Tagovi

Diktatura DA/NE ?

Svaka država koja je u govna ušla diktaturom, iz govana može izaći samo diktaturom.
Ovu izjavu sam nekada davno čuo ( ne znam tko je to izjavio ) i smatrao je potpuno besmislenom. Gledajući stanje u našem društvu, u ovih skoro sedam godina, od smrti pokojnog diktatora, sve češće se uhvatim u razmišljanju kako ta izjava i nije potpuna besmislica. Zašto?

Dok je Tuđman bio živ imali smo diktaturu jednog čovjeka, predsjednika. Sve je funkcioniralo tako da je i za pišanje bilo potrebno odobrenje predsjednika. Tada je takvom politikom počelo bogaćenje pojedinaca na račun stoke sitnog zuba. Stvarana je hobotnica korupcije koja postoji do današnjeg dana i svakim danom je sa sve dužim krakovima. Nitko tada nije radio ništa a da to prezidente nije blagoslovio. Dugo nam je trebalo da shvatimo, da je takav način vladanja ustvari pljačkaški pohod. Opljačkani smo od predsjednika države i njegove obitelji, generala, ratnih profitera, lažnih invalida, povampirenih tajkuna….Ušli smo u stvarno velika govna. Sabor i vlada u to vrijeme nisu predstavljali ništa!

Smrću pokojnog diktatora otvorila se mogućnost demokratizacije društva. Takva su bila i očekivanja građana. Međutim da bi demokracija bila na djelu moraju funkcionirati sve poluge vlasti. To je izostalo. Vlada nije radila praktički ništa. Račan je čitavo vrijeme radio nekakve kompromise i zadovoljavao pojedinačne zahtjeve. Uz sve to je bio trom i neodlučan. Smanjio je i ovlasti predsjedniku iako mu je bio neizmjerno zahvalan kad ga je spasio od državnog udara. Tada u to vrijeme nije napravljeno ništa po pitanju kresanja krakova mafijaškoj hobotnici, dapače, dodani su još poneki krakovi. U to vrijeme nije funkcionirao Sabor, ni Vlada, a ni Predsjednik države. Praktički je to po efektima na društvo bila anarhija. Nitko se nikog nije bojao. Obezvrijedili smo sve institucije.

Ponovnim dolaskom HDZ-a na vlast uvodimo diktaturu premijera. Na početku je to bilo čak obećavajuće. Kad je DrIvo preuzeo kormilo u svoje ruke i kad je HDZ-ovcima okrenuo kožu naopako, kad je počeo švrljati po Europi, izgledalo je da će nešto ipak napraviti i po pitanju mafijaške hobotnice. Međutim suprotno. DrIvo je praktički preko svojih podobnih dupelizaca postao mozak čitave hobotnice. Zašto? Zato što jednako kao nekad pokojni diktator, sve odluke donosi on. Vlada to je on. Sve gluposti koje su napravili bez problema se mogu staviti njemu na dušu jer drugi ionako u toj Vladi ne predstavljaju ništa. Kako kaže nvuljanić oni su samo gromobrani. Iz toga proizlazi da i ovakav način diktature nije dobar iako priznajem mogao je proizvesti bolje učinke nego Račanova anarhija. Znači trenutno ne funkcionira ni Vlada, ni Sabor, a ni predsjednik (on je fikus kao i u R. anarhiji).

Što nam je još preostalo. Što još nismo isprobali. Nismo pokušali sa diktaturom parlamenta. Razmišljam da je to, trenutno, jedina svijetla zraka u tunelu. Kad bi parlament postao stvarno tijelo koje donosi zakone, poštene zakone bez obzira jel' dolazili kao prijedlozi vlade, vladajućih ili oporbe tada bi se moglo nešto napraviti. Parlament treba početi odbijati glupe prijedloge vlade (0,0 npr.), početi kontrolirati sve institucije preko izvješća koja dolaze sabor i raspuštati one kojima se odbije izvješće. Saborski odbori moraju početi nešto raditi, a ne samo zadovoljavati formu. Prestati se ponašati po onoj Šeksovoj: Kad bi HDZ prihvatio bilo koji pametan prijedlog oporbe, bilo kao amandman na zakon ili neki zakon, to bi pokazalo da je HDZ slab. Parlament bi vladu trebao stisnuti za jaja.

Kako to izvesti. Jako teško. Obično u sabor ulaze poslušnici. Oni koji se tamo dolaze uhljebiti i dizati ruku. J…. im se za šta. Svi se drže izreke francuskog kardinala i političara ( Jean - Francois de Retz, 1614 – 1679): Čovjek mora često mijenjati svoje mišljenje da bi se uvijek slagao s mišljenjem svoje stranke.
Ako u idućem sazivu među vladajućima bude barem deset slobodno mislećih ljudi nada postoji.

Komentari

U suvremenim demokracijama

U suvremenim demokracijama uloga parlamenta sve više opada na račun izvršne vlasti u smislu da se bitne odluke donose na drugim mjestima, uglavnom na relaciji business - sindikati - vlada, uz sve moguće varijacije na temu. Iako takav način odlučivanja može biti i legalan i legitiman, on podriva sam sustav predstavničke demokracije.

Putevi za jačanje utjecaja parlamenta su razni i različiti, ali se općenito smatra da bez njegovog aktivnog i punoznačnog sudjelovanja u zakonodavnom procesu nema ni demokracije. U EU su zaključili da bez jakog i utjecajnog EP Unija neće uživati legitimitet među svojim građankama i građanima. Radovi na reformi tog dijela političke konstrukcije EU su u punom jeku, ali se njima, nažalost, pridaje mnogo manje pažnje nego međuvladinim raspravama o načinu glasovanja u VEU.

Osobno ne vidim problem u tomu da opozicija ne prihvaća prijedloge vlade i obrnuto, već u činjenici da nekvalitetni prijedlozi (po kriteriju zdravog razuma) prolaze samo zato što stranačka stega ne dopušta disonantne glasove. Još je veći problem ako se odluke donose u dogovoru s vanparlamentarnim interesnim skupinama (na primjer, sindikatima ili predstavnicima onih tvrtki koje su obilato financirale političku kampanju).

Svaka diktatura pa tako i parlamentarna dokida demokraciju. Da se to ne bi desilo, u temelje demokratskog političkog uređenja ugrađen je dragocjeni checks & balances princip. Kada je on ugrožen, ugrožena je i demokracija.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Prekrasno gospodo nvuljanic

Prekrasno gospodo nvuljanic i drlesar. Zdušno se borite protiv bilo kakve diktature. Odradili ste gotovo čitav mandat gledajući kako DrIvo vodi ovu državu. Borili ste se u Saboru da on i njegova Vlada provode zakone, da podnose izvješća Saboru, da mijenja ministre koji su gurnuli prste u med, da….. Šta je on od toga poslušao. NIŠTA. Jeli vam bilo lijepo biti fikus u Saboru. No tješite se vi ste bar mogli govoriti što ste htjeli, za razliku od HDZ-ovaca koji su nebrojeno puta sami sebi morali skakati u želudac zbog premijera. (Nadam se da niste često mijenjali svoje mišljenje kako bi se slagali sa mišljenjem svoje stranke.Mislite li da bi bilo tako i da se u njegovoj većini sakupilo deset zastupnika koji bi mu pokazali da mu sve gluposti neće proći. Zar smatrate da sam ja diktaturu sveo na ubijanje, progone i čistke. Diktaturu parlamenta sam definirao kao bunt prema samovolji bilo premijera (DrIvo), predsjednika (Tuđman) ili kompletne vlade (Račan). Vratite dignitet SABORU.
Vama ostalima koji mi zamjerate što Tuđmana nazivam diktatorom ću odgovoriti jedan drugi dan.
Usput nisam dezerter. Svoj doprinos za slobodu ove zemlje sam dao. Nisam Veliki Hrvat. Mali kojeg je mama nosila na krštenje kao malog. Što se tiče onih slavnih HDZ-ovaca koje ste nabrojili većina njih je stajala pred crkvom i popisivala nas koji smo u nju išli. Dok sam ja ministrirao oni su plesali kozaračko kolo. Znam što je značila diktatura u prošlosti. Osjetio sam bar dio. Ne baš one najgore godine jer sam bio premlad, ali moji u obitelji su mi prepričali njihova tragična iskustva. Nećete vjerovati diktaturu su provodila neka imena koja i danas plešu na političkoj sceni.

Tko je glasao

Imaš pravo. Ponekad se

Imaš pravo. Ponekad se stvarno osjećam kao filadendron. Osim za ukras, kao da čitava opozicija ne služi ničemu. A onda si mislim, lajanje, pa makar i na karavane koje prolaze, ima dugoročnog smisla. Da nitko nije lajao 1971., teško da bi 1990. bila takva kakva je bila. Da nitko nije u hrvatskoj lajao desetljećima (a i stoljećima) prije, ne bi bilo ni 1971. Ne bi nas uopće bilo. Pa mislim da je lajanje, i kad nema neposrednih rezultata, korisna djelatnost. A uzimanje čakije u ruku nije. A diktatura je čakija. Osobno, ako do nje već dođe, radije sam na strani koja dobiva nego na onoj koja dijeli batine. Ergo, ako se uspostavi diktatura parlamenta, mene u tom parlamentu nema. A ti kako znaš.

nvuljanic

Tko je glasao

Čemu toliko žustrine? Ti

Čemu toliko žustrine? Ti se zalažeš za parlamentarnu diktaturu, ja se je plašim jer nas je povijest naučila da su svi diktatori svijeta, bez obzira na ideološke predznake, započinjali kao reformatori, demokrate.Isto tako ni jedan diktator nije postao demokrata.
I jesam se borio i borim se u Saboru. Ali ja nisam sudac koji će presuditi Sanaderu. To neka budu državljani s biračkim pravom, prihvaćam tek ulogu tužitelja.
A da Saboru treba vratiti dignitet, u pravu si. O tome je najbolji, najbrijantniji govor u Saboru u četvrtak održao Vuljanić.
Što se moga mišljenja tiće mislim da je stranka češće prihvaćala moje mišljenje nego ja njezino.Barem što se saborskih tema tiće.
Razmjena mišljenja , ideja i argumenata je osnovna funkcija ovoga bloga, zar ne?
I ... nema ljutiš.

Tko je glasao

Odnos parlamenta i vlade je

Odnos parlamenta i vlade je uvijek zanimljiv, posebno kod nas kad je izokrenut u odnosu na ono što bi trebalo biti.

I jesam se borio i borim se u Saboru. Ali ja nisam sudac koji će presuditi Sanaderu. To neka budu državljani s biračkim pravom, prihvaćam tek ulogu tužitelja.

S gornjim se slažem, pogotovo sada, pet mjeseci prije izbora. Zato u skladu s navedenim molim komentar doljnjeg:

SDP se neće protiviti HNS-ovoj inicijativi da se vladi Ive Sanadera izglasa nepovjerenje, iako drži da je ona neprimjerena i nepotrebna. Po mišljenju SDP-ovog čelnika, nepovjerenje će Sanaderu umjesto Sabora u studenome daleko uvjerljivije izglasati birači.

Radi se naravno o izjavi SDP-ovog predsjednika Milanovića koja je zbog različitih medijskih interpretacija izazvala različite, pa i visoko emotivne reakcije.

Zanima me tvoj komentar u vezi toga, a bitan je zbog sljedećeg tvojeg:

Što se moga mišljenja tiće mislim da je stranka češće prihvaćala moje mišljenje nego ja njezino.Barem što se saborskih tema tiće.

Budući je tvoje mišljenje na tragu Milanovićevog, što je dobro radi poslijeizborne suradnje, dobro bi bilo da pokušaš utjecati na realnije sagledavanje trenutne situacije i time izbjegavanje pojedinih ne baš nužnih političkih inicijativa.

Eto prilike za doprinos smanjenju tenzija i koncentriranje na bitno.

B-52

Tko je glasao

Kad čujem riječ diktatura

Kad čujem riječ diktatura hvatam se (ma ne za pištolj) za džep. Netko mi, očito, za moj interes, želi izvući lisnicu iz džepa i popaliti ono što je u njoj. A ako se pobunim, pošto nema demokracije, opalit će me pendrekom. I eto ti. Sad sam ja u Saboru. Ali, sutra, kad dođe do diktature parlamenta, mene tamo biti neće (iz objektivnih okolnosti i iz principa). Tako da se ne zalažem za diktaturu parlamenta. Ona je u nekim vremenima kraljevima rezala glave, pa ni to nije bilo bog zna što. Ja bi da nitko ne diktira. Da ljudi imaju argumente, poslažu ih na stol i onda odluče. Koristeći volju onih koji su ih izabrali na mjesto da mogu odlučivati. Pa da iza toga stoji odgovornost i strah od batine zakona, ali i građanska pristojnost, strah od onog "kaj budu ljudi rekli". Osobno mi je to značajan kriterij, pa neka zvuči i maloograđanski. Dakle, nisam za diktaturu, ali jesam za poštivanje onog kaj ljudi veliju.

nvuljanic

Tko je glasao

A kaj to ljudi veliju?

A kaj to ljudi veliju? Svašta i ništa. Ti si samo jedan od mnogobrojnih mlakonja. Samo ti lijepo sjedi u Saboru (kad stigneš, nemoj se pretrgnuti), a plaćica je redovna. A i dobra mirovina osigurana.

Tko je glasao

E moji lopovi Diktatura je

E moji lopovi
Diktatura je diktatura, nema razlike , bila ona predsjednička, kancelarska ili parlamentarna.
Zar nisi svjestan što bi značila parlamentarna diktatura u ovlastima Luke, Darka, Andrije, ili tvoga šokca Vlade. Ali još jedna dilema:kako nekoga tko nema jaja stisnuti za jaja?
Mislim , ako kondom skida kada p....
Onda je jednostavnije proglasiti zločinačku organizaciju i kvit! ILI.... ?
pozdrav.

Tko je glasao

Kako tebe stisnuti za jaja?

Kako tebe stisnuti za jaja? To se i ja pitam...
Lako je laprdati o nedostacima diktature i demokracije, a ne činiti ništa konkretno. Negdje si spomenuo da volvoliš lajati na karavane (ili ti ili tvoj vrli kolega vuljanic, nisam sad siguran), no, ja vise volim bandite koji plackaju karavane (isto bandite) nego pse koji laju, a ne grizu. I kupe samo oglodane kosti.

Tko je glasao

...još jedan javno

...još jedan javno deklarirani glasač HDZa :)

Tko je glasao

Kaj? Si ti normalan? Od kud

Kaj? Si ti normalan? Od kud ti takav zaključak?
Slaba je ta tvoja matematika, bojim se što će tek biti
sa Lencom onda.

Jooj, da ovo pročita netko ko me poznaje, stvarno bi se slatko
nasmijao, haha. Ja i KRADEZE, e svašta...

Naime smisao mojeg posta je bio u tome, da više cijenim ljude
poput Tuđmana koji su nešto spremni napraviti, pa makar
to bilo i pogrešno, nego lajave mlakonje bez muda.
No, to je i jedina stvar koju cijenim kod Tuđmana,
da opet krivo ne zračunaš...

Tko je glasao

bio si napisao: ja vise

bio si napisao:

ja vise volim bandite koji plackaju karavane

to te čini HDZovcem :)

Tko je glasao

Dobro, druže mračni, ako

Dobro, druže mračni, ako ti tako kažeš...

Tko je glasao

Iako je Tuđman vladao

Iako je Tuđman vladao autoritativno možda je preoštra riječ da je bio diktator. Nije prošao samo jedne demokratske izbore kao pobjednik nego više njih. A sve ostalo, nažalost je točno i tu Tuđman snosi veliku odgovornost. Pa i za svinjarije koje su drugi radili u njegovo ime (Ivić-Pašalić, Canjuga, Vice Vukojević itd). Meni su uništili život, karijeru, zdravlje, živa me zakopali.

Tko je glasao

Slažem se da svakako nije

Slažem se da svakako nije bio diktator u klasičnom smislu (dobro se sjećam tih vremena, pa i što je bilo s g. Cerovcem). Ali da se volio pačati u sve, mislim da se možemo složiti. A da se okružio u najmanju ruku problematičnim tipovima, to je zapravo možda i gore.

Tko je glasao

Jeste, o Tudjmanu se moze

Jeste, o Tudjmanu se moze govoriti i dobro i lose, te ga sagledavati iz vise uglova, ali tvrditi za nj da je diktator - neumjesno je. Dapace, zlonamjerno je. Ali sto mozemo? O ratu najradije pricaju dezerteri, o radu invalidi, a o diktaturi oni koji je nisu dozivjeli. Ili pak oni koji su zivjeli u njoj, a nisu je vidjeli. I jos samo o Pasalicu, Vukojevicu, Susku: Oni su Franceka i dosli glave. S jedne strane prignjecen od njih, s druge od Perkovica, Manolica, Boljkovca (a oboji su ga u dogovoru gnjecili), nebismo se trebali nicemu cuditi.

Tko je glasao

Tuđmanova demokracija se

Tuđmanova demokracija se može sažeti u slijedeću rečenicu. Svatko ima pravo na svoje mišljenje dokle god se ono ne kosi s mojim.

I kad smo već kod argumenta da je Tuđman izabran na izborima... pa i Miloševića su birali na izborima... eto sad su izabrali nasljednika Koštunicu... ideološki nema razlike među njima... samo ovaj sad nema vojsku.

Tko je glasao

Ovaj post sa naporom za

Ovaj post sa naporom za dodatno je ipak ostao u okviru sheme koje prevladava, da se političke i društvene pojave odvijaju kao posljedica od nekoliko ljudi na vrhu države do najviše među strankama, gdje opet vlad mali broj ljudi i to oni koji su bili bar po 2 a često i 3 stranke.

Mala pitanja - šta s vremenom prije velikog diktatora, posebno u vezi s tim što je glavnina sadašnjih i time budućih snaga utemeljena ili jest prije tog diktatora, šta s tim što su ovi sadašnji još više uključeni za tog diktatora, šta s tim da je glavna osnova problema bio Budiša u smislu sad kad ga nema, šta sa takvim pogledima, da ponavljamo 100 godina tako?

Tko je glasao

Palac gore za analizu, mada

Palac gore za analizu, mada se oko rada Račanove vlade ne bih u potpunosti složila. Da, trebali su učiniti više, bilo je potrebno učiniti toliko puno toga da bi, da je provedeno doslijedno, ličilo na čistku. Etiketiranje komunističkim čistkama Račan si nije mogao dozvoliti. I ne samo to. Sumnjam da ovo društvo uopće ima dovoljnu kritičnu masu i volju za "čistke" (stranačka pripadnost ili nepripadnost je pritom irelevantna). Upravo zato je na mjestu skepsa o "diktaturi Sabora". Koga poslati u njega?!

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Ako se sada sjetim što je

Ako se sada sjetim što je Račan napravio... hm... dakle, zabranili su rad nedjeljom, proglasili JMBG tajnim, napravili dio auto-ceste do Splita i počeli graditi POS... i što ono još... hm, ne mogu se sjetiti...

Tko je glasao

izvukli privredu iz recesije

izvukli privredu iz recesije (1999 smo imali negativan rast bdp-a), dokrajcila unutarnju nelikvidnost drzave (koju ova vlada nanovo producira), vratili novinarstvo u javne medije (a sad opet imamo hlo)...

pa da usporedimo sa sanaderovim dosezima u dva mandata?


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Ispravak nepotpunog navoda:

Ispravak nepotpunog navoda: Imamo Hlo, ali imamo i Acu!
My Soul

Tko je glasao

Ako u idućem sazivu među

Ako u idućem sazivu među vladajućima bude barem deset slobodno mislećih ljudi nada postoji.
Svejedno koga, ako ti koji uđu budu mislili svojom, a ne stranačkom glavom.

Tko je glasao

Da ne znam niz slobodno

Da ne znam niz slobodno mislećih ljudi koji su na temelju toga došli na razne pozicije i tada naglo umjesto glavom počeli misliti svojim džepom i uklopili se među poslušnike, ne bih sijala toliku skepsu oko sebe :)

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Slažem se, mnogi su se

Slažem se, mnogi su se prodali za smiješne novce. Točno je da su mnogi i svoje zvanje i znanje prodali za sitne stranačke, ali i druge interese. Svjedoci smo lažnih studija, analiza projekata i ne znam čega još. Zato ne očekujem da u Sabor uđu svi pametni i pošteni. Mogu ući samo oni koji će predstavljati nekakav prosjek čitavog društva, međutim očekujem deset nekorumpiranih u vladajućoj garnituri. Zar je to previše? Tih deset sigurno mogu preokrenuti čitavu priču.

Tko je glasao

Onaj ko peče kekse si kojeg

Onaj ko peče kekse si kojeg i pojede,samo je razlika u broju ak ih puno pjede nema kaj prodat.

Tko je glasao

da bi parlament nešto

da bi parlament nešto napravio treba imati poštene zastupnike a država političare. Uz sve privilegije i plaće, oni ne rade ono što bi trebali. Tako ispada da su privilegije i plaća sredstvo korupcije. Ako nešto pokušaju močnici ih miću iz sabora ili funkcije koju obavljaju.
Evo što misli Milanović o 17 godišnjoj plački pod upravom vlade:
SDP se neće protiviti HNS-ovoj inicijativi da se vladi Ive Sanadera izglasa nepovjerenje, iako drži da je ona neprimjerena i nepotrebna. Po mišljenju SDP-ovog čelnika, nepovjerenje će Sanaderu umjesto Sabora u studenome daleko uvjerljivije izglasati birači.

Što reći, i SDP je umoćen i ne želi osigurati neometanu istragu smjenom vlade. To je oporba.
Oni su tražili smjenu Kirina. Za što, za glupu izjavu? Za milione ih nije briga, biraći će to srediti.
Masken bal je pri kraju, maske padaju.

Tko je glasao

Što reći, i SDP je umoćen

Što reći, i SDP je umoćen i ne želi osigurati neometanu istragu smjenom vlade.
Ajmo ne loviti u mutnom. Još u subotu se očitovao Slavko Linić u ime stranke. Prije nego je Vesna Pusić išla sa svojom inicijativom.

Nemoj situaciju s HFP-om koristiti za nabacivanje blatom sviju koji nisu u tvojoj stranci.
Možeš svojoj stranci samo štetu nanijeti, jer lagao si. A laž nije dobra za održanje vjerodostojnosti.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

ovo je u cijelosti pogrešna

ovo je u cijelosti pogrešna interpretacija, na 101 se mogao čuti milanović dok je to govorio riječ po riječ, a ono što je on rekao je da će SDP podržati takvo izglasavanje ali da obzirom na niz sličnih inicijativa koje su dosada propale nema velikih očekivanja

Tko je glasao

Evo vec treci put citam isti

Evo vec treci put citam isti komentar. U pravu si Mucke. Nesto kod SDP-a smrdi. Biti ce zanimljivo vidjeti da li ce od strane HNS-a krenuti inicijativa uopce. Zasto ne bi klub zastupnika HDZ-a inicirao izglasavanje nepovjerenja vladi.

Zapravo, ne bi li mozda svi ministri koje se proziva zbog moralne (ili mozda politicke) odgovornosti u ovom slucaju (i drugim) trebali sami ponuditi ostavke ?

Tko je glasao

U pravu si, ostavka ministra

U pravu si, ostavka ministra bila bi naj bolje rjesenje

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci