviti ofanzivu u BiH, čega se međutim nije držao, ali je prodor prema Banjaluci kasnije ipak zaustavljen - pod pritiskom iz svijeta, ili se Tuđman s time nije gnjaviti - vojno su, koliko sam stekao utisak, HV, HVO i ABiH mogli osvojti cijelu sjevoerozapadnu Bosnu, ali nastao bi egzodus, još mnogo veći broj izbjeglica nego iz Hrvatske, ogroman diplomatski pritisak na Hrvatsku i BiH...

Neke vrste dogovora su svakako postojale, ali su se mijenjale s vremeno, a svakako su bile u igri "fige u džepu", osim možda kod Tuđmana u ono prvo vrijeme kad je, kako rekoh, Miloševiću vjerovao. To je igra na osnovu snage, taktiziranje, kad imaš snagu - uzmeš ono što možeš, kad nemaš ili si nesiguran - sklopiš dogovor ("Ako ne može drugačije, onda ćemo pošteno"), kojeg ćeš prekršiti, ako ocijeniš da ti se isplati...

Tko je glasao

@Zoran Oštrić

Pa daj se opameti, kakav prodor prema Banja Luci, kad tamošnji Srbi "izgone" Hrvate iz Banja Luke tek pošto su im hrvatski Srbi "oslobodili" prostor u Krajini.

Možda su zapovjednici HV na terenu to i željli, možda je i bilo ostvarivo, ali za to sigurno nije bilo Miloševićeve suglasnosti, pa je Tuđman izmislio američku zabranu ulaska HV u Banja Luku.

Tko je glasao

Dayton

Izgon Hrvata iz Banja luke počeo je davno prije Oluje.
Stanovništvo iz Knina zasigurno nije željelo izbjeći u kolovozu 95 u Banja Luku, jer je i tamo bilo nesigurno.
Nije Tuđman ništa izmislio, dobili smo zeleno svijetlo za Oluju tek nakon što je Bihać bio pred padom. I Banja Luka se našla u poluokruženju i svijet nije davao zeleno svijetlo za još jedan masovni egzodus stanovništva.
Tuđman je riješio hrvatsko pitanje, te se tada iz tih osnova pristupilo i postigao se Daytonski sporazum.

->Pointer

Tko je glasao

@Pointer

Da?
A kad je ono počelo masovno iseljavanje kod Davora?

Veče uoči "Oluje" Hrvoje Šarinić dobiva suglasnost od Miloševića samo za sektore Sjever i Jug.
Da smo pokušali ući u Banjaluku mislim da bi Istočna Slavonija bila za nas izgubljena.
Dakle nisu nas Ameri spriječili, Tuđman je spriječio.

Tuđman je riješio što?
Iselio Hrvate iz najhrvatskijih (Srednja Bosna) i najbogtijih (Bosanska Posavina) dijelova BiH, a Hercegovci, eno, uživaju tri svijeta u Federaciji.
Važno je da su "riješeni", doduše njih bih i ja tako riješio.
Samo im ne bih dao sav onaj silni novac koji se u HR HB, a ustvari Hercegovcima, "prelio" iz Hrvatske.

Tko je glasao

BiH

"Da smo pokušali ući u Banjaluku mislim da bi Istočna Slavonija bila za nas izgubljena"
Zanimljivo pitanje o kojem bi s nekim članovima foruma volio raspravljati. Možda bi se i mogao složiti s ovom tvrdnjom, no mislim da je tu puno veći faktor međunarodna zajednica nego Milošević. To samo pokazuje kako u ratu treba čim više pregovarati. I time je Tuđmanov uspijeh mirne reintegracije Podunavlja (bez ljutskih žrtava) jako jako velik.
Ovime zapravo demaniraš i sam sebe. Da je Tuđman bio trgovac dao bi Vukovar za Banja Luku. Ovako ga kako vrijeme odmiče smatram birljantnim vođom. Sačuvao je teritorijalnu cjelovitost Hrvatske, pomogao je BiH ukupno i Hrvatima na tim prostorima koliko je mogao.
Uostalom zašto je Izetbegović potpisao konfederaciju s Tuđmanom, a ne s Miloševićem!?

"Iselio Hrvate iz najhrvatskijih (Srednja Bosna)"
Najhrvatskija općina prema popisu iz 1991 u cijeloj SFRJ bile su Grude.

->Pointer

Tko je glasao

@Pointer

To samo pokazuje kako u ratu treba čim više pregovarati.
Strašno poametno ....
Važno je da nije trebalo pregovarati da do rata ne dođe.

Gledaj, da sam htio napisati da je Srednja Bosna bila regija s najvećom hrvatskom zastupljenošću, što nije istina, onda bih tako i napisao, napisao sam ono što sam napisao zato što Grude nisu kolijevka hrvatstva. Nikad bile, niti će ikad biti.

Tko je glasao

Koljevka

U tom kontekstu koji si napisao ispada da su svaki pregovori u ratu krimen.
Ako si ti napisao da je srednja Bosna koljevka Hrvatstva onda ti moram reći da si zbunio desnicu, a vjerujem i ljevicu.

Uglavnom zbilja nitko nije implicirao u cijelom filmu je rat kao takav dogovoren: Primjerenije bi bilo nasloviti: "Dogovori u ratu"

->Pointer

Tko je glasao

@Pointer

Uglavnom zbilja nitko nije implicirao u cijelom filmu je rat kao takav dogovoren: Primjerenije bi bilo nasloviti: "Dogovori u ratu"

Dobro, hajde ti meni onda reci, tko bi i kako bi, bez rata, istjerao gotovo dvije trećine Srba iz Hrvatske?
Nitko se od njih ne bi iselio zato što je "mrzio sve hrvatsko".

Dogovori u ratu nisu zločin, ali dogovori o pokretanju rata za postizanje zločinačkih ciljeva, jesu zločin, jer etničko čišćenje jest zločin protiv čovječnosti, da opseg i vrstu ratnih zločina koje su sve strane u sukobu činile i ne spominjem.

Čitaj obrazloženje Haaških presuda ili "političke kvalifikacije" kako bi ih "vrhunski pravno obrazovani" hrvatski predsjednik nazvao, tako da ih ne mora priznati i da ih može po volji komentirati, one ti obrazlažu što je zločin i zašto je zločin.
Dokazuju i to vrlo uspješno (to hrvatsku vrhušku najviše boli) da je postojala namjera, ma ne za osamostljenje Hrvatske, već za provođenje zločinačkog projekta "Humano preseljenje naroda i razmjena teritorija", a taj se projekt bez rata nije moglo ostvariti.
Zato su Milošević i Tuđman zločinci, a ne zato jer su se dogovarali/pregovarali u ratu.

Tko je glasao

Feniks, Srbijanci su izjavili

Feniks,

Srbijanci su izjavili da ne žele u dokumentima imat šahovnicu i da svi moraju živjeti u jednoj državi.

Tko je glasao

@skviki -naučiti već jednom

- Srbijanci su Srbi iz centralne Srbije, a ima još:

Srbi iz KIM,

Srbi iz Vojvodine,

Srbi iz BIH,

Srbi iz Hrvatske i prognani iz iste,

Srbi iz Crne Gore,

Srbu u dijaspori .

Nije mnogo , Skviki, zapamti !

Tko je glasao

BaneBGD, Srbija=Srbijanci,

BaneBGD,

Srbija=Srbijanci, Austrija=Austrijanci, Slovenija=Slovenci, Makedonija=Makedonci. Kak se bute vi sami nazivali je vaša stvar, ja sam tak učil u školi, pa vas bum tak i zval.

Tko je glasao

U ove tri godine, bar 10 puta je ta tema bila spomenuta

Hrvatska = Hrvatijanci? Ili Hrvatanci? :) Nemojmo zaboravit' indijance Kroatane. :))

Skviki druže, kako naš drug Bane reče - mora da si bežao za časa! Sasvim te sigurno tako u školi nisu učili!

Hrvatski jezični portal kaže kratko i jasno:
Srbijanac = Srbin iz Srbije, usp. Préčanin

Ako proguglaš (čuo si za google?) riječ "Srbijanac" vidjet ćeš da se uvijek tako koristi.

Kako sam čitao neke povijesne izvore, uvjeravam te da je ta terminološka razlika bila uobičajena barem negdje iz druge polovice 19. stoljeća.

Tko je glasao

Skviki-kec

Mora da si ponavljao ili bežao sa časa.

Ma, ne, nisi shvatio, to je!

Tko je glasao

jeje

Srbi od Tokia do Milvokija, a Srbija velika ko Nokia:):):):)

Tko je glasao

@grdilin

Možda je velika kao Nokia, ili misliš kao Novak, ali je Hrvatska kao USB !

Sada ozbiljno !

Meni je, do pre nekih 10-ak godina, to blo isto, dok mi neki Srbin iz Vojvodine, nije objasnio razliku.

Tada i sada mi je to čudno, ali je definitivno tako.

Tu podelu nisu izmislili Srbijanci(?), već drugi Srbi.

Tko je glasao

Bane

Očito nisi shvatio šalu, a opet istinu.
Hrvatska je ostala u USB granicama, a Srbija nije.

Nego ne zanima me baš ovakvo .ajebavanje.

Tko je glasao

@Skviki: sumnjam da se ijedan SRBIJANAC ikada time bavio

Srbijanci su izjavili da ne žele u dokumentima imat šahovnicu
Nijedan Srbijanac naravno nema niti je ikada u dokumentima imao šahovnicu.

Tko je glasao

Tuđmanova mentalna bespuća

Uzalud vaše paralele, nije to to. Geostrategija Balkana nema veze s Tuđmanom osim po glupostima...

Tko je glasao

Golgota, Pa linija

Golgota,

Pa linija Virovitica-Karlobag, je čudna podjela BiH.

Da su je Tuđman i Milošecvić htjeli podjelit, podjelili bi je za tjedan dana.

Tko je glasao

@laufer

Kad meni netko makar i poluozbiljno samo spomene Šešelj-Lošinu liniju K-K-V poglašavajući je Miloševićevim nastojanjem, ja ga više ne smatram ozbiljnim sugovornikom.
Sve odluke je u Srbiji donosio samo Milošević i isključivo Milošević, mišljenja drugih su potpuno irelevantna.
O čemu je u Srbiji za vrijeme rata odlučivao Šešelj?

Dakle Miloševiću su hrvatski Srbi trebali iključivo za ono za što sam napisao, nije mu trebao hrvatski teritorij, pogotovo ne zemlja bez ljudi.

Tko je glasao

@Feniks

Kad meni netko makar i poluozbiljno samo spomene Šešelj-Lošinu liniju K-K-V poglašavajući je Miloševićevim nastojanjem, ja ga više ne smatram ozbiljnim sugovornikom.

Pa sad, Milošević nije pisao memoare, ali zato su to činili ljudi oko njega.
Citirajući ga.
Spomenute "zapadne granice Srbije" je, između ostalih podržavao i Kadijević (nemam ovdje njegovu knjigu, pa ne mogu konkretno citirati), što je i vidljivo kroz vojne planove, ciljeve i raspored JNA tijekom 1991.
Istina, on je to vidio kao "krnju Jugoslaviju", ali je kroz to viđenje de facto bio na Miloševićevoj liniji.
I Milošević je ispočetka laprdao o "Jugoslaviji" i "obrani Jugoslavije".

O čemu je u Srbiji za vrijeme rata odlučivao Šešelj?

Tko spominje Šešelja?

Dakle Miloševiću su hrvatski Srbi trebali iključivo za ono za što sam napisao, nije mu trebao hrvatski teritorij, pogotovo ne zemlja bez ljudi.

Ja sam naveo neke činjenice i izvore koje opovrgavaju tvoju tvrdnju, u svjedočenjima i konkretnim dokazima tokom procesa Martiću, Gotovini, Miloševiću, Perišiću, Mrkšiću, Šljivančaninu ima toga koliko hoćeš, a što jasno pokazuje Miloševićeve ciljeve u Hrvatskoj - oduzimanje trećine teritorije.

Tvoja tvrdnja da "nije želio teritorije" je stvarno revolucionarna, jer se rat vodio isključivo zbog teritorije - onog trenutka kada je Miloševiću bilo jasno da nema ništa od teritorije, pucao mu je prsluk za Srbe u Hrvatskoj.

Istu politiku Srbija danas vodi na Kosovu - baš ih briga za kosovske Srbe (osim na riječima), važna im je isključivo teritorija Kosova.

ps. onoga tko nakon kninskih balvana 1990. "JNA" smatra "regularnom" i "jugoslavenskom" ja također ne smatram ozbiljnim sugovornikom

Tko je glasao

@laufer

Da išta znaš, onda bi znao i to da su kninski balvani bili policijsko a ne vojno pitanje.

Ako se ikad objave transkripti Tuđman-Miloševićevih razgovora u Karađorđevu i Tikvešu, koju ćete onda pjesmu pjevati da mi je znati.

Tko je glasao

Feniks, Da išta znaš, onda bi

Feniks,

Da išta znaš, onda bi znao i to da su kninski balvani bili policijsko a ne vojno pitanje.

Čuj, kaj nisi ti več napisal da se je JNA umješala zbog paravojnih postrojbi, a sad kažeš da je ipak bila hrvatska policija. Kaj i tu smatraš pod paravojsku.

Tko je glasao

@Skviki pa kako nisi shvatio

@Skviki pa kako nisi shvatio da su za Feniksa pripadnici paravojske bili prognanici i izbjeglice koje su deportirane s teritorija paradržave čiju je granicu čuvala zločinačka JNA domaći pobunjenici i uvezena bagra iz Srbije.

Vrijeme je Skviki da prestaneš sumnjati u Feniksove mentalne sposobnosti i lijepo ga zamoliš da ti pokaže potvrde koje su mu izdali specijalisti Jovan Rašković i Radovan Karadžić.

Nakon toga mislim da će svima nama biti jasnije zašto Feniks ne vidi što piše u

http://www.24sata.hr/news/kronologija-dogaaja-bilo-je-jasno-da-srbi-zele...
http://www.24sata.hr/tagovi/balvan-revolucija-35260
http://www.24sata.hr/news/kronologija-dogaaja-bilo-je-jasno-da-srbi-zele...

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

Kuki, Feniks je bil u nekom

Kuki,

Feniks je bil u nekom drugom filmu. Vidiš da i BaneBGD, spominje Neretvu, Sutjesku i napad na Drvar. To su ljudi koji još nisu izašli iz šume.

Tko je glasao

@kukljica - film

Ajmo radije gledati, bitku na Neretvi, Sutjesci, Kozari, Partiz.eskadrilu, Valter brani Sarajevo i jer, da, da je dosadno!

Zar ćeš, do kraja života, biti u tom filmu!

Tko je glasao

@BaneBGD crni sine pa nisam

@BaneBGD crni sine pa nisam ja, već si ti počeo spominjati i prizivati se na NOB, bitku na Neretvi, Sutjesci, Kozari, Partiz.eskadrilu, Valter brani Sarajevo i njihove sponzore Kadijevića, Adžića i ostalu bagažu!

"Što vrijedi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu!"

Tko je glasao

@kukljica

Nije mi bila namera, uopšte, bilo kakva ratna priča?

Tko je glasao

BaneBGD, Zar ćeš, do kraja

BaneBGD,

Zar ćeš, do kraja života, biti u tom filmu!

Ko prvo si pogledaj naslov dnevnika i onda ga dobro pročitaj. Takvog manipulacijskog smeča ti mi imamo svaki drugi dan. Pokušava se svim silama proturiti teza da su svi jednako krivi i da je rat dogovoren.

Napadnuti smo od strane velikosrpske politike i domačih srbijanskih četnika, a to ti je film, koji ne želite gledat.

Tko je glasao

Da išta znaš, onda bi znao i

Da išta znaš, onda bi znao i to da su kninski balvani bili policijsko a ne vojno pitanje.

Točno.
Zato je MUP Hrvatske pod prijetnjom rušenja policijskog helikoptera od strane MiG -a JNA vraćen sa intervencije protiv balvanaša u Kninu.

To je bilo jasno svrstavanje na stranu pobunjenih Srba, a ti reci što hoćeš.

Da se JNA nije umiješala, Martić i kolovođe pobune bi bili tamo gdje im je i mjesto,
I puno toga lošeg se možda ne bi desilo.

Ako se ikad objave transkripti Tuđman-Miloševićevih razgovora u Karađorđevu i Tikvešu, koju ćete onda pjesmu pjevati da mi je znati

Ja ne sumnjam da su razgovarali, Tuđman je i vjerovao u Miloševićeve bajke, čak dok je JNA razvaljivala Vukovar, on je još (po Šariniću) fantazirao o dogovoru s Miloševićem.
Milošević je bio po političkim sposobnostima daleko ispred Tuđmana i to je debelo koristio. Uspješno je veslao sve - od Tuđmana, preko vlastitog naroda do europskih političara.

Blefiranje i izigravanje frajera jedino mu nije prošlo kod Amera - koji su ga vrlo brzo i efikasno 1999. stavili na mjesto.

Tko je glasao

@laufer

Zato je MUP Hrvatske pod prijetnjom rušenja policijskog helikoptera od strane MiG -a JNA vraćen sa intervencije protiv balvanaša u Kninu.
To je bilo jasno svrstavanje na stranu pobunjenih Srba, a ti reci što hoćeš.
Da se JNA nije umiješala, Martić i kolovođe pobune bi bili tamo gdje im je i mjesto,
I puno toga lošeg se možda ne bi desilo.

Da, zanimljivo?
U svaki od spomenutih helikoptera je stalo po 8 specijalaca ...
I ti bi slamao klninsku pobunu s 8 specijalaca?
Helikopteri su vraćeni radi toga jer njihov let nije bio prijavljen kontorli leta koj je bila u nadležnosti JNA.
I na kraju u tim helikopterima nisu bili specijalci.

General Špegelj je pripremio izuzetno ozbiljan plan za slamanje kninske pobune sa ukupno pet brigada TO, tri u akciji i dvije u pričuvi. Taj plan Tuđman nije odobrio, optužujući Špegelja da želi rat.
A i on je bio bezveznjak; ići angažirati desetak tisuća ljudi za ono što bi kojekakvi lauferi i grdilini riješili s 16 specijalaca!?

Tko je glasao

@Feniks

Da, zanimljivo?
U svaki od spomenutih helikoptera je stalo po 8 specijalaca ...
I ti bi slamao klninsku pobunu s 8 specijalaca?

S tobom je prilično teško razmjenjivati mišljenja, jer na činjenice i podatke odgovaraš nepotvrđenim teorijama zavjere i ispraznim diskvalifikacijama;

Ali, ajde:
Govorimo o kolovozu 1990, kada pobuna još nije bila toliko raširena, pobunjenička vlast nije još učvršćena.
U cijeloj priči nije važan broj pripadnika MUP Hrvatske , nego činjenica da je JNA spriječila intervenciju policije protiv onih koji su zauzeli policijske stanice, ometali saobraćaj u jeku turističke sezone i maltretirali putnike.
I pobunili se protiv, na demokratskim izborima, izabrane vlasti u Hrvatskoj.
JNA je spriječila policiju da obavlja svoj posao i de facto stala na stranu pobunjenika, kupujući im vrijeme - dok ih bolje ne organizira i naoruža.

Kada se već pozivaš na generala Špegelja, evo kako je on procijenio snage pobunjenika u rujnu 1990. kada je pravio prvi plan za slamanje pobune u Kninu:

"Policijska (milicijska) postaja u Kninu imala je oko 70 policajaca, od čega su dvije trećine bile na redovnim dužnostima, a trećina kod kuće, na bolovanju itd. U samoj postaji ni u jednom trenutku nije bilo više od 20 do 25 policajaca Svi objekti koje je trebalo zauzeti bili su u relativno malom krugu, čak je i privatni stan Milana Martića bio nedaleko od policijske postaje."

...

"Plan je bio vrlo jednostavan: 12 autobusa različite veličine i oko 15 putničkih vozila ulazi u Knin iz navedena tri smjera, a sve u autobusima maskirano je kao da se radi o odlasku na odmor ili povratku s njega. U svim autobusima i putničkim automobilima organizirano je djelovanje za slučaj da neka patrola policije iz Knina pokuša izvršiti kontrolu autobusa. Bio je predviđen način svladavanja takve patrole i njen smještaj u autobusu".

(M.Špegelj: "Sjećanja vojnika")

Dakle, ne radi se o nikakvih "desetak tisuća vojnika".

U to vrijeme bilo bi dovoljno "udariti u glavu", pokupiti Martića i par kolovođa i sve drugo bi bilo puno lakše.
Toga je bila svjesna JNA i naravno da je spriječila takav razvoj situacije, ne dozvoljavajući let helikoptera.

Primjer je (kasnija) akcija hrvatske policije u Pakracu, gdje su pobunjeni Srbi također zauzeli policijsku postaju, ali su stvari "dovedene u red" prije nego što je JNA uspjela postaviti tzv "tampon zonu", zapravo zaštititi pobunjenike.

Ovo o kontroli leta je smiješno.

Sprečavanjem hrvatske policije da obavi - kako si i sam naveo - policijski posao, JNA se jasno stavila na stranu pobunjenika, dakle zauzela stranu.
Time je izgubila pravo nositi pridjev "jugoslavenska" i pretvorila se u ono što je za koji mjesec i službeno postala: srpska vojska.

Tko je glasao

JNA je srušila Jugoslaviju, koju je navodno branila.

Zato je MUP Hrvatske pod prijetnjom rušenja policijskog helikoptera od strane MiG -a JNA vraćen sa intervencije protiv balvanaša u Kninu. To je bilo jasno svrstavanje na stranu pobunjenih Srba, a ti reci što hoćeš.
Da je, kojim slučajem, JNA stvarno bila neutralna, ona je tada mogla spriječiti policijsku akciju MUP-a Hrvatske, da ne dođe do krvoprolića, ali nakon toga odmah narediti srpskim ustanicima da maknu balvane, da ne uništavaju jugoslavensku reputaciju u svijetu i jugoslavnesku privredu (turisti su počeli masovno bježati). Mogla bi im garantirati da će ih braniti od "ustaša", ako ih napadnu, ali da isto tako sami ne smiju raditi pizdarije.

(Primjer je bugarska vojska, koja ima tradiciju vjernosti onome tko ima političku vlast, kakva god bila. U rujnu 1944. gotovo cijela vojska disciplinirano je prihvatila da su im najednom SSSR i NOVJ prijatelji, a Nijemci neprijatelji, i u nekoliko dana su okrenuli oružje i marljivo se borili protiv Nijemaca do kraja rata. Neke jedinice u Makedoniji otkazale su poslušnost, s njima je NOVJ brzo obračunala. Također, 1992. grupa tvrdolinijaša pokušala je državni udar, ali vojska, na koju su računali, odbila im je poslušnost.)

No naravno, znamo da je JNA aktivno poticala i pomagala pobunu Srba u Hrvatskoj. Kasnije, kako su započinjale pobune u pojedinim područjima, JNA bi nakon prvih akcija srpskih ektremista u navodno neutralnoj ulozi spriječila intervenciju hrvatskih snaga. To je bilo taktički važno, da se ekstremistima, koji su se sad našli iza sigurnog štita, da vremena, da učvrste svoju vlast i obračunaju s kolebljivima. Jedan moj poznanik iz Knina, koji je govorio protiv pobune, bio je ujesen 1990. prisiljen pobjeći u Beograd, kasnije je otišao kao izbjeglica u Švedsku. Isti scenarij je bio 1992. u BiH. Nipošto nisu svi Srbi od početka bili za oružani ustanak - trebalo ih je planski dovesti u bezizglednu sitaciju.

JNA snosi glavnu krivicu za sve žrtve i razaranja u Hrvatskoj i BiH:

Tko je glasao

Malo mi je nategnuta ova

Malo mi je nategnuta ova logika - kako JNA nije ratovala jer nije imala nafte i municije...

Zna se da se, ako se hoće, novaca za rat uvijek pronađe.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Malo mi je nategnuta ova

Malo mi je nategnuta ova logika - kako JNA nije ratovala jer nije imala nafte i municije...
Zna se da se, ako se hoće, novaca za rat uvijek pronađe.

Prema nekim izvorima, Srbija je samo tijekom 1993.godine na pomoć "Krajinama" potrošila 1,27 mlrd dolara.
Tokom 1993. godine inflacija u Srbiji je dostigla vrhunac, tako je u siječnju iznosila 313.563.558% Cijene su se u prosjeku povećavale 62% dnevno, 2% na sat, 0,029% u minuti.
Rezultat takvog ekonomskog stanja je i apatija stanovništva i potpuna nezainteresiranost za "braću preko Dunava".
Ne treba zaboraviti da je tokom rata 1991, kada je Srbija bila relativno vojno uspješna i apsolutno nadmoćna, odziv na mobilizaciju u Srbiji nije bio iznad 50%, a u samom Beogradu ispod 15 %.
(u Hrvatskoj iznad 80%)

Kakav bi tek odziv bio u puno gorim uvjetima 1995, ne treba ni sumnjati.

Dalje, međunarodni faktori nisu bili skloni Srbiji, dapače, Zapad ne samo da je žmirio na naoružavanje HV, nego je aktivno učestvovao u obuci.

Milošević je imao i neobjavljeni rat na Kosovu, gdje je svakog časa moglo puknuti i vojni resursi su mu bili potrebni za tamošnju intervenciju.

Osim toga, HV je 1995. bila "konkurentna" Vojsci SRJ, uz apsolutnu nadmoć na moralnom i voljnom planu.

Sve su to faktori koji su odlučili o pasivnosti SRJ tijekom "Oluje".

Kao što sam rekao gore, Milošević je pragmatično vodio politiku - shvatio je da nema mogućnosti zadržati "RSK" i jednostavno je pustio niz vodu, jer je na listi prioriteta bilo:
1. zadržati vlast
2.Kosovo
3.BiH (RS)
4 RSK

Kako su se okolnosti mijenjale, tako je i reducirao ciljeve.

Tko je glasao

NATO

"Osim toga, HV je 1995. bila "konkurentna" Vojsci SRJ, uz apsolutnu nadmoć na moralnom i voljnom planu."

Zaboravio si, sitnicu, pomoć NATO-a (malo li je), a to je kjučno za dizanje morala i konkurencije.

Pa ni oni nisu smeli ući kopnenim trupama u Srbiju.

Nema veze, samo hrabro, teorija je donekle dobra, ali ti je navedeni citat bezveze.

Tko je glasao

Pretpostavljam da Laufer nije mislio na apsolutnu nadmoć

"Osim toga, HV je 1995. bila "konkurentna" Vojsci SRJ, uz apsolutnu nadmoć na moralnom i voljnom planu." (...) Nema veze, samo hrabro, teorija je donekle dobra, ali ti je navedeni citat bezveze.Ukupno gledano HV, pa čak ni zajedno sa HVO i ABiH nije nadmoćan - da je recimo, hipotetski, Hrvatska tada pokušala prodrijeti na teritoriju Srbije ili Crne Gore, zauzeti istočni Srem ili Boku Kotorsku, situacija bi se učas okrenula. Ali Vojska SRJ je ta koja ratuje na tuđem teritoriju, linije snabdjevanja su dugačke i nesigurne, borbeni moral je nizak.

Tko je glasao

@BaneBGD

Bane, ja ne umanjujem tadašnju vojnu moć SRJ, samo sam naveo neke nesporne činjenice - moral (voljni moment) je apsolutno bio na hrvatskoj strani.
Činjenica da veliki broj Srba iz Srbije nije želio učestvovati u ratu u Hrvatskoj, zapravo im služi na čast - shvaćali su da je RSK bedastoća i nisu željeli učestvovati u agresiji.

Uostalom, ni Srbi iz "RSK" baš nisu pokazivali neki borbeni entuzijazam, pa ih je policija od srpnja do rujna 1995 kupila po Srbiji i vraćala silom u Hrvatsku i BiH.
Jedni su prebacivani u mesto Erdut u Istočnoj Slavoniji, gde se nalazio kamp Srpske dobrovoljačke garde pod komandom Željka Ražnatovića Arkana, a drugi preko Bijeljine i Janje za Manjaču u Republiku Srpsku, takođe u kamp Srpske dobrovoljačke garde.

"U kampu su bili izloženi malteretiranju i poniženjima. Metode “kažnjavanja” kojima su bili podvrgnuti za “prestupe” koje nisu počinili duboko su vređale ljudsko dostojanstvo. Terani su da trče u krug, noseći kamen težak i po 20 kilograma nazvan “Gospodin Disciplina”, kojem su morali da se poklone pre nego što ga uzmu i da to isto ponove prilikom spuštanja. Zatvarani su i vezivani u pseće kućice i terani da se oglašavaju lajući poput psa. Goli do pasa vezivani su za jarbole od zastava i po više dana. Ovo nasilje primenjivalo se kao instrument prinude prema izbeglim i prognanim licima i imalo je za cilj ulivanje straha i slamanje njihove ličnosti."

...

"Od oko 10.000 prinudno mobilisanih izbeglica, samo oko 1.000 je u zakonom propisanom roku podnelo tužbe za naknadu nematerijalne štete. Razlog tome bio je strah od daljih progona od strane režima Slobodana Miloševića, kao i strah od Arkana i njegovog komandnog kadra. Nije bez značaja ni činjenica da je reč o prognanim licima koja su, zbog loše ekonomske situacije u Republici Srbiji, bila prinuđena da se bore za golu egzistenciju i da većina njih nije imala materijalnih sredstava i informacija o tome da bi parnične postupke za naknadu pretrpljene nematerijalne štete trebalo pokrenuti u zakonom propisanim opštim rokovima zastarelosti naknade ove vrste štete."

...

"U postupcima za naknadu štete, koji su pokrenuti do 2000. godine, sud je nesumnjivo utvrdio odgovornost organa Repubilke Srbije za nastanak štete koja se ogleda u pretrpljenom strahu i pretrpljenim duševnim bolovima zbog povrede časti, slobode i prava ličnosti, te je obavezana Republika Srbija da tužiocima (izbegla/prognana lica koja su podnela tužbu) nadoknadi pretrpljenu štetu."

izvor: "Posledice prinudne mobilizacije izbeglica 1995", Beograd 1996.

Misliš da je to bila "voljna" vojska?

Što se tiče "konkurentnosti" - kada je bila na vrhuncu vojne moći (1991), sa svim zalihama i tehnikom , "JNA" je trebalo tri mjeseca da uzme Vukovar.
Slažeš se da je 1995. vojna moć SRJ (u odnosu na 1991) opala, a da je HV višestruko ojačala?
Uz pomoć Zapada, prvenstveno Sjedinjenih Država, što sam i naveo.

Milošević je jednostavno sve to uzeo u obzir (i ono što sam prethodno u postovima neveo) te zaključio da je šansa u uspjeh blago rečeno dvojbena.
Tim više što je Hrvatska priznata u republičkim granicama i što bi bilo kakav otvoreni angažman bila jasna agresija, što bi moglo povući i neke druge konzekvence.

Tko je glasao

@laufer

Rekao sam već da je post dobar a za drugo se nismo razumeli.

Doktrina eventualnog partizanskog rata (ako bi do toga došlo) je bila odradjena sa ukopavanjem u zemlji svih ratnih potrebština (zaliha) na mnogo mesta po celoj zemlji, za dugi period.

Bez zaliha vojska nikada nije ostala, što se moglo videti kod NATO napada.

Toliko je PVO dejstvovala, da je to ličilo noću na laserske video igre, dok god su napadi trajali.

Nekada im je trebalo i po 20 min. da se usude spustiti na visinu za gadjanje.

Pa onda dejstva po Kosovu!

Jedino je avijacija bila mala i zastarela (neodržavana) i smešno je uopšte pričati o njoj, naspram NATO-a.

Znači zaliha i oružja nikada nije nedostajalo a u ovom slučaju ni motivacije.

Čak je posle, valjda u partnerstvu za mir, traženo da se uništi - smanji ogroman arsenal.

Svaka ti čast na informacijama, mora da se baviš time.

Tko je glasao

dodatak

Već sam pisao o tome da ljudi odavde, većinski, nisu hteli ići u rat, ali to mnogima ne ulazi u glavu.

Ko je hteo čuti, mogao je, a kome to iz nekog razloga ne odgovara, žao mi je.

Tko je glasao

"Prečani" su duplo popušili

Prvo su ih "ložili" s jogurt revolucijom i velikosrpskom retorikom, da bi im na kraju jedva pružili utočište kao neželjenim "dođošima", jer nisu imali izbora.

Ta je velikosrpska retorika, pored Francekove šahovnice i neupitne proustaške retorike i simbolike pala na plodno tlo.

Youtube je krcat dokazima o tome - kako su Srbi iz Srbije dočekivali "braću". Sjećam se jednog... Oliver Mandić, član Arkanovih postrojbi, prijeti se kako izbjeglice neće moći mirno piti kavu na Terazijama, nego će u boj u Bosnu...

Ne zamjerite, ne da mi se tražiti taj link... uvijek mi se zgadi život kad pregledavam mučna videa tog tipa...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nisam sigurna da Hrvati ne bi

Nisam sigurna da Hrvati ne bi ratovali s ciljem protjerivanja Srba i dijeljenjem BIH - uostalom, neki se i na ovom portalu otvoreno time busaju... Istina, vjerojatno mobilizacija ipak ne bi bila toliko masovna.

Nisam baš niti sigurna da Srbija nije imala teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj, jer neki se tamo time još i sad busaju...

A JNA... doista ti preporučam da preispitaš svoje stavove. Tvoje viđenje JNA demantira - Vukovar. To valjda ne moram detaljno elaborirati. Al' evo, makar u grubo: taktika spaljene zemlje nad gradom prepunom civila i prepuštanje grada nakon njegovog pada četničkom orgijanju. To nije bila ona vojska o kojoj su ti pričali na partijskim sastancima i okupljanjima rezervnih vojnih starješina.

S ostatkom analize se uglavnom slažem - izbacivanje Srba iz Krajine, njihovo naseljavanje na Kosovo i bosansku posavinu, prethodno očišćenu od Hrvata i Muslimana... Čišćenje Vojvodine... Odvratan etnički inženjering kojem nema premca u modernoj Europi... Tisuće upropaštenih života, rasturenih porodica, uništene imovine, a kad se vidi zašto i u ime čega - dođe čovjeku zlo!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Bigulica

Samo polako, priča ne počinje onda kad se već srpska pobuna u Hrvatskoj rasplamsala, nego puno prije.
Oni što se ovdje busaju su zločinci ravni arkanovcima i drugim desperadosima pridošlim iz Srbije, samo s hrvatskim predznakom i od njih ne bi mogla sastaviti dvije brigade ...

Za vrijeme rata protiv Muslimana brojni vojnici ali i čitave brigde HV odbijale su ići u BiH, a za vrijeme "Oluje" dijelovi hrvatske specijalne policije odbili su prijeći granicu s BiH.

Ja nisam napisao da nitko iz Srbije nije imao teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj ili da ih tamo nitko ni danas nema, ali to je već pitanje folklora, ravno onima iz hrvatskohg nacionlnog korpusa koji laprdaju o "hrvatskom Zemunu" ili "hrvatskoj Boki", pa to zato ne znači da Hrvatska ima teritorijalnih pretenzija prema Srbiji ili Crnoj Gori, onaj tko je odlučivao u Srbiji
nije imao teritorijalnih pretenzija, a njegova se slušala.
Pa i kad načelnik generalštaba VJ, general Perišić, za vrijeme "Oluje" poručuje onima u tzv. RSK da VJ nema snaga za intervencijku na strani Srba u Hrvatskoj, onda on ne iznosi svoj stav, nego stav svojeg vrhovnog zapovjednika, a tko je on bio valjda se možeš dosjetiti.
Taj je i veče uoči "Oluje" obećao H. Šariniću da se VJ neće miješati, samo neka se ne napada Istočna Slavonija.
I bi tako!

Vukovar ...
Što je to po tebi JNA, još uvijek jedina legalna OS države, u to doba subjekta međunarodnog prava i punopravne članice OUN, koju su ustav i zakoni obavezivali na zaštitu teritorijalnog integriteta SFRJ (otcijepljenje Hrvatske je narušavanje teritorijale cjelovitosti SFRJ), trebala raditi u uvjetima kad je hrvatska parvojska napada i konkretno u Vukovaru ubija njene pripadnike na pravdi Boga?
Da T. Merčep, B. Zadro i drugi "hrvatski vitezovi" nisu počinili sva ona silna zlodjela u Vukovaru i da nisu napadali JNA, ona sigurno ne bi napala Vukovar, jer se iz njene vojarne grad nije napadao.
Lokalnio Srbi nisu sami imali snaga zauzeti grad veličine Vukovara.
"Preuzimanjem odgovornosti" i napadom na tenkovsku kolonu JNA na Trpinjskoj cesti je upravo B. Zadro potpisao smrtnu presudu Vukovaru.
Vukovar je grad u kojem je bila smještena hrvatska pravojska, koja je pucala iz svih dijelova grada i time ga je, neovisno o civilima, pretvorila u legitimni vojni cilj.
U ratu o vlastitim civilima brine vlastita vojska, a sudeći prema ponašanju hrvatske paravojske u Vukovaru, o civilima se uopće nije vodilo računa.

Vukovar je jednostavno svjesno žrtvovan za međunarodno priznanje Hrvatske, pa za njegovu sudbinu treba kriviti onog tko mu je takvu sudbinu odredio.

Tko je glasao

Nije.

Što je to po tebi JNA, još uvijek jedina legalna OS državeJNA se odmetnula i djelovala protivno važećem Ustavu SFRJ. Postali su paravojska.

Po tvojoj logici, svaki vojni udar se može opravdati - Franco u Španjolskoj 1936. i Pinoche u Chileu 1973., generali koji su se pobunili protiv vlade Francuske i generali koji su srušili civilnu vladu u Kambodži i desetine drugih, su svakako navodili "legalne" osnove za svoje akcije protiv legalne vlade

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci