Tagovi

Dobit strancima, rizik domaćima

Hrvatska vlada, zbog samo njoj znanih razloga, dala je u koncesiju zagrebačku zračnu luku. Ta luka poslovala je pozitivno. Razni, političko podobni, mafijaško orijentirani rukovodeći kadrovi godinama nisu je mogli financijski ugroziti. A stvarno su se trudili.
Zračnoj luci je trebalo stručno vodstvo koje bi je reorganiziralo i opoštenilo i ona bi svojim sredstvima nadoknadila zaostatke u razvoju, te napravila famozni putnički terminal.
Oni nadgledaju koncesionara

Limuzine koje nadgledaju koncesionara

Nažalost, političari se zaigrali i zračnu luku dali u koncesiju.
Ako je vjerovati provedenom natječaju, najbolji ponuđač je bio ZAIC - A LIMITED s adresom 1 Park Row, Leeds,West Yorkshir u Velikoj Britaniji. Ta tvrtka osnovana je za natječaj za koncesiju na Zračnoj luci Zagreb. Osnovana je u "kuhinji", nije imala kapitala, nije imala zaposlenih, nije imala radnih referenci, ali dobila je koncesiju. Nitko nije javno stao svojim imenom i ugledom iza te tvrtke.

Po dobivanju koncesije došli su i dioničari sa sljedećim udjelima: : Aéroports de Paris Management, 20.77%; Bouygues Bâtiment International, 20.77%; Marguerite Fund, 20.77%; IFC, 17.58%; TAV Airports, 15.0%;and Viadukt, 5.11%. Zagreb Airport concession reaches financial close
Po potpisivanju Ugovora o koncesiji, vlada ga proglasila najboljim ugovorom do sada.
Ovih dana ta tvrdnja o najboljem ugovoru, pretvorila se u najbolju laž. Naime, vlada je izdala jamstvo za kredit kojim se gradi putnički terminal, a što je doznao Večernji list.

Vlada jamči za kredit stranoj firmi, ZAIC-u, da bi oni trošili kredit i na njemu zarađivali dioničari. Ako zarade ne bi bilo, recima zbog njihovog lošeg vođenja tvrtkom, oni bi jednostavno otišli, povukli se. Nemaju imovinu, a kuhinja gdje su registrirani, vjerojatno je u najmu.

Kod podjele kolača, dioničari su prepustili upravljanje zračnom lukom, Aéroports de Paris Management i TAV Airports. Izgradnja terminala je u tijeku i vrijeme će pokazati koliko su uspješni.

Financijski baš i nisu uspješni i to pokušavaju nadoknaditi nebulaznim cijenama parkiranja. Parkirna mjesta su manja od propisanih.
Tako da za do 1. sata treba platiti 27. kuna.. Kako i ta cijena nije popunila njihove financijske rupe, dosjetili su se monopola. Zatvorili su cestu prema četvrti Pleso kako putnici ne bi mogli parkirati jeftinije.

Kada smo već kod monopola ne smije se zaboraviti da na zračnoj luci ne postoji slobodno tržište. Sa svim trgovinama i restoranima upravlja koncesionar.
I na kraju, francusko - turski stručnjaci za upravljanje aerodromima nisu se iskazali niti u organizaciji. Stanje je na nivo, ne zna se tko pije tko plaća. Kvaliteta usluga pada. Sve manje stručnjaka.

A zašto bi se i trudili, kvalitetno radili, rizika nemaju a sebe budu debelo namirili. Kada neće biti zarade, oni idu.

Sve to uz blagoslov vlade. Vladini stručnjaci, nadgledaju koncesionara. Njih petero, predvođeni Miroslavom Drljačom, s pet luksuzna automobila, rezerviranim parkirnim mjestom, u novouređenim uredima, s novim namještajem, osiguravaju koncesionaru da radi što hoće, pa i kaznena djela.

Na fotografiji su vozila koje koriste petero zaposlenika Zračne luke Zagreb kojima je posao nadgledanje koncesionara. Nedostaje jedan pasat, netko danas spava drugdje. Golfa koristi tajnica.
Sve to plaćaju građani.

Hvala, merci, teşekkür ederim, Milanoviću, Hajdašu-Dončiću...

Dopuna 14. travnja 2014.

Kako je zbog Hajdaševe šlampavosti povećan deficit

Komentari

Ugovor o koncesiji

Činjenica da je Siniša Hajdaš Dončić govorio neistine o Pleso (najbolji ugovor) se znalo od prvog dana.

Kukuriku vlada je prvo dala koncesiju na Pleso firmi bez kapitala i bez zaposlenih.

Nakon što je potpisan ugovor ta firma bez kapitala i bez zaposlenih je došla i rekla da ugovor nije dobar i da ga treba izmjeniti. Kukuriku vlada i firma bez kapitala i bez zaposlenih su potom potpisali novi ugovor o koncesiji.

Nakon par mjeseci firma bez kapitala i bez zaposlenih je ponovno došla i rekla da niti ovaj novi ugovor nije u redu i da ga treba promjeniti. Kukuriku vlada je tada došla i sklopila novi ugovor s firmom bez kapitala i bez zaposlenih.

Nakon sklapanja tog "posljednjeg" ugovora ili kako ga oni nazivaju revizije ugovora taj tekst je pušten u javnost.

Originalni ugovor o koncesiji kao i prva revizija tog ugovora barem koliko ja znam nisu puštene u javnost.

Nakon toga ja sam osobno izgubio svako zanimanje za ovu muljažu pošto ona barem po meni treba zanimati jedino policiju.

Tko je glasao

Nakon toga ja sam osobno

Nakon toga ja sam osobno izgubio svako zanimanje za ovu muljažu pošto ona barem po meni treba zanimati jedino policiju.

i te kako ima posla za policiju. ovdje se ne gradi, ovdje se, s obzirom na strukturu i organizaciju, pere novac
ako pravni sistem proradi, firma bez kapitala i bez zaposlenih jednostavno će nestati. odgovarati će plačenici koji nisu svjesni što rade

Tko je glasao

Vlada jamči za kredit stranoj

Vlada jamči za kredit stranoj firmi, ZAIC-u, da bi oni trošili kredit i na njemu zarađivali dioničari
Meni se čini da si ti u žaru borbe zanemario neke činjenice.
Jamstva se odobravaju bankama kreditorima, a ne ZAIC-u, ako ih je uopće i bilo. Klasična državna jamstva bankama kreditorima prolaze proceduru donošenja odluka na na sjednicama Vlade. Ja nisam nikada vidio takvu odluku vlade, ako si je ti vidio, pošteno je da je navedeš.
Koliko ja mogu vidjeti ovako izvana, radi se o implicitnim jamstvima za obveze nastale u klasičnom javno-privatnom partnerstvu (jer koncesijski ugovor je takva vrsta ugovora) za transfere rizika preuzete po metodologiji Eurostata.
Cijeli koncept koncesija za izgradnju zračne luke je zamišljen i izveden za vrijeme HDZ-a. Ovi sadašnji su samo potpisali ugovor.
Ne branim ja ni jedne, ni druge, a ni sam koncept koncesije mi nikada nije bio jasan, onako kako je prezentiran u javnosti, ali to je druga stvar.
Na kraju, vidjeti ćemo konačni rezultat. Za sada je ispalo da je nova zračna luka u glavnom gradu u vlasništvu međunarodnog konzorcija jeftinija od zračne luke jednog omanjeg turističkog grada, Dubrovnika Samo za dogradnju dubrovačkog aerodroma planira se potrošiti 220 milijuna eura.

Tko je glasao

Jamstva se odobravaju bankama

Jamstva se odobravaju bankama kreditorima, a ne ZAIC-u, ako ih je uopće i bilo

svakako, jamstvo se daje bankama. a da li je država jamčila za kredit kojim raspolažu stranci, upitno je. Kako piše današnji Večernji list "No što točno piše u tom izravnom sporazumu između RH, Međunarodne zračne luke Zagreb i Deutsche bank, Europske investicijske banke, International Finance Corporation, Unicredita i Zagrebačke banke javnosti je nepoznato."

Međutim. kreditni rejting ZAIC-a, bez imovine i gotovine bio je jako nizak i teško da je netko njima, bez jamstva, dao kredit.

Osobno me čudi zašto, kada je to već ZAIC dioničarsko društvo, vlada nije pribavila nešto dionica kako bi mogla imati predstavnika u upravi. ili je netko drugi iz hr, preko fondova osigurao upravljački paket?

Tko je glasao

kompanije "bez kapitala i bez

kompanije "bez kapitala i bez zaposlenih" su normalna stvar kad iza projekta stoji konzorcij. Razlozi su obično povoljniji porezni režimi koji oporezuju holdinško poslovanje, kao kao npr u Nizozemskoj, pa se tako konzorciji pojavljuju kao nizozemski B.V:-i.
Akvizicije se uobičajeno operativno provode preko društava osnovanih samo za tu svrhu. Ona i nemaju kreditni rejting, jer im nije ni potreban. Kreditni rejting imaju osnivači društva posebne namjene, i članovi konzorcija.
U Hrvatskoj bi već trebalo biti normalno, nakon 25 godina treniranja kapitalizma, da se riješimo predrasuda o "kompanijama bez kapitala i bez zaposlenih". Kapitalizam je dinamičan i fleksibilan sustav za koji se treba pripremiti. Yugo shvaćanje biznisa nije baš najbolji način za uključivanje u svjetsku ekonomiju, a pozivanje na policiju kad god nešto ne razumijemo je svakako jedan od najgorih.

Tko je glasao

Yugo shvaćanje biznisa nije

Yugo shvaćanje biznisa nije baš najbolji način za uključivanje u svjetsku ekonomiju, a pozivanje na policiju kad god nešto ne razumijemo je svakako jedan od najgorih.

Ljepo objašnjeno, ali ako se netko natječe za koncesiju koja uključuje ulaganja za koje treba kredit, čime bi trebala ta društva bez novca i imovine jamčiti bankama?
Pored toga gospodarenje drzavnom imovinom mora biti transparentno. ne mogu se ugovori skrivati. Kada se nešto krije, normalno da se sumnja u kriminal, i evo nas kod policije.
pored toga, koncesionar ne poštuje obaveze koje je potpisao. Poslovanje u smislu organizacije tvrtke, kvalitete usluge, ljudska prava i dr. Ispod nivoa su predhodnih uprava
Ne postuju se stečena prava radnika, tvrde sindikati. Provodi se mobing, zlostavljanje. Vlada je upoznata i šuti

Ovo sa yugom ne razumijem. I nekad i sad ekonomija je bila ekonomija. po takvim shvaćanjima svi ekonomisti koji su se školovali prije devedesete su nesposobni.

Tko je glasao

Ljepo objašnjeno, ali ako se

Ljepo objašnjeno, ali ako se netko natječe za koncesiju koja uključuje ulaganja za koje treba kredit, čime bi trebala ta društva bez novca i imovine jamčiti bankama?
Predmet ovog koncesijskog ugovora je izgradnja novog terminala zračne luke u Zagrebu. Prema tome, pitanje glasi: da li se terminal gradi u skladu građevinskom dozvolom i odredbama ugovora? Da li koncesionar posluje u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima RH i ostalim zakonima ove zemlje?
Ako je odgovor da, sve je u redu, ako se želimo integrirati u međunarodni binis. Ako je odgovor ne, onda se pokreću postupci predviđeni ugovorom ili propisima ove zemlje.
Ako su radnicima iskraćena njihova prava postoji Zakon o radu. Prema tome, da li je netko od radnika poveo radni spor protiv poslodavca?
Poveznica s Yugom je jednostavna. Jugoslavija je bila zatvorena i autistična ekonomska zajednica u paranoičnom strahu od suradnje s vanjskim svijetom, a istovremeno jako zainteresirana da svijet ima razumijevanja za jugoslavenske samoupravne eksperimente. Vidiš, kako je to završilo. Sada opet idemo iz početka. Htjeli bi biti dio tog suvremenog i dinamičnog svijeta, ali po našim pravilima. Kada investitor investira svoj novac u Hrvatskoj, geometrijskom progresijom se stvara veliki broj istražitelja koji na osnovi različitih indicija odmah zaključuje da se radi o kriminalcina s kojima se mora baviti hrvatska policija. A s druge strane imaš investitore i osnivače investicijskog projekta u Hrvatskoj koji su iz država od kojih tražimo kredite da bi uopće preživjeli, imali penzije i kakvu takvu zdravstvenu zaštitu. Tu nekaj ne štima.....

Tko je glasao

Ako su radnicima iskraćena

Ako su radnicima iskraćena njihova prava postoji Zakon o radu. Prema tome, da li je netko od radnika poveo radni spor protiv poslodavca?
odgovor na ovo pitanje dao je jedan od sindikata u svom biltenu, citiram:
Ovih dana, na žalost, ponovo vodimo bitke za koje smo mislili da su iza nas, što pravne, što stručne, što moralne prirode. Situacija je ozbiljnija i teža nego ikad, imamo ozbiljnih problema s funkcioniranjem poduzeća, odnosimas Upravama, kojima kao da nije jasna njihova odgovornost i uloga u ovim procesima, u kojima usprkos nečijem mišljenju, moramo svi ravnopravno sudjelovati.
Očituje se to na mnoge načine, uputili smo puno upozorenja, nudili pomoć i suradnju u otklanjanju poteškoća, ali nismo dobili adekvatan odgovor. Umjesto toga, sad kada ti problemi izlaze na vidjelo unutar poduzeća, kroz zaključke inspekcijskih nadzora, ili pojačano zanimanje javnosti za neke okolnosti same koncesije, o čemu smo se mi davno izjasnili, umjesto provedbe nekih dogovora koje smo uspjeli postići, reagira se na način da se počinju dijeliti nezakoniti i neosnovani otkazi, da se ignoriraju zakonske obaveze, da se ljudima koji su lakovjerno
potpisali podneske o povlačenju tužbi, koje im je „servirao“ jedan poslodavac, drugi poslodavac sada ovršuje račune na ime parničkih troškova, odnosno da se svim sredstvima nastoji unijeti strah, neizvjesnost i nesigurnostkao način „normalnog“ upravljanja i poslovanja.

Tko je glasao

Plan 21pretvorio se u Zajednički Zločinački poduhvatKukurikavaca

Ovih dana ta tvrdnja o najboljem ugovoru, pretvorila se u najbolju laž. Naime, vlada je izdala jamstvo za kredit kojim se gradi putnički terminal, a što je doznao Večernji list.Sasvim dovoljno za pad Vlade!

Vlada jamči za kredit stranoj firmi, ZAIC-u, da bi oni trošili kredit i na njemu zarađivali dioničari. Ako zarade ne bi bilo, recima zbog njihovog lošeg vođenja tvrtkom, oni bi jednostavno otišli, povukli se. Nemaju imovinu, a kuhinja gdje su registrirani, vjerojatno je u najmu. Veće lopine od Sanaderovih ljudi samo-ozakonjuju i lažu oko svojih lopovluka pomoću režimskih medija.

Sve to uz blagoslov vlade. Vladini stručnjaci, nadgledaju koncesionara. Njih petero, predvođeni Miroslavom Drljačom, s pet luksuzna automobila, rezerviranim parkirnim mjestom, u novouređenim uredima, s novim namještajem, osiguravaju koncesionaru da radi što hoće, pa i kaznena djela.

Plan 21 pretvorio se u Zajednički Zločinački Poduhvat SDP, HNS i ostalih zločinačko-pljačkatorskih partnera - u planirano pustošenje, pljačkanje raseljevanje, dehrvatizaciju RH!

Tko je glasao

Plan 21 pretvorio se u

Plan 21 pretvorio se u Zajednički Zločinački Poduhvat SDP, HNS i ostalih zločinačko-pljačkatorskih partnera - u planirano pustošenje, pljačkanje raseljevanje, dehrvatizaciju RH!

za milanovića su tvrdili da je lijen, nesposoban i nestručan a u stvari jako je sposoban. čuda je napravio za one koji su ga instalirali
ipak je dobro što nije previše radišan :)

Tko je glasao
Tko je glasao

teško je reći tko je primio

teško je reći tko je primio mito ali može se vidjeti tko ima koristi.
1. IGH - po njegovom projektu gradi se putnički terminal. Natječaj na kojem je taj projekt pobijedio smatrao se namještenim a sam projekt navodno je plagijat. Čak je koncesiskim ugovorom uvjetovan projekt jure radića i kompanije
2. Viadukt - bez natječaja je dobio posao izgradnje putničkog terminala. Vijadukt je dioničar ZAIC-a s udjelom od 5% ali to mu ne daje pravo na posao bez natječaja. Pored toga Vijadukt je uglavnom specijaliziran za prometnice

Mislim da je koncesiju izmislio i proveo građevinski lobi. ostali su bez pelješkog mosta pa su uzeli zračnu luku pod svoje. taj lobi je zamračio jako puno novca na cestama i sada ga treba ulagati
moćni i mračni su

Tko je glasao

razvelselila se a ?

poserem ti to veselje !

Bert

Tko je glasao

Micek

Mogao bi pokazati trunčicu pristojne zahvalnosti kad netko vama dementnim desničarčićima pokuša, doduše uzaludno, otvoriti oči.

Da, Francek je zbetoniral temelje još devedesetih, u vrijeme rata, jer sve najveće dealove financirane državnim (našim) novcem dobiva HDZ krimoekipa. Tek tu i tamo, pokoju kost je pokupio i HNS (i ovaj stari i ovaj "reformirani"). Dakle, "reformirani" partijski ološ + nešto lažnih proljećara, te tvrdoštokavci i rigidna peronospora.

Država, ova utemeljena Francekom i ekipicom, koncipirana je da bi bila u službi gorespomenute družine, pa u tom smislu niti ova vlast, kako vidimo, nije neki veliki izuzetak.

Drekece razmjenjuj s ppetrom.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

razvelselila se a ?

poserem ti to veselje !

Bert

Tko je glasao

HDZ-ovci, dakle! Nisam baš

HDZ-ovci, dakle!

Nisam baš siguran da je bitna stranačka opredjeljenost za kriminal. U slučaju ove koncesije hdz je započeo a sdp dovršio. Kada su sdpovci preuzeli vlast mislio sam da će zaustaviti koncesiju. Nisu, proveli su je onako kako je davno bila zamišljena
ovaj projekt zapoceo je još onim kvazi natječajem za putnički terminal. Kada je radić pobjedio s plagijatom, po nekim

Tko je glasao

ova zemlja

godišnje proizvodi pravnika za pokrit pola europe. a opet, nema tog ugovora koji nije na njenu štetu....
ispada da je samo Josipović zamporium toliko uspješan da ga nitko ne može srušit (ne ulazim koliko je pravedan ili korektan) . pa zašto onda njega ne angažiraju da im pregledava ugovore o poslovima stoljeća? korisno za državu i ostale.

Tko je glasao

ova zemlja godišnje proizvodi

ova zemlja godišnje proizvodi pravnika za pokrit pola europe. a opet, nema tog ugovora koji nije na njenu štetu....

ništa ne može prikriti amoral. moralna osoba ne treba pravilnike, zakone i poslovnike. zna što je ispravno i jednostavno toga se drži.

bilo bi normalno da osobe koje obnašaju vlast budu primjer drugima, da su im kriteriji i iznad onih propisanih zakonom
kod nas vladajući su na granici zakonitosti ili u prekršajima. normalno da se takvo ponašanje preslikava na dio građana. jednostavno se smatra da je zakon za tamo nekog drugog

za josipovića, nekako, imam osjećaj da nije tip vođe, on je sljedbenik. kuda ga se pogurne tu bude. ako mu se kaže, on bude sve napisao

Tko je glasao

tu sam te čekala!

"moralna osoba ne treba pravilnike, zakone i poslovnike. zna što je ispravno i jednostavno se toga drži"

vidiš, da su u bivšoj državi htjeli priznati i uvažiti činjenicu da je moralnih osoba vrlo malo, vjerojatno bi se sve drugačije odvijalo. pa dodaj ono o tome da čovjeka upoznaš kad mu daš vlast......nismo sveci, ljudi smo krvavi ispod kože sa tisuću većih ili manjih mana....ali bi trebalo ipak prebrati koje mane da koje ne......a u sadašnjem vremenu su mane - vrline i tu tvoja moralna osoba može samo bauljati u magli. tako se bar ja često osjećam - da li sam luda, da li sanjam, da li je to uopće moguće? ma je, i nažalost, uvjek gore, uvjek lošije!
postoji ona podjela na 4 osnovna tipa ljudi, kolerik, agnostik i druga dva mi sad ne padaju na pamet....
nebitno, nitko ili rjetki su čisto jedan tip......čije vodstvo možeš prihvatiti ovisi o toj mješanciji.....nekad sam bila vrlo eksplozivna i burno reagirala na svašta.....pa me život naučio da brojim do deset i odlučim da li se odmaknuti ili ipak pokušati....zato mi odgovara josipovićev način. i nešto mi govori da ga budeš jako teško pogurno ako on to ne želi.....

Tko je glasao

a u sadašnjem vremenu su mane

a u sadašnjem vremenu su mane - vrline i tu tvoja moralna osoba može samo bauljati u magli. tako se bar ja često osjećam - da li sam luda, da li sanjam, da li je to uopće moguće? ma je, i nažalost, uvjek gore, uvjek lošije!

danas moralna osoba svoj moral mora zadržati za sebe. mora se sramiti što misli da je ispravno dobro.
u politici se ne može pojaviti, a posebno se ne može zadržati osoba koja je moralna, koja poštuje državu u kojoj živi i građane te države. odnosno živi prema zakonima te države.
nažalost, većina građana da bi koliko toliko dobro živjela, podržava kriminal i drugi državni amoral

Tko je glasao

možda prestrogo

reći da podržava. rekla bih da nema snage, želje, poticaja da se suprotstavi! a svi smo u nekoj zamci, jer bi se i borio i suprotstavio kad cijenu ne bi plaćali oni koje najviše voliš......ja bih rekla da je većina ipak s glavom u pjesku.....

.....da se ne bu opekl, nikad niš ne bu rekel, tak je najbolje.......(Balašević) još neke davne 198o i neke..

Tko je glasao

možda prestrogo reći da

možda prestrogo reći da podržava. rekla bih da nema snage, želje, poticaja da se suprotstavi! a svi smo u nekoj zamci, jer bi se i borio i suprotstavio kad cijenu ne bi plaćali oni koje najviše voliš

slažem se. zamka je kvaka. još je dobro ako zamka zahvati mene ali ako zahvati i meni bliske, to nije dobro i to nitko ne želi.
preko dvadeset godina se gradio ovaj, kvazi sistem i sada je najjači. vojske ljudi je plaćeno da bi osigurali bogatstvo za neke, bijedu i neizvjesnost za ostale. krade se po zakonu, ono što nije po zakonu ostaje u ladici ili je sucu po zakonu.
da stvar bude gora, ljudi izlaze na izbore i misle da biraju.
nažalost, sve je to iluzija. inženjeringom sve se namjesti. slažu se liste s poslušnicima koji se "biraju" na izborima. u tojj raboti nema greške ili je minimalna. pa u saboru možemo na prste ruke nabrojiti zastupnike koji zastupaju građane.

Tko je glasao

Nažalost nas napadaju razni

Nažalost nas napadaju razni "oligarsi i prodane duše Zapada"... Cilj Zapada nije bogata Hrvatska , nego Hrvatska na koljenima koja će izvesti svoju radnu snagu , služiti kao topovsko meso u slučaju rata i doslovno prodati ili dati u koncesiju svoj teritorij i glavne tvrtke.

Većina ovoga se već 15-tak godina provodi i vrijeme je da narod to počne shvaćati i krene se otimati iz ralja tih vragova.

Justice for all !

Tko je glasao

Većina ovoga se već 15-tak

Većina ovoga se već 15-tak godina provodi i vrijeme je da narod to počne shvaćati i krene se otimati iz ralja tih vragova.

problem je što narod nema tko zastupati i braniti. narod, kao, izabere svoje predstavnike, ti predstavnici su uglavnom, podmetnuti od raznih interesnih skupina, lobija ili kriminalaca.

zračna luka je školski primjer, građevinski lobi izlobirao je zračnu luku. sada preko raznih investicijskih fondova peru novac

ti lobiji su stvarno moćni. koncesiju zračne luke započela je vlada HDZ-a, SDP-ova je nastavila i provela. to je rijetki projekt u kojem su 100% suglasni

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci