Tagovi

Dnevnik, 15. siječanj 2008.

Da li je itko pogledao jučerašnji Dnevnik na HTVu? Čovjek koji je zanji puta gledao vijesti prije formiranja vlasti (ili recimo tijekom izborne kampanje) teško da bi prepoznao da je to identična država. From bad to bad to worse!

Dnevnik je krenuo s izvješćem zavoda za statistiku o 5,8% inflacije što je apsolutni rekord u proteklih desetak godina. DrIvo vatrogasac je odmah napravio i meeting sa sindikalcima i HUPovcima a sve u pokušaju da se spriječi prosvjed u travnju. Sada se super vidjelo tko je bio pozvan na sastanak i očigledno prihvaćanje premijerskog zahtjeva da se odustane od prosvjeda. Genijalan je i zaključak sastanka, vlada, HUP i sindikati odlučili su da će, pazite ovo, formirati povjerenstvo. Koja je točno funkcija tog povjerenstva osim kupovine vremena za drIvu totalno je nejasno. Oni će davati premijeru prijedloge koje bi valjda morale riješiti problem. Eto, ja bih recimo predložio da drIvu pošaljemo (skupa s Jandrokovićem) na bliski istok da riješe tamo problem Izraela i Palestine, smire malo Irance, naprave peace deal između amerikanaca i iračana, a na povratku kući da preko Afganistana i Pakistana pronesu svoju grančicu mira. Povjerenstva koja će osnovati, priču koju bi prezentirali sasvim sigurno bi zatiltali lokalnu ekipu na neko vrijeme, taman dovoljno da cijena nafte padne na nama hrvatima prihvatljivu razinu.

Kažu englezi da kada kiši onda pljušti, pa stoga nije čudno da su zamrznuta sredstva EUa prema Hrvatskoj. Zanimljivo je kako drIvo ide u Brisel popričati s ljudima o tome, dok istovremeno ministarstvo kojime predsjedava Ivan Šuker tvrdi kako je sve cool i nema nikakvog zamrzavanja sredstava. Da li je itko osim mene uočio to razmimoilaženje u stavovima, da li je to neka fina lingvistička nijansa koja je meni totalno promakla ili Ivan Šuker nije "in the loop"? A vidim da i Martina Dalić i Ante Žigman odlaze...

Kažu Slovenci da će pričati s nama o ZERPu tek kada mi zamrznemo naš ZERP, priča o ZERPu je daleko od gotove i očito ćemo o tome još puno razgovarati. Živio Hido Biščević! Zar nije lijepo da imamo ljude koji su svojim ponašanjem toliko zadužili zemlju?

Eh, ima još, na popisu ekonomskih sloboda pali smo sa 109 na 113 mjesto po istraživanju Heritage fondacije i Adriatic instituta.

Naravno, kao što je to Primorac jučer spomenuo kod Hrge; "Sve je ovo rezultat rada Sanaderove vlade u protekle četiri godine, što su glasači prepoznali i honorirali na izborima!".

Oduvijek mi je bila nejasna ta hrvatska nacionalna potreba za samokažnjavanjem.

Misao dana:
The evening news is where they begin with 'Good evening,' and then proceed to tell you why it isn't.

Komentari

Cisto jedna misao po pitanju

Cisto jedna misao po pitanju uspjeha HDZa. SDP mu je bio za ledjima. A oni koji su ipak glasali za ne SDP, cesto su radili doslovno iz inata. Osobno nisam imao taj motiv, mada sam prepoznao dozu istog i u svojem razmisljanju.

Spika tipa. Pozirate, glumatate i pre*eravate se i sada biste htjeli na vlast sa tom spikom. E, bas necete.

Kako eliminirat tu emociju? Borbom, pozrtvovnoscu i ne fermanjem zive sile u borbi za legitimne interese. Tada vise nema mjesta za inat, preciznije, tu emociju zamjenjuje postovanje, nekada i divljenje. U svakom slucaju pozitivana furka.

E. Bas zato HDZ. Jer niko nije mogo dici kvalitetnu emociju. Barem ne u potrebnom broju. A i kako ce, kada se nitko nije udostojio niti odreci jedne jedine lose stvari kako bi zasluzio postovanje? Kao recimo, Milanovic Bandica i tome slicno.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Krenula je malo globalnijea

Krenula je malo globalnijea igra sa EU a još više interna. Malo o internoj igri.

Izborna godina je prolazila u vidljivim znakovima promjene ciklona i anticiklona koje zahvaćaju i naše krajeve, ali su sve iskusne i prilično beskrajne snage hrvatskog napretka po tko zna koji put ostale imune na te znakove. Obzirom na iznimnu dosljednost od niza desetljeća takve globalne i detaljne igre i nije loše kad već tako mora biti - za razliku od raznih starih i novih zemalja EU i ostalih sada kod nas nema grupacije a skoro i pojedinca koji ne zna i tko nije imao iskustva u vojnama po beskrajnim milijardama, koje milijarde kao da su bilje koje u izobilju raste samo od sebe po neobrađenoj plodnoj zemlji koja buja.

Te promjene ciklona i anticiklona se poklapaju sa jednim duljim, složenijim i globalnijim sazrijevanjem napretka, kojeg beskrajne snage od davnih sedamdesetih do danas održavaju udruženim snagama, u čemu se "slabe" koči i eliminira a samo "sposobni" idu naprijed, tako da je Hrvatska jedinstvena zemlja koja ima cca pola "sposobnih" i ccca pola "nesposobnih". Idući najveći rezultat u nekoj zemlji po tim kriterijima je najviše 10 % sposobnih a u diletantskim skandinavskim zemljama i slično ih nema niti 1 %.

Veliko povjerenstvo je vjerojatna osnova za beskrajne cikluse i prakse bezbroj povjerenstava, čemu smo opet najvičniji kardeljisti i maoisti, samo više ništa takvog neće proći a s vremenom će i izići iz mode. Nije problem neka inflacija od 6 ili više %, pa mi smo vični i onima iznad 30 % mjesečno. Nafta, hrana i slično također, iskusni smo sa stalnim najvišim cijenama u svijetu.

Iz dubina napretka izranjaju malo veće brojke i malo jače sile, koje kao vulkan rade. Prvo stanovi i nekretnine, zatim beskrajne milijarde po središtima i pustopoljinama za ceste, infrastrukturu i razna naoko učmala podučja napretka, gdje se skoro 40 godina igraju igre koje svijet nije vidio niti iskusio, odakle se uvodno skicirani napredak hrani i buja jače nego brazilske prašume.

Tako da je krenulo nešto bitno šire, potpuno "nepredviđeno", što značajno nadilazi stranačke igre, kao što se je kao od šale poigralo moćnim divizijama SK i svih s time povezanih snaga, bez obzira na beskrajna čuđenja šta se zbiva. Dugi predah čuđenja nije pomogao i vrijeme je za čuđenja do daske.

Izredalo se je sve što se izredati može i zrelost je doprla do svih pozicija i svih točki, tako da otpora napredovanju više nema ali ni obratu na svakoj točki. To znači da nema osnove za dramu, jer su istrošeni razlozi i podloge ne samo za duge frakcijske borbe ex saveza nego i na svakoj točki. Zid koji napredak djeli između potpune pobjede i poraza je pao i pobjeda je već potpuno pomješana sa porazom.

Krenulo je sasvim drukčije razdoblje, razdoblje dobrovoljnih dubinskih poreza na kapitalnu dobit a u stvari dobrovoljne predaje ilegalnog "oružja", dobrovoljnih kapitulacija beskrajnih pobjedničkih snaga i sasvim drugi smjerovi, neki tačerizam i blerizam sam od sebe (sui generis). Nakon duge mode što većih troškova i cijena te elitnih dogovornih snaga sa što više maoističkih divizija dolazi razdoblje mode konkurencije ideja i ljudi sa što manje troškova za što više rješenja sa što manje maoizma. To znači jednostavne brutalne revizije proračuna, tamo gdje su cijele divizije vodile bitke ranga hrpe milijardi sada će uzgred neki anonimni likovi izvršiti mali prepravak napretka i beskrajnih hrvanja sa milijardama će nestati kao magla koje nikad nije bilo.

Bolnica Blato, stadion, Muzej SU, kampusi, ceste i razno nisu samo vrišteći impresivni projekti koje treba hitno dovršiti sa kakvih pišljivi xy milijardi, nego ključne točke obrata koje će godinama kao štabovi servisirati kapitulaciju raznih snaga, predaje oružja i nove rasporede.

U takvom obratu se mijenja i svima bliska tehnologija. Sve manje i manje će biti zastupljena beskrajna praska šta je tko rekao kome i tko se je s kime hvatao po kojim nišama strasti za neodoljivim predmetima žudnje i sve više će ta beskrajna materija pokazivati svoju zbilju tako da ono što je i onako vidljivo običnim okom po brdima Zagreba i raznim elitnim područjima diljem nam domovine sve više igra i pjeva pred svima. Ordinirati će se sa sve manje strasti a sve više tolerancije i opuštenosti, sve normalno ali sustavno. Berlin jednom rječju.

Abdikacije će u početku biti rjetke i ko fol dramatične, kao poneki Honeckerov ili berlinski član politbiroa. A zatim na to nećemo ni obraćati pažnju. Vojske koje drže pečate i potpise i šepure se ili ugibaju od provođenja jedne te iste prakse u stotine varijacija do EU, će potpuno promjeniti ponašanje. Razne će se morati moliti da oslobode malo vremena za potrebno. Grafičko-slovne promjene će biti dubinske, nekad zgrčene i smušene slike će zamjeniti neodoljive.

Tko je glasao

Jako mi se sviđa ovakva

Jako mi se sviđa ovakva procjena događanja. Navijam da se to tako odigra, ali se bojim da je to samo nada.

Tko je glasao

Probajmo kratko

Probajmo kratko praktično.

U zadnjim duljim povjesnim razdobljima te iznapovijesno po pojedinim područjima (djelovima društva) su praktički sve globalne šanse za bolje iskorake u Hrvatskoj solidno iskorištene.

U zadnjim razdobljima je nakon svake nove mogućnosti "napretka" došlo do neke vrste pijanke, inercije nesvijesti i priličnog rasula. Zadnja dva vala pod dvjema vladama su bile 2000.-2003. pretvaranje DEM iz čarapa u EUR te razna otvaranja slavina za opoj a 2004.-2007.g. je naišla šira oluja jeftinih kredita (neki vele više od 60 mlrd dolara).

Valjda su neki paraleni procesi izredali razno i doveli do zrelije situacije kada takve razbarušene igre više nisu moguće, a najviše pravilo nužde sa svih strana. To i iscrpljene razne mogućnosti zaa drugo su valjda i više nego solidna podloga za promjene igri, navika i raznog - ako ništa drugo več je krenulo da nitko nikog niti sa 1/10 kao prije nema potrebe uvjeravati ni u šta jer je puno toga sve jasnije i omeđenije.

Bez obzira što razno objektivno igra igru i još više bez obzira na respekt prema raznim impresijama - pitanje je tko gdje i oko čega ima sve više prostora za razigravanje? Pa ako nema šta svima preostaje nego pomalo i sve više se prilagođavati pomalo a sve više drukčijim okolnostima i pravilima igre? Na horizontu nema niti mogućnosti niti bolje ideje od globalne kapitulacije po raznim pozicijama - prvo razne milijarde, zatim s time povezano suočavanje sa beskraj postojeće materije itd.

Dakle, praktično gledano kako i koliko je drukčije moguće (sve manje i manje) ?

Tko je glasao

Zaboravio si pored drIvo

Zaboravio si pored drIvo napisao neku od svojih opasaki - bivši premijer, scenarist ili što već pišeš inače...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Da li je itko osim mene

Da li je itko osim mene uočio to razmimoilaženje u stavovima, da li je to neka fina lingvistička nijansa koja je meni totalno promakla

Pa evo, pokušat ću to malo "rasvijetlit" - kronološki

14.01. - EK priopćuje da je "privremeno zamrznula projekte iz programa PHARE 2006.", odnosno da su odlučili "suspendirati ovjeru ugovora iz nacionalnog programa PHARE 2006.". Pritom izražavaju i nadu da će te mjere biti "privremene"

15.01 - Ministarstvo financija priopćuje kako Hrvatska "nije izgubila sredstva iz programâ“, te dodaje: "Što se tiče informacije o suspenziji programa PHARE 2006 od strane EK, bitno je napomenuti kako rok za ugovaranje za navedeni program ističe 30. studenog 2008., te da ugovori nisu suspendirani.

(Riječ je, naravno, o vještom triku: demantira se nešto što Komisija niti ne tvrdi: da su sredstva IZGUBLJENA, dok se, kad su ugovori u pitanju, ide na još „finiju“ nijansu: nisu suspendirani UGOVORI, već njihova OVJERA. (pravnici možda znaju razliku, ja je ne znam)

I, na kraju, današnje priopćenje EK:
16.01. – Hrvatska nije izgubila sredstva iz nacionalnog programa PHARE 2006 već Europska komisija trenutno ne odobrava ovjeru ugovora za projekte iz tog programa, izjavio je u srijedu savjetnik Delegacije Europske komisije u RH i voditelj operativne sekcije Oskar Benedikt, istaknuvši pritom da Komisija nije zabilježila nikakav slučaj zloupotrebe novca iz europskih pretpristupnih fondova.
"Novac nije izgubljen...suspendirane su ovjere na ugovore", kazao je Benedikt.

Izvor su mi Hinine vijesti, koje su mi dostupne, no o ovome zadnjem imaš i ovdje:

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/2992357/index.do;jsessionid...

Tko je glasao

Osobno sam protiv bilo kojih

Osobno sam protiv bilo kojih ucjena sa strane EU tipa:
http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2008,1,16,rockwool_eu,1...
Ovo je tek pravi početak pregovora sa EU i u budućnosti možemo očekivati i još veće pritiske od ovih koji su posljedica proglašavanja ZERPa.
Nadam se da će Sanader konačno sjesti i sa Milanovićem i da ćemo ući u EU što neovisniji sa europskim plaćama

Tko je glasao

ZERP nema veze sa time, da

ZERP nema veze sa time, da je državni aparat stručan i nekorumpiran mogla bi nam EU puhati pod rep, a sada je ZERP samo još jedna stvar koju će hdz & co. prodati da se uvuće EU (Ili u slučaju da ne ide krenut će nova propagande protiv EU).

Jadno, stvarno jadno.

Idemo dalje!!!

Tko je glasao

Za ucjenu je potrebno dvoje.

Za ucjenu je potrebno dvoje. Jedan koji ucjenjuje i drugi koji se dade ucjenivati. Zašto smo mi uvijek "ona stranka".

Tko je glasao

Mi možemo proglasiti ZERP i

Mi možemo proglasiti ZERP i pokušati temeljiti svoju neovisnost(a time i eliminiranje ucjene) na jednom djeliću mozaika npr. jakoj ribarskoj floti...ali eto svjesni smo činjenice da EU to ne želi. I sada u trenutku kada se mi činom proglašavanja ZERPA ne damo ucjenjivati povalče se pitanja našeg članstva u EU i zamrzavanju financijske pomoći.
EU treba reći da nam ne treba njihova lova po pitanju naših glava.
A što se tiče love...pa nije jedino EU koja želi investirati u npr. ribarsku flotu hrvatske.
Ja da sam Sanader je bi pitao Europsku komisiju želi li ona direktno ulagati u hrvatski ZERP?
Jer mi smo ipak njihova buduća članica i na kraju će se novci od ribe slijevati u EU proračun. Mi samo želimo a i imamo pravo da taj posao rade hrvati a ne slovenci tj. talijani

Tko je glasao

problem ZERPa uopće nije u

problem ZERPa uopće nije u ZERPu - pravo na njega nam nitko ne odriče

problem je u tome što je Hrvatska nešto obećala EU i sada to nije ispoštivala; to je više problem načela a ne konkretnog slučaja (istina da se baš lijepo poklopilo s interesima susjeda)

ključni problem je u onom potpisu hide biščevića, fascinira me da je tako malo pažnje posvećeno odgovornosti za taj potpis

Tko je glasao

Ne bih se u potpunosti

Ne bih se u potpunosti složio, prije je to kombinacija šlampavosti, nedosljednosti i realnih pritisaka iz EU s pozicija moći, ne bi bilo korektno da se potpuno zanemaruje činjenica da EU u ovom slučaju, kao i mnogim ranijim slučajevima, nastoji zaštititi interese svojih članica na račun malih zemalja koje se klubu tek trebaju pridružiti. Ne treba podlijeći atmosferi idealiziranja europske politike i opravdavati ama baš sve njihove postupke samo našom nedosljednošću i našom lošom politikom.
Sve se na kraju svodi na jedan zaključak, treba nam puno više kvalitetnih diplomata na svim razinama. ( a Mimica,Grčić,Pusić,..... će 4 godine grijati saborke klupe)

Tko je glasao

ma naravno da će oni

ma naravno da će oni iskoristiti svaku mogućnost da nametnu svoj interes ili da zauzmu najbolju moguću pregovaračku poziciju, uopće ne vidim ništa sporno u tome ili neočekivano

no malo je bedasto izvlačiti se sada na njih jer nas lupaju po glavi a sami smo sebe stjerali u kut, ovima dali čekić u ruke i još na glavi nacrtali metu

Tko je glasao

Pitanje za kompetentnog

Pitanje za kompetentnog pravnika, ako postoji među nama:
Da li suverenitet jedne države podrazumijeva i mogućnost da Sabor donese jednu odluku, kao na primjer onu 3. lipnja 2004 http://www.sabor.hr/Default.aspx?art=6379
i nakon toga promijeni takvu odluku zbog određenih okolnosti. Uzmimo samo jednu pretpostavku:
da će provedba Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Republike Hrvatske u odnosu na države članice Europske unije započeti nakon zaključenja Partnerskog sporazuma o ribarstvu između Republike Hrvatske i Europske zajednice te je izrazio spremnost Hrvatske na početak razgovora u tom cilju.
Recimo da su Italija i Slovenija namjerno i smišljeno odugovlačile sa sporazumom (jer bi nakon toga ZERP bio aktiviran) u tom slučaju, pošto se teorijski približava ulazak Hrvatske u Uniju, Sabor mijenja odluku da bi se ušlo u Europu sa prethodno aktiviranim ZERP-om.
Ovo je samo jedna pretpostavka ali možda daje jedan sasvim mogući scenarij, poznavajući jako dobro talijansku politiku a pomalo i slovensku ;).

Potpisani zapisnik http://www.mvpei.hr/custompages/static/hrv/templates/_frt_Priopcenja.asp...
ne kaže da da odluka Sabora neće nikada biti promijenjena nego samo da je donesena. I ovdje u Italiji je doneseno puno odluka, pa čak i zakona, koji su kasnije iz raznih razloga povučeni ili promijenjeni. Dakle potpisani zapisnik nije upitan i iza njega hrvatska može stajati pošto je stvarno Sabor donio takvu odluku. Sada možemo potpisati jedan drugi zapisnik na kojemu bi pisalo da je odluka promijenjena ;). Pa zar ovo nije politika dečki ;)?
Možda se trebamo podsjetiti na druge, puno dramatičnije, kontradikcije svjetske politike?
Ja ne vidim u čemu je problem, ako smo stvarno suvereni. Ali to je već druga priča ;).

Tko je glasao

O ovome je ovdje već ranije

O ovome je ovdje već ranije diskutrano ali svejedno...
Recimo da su Italija i Slovenija namjerno i smišljeno odugovlačile sa sporazumom (jer bi nakon toga ZERP bio aktiviran)...
...Ovo je samo jedna pretpostavka ali možda daje jedan sasvim mogući scenarij, poznavajući jako dobro talijansku politiku a pomalo i slovensku ;).
Ovo nije bila nikakva mudrost za pretpostaviti pa je tim veći propust što u odluku nije stavljen krajnji vremenski rok ili neki drugi mehanizam za potpunu primjenu ZERP-a. No i tako, nije toliki problem ni odluka, ni suverenitet, nego je Biščević potpisao nekakav dokument koji svi osim nas smatraju obavezujućim.
Ako je stvarno bila riječ samo o informiranju ostalih strana, zašto je bilo potrebno sazivati i putovati na trilateralni sastanak "uz sudjelovanje predstavnika EK kao pomagatelja u razgovoru", kako bi Biščević informirao prisutne o odluci Sabora? Obje države i EK imaju svoje predstavnike u RH, moglo ih se pozvati zajedno ili pojedinačno i upoznati s odlukom.
Ne vidim razlog zbog kojeg MVPEI ili vlada ne bi objavili potpuni zapisnik ili stenogram sa tog sastanka kako bi se stvar razjasnila i konačno prekinula stalna nagađanja o sadržaju. Unatoč tome do dana današnjeg javnosti nije predočen dokument s Biščevićevim potpisom.

Tko je glasao

No i tako, nije toliki

No i tako, nije toliki problem ni odluka, ni suverenitet, nego je Biščević potpisao nekakav dokument koji svi osim nas smatraju obavezujućim.
Ako je ovaj dokument točan a mislim da jest, u čemu je problem? Na koji način taj dokument može biti obvezujući???
Citiram:
G. Biščević, državni tajnik iz Hrvatske informirao je prisutne o Odluci koju je 3. lipnja 2004. donio Hrvatski sabor kao dopunu Odluke o proširenju jurisdikcije Republike Hrvatske u Jadranskom moru, koja navodi da će primjena Zaštićenog ekološkog i ribolovnog pojasa Republike Hrvatske, u odnosu na države članice Europske unije, započeti po zaključenju Partnerskog ugovora o ribarstvu između Republike Hrvatske i Europske zajednice, te je izrazio spremnost Hrvatske da se u tom cilju uključi u pregovore.
Hrvatska je potvrdila da tijekom tog razdoblja neće biti promjena u postojećem režimu za države članice Europske unije u predmetnom području Jadranskog mora.

Znači, mislim da je to više nego očigledno, ovaj zapisnik kaže da je državni tajnik INFORMIRAO o odluci Sabora. Gdje piše da taj isti Sabor ne može preispitati i promijeniti istu odluku?
Nastavljam citat:
Talijanski i slovenski državni tajnici primili su na znanje odluku Hrvatskog Sabora. Pozdravili su suspenziju primjene svih aspekata Zaštićenog ekološkog i ribolovnog pojasa na države članice EU. Izrazili su mišljenje da bi se ovo trebalo primjenjivati dok se ne postigne zajednički dogovor u EU duhu uzimajući u obzir interes susjednih EU država.
PRIMILI su na znanje odluku našeg Sabora. Izrazili su mišljenje da bi se ovo TREBALO primjenjivati. Opet nigdje nema, niti može biti, obveze za jednu suverenu (?) zemlju da ne promijeni tu istu odluku nakon više godina. Ako smo mi pogriješili jer smo negdje bili nejasni ili nedorečeni onda su pogriješili i slovenci i talijani jer nam nisu rekli da je to UVJET za njihovu podršku a ne da "bi se trebalo primjenjivati" ili da "pozdravljaju".
Što se tiče Bišćevića, on je jednostavno informirao o jednoj Saborskoj odluci, koja je ionako javna, i potpisao zapisnik o tom izvještaju. Znači zašto bi bilo problematično njegovo iznošenje jedne odluke i potpis zapisnika sa tog susreta?

P.S. Ispričavam se ako se o ovom već diskutiralo ali mene je danas uhvatila "inspiracija" :).

Tko je glasao

a što je s

a što je s ovime:

Pozdravili su suspenziju primjene svih aspekata Zaštićenog ekološkog i ribolovnog pojasa na države članice EU.

jedno je odluka sabora, a očigledno nešto sasvim drugo trenutak kada dođe biščević u brisel, lupi šakom po stolu i kaže kako je sabor izglasao to i to (što je stvar pristojnosti radi, poput pridjeva u rečenici) i potom odlučnim glasom (kako to samo HDZovci znaju izgovoriti) podvuče na kraju izlaganja slijedećom rečenicom:

primjena Zaštićenog ekološkog i ribolovnog pojasa Republike Hrvatske, u odnosu na države članice Europske unije, započeti će po zaključenju Partnerskog ugovora o ribarstvu između Republike Hrvatske i Europske zajednice

eto, to ti je obećanje hide biščevića sloveniji i italiji i to je sporna rečenica
mi nismo zaključili partnerski ugovor

svejedno je da li umjesto ZERP piše teniska loptica ili uvoz patliđana; konsekvenca je identična

p.s. da ne kažem da je kreten obećao što je obećao, a istovremeno nije natjerao da slovenija i italija naprave isto, sada imamo situaciju da je italija proglasila svoj gospodarski pojas, slovenija svoj (još uvijek ga tražim na karti i duboko sumnjičim da je sakriven iza lukobrana u piranu) a mi moramo dobiti dozvolu

Tko je glasao

U krivu si, mrače. Ono što

U krivu si, mrače.
Ono što ti smatraš Hidajetovim "obećanjem", zapravo je DIO SABORSKE ODLUKE, o kojoj je spomenuti samo "izvijestio".

Link ti je gore, kod Attile, a tekst glasi:

Na temelju članka 1042. Pomorskog zakonika ("Narodne novine", br. 157/03.), a u svezi s člankom 55. Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, Hrvatski sabor je na sjednici održanoj 3. lipnja 2004., donio O D L U K U O DOPUNI ODLUKE O PROŠIRENJU JURISDIKCIJE REPUBLIKE HRVATSKE NA JADRANSKOM MORU
1. U Odluci o proširenju jurisdikcije Republike Hrvatske na Jadranskom moru ("Narodne novine", br. 157/03.), u točki 3. dodaje se stavak 2. koji glasi: "Za zemlje članice Europske unije, primjena pravnog režima zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Republike Hrvatske, započet će nakon sklapanja Ugovora o partnerstvu u ribarstvu između Europske zajednice i Republike Hrvatske."
2. Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja.
Klasa: 302-01/04-01/01
Zagreb, 3. lipnja 2004.
HRVATSKI SABOR
PREDSJEDNIK
HRVATSKOGA SABORA
Vladimir Šeks, v.r.

Tko je glasao

nisam postoji OGROMNA

nisam

postoji OGROMNA razlika između toga kada hrvatski sabor izglasa zakon (što ti navodiš gore) u odnosu na situaciju kada hido biščević daje izjavu pred predstavnicima italije, slovenije i EU o tome

razlika je u tome što je prvi slučaj podložan promjeni u saboru kada god to nama odgovara, a biščevićevo obećanje ima snagu međunarodnog ugovora koji je po pravnoj snazi iznad nacionalnog zakonodavstva

razumijem ja tvoju dvojbu, no ponavljam, koliko ja razumijem problem, on se odnosi na to da je hrvatska dala obećanje i odlučila ga je jednostrano ignorirati, a sama činjenica da se radi o ZERPu je došla ko as na desetku slovencima i talijanima

ono što meni nije jasno je kako to da neki činovnik drugog reda (jest da je hido intimni prijatelj premijera ali je svejedno u državnoj hijerarhiji u drugome redu) može svojim potpisom napraviti takav svinjac, vjerojatno je u pitanju priroda sastanka jer je on bio poslan da objasni točno to što je objasnio i imao je mandat dati takvo obećanje što nas opet dovodi do maestra (ili kako li se već zove glavna faca u teatru apsurda u kojem živimo)

Tko je glasao

koliko ja razumijem problem,

koliko ja razumijem problem, on se odnosi na to da je hrvatska dala obećanje i odlučila ga je jednostrano ignorirati,

"Za zemlje članice Europske unije, primjena pravnog režima zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Republike Hrvatske, započet će nakon sklapanja Ugovora o partnerstvu u ribarstvu između Europske zajednice i Republike Hrvatske."
A zašto nisu nikada započeti pregovori o partnerstvu u ribarstvu? Pa nemojmo padati na ove jeftine smicalice talijana i slovenaca. Odvojimo to što se nama Ivek ne sviđa od objektivnih situacija.

biščevićevo obećanje ima snagu međunarodnog ugovora koji je po pravnoj snazi iznad nacionalnog zakonodavstva

Evo opet čitam iz početka i nigdje ne vidim nikakav međunarodni ugovor nego zapisnik. Isto tako, u tekstu nigdje ne vidim da je Bišćević bilo što obećao nego samo INFORMIRAO.
Oprostite ako sam uporan ali samo čitam službeni tekst i pokušavam shvatiti gdje je problem.
Možda je problem u tome što ćemo mi hrvati uvijek pomisliti da smo mi najgluplji na svijetu a svi ostali će nas učiti kako se živi. E pa nije baš tako, i upitajte se zašto su uvijek talijani ili slovenci tako složni oko ostvarivanja svojih interesa, imali pravo ili ne, a mi stalno filozofiramo a pogotovo kada smo u pravu.
Sjećate li se "sukoba" između Mesića i Napolitana nakon izjave o krvoločnim slavenima? Moja supruga, talijanka, koja je bila politički aktivna u komunističkoj stranci italije nije mogla vjerovati da je Napolitano tako nešto izgovorio. Ali je izgovorio zato što je to u tom trenutku trebalo talijanskoj politici. Ja sam napisao jedan vrlo uljudan i umjeren odgovor na tu izjavu i poslao na 35 medija u Italiji. NITKO ga nije objavio. Zato što sloboda medija prestaje tamo gdje počinju interesi jedne države.
Išao je Fini na početku rata u Beograd dogovoriti se sa Miloševićem kako će nas razbucati. Pa što? Evo Finija još uvijek u politici i tko ga pita gdje je bio prije 17 godina.
Meni je Piero Fassino URLAO u lice, u rujnu 1991., da Hrvatska NIKADA NEĆE BITI NEZAVISNA I SLOBODNA (imam svjedoka). Pa što? Kada je rat završio otišao je u Zagreb kao ministar i izjavio kako su on i njegova stranka uvijek podržavali Hrvatsku na putu prema nezavisnosti.
Ma dajte ljudi, probudite se. Razgovaramo o politici a vrlo često, pogotovu u ovom slučaju oko ZERP-a, o politici KURVI. Pa ako je baš potrebno, što ovdje nije, budimo i najgore kurvetine kada je u pitanju naš državni interes i naše more koje ovi razbojnici sa druge strane obale nemilosrdno pljačkaju već desetljećima.

Tko je glasao

To da su ovi koji nas

To da su ovi koji nas pritišću ovakvi ili onakvi je točno, samo smo mi ti koji se tima i takvima želimo priključiti. U suprotnom bi bilo da oni nas mole a mi se ne damo namolit.

O ZERP-u smo ovdje pisali i pisali i u dobroj se mjeri složili da krivi smo si sami što nam je tako kako nam jest.

Ta tko je tjerao Sabor (čitaj Sanadera) da donese odluku kako se ZERP na članice EU primjenjuje nakon što bude sklopljen Ugovor o partnerstvu u ribarstvu između Europske zajednice i Republike Hrvatske?

Zašto Sanader (čitaj Sabor) nije odlučio da se ZERP na članice EU prestaje primjenjivati nakon što Ugovor ...bude sklopljen.

Pa da je onda poslao Hidu da ih INFORMIRA o tome što smo odlučili i da im kaže (potpiše) da smo u dobroj vjeri spremni odmah početi s razgovorima o Ugovoru o ...?

Ovako, više ne može glumiti šerifa niti u vlastitoj zemlji. Pred međunarodnom zajednicom ionako nikad nije.

B-52

Tko je glasao

Izvanredna primjedba SM:)

Izvanredna primjedba SM:)

Peregrine Falcon

Tko je glasao

Sm kaže: 1. "O ZERP-u smo

Sm kaže: 1.

"O ZERP-u smo ovdje pisali i pisali i u dobroj se mjeri složili da krivi smo si sami što nam je tako kako nam jest."

NAravno da se ne nalazimo u idealnoj poziciji no mi smo još u fazi jačanja mlade države i zbog cijele naše povijesti sa talijanima i slovencima se nalazimo tu di jesmo.
Idemo riješiti i tu stvar ali naravno u našu korist..a to jedino mogu zajednički i pozicija i opozicija.Žao mi je što sad Milanović ruši dobre stvari na kojima je radio Račan zbog svoje osobne netrpeljivosti prema Sanaderu...
Imamo pravo na promjenu smjera politike i zajednički interes je vanjska politika.
Naravno ne i pod cijenu da postanemo robovi talijanskog kapitala ili pogotovo slovenskog
Vrijeme je da premijer i predsjednik sa gospodarstvenicima ...posjete i Moskvu

Tko je glasao

TT, četvorka je za onaj

TT, četvorka je za onaj posjet Moskvi.

Peregrine Falcon

Tko je glasao

slažem se s napisanim no

slažem se s napisanim
no napomenuo bih na slijedeće:

A zašto nisu nikada započeti pregovori o partnerstvu u ribarstvu? Pa nemojmo padati na ove jeftine smicalice talijana i slovenaca. Odvojimo to što se nama Ivek ne sviđa od objektivnih situacija.

da recimo kaže Sanader: eto, zvali smo ih u posljednjih dvije godine 8 puta, svaki puta su nas otkantali i nikada nismo niti započeli s razgovorima - e tada bih ja rekao, vidi ovi nas zezaju
poanta je u tome da smo se doveli sami u tu situaciju, a vlastitom nesposobnošću nismo ništa od 2004 do danas učinili da se iz te situacije uopće izvučemo

naravno da će ovi zezati, naravno da oni brinu za svoj interes, a ponekada čak i ako im niti nije interes zezaju svejedno da naprave dovoljno magle da sakriju nešto drugo; no ništa od toga ne ispričava situaciju u koju smo upali
daleko bi sretniji bio da dođe sanader i kaže; gle, zeznuli smo napravili smo takav i takav propust, odgovorni su kažnjeni ali sada nažalost moramo napraviti....

Tko je glasao

Slažem se da je to velika

Slažem se da je to velika prepreka
Mislim da javnost ima pravo znati što je H.Biščević točno potpisao tj. da vidimo u orginalu taj dokument

Tko je glasao
Tko je glasao

Evropa isto puno stvari

Evropa isto puno stvari obeča i najde uvijek nekakav razlog za ne održati obečano.
Žalosno je to da imamo bisere koji im uvijek daju nešto zbog čega nas možeju pritisnut.

Tko je glasao

Najbolje mi je da će

Najbolje mi je da će povjerenstvo RAZMIŠLJATI o mjerama za očuvanje standarda, a da i sveki od članova će i samostalno o tome RAZMIŠLJAT i naravno nakon tog opakog procesa razmišljanja, davati će PRIJEDLOGE ministrastvu za očuvanje standarda. A i ministarstvo će samo RAZMIŠLJATi o mogućim mjerama.
Od tolikog razmišljanja će samo porasti prodaja tableta za glavu.
Na kraju krajeva, ipak je sve po zaslugama.

Tko je glasao

Da a tko će ih naučiti

Da a tko će ih naučiti razmišljati?

Tko je glasao

Ja bih ih najljepše

Ja bih ih najljepše zamolila da ne razmišljaju, nego mirno sjednu u kut dok ih napadaj ne prođe.

Tko je glasao

Više puta sam rekao da bi

Više puta sam rekao da bi nekima trebalo zakonom zabraniti posjedovanje olovaka i drugih sredstava kojima mogu pisati, a to je počelo s nekim Tukijevim potpisima, zatim je tu onaj Račanov, a ovaj Hidajetov je samo jedan od mnogih zbog kojih bi inicijativu za donošenje takvog zakona trebalo povesti u Saboru, ali, molim, po hitnom postupku, dok netko nije potpisao "Riječku krpicu", predao otoke, Istru i dio Dalmacije Talijanima, naravno, ono što ostane nakon potpisa o prepuštanju granice Vivovitica, Kavlovac i Kavlobag Srbima.

Peregrine Falcon

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci