Tagovi

Došlo je vrijeme da ja postanem ustaša - II dio

Slijedom odluke-presedana ustavnog suda u korist ravnopravnosti spolova produljenjem radnog vijeka žena sa 60 na 65 godina staža, bit će podnesene slijedeće ustavne tužbe:

1. ustavna tužba za izjednačenje broja radnih mjesta žena i muškaraca u saboru. Nakon što bude usvojena ta ustavna tužba, otkaz iz sabora dobit će 43 saborska zastupnika, a na njihova mjesta doći će 43 kolegice s izbornih listi;

2. ustavna tužba za izjednačenje broja sudaca ustavnog suda, pa će se broj ustavnih sudaca morati popeti na 14, ili spustiti na 12, tako da bude 7 ili 6 žena ustavnih sudaca, a broj muškaraca past će s 9 na 7 ili 6.

3. ustavna tužba za izjednačenje broja policajaca, pa će se svim muškarcima u policiji smanjivati broj sve dok se ne postigne izjednačen broj muškaraca i žena

4. ustavna tužba za izjednačenje broja liječnika po spolu, tako da će svi liječnici muškarci dobiti otkaz do broja izjednačenja sa brojem žena liječnica

Nakon toga slijede:

5. ustavna tužba za izjednačenje broja zaposlenih po spolu u svim poduzećima, tako da niti jedan poduzetnik neće smjeti zaposliti niti jednog muškarca više nego što ima žena, odnosno na svakog slijedećeg zaposlenog muškarca, morat će zaposliti jednu ženu, ili neće moći poslovati

6. ustavna tužba za izjednačenje broja žena i muškaraca u dječjim vrtićima, dječji vrtići morat će zaposliti jednak broj teta i tetaka, a svaki slobodan muškarac s biroa za zapošljavanje morat će prihvatiti mjesto tetka u vrtiću, ili će biti trajno brisan s evidencije zavoda za zapošljavanje

7. ustavna tužba za izjednačenje broja mama i tata u rađaonicama na stolovima za porađanje

8. ustavna tužba za dolaske na roditeljske sastanke u pravilu jedan dolazak mame na jedan dolazak tate, u protivnom prijava centru za socijalnu skrb i oduzimanje djece zbog nemara; škole će morati voditi statistiku prisustva roditeljskim sastancima po spolu;

Žene, molim konstruktivne prijedloge za druge ustavne tužbe, kako bismo postale konačno ravnopravne i na djelu, a ne samo na papiru! Pa to nam naš Ustav garantira.

Komentari

Još bih dodala ustavnu

Još bih dodala ustavnu tužbu za izjednačenje prava o porodiljnom dopustu. Tako, da svaki otac mora ići na porodiljni dopust. Naravno da su mu primanja definirana na istinačin kao i ženi. Što više djece, to manji mirovinski prosjek. Tako će i mirovisni fond profitirati, na manjim prosjecima.
Dakle, opet smo dobili "izjednačenje" po obavezama, kao da ih imamo malo. A izjednačenje po pravima, to moramo još malo počekati, da se uozbiljimo.
Nakon 42 godine života, završenog FER-a, zaključila samo zapravo da sam se zaj... Trebala sam jednostavno biti sponzoruša. to je najboljinačin za ženu da živi. Minimalna patnja, minimalni rad, maximalni učinak, i ne uzrujava se zbog stavke o radnom stažu i mirovini.

Tko je glasao

Žao mi je ali se u ovom

Žao mi je ali se u ovom slučaju ne slažem s "Lion Queen". Moje mišljenje kao žene je da je ta odluka o produljenju radnog vijeka potpuno ispravna. Ako želimo ravnopravnost, onda je trebamo uzeti na svim razinama. I tamo gdje ona donosi plus i tamo gdje donosi minus. Ako smo žene jednako sposobne kao muškarci, a JESMO(jer za sada NI JEDNA STUDIJA ne pokazuje drugačije), onda ne postoji ni jedan valjani razlog da radimo 5 godina manje od muškaraca. To da odgajamo djecu i više kuhamo i peglamo? Pa tko nam je kriv??? Same smo krive jer kao žene prihvaćamo to kao normalno stanje i izgovaramo se na tradiciju i dobar kućni odgoj i što ja znam što još. OK, mogu prihvatiti mišljenje Sarnavke iz B.A.B.E. da će to donijeti više koristi ženama koje su bolje plaćene, a štetu onima koje rade na minimalcu. Naravno, pa žena koja je poduzetnica (i radi u svojoj firmi) - ona si sama određuje kada će ići u mirovinu (a da smo iskreni ona neće ni živjeti od mirovine nego od dividendi). Ali kako pomoći onima koje su na minimalcu i troše se do beskraja - kako njima pomoć? Nemam pojma. Ali to da idu pet godina ranije u mirovinu zauzvrat tome da su cijeli svoj radni vijek radile u nekoj firmi na tekućem traku za minimalac a doma čuvale djecu i kuhale i prale i peglale - to je jadno. Tako tim ženama nećemo pomoć. Time se im jedino poručuje - ti samo radi i rađaj i kuhaj i peglaj i što ja znam što već pa ideš pet godina ranije u mirovinu??? Ako je to pomoć koja se nudi - NE HVALA!!!

A sada još o ženama u društvenim sferama. Gdje su žene u politici (mislim u t.z. visokoj politici, t.j. u Saboru), gdje su u managementu, zdravstvu i slično? Pa tko brani ženama da se kandidiraju? Tko im brani da se školuju da budu lječnice i pravnice i direktorice i sve to? NITKO! Ili možda ipak netko ili nešto? Obitelj? Kućni odgoj? Svjetonazor? (Molim lijepo samo mi ne dolazite s komentarima lako tebi s bogatim roditeljima - oba dvojica su ostala bez posla). Žao mi je, ali "odgojena sam da perem i peglam i kuham mom muškarcu" za mene nije dovoljan razlog za moj neuspjeh.

Ne znam. Ali znam na što ja osobno mogu biti ponosna. Do danas mi nitko, ali baš nitko, ni žena a bogami ni muškarac nisu uspjeli stati na put moje kariere i želje da živim svoj život kako želim. A za to mogu zahvaliti mojim roditeljima. Što su me odgojili kao osobu (pazite, namjerno pišem osobu a ne ženu) koja zna brinuti sama za sebe, koja je svjesna svojih sposobnosti i koja vjeruje u sebe da može postići bilo što poželi.
Nikakve "kvote" ženama neće pomoći da se izjednače sa muškarcima. Kvota je druga riječ za negativnu selekciju. I negativna selekcija je loša. Bila ona po političkoj liniji, na osnovi vjeroispovjedi, starosti, rasi, a bogami i po spolu.
Ali ima nekoliko stvari koje mogu pomoći ženama. Na prvom mjestu je definitivno izobrazba. Oprostite izrazu, ali izobražena žena će definitivno podnositi manje "sranja". Ali izobrazba počinje u vrtiču (dječaci se igraju sa autićima a djevojčice sa barbikama). I nastavlja se u osnovnoj školi. Sa onim crtežima o idealnoj obitelji s mamom i tatom i dvoje djece (sjećate se?). Tata radi a mama brine za obitelj. I kuha. I pere. Nastavlja se u 7. razredu osnovne škole. Sa spolnim odgojem (koji spolni odgoj?). I tako, dok stignemo do svoje 16. godine, smo već na pola oblikovane osobe, pardon "žene", sa slikom idealne obitelji, naučene morala kako se žena treba ponašati, što je prihvatljivo odnosno što nije....

Znate što? HVALA mojim roditeljima što su me naučili da sam osoba, HVALA što su mi omogućili izobrazbu, da danas, 21.04.2007. mogu u 2.15 ujutro pisati taj komentar na internetu. Bez straha da će me ujutro doćekati hrpa neopranog suđa od jućerašnje većere - jer ruku na srce - pa nije to tako teško da jedan muškarac to ne bi mogao napraviti.

Tko je glasao

Koliko imaš godina i koliko

Koliko imaš godina i koliko djece, ako nije tajna?

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Ravnopravne ćemo postati na

Ravnopravne ćemo postati na primjer kada masovno odlučimo upisivati tehničke fakultete svih vrsta - tržište rada (i vani i kod nas) je gladno takvih kadrova. Ali mi (i opet, ne samo mi) imamo više žena s fakultetskom diplomom, ali mahom društvenih znanosti. Automatski se stavljamo u neravnopravan položaj na tržištu rada svojom odlukom, pa onda imamo materijala za nabijanje na nos nižih primanja, nižih mirovina itd. itd.. Zašto je to generalno tako, zašto su afiniteti žena općenito drugačiji od onih muškaraca? Eto zato, tako je evidentno, jednako kao što je evidentno da samo žene mogu rađati. Na cjeloživotno nabijanje te činjenice muškarcima na nos sam ekstremno alergična. S jedne strane pokušavamo dokinuti sebe kao žene, a s druge se nametnuti upravo kao žene. Meni to ne ide u glavu.

Zašto su plaće žena statistički manje? Zato jer rade u industrijskim granama (prerađivačka industrija, tekstil, trgovina) u kojima su plaće za jednaku stručnu spremu u usporedbi s drugim vrstama poslova niže, a niže su zato što su te industrije svuda u svijetu niskoprofitabilne. Zašto rade upravo na tim poslovima? Zato jer mogu šivati, ali ne mogu kopati krampom ili raditi u građevini. Tj. mogu, rade žene i u željezarama - ali baš ne hrle na takve poslove. Sa svim vrstama generaliziranja valja biti jako oprezan.

Zašto nema više žena u politici? Samo zato jer su žene?! Meni to ne drži vodu. Da li možda i zato što nas to baš i ne zanima? Zašto bi mogla Vesna, Marija, Đurđa itd. itd., a toliko drugih ne?

Zašto je meni i dalje drago čuti kada muškarac kaže "joj, neugodno mi je, pa to ipak nije posao za ženu" - recimo konkretno kada mu 10 metara prenesem neku stvar od 35 kila jer čovjek ima problema s kičmom? Većina muškaraca se u takvim situacijama osjeća nelagodno, mada ne vidim razloga za to kada sam ja u pitanju - ali to doživljavam kao lijepu i kulturnu gestu pažnje. Isto tako moja kolegica od 50 kila tu stvar ne može dići i gotovo. O kakvim apsolutnim kategorijama ravnopravnosti govorimo? To je smiješno! Da pokušamo biti realne i konstruktivne umjesto stilskih vježbi apsurda?

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Ovako, 1988. godine sam

Ovako, 1988. godine sam pocela raditi u jednom projektnom birou. Place jednake - sve pet - za sve nas u istom rangu, musko, zensko, whatever. Kolegica koju je tad zapalo raditi na gradilistu isto je imala VSS, isto pripravnik - radila je kao pomocnik rukovoditelja gradilista i imala MANJU PLACU od decka koji je poceo raditi isti dan kao i ona, takoder kao pripravnik, NA ISTIM POSLOVIMA pomocnika rukovoditelja s tim sto je on imao SSS. Tad place nisu bile tajne, kad je ona saznala da ima manju placu, nije se cak usudila niti pitati zasto, iako su radili ISTE POSLOVE - toliko su je ubili u pojam da je bezvrijedna... Bila je osim dviju servirki toplog obroka i cistese koji su dolazili samo part time dnevno tamo jedina zena na gradilistu. Ne znam kako je sad ...

Tko je glasao

Ha, što da ti kažem,

Ha, što da ti kažem, željele set emancipaciju i izjednačavanje u pravima, onda morate trpiti i izjednačavanje u obavezama. :)

E da, masu toga što si navela možda bi i moglo biti utuživo, ali ne i odnosi u Hrvatskom saboru. Jer riječ je o izabranim ljudima, ženama i muškarcima, a ne o osobama koje nisu imali jednaka prava jer su različitoga spola. Izbori su slobodni. Svatko tko zadovolji uvjete, neovisno o spolu, može se natjecati za ulazak u Sabor.

Mi, muški, bi trebali tužiti zastupnike/Sabor jer svaka zastupnica nosi svojoj stranci 10 posto više novca za političko djelovanje od njenoh muških kolega. I to je zakon.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

To nije točno. Žene u

To nije točno. Žene u strankama odrađuju teže poslove, blagajnice su, pisačice zapisnika, ali kad se slaže lista, onda su mudonje na prvih nekoliko mjesta, koja garantiraju prolazak na izborima. To je uvijek bilo tako i uvijek će biti. A znaš zašto: zato što žene nakon radnog vremena ili nakon stranačkog sastanka trče doma kuhat ručak, ili nešto raditi, a mudonje ostaju po birtijama dogovarati mjesta na listama. To se nikad neće izmijeniti, osim ako se ne donese ustavni propis, sukladno ustavu, da se na listi ne smije prijaviti muškarce, ako nema istovremeno jednak broj žena. Kad to bude propisano, onda će muškarci u birtijskim dealovima morati povesti računa o stranačkim kolegicama i njih jednakopravno uvrštavati na izborne liste. A to će biti na sveto nikad. Zato jer zakone donose saborski zastupnici, koji kao muškarci imaju većinu u saboru i kojima nije u interesu bilo što mijenjati. Osim toga, kad su u pitanju ženska prava, svi muškarci su manje-više složni, ali kad su u pitanju mišljenja žena o ženskim pravima, onda ćeš uvijek naći onu muškaraču koja pametuje o tome da je ženama dobro, ako je samo njoj dobro, jer ne vidi koliko se druge žene muče. Imaš primjere gore, pa pročitaj. Sljepice ne vide nikog drugog osim sebe, narcisoidne žene. Takvih primjeraka ženskog roda nema među muškarcima. Oni su svi solidarni. Skidam kapu, koje nemam.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Muškarac ili žena? Meni to

Muškarac ili žena?
Meni to nije dovoljno da bih nekome dao glas.
Da treba voditi računa o ravnomjernoj raspodjeli mjesta na izbornim listama, slažem se. Ali, spol nije kriterij prema kojem se odlučujem za nekog kandidata. Niti bi smio biti.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Nitko ne brani ženama da

Nitko ne brani ženama da vladaju Republikom Hrvatskom. Dapače! Ima vas 51 %, složite svoje liste i glasajte jedna za drugu. Pobjeda vam je zajamčena. I moći ćete složiti državu onako kako ženama odgovara. Bio bi to prvi demokratski matrijarhat na svijetu.

No, kvaka je u tome da žene, u osnovi, glasuju za muškarce, konzervativce. Kako bi se reklo za muža i oca! Pogledajte istraživanja s posljednjih izbora. I nema veze s odgojem i kulturnim okruženjem patrijarhata. Riječ je nekim stvarima koje su racionalno neobjašnjive. Kao što muškarci, u velikoj većini, vole nogomet. pa bio i namješten. Kao domaće prvenstvo. :)

E da, ako baciš oko na Statut SDPa, tebi ne tako drage stranke, vidjet ćeš da imaju jako izbalansiran odnos spolova unutar stranačkih tijela, moglo bi se čak govoriti o pozitivnoj diskriminaciji. Koliko mi je poznato, tako nešto nema niti jedna druga stranka u RH.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

uf uf...:)

uf uf...:)

Tko je glasao

pitanje blagajne ili pisanja

pitanje blagajne ili pisanja zapisnika je profesionalna funkcija a ne politička pa blagajnice ne bih gurao u diskusiju

no globalno se slažem s konstatacijom, iako će to biti teško promijeniti jer se prvo mora stvoriti klima u kojoj će ženama biti "normalno" baviti se politikom, jer je politika ipak nešto čime se sam odabireš baviti ili ne

usput rečeno, bilo bi zanimljivo popričati s jednom ili više zastupnica o tome kako je biti žena u muškoj politici (premda se pro-sjećam jednog tvog komentara u kojem je pisalo da kada se baviš politikom prestaješ biti žena)

i posljednje, koliko je meni poznato SDP ima u status ugrađene kvote žena koje se moraju pojaviti na listama i konvencijama (imaju ugrađenu kvotu za žene i za mlađe od 30)

Tko je glasao

Obzirom da nekolicina

Obzirom da nekolicina ustavnih sudaca koncem godine odlazi, ovakvom su si odlukom htjeli osigurati mjesto u povijesti.

B-52

Tko je glasao

Hmda, možda apsurd i je

Hmda, možda apsurd i je zamišljen kao stilska figura, ali svejedno, mogla si iznijeti ove valjane argumente bez stavljanja muškaraca kao suprotne, neprijateljske strane. Vjerovala ili ne, na tržištu rada često ni muškarci ne prolaze puno bolje, pogotovo manje obrazovani. Postoje i samohrani očevi i oni koji nakon posla ne sjednu na kauč češkat jaja.

Prema tome, ne treba se bunit protiv muškaraca, nego protiv glupe politike koja nema spol.

Tko je glasao

OOOOO, nikad ja ne bih

OOOOO, nikad ja ne bih stavljala muskarce na suprotnu stranu, naposljetku odrasla sam s deckima jer u susjedstvu nije bilo zenske djece, isla u gradevinsku skolu, zavrsila gradevinski faks - rekose mi da je tamo tad u prosjeku bilo oko 9% zena - tad, ne znam kako je sad... Ja nisam od onih koje uskracene i jednoumno ogranicene zavijaju na mjesec kako je sve nepravda - imam dobar uvid u obje strane i nastojim biti nepristrana. Dakle i tom svjetlu me nitko nece uvjeriti da zena ne odradi veci dio posla oko kuce i djece nakon full doze svog radnog dana u firmi. Hrvatsko drustvo je jos uvijek dobrim dijelom tradicionalno patrijarhalno ustrojeno, i svjesni moderni ocevi i muzevi koji potegnu i doma su jos uvijek u manjini.

Tko je glasao

Apsurd? Apsurd je ovdje u

Apsurd? Apsurd je ovdje u tekstu koristen u svrhe umjetnickog dojma, docim je apsurd odluke koja je donesena stvaran. Autorica sasvim ispravno procjenjuje sanse postizanja ikakve RAVNOPRAVNOSTI zena u nekom imaginarnom postupku kojim bi se pokusalo dosljedno provoditi ono sto je ovom famoznom odlukom zapoceto - licemjerna predstava s licermjernim ishodom napravljena od strane licemjernog drustva!
Pricati o ravnopravnosti zena u Hrvata je danas dobra zafrkancija, sto si one jace i sposobnije jedinke zenskog roda izbore, tako im je - slabiji dio populacije je daleko od nekakve ravnopravnosti. A takav je u vecini. I onda pozelenim kad se nadu pametnjakovici koji kazu - PA SAME STE TO TRAZILE - SAD IMATE. Takvima imam sto pricati u narednih deset minuta. I ne utekne mi niti jedan jer ga prikucam da mi ne izmigolji i mora sve cuti. Prica se vise nikad preda mnom ne ponovi. Ja sam od onih napasnih na koje se borba za ravnopravnost ne odnosi - ja sam se ravnopravna rodila i nemam sto dokazivati ikome!
I da - gospode i gospodo - jedno je docekati starosnu mirovinu ako ste cijeli radni vijek proveli za pisacim stolom, a nesto sasvim drugo ako ste ga proveli za strojem u tvornici izlozeni profesionalnim bolestinama. Jedno je ako nemate djece, a drugo je ako imate jednog ili tri pilica koje servisirate uredno nakon rada u firmi...
Licemjerje - nemam druge rijeci za ovo sto se dogada.

Tko je glasao

Ako si se vec ravnopravna

Ako si se vec ravnopravna rodila, u cemu je onda problem sa izjednacavenjem normi?

Tko je glasao

Meni nikad nije, niti ce

Meni nikad nije, niti ce biti problem potegnuti- isto ili vise nego ikoji muskarac - otkad sam izisla iz cacine kuce nitko mi ne placa racune, vodila sam sama kucanstvo, radila u firmi i fus, provodila radeci desetak sati, a onda redila kucu, podigla kcer, obitelj mi je uvijek imala skuhano i opeglano, uzdrzavala bivseg muza koji vise nije radio nego radio, uspjela kupiti kucu i otplatiti te kredite,uspjela prezivjeti cijeli rat u Osijeku i renovirati tri puta kucu nakon sto sam popila dvije granate, uspjela izmijeniti jedan za drugim cetiri radna mjesta sve jedno bolje placeno od drugog, a da nisam dala ni love ni ... ista drugo da me se zaposli. NIsu me gurali niti caca niti suprug niti sponzori. Imam 42 godine, nikad se na srecu nisam bavila fizickim radom i tijelo mi je ocuvano i u dobroj sam kondiciji, osim cvikera kad sam na racunalu i alergija koje me muce sam potpuno zdrava. Svog sam muskarca uvijek tretirala kao agu u kuci - dok sam ja u kuci, zdrava i prava, nije trebalo ni da opere ni da skuha - al ne daj mu boze da me doceka prljavo sude ili drugi neki njegov svinjac koji je sam napravio, a nije pocistio za sobom kad ja NISAM kod kuce!!! Imam puno pravo biti jako zadovoljna kako sam odradila stvari i mislim da sam uz jako puno rada imala i jako puno srece u zivotu. PROBLEM NIJE U MENI!!!
Problem je u onim jadnicama koje se rode bespravne, a onda ih bespravne drze cijeli zivot prvo otac, onda muz, problem je u onim jadnicama koje nemaju priliku skolovati se, problem je onim nesretnicama koje rade za strojem u tvornici i tijela su im upropastena profesionalnim bolestima do trideset i pete, a ne do sezdeset i pete ! Problem je u onima koje su rodile troje djece i vukle posao i kucu i site su svega, a ne da kao starice trce na posao. Ja sto pricam ne pricam zbog sebe, ja se ni vraga nikad nisam bojala i sto sam htjela u zivotu, to sam izborila! Ali precesto sam gledala drukcije price oko sebe.
Zasto licemjerstvo? Pa zato sto je ravnopravnost zena jeftina demagogija kojom se mazu oci naivnima. Kad i one najbjednije budu imale sansu, kad se povede racuna o VAZNIM i BITNIM stvarima a ne make-upu, onda cu priznati ravnopravnost u ovom drustvu. Kad dode do tog da se zenama osiguraju STVARNA prava bit ce jedino posteno - ovako, sve me podsjeca na onu Ezopovu basnu o rodi i lisici - jedi kuuuuumo... Nek se zene nauzivaju ravnopravnosti kad idu glasovati i kad treba ici u mirovinu sa 65...

Tko je glasao

Jutros sam upalila pc da

Jutros sam upalila pc da napišem ovaj komentar, ali vidim da si ga ti umjesto mene napisala, istim riječima kojima bih ga sama napisala.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Znaci, ravnopravnost treba

Znaci, ravnopravnost treba isfuravati samo tamo gdje su zene zakinute. Ne tamo gdje su muskarci zakinuti? No, zbog cega treba dizati buku zbog boraca za muska prava, poput ova dva lika kojima je ravnopravnost isto tako moto?

Cini mi se da je to rad protiv same price ako se pozivamo na ravnopravnost. Ako pak ne smatramo da smo ravnopravni, odnosno da zene cisto za primjer trebaju imati veca prava zato sto su majke, OK.

I tu Lion Queen kao tradicionalno odgojena zena koja uocava razlike i spoecijalne potrebe rodova ima pravo da se buni. No ne i oni sto se pozivaju na ravnopravnost.

Ako si pak borac za ravnopravnost, jednostavno nemas pravo da se bunis zato sto se ravnopravnost isfurava. Jer skaces sama sebi u usta. Preciznije, imas pravo da eliminiras elemente neravnopravnosti i to je to.

Tko je glasao

Pazi, ne treba brkati neke

Pazi, ne treba brkati neke stvari - muskarci i zene nisu isto, niti ce ikad biti.Volim visoke potpetice i imam dugu kosu koja mi se ne linja - uopce ne zelim biti poput muskarca. Ja recimo nikad nisam imala pretenzije uzgajati brkove, nesto malo dizem utege, ali tek toliko da se zabavim - nikad nisam zeljela imati misice kao Svarceneger - prilicno sam isto uvjerena da Svacika nikad nije pozelio gurati veliku trbicu ispred sebe devet mjeseci, pa da ga potom raspore ili da dusu na nos istisne od jezivih bolova dok porada bar tri i pol kile malog predivnog drecavca kojeg poslije volite vise nego cijeli svijet... Zasto se primjerice ne bi zenama priznalo za svako rodeno dijete godina ili dvije beneficije u radnom stazu? Recimo... I nemam ja nista protiv JEDNAKIH PRAVA za sve, ali ovo sto se napravilo je licemjerno i uvredljivo samo zato sto je jedan becar iz stosa tuzio, a to posluzilo nekom pametnjakovicu da napravi od toga presedan i da se na tom temelji odluka Ustavnog suda - ma daaaajte! Svi znamo zasto se digla dobna granica na 65 za svakoga, zato sto drzava grca u dugovima i nema pojma otkud ce nagrecati lovu za mirovine, sad se domogla jeftinog razloga da natjera jos jedan dio radno aktivnog stanovnistva raditi duze i ici u mirovinu kasnije kako bi se nabralo nekih mrvica od kumulativnog ucinka te mjere. Nek budu ljudi i neka stanu iza toga - sto onda nisu srezali radni staz za muskarce na 60 pa nas izjednacili kad im je toliko do brige za jednaka prava???

Tko je glasao

Već se ženama upisuje

Već se ženama upisuje godina dana radnog staža za svako rođeno dijete.

Tko je glasao

OK. Sve stoji. A ideja o

OK. Sve stoji. A ideja o beneficiji za svako rodjeno djete mi se svidja i cak nije niti diskriminatorna. :-)

Tko je glasao

A ti ako imaš pretenzije

A ti ako imaš pretenzije biti političar koji će osvojiti svoj narod, moraš baratati podacima, a ne pisati gluposti. A ovo je glupsot nad glupostima. Izvoli proučiti statističke podatke u prvom postu koji sam napisala na ovu temu. Ne trebaš istraživati, jer sam ja to umjesto tebe napravila i sve je vjerodostojno, provjeri jedan, bilo koji, i znat ćeš da su svi točni. Dakle, ravnopravnost ne postoji. I neće tako skoro ni postojati. A kad se budeš kandidirao, ne zaboravi da je 52% glasača žena. Ja ti prva neću dati glas, jer si se usudio postaviti pitanje, nakon svih iznesenih brojeva, u čemu je problem? Ako ni nakon toga nisi svjestan problema, onda si glup, a ako si glup, ne želimo da nas vodi glupan. Kužiš, ili da ti crtam???

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Koliko sam skuzio, ti nisi

Koliko sam skuzio, ti nisi za ravnopravnost spolova s obzirom da muskarci ne mogu radjat. Tako razumijem tvoju uzrujanost po pitanju promicaja ravnopravnosti, napose po pitanjima odluka koje ti ne pasu.

No, Tyche se zalaze za ravnopravnost, tako da me iskreno interesira malo detaljnije obrazlozenje misljenja koje bi se moglo smatrati licmejrnim. Naravno, ukoliko sam stvar dobro skuzio.

Tko je glasao

Ne, ja nisam za

Ne, ja nisam za neravnopravnost. Ja sam prva za to da se postigne ravnopravnost spolova: da žena ima u proporcionalnom broju i u ustavnom sudu i u saboru i na stranačkim listama i na rukovodećim funcijama i na radnim mjestima i po primljenim plaćama. Da ne govorim o proporcionalnom broju skuhanih ručkova, odlazaka na roditeljske sastanke i kod doktora, peglanih košulja i kuhinjskih krpa, opranih prljavih dječjih čarapa i slično. Dapače. Žene stvarnom ravnopravnošću mogu jako puno dobiti i ništa ne mogu izgubiti. Osim tih pet godina staža, koje u uvjetima stvarne ravnopravnosti i neće biti bitne. Dakle, uvesti stvarnu ravnopravnost spolova, a tek tada ukidati "povlastice". Sve ostalo je čisto muško licemjerje.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Obrazlozila gore - nije

Obrazlozila gore - nije zakon koji je Ustavni sud izglasao ono sto je meni uvredljivo, nego opravdanje - tip koji je to inicirao mora da grca od smjeha s ekipom u nekoj birtijestini jer mu je to proslo - covjece, ima da mu PRAVE MUSKARCINE spomenik postave - glavni dika u selu! I svi oni koji se zlurado smjeskaju na ovo - Al smo ih zaje...i !
I jos veli kako ce zene vristati - ehhhhhhhh ... - Vidis - TO JE ONO STO JE UVREDLJIVO !

Tko je glasao
Tko je glasao

Šteta da si iz dobre ideje

Šteta da si iz dobre ideje krenula prema apsurdu...

Tko je glasao

Obrazloži. Što je apsurd?

Obrazloži. Što je apsurd?

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Originalni post ti je

Originalni post ti je donekle bio dobar, jer je stvarno ukazivao na razlike koje se moraju ukloniti (koje, btw, i puno razvijenije zemlje od nas imaju u relativno slicnim omjerima poput onih koje si pokazala) uz neke promasenosti (samohrani ocevi/majke - pa sta bi po tebi drzava kao jedan od kriterija pri odredjivnju kome dijete ide trebala imati odrzavanje balansa izmedju samohranih majki i oceva?!?), no ovaj ti je totalno promaseni. Ne zivimo u komandnoj ekonomiji gdje ti drzava odredjuje zaposlenje - cijeli bit price o jednakosti je da se startne pozicije izjednace kao i izbacivanje faktora koji ne utjecu na poslovne/strucne performanse kao legitimnih faktora pri zaposljavanju / visini place (pod tim faktorima naravno se smatra spol, nacionalnost, boja koze, seksualna orijentacija itd.), no onda dalje sve ovisi o tvojim mogucnostima i znanjima (i da, presutno, vezama kod nas, ali bome i vani u dobrom dijelu), a ne gluposti poput ove koju si napisala gdje bi postojale kvote, po cemu onda lupetas hrpu promasenih primjera, koje bi, naravno, svaki sud odbacio (ukljucujuci i takav sastavljen samo od sudkinja - stvarno bi bilo zanimljivo vidjeti kako su sudkinje glasale u ovom slucaju).

Osobiti je nonsens kritika da ustavni sud ima 9-4 omjer sudaca i sudkinja i da bi to trebalo promijeniti silom zakona. Molim te za promjenu, upotrijebi malo mozak i zakljuci kamo bi to dovelo. Da se tvoji kriteriji primjene, za koju godinu bi se moglo vidjeti oglas u novinama za sudca ustavnog suda u kojima se trazi osoba zenskog spola, homoseksualne orijentacije, Mađarske narodnosti. Prednost onima sa nebijelackom bojom koze. Sa, po mogucnosti, prijasnjim sudackim iskustvom.

Naravno da je ovo karikiranje tvog posta do totalnog apsurda, ali je isto tako to krajnji rezultat tvoga razmiljanja ako se dovede do konacnog logicnog zakljcka. Ova se kritika zapravo moze primijeniti na sve tvoje primjere.

Ili bi ti samo ravnopravnost spolova, a za potrebe ravnopravnosti po ovim ostalim kriterijima ti se zivo fucka, odnosno nisi uopce za ravnopravnost nego samo za to da ti slucajno ne bi morala raditi jos 5 godina (iliti licemjerka)?

Napomena: Naravno da se gornji sistem kvota primjenjuje u odredjenim situacijama (ako se ne varam, nacionalnost je faktor pri zaposljavanju policajaca u reintegriranim podrucijam), ali mislim da je svima jasno, osobito onima koji zele da stvarno postoji ravnopravnost, da to nije pozeljno kao dugorocno opce rijesenje, a osobito ne kao prisilno rijesenje u svim segmentima drustva (nasi danasnji ekonomski problemi i nezaposlenost ne bi bili nista prema onome sto bi bilo da se takav sistem kvota primjeni!).

Tko je glasao

Zašto bi bilo licemjerno

Zašto bi bilo licemjerno tražiti omjer sudaca ustavnog suda prema spolu, ako se zna da žene čine 52% populacije? Zar ti misliš da nema dovoljno kvalitetnih žena koje bi mogle obnašati tu časnu dužnost. E vidiš, ako tako misliš, onda si ti licemjeran. Žene nisu glupe, ali ne mogu doći do takvih poslova, zato jer se mjesta lobiraju tamo gdje žene ili nemaju pristupa, ili nemaju vremena, zbog kućnih obveza. Uzalud pamet, znanje, stručnost, zalaganje, uzalud sve, kad nisi tamo gdje se lobira. A nisi jer si na roditeljskom sastanku, primjerice. Ili kod doktora s djetetom.
Stoga bi žene morale imati automatsko i ustavom zajamčeno pravo na omjer, a onda neka se između najboljih žena bira ona najbolja.

Isto važi i za sve drugo što sam gore navela.

Ti si licemjeran, jer dok ti se govori brojevima, onda percipiraš, zato jer su brojevi i jer bi ispao glup da kažeš da je crno, ako je bijelo i obratno. No čim se govori u stvarnim, konkretnim primjerima (koji su doveli do onih brojeva...nisu brojevi nastali sami po sebi, naravno), odmah sve preokrećeš na demagogiju.

Ovdje govorimo o neravnopravnosti spolova, ti pričaš o svemu drugom, samo ne o tome. Napiši post o nekoj drugoj vrsti neravnopravnosti, pa ćemo ti komentirati, a ne umanjuj važnost ovog problema zato što postoji tisuće drugih problema koje isto tako treba rješavati. Gdje sam ja navela da mi se živo fućka za te druge probleme. Nigdje. Prema tome, ne samo da eskiviraš raspraviti predmetnu problematiku, već i insinuiraš.

Što se tiče te insinuacije da su žene glupe pa zaslužuju manju plaću, ili su glupe, pa ne zaslužuju bolja radna mjesta od ovih koja su im dana u primitivnom i zaostalom društvu poput našeg (u prvom dijelu tvog posta)...a što reći već da su čiste primitivne i licemjerne gluposti. Žene su po svemu bolje i vrijednije od muškaraca. Jer su naviknute raditi 20 sati dnevno. Iznositi i posao i familiju.

Hoćeš primjer: ustajem u 4 ujutro, kuham ručak za taj dan, spremim se na posao, radim do 16.00 sati, radim često vikendima i noćima jer uzdržavam sama dvoje djece, odličnih studenata, popodne se bavim društvenim radom, vodim dvije udruge, usput se bavim znanstvenoistraživačkim radom i doškolovanjem kad god i gdje god stignem. Sve stignem sama i nije mi muka od toga. Nema tog muškarca koji se može sa mnom mjeriti. Pogotovo ne onog, kojem žena radi kućni dio posla, i koji ne zna u koji mu razred idu djeca. Osobno me nije briga hoće li mi netko propisati da radim do 60 ili 65 ili 105, jer znam da je moguće da ne doživim ni 55 godina života, jer su umrle mnoge osobe, bolje od mene, pa tko sam ja da mislim da ću doživjeti stotu.

Ali boli me nepravda, što, unatoč brojevima iz prvog posta, netko može odobriti čistu zlobu dva muškarca, koji su itekako dobro znali da se njima radni vijek neće smanjiti na 60 godina, a upropastili su čitavu vojsku sirotih žena, koje će morati raditi do 65. Jedan od njih liječnik, ljut na sve žene, jer ga je njegova nasanjkala, drugi frustrirana muškarčina, policajac, kojem žena vjerojatno nigdje ne radi, pa ga i nije briga za tim, ili je se pak želi riješiti, dok on bude uživao beneficiranu mirovinu, koju mu je ovo društvo neopravdano poklonilo, pa neka žena što duže radi, kako je ne bi gledao doma.

Gospodo muškarci, podržavanjem ta dva muškarca, otvarate pandorinu kutiju. Jer će te ustavne tužbe uslijediti, ma koliko vam sada smiješne izgledale. I jednog dana će i za njih biti donesene presude, temeljem narečenog presedana. A onda ćete vidjeti tko će se zadnji smijati.

Još nije kasno da se ta kutija ne otvori. O vama ovisi.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Vidim da imas problema sa

Vidim da imas problema sa razumijevanjem procitanog. Nigdje nisam niti eksplicitno niti implicitno napisao da su zene glupe. Napisao sam da su tvoji primjeri glupi. Velika razlika. Stovise, vrati se u moj prvi paragraf gdje eksplicitno pisem "Originalni post ti je donekle bio dobar, jer je stvarno ukazivao na razlike koje se moraju ukloniti,...". Ili, da budem konkretan. Ne vjerujem da su zene opcenito ni vise ni manje pametne od muskaraca te vjerujem da imaju pravo i treba se postici ravnopravnost, samo sto tu ravnopravnost tumacim na opceprihvaceni nacin (jednakost sansi - sto ukljucuje iste place za ista radna mjesta), a ne tvoje glupo mjerenje broja radnih mjesta po spolovima.

Tvoj "Zene uber alles" stav me bas ne uvjerava da si ti za ravnopravnost spolova ("Žene su po svemu bolje i vrijednije od muškaraca","Nema tog muškarca koji se može sa mnom mjeriti", itd.). Iliti licemjerje, jer prodajes svoje stavove kao podrzavanje ravnopravnosti, dok to nije tvoj cilj uopce.

Moj se prijasnji post nije bavio mojim prijedlogom rijesenja problema (jer ga iskreno nemam niti mislim da se moze naci jedna mjera koja bi bila idealna i rijesila problem i onda svi sretni i zadovoljni, s obziorom na kompleksnost problema) , nego je ukazivao na probleme sa tvojim prijedlogom, koji je potpuno promasen.

Sa aspekta ravnopravnosti je promasen jer se tvoja mogucnost zaposlenja ne vrednuje prema tvojoj sposobnosti i doprinosu radu tvrtke (odnosno tvojim pravnim sposobnostima i sl.) nego prema karakteristikama za koje i sama tvrdis da ne utjecu na kvalitetu rada (spol).

Sa ekonomskog aspekta je promasen jer bi stvorio od nase vec prilicno nekonkurentne ekonomije totalno nefleksibilnu i nekonkurentnu ekonomiju iz cega dalje slijedi manje investicije, pa bankrot kompanija, pa gubitak radnih mjesta i tako dalje. Sto bi, sasvim slucajno, najvise i pogodilo osobe (i muske i zenske) sa slabijim obrazovanjem, oko kojih ti volis prolijevati krokodilske suze.

I molim te mi objasni zasto je tako vazno postici ravnopravnost po kvotama, sto ti predlazes, medju spolovima, a ne koristiti isti princip prilikom drugih neravnopravnosti koje treba ispraviti. Tvoje mahanje sa "ali mi ne pricamo o tome" je nonsens, to je postavlja kao cisto logicno pitanje u kontekstu ravnopravnosti, jer ako pogledas bilo koji statut o ravnopravnosti on ne govori samo o ravnopravnosti spolova nego gotovo uvijek odmah u istoj recenici se spominje potreba i za sve ostale tipove ravnopravnosti, sto naravno nije problem za opceprihvaceno shvacanje (izjedancavanje sansi), ali je problem za tvoje shvacanje (kvote) jer dovodi do apsurda.

Inace, izjednacavanje sansi bi, gledano logicki i statisticki, ako postoji ravnopravnost, trebalo dovesti da su omjeri ljudi otprilike jednaki njihovoj zastupljenosti u populaciji tj. onoga sto ti zelis rigidno i glupo uvesti sa kvotama. Naravno, ne ocekuje se apsoultno jednak broj omjeru u opcenitoj populaciji, osobito tamo gdje je granulitet vrlo nizak (npr. Ustavni Sud), ali gledano opcenito (npr. statistike o razini edukacije, razini place, itd. prema stvarima sa sve grubljim granulitetom, kao npr. Sabor) omjer bi trebao biti ugrubo isti omjeru skupina u opcoj populaciji.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci