Tagovi

Dirty dozen

Da li ste vidjeli najnoviji video uradak Ivice Kirina? Kirin se vratio na jubitou, bolji nego ikad u epizodi Povratak kralja. I što bi rekao srpski pesnik; sedim, gledam, ne verujem… Ne vjerujem za početak da je ovaj uspio nadmašiti sam sebe, a onda mi je pala na pamet ta cijela menažerija u našoj vladi, pa krenem nabrajati (kao Balašević u svojoj pjesmici):

 • Ivo Sanader, premijer vlade; pasionirani sakupljač satova, spin doktor s potvrdom Wall street journala. Usput rečeno, na prethodno linkani tekst je prije nekoliko dana osvanuo komentar koji govori o tome kako u vladi postoji netko tko (u slobodno vrijeme, pretpostavljam) preprodaje jeftine kineske kopije skupocjenih satova. To je potencijalno objašnjenje zašto cijela vlada ima “skupe satove”, naime, ako su satovi fakat jeftini lažnjaci onda im je i bolje da sjede tamo i trpe sve što im mediji predbace nego alternativa u kojoj cijela vlada prizna da nosi lažne satove :)
 • Jadranka Kosor, potpredsjednica vlada; ovo je žena koja je u cijelosti potrošena tijekom neuspjele predsjedničke kampanje. Dakle, ne računajući ovaj idiotski debakl od prije petnaestak dana sa sigurnonosnim službama (gdje je u stvari gore spomenuti premijer ispao idiot) Jadranka je poznata po cijelom nizu drugih odluka, a jedna od fenomenalnih je i ona u kojoj je onaj invalid koji je Pančiću svojevremeno vratio umjetnu nogu dobio posao savjetnika u ministasrtvu svega i svačega, da bi čini mi se prošloga ljeta bio potiho sklonjen nakon što su sve instance sudova potvrdile Pančićevu odluku.
 • Damir Polančec, dečko iz podravine koji je također potpredsjednik vlade; on mi je uletio na radar nedugo nakon što su ga postavili na poziciju na kojoj se i danas nalazi a kada je na proslavi praznika rada u maksimiru bio izviždan od sindikalaca što je prokomentirao “ne znam zašto mi zvižde, pa i moji roditelji su bili radnici” (ne nužno tim riječima ali to je poanta). Damir je marljiv dečko, uporno gura ESOP zakon koji bi mu omogućio da managerska struktura Podravke i preuzme tu tvrtku, malo je ušminkaju i potom je vjerojatno prodaju strateškom partneru. Mimo toga se proslavio i nagodbom s Ostojom i njegovim fondom (oko Liburnija hotela), odigrao je čudnu igru oko Plive te je bio egzekutor Sunčanog Hvara, a taman jučer sam naletio na tekst u Jutarnjem koji govori o tome kako HDZ mora platiti Podravki/Belupu pola milijuna kuna koje je Podravka nezakonito potrošila na uređenje HDZovog ureda. Pitam se što je tada Polančec radio u Podravki.
 • Ivan Šuker, ministar financija koji je navodno nekada bio košarkaš; lik koji poput Kirina ima čudnovatu diplomu (jednu od onih za koje mi se čini da su stečene samo zato jer je na nekoj poziciji bio potreban VSS), ima mentalni sklop knjigovođe, financijska policija i represija poduzetnika mu je obavezni dio svake rečenice, stanuje kod mame, ima ukupnu imovinu od 50.000eur od čega nekih 8.000eur otpada na ručni sat koji nosi na ruci. Btw. ako niste, svakako pogledajte ovaj nastup Šukera na TVu.
 • Berislav Rončević, ministar obrane; uletio u kadar u Afganistanu kako laktom gura vojnika koji daje izjavu. Inače je još jedan od likova s preplanulim obrazima koji sasvim sigurno nisu nastali zbog dugotrajnog izlaganja suncu. Što uopće radi ta naša vojska (osim što im nestaje oružje iz vojarni?
 • Kolinda Grabar Kitarović, ministrica integracija i vanjskih poslova; čini se kako se iza vratiju MVPa događa sve i svašta, a svim aferama je zajedničko to da se događaju na najnižim mogućim razinama, da nitko nije u stvari odgovoran i da kao i obično nitko niti o čemu pojma nema. Kolinda, kako to Ivkošić sam govori, služi i zato da je umjesto po modnim pistama šaljemo po svijetu po crvenim tepisima kako bi treptala okecima i izgledala pametno (horror priče koje sam čuo o dotičnoj nisu primjerene objavljivanju niti na virtuelnom mjestu poput ovog).
 • Božidar Kalmeta, ministar pomorstva prometa i veza; čovjek nam dolazi iz dalekog i prijateljskog Zadra gdje je bio gradonačelnik. Tijekom njegovog gradonačelnikovanja Zadar se u stvari (kako čujem, nisam bio, pa ako lažu mene i ja lažem vas) pretvorio u poslovnicu Hypo banke. Lik je pokušao srediti direktnu pogodbu Bechtelu, a ostati će nam u trajnom sjećanju po tome što je kao ministar otvarao go-go bar u vlasništvu čovjeka koji je sastavni dio akcijskog plana za Gotovinu, pomorstvo nam ide zasada super ali nam brodogradnja šteka, u svojoj prvoj godini mandata koji tjedan prije otvaranja autoceste je na zaprepaštenje sviju otkrio kako mu nedostaje 60km autoceste, graditelj je daleko lošiji (i od Čačića, pa čak i od Jure zaustavi se vjetre Radića), a telekomunikacije su nam i dalje u čvrstom monopolu - dakle, sve po planu.
 • Ana Lovrin, navodno ministrica pravosuđa; osim socrealističnih kompletića i jedinog dokazano lažnog sata u vladi (pazi, ona je ministrica pravosuđa i nosi lažni sat), proslavila se promjenama krivičnog zakonika koji predviđa jednake kazne za otmicu državnog dužnosnika (njih ima oko 1600 dakle izbor je fakat dobar) i pušenje jednog joint-a. Obzirom da se ne zna boriti s mitom i korupcijom odlučila je baciti se u veliku PR akciju i boriti se protiv percepcije istoga.
 • Neven Ljubičić, ministar zdravstva; tip je toliko dosadan i iritantan da nemam čak niti jedan link na njega, no ako moram nabrojati jednu jedinu njegovu osobinu to je učiteljski stav koji koristi u svim svojim istupima koji je toliko iritantan da bi ga ošamario samo da sam mu sugovornik. Što je naše zdravstvo učinilo u posljednje tri godine osim što je zapalo u još veće dugove?
 • Branko Vukelić, ministar gospodarstva; sva reća pa nam je gospodarstvo u banani pa čovjek nema previše posla tako da dosta slobodnog vremena može provesti držeći uzde u Karlovcu iz kojeg nam dolazi, čovjek je inače poznatiji po aferi Brodosplit o čemu on kao predsjednik nadzornog odbora pojma nema i općenito ne razumije zašto ga razvlače po novinama. Dosta, niti ja nisam siguran.
 • Dragan Primorac, ministar prosvjete i sporta; hrvatsko oličenje CSIja koji navodno nema stvarnih rezultata osim po tome što je napisao slavni dokument koji navodno dokazuje kako su hrvati potekli od Iranaca (samo ako to ameri skuže naribali smo), ima taj famozni psycho pogled koji doslovce ubija a u povijesne anale će ući po HNOSu i po obaveznoj srednjoj školi koja eto (baš smo danas saznali) ipak neće biti 4 ili 3 nego dvije godine.
 • Petar Čobanković, ministar poljoprivede; beskrajno simpatični lik koji će se usjeći u kolektivno pamćenje nacije po svojem nastupu na raftingu, ili po totalno originalnom načinu rješavanju problema s ptičjom gripom.
 • Božo Biškupić, ministar kulture; eto, jedini čovjek u vladi koji je znao ispuniti imovinsku karticu kako spada, ujedno i osoba za čijeg je mandata izdavačka i knjižarska djelatnost na samrti, čovjek za čijeg je mandata premijerova kćerka unatoč valjda stogodišnjoj tradiciji otvarala Dubrovačke ljetne igre i čovjek o kojem se općenito malo priča.
 • Marina Matulović Dropulić, ministrica gradnje i okoliša; osoba za sve režime koja je prošla sve i svašta uključujući i današnju Bandićevu poziciju - pamtiti ćemo je po rušenju bespravno sagrađenih objekata (nenarušavajući tradiciju koju je otvorio Božidar Kovačević), pravilniku o zbrinjavanju ambalažnog otpada (ali ne svog otpada, samo odabranih dijelova) i zatvaranju pojedinih smetlišta.

Eto i to bi bila cijela vlada, kada ih postavimo na jedan list papira i krenemo o njima čitati ono što ulazi u oko je da nema baš nekih dostignuća koje bi mogli navesti u prilog. A da krenemo i saborske zastupnike nabrajati…

Komentari

Dakle rano u jutro, pa svi

Dakle rano u jutro, pa svi ti tipovi, pa to mi je pokvarilo jutarnju kavicu. Da ste bar metnuli samo inicijale. A ne ovako. Čitam i šokiran sam. Bio bi mi dan ljepši bez njih.

Tko je glasao

objektivno, lista se u

objektivno, lista se u posljednjih nekoliko mjeseci mogla i dopuniti s novim elementima, nije da nema materijala

Tko je glasao

Probajmo ad hoc ispitati

Probajmo ad hoc ispitati šanse ovdje prikazanog HDZ-a da obrani poziciju lidera a drugih da je otmu.

Pretpostavimo da su interesi dominantni dio hrvatske politike, da logika izbora od smjenjivanja dosadašnje vlasti i zamjena djela igrača sada pomalo puzi ka većem bavljenju ukupnom igrom, da su prilike za igru i rezultate sve manje a mogućnosti varijacija u igri sve veće te da je sve nešto vidljivije.
Pretpostavimo da će težište bitke biti HDZ s jedne a SDP, HNS i drugi napadači i otimači s druge strane te da je to nešto drukčije od nogometa. U nogometu je već vidljivo da je za rezultate važnije pitanje podizanja kvalitete i efikasnosti igre od pitanja raznih pazarenja oko sastava, da su pali u vodu razni pokušaji i obećanja rezultata, uključujući osposobljavanje za evropska takmičenja, te postoji reprezentacija. U politici se još nije došlo do toga.

Bojište se pomalo otvara. Napad ide taktikom pobjede i zastavama - vjerodostojnost, rezultati, sposobnost, pravednost, rad, optimizam, europeizam i slično. HDZ se još brani defanzivno. SDPovci u napadu još ispituju teren, organiziraju taktiku. HNS napada ofanzivno a sam Čačić agresivno prodire. Pomalo se uključuju razni. Zasad nije jasno da li će do prave bitke doći i kako će teći, ali je jasno da se iza bojišnice odigravaju vjerojatno još složenija previranja i da HDZ ima šanse, i ako je lošiji nego što je ovdje prikazano.

Zdravstvo, penzije, komunalni troškovi i slično što zanima mase. Napad obećava bolje, SDP se trgnuo a HNS obećava pravedno društvo. HDZ to lako riješi. Samo potroši nešto iz proračuna i ponavlja pa znate njih, to su vam Linić, Čačić, Paladino pa i Vlahušić, glume elitiste.

Decentralizacija, pravičnija raspodjela sredstava, ravnomjerniji razvoj. Isto kao prethodno.

Financije i gospodarstvo. Tu je zanimljivo. HDZ je tu bez riječi. Napad tu sinhronizirano nudi Ljubu Jurčića, Čačić kao udarno nudi sebe i Fižulića a spominje i Škegru, poduzetničke zone, JPP, a kao medvjedi se muvaju Linić, Željka Antunović i drugi, a zanimljivo je da se najuspješniji ministar iz bivše Vlade Pecek niti ne spominje. HDZ sada ima HANFU i manji rasip, a napadači imaju neke pojedinačne adute. Oko krupnog su jedinstveni, i HDZ - što više putem poduzetnika, clusteri, već veliki su neupitni, brodogradilišta itd. Sve ukazuje na koaliciju bez kraja i konca, što je razumljivo jer bilo tko šta tu posebnije kihne odmah ga drugi mogu stegnuti za bar 100 milijuna kuna osobne odgovornosti.

Sređivanje stanja u prostoru i turizam - HDZ apsolutno dobiva, što je posebna priča.
Vanjski poslovi - vjerojatno HDZ dobiva, jer tako govori sve više simpatizera oporbe.
Poljoprivreda - vjerojatno isto. Pa koliko su se napadači trudili dati Belje i PIK Vrbovec Todoriću.

Malo poduzetništvo, obrana, MUP itd. - nisu bitne razlike ali HDZ sigurno gubi.

Iz ove ad hoc skice proizilazi da je ishod izbora veoma neizvjestan, da Sanader ima šanse bez obzira koliko je njegov HDZ loš, da su sve nijanse važne, da Račan može biti bitan (pogotovu ako izjavi nešto kao Šuvar - bili smo nesposobni i za obične stvari) te da je stvar u tome da se igra bar malo podigne i obnovi.

Tko je glasao

Ministra gospodarstva

Ministra gospodarstva Vukelić je bio vodeća HDZ-ova osoba karlovačkog područja u vrijeme kraja rata donedavno, kada je izvršena kompletna smjena stranačkih i ostalih struktura.
U gospodarstvu je postignut čist rezultat - primjenjeni su svi oblici i sve je propalo, do stupnja da ne funkcioniraju niti kafići, nešto kao u Imotskome. Određene logike ima da u Karlovcu bude posebno gadno, ali baš sve je iznimniji rezultat.
Ovaj dodatak ne cilja na ukupnost toga nego na čudnu činjenicu da se otvaranjem njegova slučaja ništa od toga ne spominje. Razlog je vjerojatno u činjenici prevelike isprepletenosti svega a pogotovu tzv. gospodarstva, koje je vjerojatno zajedničko smetlište svih nas koje zajedno recikliramo uz skupu cijenu ali recikliramo.
U tom smislu ovaj mali prilog reciklaži i određenosj povezanosti stvari u mikrokozmosu.

Tko je glasao

pogledao sam Polančec je u

pogledao sam
Polančec je u vrijeme kada je Podravkinim novcem bio uređen HDZov ured bio direktor nabave u Podravci i može se lagano desiti da je on jedan od četvero ljudi koji se spominju u izvješću

(za direktora je imenovan u rujnu 1997 a događaj se desio u prosincu 1997)

Tko je glasao

to s vremenom je prava mjera

to s vremenom je prava mjera stvari - to je bio dio dogovora, kojeg je morao obaviti, a plaća je došla s dionicama.

Tko je glasao

A jesu te naljutili… Meni

A jesu te naljutili…

Meni je najgore u cijeloj baladi kaj mi pod normalno uzimamo za pričati o JU BI TO Kiri, ostatku Vlade na način više ili manje sličan kako si i ti to napisao, tome se smijemo, analiziramo… I, konačno, u javni i politički diskurs ulazi pod nomalno TO konfrotirati s nekakvim suvisl(ij)im politikama i pojedincima. A to nije i ne smije biti normalno. Mi kao za ravnopravne i legitimne uzimamo pozicije koje NE SMIJU biti normalne i legitimne… E, zbog toga sam ja ljuta…

Tko je glasao

nisu me naljutili nego

nisu me naljutili nego gledam dostignuća jednog do drugog i iskreno se čudim kako oni imaju toliku podršku i uopće hrabrosti da se pojave na slijedećim izborima? Koji je uopće kriterij da izađeš na izbore? ne bi li barem nekim od ovih likova morali trajno zabraniti neku javnu djelatnost? Jadan taj fakultet koji je Kirinu dao diplomu, ja da sam mu bio profesor sada bih loše spavao. Što ti ljudi uopće rade? Kako je moguće, a ovo je u stvari biser vladavine ive sanadera, da je nekoliko tjedana prije otvaranja autoce ceste do splita ustanovljeno da im fali 60km autoceste? Zašto se o tome ne priča? (sjećam se onih dnevnika gdje su helikopterom prelazili preko te trase a od ceste niti C, samo bageri)

tko je taj ministar gospodarstva? što je on napravio za gospodarstvo osim brodosplita? zašto se on ne bavi socijalom kada već plaća penziće u karlovcu svaki mjesec?

ili ova ana lovrin (u kompletu s Jadrankom oko cigeljice) zar nema obavezni zdrastveni pregled prije ulaska u vladu (provjera psihofizičke sposobnosti), a ako postoji kako je kirin prošao na psihotestu?

polančec, taj lik je mafijaš i to još pritom loš mafijaš - dakle gledam ga kako uporno gura taj ESOP a cijelo vrijeme se u pozadini repozicioniraju manageri u Podravci (iz koje polančec stiže) za kupovinu… ili ta cijela veza Ostoja-Polančec (Ostoja je bio u NO Podravke u času kada je polančec bio u upravi - nije li to neki sukob interesa prilikom rješavanja liburnija hotela)

ili recimo šuker s kojim je Sanader pomeo pod kod štrajka učitelja, ili pak Primorac koji se javno zahvaljuje premijeru spasitelju što je riješio gordijski čvor, ili kirin koji je u intervjuu izjavio kako se divi Ivi Sanaderu (WTF????)

Rončević, kojem kriminalne skupine valjda idu na školovanje u vojsku?…

doista, da li bi recimo da ulovimo nekog ministra s krvavom sjekirom iznad okrvavljenog tijela bilo dovoljno da dobije nogu?

a ako nam je to vlada, zamislite si što se događa na 1640 ostalih dužnosničkih pozicija koje imamo a koje nisu tako javne?

I naravno, nikako nije u redu da sam propustio spomenuti mačeka, koji kako šprajc kaže u dvije godine paralelnog glasnogovorenja u HDZu i vladi nije imao niti jedan jedini ozbiljniji sukob interesa ili aferu :)

Tko je glasao

Baš sam neki dan, kada je

Baš sam neki dan, kada je bila priča oko Đurđine diplome, mislio da će se neki od novinara ohrabriti i napisati nešto o Šukerovoj diplomi. Taj čovjek laže na stranicama Vlade, piše, ako se dobro sjećam da je diplomirao 82. ili 83. To nije točno, tada je možda završio višu ekonomsku, a VSS je stekao kao dožupan Zagrebačke županije krajem 90-ih godina.
U Gorici neki ljudi čak znaju ime profesora koji mu je pomogao kupiti diplomu. Ja ime ne znam, ali znam da je falsificirao životopis. No, niti jedan novinar to ne želi istražiti, a kamoli objaviti.
Što se tiče Polančeca, jasno je zašto je tako dobar sluga. Uz povlaštene dionice koje će prodati ovih dana, zaradit će milijune, a kad ostane bez fotelje, čeka ga sigurno radno mjesto u Podravci.
Gadi mi se ta cijela mafijaška bratija i nemam večeras volje više ništa pisati. Pitam se samo kako to da tako mali ljudi kuži tko su oni i zašto većina novinara ne radi svoj posao. Toliko je sve trulo, da nastojim više ne razmišljati ni o čemu. Ali to na moju žalost, potraje možda samo par sati.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci