Tagovi

Djela i zlodjela partizana i ustasa

18. ozujka sam objavio dnevnik "Strajk bivsih politickih uznika" ispod kojega se nanizalo 217 komentara i 2625 citanja. Kroz sadrzaj dnevnika sam se osvrnuo na nepravdu s kojom se svakodnevno i svestrano susrecu bivsi politicki zatvorenici. Diskusija je uistinu resila telerancija, cak i onda kad su stajalista diskutanata bila oprecna. Da, sve je bilo u redu dok uvazeni Feniks nije pristupio diskusiji. Cim nam je on prisao, sve je otislo k vragu. I s obzirom sto se doticni nije mogao zauzdati, stoga sam 23. ozujka napisao novi dnevnik "Proklet bio izdajica svoje domovine" nastojeci njime odaslati upozorenje o feniksovoj harangi kojoj je apriorni cilj provociranje, vrjedjanje i ponizavanje sugovornika. Odnosno, izludjivanje.
Kao i pri drugim dnevnicima, feniks ce i pri ovom skrenuti predmetnu temu na sporedni kolosjek, a na glavni ce postaviti ustasko-partizansku.
No, mraku je to prekipjelo pa nam se obratio ovim komentarom:

mislim da je bilo dovoljno dnevnika ustaše/partizani naši/vaši za mjesec ožujak lijepo molim da se suzdržimo od ovih tema barem do kraja korizme

Bez ikakve dvojbe, znam da je mraku nekada vrlo tesko biti objektivan, a i suglasan sam s njim da je vise nego dovoljno dnevnika o ustasama i partizanima. Pored toga, duboko sam uvjeren u njegove dobre namjere. Takodjer, buduci sto mi je poznato da je vrijeme korizme, pokusao sam se odazvati njegovom apelu, tj. ispostovati ga. Nazalost, nisam uspio. Ponovno, radi pernatog lesinara.

Iako je taj lesinar dobrano pogubio perje, dapace posve je ocerupan, ipak se jos kocoperi, vreba i odabire na zrtve, zabadajuci jezivi kljun i otrovne kandze u njihovo meso. Bas upravo zato, od njega se potrebno odlucno i organizirano (o)braniti. Najbolje bi bilo ignorirati ga. Medjutim, kada bi on jedini u igri to bi bilo lako, ali mi se cini da je on samo istureni pijun. Njegove nastupe iz busija budno prate i ledja mu cuvaju jaci i, nadasve, pametniji od njega.
Nisam siguran, tek samo predpostavljam da nigdje i nicija demokracija nije neogranicena, svugdje posjeduje limite. Limitirana je e(ste)tikom. Ali, kad god se pojavi pomanjkanje tih pojmova, trebalo bi pribjeci upotrebi reduktora. Ne ucine li se to, u Hrvatskoj ce politika i pollitika dozivjeti samodestrukciju. A neka, i vrijeme je.

S rijecju-dvije cu se vratiti citiranom mrakovom komentaru, te vam ispricati ovo:
Nisam imao ni sesnaest godina kad sam se u Zupanji zatekao u blizini nekolicine malo starijih od sebe. Oni su tom zgodom pjevali: "Ustani bane", Marjane, Marjane" i "Oj ti vilo, vilo Velebita". Naisli su tu i dva milicajca. Mozda posve slucajno. Jedan (Marko Peulic - Hrvat) je bio pijandura, prilicno jaka mrcina, neizmjerno drzak, uzivao je u tucnjavama. I za cudo, nije imao muda prici raspjevanom drustvu nego je prisao meni i poceo me tuci. Njegov partner (Nidzo Tepavac - Srbin) mu je rekao: "Marko, nemoj ga tuci, jer on nije nista kriv." Na to mu Marko odgovorio: "Ma sta nije, otac mu je bio ustasa." I nastavio me tuci. E sada, ako sam onda morao sutjeti, ne moram i necu sada. Nikomu, moj mrace, pa ni feniksu. Spremno cu braniti i partizane i ustase za sva dobra im djela, a ustajati protiv njih zbog zlodjela. Pametni i dobronamjerni ce priznati da su oboji (po)cinili oboja. No, bez obzira na to, njihovi potomci ne zavjedjuju priznanja radi dobrih im djela, a niti pljuvanja radi zlodjela.

Komentari

Da objasnim "minus" (što

Da objasnim "minus" (što gotovo nikad ne dajem dnevnicima; zapravo, ne sjećam se jesam li ikada)... Na Često postavljanim pitanjima naći ćeš ovo:
P: Dobro a kako da ja znam što smijem a što ne smijem?
O: Pravila ćemo graditi u hodu, no evo nekoliko osnovnih smjernica za pisanje:
...

Dozvoli da izdvojim neke stavke:
3. Dnevnici moraju biti informativni i iscrpni. Grubo pravilo je da ako nemate barem tri solidna paragrafa koja bi napisali o temi, tada je vjerojatno bolje objaviti komentar na odgovarajućem tekstu s naslovnice a koji je relevantan za temu o kojoj ste htjeli pisati.
6. Kada citirate materijal koji nije vaš vlastiti, molimo vas da uključite link kada je god to moguće. Također, koristite blockquote tag kako bi izdvojili kopirani materijal od vlastitog teksta. Obavezno istaknuti izvor teksta (link na izvornik ili naznaka izvora i autora ako nema linka).
15. Prozivanje drugih korisnika kroz naslov dnevnika nije dozvoljeno. Ako imate potrebu odgovoriti na tvrdnje drugog korisnika, koristite komentare ili ako baš morate odgovoriti vlastitim tekstom budite pažljivi. Izbjegavajte sukobe i koristite se dobro dokumentiranom i konstruktivnom kritikom.

Iako formalno-pravno ne kršiš pravila 3 i 15, evo zašto ih navodim:

3. Dnevnik ti nije niti informativan niti iscrpan... dapače, apsolutno je prazan. Malo naričeš nad tužnom sudbinom drugog dnevnika i nad zlim Feniksom (koji, n.b., i meni - ponosnom na antifašizam predaka i apsolutni izostanak fašista među tim istim precima - ide na "onu stvar"), osvrćeš se na mrakovu molbu da se na samo par dana suzdržimo od ustaše/partizani/... dnevnika i onda zaključuješ poruku mraku da ti nećeš šutjeti. Apsolutno validan komentar, ali i apsolutno bezvrjedan dnevnik. IMO, naravno, jer ga barem 17 korisnika očito smatra vrijednim "plusa".

6. Ovo nije razlog da te "minusiram", ali kad već spominjem mrakove upute... stvarno je naporno kad se kaže "u tom dnevniku" ili "u nekom komentaru", bez link na dnevnik/komentar. De, ljudi, potrudite se malo kad pišete (čast onima koji to rade)!

15. Ne prozivaš nikoga "u naslovu", no cijeli dnevnik je vrijeđanje Feniksa (dakle, spuštanje na njegovu razinu, pa čak i niže), te dječje "prkosno" obraćanje mraku.

Pollitika bi ipak trebala biti ozbiljnija od kolaborativnog bloga za čupanje oko toga čiji je djed jači i na pravoj ili krivoj strani.

IMO, naravno... :-P

P.S. Za one koje smetaju strani izrazi: "IMO" = "In My Oppinion" je kratica na Internetu za "prema mom mišljenju", tj. za navedeno se naglašava da nije činjenica nego osobni stav.
--
Ne zove se to za džabe "politics", gdje "poli" znači "mnogo", a "tics" su "krpelji". ;-)

--
Političari su zainteresirani za ljude. No, nije to nužno dobra stvar. I buhe su zainteresirane za pse.
(P. J. O'Rourke)

Tko je glasao

Vidim da je kritika

Vidim da je kritika dobronamjerna, stoga je uvazavam, ali... Da, jos jednom, ali.

Tko je glasao

nekako kroz sve komentare se

nekako kroz sve komentare se ne spominje jedan nenormalan i neljudski događaj koji je prava platforma za činjenje zlodjela. ime mu je rat. kroz tisućljeća ljudskog postojanja ratovi su se vodili, u početku iz čistog grabeža za teritorijem i pljačkom. kako su civilizacije bile naprednije tako su se pojavili i ideali, težnje naroda za izbavljanjem od ropstva. ratovi su od početka civilizacije bili idealizirani, o njima su pisani epovi, veličalo se junaštvo, likovi su ovjenčani bezvremenskom slavom. ponekad se zapitam je li u stvari rat samo izokrenuto stanje ljudskog uma. teško je mitomanima objasniti Vilima od Oranja kao zločinca u vjerskom ratu, jer ipak on je porazio katolike, a nakon sukoba su nicale aleje poraženih nataknute na kolac. netko će reći kako su to bila surova vremena i mogu se samo djelomično složiti sa takvom konstatacijom. bez obzira koliko pravedni ratovi bili zbog ideala kojima su vođeni, zlodjela počinjena u ime tih ideala ne smiju biti nimalo zaboravljena i treba ih zvati zločinom. ovdje nastaje problem jer kontrolori umnog stanja nacije čine sve kako se ne bi postavilo pitanje zlodjela jer se tada dovode u pitanje ideali kojima je vođen rat. zapita li se itko za probleme Normana Mailera nakon izdavanja remek djela Goli i mrtvi jer je između ostalog bez uvijanja opisao skrnavljenje leševa neprijateljskih vojnika od strane pripadnika američke vojske? ili zašto je jedan od najboljih filmova Antuna Vrdoljaka U gori raste zelen bor više od jednog desetljeća bio bunkeriran zbog prikazivanja postupka prema ustašama nakon zarobljavanja. unatoč nemjerljivom civilizacijskom napretku čovjeka ipak smo i dalje robovi mišljenja o slavi rata u kojoj mentalni higijeničari uspješno nastoje izbrisati mrlje nečasnih pojedinaca servirajući nam umivenu istinu izostavljajući nečasne činjenice. osim mentalnih higijeničara nacije, tu je dnevna politika koju su domaći političari izvještili do savršenstva pretvarajući je u glupost koja im najbolje stoji. uz njih se vežu i nekakvi anonimci sa neskrivenim političkim ambicijama u veličanju fašizma, kao i maloumnici koji do dan danas nisu shvatili da svojim odobravanjem zlodjela u ime ideala lupaju gluposti i vraćaju nas u kameno doba. žalosno je što takvi likovi oš uvijek postoje iako u Hrvatskoj imamo kvalificiranog i ideološki neopterećenih povjesničara kojima po difoltu trebamo prepustiti posao. svi vjerojatno zaboravljaju kako je jedna od civilizacijskih tekovina pijetet prema žrtvama lišena svih ideoloških predznaka. za kraj, fenomenalni đole iz 1987. godine, spot iz 2005.. ako vam se ne sviđa, jedini svjetski car .

Tko je glasao

marijuan odličan komentar.

marijuan

odličan komentar. I naravno da pobjednici ne će dopustiti da se njihova pobjeda okarakterizira da je zločinačka pobjeda, odnosno da će gubitnici nastojati prikazati da su pobjednici "jednako loši" kao i gubitnici, odnosno da ta pobjeda "smrdi". Međutim, u Hrvatskoj očevidno nije riječ o tomu.
Mi nismo imali redefiniciju hrvatske suvremene povijesti od 8. svibnja 1945. godine zaključno do 1990. godine, koja je u brojnih još uvijek živa, bilo kao svjedočanstvo roditelja, odnosno i u stvarnom osobnom smislu. Zakon o lustraciji je bitan ne toliko zbog možebitnog potrebnog podizanja krivičnih optužnica protiv počinitelja genocida nakon 2. svjetskog rata nad značajnim brojem hrvatskih građana (Bleiburg), i nastavnih tortura boljševičkog Titovog diktatorskog režima nad svim političkim stvarnim, ili potencijalnim političkim neprijateljima i protivnicima. On je prije svega potreban da se osudi Titov boljševizam i Titova komunistička diktatura - i kao zločin prema vlastitom hrvatskom naradu. Dakle, u središtu pitanja Zakona o lustraciji pitanje je osude diktature, u konkretnom obliku Josipa Broza Tita, i njegovih "produženih" ruku.

U svezi perioda trajanja drugog svjetskog rata, naravno, otvarati "prežvakane" razgovore o tomu da je partizanski rat bio "komunistički rat" i da ga zato valja "osuditi", spada u područje idiotizma. Činjenica je da je Josip Broz Tito "vješto" zlouporabio partizanski rat za svoje političke interese instaliranja boljševičke i kasnije komunističke diktature u Jugoslaviji, odnosno u Hrvatskoj. No, to ne može negirati činjenicu da je u Hrvatskoj postojao antifašizam, i to ne može negirati činjenicu da su u Hrvatskoj postojale partizanske ratne postrojbe koje nisu "glumile" nekakvu borbu protiv okupatora (kako se to tada nazivalo), već su itekako u njima hrvatski partizani krvarili, i ne samo na području Hrvatske. Prema tome u Hrvatskoj se ne smiju "uništiti" simboli antifašizma u drugom svjetskom ratu, uključivo i narodnih junaka, jer bi to značilo počiniti zločin prema nacionalnoj povijesti tj. prema samima sebi. O čemu je riječ?

Oni koji nemaju povijest, i koji se ne mogu pozvati na svoja uporišta, tada kao zajednica nemaju ni budućnost. Povijest je zajedno s jezikom - uporište zajednice, i ako ne postoji u afirmativnom smislu takvoga uporišta, tada zajednicu tek valja stvarati (!???). Stoga "povijest" nije pitanje od "sporadične važnosti", već je riječ o pitanju od goleme društvene i političke važnosti.

Sada smo odmah na području Domovinskog rata, od prije "dvadeset godina", gdje smo ovaj puta imali izravni ratni napad od srpskog naci-fašizma. Doduše, ovaj puta imali smo golemu prednost u tomu što se to nije odvijalo u periodu svjetskog rata, pa nam je s razlogom bilo podosta lakše. Konačno od 1990. godine imali smo i vlastitu Hrvatsku državu, koju smo svi izabrali na slobodnim demokratskim izborima, i na slobodnom referendumu.

Prema tome, antifašistički partizanski rat protiv sila Osovine, uključivo i protiv kvislinške (vlasti) NDH, s razlogom priznate jedino od sila Osovine u svjetskom ratu, ali i antifašistička borba u Domovinskom ratu protiv srpskih nacifašističkih vojnih postrojba 1991. godine, i protiv srpskih kvislinga u Hrvatskoj (!), jesu uporišta zajednice pod nazivom hrvatski narod, i hrvatska nacija. A koja nam takva zajednica itekako danas "šepa" zahvaljujući "prodavačima" hrvatske povijesne magle. Zar u interesu ovoga bloga pollitika.com, političkih uznika itd., ili prije svega zbog interesa onih koji su danas postali "bogovi". I to ne jednaki onima do 1990. godine, dapače, višestruko bogatiji i moćniji po bogatstvu, a preko toga i po realnoj moći jer su svoje bogatstvo upisali u zemljišne knjige, jer su ga stekli zakonito, legalno, i legitimno svojim "radom". A upravo zbog njihovog takvog "rada" hrvatski narod i hrvatska nacija nikada nisu bili bespomićniji nego što su to danas!
Postavlja se pitanje da li postoji izlaz iz ovog stanja bespomoćja? Moj je odgovor potvrdan. I valjda ne trebam objavljivati nikomu svoj odgovor zbog čega to tako "mislim" ...

Tko je glasao

nekako kroz sve komentare se

nekako kroz sve komentare se ne spominje jedan nenormalan i neljudski događaj koji je prava platforma za činjenje zlodjela. ime mu je rat. kroz tisućljeća ljudskog postojanja ratovi su se vodili, u početku iz čistog grabeža za teritorijem i pljačkom. kako su civilizacije bile naprednije tako su se pojavili i ideali, težnje naroda za izbavljanjem od ropstva.

I mene to čudi.

Pogotovo me čudi da se od ideološki ne opterečenih i kvalificiranih povjesničara tak malo govori o zadnjem ratu u Evropi gdje je jedna fašistička zemlja htjela proširit na tuđi teritorij i to samo zbog težnje jednog naroda da se izbavi iz komunističke diktature.

Tko je glasao

Ja bih, jednom zauvijek ako

Ja bih, jednom zauvijek ako je ikako moguće, s ovom tematikom htio raskrstiti!
Međutim, to se ne može (i neće dogoditi) dokle god tzv. 'antifašisti' ne priznaju i prokažu one koji su u ime komunističke ideologije ubijali bez suda samo zato jer se nisu slagali s istom.
Potrebno je reći da u Jasenovcu (kao i ostalim fašističkim logorima) nisu svi dovedeni da bi ih se ubilo (uostalom, Jasenovac je bio prvenstveno radni logor, a ne stratište kao i to da oslobitelji od fažizma nisu nevina dječica.
Na stranu sada tko je što i kako omogućio Hrvatima- mojoj primarnoj preokupaciji- u svome povijesnome razvitku, već činjenica da svatko treba priznati svoje zločine i (ako je ikako moguće) osuditi počinitelje istih.
Kada se to konačno razrješi i utvrde konkretne povijesne činjenice i brojke o žrtvama tada će ovo društvo moći naprijed, slobodno, bez gubitka vremena u osvrtanju natrag.
U međuvremenu dok nam 'feniksići' guraju komunističku propagandu koja je svugdje u Europi osuđena i prezrena osim kod nas, a katolički biskupi (kao 'zadnji bastion ustaštva') pohode grobišta žrtava fašističkoga terora... nema sreće i bolje budućnosti, jer se ostvaruje ona kako je žrtva spremna oprostiti svome krvniku, a krvnik žrtvi nije...

cogito ergo sum

Tko je glasao

Govor mržnje i

Govor mržnje i netolerancije je nedopustiv. Nažalost on je ovde veoma prisutan na stranicama mnogih dnevnika, čak i nekih bloggera koji se nameravaju kandidovati za naredne izbore, o komentarima da i ne govorimo.
Ja sam u jednom mom komentaru ukazala na bezprizoran moto koji jedan od bloggera stavlja pod svoje postove kad se obraća srpskom bloggeru. (Parip: "As you have violated our land and our honor, (we) will violate everything, even your children.")
Moj komentar je dobio dovoljan broj minusa da bi postao nečitak, dok zlokrvni komentar i dalje stoji.
Moj virtualni put kroz Hrvatsku je propraćen sličnim postovima, iako su ograničeni na manji broj bloggera.
Mnogi su se na ovom blogu pitali zašto nema akademika. Odgovor je lampantan: oprezniji ljudi neće uletati u stranice na kojima se slobodno širi apologija ideologije mržnje.

“Govor mržnje koji se prelijeva s raznih hrvatskih internetskih stranica toliko je obiman i intenzivan da mu je teško naći premca u svijetu.….mirno promiču cijeli koncepti koji pozivaju na klanje i istrebljivanje…….Bi li rješenje bilo zabraniti anonimne komentare? Možda. Ali bi time javnost bila prikraćena za jednu mučnu spoznaju: da vidi kakvi smo, mi u Hrvatskoj, kada vjerujemo da smo nekažnjivi. Na što smo sve spremni. (site: Hrvatsko Novinarsko Društvo HND – članak “Anonimno društvo razularenih mrzitelja”)
Ne znam koliko će ovaj komentar ostati raščitljiv, i to mi je nerelevantno. Za protest i dokumentaciju govora mržnje postoje drugi blogovi i druge istance.

Julijana Mirkov

Tko je glasao

Julijana Mirkov, ne ulazeći

Julijana Mirkov,

ne ulazeći u pojedinačne minuse, jer su oni nebitni, osim kada se obrazlože i u komentaru, tada kada je riječ o većem broju negativnih očitovanja, to u pravilu znači da je dotaknuta neka tema u kojoj postoji značajna polarizacija. Svi ovdje autori koji se javljaju, naravno, nisu od "jučer", i unaprijed znaju na kojim temama mogu polučiti polarizaciju, koja se nerijetko očituje i kroz izražavanje osobnih negativnih emocija.

Tko je glasao

Pišeš o govoru mržnje dok

Pišeš o govoru mržnje dok istovremeno daješ pozitivne bodove, na komentare o ubijenim ljudima, koji odišu mržnjom.

Tko je glasao

Što će sve izazvati

Što će sve izazvati nedonošenje lustracijskog zakona. Da je donešen znalo bi se što je društveno komforno a što ne.

Tko je glasao

Bojim se da lustracija u

Bojim se da lustracija u Hrvata sada ništa ne riješava. Propuštena je povijesa šansa da se potegne crta, napravi rezime i ide dalje bez zastajkivanja, a sada se vuku repovi toga propusta.

Tko je glasao

Nikad nije kasno. Zločin na

Nikad nije kasno. Zločin na zastarijeva. Doći će na vlast ekipa koja će to s guštom odraditi.

My Soul

Tko je glasao

Nkd nj ksn. Zlčn n

Nkd nj ksn. Zlčn n zstrjv. Dć ć n vlst kp kj ć t s gštm drdt.
Hć, hć, s stm spjhm k 1945. n Blbrškm plj.

Fšst ns vćn hrvtskm nrd.

Tko je glasao

Ja sam u jednom mom

Ja sam u jednom mom komentaru ukazala na bezprizoran moto koji jedan od bloggera stavlja pod svoje postove kad se obraća srpskom bloggeru. (Parip: "As you have violated our land and our honor, (we) will violate everything, even your children.")

Parip ovaj moto ima i kad se obraća hrvatskim blogerima - mogla si provjeriti. Evo i mog davnog komentara na njegovom dnevniku u vezi mota.

"Ned, 18/01/2009 - 22:15 — marival
Članak nisam ni pročitala
Članak nisam ni pročitala jer je početak krivo napisan, a o svakom onom ko je spreman svetiti se nevinoj djeci nemam pozitivno mišljenje. Ništa osobno. Svako dobro."

Što se tiče govora mržnje - mislite li da su akademici cijepljeni protiv toga? Ne samo da im je blizak govor mržnje nego su mnogi i poticali osvajačke ratove na tuđem teritoriju. Ali zato ima i dragih i poštenih ljudi ( još sam pod dojmom gosta emisije NU2 Bože Maljkovića kojem je cijela dvorana u Splitu u Hrvatskoj pljeskala 1995. godine, a on je plakao od sreće ). Svugdje ima dobrih ljudi samo mnogi šute jer misle da je dovoljno da su dobri, a za to vrijeme zločesti često kolo vode.

Tko je glasao

Na ovim stranicama nema

Na ovim stranicama nema mržnje i niko ju ne sprovodi.

Ima izvjesni broj ljudi koji kontiuirano provociraju na razne načine i kod toga ne biraju rječi.

Po njima su Hrvati: ne tolerantni, mrzitelji homoseksualaca,ateista, Židova, Srbijancih i nacionalnih manjina. Zatim su fašisti, šovinisti i ustaše.

Pljuje se po katoličkoj Crkvi, herojima domovinskog rata i izjednačavanjem sa srbijanskom agresijom se želi umanjiti sve ono za kaj su mnogi dali zdravlje i živote.

Dnevnici se o tim temama redovno pojavljuju. Kad se krene kulturno i s argumentima komunicirat, padaju minusi od izvjesne grupacije a bogme ne faliju ni pridjevi ko nacionalist, fašist, šovinist i ustaša.

Kod vračanja istim sistemom se ti isti vrjeđaju.

Došla si na ove stranice i jel si doprinjela smirivanju situacije ili si dolijala benzin na vatru trebala bi ko intelektualac sama zaključit.

Tko je glasao

@Skviki.Jeb'o bi se a da ti

@Skviki.Jeb'o bi se a da ti ne udje.Svasta si ovdje nadrobio.I nravno da si u pravu.A opet nista nisi u pravu.Kani se ovakvih komentara.Preciziraj,tko je kada i sta rekao itd.Interesantno da uvijek isti skacu na njene komentare.Ja ne mislim biti njen odvjetnik,ali me interesira zasto nema negativnih komentara od nasih istaknutih polliticara,recimo malo "lijevih".Zasto se uvijek i odmah javljaju samo "desni".Je li to mrznja prema ekavici,je li to ljubomora da i na "ekavici" ima pametnih i obrazovanih ljudi?Ne znam.Ali ono sto znam je ,da ovo nije u redu.

Tko je glasao

Tenor, Ja sam ljen pisat i

Tenor,

Ja sam ljen pisat i opisivat ko je i kad nekaj rekel je za mene katastrofa.

Ja ne mrzim ekavicu jel je to govor ljudi a i u hrvatskom jeziku je ima.

Moj komentar se ne odnosi na njezin govor, nego na neke nezine pisane rječi.

Meni je poznato da inteligentnih i školovanih ljudi ima svukud i da to nema veze sa pripadnošču jednoj naciji ili jeziku toj istoj.

Nisu svi ljudi ljevi ak se tak i sami želiju predstavit, no to bi trebalo tebi biti poznato.

Isto tak nisu ni svi desni kak ih neki žele predstavit.

Tko je glasao

Ima raznih razloga zašto je

Ima raznih razloga zašto je to tako, ali doista tako jest . Neki se olako zalijeću na oštru retoriku, i mi nikada ne znamo da li je ta retorika samo verbalna ili izraz nutrine neke osobe sklone nasilju.

Pravi razlog da cvjeta takav korov je da ljude malo tko uči da razlikuje zlo od dobroga, pa kultura zla jednostavno prevladava, i prelijeva se na ulice među mlade (imali smo ovdje baš kod mladih nekoliko ekstremnih slučajeva nasilja sa smrtnim posljedicama).

Neznanje je prvi uzrok nasilju (vurtualnom, verbalnom ili stvarnom). Drugi je razlog kriza koja zna promijeniti težiište društvenog ponašanja prema nasilju. Treći je da određene vladajuće snage u društvu ne mogu naći odgovore pa podjarivaju nasilje kako bi skrenuli pažnju sa svoje nemoći (na što cilja smogismogi). Naravno i drugi razlozi.

Najteže mi pada kad nasilnici sebe nazivaju intelektualcima, jer te dvije stvari su u dijametralnoj suprotnosti, budući da intelektualnost podrazumijeva razum, razum nužno njeguje društvenost, a uvažavanje drugih se može jedino izražavati kroz toleranciju i pacifizam.

Primjećujem te ratobornosti (bez obzira na predznak - on i nije važan jer svako nasilje ima isti predznak). Na takve ne reagiram, ali se često pitam u svoje i tuđe ime - da li je to dovoljno. To što je moja moć ograničena nije uvijek opravdanje!

Tko je glasao

Piano signora, Nisam

Piano signora,
Nisam odusevljen s Vasim tumacenjem nekih stvari. Zasto? Naime, buduci sto sam nekada zivio u Italiji, stoga mi je jako dobro poznato da je cesto primjetna ogromna netrepljivost izmedju sjevernih i juznih Italijana. Isto takva se primjecuje na tlu Ujedinjenog Kraljevstva, u Spanjolskoj, Rusiji, Njemackoj itd. itd. Prema tomu, nije Balkan izuzetak. Radi Vaseg ravnanja, nikada nisam mrzio Srbijance zato sto Srbijanci vec sam mrzio samo one medju njima koji su nekada predano krojili sudbinu Hrvatima. A danas, kada oni to ne rade, zasto bih ih mrzio? Iskreno govoreci, nekada se znam posluziti tezim vokabularom, tko god ga hoce definirati govorom mrznje - moze, neka izvoli. Medjutim, on je sada uperen ponajcesce protiv hrvatskih izroda (neojugoslavena), lopova, zlosilnika i uopce svih takvih koji se zdusno trude za sprjecavanje jacanja i napretka Hrvatske. Nemojte mi samo reci da bih im se, umjesto govorom mrznje, trebao obracati govorom ushicenja.
I jos nesto, posve dobronamjerno: Zbilja ne znam gdje pronalazite opravdavajuce razloge za sudjelovanje u nasim internim problemima? Mislim da Vam je i parip skrenuo pozornost na to. S punim i neotudjivim pravom.

Tko je glasao

Naime, buduci sto sam nekada

Naime, buduci sto sam nekada zivio u Italiji, stoga mi je jako dobro poznato da je cesto primjetna ogromna netrepljivost izmedju sjevernih i juznih Italijana.
Lei, Sig. Pavao, dovrebbe andare non solo piano, ma anche con la dovuta cautela!
Ja sam godinama radila u gradiću blizu Venecije i dan danas moje zvanično boravište i kuća su tamo. Nije mi poznat ni jedan jedini slučaj diskriminacije italijana sa juga, a ima ih puno i nastavljaju da dolaze. U svakoj bolnici na severu 70% lečnika su južnjaci, u školama južnjaci su profesori, itd. Autonomija koju traži Lega je administrativno pitanje efikasnosti upravljanja teritorijom, gde su severnjaci nesumnjivo bolji i to im jug priznaje. Dakle, niukom slučaju se ne radi o diskriminaciji građanstva prema poreklu, niti bi to u modernoj državi bilo moguće.

Julijana Mirkov

Tko je glasao

Mnogi su se na ovom blogu

Mnogi su se na ovom blogu pitali zašto nema akademika. Odgovor je lampantan: oprezniji ljudi neće uletati u stranice na kojima se slobodno širi apologija ideologije mržnje.

Ima i drugi faktor: treba skužiti čemu služi lijeva tipka na mišu, a čemu desna. Nisam siguran koliko akademika je svladalo tu vještinu.

Budući da mržnje ima svugdje, ima i "govora mržnje". Bolje i to nego palice, motke, noževi, cipelarenje i slično (čega još uvijek nažalost ima dosta).

Tko je glasao

Sebi sam obećao: Vidim li

Sebi sam obećao: Vidim li još jedan dnevnik na temu "ustaše/partizani" na Pollitika.com, privremeno ću se isključiti do konca travnja. Ovim postom to i činim. Bude li se isto ponovilo u svibnju , zatražit ću brisanje accounta. Pozdravljam sve dobronamjerne čitatelje.

Tko je glasao

Ako malo baciš pogled, čim

Ako malo baciš pogled, čim se aktualizira živa sistuacija, a kada je ako ne sada kada se svjetski vrhovi sastaju dan za danom i rade, onda se osim ustaša i pratizana jave i

muške mjesečnice i slične strasti te dominiraju pokazivanjem muda (labudovih) i slično (dok žene to ne uočavaju kao Štefica Cvek i ne tjeraju to na za to pogodnija mijesta)

razvijaju se apstraktne teorijski i činjenično nadmoćno a bez pokrića u teoriji i činjenicama larpurlartističke raprave po raznim uhodanim općim temama

kada se otvori Zagreb i slično onda 95 % dominiraju namještanja i poze te bombice koje odvlače pažnju dok već povejnso neodgodive osnove Zgareba vrište (Sava, glavnu koridori, pitka voda i kanalizacija, otpad, financije i imovina pod spiralam i derivatima, ljudi na putu dulčje ropstva ...)

kada se otvori pitanje nesvijsti i iracionalnosti puno šireg i masovnijeg mainstream i njegovog poslovanja onda u derivatima nekretnina i financija onda još logičnije nastupa sav repertoar ugroženosti i kulturno-civilizacijskoj avangardnoj spasilačkoj misiji tog mainstreama

itd.

a što sve znači i ukazuje na obrnuto, da su procesi dozreli, da je svaki komentarić i mali prilog bitan za taj proces vrenja i pretvaranja te zrelosti plodova u nešto korisno i blagotvorno

pa svatko tko i malo stigne naprosto treba malo disciplinirati strasti i maštu te pomalo sudjelovati tom konačno više nego izazovnom i plodnom poslu - sve ovo do sada je izgleda bila višegeneracijska priprema i nama je ukazana čast završnih moderiranja starog te otvaranja vrata novog mlađima, što je najiznimnija čast, koja ne može biti stavljena na leđa mlađih jer nije red niti su oni za to osposobljeni, ne znaju sve složene finese stare materije i tehnologije koja sada dominira.

P.S. I ja sa stalno prebacijem na druge položaje, povlačim na rezervene, tim više jer je jaka gužva i potreba, ali prvi put vidim da je naprosto glupo ne poraditi malo na vlastitoj disciplini i dručijim participacijama u tim nadasve izazovni i zahvalnim procesima, kao ništa drugo onda zato što sada u zahvalnom vremenu jako puno toga za 15 dana biva drukčije.

Tko je glasao

Dnevnik je, imho, zapravo o

Dnevnik je, imho, zapravo o drugom pollitičaru i kao takav je protivan pravilima.

Tko je glasao

Ma vidi ti njega. Dnevnik je

Ma vidi ti njega. Dnevnik je o diverzantima, psihopatima i halucinantima na pollitci.

Tko je glasao

To i kažem.

To i kažem.

Tko je glasao

Vidiš Pavle, želio bih

Vidiš Pavle, želio bih izdvojiti i naglasiti ovo zadnje tvoje:

Pametni i dobronamjerni ce priznati da su oboji (po)cinili oboja. No, bez obzira na to, njihovi potomci ne zavjedjuju priznanja radi dobrih im djela, a niti pljuvanja radi zlodjela.

U tome je sva mudrost života i klica bolje budućnost!

Tko je glasao

Vidiš Pavle, želio bih

Vidiš Pavle, želio bih izdvojiti i naglasiti ovo zadnje tvoje:
"Pametni i dobronamjerni ce priznati da su oboji (po)cinili oboja. No, bez obzira na to, njihovi potomci ne zavjedjuju priznanja radi dobrih im djela, a niti pljuvanja radi zlodjela."
U tome je sva mudrost života i klica bolje budućnost!

A ne, neće moći, a neće zato što ne postoji jedna jedina dobra stvar koja se može pripisati ustašma i fašizmu.
Moj frederiče, tu nema niti zauzimanja stavova ekvidistance niti mjesta bilo kakvom relativiziranju.
Fašizam je na sreću potučen i suzbijen, uz ogromne žrtve, antifašisti koji su svojim životima plaćali ideju slobodnog pojedinca u slobodnom društvu su pobjednici u 2. Svjetskom ratu, nikakva revizija povijesti i rezultata toga rata nije dopustiva.
U mnogim zemljama svijeta postoji nulti prag tolerancije prema fašizmu.

Sve ovo što ustaše i neoustaše rade od prekapanja kostiju do pokušaja obračuna s Titom je zapravo pokušaj obračuna s antifašizmom kao svjetonazornim principom, a kako je Tito simbol antifašističke borbe, onda misle da će se lakše obračunati s antifašizmom, ako prije toga uklone tu mega-prepreku - Tita.

Pa i ovaj dnevnik je na tome tragu, pokušaja diskreditiranja blogera jakih antifašističkih uvjerenja, isti autor već u drugom dnevniku ima za temu tog blogera, što je inače pravilima nedopustivo. Ali eto vlasnik portala to tolerira, a portal mu sve više klizi prema crnalegija.com.

Tko je glasao

Sve ovo što ustaše i

Sve ovo što ustaše i neoustaše rade od prekapanja kostiju do pokušaja obračuna s Titom je zapravo pokušaj obračuna s antifašizmom kao svjetonazornim principom, a kako je Tito simbol antifašističke borbe, onda misle da će se lakše obračunati s antifašizmom, ako prije toga uklone tu mega-prepreku - Tita.
Problem je u tome sto se pojavljuje ekstremno veliki broj kostiju koje se ne daju vise sakrivati te su i partizani primorani priznati sto su radili nakon svrsetka rata. Ta neugodna cinjenica stoji im kao trn u peti i zato su toliko uzjogunjeni jer se vise ne da skrivati kao sto se skrivalo pedeset godina. S druge strane sudbine tisuca nesretnika oruzje su u rukama onih koji ne znaju izici na kraj s danasnjim problemima drustva te im sudbina nesretnika sluzi za plasenje javnosti od crvenih vragova sve u nadi kako ce i dalje jasiti napaceni hrvatski narod.

Tko je glasao

Problem je u tome sto se

Problem je u tome sto se pojavljuje ekstremno veliki broj kostiju koje se ne daju vise sakrivati te su i partizani primorani priznati sto su radili nakon svrsetka rata. Ta neugodna cinjenica stoji im kao trn u peti i zato su toliko uzjogunjeni jer se vise ne da skrivati kao sto se skrivalo pedeset godina. S druge strane sudbine tisuca nesretnika oruzje su u rukama onih koji ne znaju izici na kraj s danasnjim problemima drustva te im sudbina nesretnika sluzi za plasenje javnosti od crvenih vragova sve u nadi kako ce i dalje jasiti napaceni hrvatski narod.
I što bi sad te "kosti" trebale reći da je fašizam dobar, a antifašizam loš?
A te "kosti" izvlače se na površinu kad god nekome zatrebaju u nasrtajima na antifašizam, na rezultate 2. Svjetskog rata ili za reviziju povijesti.
I ne znam ja da su partizani išta krili, niti su mogli kriti, jer najveći broj onih koji su se predali kod Bleiburga i onih koji su prošli u "kolonama" je ostao na životu, o tisućama KNOJ-evaca koji su pratili kolone i osiguravali sabirne logore da ne govorim, ja sam slušao njihove priče još kao savim malo dijete, pa se usuđujem reći da za kažnjavanje zločinaca izvan pravnog sustava nije znao samo onaj tko za njih nije htio znati.
Da nije smio iskapati, pretraživati, obilježavati ili praviti svetišta od tih mjesta, je već druga priča.
Ta mjesta, opravdano ili ne, bila su tretirana kao što su tretirani grobovi na smrt osuđenih i pogubljenih zločinaca. Za njihove grobove se ne zna, zato da ih se ne bi moglo slaviti.
A pripadnici kvislinških oružanih snaga i dužnosnici od okupatora uspostavljenih vlasti bili su za jugoslavenske partizane svi od reda zločinci, počinili su zločin veleizdaje, a za taj zločin se u to vrijeme u svakoj državi svijeta išlo ili pred streljački stroj ili na vješala. Dakle ne radi se tu o tome jel netko klao, ubijao, silovao i pljačkao, već je počinio zločin veleizdaje stavivši se u službu okupatora. Zločin zapriječen smrtnom kaznom!

Zato ja uvijek govorim da se događanja s kraja 2. Svjetskog rata i odmah poslije njega, a koja predstavljaju i ova kažnjavanja zločinaca u okviru i izvan okvira pravnog sustava, ne smije preslikavati na vrijeme sadašnje, niti se smiju valorizirati prema sadašnjim mjerilima.
U svim zemljama u Evropi se, krajem rata i odmah po njegovom završetku, masovno i izvan pravnog sustava kažnjavalo kolaboracioniste i kvislinge, jednako u Norveškoj, Nizozemskoj, Poljskoj, Čehoslovačkoj, Francuskoj ....
Najviše ih je, koliko se zna, smaknuto u Francuskoj.
I tamo su ih smaknuli antifašistički borci ili aktivisti, koji nisu bili komunisti niti pod vodstvom komunista, osim nekih skupina maquis u Francuskoj.
Nigdje nitko ne plače nad sudbinom "jadnih okupatorskih slugu" koji "nisu svi činili zločine" a kažnjeni su smrću izvan pravnog sustava, zato što ih se tamo smatra najgorim izrodima, veleizdajnicima, koji su se stavili u službu okupatora protiv vlastitog naroda.
Iz SSSR-a, Poljske, Čehoslovačke su jednako kao i iz Jugoslavije, temeljem odluka konferencije u Potsdamu, izgnani Nijemci, s time da im prve tri nisu trebale nadoknaditi imovinu, već tom imovinom namirivati štetu koju im je nanijela nacistička soldateska, a Jugoslavija im je morala nadoknaditi imovinu i to je učinila na račun ratnih reparacija.
Niti u jednoj od ovih zemalja ne rone se suze nad sudbinom "jadnih Nijemaca" osim u Hrvatskoj.
U čemu je razlika?
Zašto je tome tako?
Zato jer nakardni fašistički i klerofašistički umovi veleizdajnike ustaše ne smatraju fašistima, već ih prikazuju kao domoljube i borce za Hrvatsku, a Nijemce ne drže okupatorim nego osloboditeljima.

A za jugoslavenske partizane svi kolaboracionisti i kvislinzi su bili veleizdajnici, a time i zločinci, jer je Kraljevina Jugoslavija bila okupirana država, a oni su se borili protiv okupatora, dok su se kolaboracionisti i kvislinzi borili rame uz rame s okupatorima.

Ne znam jesam li onim pametnijima uspio objasniti o čemu se radi.

I još jedna napomena, uvijek kad se pribjegne kažnjavanju zločinaca izvan pravnog sustava, stradavaju i nevini zato jer princip glasi "da treba ubiti i stotinu nevinih, ako postoji šansa da se makar jedan zločinac izvuče nekažnjen", za razliku od kažnjavanja zločinaca unutar pravnog sustava kad vrijedi princip "da treba pustiti i stotinu krivih, ako postoji šansa da bi stradao makar jedan nevini".

Tko je glasao

Izrodi, nego kako. Izdajice

Izrodi, nego kako. Izdajice svog naroda. Suradnici okupatora. Pavelić koji viri iz Hitlerove stražnjice i prodaje Dalmaciju Italiji.
O takvim ljudima je ovdje riječ.
Deset smrtnih kazni mu ne bi bilo dosta. Trebalo ga je procesuirati na način na koji su Talijani procesuirali ducea.

Tko je glasao

Izrodi, nego kako. Izdajice

Izrodi, nego kako. Izdajice svog naroda. Suradnici okupatora. Pavelić koji viri iz Hitlerove stražnjice i prodaje Dalmaciju Italiji.
O takvim ljudima je ovdje riječ.
Deset smrtnih kazni mu ne bi bilo dosta. Trebalo ga je procesuirati na način na koji su Talijani procesuirali ducea.

Ovdje ne govorimo o pojedinacnoj odgovornosti nego o masovnom pogubljenju bez nekih cvrstih kriterija jer nije moguce kako je oko pedeset tisuca zlocinaca i krvnika koliko je procijenjeno da je pogubljeno od Blajburga i kriznih putova. Danas bi rekli kako se radi o masovnom zlocinu.

Tko je glasao

Dosta si toga nadrobio no

Dosta si toga nadrobio no kako je to odgovor meni tako cu pokusati svojim skromnim znanjem i mogucnostima rasclaniti izneseno:
I što bi sad te "kosti" trebale reći da je fašizam dobar, a antifašizam loš?
Ne one govore kako je partizanska vojska koja je od pocetka 1945. godine bila ustrojena kao vojska pod imenom JA sa cjelokupnim vertikalnim sustavom zapovjedanja pobila mnostvo od desetaka tisuca ljudi bilo pravih bilo krivih. Te kosti nista ne govore o ustaskom rezimu jer o njemu govore kosti pobijenih u Jasenovcu.
I ne znam ja da su partizani išta krili, niti su mogli kriti, jer najveći broj onih koji su se predali kod Bleiburga i onih koji su prošli u "kolonama" je ostao na životu, o tisućama KNOJ-evaca koji su pratili kolone i osiguravali sabirne logore da ne govorim, ja sam slušao njihove priče još kao savim malo dijete, pa se usuđujem reći da za kažnjavanje zločinaca izvan pravnog sustava nije znao samo onaj tko za njih nije htio znati.
Da li postoji i jedan rad na podrucju SFRJ izmedju 1945 i 1989. godine koji obradjuje tu tematiku? Da li postoji i jedan novinski natpis u kojem je pisano o tome pa makar kao i hvalisanje? Oni koji su prezivjeli imali su cijeli zivot stigmu te su morali sutjeti o svemu sto su presli. Represija je bila vrlo ucinkovita. Naravno da se znalo kako je bilo ubijanja. Ta mnoge su zene ostale bez muzeva a mnoge majke bez djece.
A pripadnici kvislinških oružanih snaga i dužnosnici od okupatora uspostavljenih vlasti bili su za jugoslavenske partizane svi od reda zločinci, počinili su zločin veleizdaje, a za taj zločin se u to vrijeme u svakoj državi svijeta išlo ili pred streljački stroj ili na vješala. Dakle ne radi se tu o tome jel netko klao, ubijao, silovao i pljačkao, već je počinio zločin veleizdaje stavivši se u službu okupatora. Zločin zapriječen smrtnom kaznom!
Ovo naprosto nije tocno. Kraljevina Jugoslavija prestala je postojati nakon kapitulacije. Znaci oni koji su prisegnuli Pavelicu nisu pocinili akt veleizdaje jer prethodne drzave nije bilo. Izbjeglicka vlada nije ponistila akt kapitulacije.
Iz SSSR-a, Poljske, Čehoslovačke su jednako kao i iz Jugoslavije, temeljem odluka konferencije u Potsdamu, izgnani Nijemci, s time da im prve tri nisu trebale nadoknaditi imovinu, već tom imovinom namirivati štetu koju im je nanijela nacistička soldateska, a Jugoslavija im je morala nadoknaditi imovinu i to je učinila na račun ratnih reparacija.
Koja je razlika izmedju prvog i drugog?
A za jugoslavenske partizane svi kolaboracionisti i kvislinzi su bili veleizdajnici, a time i zločinci, jer je Kraljevina Jugoslavija bila okupirana država, a oni su se borili protiv okupatora, dok su se kolaboracionisti i kvislinzi borili rame uz rame s okupatorima.
Ponovimo. Kraljevina Jugoslavija ne postoji. Partizani se ne bore za kraljevinu. Cetnici se bore za kraljevinu po nacelima Stevana Moljevica o homogenoj Srbiji. Partizani se bore i protiv cetnika to jest i protiv kraljevine Jugoslavije te ne priznaju Kralja Petra 2. nego i njega smatraju izdajnikom te mu u Jajcu zabranjuju povratak u zemlju. Znaci partizanski pokret nije bio slijednik kraljevine Jugoslavije.
Ne znam jesam li onim pametnijima uspio objasniti o čemu se radi.
Koliko vidim i ti si zbunjen jer ne znas kako bi nesto opravdao te koristis slabu argumentaciju.
I još jedna napomena, uvijek kad se pribjegne kažnjavanju zločinaca izvan pravnog sustava, stradavaju i nevini zato jer princip glasi "da treba ubiti i stotinu nevinih, ako postoji šansa da se makar jedan zločinac izvuče nekažnjen", za razliku od kažnjavanja zločinaca unutar pravnog sustava kad vrijedi princip "da treba pustiti i stotinu krivih, ako postoji šansa da bi stradao makar jedan nevini".
Inace SFRJ je bila poznata kao drzava vladavina prava. UI sam je Tito izjavio kako se ne treba drzati zakona kao pijan plota.

Tko je glasao

Dosta si toga nadrobio no

Dosta si toga nadrobio no kako je to odgovor meni tako cu pokusati svojim skromnim znanjem i mogucnostima rasclaniti izneseno:
Tvrdnjom da neka država kapitulacijom svoje OS prestaje postojati dokazao si svoju vjerodostojnost.
Znači jedna Njemačka činom bezuvjetne kapitulacije je prestala postojati?
Ili Japan? Ili prije njih Italija?
Daj se nemoj sramotiti.

I onda nešto što se zove NOV i POJ do prerastanja u JA ne bori se protiv okupatora Jugoslavije?

Ili bi ti htio dokazati legitimnost tzv. NDH?
Onda ću ti ja puno lakše dokazati legirimnost tzv RSK, na njenom teritoriju je bar proveden referendum.
Problem je jedino što su i jedna i druga tvorevina uspostavljene silom na državnom teritoriju unitarno uređene države, pa njihova uspostava nije ni legitimna ni legalna.

Tko je glasao

Znači jedna Njemačka

Znači jedna Njemačka činom bezuvjetne kapitulacije je prestala postojati?
Ili Japan? Ili prije njih Italija?
Daj se nemoj sramotiti.

Kako ti je hdz-ekonomija odgovorio nemam vise sto tomu dodati. Sto se tice sramote vidjet cemo tko ce se vise zacrveniti.
I onda nešto što se zove NOV i POJ do prerastanja u JA ne bori se protiv okupatora Jugoslavije?
Bori se ali ne za slijednistvo kraljevine Jugoslavije nego nasuprot kraljevini. Ti kao pristalica tog rezima morao bi znati povijest te biti upoznat kako su predstavnici kraljevske vlade u liku i nedjelu ministra vojnog djenerala Draze bili protivnici po vaznosti mozda i veci nego li nijemci i talijani.
Ili bi ti htio dokazati legitimnost tzv. NDH?
Ne razumijem sto si s ovim htio reci? NDH je bila proglasena, Priznale su je dvije velike sile i dosta satelita tih sila te su imali predstavnistvo i u Svicarskoj u vidu trgovackog predstavnistva. Znaci vid vanjske legitimnosti su imali no nije bilo unutarnje legitimnosti zbog karaktera rezima. Jer se prvo protiv rezima pobunio dio stanovnistva a poslije je preraslo u siroki otpor. No razgovor s tobom lici na razgovor gluhog i slijepog. No problem je u tvojoj tendenciji vrijedjanja svakog neistomisljenika sto je prikaz tvojeg indoktriniranog demagoskog i totalitarnog mentalnog sklopa sve u stilu one pjesme o drugu Titu
tko drukcije kaze
klevece i laze
Nasu ce osjetit' pest.
No na svu srecu vise se ne moze slati na Gole otoke ili dobiti meta u celo u nekoj slovenackoj sumi.

Tko je glasao

No problem je u tvojoj

No problem je u tvojoj tendenciji vrijedjanja svakog neistomisljenika sto je prikaz tvojeg indoktriniranog demagoskog i totalitarnog mentalnog sklopa sve u stilu one pjesme o drugu Titu
tko drukcije kaze
klevece i laze
Nasu ce osjetit' pest.
No na svu srecu vise se ne moze slati na Gole otoke ili dobiti meta u celo u nekoj slovenackoj sumi.

Tko ono vrijeđa?

Tko je glasao

Tko ono vrijeđa? Mislis li

Tko ono vrijeđa?
Mislis li da je konstatacija o tvojem mentalnom sklopu vrijedjanje?
Iz tvojeg pisanja blogova te iz tvojih reakcija vidi se i dogmatizam i indoktriniranost i sklonost ka totalitarizmu te moja opaska nije vrijedjanje nego samo dijagnoza.
Osobno pripadam obiteljski antifasistickom pokretu no u obitelji imam i pripadnika vise porazenih vojski tako da u siroj obitelji imam i one koji su pogubljeni u Jasenovcu ali i one koji su ubijeni na Blajburgu(u sirem smislu jer se u stvari ne zna za neke tocno mjesto pogibije). Osobno bih volio da su svi oni ostali zivi i da mi je danas obitelj puno sira. No sto je tu je ti su zivoti na zalost izgubljeni i bez obzira na ideologiju zbog koje su ubijeni njih mi nitko i nikako ne moze vratiti. Ono sto ostaje da svaka zrtva dobije svoj pocinak i mir bez obzira na vjeru, naciju ili boju koze te ideologiju zbog koje je pogubljena. Svatko. Ponavljam svatko tko je ubijen a da nije bio naoruzan bez suda i zakona lopatom po glavi ili srbosjekom jest nevina zrtva. Nikome od njih nije utvrdjena krivnja i nisu sudjeni. Oni su zrtve bahatosti pobjednika koji misle da im je sve dozvoljeno i ustasama i partizanima.

Tko je glasao

Tvrdnjom da neka država

Tvrdnjom da neka država kapitulacijom svoje OS prestaje postojati dokazao si svoju vjerodostojnost. Znači jedna Njemačka činom bezuvjetne kapitulacije je prestala postojati?

Te stvari nisu direktno povezane.
Kapitulacijom se daje legitimitet okupatoru da ustroji institucije na okupiranim područjima. Kako će on to napraviti, njegova stvar.
Njemačka jest dijelom prestala postojati, odnosno raspala se. Umjesto nje stvorene su dvije nove države s imenom Njemačka, a dio teritorija je pripojen drugim državama. Saveznici su isto tako mogli kompletnu Njemačku podijeliti između sebe. Na takav način (nakon rata) je nestala i Austro-ugarska.

Istovremeno su neke države koje su postojale prije II sv. rata nakon istog prestale postojati: Estonija, Litva i Latvija. Iste su od strane SSSR-a okupirane još za vrijeme naci-komunističkog savezništva.
Dakle, svjetski poredak je promijenjen kao posljedica rata, neke države su nestale, granice su drastično promijenjene.

Tko je glasao

Zbilja se radujem sto si i

Zbilja se radujem sto si i Ti pogubio zivce

Tko je glasao

@ bosancero Ne ulazim u

@ bosancero

Ne ulazim u polemiku, nego nadopunjujem:

Da li postoji i jedan rad na podrucju SFRJ izmedju 1945 i 1989. godine koji obradjuje tu tematiku? Da li postoji i jedan novinski natpis u kojem je pisano o tome pa makar kao i hvalisanje? Oni koji su prezivjeli imali su cijeli zivot stigmu te su morali sutjeti o svemu sto su presli. Represija je bila vrlo ucinkovita. Naravno da se znalo kako je bilo ubijanja. Ta mnoge su zene ostale bez muzeva a mnoge majke bez djece.

Ovdje: http://www.slovenskapomlad.si/2?id=6

stoji:

Leta 1983 se loti pisanja eseja Krivda in greh, ki naj bi izšel v Kocbekovem zborniku, v katerem se zavzame za spravo. Jeseni esej odda založniku, kmalu pa ga v roke dobi Franc Šetinc, predsednik komisije CK ZKS za idejna vprašanja. Na CK-ju esej fotokopirajo in analizirajo, 6. septembra 1984 pa Delo pribeleži oster napad na Spomenko Hribar, podprt s citati iz še neobjavljenega eseja. V ostri polemiki ji očitajo, da se zavzema za spravo z domobranci in da jim hoče sredi Ljubljane postaviti spomenik z napisom Padli za domovino. Januarja 1985 jo na pisateljski tribuni v Cankarjevem domu podprejo le redki, npr. Tone Partljič, Miloš Mikeln pa govori o njenem »antigonskem angažmaju«. Februarja o njej razpravljajo na aktivu ZK na FSPN, ki ga vodi Pavle Gantar. Gantar z delom mlajših članov aktiva Spomenko Hribar brani. Maja 1985 jo bežigrajska OO ZKS izključijo iz partije. Esej Krivda in greh izide jeseni 1986 v Katedri, ki jo ureja Miran Lesjak.

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

Ne ulazim u polemiku, nego

Ne ulazim u polemiku, nego nadopunjujem:
Nema problema. Makar moje znanje slovenackog jezika je vrlo oskudno ali sam iz napisanog razabrao:
podprt s citati iz še neobjavljenega eseja.
Znaci iz jos neobjavljenog eseja.
Maja 1985 jo bežigrajska OO ZKS izključijo iz partije.
Odmah sankcije iskljucenje iz SK.
Esej Krivda in greh izide jeseni 1986 v Katedri, ki jo ureja Miran Lesjak
Pitanje je da li se u tom eseju spominju dogadjaji nakon 15.05.1945 i ubijanja te bacanja u jame zarobljenika?
Kako vidim po vremenu dogadjanja radilo se o pokusaju otvaranja dosta razlicitih tema na sto se posebno okomila suvarova komisija s bijelom knjigom te je u to vrijeme slijedilo dosta procesa i sudjenja na osnovu neizislih radova i zabrane nekih knjiga poput ispljuvak pun krvi Zivojina Pavlovica. Vrijeme kada se osjeca popustanje stege no rezim se grcevito bori za ocuvanje "pravovjernosti" i za nedodirljivost "komunistickih dogmi". to je vrijeme pocetka urusavanja sistema ali se ne nazire tocno kako ce doci do raspleta.

Tko je glasao

@ bosancero, Pitanje je da

@ bosancero,

Pitanje je da li se u tom eseju spominju dogadjaji nakon 15.05.1945 i ubijanja te bacanja u jame zarobljenika?

Apsolutno se spominju, zbog toga je autorica i doživjela cijelu hajku. U Sloveniji baš je ona bila zastavonoša otvaranja ove tematike, koju su kasnije preuzimale Mladina, Tribuna, Katedra, ...

Inače, koliko se siječam, otac joj je bio partizan, prvoborac, koji je poginuo u vrijeme WW II.

Pozdrav iz Ljubljane

Tko je glasao

Sjećam se dobro tog

Sjećam se dobro tog slučaja s tom damom i smutnje koju je izazvala. Hrabra žena!

No problem je u nečemu drugoma, a što sam stavio na tapet u mom posti "Nekrofolijom protiv demokracije". Sudionici pokolja /s jedne i druge strane - nije važno koji) su danas mahom pomrli ili vrlo stari ljudi, najvećim dijelom ne bi bili sposobni za civilizirano suđenje.

Današnja razračunavanja se se prenosi na njihove potomke koji nisu s time imali nikakve veze, ali su odrasli i postali znaćajni građani ove zemlje, stjecajem okolnosti nepoznavanja stvari na vodećim političkim i gospodarskim pozicijama. Istina o njima bi ih diskreditirala i radi toga se događaju sve ove nekrofilne igre.

Spadam među "sretnike" (koji su ipak većinski, jer je sve to činio mani dio ljudi), bez osobnih, obiteljskih ili čak ideoloških dugova, pa sam svakako lakše naklonjen tome da se sve stavi pod ime i prezuime. Ja znam da se takvo nešto teško može provesti, jer zamagljivanje ideološkim ili zavičajnim grupiranjima skrivaju osobnu ili obiteljsku sramotu. To je lijepo objasnila Nemezis (u svom komentaru na mom tekstu "Nekrofilijom protiv demokracije" - http://pollitika.com/nekrofilijom-protiv-demokracije#comment-137066 )

I zako se problem danas prelio na problematično funkcioniarnje države na najgori mogući način. Da je lustracija napravljena odmah poslije promjena, ne bi sve ovo tako bolno bil,o kao što bi bilo danas. No i taj se dio povijesti jednom mora napisati. Tako je u Češkoj napravljeno, otvorili su se arhivi, dala imena, bilo je zbrke nekoliko tjedana, i sve se sredilo tako da su potomci onih koji su se ogriješili o bližnjega i svoj narod nastavili živjeti, raditi, baviti se businessom - ali ne i politikom. Kod nas je napravljeno upravo obrnuto - sve se skrilo i prikrilo šak nam je danas politika najzagađenija tajnama s kojima se može ucjenjivati bilo koga. Potpuno je u pravu nio onaj koji je u Saboru bacao letke a na kojima je pisalo da ostaci takvi struktura su danas ustvari najizloženiji ucjenjivanjima. Kakvi su nam društvenoi i gospodarski rezultati treba se ozbiljno upitati koliko je sve to rezultat njihove nesposobnosti, a koliko reuzultat podzemnih veza.

Mene ne mogu prevariti - mada je grubo to reći, ali oni koji su danas najglasniji obično skrivaju neke tamne osobne ili obiteljske frustracije. Stvarne žrtve su sklone oprostiti jer mržnja više ubija subjekta nego objekta mržnje. A Hrvatska je zadnjih dana preplavljena mržnjom protiv nekoga a da se ne zna koga (imenom i prezimenom).

Tko je glasao

Pa i nije baš potpuno u

Pa i nije baš potpuno u pravu onaj što je u saboru bacio letke.Tip već 40 dana zbog takvih "exsesa" živi u teretnoj prikolici. Možda je nekima otvorio oči ali je sebi samo napravio ljetni ugođaj.

Tko je glasao

Frederice, mozda je uistinu

Frederice, mozda je uistinu kasno za lustraciju u svezi poratnih pokolja. Na nesrecu, jedni su njihovi akteri drasticno kaznjeni, a drugi zbog njih visoko nagradjeni. No, tu se ne moze nista ispraviti, nestali su oboji. Ali, ako je ovdje napravljen propust, zasto se, dok je jos vremena, ne podvrgnu lustraciji progonitelji desetaka tisuca sudionika Maspoka? Istina, progonjenim i osudjenim maspokovcima je bio poprilican broj takvih koji se osudjeni blagim prekrsajnim kaznama na nekoliko mjeseci. Medjutim, nekada su i takve znale pretumbati cio osudjenikov zivot naopacke. Prema tomu, upropastavanje ljudskih zivota, zdravlja i karijera je, takodjer zlocin. Radi kojeg se cilja i razloga neimenuju zlocinci? Zar se doista ceka da i oni nestanu, kao i prvi?

Tko je glasao

Jer su najvećim dijelom

Jer su najvećim dijelom danas u vlasti ili raspoređeni po društvenim ljestvicama vrijednosti.

Tko je glasao

Kraljevina Jugoslavija

Kraljevina Jugoslavija prestala je postojati nakon kapitulacije.

Ovo je malo nedorečeno. I neke druge su države kapitulirale, pa su se nakon oslobođenja vratile vlade iz emigracije. Neke države su i dalje priznavale jugoslavensku emigrantsku vladu u Londonu. Njemačka očito nije. Ni Tito nije htio, ali je iz pragmatičnih razloga sklapa sporazum s izlaslanikom te vlade — Ivanom Šubašićem. To je sve bilo prije ovih događaja.

Ako se svako nepriznavanje vlasti smatra izdajom, onda su i AVNOJ i ZAVNOH i Tito izdajnici. Ali tako crno-bijele podjele (koje su i onda nametali komunisti, ali i ostali) nisu primjenjive u tako zapetljanoj situaciji.

Da je jedini cilj bilo osloboditi zemlju od Nijemaca i Talijana, ne bi bio potreban AVNOJ. To je potrebno samo ako mislite organizirati državu od nule i preuzeti vlast. Zdravi razum nalaže da se takve stvari rade tek u miru, a ne u ratu, kada postoje drugi prioriteti. Ali bi onda već možda bilo prekasno.

Ako je Petar bio "izdajnik", onda su to bili i vladari Danske, Nizozemske, Norveške, Belgije itd. Tu ne ulazimo u to da njegova vlast nije imala demokratsku potvrdu.

Što se tiče ubijanja zarobljenika, da je sve bilo lege artis, ne bi se skrivalo i prešućivalo! Suđenja raznim ustaškim glavešinama i četničkim vojvodama su bila sve drugo nego tajna. Dakle, dobro su znali da su napravili nešto što im nije na čast (najblaže rečeno!).

Tko je glasao

Ovo je malo

Ovo je malo nedorečeno.
Neke druge izbjeglicke vlade su povukle kapitulaciju. Kraljevska izbjeglicka vlada nije to ucinila. SSSR nakon kapitulacije otkazuje gostoprimstvo kraljevskom veleposlaniku i tek nakon napada njemacke veleposlanik se vraca.
Ako se svako nepriznavanje vlasti smatra izdajom, onda su i AVNOJ i ZAVNOH i Tito izdajnici. Ali tako crno-bijele podjele (koje su i onda nametali komunisti, ali i ostali) nisu primjenjive u tako zapetljanoj situaciji.
Recimo da bi mogli i tako tumaciti. No neke sam stvari naveo kako bi nagnao feniksa da ne promatzra crno bijelo nego malo u sirinu no znam kako je to uzaludan posao.
Ono za sto su se komunisti verbalno zalagali kao oslobodjenje covjeka od podcinjenosti prema drugom i ravnopravnost razlicitih vrlo su humane no ono sto je u praksi bilo od uspostave komunisticke vlasti do skoro pred kraj vladavine bilo je sasvim suprotno od proklamovanih ciljeva vladavine proletarijata i bezklasnog drustva. Jednostavno praksa je pojela teoriju.

Tko je glasao

Rjetko se takav biser ko

Rjetko se takav biser ko ovaj tvoj komentar najde za pročitat.

Dajem ti plus samo radi toga da ostane vidljivo to umječe transgeneracijskih prjenosa.

Tko je glasao

Marijane moj dragi, ne

Marijane moj dragi, ne vrijedi se na budalu osvrtati. Pokvaren je rodjen, pokvaren ce i crknuti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci