Tagovi

Djeca nude izlaz iz krize

Dogodilo se i to da nam djeca otvaraju oči. Zapravo vide bolje nego mi. I tak je Nacionalno vijeće učenika poslalo pismo ministru Jovanoviću , kak oni vide reformu školstva, jer su se gosponu ministru zamaglile očale od silnog hukanja na nogometna i druga športska zbivanja. Vidjela su djeca da treba Jovanovića vratiti na pravi put a ne da dela reda tam gdje ga niko nigdar ni a ni ne bu napravil. I tak oni vele ministru;

Uvedite školske uniforme i spriječite diskriminaciju

Vidiš, vidiš. Svi jednako obučeni i više nebu zafrkavanja i batina, kaj netko ne nosi „dieselice“ „najkice“ i ostalu robu s markom jer roditelji za to nemaju novaca. No deca tu ne staju. Idu oni dalje. I kažu ovako.

Uniforme, dodaju, nisu samo moguće rješenje za drastično smanjenje diskriminacije, one su dobra prilika i za našu tekstilnu industriju, koja bi s našim uniformama doživjela uzlet i, nadamo se, otvorila nova radna mjesta.

Pametna dečica. Ali zakaj tu stati. Krenimo dalje. Uniformirajmo cijelu Hrvatsku. Počnimo s političarima. Za vladu prosim lepo specijalne uniforme može s pidžama uzorkom, ali svakako da su antracit boje. Za dame u vladi jednostavna klajdica iste boja s jednom faldom a sprijeda more i šircl ili po domaći pregača.
Za saborske zastupnice i zastupnike. Uh tu bu teško. Predlažem za muške špil-hozne a gornji dio bi bio neka vrst Matrosenanzug ( mornarskog odjela). Za gospođe sabornice predloži bi Werktagskleid – radnu haljinu. Ni u kom slučaju ne smije biti mini haljina jer s obzirom na elegantnu popunjenost nekih zastupnica ne znam kak bi to izgledalo. Boje bi bile prema poslovniku i kako večina usvoji. Bojim se jedino kaj bi rekle manjine, Slavonci, Istrijani a i druge stranke lokal-patriotskog naboja.
Tu je samo početak na koji nam djeca obraćaju pažnju. Gdje su tu uniformirane županije, lokalne samouprave, javne službe . Bože moj ne bi imali dovoljno tekstilne industrije ni radne snage. Morali bi uvoziti Kineze. Da skoro sam zaboravio na cipele, sandale, čizme. Kao i uniforme ljetna i zimska obleka i obuća. Preporučena marka cipela Borovače.
Na kraju mi dođe i jedna luda misao. Da li bi bilo poželjno da uz svakog ministra u vladi sjedi i po jedno dijete. Naivno neiskvareno. Koje jako dobro razlikuje dobro od lošeg.
Jedino kaj me od svega toga muči, koliko je u tom Nacionalnom vijeću učenika zastupljeno mišljenje većine učenika. Kada je provedena rasprava po školama? Ili to netko na račun djece skuplja političke bodove.

Tagovi

Komentari

@boltek

Već vidim sve saborske zastupnike u crnim kutama od glota - to bi im baš pasalo, ionako su mi svi oni kao - pogrebnici hrvatskog društva i države!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ak mi je nekaj bilo

ak mi je nekaj bilo grozomorno u skoli su kute i papuce..

pogotovo onako nagurane u skolskoj torbi ..

pa onda izvadena kuta kao da su je koze zvakale.. pa tako cijeli tjedan ili bar pola.. ovisno da li si imao jednu ili dvije. To je bila tadasnja razlika u bogatsvu roditelja, koja se mogla vidjeti i u velicini.. Jedno vrijeme se nosila malo veca, a onda malo manja.. ovisno kojom brzinom si rastao..

Na dane sa tjelesnim je takoder bilo posebno zanimljivo..

Sreca sto smo imali samo 10tak kg knjiga.. a nesreca sto nas nitko nije nikad vozio u skolu..

Ma stvarno divota od ideje..

Inace uniforme opcenito su mi je super ideje.. Najbolje neke male a kao za velike..A na referendumu trebamo odluciti da li ce biti kao policijske vojne ili postarske..

Jedino kaj ne kuzim da li bi to trebao biti "retro look" ili prilagodba NWO...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Jugonostalgija

Možda u pitanju nije skupljanje političkih bodova, već čista jugonostalgija i žal za nekim dobrim starim vremenima iz mladosti kakve olinjale učiteljice.
Ali ne sumnjam da će se novi ministar čim sredi stanje u hrvatskom športu, odn. sportu po novom, baciti na realizaciju ovog zadatka.

Taman je Mamiću poručio da ga se ne boji jerbo je u ranoj mladosti trenirao i dizao tegove.

Dakle, ministar je prvi bacio rukavicu, sad čekamo Mamićevu reakciju i hoće li prihvatiti dvoboj.

U medjuvremenu možemo pratiti kako ministrovi pomoćnici i zamjenice twitaju frustrirani od ogromnog posla koji su započeli njihovi prethodnici, a nitko blage veze nema što treba raditi.

Tko je glasao

Vidim (po (nekim) komentarima), postalo je "in" ...

ismijavati "male stvari koje život znače" i zagledavati se u maglovitu daljinu ili oblačnu visinu, pa se bistre EU teme, strategija razvoja bliskog istoka i sl. jer ovo je ipak pollitika s jednim l viška, što bi se valjda odnosilo na dodanu vrijednost u smislu lucidnosti... a ne tamo neke kute, škole, spolni odgoj i zeleni ponedjeljci... teme za luzere...

Nabasala sam danas slučajno na ovomjesečni proglas sindikata "Preporod" gdje su se isti osvrnuli na kresanje proračuna u školstvu - ukratko, školstvu za "zemlju znanja" znatno manje, a najviše se štedi na kapitalnim ulaganjima u škole, a usput i na opremi za škole, a tek usput i na plaćama za uposlenike koje su, kao što znamo, i prespektakularne.

Sad postaje jasniji i Čačićev llucidni plan - smanji budžet školstva i preusmjeri ga u JPP, pa glumi poticanje investicijskog ciklusa itd...

Kako je tekst bio izložen u tipičnom školskom okruženju (mračan hodnik, fotokopija na starom fotokopirnom bez tonera...) nisam baš sve niti vidjela, ali ako se nekome pogled slučajno svrne s nebesa, može ga pročitati ovdje - http://www.sindikat-preporod.hr/arh/tk120214.pdf. Može ga pročitati i novi ministar, kad se vrati s hakla, na kojem je valjda i bio kad se donosio proračun...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao
Tko je glasao

slažem se!

Moja kćer je prvih 5 godina išla u školu u Japanu.l iako je u razredu bilo djece vrlo bogatih ljudi, sve su djevojčice imale iste uniforme, jele istu hranu i ni po čemu se nisu izdvajale.

Tko je glasao

odlikaši

Uniforme, dodaju, nisu samo moguće rješenje za drastično smanjenje diskriminacije, one su dobra prilika i za našu tekstilnu industriju, koja bi s našim uniformama doživjela uzlet i, nadamo se, otvorila nova radna mjesta....kladim se da su ovaj pasus napisali pravnici (sumnjam da plaćaju svoju PR službu) "odlikaša" koji su "pretvorili" neku uspješnu firmu u neuspješnu...i sada bi revitalizirali stari proizvodni program...i kladim se da si nisu dali niti truda da kreiraju nove modele već su oprašili uzorke što su ih našli na skladištu pri preuzimanju firme.
...iako si mislim da školske uniforme nisu štetna ideja, pod uvjetom da kroj i dezeni odražavaju
suvremenu estetiku. Dakle, najveći kamen spoticanja vidim u mnogobrojnosti primjedaba na korištene boje, eto nam novog " problema mjeseca".

Tko je glasao

nema straha...

Iako mi se dječje pismo sviđa - u smislu detektiranja problema, naravno da može izazvati brojne polemike. Stoga predlažem da Vlada ili Sabor hitno osnuju jedno povjerenstvo za ispitivanje potreba djece u svezi školskih kuta, te da se potom otvori Agencija za promicanje dječje jednakosti individualiziranom neosobnošću.

Za to bi trebalo aplicirati na neki EU-projekt koji bi garant ovoj napaćenoj državi donio par miliončića ojrića, pa bi za te novce kasnije otvorili Zavod za ispostavu narudžbi za školske kute tekstilnoj industriji - a posao bi ionako odradila neka kineska tvrtka.

Uglavnom, podržavam!

Tko je glasao

nisu dječica naivna

Mislim da djeca šalju daleko dublju poruku.

Treba njma neko bolje vrijeme kad će opet "oživjeti" srednji stalež
pa se neće djeca razlikovati po" oblekici"
Nego kako valja, po znanju.

Dok djeca traže kute,
tajkuni za rođendane svoje djece i unučadi, angažiraju cijelu agenciju za organiziranje dječjih rođendana.
Pojave se tu hostesice i hostesani koji glume prinčeve,princeze,vještice, svaaašta.
A koliko to košta!
Mogle bi se kupiti kutice za svu dječicu u Hrvatskoj..

Pa dsetak guvernanti koje se brinu da majčice ne doževe živčani slom gledajućii nepodopštine svojih najvoljenijih.

A koliko to košta!

Za te novce bi se mogle u školama otvoriiti kantine sa zdravom hranom (besplatno).

Dobro su djeca sve zakamuflirala tražeći uvođenje školskih kuta .

Traže dostojanstvo, traže da se njihovim roditeljima poboljša standard.
Traže pravdu u nepravdi.
Možda uspiju jednog dana pomaknuti vrijednosti u pozitivnom pravcu.

Tko je glasao

iz redizajniranih izreka Boba Rocka

"lakše je sijati sjeme krize od ubiranja plodova krize"

Tko je glasao

Kao odgovorna vlada

s vizijom za budućnost od barem 5 godina, odijelca vladajućih bi trebala biti "na pruge" ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci