Tagovi

Dionice za preživljavanje

Mnogima je vjerojatno zastala knedla u grlu kad su u Prospektu T-HT-a vidjeli milijunske iznose koje godišnje zarađuju Ivica Mudrinić i njegovi kolege / Poslodavci pretjeranima ocjenjuju sindikalne prijedloge za minimalac od 2700 i 2800 kuna / Stampedo za dionice T-HT-a govori u prilog tezi da građani uzimaju mrvice sa stola koje im u predizborno vrijeme baca država / Sanader svjesno baca prašinu u oči biračima tvrdnjom kako bi oporezivanje kapitalne dobiti negativno utjecalo na tržište kapitala / Jurčićev popravak izjavom kako bi oporezivao samo zaradu iznad 50 tisuća kuna dolazi prekasno, jer štetu si je već učinio.
Lice i naličje kapitalizma ovih dana bombardiraju zdrav razum prosječnog hrvatskog građanina. Mnogima je vjerojatno zastala knedla u grlu kad su u Prospektu T-Hrvatskog telekoma mogli vidjeti milijunske iznose koje godišnje zarađuju Ivica Mudrinić i njegovi kolege. Ti su iznosi znatno veći i od, primjerice, zarade koje su objavili čelnici Ine prije godinu dana, a svakako više desetina puta iznad hrvatskog prosjeka. Da se razumijemo, nikako nisam protiv nagrađivanja menadžera, postavlja se tek pitanje pravednije raspodjele profita kompanije, posebno kad se sjetimo da su nam iz iste te kompanije nedavno objašnjavali kako moraju otpustiti stotine radnika da bi skresali troškove.
Slična je situacija i na zapadu, dapače još i gora uzmu li se u obzir omjeri između predsjednika Uprave i običnog radnika koji nerijetko idu i do omjera 1:1000.
I tek kad smo se malo otrijeznili iz tog milijunskog mamurluka, stigao je još jedan hladan tuš u režiji poslodavaca. Donese li se zakon o minimalnoj plaći, svaka druga tvrtka otpustit će dio radnika, pokazuje istraživanje HUP-a. Poslodavci pretjeranima ocjenjuju dosadašnje sindikalne prijedloge za minimalac od 2700 i 2800 kuna. Od Vlade traže donošenje niza mjera prije nego se administrativno «zareže» u minimalnu plaću. Sve bi to, kažu poslodavci, moglo povećati broj nezaposlenih. A tu ionako već slabo stojimo.

Rasprava o oporezivanju dioničarstva - promašena
Naime, sa stopom zaposlenosti od 55,6 posto Hrvatska je među europskim zemljama s najmanje zaposlenih osoba. Lošiji su od nas tek Poljska i Malta. Usporedbe radi, na vrhu je te statistike Danska koja se može pohvaliti sa 77,4 posto radno aktivnog stanovništva.
Sve ove brojke govore u prilog tezi da je aktualna predizborna rasprava o oporezivanju dioničarstva zapravo promašena. S jedne strane, dioničara je u Hrvatskoj toliko malo, pouzdano znam da na burzi ozbiljno trguje tek nekoliko stotina investitora. Računajući i povremene, taj broj možda doseže nešto iznad tisuće. Čak i kad se uključe svi koji ovih dana upisuju dionice T-HT-a ta će brojka iznositi jedva 3,5-4 posto ukupnog stanovništva. Stampedo za dionice T-HT-a ne govori u prilog tezi da se građani žele obogatiti, već da uzimaju mrvice sa stola koje im u predizborno vrijeme baca država. Tu, naravno, izuzimam one koji već danima skupljaju punomoći kako bi kupili 10 ili 20 paketa dionica po povlaštenoj cijeni. U ovoj priči oni su ipak iznimka, a ne pravilo. Sanader, dakle svjesno baca prašinu u oči biračima tvrdnjom kako bi oporezivanje kapitalne dobiti negativno utjecalo na tržište kapitala. Jurčićev je pak problem činjenica da je premijerski kandidat HDZ-a efektno poentirao na njegovu najavu o oporezivanju kapitalne dobiti. Njegovo reterniranje izjavom kako bi oporezivao samo zaradu iznad 50 tisuća kuna dolazi prekasno, jer štetu si je već učinio. Pitanje je samo koliko su građani naivni da povjeruju Sanaderu da ih doista želi zaštititi od novih poreza. Trebali bi se ipak sjetiti da je Sanader ipak puno sličniji Mudriniću i kapitalizmu na hrvatski način s početka priče.

Komentari

Sve što je Mudrinić

Sve što je Mudrinić postigao, postigao je kao poslušnik hadezea a ne kao stručnjak.

Tko je glasao

A ti Cerovac si neki poznati

A ti Cerovac si neki poznati manager da to možeš reći? Koliko se sjećam, kulturni djelatnik pa baš i nisi neki relevantni ekspert da sudiš o stručnosti jednog telekom managera

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

A što ti misliš da bi

A što ti misliš da bi danas ili onda bio menager Mudrinić bez HDZ-a...

Tko je glasao

Trebali bi se ipak sjetiti

Trebali bi se ipak sjetiti da je Sanader ipak puno sličniji Mudriniću i kapitalizmu na hrvatski način s početka priče.
Obzirom da je Drugi film projekt podrške kampanji "Čačić za premijera", te obzirom da se tvrdi da je Jurčić prokockao stvar a Đapića se je već diskvalificiralo, proizilazi da se sugerira da je jedino Čačić taj koji bi spasio od kapitalizma na hrvatski način s početka priče.

U pokušaju traaženja na prvu mi pada na pamet da je Račan umro i da ostaje eventualno još jedan - Bandić, uz podršku Mesića. Ili ipak Milka Planinc. Zbilja nemamo izbora.

Tko je glasao

Jurčićev je pak problem

Jurčićev je pak problem činjenica da je premijerski kandidat HDZ-a efektno poentirao na njegovu najavu o oporezivanju kapitalne dobiti. Njegovo reterniranje izjavom kako bi oporezivao samo zaradu iznad 50 tisuća kuna dolazi prekasno, jer štetu si je već učinio
Da ej moja pokojna baba politički savjetnik SDP-a odmah bi uvidjela glupost o porezima na dionice... ne zbog namjere jer je u osnovi dobra, nego glupavi način n koji je to predstavljeno....HDZ je samo na tome bitno smanjio razliku u rejtingu.....
...i ne bojim se ja da će se narod pa m akoliko popvodljiv bio dati kupiti za sitniš, no ako baš hoće, i to je njihovo pravo, jer svakako će dobiti vladu kakvu i zaslužuju....i mi ostali naravno

Tko je glasao

Upravo to. Stvar se treba

Upravo to. Stvar se treba uvesti tu se i struka manje vise slaze, ali nadasve pazljivo i postupno, brizno rekao bih. Ovo sto imamo danas da se svakim danom cuje neki novi i novi podatak o samom modelu (ocigledno je da ne postoji vec se kroji po potrebi) jako zabrinjava. (Komicniji od samog Jurcica koji to stvara je samo Cacic koji to zbog kakalicije sve potvrduje. E to prenemaganje je najjace.)
Samo ovakva najava poreza nacinila je realne stete, a sta nas ceka do kraja godine samo mozemo sanjati, doslovno je sve moguce (vec sam pisao o tome) posebno ako prevagne SDP.

Hoce se populisticki zahvatiti u kati spekulante na burzi, a moglo bi se dobro utjecati na likvidnost burze sto je ionako nasa velika boljka i spekulante treba njegovati, a prije toga demistificirati i otrgnuti iz socijalistickog poimanja.
Za bit spekulant treba em puno neizvjesno uloziti em uciti i upoznavati se danonocno.
Nekoliko linkova za takav doprinos:
Hard kapitalizam
Tehnicka analiza
PS To bi nekome mogao biti novi svemir. Netko bi mogao posve promijeniti poimanje svijeta, dogadaja i sl. kada bi se malo samo upustio u to. Naprosto jedne druge oci za isti ovaj svijet. Ne kazem da su savrsene, ali to ne mozete ni znati ako ne probate. ;-)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci