Tagovi

Dođi po mene u pola dva

-Dođi po mene u pola dva. Nemoj kasniti.
...

-Znaš kćer ti je na hitnoj.

-Bio sam još u kratkim hlačama, spreman da za nekih petnaestak minuta odem po nju. Znaš tu omladinu, izlazi u jedanaest sati u noći.
-Na hitnoj, ona leži, ne daje znakove da me prepoznaje. Uplašen sam, doktorica ispituje i mene i ženu da valjda vidi kakvi smo ljudi, zanemarujemo li dijete i slične stvari. Tražio sam da ode u bolnicu, jer sam se bojao za nju.

„Ustala sam ujutro, morali su složiti krevet, a meni se tako ljuljalo i povraćalo. Medicinska sestra je namjerno odugovlačila spremanje, da me dulje muči.
Prijatelj je slavio 18. rođendan, a ja sam popila samo jednu čašicu jegera“.

-Bila je to priča, koju mi je ispričala kada je došla k sebi, nakon što smo je vratili kući.

Pila je, i kažu, samo se srušila.
Prijateljica s kojom je pila, odmah je pobjegla. Sva sreća da je slavljenik odmah, nakon što polijevanje vodom nije dalo rezultata, pozvao hitnu. Njegova majka obavijestila me o slučaju.
I ona, i njen sin, nekako su se osjećali odgovornima, a ja sam samo sretan jer je sin pozvao hitnu. Moglo je loše završiti.
....

„Nemoj nikome reći. Nije baš bilo dobro za Novu godinu. Slavili smo s dobrim prijateljima. Djeca su nam sličnoga uzrasta, još nedovoljno velika da slave sama, a prevelika da baš budu s nama. I tako, mi u jednoj sobi, a dječja proslava u susjednoj. Najednom nekakvo lupetanje vratima kupaonice. Djeca ulaze i izlaze i zapitam se što radi moja mlađa kći.
Osjećam da se nešto zakuhalo i brzo u drugu sobu da provjerim. Nema je. Kupaonica je zatvorena, kažu ona je na WC-u, ali moje „Otvaraj ta vrata“, postiglo je rezultat.
Moja kćer oduzeta na podu.
Hitna i sve što ide uz to.“

-Gospođo, gdje ste bili, a gdje vam je bilo dijete?
Kažem: „Eto, sramota me, bila sam u susjednoj sobi. Prije nekih pola sata bila je s nama i sada ovo.“

Jeger, Pelinkovac, Vranac, "bambusi",...., i tko zna što, duže vrijeme neće biti izbor onih koji su prva iskustva i ubrzano odrastanje podijelili upravo s njima.

Postali su odrasli. Prvo opijanje je preživljeno. Nažalost, kod nekih i nije. Uvijek ista priča za roditelje: „Znaš, bila je samo jedna čaša“, ali i odgovor: „Nije važno koliko čaša, već kakvih čaša. Postoje one male od 0,3, ali i one od 2 dl. Izgleda da si se ti borila s onom od 2 dl.“
-Vraćaš se u zonu: do jedanaest sati. Tvoja slava obasjala je cijelu obitelj, a povjerenje treba i zaslužiti.
....

- U blizini hotela je trgovina. Dolaze s ruksacima punim boca češkoga piva. Neki su pijani od ranoga jutra.
Toliko je boca po njihovim sobama!
Uvijek se nađe njih nekoliko koje od svih znamenitosti najviše zanima samo ono što vikendima prakticiraju u svojim gradovima: kako se što bolje otkačiti, a za to im treba hrabrost koju nalaze u alkoholu.

-Osjećam se loše i nemoćno, jer se ništa ne poduzima da se takva ponašanja sankcioniraju. Kada bi bar postojao nekakav način da se to spriječi!
Neki flegmatični djeci kažu: „Ne želim znati za vas do povratka. Gubite mi se s očiju.“
Lako je to shvatiti kao šalu, kada se sve završi sretnim dolaskom kući. Ali,...

-Nisu baš svi takvi. Kod nekih postoji red, a kod nas ništa.
Navikli smo ih da su oni uvijek pravu, da ih štite sve inspekcije, svi pedagozi, psiholozi, roditelji, plavi telefoni,...
Ma, glavno je da se svi vrate kući živi i zdravi.

-Kako im zabraniti, ono što rade kod kuće, a roditelji su im to spletom društvenih okolnosti prisiljeni dozvoljavati, jer ne mogu ih držati izvan običaja i „kulture“ njihovoga naraštaja? U tu kulturu ulaze i redovita vikendna opijanja malodobnih? I što još, više ne znam, jer smo odavno prošli te životne faze, a vlastita djeca imala su slične „ospice“, bar jednom -koliko nam zbog neiskustva nisu uspjeli sakriti.“

...

“Ovaj svijet je stigao do kritične točke razvoja. Mladi više ne slušaju roditelje. Kraj svijeta ne može biti daleko.”
(Natpis iz Egipata, oko 2000. g. pr. Kr.)

“Današnja mladež je pokvarena do dubine svoga srca. Mladi su izopačeni i lijenčine. Današnja mladež neće biti sposobna sačuvati našu kulturu.”
(Natpis iz Babilona oko 1000. g. pr. Kr.)

“Ne gajim više nikakve nade za budućnost naše zemlje bude li današnja mladež sutra na vlasti, jer je ta mladež nesnosna i bezobzirna, jednostavno užasna.”
(Natpis iz Grčke, oko 700. g. pr. Kr.)

Komentari

Alkoholizam u mladih

Jako ozbiljna tema i htio bih se uključiti. Nažalost moram na sahranu susjedu koji se prije par dana ubio alkoholom. Idem tješiti njegovu djecu koja su odrasla sa mojom kćerkom. Sva sreća da nitko od njih četvero ne pije jer im se smučio alkohol pored oca.
U Vinogradskoj imaju "predivne" fotografije sprženih mozgova od alkohola (vide se velike crne rupe). Možda ih, kada im se "Omane" treba preventivno odvesti tamo da ih doktori i pacijenti isprepadaju. Rado će pomoći u takvim situacijama.

Tko je glasao

@ppetra

Bez ljutnje @ppetra, ali me, ovo. malo podseća, na, ono, "najbolja je bila muzika iz moje mladosti."!

Deca sadašnjosti, su žrtve, svekolikih, dešavanja na Balkanu a tu najviše mislim, na ek. propasti porodica, koje su u borbi za svakodnevno preživljavanje, jednostavno zapustila decu,

Masovno su slabo ili nikako školovana, rasla u doba, kada su društveni idoli, bili, kriminalci i pevaljke (tada je nastalo, turbofolk zlo) - samim tim, imaju drugačije, moralne kriterijume (sponzorstvo i svekoliki neukus). Najbolji primer ti je TV PINK.

Bili su svedoci, raznih ratova, političkih prevara, srozavanja društva, na samo dno, kao i svojih porodica.

To je dovelo do nepoštovanja - ničega, politička i svaka druga apatija i preživljavanje danas do sutra (kriminal - dilovanje je jedina opcija).

Niko, od njih, nevidi budućnost, posao ni na puškomet a o ev. porodici i ne razmišljaju.

Danas će se razbiti (oterati teskobu) s nečim, droga, alkohol, možda, najbolje oba, pa sutra je novi dan.

Najgore je, što je, ovo, dovelo do krajne apolitičnosti, jako je malo, mladih ,politički aktivno (ne pada im napamet), tako da će neko bolje društvo, sa neophodno, novom krvlju, morati da, neko vreme, sačeka.

Neko je jednom rekao, da će biti bolje, tek kada sva pozicia i opozicija iz 90-ih, sidje sa političke scene.

Tu se ,sada na vlasti, nalazi generacija (oko 50 god), koja je itekako učestvovala u stvaranju, gore, navedenog zla.

Treba se truditi, da se spasi, sve šta može ,da se ne izgubi uludo, ni jedna duša, ni jedna godina niti jedan dan.

Sami smo im to napravili, mladi nisu krivi i treba im iz sve snage pomoći, da izadju, na svetlost dana, umesto beznadja u kome su.

Tko je glasao

Svako vrijeme nosi svoje "breme"

Bez ljutnje @ppetra, ali me, ovo. malo podseća, na, ono, "najbolja je bila muzika iz moje mladosti."!Nema ljutnje, samo mi ova rečenica pokazuje da si shvatio dnevnik "na svoj način", a ne onako kako sam mislila da sam napisala.
U moje vrijeme "roditeljska muzika" bila je malo žešća i ne tvrdim da je to dobro.
"Svako vrijeme nosi svoje breme".

Sami smo im to napravili, mladi nisu krivi i treba im iz sve snage pomoći, da izadju, na svetlost dana, umesto beznadja u kome su.
Tako je BaneBG, valjda to vidiš i u tekstu. Ako ne, iz različitih smo sfera izražavanja, a sličnoga razmišljanja.

Tko je glasao

Ustajte vi zemaljsko roblje

Deca sadašnjosti, su žrtve, svekolikih, dešavanja na Balkanu a tu najviše mislim, na ek. propasti porodica, koje su u borbi za svakodnevno preživljavanje, jednostavno zapustila decu,
Pogrešno Bane, Balkan je kolateral u globalnoj igri perverzije. Kapitalizam je u svojem biću patološki, hapački - programiran da generira ovce i pastire. Zato taj sustav treba svim sredstvima rušiti inače nam slijedi nazadovanje u buduće robovlasništvo. Da, smrtno sam ozbiljan!

Tko je glasao

@golgota

To, što kažeš, je uzrok :

"Balkan je kolateral u globalnoj igri perverzije".

A ono, što sam napisao, su baš, teške, posledice, na terenu !

Tko je glasao

Biti mlad

Sve je lako kad si mlad, a nije lako biti mlad:
http://www.youtube.com/watch?v=0URF1cvTXeE

Tko je glasao
Tko je glasao

Stvarno dobar dnevnik o

Stvarno dobar dnevnik o današnjoj mladeži.
Današnji mladi se smišljeno pripremaju da budu retardirano krdo pijančina . Na svim tv kanalima bar trećina emitiranja su reklame opijanja. U tim reklamama pijani mladac je glavna zvizda .
Prije bilo kojeg važnog događaja na htv izreda se kompletna pivska industrija europe.
Najgore o svega je što redovno plaćaš televiziju da ti truju dite.

Tko je glasao

Noćni leptiri - dnevni zombiji

Tko je umoran od pijančevanja u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima ne stigne razmišljati tko je odgovoran što se ujutro ne moraju ustati i doći na radno mjesto!

Zato je i takva "(de)regulacija" radnoga vremena kafića i pretvaranje mladih u noćne leptire i dnevne zombije!

Tko je glasao

Volio bih kada bi nam naša

Volio bih kada bi nam naša ppetra objasnila što je htjela poručiti s dnevnikom. Da se slaže sa starim Egipćanima, Babiloncima ili Grcima? Ili se slaže s mladim, novovjekim kretenima, koji ne znaju i ne žele odgajati svoju djecu na etici karaktera i u vrijednostima? Ili misli, što je vrlo vjerojatno- najvjerojatnije, da su mladi bili i ostali- beznadežan slučaj. A što je s mladima kada ostare? Mogu li godine biti garancija zrelosti, mudrosti i vrijednosti?

Tko je glasao

Oni nisu dio "zločinačke organizacije"; (samo dok ne ostare)

Volio bih kada bi nam naša ppetra objasnila što je htjela poručiti s dnevnikom. Da malo i ja povežem, kao poveznik.

Dnevnik shvati kao nastavak tvoga "Svi smo mi dio zločinačke organizacije-dok se ne suprotstavimo" (npr. kao ti, tužbama raznih dužnosnika ili preporučavanjem crkvenih kadrova, koji su protiv ostalih crkvenih kadrova, protiv kojih je i @poveznik, a pisat će o tome u sljedećem dnevniku).

Budući da su mladi ti koji se suprotstavljaju, oni nisu dio te "zločinačke organizacije", ali samo dok su mladi (do 29 godina, ili tako nekako), jer čim prestanu biti mladi i ostare, odmah postaju dio "zločinačke organizacije" sklone kompromisima sa sebi istima, otupi im revolucionarna oštrica koju su u početku brusili Pelinkovcem, "bambusima", Jegerom, Vrancem...

A što je s mladima kada ostare?"Starjeti nije ugodno, ali je to jedini do sada poznati način da bi se dugo živjelo".

Mogu li godine biti garancija zrelosti, mudrosti i vrijednosti?"Stareći čovjek postaje i luđi i mudriji"

I jedna pakosna:
"Starci rado daju dobre savjete kako bi se utješili što više ne mogu davati loše primjere".

Tko je glasao

Iskustvo

Meni se po ovim starim natpisima i ponašanju mladih koje znam i iz iskustva čini da svijet postaje sve gori i gori, malo se popravi kad se sazrije, ali ne do kraja i ne svi. Ne znam kako smo to uspjeli.
Jasno se vide razlike iz generacije u generaciju, a koliko se je onda ponašanje mladih promijenilo ako su već 3000n g. pr. Krista bili razočarani?
Moj otac je svoje roditelje oslovljavao sa "Vi", no to se davno izgubilo, čini mi se da se poštivanje starijih sve više gubi i prelazi u neki prkos i osornost. Zašto i kako, vjerojatno ima mnogo razloga, možda dolazi nova generacija koja je razočarana odraslima pa im želi pokazati koliko su pametniji, a još se ne znaju kontrolirati. Možda im kasnje bude žao zbog takvog ponašanja, možda svaka generacija mladeži prolazi kroz isto da bi na kraju shvatila da im odrasli samo žele pomoći. A možda bi i odrasli trebali pronaći neki novi način komunikacije koji bi bio učinkovitiji jer je očito da ovako nešto ne ide dobro.

istina* ljubav* sloboda* mir*

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci