Tagovi

Do not invest in Croatia

Samo kratak komentar na članak objavljen na portalu VL – Hrvoje Prpić: 'Prestajem s radom u Hrvatskoj, hvala Liniću na otvaranju očiju'. Da se odmah na početku ogradim od bilo kakve pristranosti sa moje strane, ne poznajem gospodina Prpića, niti je on direktno tema mojeg komentara.

Ono što ću komentirati je priopćenje Porezne uprave i konkretni slučaj.

"Nadzorom i provjerom računa kod navedenog poreznog obveznika utvrđeno je da računi ne sadrže sve elemente propisane člankom 15. stavkom 3. Zakona o porezu na dodanu vrijednost (ime i osobni identifikacijski broj poduzetnika koji je obavio uslugu) te je na istima bio iskazan matični broj obrta, umjesto obaveznog osobnog identifikacijskog broja. Sukladno članku 8. stavku 1. Općeg poreznog zakona (NN 147/08; NN18/11) porezno tijelo ima obvezu kao poreznu tajnu čuvati sve podatke koje porezni obveznik iznosi u poreznom postupku te sve druge podatke u vezi s poreznim postupkom kojima raspolaže", stoji u priopćenju Porezne uprave.

Znače prema onome što smo sam mogao pročitati na Večernjem i drugim portalima radi se o tome da u tijekom poreznog nadzora u tvrtki spomenutog gospodina pronašli primljene račune koji nisu sadržavali sve propisane elemente računa, konkretno po priopćenju PU umjesto OIB-a je bio naveden matični broj obrta. U redu, to je sitan prekršaj nastao zbog nemara ili nepažnje, ali tim prekršajem nije nitko oštećen ili prevaren. Prema svemu sudeći radilo se je o legalnom poslu između dva poslovna subjekta u kojem je izdavatelj računa izdao račun koji nije sadržavao OIB. Izdavatelj računa uplatio je PDV po računu u proračun, a Prpićeva tvrtka bi po svakoj logici trebala imati pravo odbiti taj PDV jer je izdavatelj očito obveznik PDV-a pa ga je i iskazao na računu. U cijelom tom poslu je samo sporan jedan broj na papiru. Broj koji netko iz neznanja, nemara ili pogreške nije naveo na računima. Porezna uprava nije utvrdila da su računi izmišljeni, da ih izdavatelj nije imao pravo izdati ili da izdavatelj nije platio PDV po tim računima.

U redu, slažem se da se kažnjava i za takve stvari, ali sa kaznama primjerenim zločinu. A s obzirom na težinu zločina izdavatelj računa je trebao biti kažnjen s kaznom do 500 kn maksimalno. Ovako, uzeli su nekome 60 tisuća kn ni krivom niti dužnom. Plus kamate.

Sutra se to može dogoditi bilo kome drugome, a nažalost slične stvari se stalno događaju. Činjenica je da sam protekla 2 tjedna radio 14-16 sati dnevno i da možda nisam detaljno proučio svaki račun ili papir koji mi je netko poslao jer za to nisam imao vremena zbog konkretnog posla kojim zarađujemo novac. Ipak, zaposleni (koji rade propisanih 40 sati tjedno) su mi dobili plaće, a Linić porez.

Šumu propisa i zakona koji se svakodnevno mijenjaju više nije moguće pratiti. Zato mislim da je pravo vrijeme za pokretanje jedne iskrene poduzetničke inicijative od postojećih poduzetnika svima onima koji bi to u Hrvatskoj željeli postati – Do not invest in Croatia.

Članak:
http://www.vecernji.hr/hrvatska/prestajem-s-radom-u-hrvatskoj-hvala-lini...

Komentari

Prpić je zadnji koji bi se trebao bacati kamneom

JMBG je samo spin, neka Prpić propjeva o količini zamračenih računa od "garaže do danas"!!!!
Kako znam, slučajno znam - uzaludno naricanje!!!

Tko je glasao

Kompanija u UK

Za one koji žele izaći iz krize, nužno je poslovno izaći iz Hrvatske i preseliti poslovanje negdje gdje poduzetništvo nije narodni neprijatelj već motor razvoja ekonomije.

Recimo u UK.

Stoga prilažem interesantan link na jedan blog posvećen poslovanju u Ujedinjenom Kraljevstvu koji detaljno opisuje kako registrirati firmu i detalje na koje treba obratiti pažnju.

http://swombat.com/2012/1/7/how-to-register-a-company

Ukratko, registracija je jeftinija od j.d.o.o, potrebno je odrediti direktora koji ne mora biti državljanin UK i poslovnu adresu koja mora biti u UK. Nasreću, privatna inicijativa je i to riješila pa postoje kompanije specijalizirane za uslugu otvaranja firme i koji osim registracije nude i adresu poslovanja sa prosljeđivanjem pošte na drugu adresu, bankovni račun, knjigovodstvo itd. Sve u svemu, sve što čovjeku treba jest internet konekcija i kreditna kartica i sve se riješi vrlo brzo.

Obratite pažnju na dio koji govori o poreznim obavezama i o tome što se događa ako zapadnete u financijske probleme i usporedite to sa moram-vam-nešto-oharačiti iskustvima iz RH. Interesantno štivo.

Ali zato neka društva imaju ekonomiju, a neka druga baš i ne ;-)

Eto, ako se odlučite puno sreće, ja još nisam probao, ali neki moji poznanici jesu i zadovoljni su iskustvima. Poslovni problemi ostaju jer nigdje nije lako biti poduzetnik i zaraditi novac, ali čovjek barem s kičme skine ovu našu birokrat-mafiju pa ima jedan problem manje ili barem manje problema i može slobodnije disati.

Nema razloga trpiti ovo maltretiranje koje nam priređuju domaći paraziti.

Tko je glasao

a da...

... pokažeš vlastitim primjerom kako se to radi? Ovako ispadaš neozbiljan.

Tko je glasao

Zaphode, ne razbijaj glavu s

Zaphode, ne razbijaj glavu s tim stvarima, ovaj link nije za tebe.

Ti samo i dalje razmišljaj o novim i boljim modalitetima društvene preraspodjele tuđe imovine, te novim i učinkovitijim birokratskim preprekama za poslovanje ...

Tko je glasao

ahaaa...

Ja pokušavam kroz svoje (bijedno) poduzetničko djelovanje ovdje ukazati na brojne nepravilnosti, što ne znači da jednom neću i isklikati na razne predložene linkove - i otići.

A nemam ideje da mi i tamo neće oduzimati "dio mojega" i preraspoređivati... zar misliš da strane države nemaju poreze i milion nepravilnosti? Možda ne u oporezivanju malih tvrtki, no zato imaju milion drugih nelogičnosti i nepravdi.

No, koliko vidim, nema dovoljno savršene države da bi ti osobno nešto počeo raditi, ne daj bože proizvoditi, ha? :)

Tko je glasao

Čini se da ti bolje od mene

Čini se da ti bolje od mene znaš čime se bavim i koji su mi planovi.

Bit će da je to zbog toga što općenito smatraš da su ljudi nesposobni da bi se brinuli sami za sebe pa, eto, pobrinut će se "društvo", pa onda valjda i ja samo čekam da mi pečena piletina padne s neba i grintam u međuvremenu... ;-)

Što se država tiče, pa svaka je zlo, ali treba imati na umu da postoje veća i manja zla. Ako možeš prijeći iz jedne koja te pljačka nepodnošljivo u drugu koja te pljačka manje - meni se to čini kao pametan potez. To je sve.

No nije to sve važno, ukoliko link koji sam dao bude ikome od koristi (uključujući i tebe naravno), ja zadovoljan.

Tko je glasao

ček ček...

... ti si podijelio link? A nitko ti nije platio? Iako tim linkom možda stvaraš sebi neku buduću konkurenciju? Djeliš znanje bez naknade? Bacaš tu informaciju pred nas, to biserje pred svinje, iako se svatko od nas mogao pomučiti i pronaći ju?

Pa ti si gori od države, želiš nas "navući" na to da budemo zavisni o tebi, o tvojoj "dobroti", da ovisimo o "libzardovim jaslama"?

Libzarde, je li ti dobro? Izbacit će te iz vaše libertarijanske partije ako ovako nastaviš :))

Tko je glasao

Pa nemoj tako Zaphode, kućo

Pa nemoj tako Zaphode, kućo stara. Znaš kako kaže Mate Kapović: znanje nije roba!

Iako je podučavanje usluga...;-)

Ali čak i ako vas želim navući na "libzardove jasle" ne mogu biti gori od države. Jer ja se ipak moram potruditi i namamiti vas žedne preko vode, a država to ne mora. Ona jednostavno napiše zakon i propiše da vode nema i mi svi odma' žedni usred obilja vode :-P

Što se libertarijanske stranke tiče - ne vjerujem ti ja u taj kolektivizam...

Tko je glasao

10 razloga da se ne bavite biznisom u Hrvatskoj

Polovicu hrvatskog proračuna čine socijalni transferi. Godine 2002. oni su iznosili 34 milijarde kuna, a u prvih 11 mjeseci 2013. godine (podaci za cijelu godinu još nisu dostupni) iznosili su 54 milijarde kuna. Četvrtinu proračuna predstavljaju naknade zaposlenima u javnom sektoru. Godine 2002. one su iznosile 19,5 milijardi kuna, a u prvih 11 mjeseci 2013. godine (podaci za cijelu godinu još nisu dostupni) iznosile su 27,9 milijardi kuna. Tek preostalu četvrtinu čine svi ostali rashodi države.

http://www.jutarnji.hr/10-razloga-da-se-ne-bavite-biznisom-u-hrvatskoj/1...

Tko je glasao

http://www.jutarnji.hr/vrdolj

http://www.jutarnji.hr/vrdoljak--madari-ruse-vrijednost-ine--a-mi-smo-be...

eto vam članka o bijesnom vrodljaku (to je onaj lik koji je pozvao policiju jer je izgubio skuter u svojoj garaži) zato jer je ina ove godine bez dobiti.

pa lijepo neka zaštitinici privatnog kapitala, pobornici investicije i državofobi i tu pljuju po zloj državi.

uuuuu kakakv je to odnos prema privatnom kapitalu, pa on donosi posao i novac u zemlju.
kakav je to odnos prema stranim investitorima pa zar neznate da oni stvaraju nove vrijednosti radna mjesta donose nam nove i modernije tehnologije.

pa da će poslati inspekciju u inu, kakav je to selektivan način kokntrole, zakoni se koriste kako prijetnja i mjera represije prema neposlušnim investitorima.

ajde molim neka se i o ovome čuje, nek se zna kako se vlada odnosi prema stranim investitorima, tko će ulagati kad ovo rade molu koji je tolike novce uložio u inu a sad ih mrcvare. jadni strani investitori buuuuuu, jadni poduzetnici buuuuuuu

Tko je glasao

Tko izgubi ta polja i prihod u Siriji ?

A propos Vrdoljaka, zapletenog kao i obično u HNS-ove kučine nepoznavanja gospodarstva, vrli i poslušni novinari bi , da imaju prpošnosti i pameti, pstavil ijedno pitanje "A zašto smo izgubili naftna polja u Siriji ? Da nije zbog priznavanja preko noći sirijske "oporbe" (skupine svega i svačega), samo da bi se dodvorili Amerima ?Tko je ono ministrica vanjskih poslova ?" Nije MOL tamo išao naoružavati pobunjenike,onda sve to demantirao 10 puta, dok poslije nismo mrtvi-hladni išli tvrdit da smo sve spretno izveli preko Jordana (Josipović), tako da svi sve znaju, a onda smo se još jednom, u slučaju da Assad i Rusi nisu shvatili, za glupsone ponovili a je naša vojna industrija imala fenomenalnih 200 miliona kuna izvoza baš zbog Sirije ?!
Za onog tko čita između redova u vezi mađarskog poteza, vidjeće se da je napravljen konzervativni, dakle minimalni otpis u odnosu na Siriju, s obzirom koliki je potencijal, što ga je procijenila INA (20 milijardi, ali US $).
Uzgred, da je ministar malo informiraniji i obrazovaniji, znao bi da je i MOL time potezom (priznavanjem "oporbe") pretrpio štetu u skladu s otkupom 25 % udjela INE (Šuker, 2009),a o čemu ga Vlada RH unaprijed nije obavijestila,a trebala je.

Tko je glasao

slažem se vrdoljak jest jedan

slažem se vrdoljak jest jedan od najvećih sjajnih zvijezda sadašnje vlade.
i ina ima gubitke zbog mudih i nadasve sjajnih odluka naših političara.

jučer se u jutarnjem našao ovaj članak o ini i onaj o prpiću.

na jednoj stranici novina imamo pokvarene privatnike, strane investitore koji su tu samo da opljačkaju državu, ali vlada će pravednički poslati inspekciju iz porezne da ih malo "pročešlja".
par stranica dalje imamo priču o jadnom investitoru koji je anđeno i kako i svaki investitor samo donosi dobro ovoj zemlji, a okrutna država šalje poreznike da ga malo "pročešljaju".

zar se tu ne vidi neka kontradikcija, to je kako i kod autocesta i investicija. trebaju nam investicije trebamo investirati u autoceste, ali one su sad odjednom teret koji nas guši. kako to da je jedno te isto u isti čas i izvor većine problema i rješenje svih problema.

tražimo strane investitore da nas spase, a jedan od najvećih neprijatelja nam je mol, strani investitor koji nas uništava.
država se ne smije petljati u gospodarstvo i poslovanje firmi i u isto virjeme mora preuzeti nadzor nad inom.

kontradikcije, kontradikcije i kontradikcije i to sveprolazi pod onrmalno isto kao što pod naormalno u 24 sata ili drugdje uz doplerice sa golim ženama dijele i specijalni poklon , "nešto sa likom Majke Božje" ili tako nekako. anything goes

u isto vrijeme možemo pljucati po državi što rasprodaje imovinu i što je ne rasprodaje, što šalje političkom voljom inspektore iz porezne da pronađu nešto u firmama i da ne šalju inspektore iz porezne da pronađu nešto u firmama.
želimo u isto vrijeme inspektore da rade posao ali da i ne postoje.

i tako puno lijepih stavari, a je ih dodao još jednu po mojoj volji.
"ja sam za to da svaki čovjek barem jednom tjedno može pojesti komad mesa i da se već jednom prestane s ubijanjem životinja!"
to je moje mišljanje i tako ja mislim!

Tko je glasao

Možda griješin ali meni se

Možda griješin ali meni se pari da ovi kida odavde dok mu ne pronađu nešto veće pogotovu kad se sitin priče koja je kružila o laptopima s tvorničkon greškon, otkazivanju ugovora od strane proizvođaća, pa ponavljanje iste šeme s drugin proizvođaćon.

Tko je glasao

Upornost PU- pokazatelj jesi li IN ili OUT

Možda i ja griješim- ali pravo pitanje je zašto se Porezna upava toliko trudila nešto pronaći u TRILLENIUMU, kad u čitavoj priči država NIJE oštećena ,dapače....Ta upornost bi bila hvalevrijedna da se iskazuje kod dužnika s enermnim iznosima poput EPH, SOLIDUMA,DALEKOVODA,KONSTUKTORA,VARTEKSA, gdje se radi o milijardama. I tako, dok se vježba dril marinaca na pogrešnom ispunjavanju obrasca za koji je kazna 60.000 kuna, a nitko nije oštećen, na drugoj strani vojska dužnika prolazi lišo. Ta diferencijacija na IN
(uvezan s politikom i državom) ili OUT (samo si poduzetnik) je oni što nas vodi u propast.
Inače, kad smo već kod priča, ako idemo poduzetničkom logikom,na pitanje komu ne odgovara da Prpić i slični ostanu u zemlji poslovno, odgovor bi mogao biti i M-SAN. To bi i objasnilo upornost PU u ovom slučaju,a s duge strane i totalnu nezainteresiranost iste PU za pokrenute istrage prije par godina o apsolutnom monopolističkom položaju M-SAN-a u javnim nabavkama i poslovima s državom, a od kojih još niti kakve koristi,niti kakvog stava. Pa tako M-SAN za 7 godina dobije skoro pola mijarde kuna od države za nabavke, isplati Sanaderu na privatnu tvrtku 300.000 eura za "konzultantske" usluge potom ,pa onda financiranje Primorčeve predsjedničke kampanje...i sve OK do danas
Tako je to kad je nekom država i njen aparat majka, a drugima ...

Tko je glasao

A sad adio...

Žalosno je ovo doista, do neba...Upoznao sam gosp. Prpića ne tako davno i mislim da je indikativno ako takav čovjek seli iz ove zemlje poslovno.To će biti opcija i drugih ljudi.
No, žalosno je nešto drugo-taj isti Prpić ,kojeg non-stop poistovjećuju s HG SPOT-om, iako je vlasnički iz njega izašao dok je bio uspješan (zanimljivo,nitko ne pominje drugog suvlasnika Sašu Lozara, koji je bukvalno taj HG SPOT doveo do bezizlazne situacije) se vratio u istu tvrtku i spasio je od propasti. Kako je Prić dio CRANE-a (hrvatski pslovni anđeli), ovo će biti signal i za ostale članove. Kao poduzetnik, klanjam se danas svakomu tko uspije zaposliti ljude i ima ideje,koje mogu zaintigirati i svijet-TRILLENIUM je jedna od njih,OFF SPACE druga, a tu je recimo i onaj projekat za nogometnu statistiku-ONCE FOOTBALL. Bojim se da će to sad postati više pravilo nego izuzetak. Sposobni ljudi s idejama će svoje mogućnosti ostvarivati napolju,kad već ne mogu ovdje . Teror PU da zbog kilograma mesa zakolje čitavu kravu će imati krupne posljedice, jer eto s Prpićevim projektima na ovaj ili onaj način vezani su visokostručni kadrovi, koji su prvi na listi za van (IT,design,aplikativni stručnjaci,i dr.).

Tko je glasao

Male stišću, veliki i dalje kradu.

Definitivno je vrijeme za akciju samo kakvu:

1. Represija inspektora s ciljem punjenja proračuna je očita. Pritišće se obične građane dok se velikim lopovima gleda kroz prste.

2. Dana 28. veljače 2011. godine ja Mislav Šutalo pozvan sam na prikupljanje obavijesti (poziv broj:511-19-34/08-12-73/11) temeljem odredbi čl. 177. stavka 3. Zakona o kaznenom postupku (NN 62/03), te dao detaljna objašnjenja ranije predane dokumentacije uz kaznenu prijavu o nezakonitom izvlačenju 417 milijuna kuna iz Hrvatske.

3. Rezultat ovakvog javnog proglasa biti će taj; veliki igrači koji nađu interes da ulože novac, samo će dodatno ispod stola zaštititi svoju investiciju.

4. Ovakva represija izravna je posljedica veličine rashoda proračuna. Na veličinu rashoda proračuna utječu građani kroz sudjelovanje na izborima. Oni su većina.

Dakle imamo četiri strane:

1. kategoriju poduzetnika koju se pritišće,
2. građane koji vise na proračunu,
3. velike koji nesmetano kradu i
4. državne činovnike od Bajića do inspektora

Rješenje je:

1. rashode proračuna moramo smanjiti
2. veliki moraju prestati krasti ne mogu za njih vrijediti neka druga pravila i moraju odgovarati
3. smijeniti glavnog državnog odvjetnika

Tko je glasao

Neće nitko

Neće nitko ozbiljan kao investitor doći u ovu državu, gdje se vlast iživljava nad poduzetništvom, gdje se najprije da bi investirao mora razgovarati u četri oka s pojedincima iz oficijelne politike, i td. Bolesna izbirokratiziranost do besvjesti podređena vlasti, koja može u bilo kojem momentu zatvoriti bilo kome posao.
Ne preporučan ikome da ulazi u posao u Hrvatskoj sve dok su na vlasti ljudi koji vlast shvaćaju kao konzumiranje pljena.

Tko je glasao

grrrrrrrrrrrrrrrr

nije problem u birokraciji. birokrati provode pravila. političari koje biramo donose pravila oni se petljaju, oni donose uredbe naređuju da se pritisne ili popusti, donose uredbe razne.

birokraciju moramo malo pustiti na miru.
stalno ide pritisak na birokrate ili su lijeni ili previše gnjave, ali oni provode propise. i sad ovosi kakav je pritisak javnosti i politike tako se i oni ponašaju.

mi trebamo zemlju jake birokracije, gdje se neće svaki sroljo petljati u njihov rad.
pa i oni imaju neku stručnost, zar se njih puno pita kad se donose svakakva luda i kontradiktorna pravila.
u što bi sličilo kad bi javnost određivala što i kako če automehaničar popravljati auto, koji dio će gdje staviti kad će ga staviti kojim redosljedom. pa ni jedno auto ne bi vozilo.

dakle okanite se birokracije i birokratiziranosti. i građani i političari se ponašaju kao kreteni i zahtjevaju sve i svašta a onda za sve njihove gluposti je kriva birokracija.

Tko je glasao

Zakonima

Zakonima koje stvara politika, a birokracija provodi, su usmjereni k potpunim ovladavanjem nadgradnje vlasti svim segmentima društva, pa i birokrata kao djela vlasti nad građanima ali i nad poduzetništvom. Ne može niti jedan birokrat se čvrto držati i tih i takvih zakona, kad su u pitanju miljenici politike, jer bi izgubio radno mjesto, što se i u stvarnosti događa. Prema tome ako je politika pokvarena i korumpirana, onda oni ispod njih, moraju igrati po pravilima te politike. Da bi se to izmjenilo potrebno je da na vlast dođu pošteniji političari, a onda bi se i među birokratima ispod politike profilirali i takvi ljudi. Drugim riječima i konkretno ako je predsjednik stranke "govno od čovjeka" onda su i oni ispod njega isti .

Tko je glasao

Koliko

Koliko sam čuo u Americi restoran ima godišnji porez, recimo od 80.000$ i što više radi i zaradi to ide gazdi. Kod nas što više radiš to više državi daješ. O da u sve godine poslovanja restorana NIKAD nikakve inspekcije u restoranu.

Tko je glasao

(neumjesno)

...ostaje još i sasvim mala mogućnost
...da je ovo "Do not invest in Croatia" blago šifrirana poruka obiteljima npr., Chang, ili Gambino ili nekoj iz Palo Alta, ili.... da se ne isplati mješati na ovom pješčaniku...
Ne da je ovo što čovjek veli nemoguće, dapače,...ali i ovako nešto kao "Do not invest in Croatia" bi mnogima dobro došlo....

Tko je glasao

gle tko to govori

dakle prpić se buni...
pa kakva je to država, loša i spora administracija, samo gledaju kako da oderu ljude, neljubazni, spori, misle da smo mi tu radi njih, a ne oni radi nas, da mi živimo od njih, a ne oni od nas.
tu je u komentarima zaphod napomenuo da nema ni podrške iz porezne da pomogne ljudima da rade kako treba, umjesto toga kad ti nađu falingu onda te još dodatno oderu.

pa gdje su ti ljudi učili raditi svoj posao? u hg spotu?

haaa jopet san sarkastičan!

ma tko se našao prigovarati na tuđi rad, gospodin "hg spot prpić" osobno.
a njegova firma kao i veliki dio drugih koje su se bavile prodajom kompjutera i opreme za njih su oličenje lijenosti, bahatosti, precijenjenosti, sporosti....

ono uđeš u trgovinu a trgovcu na licu izraz gađenja jer se mora gnjaviti s tamo nekom mušterijom, taj bijedni crv od mušterije se udostojio nešto kupiti od njega i još ga pila s time da dobije savjete.

ako bi netko morao mučati onda je prpić i cijela liga prpićevaca prodavača kompjutera.
spora usluga, danima i tjednima bi znali čekati na neki dio za kompjuter ili da ga se popravi. neuslužnost, ponašanje kao da kupci postoje tu da udovolje potrebama trgovaca a ne obratno.
nikakva podrška, zar bi prpićevci trebali dobiti savjete i pomoć od porezne, a ko da su ih oni davali... nego kad ti kompjuter zašteka onda te još dodatno oderu, žao nam je ali moramo i mi zaraditi to šef traži...
pa onda preskupa i nikakva ponuda.... kažem ko da se državna birokracija učila raditi u hg spotu ili nekoj sličnoj firmi.
mislim, da je tko drugi, ali prpić....

vot gouz araund kamz araund.

ovo ne znači da imam lipe riči za državu, ali problema imaju i drugi dijelovi društva koji su i u većim problemima pa ne vidim da se nešto prpić previše zalaže za njih.
gleda on samo svoj interes pa neka, ali onda briga mene i za njega i njgove stavri. imaju ljudi i drugih problema.

u našoj državi ljudi čekaju da se liječe mjesecima, i za druge stvari se petlja i čeka dozvole mjesecima, lupeška privatizacija je uzela posao mnogima, vođenje države kako je sada vode mnogima ne pruža priliku da rade. one koji su državi davali pola plaće kad od države traže mirovinu zdravstveno, školstvo onda im se izruguju i govore da država nije dadilja. kakava dadilja? cijeli život plaćaš zdravstveno i mirovinsko a onda kad ti nešto trebaš dobiti ptičaju o dadiljanju, i to najčešće ti isti cmizdravi poduzetnici koji gledaju da plate što manje a da im država pomaže da ih čuva, njeguje, hrani, da ih dadilja u pravom smislu riječi.

a o poduzetničkom cmizdrenju sam već pisao prije dvije godine.
http://pollitika.com/sokantna-istina-o-hrvatskim-poslodavcima

što se mene tiče može prpić spakirati kofere i pokupiti se ća.

Tko je glasao

mala nadopuna...

... daleko od toga da bih branio državu, ali:

- danas primiti račun bez OIB-a je - nezamislivo (otprilike kao prije nekoliko godina primiti ulazni račun bez MB-a ili JMBG-a obrta) - što je najgluplje, OIB je danas obavezna stavka svakog programa za knjiženje ulaznih faktura, tako mi je stvarno nejasno kako je knjigovodstvu te tvrtke to moglo promaći

- država (osim prilikom "ručnog češljanja" prigodom poreznog nadzora ili kontrole zbog povrata pdv-a) ne može kontrolirati ulazne račune - te upravo ovim drakonskim kaznama tu i tamo tjera ostale tvrtke da to rade savjesnije - nije ni čudo - upravo je taj dio pdv-a tj. njegove suštine kritičan - tvrtka ŽNJ izdaje račun s pdv-om (ne mora čak niti biti obveznik pdv-a), a tvtka FLJ ga prima - i umanjuje poreznu osnovicu za iznos pdv-a (osobno sam imao slučaj primljenih računa s iskazanim pdv-om gdje isti (obrt) nikada nije bio obveznik pdv-a)

- uglavnom, nakon prvog šoka od članka, sada - kada polako izlaze pojašnjenja, ispada da Prpićeva ljutnja možda ipak ide na krivu adresu. Ono što me ljuti jest to što država ne zna prepoznati razliku između pokušaja utaje poreza i glupave greške, ovdje se iz aviona vidi (valjda) da nije bilo zle namjere.

Ovo sa 60.000 kn uopće nije kazna - država ti ukupne bruto iznose faktura ne prizna kao trošak - izbije ih van iz računa dobiti i gubitka, opali na to porez na dobit, pa ti odbije pravo na umanjenje pdv-a, pa ti obračuna kamatu na to retro... i tako... moglo je biti i 10.000.000 kn...

Tko je glasao

Spinaš ga i spinaš... Kakve

Spinaš ga i spinaš...

Kakve veze ima ovo s nekim tvojim primjerom di ti je izdalo PDV, a nije obveznik? Daj me makar promilski uvjeri da to nije adekvatno relevantno poput izreći da je npr. Prpiću djed bio u ustašama ili četnicima?

Tko je glasao

Postoji razlika između pogreške i utaje

I upravo se zato radi porezni nadzor. Poreznim nadzorom je ustanovljeno da je porez plaćen, pra tome utaje nije bilo i ne postoji osnova da PU može uskratiti odbitak pretporeza. Iako je dokument manjkav, porez je pravilno knjižen. To što se te stvari drastično kažnjavaju to je druga priča, ono što nisu smjeli napraviti (uz ono što si već spomenuo da "moraju nešto naći") je proizvoljno oderediti i ubrati porez. To je problem države jer je to prošlo i drugostupanjsku kontrolu.

Osobno nemam neko pozitivno mišljenje o Prpiću, niti jedan od gorespomenutih "njegovih" projekata nije njegova ideja (kako se to prikazuje) i na cijeli ovaj cirkus oko "odlazim iz Hrvatske" gledam kao na njegovu audiciju za sljedeću reklamu za Snickers. No to nema veze sa stvarnim glupostima koje državni aparat na svim razinama radi.

Tko je glasao

Zapravo, ponovno čitam i

Zapravo, ponovno čitam i Prpićeva priča je nešto drugačija. On kaže da su računi imali OIB, a u to vrijeme su još trebali imati JMBG kojeg nisu imali. Nebitno za cijelu stvar.

Tko je glasao

Danas vjerojatno je

Danas vjerojatno je nezamislivo primiti račun bez OIB-a jer većina knjigovodstvenih programa ga traži prilikom knjiženja faktura, međutim ne piše u članku, ali piše na Prpićevom Facebooku da je nadzor bio prije dvije godine, a cijela trakavica se pravno raspetljavala do sada. To je vjerojatno bilo vrijeme kad se je mijenjalo matični s OIB-om, pa svašta nije funkcioniralo.

Mogu ti iz svoje prakse reći da mjesečno ovjerim nekoliko stotina ulaznih računa i oni se proslijeđuju na knjiženje u knjigovodstveni servis. To je samo dio računa, ostatak ovjeravaju ostale zadužene osobe. Da mogu provjeratati svaki račun da li je gore OIB i je li taj oib dobar, to svarno ne mogu. A naš knjigovodstveni servis je samo nekoliko puta u zanjih par godina značajnije nadograđivao svoj softver, tako da ja također ne znam jesu li prije 3-4 godine oni kontrolirali sve elemente na računu ili su mogli ukucati i račun bez OIB-a.

Da, tehnički nije kazna, samo su mu uskratili 60 tisuća kn na koje bi imao pravo.

Tko je glasao

s mukom

se slažem s tobom @zap,

jebo ti grešku gdje si se kao zajebao s točkom ili zarezom pa ako prođe- prođe, a ako ne nadaš se mandatnoj kazni cca 1000 Kn, a ako prođe ušićarite par desetina tisućica

međutim, populistički gledano svi će ispljuvati sada direktno Linuksa kao da je on osobno češljao papire

zbog ove male " greške" koja je zapravo pokušaj malo veće utaje Njemci ( Amerkanci svejedno ) bi ga zatvorili najprije, pa tek kad bi dokazao da nije mislio muljati MOŽDA ali samo možda ne bi bio osuđen,

pokušaj prevare / utaje umotan u celofan o pogreški i naravno- priču koja ide uz to

ps. daleko bilo da mi je Linić neki simpatičan tip

sve dobro...

Tko je glasao

no, ipak

Ono što je strašno (ako je istinito) jest dio članka gdje Prpić navodi kako je inspektor rekao "Moram naći neku grešku, tako mi je šefica naredila". Taj stav "država na jednoj strani - poreznici na drugoj" pa gledanje preko nišana je meni - neprihvatljiv.

Ja ŽELIM (ok, ne želim, ali figurativno) da mene moja porezna referentica nazove i kaže "pazite, uskoro morate predati obrazac taj i taj", "ovdje ste fulali nešto, dođite pojasniti" - a ne želim opaljivanje kazne pro forma i stav "poduzetnici su lopovi". Pa, Bože moj, pogriješi se ponekad. Zato postoje kontrole, preknjiženja, nadzor i slično. To su obične radne pogreške (koliko puta se pogriješi i u korist države).

p.s. Razumijem te, i ja teška srca pišem nešto u obranu države :)

Tko je glasao

"ne bih te ja kaznio ali šef me tjera"

je česta fora kojoj pribjegavaju inspektori, poreznici, policajci

- nekad je u funkciji da izazove suradnju obrađivanog, da se malo otvori i bude skloniji suradnji

- a može biti i u funkciji da unaprijed odbije pokušaj podmićivanja kojem su često izloženi,

ono u stilu- nemojte ni pokušavati samo će biti većih nevolja

obična taktika

u Njemačkoj ti na anonimku smiju doći samo jednom u par godina, kad nađu da je sve u redu onda se na anonimke više ni ne osvrću

a ovo čemu ti pišeš ( da te se upozori) kod nas će doći za koju godinu, ali ni to ne bi trebalo kad ne bi bilo toliko namjernog kompliciranja

sve dobro...

Tko je glasao

"ne bih te ja kaznio ali šef me tjera"

tu si potpuno u pravu.

često je to način kako komuniciramo s ljudima kako da objesnimo da to što radimo (zabrana, kazna) nije nešto osobno, već "viša sila" određuje tvoje ponašanje.

ljudi znaju biti i naporni i tražiti da rade i idu tamo gdje ne bi htjeli, da se zabrana ne bi doživjela kao osobna nečija samovolja pribjegavamo time da je šef rtažio ili da su takva pravila ili da te drugi kontroliraju. tako je jednostavnije ljudima utuviti da se pravila mora pridržavati.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci