Tagovi

Divlji indijanci za pitomi režim

Kolko god HDZ kao drvo u šumi bilo trulo i neizdržljivo smrdljivo nitko ne želi dignuti pogled na ostala oboljela stabla, na šumu – na sustav. Još u prošloj objavi sam skrenuo pozornost na jedan transparent kojega su čuvari antiliderstva na prosvjedu htjeli pod svaku cijenu maknuti s vidnog polja jer je narušavao koncept organizirane antihijerarhije prosvjeda. Da, kapitalizam – hvala, ne! Centralna poruka prosvjeda je upravo ta, sustav je kancerogeno izgnjilio hapanjem i rušiti treba njega – u tom rušenju HDZ mora biti samo obvezni kolateral a ne glavna meta. Ispravnost ovakvog promišljanja podario mi je Kaptol koji svoje ovčice zove na korizmenu molitvu i za ucviljenog hapača Čermaka. Time se je Crkva direktno popela na obranbene zidine HDZ-a koji takvu vjernost zna stimulirati – našim novcem. I to se zove politički sustav demokracije u kojem Kurta otima kruh od svojih podanika kaj milom kaj silom a grijehe mu otkupljuje udruga kaptolskih biskupa čije kleptomanske zjenice blješte sjajem onixa.
Dakle, kada je iz aviona vidljivo da politički sustav hapačkog kapitalizma i biološki ubija ovaj narod u masi se rađaju intelektualni autoriteti koji će nas podučiti da mjesec treba gledati u vodi a ne na nebu te nam tako sugeriraraju da naše nezadovoljstvo i prigovore na izvršnu vlast treba sankcionirati na izborima (koji to nisu) – ne prije i ne govorom ulice!  http://i676.photobucket.com/albums/vv122/golgotar/Kapitalizam.jpg?t=1301152453To neki nazivaju političkom dosljednošću, kao što je amenovanje stranačkih poslušnika na tamo nekim njihovim izbornim listama temeljem kojih kasnije stranke vladaju neodrživim metodama koje su kao dostupne svima, na način potpomognut plaćenom propagandom (opet iz naših džepova), od kojih prosvjednici i bježe na ulicu kao jedini preostali prostor borbe za slobodu. I tu se sad ponovo javlja taj obrazac otupljivanja suštine problema prebacivanjem pozornosti sa šume na stablo. Rekli su, Jadranka je ključni i jedini problem, sve ostale poruke prosvjeda treba maknuti ili marginalizirati kao što treba marginalizirati samoproglašene lidere-organizatore prosvjeda. Porukama s Markova trga tipa – „oporbe koja je ukrala prosvjednike“ pretpostavlja se da su zviždaći naslonjeni sustavu jer poštuju naše procedure (nenasilni i uredno prijavljeni s redarima) .
Tako su prosvjedi pomoću ideologa vladajućih elegantno pod plaštom „direktne demokracije“ prerađeni u puke prosvjede za raspisivanje izbora! Tom fundamentalnom redukcijom divlja se misao (Karamarka) pretvorila u pitomu. Izbori se ionako redovno događaju, a sada bi se samo, pod pritiskom ulice, trebali održati prijevremeno (a izborna je godina), jer je ova vlast kao izgubila podršku većine stanovništva. Namjerno se zaboravlja kako se vlast pomoću legalnih izbora, inženjeringom dobiva i voljom manjine što se, kada se zbroji broj glasova za pobjednike i broj izašlih na izbore i usporedi s brojem onih koji imaju pravo glasati, u pravilu i događa. O čl 72. Ustava da i ne govorim.
Jer, taj glasački stroj se perpetuira i to su velika i ne samo novčana ulaganja. Primijenit ćemo tu lekciju ove godine dva puta, obilno izloženi plaćenim kampanjama proizvodnje pristanka na stranke, ali i na EU integracije Vesne von Pusić.
I dođe dan sudbinskih izbora zbog kojih tisuće capkaju hrvatskim gradovima – i opozicija se samo maši za vlast i danas-sutra imat će je (ni luk jela ni luk mirisala), ali ni sebi ni drugima ne zna objasniti kaj će joj ona zapravo i kaj s njom namjerava početi. Nju zanima samo da se što prije raspišu izbori i da to bude prije referenduma o Evropskoj uniji. I ni jota više kako bi to Poliwiki Galetov velio. Nema veze kaj su Facebook prosvjedi u Zagrebu i drugdje postavili puno temeljnija pitanja, na prvom mjestu napuštanje nasiljem uvedenog kapitalizma kao sustava i ovakve predstavničke demokracije kao zastrašujuće demokracije. Solo driblingom „dežurnog mucavog štampara novca“ s ostatkom rvacke Gomore (možda se ugledaju na japansku mafiju glede pomoći bratu u nevolji!!!) kroz Todorića, Tedeschija, Mudroga i sl stupova društva (i Čermaka naravno...!!!) ulazimo u drugi dio neoliberalne kontrarevolucije s izgradnjom rubnog kapitalizma kojoj pitomi indijanci predvođeni virtualnim vodstvom postaju samo zaigrani leptiri oslobođeni energije koja bi ubola neman, a još manje ga eutanazirala kao nametnika. Ti leptiri iliti indijanci kako ih naziva KaraMarko moraju spoznati, moraju evoluirati iz recitatora večeri poezije u kauboje koji će i preskakanjem demaskirati eksploatatorske hapačke odnose na kojima je ustrojeno naše duboko klasno podijeljeno društvo.
I u toj priči su izbori ovakvi kakvi jesu i koje se priziva capkajući po cesti - potpuno irelevantni.

Komentari

Evo Golgota

Kaplja vode na tvoj mlin ;)

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/spain/8529340/Protester...

Ukratko (interpretacija mojim riječima, a ne prijevod): preko 30.000 demonstranata okupilo se danas u Madrida izražavajući bijes ("Los indignados") zbog situacije u zemlji, a kako su danas izbori, pozvali su sve da ne izađu na izbore ili ako već izlaze - da ponište listić!

Ovo je zanimljivo:
"Chief among their demands is for an overhaul of the electoral system, where parties present lists of candidates rather than allowing voters to choose representatives directly... "

"Jedan od njihovih osnovnih zahtjeva je izmjena izbornog sustava, u kojem stranke izlaze s listama kandidata, umjesto da se omogući glasačima da direktno biraju svoje predstavnike..."

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Čitanje između redaka

Priča sa Španjolcima je veoma poučna za hrvatske "gledatelje". Da li će isti išta od viđenog usvojiti kao sadržaj ili metodu ostaje da se vidi ali mogu ti reći da nisam optimista. Uopće ne prepoznajem taj naš korpus danas u odnosu na 91.g. Nekima na ovom portalu se moja "konstruktivna sila ulice" popela na vrh glave i zato će ovo društvo i dalje tonuti - nažalost. Narod se naviknuo na nasilje politike i nasilje vlasti i to nasilje će biti sve veće. Izmislili su referendum gdje "19" ljudi odlućuje u ime 4,5 mil. Izbori također nemaju veze sa demokracijom - bježali su od Beograda a sad hrle u njega na zapadu bez imalo kritike. Bilanca po čovjeka će biti loša, dovest ćemo se u situaciju da će ljud ljudu postati vuk gledajući samo vlastitu guzicu. I zato sam tužan...

Tko je glasao

Golgota, Bilanca po čovjeka

Golgota,

Bilanca po čovjeka će biti loša, dovest ćemo se u situaciju da će ljud ljudu postati vuk gledajući samo vlastitu guzicu. I zato sam tužan...

Postati vuk? Gledat samo svoju rit?

Kad si ti zadnji put bil među ljudima?

Ja to svaki dan doživljavam, a i šakale susrečem na svakom koraku. O hijenama i lješinarima da ne govorimo.

Tko je glasao

To je vuk, to je vuk...

Skviki, gledam i ne želim vjerovati!

Tko je glasao

Indijanci prihajaju

Ovo ispred hotela je light verzija onoga kaj ja nazivam konstruktivnom ulicom. I veoma blizu naše "predstave" u Varšavskoj kad nisu imali dosta marica da nas sve potrpaju unutra!

Tko je glasao

Haha, kako se onaj vratio po

Haha, kako se onaj vratio po svojih 100 kuna ;)

Sad više skandiranje "Branite lopove" nije više samo metaforička pjesnička figura...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Metafora funkcioniranja kleptomanske države samo s faktorom 3

Da, to je priča o ljudima koji imaju veliki koeficijent razumijevanja za solidarnost i čovjeka u nevolji!

Tko je glasao

Miklenić ponovo pjeva tercu

Veoma je ugodno imati naše peneze, za te peneze kupiti "mikrofon" i objašnjavati nama ovcama da ovce ne mogu biološki normalno prosuđivati i da zato treba slušati pastire posebno ove s mkrofonima. Kako mi nije palo napamet da u pozadini ovih indijanaca koji capću ulicama zapravo stoje - komunisti, glej vraga!

Tko je glasao

alo, znalci

ove sam slučajno otkrila - tko su ovi?

http://www.strankahz.com/

Tko je glasao

Puko rušenje vlade kao cilj je - spin

Jože, kakve veze taj web ima sa indijancima koji marširaju ili koji planiraju marširati kao OVI!

Tko je glasao

naravno. samo sindikati su

naravno. samo sindikati su učesnici nelegalne pretvorbe i privatizacije i naravno da spinaju. zna se što se mora rušiti. uostalom, u pravednom društvu, oni nisu ni potrebni - to je neophodno u kapitalizmu...

Tko je glasao

Da, da - misao se razvija...

u pravednom društvu, oni nisu ni potrebni - to je neophodno u kapitalizmu...
Very good point!

Tko je glasao

VJ

ove sam slučajno otkrila - tko su ovi?

najbolje ti je pitati našeg uvaženog člana Molotova :))

http://pollitika.com/proglas-stranke-hrvatskog-zajednistva

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

ajoj!

prstom u... :))))

Tko je glasao

@Doza je velio - balavi prosvjedi

Dakle, u više komentara i više dnevnika na pollitika.com provlači se teza o uzaludnosti (beskorisnosti) izražavanja bunta isključenih i marginaliziranih s opravdanjem da se ne zna kaj poslije. I ovdje mi nije ni na kraj pameti razuvjeravati pojedince koji bi mijenjali društvo klikom miša iz naslonjače ne ulažući ništa svojeg u nepredvidljivo političko, već samo ponoviti ono najbitnije o čemu pollitičari glede istog već dvije godine ovdje bistre svoja promišljanja i stavove.

1. Građanski bunt (demonstracije, prosvjedi...) po svojoj definiciji ima pravo na primjereni oblik izražavanja svog nezadovoljstva glede umanjenja ili uklanjanja nanesene mu nepravde.
Demonstracije su u pravilu vanistitucionalni oblik djelovanja građana i svrha prosvjeda nije osmišljavanje "kaj poslije" iako tu mogućnost ne iskljućuju. Demonstracije svojim karakterom negiraju institucije sustava i nije na prosvjednicima da osmišljavaju politike rehabilitacije za koje netko drugi alimentira benefite.
Prema tome paušalne tvrdnje da sudionici prosvjeda moraju imati program prevazilaženja stanja zbog kojih su pokrenuti nisu osnovane i dio su spina dokidanja instituta prosvjedovanja.

2. Institucije sustava RH koje su generirane provedbenim aktima zakonodavne vlasti od 91.g. naovamo su nelegalne i nelegitimne jer su proistekle nepoštivanjem odredbi čl. 1.st.3. i čl. 72. Ustava RH-e, a koje odredbe su legalne jer ih je donio legalni saziv Božičnog zasijedanja Sabora 91.g. Iz istog proizlazi da prosvjednici koji prosvjeduju protiv "režima" u kojem indijance odvoze maricama ne djeluju suprotno temeljnom pravu koje proizlazi iz najvišeg zakona RH-e tj Ustava. Sila koju oligopol "režim" aplicira na šetaće i zviždaće jest "legalna" ali nije legitimirana najvećim Zakonom i kontriranje toj sili nije kontriranje temeljnom ustrojstvu Države već pokušaj očuvanja temelja države.

3. Opće političko stanje društva i posebno naroda koji bolestan izumire svakodnevno pokazuje visoki stupanj legalizirane destrukcije posebno primijenjene u ekonomiji i ekologiji. Samo je pitanje osviještenosti građanskog koliku količinu nanesene nepravde masovni društveni subjekt može trpjeti bez da posegne za primjereno opravdanim sredstvima neutraliziranja te nepravde i trenutkom u kojem će to artikulirati.
Kod istog žrtve nisu neminovne ali su moguće. Naravno da će državni security svim sredstvima štititi hapače pa i pendrekima.

4. Da li silom uslovljeni detron vlasti koja je ustoličena upravno-pravnim nasiljem jest akt pravičnosti i politička satisfakcija onih iz kojih proizlazi i kome pripada vladanje i tumačenje tog vladanja (upravljanja državom) pokazuje stupanj i kritična masa podrške javnosti tom detronu. Detroniziranu vlast nije dužan nadomjestiti sam institut prosvjeda već institucija koja ima zadaću djelovanja u tako izazvanim izvanrednim okolnostima. Hoće li predsjednik države posegnuti za rješenjima koja je propisala nelegalna i nelegitimna zakonodavna vlast ili će pribjegnuti nekim drugim rješenjima ( napr vlada nacionalnog spasa sa najboljim hrvatskim mužima i ženami) je drugo i puno dublje pitanje na koje hrvatska politika još nije spremna odgovoriti bez obzira na gore citirani dio Ustava.

Tko je glasao

E, pa, prije svega lijepo se zahvaljujem na ovom odgovoru!

Prva točka je izvrsna. Naprosto sam začuđen jer sam toliko puta to ponavljao ljudima koji ne odobravaju prosvjede da sam se pomlao i umorio. Još puno prije prosvjeda, šizio sam svaki puta kada bih vidio da vlast na kritike odgovara s; a kako biste vi, ili pa ponudite rješenja. Zamisli perverznost takvog stava; ljudi kojima posao visi o koncu i koji nisu sigurni u svoju budućnost trebaju tražiti rješenja umjesto Vlade koja je bezobrazno puno plaćena za to da pronađe rješenja.

Sad kad sam to rekao, ipak, ja nisam vlast. I ne pitam da vi odrađujete moj posao. Ja sam to pitao upravo jer ne želim stavljati glavu u torbu nepromišljeno, nešto slično kao na tvojoj slici. Dakle, nadao sam se da, iako neće prosvjednici Vladi govoriti što da radi, da ipak to barem za sebe znaju i da im je jasno.

Druga točka nije upitna. U trećoj ne vidim koje je to svakodnevno izumiranje naroda, ali se slažem da je jako teško i da se nikako ne bi trebalo popustiti na ovoj crti koju smo povukli. No Pasaran.

U četvrtoj točki se čini da ipak računamo na to da će netko izregulirati situaciju nakon rušenja Vlade. Ali, ovi birani muževi i žene... Valjda postoje već neki od njih? Ako se odjednom stvore potpuni anonimci, kako možemo znati da su dobri za „vladu nacionalnog spasa“? Možeš li navesti neke, pa da malo o njima čitam? Moguće je, naravno, da i izbor treba pasti na npr. Predsjednika i da ih ne trebaju tražiti prosvjednici. To je u redu, ali opet onda postojećima poklanjamo povjerenje da rade odabir ljudi.

I za kraj; ono što vidim kao problem ovih prosvjeda je ovo: mirne se lako ignorira, a nemirne se lako razbije. Ima li netko ideju kako to riješiti?

Tko je glasao

Ljuta sol na ljutu ranu, ne treba tople vode!

U trećoj ne vidim koje je to svakodnevno izumiranje naroda,...
Aha, ti si novi (stari blogeri to znaju) - dakle, hrvatski narod je svekoliko posebno biološki bolestan narod jer boluje od bijele kuge, svake godine nestane grad veličine jednog Ivanić Grada.
Koji su to hrvatski muži i žene za prijelaznu vladu nacionalnog spasa! Ja ću započeti niz a drugi ga mogu završiti; Vinko Grubišić, Mirjana Krizmanić, Ljubo Jurčić, Slavko Kulić, Pavle Kalinić, barem 5 kolega-ica s ovog portala koje namjerno ne imenujem - dakle ima ih koji će to volonterski odraditi i kvalitetno!
ono što vidim kao problem ovih prosvjeda je ovo: mirne se lako ignorira, a nemirne se lako razbije. Ima li netko ideju kako to riješiti?
100 000 preskakatelja definitivno matira svaki represivni aparat hapača.

Tko je glasao

Pavle Kalinić???? I još

Pavle Kalinić???? I još nekoliko upitnika: ????? I uskličnika: !!!!!

Jel' to možda onaj prorok koji zna da će nas zadesiti razorni potres?! Ali usprkos tome mu ne pada na pamet da se pripremi za katastrofu?

Kolega, ako ste slučajno u nekoj vezi sa Pavlom Kalinićem, zamolite ga u moje ime da se zgasi! Učinit će veliku uslugu narodnim masama!

Tko je glasao

Pa Vinko Grubišić????!!! Jel'

Pa Vinko Grubišić????!!!

Jel' to onaj nadobudni mladić koji je početkom 90-tih pisao za HDZ poučne ekspertize o manipulaciji? Onaj šta je dokrajčio Jadran-film?

Tko je glasao

Ne, ne, Foma

Ispravio je čovjek, Ivan je u pitanju. Ne Vinko.

pozz

Tko je glasao

Pa dobroćudna teta

Pa dobroćudna teta Krizmanić???!! Autorica uspješnica za dokone domaćice? "Draga Saveta", kako se u bivšem režimu zvala jedna rasprostranjeno popularna savjetodavka te provenijencije!

O bože pomozi!

Tko je glasao

Poštovani, Udruga Dalmacija

Poštovani,

Udruga Dalmacija Vas poziva na svoju prvu javnu tribinu na temu: "Kakvu Hrvatsku želimo?", koja će se održati u četvrtak, 31.03.2011. u Šibeniku u Multimedijalnoj dvorani šibenske Gradske knjižnice Jurja Šižgorića s početkom u 20:00 sati.

Sudjeluju istaknuti članovi Udruge Dalmacija:

don Ivan Grubišić - sociolog i svećenik
dr.sc. Joško Božanić – profesor Filozofskog fakulteta Split
dr.sc. Roko Markovina – profesor na FESB-u Split
Miro Kučić – HGK
Hrvoje Marušić – predsjednik HUP-a Dalmacije
Dragan Lukić Šegedin – predsjednik Udruge Dalmacija
Jelena Devčić – Šibenski Novi Tjednik

Veselimo se Vašem dolasku!

Udruga Dalmacija
POŽRTVOVNOST, ZNAČAJ, RAD - JEDINI SPAS DOMOVINE

Tko je glasao

ispričavam se što nisam

ispričavam se što nisam stavila kao citat - zaboravila sam.

Tko je glasao

Popravak

Ma kud mi uleti ovaj šakal iz Jadran filma Vinko - nije Vinko nego Ivan

Tko je glasao

Kaj Hrvati zapravo hoće!?

Foma čemu žurba u ocjeni, vidiš da si pomnijim čitanjem skužila da je u pitanju drugi Grubišić - a i taj je navodno upitan, čekamo argumente!
Moja iskustva s navedenim osobama su politički pozitivna što ne znači da ja o njima znam sve i privatno i javno (ovdje je bitno javno!) . Prema tome ako postoje argumenti za bilo koju od njih koji pokazuju nešto drugo od onoga kakvim ih ja doživljavam prosim pokorno da se te činjenice navedu. Za prijelaznu vladu nacionalnog spasa prvenstveno smatram potrebitim imenovati moralne i poštene dok struku stavljam u drugi napadni ešalon - e kad bi se nas pitalo...!
Ali nažalost nas neće pitati ni oni vladajući a bogme ni oni koje se tek spremaju zasjesti na tron. Oni su nama pripremili opciju uzmi ili ostavi (nepromjenjive liste svojih pijuna) i interesting kako to masa puši.
A kad pokušam objasniti da su ONI em nelegalni, em nelegitimni i da ih kao zločinačku organizaciju treba rušiti konstruktivnom silom - mi to nebi jer se kao bojimo kolaterala. 1600 branitelja se nije ubilo iz ljubavi - to su im izrežirali ONI. NJIHOVA upravno-pravna infrastruktura nije legalna i poštivanje iste nije legalnost već pristajanje na proizvodnju kaosa u državi a samim tim i na odumiranje iste.

Tko je glasao

Oh!

Pade mi kamen sa srca!

Dajte još recite da su i Kalinić i Krizmanić - zabuna! Pliz!

Tko je glasao

@Foma

... ok, Kalinić je sada po funkciji to što je... ali što još znaš o njemu - osim toga?

Bokte, kao da su ti ponudili... Krpinu.

Tko je glasao

Pa što je on na toj funkciji

Pa što je on na toj funkciji napravio?!?

Pa zar to nije dovoljno?!?

Je li ti poznato da nemamo ni "c" od civilne zaštite? Je li ti poznato da su nakon 20-godišnjih porođajnih muka uspjeli sastaviti neki dekret u kojemu je napisano da, evo, sad imamo nekih 100 osoba koje su "civilna zaštita"? To su uglavnom, ako se ne varam, predsjednici gradskih četvrti i još neki likovi, valjda iz vijeća gradskih četvrti. Sto osoba u milijunskom gradu! I to samo na nekakvom papiru, s kojim si možemo rit obrisat!

Gdje su nam sabirna mjesta u slučaju nekakve katastrofe? Gdje su nam skloništa? Tko ih održava, uređuje, čisti? Gdje su nam šatori, deke, prva pomoć? Gdje su nam brošure, gdje nam je edukacija građana? Gdje su nam vježbe civilne zaštite?

Ali to poštenog Pavla Kalinića ne smeta da nakon svakog potresa u Čileu, Japanu, Haitiju, ili bilo gdje, daje intervjuiće po novinama u kojima nas zlurado podsjeća da će se to isto dogoditi i nama!

Zaboga, pa to je sablažnjivo!

Meni taj lik pili živce jednako koliko i Jaca!

Tko je glasao

ONO i DSZ je likvidirano po ideološkom zadatku

Foma dakle,
Kad sam spomenuo par osoba za eventualnu vladu nacionalnog spasa naglasio sam da mi je nit vodilja bila moralni integritet spomenutih u okvirima u kojima je meni bilo dostupno objektivno prosuđivanje (dostupne informacije). Moralnu potku navedenih osoba dosada nitko argumentirano nije srušio. Kada je riječ o Pavlu Kaliniću mogu reći da dosada iza njega nije bilo nikakvih repova, a da podrućje DSZ ( CZ) razumije vidljivo je iz više elaborata koji obrađuju to podrućje u okviru Grada. Tu se pojavljuje problem financiranja a o čemu prioritete donose politički jebivjetri kao što su Bandić i sl a koji u duhu neoliberalnog kapitalizma priču o općem dobru namjerno guraju pod tepih u odnosu na razne WC-e i nadstrešnice. I tu je Kalinić i svi drugi kalinići nemoćan. Projekt o sustavnom slabljenju otpornosti hrvatskog društva na razne oblike ugroza pa i onih prirodnih katastrofa postao je predmetom natjecanja 90-tih po političkim oligarsima i isti je doveden do potpunog ostvarenja. Hrvatska je u svim segmentima bačena na koljena, tako i na polju ONO i DSZ (to je bio predmet sprdnje) a dio čega je i CZ sastavni dio. Sama strategija i taktika uništavanja obranbenih sposobnosti hrvatskog društva bila bi zanimljiva tema jednog cijelog dnevnika, a bude li interesa vrlo rado ću ju obraditi.

Tko je glasao

Fikus

@Golgota,
Za mene nije sporno da nam pripravnost u slučaju katastrofa treba. Dvije nuklearke u relativnoj blizini, rizik od potresa na Medvednici i Dubrovniku...a niti kod skorašnjih, u suštini beznačajnih poplava se sustav nije proslavio, pri čemu osobito mislim na službu 112, MUP i javno zdravstvo.
Moje pitanje tebi je: Zbog čega Kalinić uporno drži poziciju s koje ne može provesti svoje ideje? Zbog čega ne da ostavku, što bi po meni bio barem moralni čin pravovremenog upozoravanja javnosti? Zar Bandićeva plaća vrijedi gubitka časti?

Tko je glasao

Savršeno točno pitanje! Gdje

Savršeno točno pitanje!

Gdje je taj tip "moralan"? Doma sa svojom ženom? Super, ali njegova moralnost u njegova četiri zida me ne zanima - to je društveno irelevantno!

Zanima me njegova DRUŠTVENO RELEVANTNA MORALNOST!

Tko je glasao

"Četnički vojvoda"

Moje pitanje tebi je: Zbog čega Kalinić uporno drži poziciju s koje ne može provesti svoje ideje? E, moj Shiky - kad bih ja imao odgovore na sva vruća pitanja ovog društva! Ja pretpostavljam razloge o kojima ti govoriš ali ne želim javno o njima špekulirati jer nemam sve činjenice. Ali sam isto mišljenja da bi bilo politički mudro da javno odstupi uz navođenje razloga glavnih odrednica neučinkovitosti sustava. Imam jednu sis crticu o Kaliniću te ju izvorno prenosim;
Uz Matu Arlovića, Antu Đapića i Dobroslava Paragu dosje u SIS-u ima i saborski zastupnik Pavle Kalinić. No on se tu našao iz sasvim drugih razloga. Njega je SIS počeo kontrolirati već 1991. kad je kao dragovoljac stupio u Hrvatsku vojsku. Tadašnjim čelnicima MORH-a i agentima SIS-a bilo je jako sumnjivo zašto se Kalinić, poznat kao ljevičar i asistent na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, javio u dragovoljce te kako je tako brzo postao jedan od zapovjednika. Pavle Kalinić bio je iznimno hrabar borac i u jednoj bitki bio je teško ranjen ostavši tom prilikom bez dijelova ruke. Dodatnu sumnjičavost agenata SIS-a Kalinić je izazvao učlanjenjem u Hrvatski helsinški odbor. Sve to bili su po kriterijima hadezeovske tajne policije dovoljni razlozi da sisovske špije godinama zaviruju u privatni život Pavla Kalinića, a da ga hadezeovski propagandni stroj 1997. proglasi četničkim vojvodom.

Tko je glasao

Godine nose svoje, a tek vlast

Iako je 1991. bila prije 20 godina poznata mi je Kalinićeva osobna hrabrost i angažman u obrani Hrvatske. Također znam da je još prije nedugo vremena u Zadru koji je izrazito naklonjen desnici javno i vrlo otvoreno demonstrirao svoja ljevičarska uvjerenja. Dakle, njegova beskompromisnost mi nikada nije bila sporna.
Što se s njim dogodilo u međuvremenu? Egzistencija? To sigurno nije u pitanju. Ambicije, karijera? Nije mi djelovao kao takav. Ucjene? Nisam siguran, uvijek mi se činio dovoljno jakim da se tome odupre, a i čime bi ga ucjenjivali?
Vidi, znam još nekoliko osoba koje su svojevremeno bile sličnog karaktera te intelektualnog i moralnog profila. Onda su dobili komadić vlasti i potpuno se promijenili, naprosto su postali konformisti na dnevnoj bazi. Opravdanje je bilo: Ako ja dam otkaz, doći će drugi koji su puno lošiji.
I tako su zauzeli vremensko-prostorni volumen iz kojega se ne miču. Postali isti kao oni prije...Strah me je toga.

Tko je glasao

Kvalitetna vam je "rasprava" o Kalnićevoj osobnosti

ali me uvijek iznova fascinira upravo ta priča o "osobnosti"... Možda smo previše pod utjecajem bigbraderizacije... Nije to "od jučer"...
Naime...Smatram da je tema više nego izvrsna, a dosad je kroz komentare izrečen najveći dio onog najvažnijeg...
Evo da i ja malo skrenem s teme, ali ovaj put na osobnu razinu i to ekonomski dio :)))

prodajem stan u zgradi s atomskim skloništem

član zapovjedništva Civilne zaštite GČ Podsused-Vrapče
...barem sam to bio pred nekih 5-6 godina, a u međuvremenu me nitko nije obavjestio da su me razriješili dužnosti :))))
Članom sam postao - nemam pojma kako !! - pozvali me na neki seminar u vatrogasnu školu gore na Ksaveru, tamo nam ispričali poneku priču o nekim potrebama i željama te naglasili financijska "ograničenja", čak su dali i poneku preporuku vezanu upravo uz "održavanje atomskih skloništa", ali i tu su spomenuli "ograničenja" vezana uz predstavnike stanara...
Otprilike - nit itko pije nit se zna tko plaća,a netko nešto čak i plaća, ali se ne zna tko i za-što :)))

Provinciopolis

Tko je glasao

Eto!

To je na dlaku isto kao kad se Stipe Šuvar onih davnih godina prijeti da će "reći popu pop, a bobu bob" - a onda, jadan, ne uvidi definitivno posljednji trenutak da to i učini! i onda prođe voz!

Zamisli kaubojski film u kojemu kauboji stalno brbljaju: "Sad ću izvući pištolj! Pazi se, ja znam pucati! Ozbiljno vam kažem, bu, bu!" - Ali ga nikada ne izvuku!

E, pa jebi ga! Tako se ne postaje glavni junak ni kaubojskog, ni bilo kakvog filma!

Tko je glasao

Mislim da usporedbom s

Mislim da usporedbom s glavnim junakom nekog filma skrećeš na krivi kolosjek. Ovdje nije bila riječ o medijskoj popularnosti ili svjetlima na političkoj pozornici, već o struci i profesionalnom dignitetu. Dakle, znatno je manje aktraktivno, ali znatno više obvezujuće.

Tko je glasao

Ja uopće nisam mislila na

Ja uopće nisam mislila na medijsku popularnost!

Ja glavne junake filma (drame, romana, itd. itd.) vidim kao nešto iz čega se spoznaje ljudski život.

Tko je glasao

Kvaliteta

"Ja glavne junake filma (drame, romana, itd. itd.) vidim kao nešto iz čega se spoznaje ljudski život."
Ah, hvala ti na odgovoru. Sad mi je sve jasno.

Tko je glasao

Shiky

Nema na čemu!

Za početak predlažem Sofoklovu "Antigonu"! Šekspirovog "Hamleta"! Geteovog "Fausta"!

Naravno, i westerne J. Forda!

I još mnogo drugih umjetničkih djela!

Tko je glasao

Navodno je kreditno zaduženje u pitanju i prosjek plaće

Lijepo si to velio - nepredvidljivi su putovi gospodnji!

Tko je glasao

Evo, upravo sam pročitala još

Evo, upravo sam pročitala još jedan genijalni članak o toj temi iz Kalinićevog stožera za katastrofe! Pogledaj kako je sve napisano u kondicionalu: formiralo bi se, organiziralo bi se... To tako traje već godinama!

Ali zato imamo procjenu opasnosti: Kalinić zna koliko bi kuća bilo sravnjeno sa zemljom i koliko bi nas nužno poginulo. Hvala mu.

Tko je glasao

Kalinić

Jadan čovjek. Prvo su ga već nekoliko puta oprali u medijima zbog trošenja novaca na tiskanje: signala za uzbunjivanje; što u slučaju potresa; novog broja za ujedinjeno uzbunjivanje... a ti ga sada napadaš da ne tiska brošure i upute.

Je li ti palo ponekad na pamet da si prezahtjevna, tj. da imaš previsoke kriterije?

Evo, izvoli, nabroji ti pet ljudi koji su po tvom sudu skroz ok (bilo bi poželjno da su živi u ovom trenutku).

Tko je glasao

Imam užasno visoke kriterije!

Imam užasno visoke kriterije! Daj mi minusa koliko te volja, ali mislim da je posjedovanje visokih kriterija u ovoj zemlji najrodoljubnija djelatnost! :))

Brecht: "Čega nema, tog se ne odreci!"

Tko je glasao

nemam ništa protiv visokih kriterija...

Iskreno, mislim da bi se više trebali boriti za postojanje IKAKVIH kriterija u politici (za početak), ali ih se i pridržavati i sankcionirati nepoštivanje istih (pa ih poslije dizati), negoli inzistirati na jako visokim, a puštati da dotle nama vladaju ljudi bez ikakvih kriterija.

Tko je glasao

Pa ja u svom malom životu ne

Pa ja u svom malom životu ne puštam! Borim se koliko god mogu! Zato sam na zlu glasu! Ali se smatram veoma uspješnom, jer usprkos tome - još uvijek imam doma nešto za pojesti! A i režije redovito platim!

Prema tome, ja sam zorni primjer da se može svakodnevno "pizditi", a i dalje biti živ i zdrav!

Nikada u životu nisam podmitila: ni jednoga liječnika, ni jednoga nastavnika, ni jednoga prometnog policajca, ni jednoga poreznog službenika! K tome još stalno govorim ono što zaista i mislim!

I živa sam! Kud ćeš bolje!

(I sad jedno zajedljivo pitanje s kojim ću zaraditi debele minuse: što je s Ankicom Lepej? Naime, Jaca nije "do subote" dala ostavku, što bi trebalo značiti da gospođa Lepej već znatno kopni od gladi - jer je to javno obećala naciji!) :))

(Ali sve to ne dovodi u pitanje moju sklonost tebi!) :)

Tko je glasao

heh...

OK, možda u svom mikrosvijetu ne dopuštaš neke stvari. Ali.. u makro-svijetu dopuštaš. No, možda sam u krivu. Možda kad dođe rodbina ili prijatelji izvana ipak pokazuješ sliku recimo naše premijerke i govoriš "da ju samo vidite... em elokventna em pametna... a kako samo plače, čim poželi, čudo jedno... a vidite ovoga... e to je naš ministar prometa... ma divan čovjek, nema što taj nije učinio za ovu malu zemlju... "

Hm, a zašto nisam impresioniran time što netko uspijeva preživjeti svojim poslom i platiti režije? Fakat smo nisko pali...

Ajde, ako te tješi, ja to ne uspijem uvijek... valjda nisam dovoljno uspješan.

Tko je glasao

Nemam rodbine u inozemstvu,

Nemam rodbine u inozemstvu, pa na prvo pitanje ne znam odgovoriti!

A drugo: nije akcent na "preživjeti svojim poslom i platiti režije", nego "ostati častan i preživjeti"!

Uvijek znati, ili barem nastojati znati što zahtijeva od mene ČAST - to ne da ne znači "nisko pasti", nego je to najviše radi čega čovjek živi na ovome svijetu.

Ne treba se o tome pisati u novinama! To se samo treba imati sa sobom svake večeri kada se legne u krevet!

A ja ti se kunem zdravljem svojega djeteta da u ovoj šugavoj zemlji nikada nikoga nisam podmitila! I da plaćam režije redovito! I da nisam u crvenom na tekućem računu! Znači - može se, ima i toga!

Uvjet je, naravno, da ne tražiš od života, ni od države, ni od vođa - ništa!

Tada se nekako samo od sebe dogodi da imaš sve!

(Istina, nemam auto, nemam vilu s bazenom, nemam mogućnost da se zabavljam po Parizu, itd. - ali kada pravo razmislim, to mi sve niti ne treba! Bilo bi lijepo, ali nije nužno!)

:)))

Tko je glasao

nedostatak imaginacije

Nemam rodbine u inozemstvu, pa na prvo pitanje ne znam odgovoriti!

Shvaćam. Kao prilično pametna osoba ne možeš se na trenutak radi rasprave uživjeti u ulogu "imam rodbinu u inozemstvu". Uglavnom, uopće se ne slažem, eto :)

Tko je glasao

S čime se ne slažeš? Što je

S čime se ne slažeš?

Što je "makro-svijet"? To je ono kada se na jednom malom planetu natiska pet-šest milijardi jedinki. Ja sam jedna od tih jedinki. Za početak je dovoljno da sam korektna, poštena, etična, odgovorna, itd. - u onom malom prostoru koji zauzimam kao jedinka...

To ne treba biti vijest na televiziji da bi bilo djelatno!

Zamisli da su sve anonimne, male, beznačajne jedinke koje je S. Milošević pozvao u rat - dezertirale! I da su sve male, beznačajne, anonimne jedinke koje je Tuđman pozvao u rat također dezertirale! Koja opcija bi preostala Slobi i Franji?

Ostalo bi im, eventualno, da se međusobno potuku! Do smrti, ako baš žele!

Pišem malo zbrkano, ali hoću reći da je "makro-svijet" pizdarija ako nisi uredio mikro-svijet kako bog zapovijeda. Mikro-svijet nije nešto beznačajno, nešto što se može olako preskočiti.

Thomas Mann je rekao otprilike ovo: "Tamo gdje sam ja - tamo je njemačka kultura."

Ukloni iz te rečenice ono što se površnom uhu prvo nameće: aroganciju, nadmenost, uobraženost (jer Mann to nije rekao iz te perspektive!) - pa pogledaj što znači ta rečenica!

No... ne nalazim ovaj čas pravih riječi kojima bih ti predočila svoje duboke misli... :) Budem nekom drugom prilikom. :)))

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci