Tagovi

Djevojka iz Ipaneme

Kao i mnoge druge obične napitke, npr. čaj ili kavu, i dobru caipirinhu rijetko gdje možeš popiti, premda je postupak pripravljanja jednostavan. Uzmeš limetu, razrežeš je na osmine, staviš u široku čašu šećer, na šećeru tučkom mužara gnječiš limete da iz kore izvučeš aromate, dodaš zdrobljenoga leda koliko stane u čašu i potom je dopuniš cachaçom, jakom brazilskom rakijom od soka šećerne trske, koja može imati i do 65º alkohola. Potom utakneš dvije slamčice i... polako je pijuckaš, pod tendom, da te zaštiti od žarkoga sunca Rija de Janeira.

Dobra se capirinha mogla popiti u Baru Veloso, u četvrti Ipanema, na uglu ulice Montenegro i ulice Prudente de Morais, to više što je g. Veloso, premda nevoljko, katkad odobravao odgodu plaćanja, dok ne stigne kakav davno obećani honorar.

Vinicius i Antônio Carlos rado su, iz oba razloga, sjedili na terasi, vremena je bilo napretek, a i onuda su prolazile lijepe djevojke na putu prema plaži.

Jedna od njih, sedamnaestgodišnjakinja vitka stasa, prekrasnih zelenih očiju i duge kose, stanovala je prekoputa bara, na broju 22, i često je prolazila u bikiniju, ogrnuta samo lepršavim pareom. Naši momci nisu mogli skinuti oči s nje.

Zvala se Heloísa Eneida Menezes Paes Pinto, a zvali su je Helô.

I nadahnuće je bilo tu. Napisali su tekst i muziku kompozicije koja će osvojiti svijet i biti druga najizvođenija pjesma svih vremena (Yesterday liverpulskih Beatlesa je prva).

Gle tu krasotu
Punu čara
Djevojka koja dolazi i prolazi
U nježnom ljuljanju na putu prema moru
Cura tijela zlaćana od sunca Ipaneme
Njezino je lelujanje više od pjesme
Nešto najljepše što sam vidio da prolazi…

Bila je to 1962. godina.

Rodila se Garota de Ipanema, Djevojka iz Ipaneme, a momci su bili Vinícius de Moraes i Antônio Carlos Jobim, zvan Tom Jobim.

Osim samoga Toma, prva ju je javno zapjevala Astrud Gilberto, supruga Joãoa Gilberta, no njezine su najbolje intepretacije Djevojke iz Ipaneme u pratnji melodioznoga tenor saksofona Stana Getza: ova je jedna od prvih njihovih izvedbi.

Jedna od kultnih izvedbi jest i ona u kojoj je izvode Astrud Gilberto, Stan Getz i João Gilberto, u tom krasnom aranžmanu sa saksofonom i gitarom.

Na krilima svjetske slave Djevojka iz Ipaneme poletjela je pošto su Toma Jobima na koncertu u SAD-u čuli Sinatrini manageri i zaključili da melodijom i ritmom ta pjesma pristaje kao salivena u dijapazon glasa i tehniku Frankova pjevanja.

Odmah su se obratili Normanu Gimbelu, glasovitom tekstopiscu, koji je ostao poznat i po prepjevima tekstova s portugalskog i francuskoga, i već tada bio osvojio brojne nagrade, da sačini engleski prepjev Viníciuseva teksta. Snaga američke diskografske industrije, pored imena Franka Sinatre, u trenutku ju je raspjevala na svjetskim radijskim stanicama i u televizijskim showovima.

Izvodili su je - i izvode - mnogi, najglasovitiji crooneri i najglasovitije pjevačice. Od Brazilaca, npr. João Gilberto, Gal Costa, Eliane Elias, Paula Morelenbaum...

Od inozemnih…, no, naći ćete ih i sami.

A Helô se poslije udala za Fernanda, inženjera, i imala s njim četvero djece. Bila je televizijski voditelj i model. Danas je poduzetnica i ima svoju modnu marku koja se zove, dabome, "Garota de Ipanema", posvećenu odjeći za plažu. Ima dućane u Riju i u São Paulu. Godine 2003. ponovo je privukla svjetsku pažnju, pozirajući za Playboy u 58. godini, na naslovnoj stranici i zajedno s kćerkom.

Frank Sinatra i Tom Jobim često su se sretali i zajedno interpretirali ovu lijepu pjesmu.

Bar Veloso promijenio je ime u restoran Garota de Ipanema, a ulica Montenegro preimenovana je u ulicu Vinícius de Moraes. Natkrovljen je i ograđen. No služi još uvijek izvrsnu caipirinhu.

U Jugoslaviju i Zagreb je Djevojku iz Ipaneme 1966. godine doveo Sérgio Mendes sa svojom grupom Sérgio Mendes & Brasil 66, koji se u Europi proslavio pjesmom Jorga Ben Jora Mas que nada.

Djevojku iz Ipaneme nije teško ni svirati na gitari. Teško ju je naime dobro svirati.

Vinícius de Moraes, diplomat, kompozitor, pisac kazališnih djela, pjesnik među najboljima u modernoj brazilskoj književnosti, autor stihova koji su postali nedjeljivim dijelom brazilskoga identiteta, više nije s nama.

Nema više ni Toma Jobima, plodnoga kompozitora, aranžera, gitarista, dirigenta i pjevača.

No njihova Djevojka iz Ipaneme postala je emblematsko muzičko mjesto njihove lijepe zemlje, bogate i raznovrsne kulture, i dio svjetske, pa tako i naše muzičke baštine.

Istovremeno s Djevojkom Ipaneme rodila se i bossa nova, no o tome možda drugom zgodom.

Komentari

Pollitika vapi za pravilom

Pollitika vapi za pravilom koje bi osiguralo ovakav "dnevnik osvježenje" često. Npr. nakon tri dnevnika o ustašama/partizanima ili nakon sto puta napisane riječi sa korjenom "homo" forum se automatski ruši dok ga neki ovakav dnevnik ponovo ne digne. S veseljem čekam i taj slijedeći, bossa nova,.....

Tko je glasao

Hvala. Aluziju razumio! :-)

Hvala. Aluziju razumio! :-)

Tko je glasao

Slajtli oftopik - kašasa,

Slajtli oftopik - kašasa, bijeli rum i votka čine drže svijet koktela podosta uniformiranim.

Kreneš raditi kaipirinju i shvatiš da nemaš kašase, ali imaš votke, vojla, eto Kaipiroške. Nemaš ni votke? No problemo, bijeli rum je tu i eto Daikiri spreman.

Špica egzotike, a često se svodi na šaltanje ta tri bazična pića.

Tko je glasao

Štos je u limeti, tj. aromama

Štos je u limeti, tj. aromama iz kore limete, one čine razliku. I imati strpljenja da tučkom kore do kraja obaviš posao. Todorić ih je često imao, u posljednje vrijeme ih ne vidim. Premda, svježe limete sa stabla i ove Todorićeve su k'o nebo i zemlja. Kao i drugo voće uostalom.

A možeš je praviti sa svim rakijama. Ja sam probao i s lozom, također dobro funkcionira. Ipak, s cachaçom je zakon.

I limete možeš zamijeniti nešpricanim limunom. No to je onda drugo.

Tko je glasao

cachaça?

Argus, koju cachaçu koristis? Tnx na cjelokupnom tekstu i linkovima, proveo sam ugodno popodne uzivajuci u muzickom intermezzu.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

z00ey,

Isprobao sam ih raznorazne, mlade i stare :-), jeftine i skupe, dok nisam zaključio da je daleko najbolja ona koja je najproširenija na policama, a istovremeno i najjeftinija, Pirassununga 51.

Vidio sam je pred neko vrijeme u Billi u Zagrebu, u Banjavčićevoj.

No, ponavljam, limete su tajna uspjeha. Ako ih pronađeš u nekom samoposluživanju, stavi ih u vodu na neko vrijeme, bar sat ili dva, da se malo rehidriraju.

Tko je glasao

Addendum (dulce)

Zaboravio sam napisati o šećeru, također važnom za ukupan doživljaj. Svakako mora biti od šećerne trske (ima ga u svakom samoposluživanju), ovaj naš od šećerne repe daje drugačiji okus. Brazilci danas upotrebljavaju bijeli, rafinirani šećer od šećerne trske, no prije je bio običaj da se stavlja smeđi.

Tko je glasao

Nego...

...kad će jedan cocktail party, uz dobru glazbu ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Strip

Inspiracija slavnom Hermannu Huppenu i njegovom sinu Ywesu za strip "The Girl from Ipamena" (U.S.A. Trilogy br. 3)- Objavljen i na hrvatskom. (Naslov je na engleskom, iako su autori Belgijanci.)

Huppenovoj slavi u svijetu uvelike je 1980-ih pridonio njegov prodoran i sposoban menadžer Ervin Rustemagić iz Sarajeva. Rustemagić je 1992. ostao u Sarajevu pod opsadom. Veliki dio njegove bogate zbirke orignala je uništen. Herman je godine 1995. objavio album "Sarajevo tango", pokušavajući pridonijeti završetku tragedije toga grada. Rustemagić je, kad bi mu se pružila prilika, iz opsjednutog Sarajeva slao telefaks poruke svojim prijateljima. Na osnovu toga drugi slavni strip autor i njegov klijent, Joe Cubert, napravio je album "Fax from Sarajevo".

Umjetnost nema domovinu.

Tko je glasao

Evo i link na strip

Evo i link na strip (francuski):
The Girl from Ipanema

Ako zelite "Fax from Sarajevo", javite na PM...

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Hvala na linku. Pročitao sam

Hvala na linku.

Pročitao sam strip do kraja, no Djevojka iz Ipaneme spominje se samo na prvoj slici (gdje su u zraku početne riječi Gimbelova prepjeva Girl from Ipanema) i nije ni u kakvoj vezi s narativnom okosnicom stripa, kao što bi se moglo očekivati budući da je stavljena kao naslov.

Tko je glasao

Istina, je, postoji samo asocijacija

Mračna priča ide u posve drugom smjeru - kako takva djevojka može propasti u jednom nemlosrdnom svijetu. Herman je u kasnijim godinama objavio nekoliko takvim mračnih, društveno krtičnih albuma, koji idu "s onu stranu" avanturističkog stripa s kojim se proslavio. U "Jeremiah" je recimo, tipično za jednu snažnu struju u SF-u, katastrofa civilizacije i bijeda u kojoj žive preživjeli samo mizascena, u kojoj protagonisti doživljavaju uzbudljive avanture. U takvim se pričama identificiramo s herojima i rijetko mislimo na to kako izgleda život onih koji nisu heroji. Značajan iskorak prema širem socijalnom zahvatu je serijal "Tornjevi Boa Moria", u kojoj pratimo doživljaje dvojice, može se reći, anti-heroja, koji su usprkos svojim hrabrim i vještim poduhvatima osuđeni da budu gubitnici. U mračnom svijetu Hermanove "U.S.A. Trilogy" i djevojka iz Ipaneme (koja se pojavljuje udvostručeno) je osuđena na patnju i gubitništvo.

Tko je glasao

Ajoj, gdje je samo stavila

Ajoj, gdje je samo stavila ruku na naslovnici Playboya!

Tko je glasao

ahahahahahahahahahahaahahahah

ahahahahahahahahahahaahahahahahahaha

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci