Tagovi

Dijalog umirovljenika i libertarijanca

Volio bih podijeliti sa vama jedno čudno iskustvo, iako ne i začuđujuće, od jučer. Radi se o jednom kratkom razgovoru s umirovljenikom o trenutnim društveno-ekonomskim problemima s kojima se “nastojimo” boriti.

Taman sam se krijepio toplom juhom, nakon povratka s posla, netko zvoni na ulaznim vratima, umirovljenik. Nije bitno koji, dovoljno je reći da je uvijek dobrodošao.

Sjeda za kuhinjski stol prekoputa mene, neće juhu, neće sok, neće kavu, neće rakiju. Započinje priču povodom neke od TV emisija koje se zanimaju trenutnim društveno-ekonomskim problemima i konstatira kako bi rješenje hrvatskog problema moglo biti isto ono rješenje koje je osmislio Island. Čuo je to od nekog uglednog ekonomskog stručnjaka kojem se nije mogao sjetiti imena. Toliko o ugledu. Srčem juhu, gledam u rezance, i ne znam što uopće reći na to, a da bude što kraće, jednostavno, direktno i kompletno, da potakne razmišljanje, a možda i kvalitetan dijalog. Razmišljam u par sekundi dok tišina postaje nelagodna, a razočaranje u meni buja:

- “To je suluda ideja.” – kažem ja.

- “Evo ga na, pa velim da je to rekao ekonomski stručnjak!” – kaže umirovljenik, inače škorpion u horoskopu, nije da vjerujem u te besmislice ali ispada da mu se karakter baš poklapa s onim kako astrolozi govore o tim ljudima.

- “Ali to je osuda na konačnu propast nas i naše djece. Dugove treba vraćati!” – kažem ja.

- “Novca za otplatu duga očito nema. Ekonomski stručnjak kaže da bismo postojeće dugove trebali prestati otplaćivati i zadužiti se kod banaka na istoku.” – kaže umirovljenik.

- “Dugove koje si stvorio moraš jednom vratiti, ili te izoliraju. Primjerice, kako bi se ti postavio prema čovjeku kojem si posudio 1000EUR i da ti ih ovaj ne želi vratiti, a ne možeš ih naplatiti? Više s njim ne bi imao posla, jel tako?” – kažem ja.

- “Ma je ali ne možeš uspoređivati čovjeka s državom?!” – kaže umirovljenik.

- “Ok, imaš Vladu koja oporezuje građane, ubire novac u proračun i onda ga ulaže u investicije koje se u konačnici u većini slučajeva pokažu krive i novac se ne vrati, ostane nepovratno izgubljen jer nije stvorena nova realna vrijednost, zatim se zadužuju kod domaćih i stranih banaka, ponovno ulažu u krive investicije jer jednostavno ne mogu sami znati što je dobro, niti ekonomiju voditi iz perspektive ljudi koji jedini znaju svoje realne potrebe. Vlast potiče privatnu ekonomiju da poduzima na jednak način besmisleno, primjerice odlučili su tako napraviti >boom< u mljekarstvu pa je očito da su se preračunali i upropastili ljude time što su ih naveli na krive akcije. Dugovi dolaze na naplatu, novac kroz vrijednost nisu stvorili, dižu poreze, realna privatna ekonomija zavedena krivim signalima posustaje pod nametima, nezaposlenih je sve više. Pa kada i te dugove odbijemo vraćati onda ćemo zatvoriti granice? Prebacujemo problem na djecu. To se može i mora rješiti danas. Treba rezati državnu potrošnju i birokraciju, zabraniti im petljanje u ekonomiju koju treba momentalno osloboditi svih prepreka.” – kažem ja.

- “Mirovine se moraju isplaćivati danas.” – kaže umirovljenik

- “To je problem koji ste nam ostavili u naslijeđe, pa me ne čudi da mi savjetuješ da činim isto. Za svoje mirovine ste radili pa ste dozvolili da taj novac potroše. Potrošili ste neodgovorno svoja stečena prava i tu bolnu istinu ignorirate jer je tako lakše. Nemoralno je sada očekivati da mi odgovaramo za ono što nazivate svojim stečenim pravima. No to je krivo koliko je i krivo to što ste ignorirali probleme tijekom vaših života i dopustili da nas političari upropaste. Još lako za vas, po inerciji ćete dobivati mirovine bez obzira na cijenu, a mi ćemo u starosti rikavati od gladi dok ćemo otplaćivati dugove vaše neodgovornosti prema životu, bez mogućnosti da ne sudjelujemo u toj farsi. Da bježim preko granice dok još mogu?” – kažem ja

idem” – kaže umirovljenik, i ode.

Juha se ohladila, a i moja glad je nestala u tom trenutku. Ostalo mi je samo razočaranje i žalost za tu večer.

Svako dobro,
vaš Kapitalac

Komentari

Rasturio

si penzionera k'o Bugarin skupštinu, što bi naš narod rekao - ubio si puru u njemu.

Nego što mu nisi dao neku literaturu - Mizesa ili Hajeka ... ili si ga barem mogao uputiti www.mises.org.?

Tko je glasao

Island je urbani mit

Obzirom da se prica oko Islanda siri od ekipe sklone teorijama zavjera, logicno je da se treba bolje informirati za konacni zakljucak:

http://studiotendra.com/2012/12/29/what-is-actually-going-on-in-iceland/

Tko je glasao

i ti si ekonomski

i ti si ekonomski katolik

uuuuuuu živjeli smo u grijehu i svoj dug prema svevišnjem tržištu moramo platiti.

da baš tržištu tom nevidljivom biću koje nes gleda (s oblaka?) i svojom nevidljivom rukom upravlja svemirom.
a mi smo bili zločesti i tržište se naljutilo.

a svećenici ekonomskog katoličanstva su isti kao popovi, i oni siromasima govore da su grešni i da je vrlina ustezati se i živjeti u siromaštvu i da tržište voli one koji rade za malu plaću i žive skromno, a sami se valjaju u izobilju grade svoje crkvene biznis towere.

svakome govore o njihovom grijehu i dugu koji moraju vratiti i odgovornosti, a tko je pomogao bankama kad su ušle u problem iz kakve realne ekonomije su se njihovi dugovi pokrivali kako njihovo bogatsrvo nastaje je li to neki trik kao ono pretvaranje vode u vino ili umnažanje ribe i hljebova?

Tko je glasao

Taj ugledni ekonomist

je Kulić i gledao sam tu emisiju kao i kolega umirovljenik.

Nije Kulić rekao samo to što ti ovdje navodiš nego još svašta nešto ,pa kad nije istrgnuto iz konteksta ima logike.

Npr. rekao je da narod nije nitko pitao niti je Sabor donio odluke o zaduživanju.

Znamo da je recimo Sanader bio općeomiljnen kod tzv. lijevih i neoliberalnih krugova ,pisali su mu panegirike i sl. ,dok je svoju stranačku vojsku držao pod čvrstom čizmom .

Sa posuđenim novcima došla je i korupcija TIH razmjera u Hrvatsku.

Nešto je otišlo za kupovinu glasova putem raznih "prava" ,dobar dio se ukrao , a neke ceste i tuneli su se izgradili.

Hrabra i domoljubna vlada bi se najprije brinula za svoje stanovništvo ,svoj narod ,a dugove bumo vratili kada ,kako i koliko možemo ,tempom kojim možemo i sl.

Ukoliko bi trebali nekih novaca ili roba posuditi ,pa što se ne okrenuti oko sebe nego se dati ucijenjivati jednim te istim kamatarima.

Utoliko je Kulić u pravu.

Da dodam ,da nam je on bio guverner umjesto onog Todorićevog čovjeka sigurno bi smo drugačije (bolje) prolazili.

sve dobro...

Tko je glasao

Kulic je ekonomski

Kulic je ekonomski lakrdijas...

preporucam procitati kako se MMF "zeznuo" :)
http://www.banka.hr/komentari-i-analize/slucaj-mmf-jesu-li-hrvatski-tuma...

Na kraju, već su sada izdaci za financiranje javnog duga visoki, a daljnja povećanja deficita bi taj teret dodatno povećala. Ranije navedeni mehanizam između visokog javnog duga, troškova financiranja i dugoročnog rasta vrijedi i za Hrvatsku pa ga neću detaljno objašnjavati. A o vezi između razine duga i srednjoročnog (dugoročnog) rasta nedavno je pisao i V. Šonje. S obzirom na demografska kretanja i porezni kapacitet, važno je napomenuti samo da i bez novih fiskalnih programa Hrvatska u budućnosti sa sigurnošću može očekivati rast duga zbog potreba financiranja mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

S druge strane, visoka uvozna komponenta osobne potrošnje, visoko porezno opterećenje, nefunkcionirajući monetarni kanal kamatne stope, velika ovisnost o inozemnom financiranju, povećani javni dug, nizak kredibilitet nositelja politike, sniženi kreditni rejtnig (percepcija stranih investitora) itd. negativno utječu na veličinu fiskalnog multiplikatora u Hrvatskoj. Kada bi se u raspravu uključilo pitanje korupcije i rent seekinga, zbog kojih veliki dio sredstava fiskalnih programa nije dolazi do „cilja“, dobio bi se još niz argumenata zbog kojih je teško vjerovati u poželjnost fiskalnih stimulansa u Hrvatskoj. Međutim, to svakako ne znači da su „krizni“ porez i povećanje stope PDV-a u zemlji s potrošno orijentiranim poreznim sustavom i osobnom potrošnjom kao glavnom komponentom BDP-a pogodovali oporavku gospodarstva.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Npr. rekao je da narod nije

Npr. rekao je da narod nije nitko pitao niti je Sabor donio odluke o zaduživanju.

što naravno nije istina.
sabor je donio proračun, sa predviđenim deficitom, a deficit je drugo ime za dug.
narod je prije nepunih godinu dana imao izbore na kojima je mogao glasati i za politicke opcije koje su rekle "necemo se zaduziti ni kune" (a bilo ih je, bez obzira sto ih ja smatram redikulima) - pa nije.

uz sadasnja kresanja proracuna, deficit nam je jos uvijek velik. a svi se bune da se previse krese.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

"a deficit je drugo ime za dug." @hatzi

Ma nemoj ,jel to tako zato što ti to kažeš braneći ovu vlast koja se nastavlja zaduživati i pri tome prekomjerno trošiti (prekoračenje mase plaća i dr.)

ili bi možda moglo i drugačije.

Primjer: umjesto Pelješkog mosta sagraditi tunel ,ali bez korupcije i trostrukog farbanaja ,pa ili koncesijom ili naplatom prolaza (cestarina,mostarina ,tunelarina ) istog otplatiti i sl.
Tehnički izvodivo i isplativije nego most.

Zaposliš neke resurse i doprineseš razvoju.

sve dobro...

Tko je glasao

bravo za eksperta! Tehnički

bravo za eksperta!

Tehnički izvodivo i isplativije nego most.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Nisi ti @luna najpametnija

http://www.poslovni.hr/hrvatska/tunel-umjesto-peljeskog-mosta-jeftinije-...

-možda nisam jedini koji tako misli.

Imaš li dionice kod Radića??

sve dobro...

Tko je glasao

i onda jos nekoliko najboljih

i onda jos nekoliko najboljih i najisplativijih rjesenja od raznih... iz jednog aspekta.. njihovog.. tj. predlagaca najboljeg, bas svojeg rjesenja..

napr. pontonac mozes naci sa istim ocjenama, cak i obican most u raznim varijantama.. kao i kombinacije naravo

a osim izgradnje treba uzeti i odrzavanje i utjecaj na okolinu i ekoloski i drustveni..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ako su

iskopali tunel između GB i ostatka Europe ,ovo bi bilo lakše.

Onda redom otok za otokom spojiti. Faktički proširiš kontinentalnu Hrvatsku ,povežeš je ,a ostaje ljepota otoka i tako to...

Priznaj da lijepo zvuči. Možda to i bude.

Most je prevaziđena stvar ,tuneli ,spojnici su budućnost .

Ne budi ortodoksna ,otvori se za novo ,nove ideje ,novi pristup.

sve dobro...

Tko je glasao

most vodi i vodu i

most vodi i vodu i kanalazicaju, te ostalu infratrukturu u trupu... tunel ne
odvodnja otpadnih kolnickih voda iz tunela, utjecaj tunela na okolis... a nadasve odrzavanje kao i sigurnost tunela koje zahtjeva visoku tehnologiju troskovi su koje ne racunas..

stvari nisu tako jednostavne da bi se pausalno o njima razgovaralo i odlucivalo... to ti hocu reci.. brzas sa odabirom bez uzimanja u obzir mnogih cinjenica...

ne kazem ni da je tunel ni da je most ovakav ili onakav bolje rjesenje... mislim da nije napravljena adekvatna studija a da se takve stvari ne rjesavaju za stolom u krcmi te svako od rjesenja zahtjeva gledanje svih okolnosti i pratecih dogadaja...

nadasve mislim da nije uzeta u obzir studija kamo dalje kad se prede most/tunel.. sto je u biti najveca komedija sa ovim prepustom na "peljesac"... cemu on sluzi ako se ne mre dalje? odnosno cemu sve to dok se ne razmisli kako natrag na kopno... Prema tome sve zajedno je jedna velika farsa svih aktera koji silno zele nesto... a sami ne znaju sto...

no ulupati silne novce a da nema svrhe i isplativosti je ionako bila politika svih vlada pa sto ne i ove, sto ne bi i svih radnih grupa koji predlazu "najbolja" rjesenja..

i to sve naravno uz podrsku gradana, koju moram priznati ne razumijem... ili barem ne odobravam..

ps
kako bi rekao acinum, ovaj site sluzi da govorim ono sto mislim makar bi mi to radilo stetu da itko od relevantnih cita ... no ne cita..... :)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Rade što se nije tražilo od njih, i ne rade- što je

narod je prije nepunih godinu dana imao izbore na kojima je mogao glasati i za politicke opcije koje su rekle "necemo se zaduziti ni kune" (a bilo ih je, bez obzira sto ih ja smatram redikulima) - pa nije.Kakvim ti glupostima opravdavaš svoju Partiju?
Ako su dobili izbore, nisu dobili pravo da rade sve "što im padne na pamet".
Opravdavanje "svega što im padne na pamet" izbornom pobjedom je stvarno redikulozno.

Što su napravili za ovih godinu dana?
Gdje su im pozitivni rezultati?
Jesu li rekli da će povećati broj nezaposlenih? Ne, rekli su da će smanjiti broj nezaposlenih.
Zašto nisu smanjili taj broj?
Ta narod ih je za to birao!
Jesu li prestali prodavati hrvatska uspješna poduzeća? Nisu.
To su obećali! Zašto rade suprotno?
Ta narod ih nije birao za to?

Jesu li od naroda dobili zadatak da Vukovarce zlostavljaju ćirilicom?
Zašto to rade?
Ta narod ih nije birao za to.
Neka pišu nove zakone u kojima neće mučiti hrvatski grad Vukovar i promicati težnje srbijanskoga predsjednika i četničkoga vojvode Tomislava Nikolića!
Jesu li i to obećali za ulazak u EU, ili to rade iz vlastitoga ćeifa?
Reći ćeš po "hrvatskim zakonima"!?
Je po "glupim hrvatskim zakonima" koje su donijeli neki slični ljudi, a koje pametni političari trebaju promijeniti, a ne prakticirati kao metodu zlostavljanja naših Vukovaraca i kao nagradu za srpski genocid i razaranje Vukovara.

Jesu li....
...

Dalje nabrajaj sam, ako imaš i malo objektivnosti, puno ćeš nabrojati za što su dobili izbore, a što nisu napravili i što ne namjeravaju raditi, a ne pozivaj se na glupost "dobili su izbore" kao na potpis na ček na kojemu mogu upisivati što hoće i raditi gluposti koje hoće.

Tko je glasao

istinu govore slučajno

drvosjek,

sve potpisujem do ove zadnje
Da dodam ,da nam je on bio guverner umjesto onog Todorićevog čovjeka sigurno bi smo drugačije (bolje) prolazili.

u tome su kapitalac i libzard u pravu
ali ne namjerno, jer im je glava u teoretskim oblacima, pa ne vide očigledno
i istinu pogađaju slučajno

problem potpuno šupljeg, iracionalnog, neopravdanog državnog ponašanja
jest, postoji
upravljanje državom, kao i autobusom ili avionom
jest vještina, može se naučiti, može se mjeriti,
neki s više talenta uče brže, neki marljiviji na kraju znaju više
ali mi napredujemo sporo, jer, zbog povijesnih okolnosti nismo proveli lustraciju (obično se lustriraju ljudi, ali zapravo se radi o lustraciji ideja, stavova)
i nismo na razuman način prihvatili prelazak iz bankrotiranog sustava
u bolji
u nas je prijelaz iz samoupravnog socijalizma u kapitalizam shvaćen kao borba za moć
između političara, i političkih grupacija
a ne kao prigoda da politika i političari odustanu od upravljanja ekonomskim tokovima
na način da određuju tko će uspjeti a tko propasti
o najvažnijim strateškim odlukama nismo imali javnu raspravu
niti referendum
možda to za mnoge stvari u ključno vrijeme nije bilo moguće
ali u hrvatskoj je toliko jazova, iskopanih rovova
da je tolerantan odnos i pokušaj da se temeljito i strpljivo argumentira vlastite stavove
važan čak i kad se konsenzus ne uspije postići
to je na političkoj razini sigurno dobra osobina i račana i josipovića

naš bivši guverner je znao svoj posao
u cijelom sustavu ekonomske politike
ali ostali nisu

ono što nismo napravili morat ćemo jednom napraviti
pobjednike, dobitnike, uspješne ne određuje država niti politika
da bi stvorili takav svijet zakoni moraju biti jasni, jednostavni, provedljivi i prevedeni
a pred zakonom svi trebaju biti jednaki
A. island će vratiti dugove, a neki bankari će ići u zatvor
B. umirovljenici će dobiti mirovine, a neki političari će ići u zatvor

luka

Tko je glasao

btw, što se umirovljenika tiče

sjeća li se još itko onog zadriglog dase, Zorić se zove, najprije budišin HSLS-ovac, kojeg je zapalo da "brine" o mirovinskom fondu. pa onda taj dasa kupi nešto za 100 nečega, pa proda kutlićima za 50 ili 60 nečega, pa mu kutlići ne plate nikad ništa...
pa dasa poslije pređe u adz, valjda nagrada za zasluge u razjebavanju mirovinskog fonda od strane franceka i njegovih...
mislim da je i sad taj tip negdje u diplomatskoj foteljici, narafski, zadužio nas je :).
i šta su tu umirovljenici mogli napravit, g. Kapitalac??? i šta su oni krivi za to? izuzev što su drukali za franceka i takav sustav.
ono što ti nudiš kao nekakav pošteni kapitalizam i vladavinu prava, jednostavno ne postoji! odnosno, što 'no reče neko zajedljiv, davno, komunizam je jako lijepa stvar, ali nije za ljudsku vrstu :) analogiju nije teško povući, zar ne.
sam bankarski sustav, bilo gdje, je ozakonjena pljačka, lihvarenje i otimanje, ma šta god mi pričali o tome. bankarski sustav koji poljulja temelje cijelog društva, pa mu se još i financijski pomaže da sve ne ode u 3PM, a dečki koji ga vode isplaćuju sebi vrtoglave bonuse i cere se "kako smo ih zahebali"... ne vjerujem da je to neka svijetla perspektiva :(
profesor

Tko je glasao

hatzivelkos

jel dovoljno jasno?

Meni se čini da jest, ali svim osim tebi, pardon Vama.

Tko je glasao

tja da imam neku posebnu

tja

da imam neku posebnu zelju da umirovljenicima ispostavim racun za njihovu nesposobnost (dok sam ja vrlo sposobno vrtio palcevima), te da imam talenat ignoriranja cinjenice da je prije 50 godina hrvatska bila neindustrijalizirana vukojebina, actually bih bio odusevljen s ovom idejom umirovljenika. posebno sto je on predlaze.

s obzirom da ipak ne zivimo u merkantilizmu, a ni banke nisu posudile svoju lovu, rezultat neplacanja bi bio 10-12 mjeseci drzavnog kaosa i sive ekonomije, koje bi ja bez problema izgurao, ali penzic ne bi. to su u biti te ozbiljne posljedice (nit su grcima prijetili sankcijama, niti islandu, niti bi ih dobili), koje zaista i jesu vrlo ozbiljne (osim ako ne gledam samo svoj interes, jel). nakon toga bi se drzava tesko zaduzivala (super), a isplative investicije ne bi imale problema.

Tko je glasao

da imam neku posebnu zelju da

da imam neku posebnu zelju da umirovljenicima ispostavim racun za njihovu nesposobnost (dok sam ja vrlo sposobno vrtio palcevima), te da imam talenat ignoriranja cinjenice da je prije 50 godina hrvatska bila neindustrijalizirana vukojebina, actually bih bio odusevljen s ovom idejom umirovljenika. posebno sto je on predlaze.

Ne treba ti za to nikakav talenat nego samo kvalitetna informacija i vidjet ćeš da Hrvatska nije bila nikakva neindustrijalizirana vukojebina, dapače:

Tko je industrijalizirao Hrvatsku i kada

Tko je glasao

da fakat, velesila u odnosu

da fakat, velesila u odnosu na burkinu faso. dve ciglane i krecana. impresivno nema sta.

U Zagrebu 1880. živi svega 29584 stanovnika, 1921 njihov broj iznosi 110000, a 1981 grad broji oko 650000 (sa širim područjem 850000). Što se profesionalne strukture stanovništva tiče, udio poljoprivrednog stanovništva 1910. iznosi 78.6%, pred rat 1941. je 65.3%, 1953. je 56.3%, 1961. je 43.9%, 1971. je 32.3%, a 1981. je 15.2%. Pismenost kao osnovni zalog participacije u polju popularnog rapidno raste: 1880 nepismeno je 77.9%, 1921. je 39.6, 1948 je 15.6%, 1971 je 8.9% i 1981 je 5.6%, dok je u školskoj godini 1958. – 1959. osnovnim školovanjem obuhvaćeno 97.4%, a iste 1959., nakon nekoliko ranijih reformi, Sabor donosi zakon o osnovnoj školi kojim je uvedeno jedinstveno osmogodišnje obavezno školovanje za djecu od 7 do 15 godina. (Duda, 2012:289).

libzard ti ne bi prepoznao kvalitetnu informaciju ni da te ugrize za guzicu.

Tko je glasao

tekst zlata vrijedan, nekim

tekst zlata vrijedan, nekim slijepim sljedbenicima socijalizma mogao bi biti i edukativan.

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

Neće, oni imaju svoje mitove

Neće, oni imaju svoje mitove i izvore informacija.

Evo još jedan krasan primjer istog autora, Poslovna zgrada Radovan, nekad i sad, gdje kritizira ove što bi se zatvarali u lokalnu ekonomiju.

Tko je glasao

(koji ste vi tamo dječji

(koji ste vi tamo dječji vrtić ;)

Evo vam malo dodatne naobrazbe - http://www.ericsson.com/hr/etk/monografija/index.shtml

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nekima treba 100 put crtati

O kapitalizmu kao ekonomskoj doktrini i sustavu - slikom na sliku...

http://www.youtube.com/watch?list=UU1vYxFpBPBGwWx9NoJYv6Vg&v=jPCFsZNNomY...!

Tko je glasao

Video ne govori o kapitalizmu

Video ne govori o kapitalizmu već o farsi na čelu sa kleptokracijom svjetske banke, političarima, korporativnim kronistima i naivnim socijalistima (opsjednutim keynesovskim makroekonomskim planerima) u ulozi vođa malih i potlačenih država koji ostaju zaslijepljeni biserima koje pred njih baca svjetska razvojna politika. Hrvatski vođe su zaslijepljeni biserima koji nas čekaju u europskim fondovima, zar ne?
Sjenko, nema ti to veze s liberalnim kapitalizmom i vladavinom prava.

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito

Tko je glasao

Hatzivelkos

Hoću reći: ti si krivo shvatio premisu od koje Kapitalac polazi.

Tko je glasao

Drug Obama

Evo kako drug Obama lagano uništava SAD:

Cirkus se nastavlja: fiskalna litica

Kaže Peter Schiff da možemo očekivati veliki pad vrijednosti dolara kojim će Mudrijaši (tm) pokriti proračunski deficit.

Kao što bi rekla Lady Thatcher: "Socijalisti na kraju uvijek ostanu bez tuđeg novca".

Tko je glasao

schiff nije dobar prognozer

libzarde,

peter schiff to govori već 4 godine
očekuje veliki pad vrijednosti dolara
i nikako da dođe, taj strašni val inflacije
zato je obama trebao izgubiti izbore, trebala ga je već odnijeti ta rijeka, nastala od tih ogromnih valova inflacije
pa nije
nego se provukao jer su ljudi shvatili da je glavni problem biti bez posla
i da i od nekompetentnog obame ima više koristi nego og genijalnog idiota schiffa
i sad schiff nastavlja još 4 godine crnih prognoza
i opet nadiru valovi inflacije
na žalost
ne radi se o tome da je obamin tim posebno pametan, ili potezi posebno mudri
nego su schiff i društvo još puno nesposobniji
ni jedni ni drugi ne razumiju suvremenu globalnu ekonomiju
obamini pitaju ljude koje smatraju iskusnim mačcima
schiffovi se drže teorije, moraliziranja, koje krije strašnu želju za sigurnošću već stečenog novca, oni bježe od rizika, od poduzetništva, oni hoće zlatni standard,

kako vole reći ljudi koji mlate tuđim novcem i tuđim nevoljama
a bez obzira na rezultat ubiru bonuse
čak i u godini kada ih, kao privatne banke, sanira država

socijalizam za bogate
kapitalizam za siromašne

nije potrebna revolucija
samo zdrav razum i stručni i pošteni ljudi
zato je island dobar primjer
zdrav razum, poštovanje rada i rezultata rada

luka

Tko je glasao

zašto je island dobar

zašto je island dobar primjer? izabrali su političku elitu koja je upropastila cijelu državu, uzrokujući, s obzirom na veličinu Islanda, najveću bankarsku krizu u povijesti, a nakon toga su pokušali izaći iz krize s genijalnim rješenjem da postoje dvije vrste štediša islandskih banaka: jedni su islanđani i njima država vraća depozite, drugi su british i dutch, za koje se trebaju pobrinuti njihove matične države. A radi se o 10milijardi eura.
To je model Ljubljanske banke u odnosu na hrvatske štediše. Osnuješ Novu ljubljansku banku, ona priznaje samo slovenske depozite, a hrvatski idu u sukcesiju, a novu banku ne možeš tužiti, jer je to nova pravna osoba, a stara nema ni lipe. Najobičnija prevara.

Kod nas ljudi stalno veličaju to nekakvo sjajno islandsko rješenje, koje se u stvari svodi na izbjegavanje državnih obveza prema svim štedišama islandskih banaka, i još gore, stvaranje jedne povlaštene skupine štediša, islandskih rezidenata, i to sve obučeno u nekakav opće narodni referendum. A briljantni islanđani nisu uspjeli primijetiti da su bilančne sume banaka prije krize 8 puta veće od islandskog BDP-a, i da svaki manji potres na financijskim tržištima dovodi do kolapsa države, a ne samo banaka.

Tko je glasao

licemjerno mantranje

hlad

u nekim stvarima imaš pravo,

odnos prema štedišama izvan islanda nalikuje odnosu prema štedišama LB
samo na prvi pogled
postoje bitne razlike
država ne štiti nikoga, i ne treba štititi nikoga od poslovnog rizika
država garantira neku vrstu socijalne sigurnosti, za slučaj katastrofe
zato država garantira ulog do određene visine, ne prevelike...

internet bankarstvo, a većina štediša nikad nije ni vidjela rejkjavik
nije isto što i ulaganje u poslovnicu LB u splitu, mostaru

poštena i razumna država ne bi na teret građana
vraćala milijune eura špekulantima koji su donijeli krivu poslovnu odluku

dobro si primijetio da je island napravio greške
ali propustio si primijetiti da je island jedina zemlja koja je nakon bankarske krize
- javno prodiskutirala u čemu je bio problem
- u javnoj raspravi o uzrocima problema, došla do zaključka da su krivi pohlepni političari i pohlepni bankari
-javnom građanskom akcijom, demokratskom procedurom, političare smijenila, bankare poslala u zatvor
- pronašla rješenje koje je osiguralo preživljenje živog tkiva društva, ljudi koji rade

niko nije savršen, ali islandsko rješenje je za vrlo razvijene, kao što su SAD, ili Velika Britanija, Njemačka, EU pa i mane kao što je Hrvatska
nedostižna razina logike, društvene solidarnosti, osobne odgovornsti, zdravog razuma, umjesto licemjernog mantranja

luka

Tko je glasao

ako ti sam vjeruješ u

ako ti sam vjeruješ u mogućnost renesanse političke klase, kao što se navodno desilo u Islandu, ja te ne mogu razuvjerit. Ja u to ne vjerujem. Ali , hajde, ostavimo vremenu nek presudi.

niko nije savršen, ali islandsko rješenje je za vrlo razvijene, kao što su SAD, ili Velika Britanija, Njemačka, EU pa i mane kao što je Hrvatska
nedostižna razina logike, društvene solidarnosti, osobne odgovornsti, zdravog razuma, umjesto licemjernog mantranja

bilo bi lijepo od tebe kad bi mogao malo konkretnije rastumačit ove panegirike. Kao što si primijetio, ja sam u svojim komentarima pokušao opisati i islandski i irski slučaj krize kao primjer, koji se nije smio dogoditi ni Irskoj, ni Islandu, a danas može poslužiti samo kao slučaj kako ne treba raditi.

Tko je glasao

Kako god okrenes ostaje

Kako god okrenes ostaje cinjenica da im je uspjelo (prosvjedima) zamijeniti dotadasnju politicko-financijsku elitu, izbjeci dolazak striceva i teta iz MMF i raznih komisija, sacuvati razinu socijalne drzave, poceti smanjivati nezaposlenost i da su danas jedni od rijetkih u Europi kojima gospodarstvo raste. Za razliku od vrijednih ucenika poput Spanjolske, Italije ili Grcke koji su se slijedeci unificirane recepte trojke nasli u spirali padanja gospodarske aktivnosti, rastuce nezaposlenosti i posljedicno jos veceg javnog duga.

Tko je glasao

MMF nisu izbjegli, a što se

MMF nisu izbjegli, a što se tiče rasta, Latvija je zabilježila 5%, nakon surovog procesa prilagodbe kroz internu deflaciju, i bez vanjske devalvacije.

Tko je glasao

Koliki je bio latvijski pad,

Koliki je bio latvijski pad, a koliki islandski? Koliki je islandski BDP, a koliki latvijski? Latvijski pad je nakon Grcke bio najvisi u Europi ( i jos danas) je daleko od 2008. Latviju je u razdoblju 2008- 2012 napustilo (i nije se vratilo) vise od 200 000 stanovnika (10% cjelokupnog stanovnistva) uglavnom najproduktivnije, najobrazovanije i relativno mlade radne snage. To sto se dogodilo u Latviji (gdje se cak i u prijestolnici zatvaraju bolnice i domovi zdravlja jer su medicinske sestre i lijecnici na 'privremenom radu' u Finskoj) bi se najbolje moglo opisati rijecima- operacija uspjela, pacijent umro. Nadam se da ne zagovaras takvu buducnost i za Hrvatsku- gdje doduse nece biti nezaposlenih, ali ne zato jer bi se zaposlili u Hrvatskoj, vec zato sto bi 400 000 ljudi u roku tri godine bilo prisiljeno otici na hmm privremeni rad u inozemstvo, a kod odlaska lijecniku bi te na vratima docekao listic s porukom - sori, snadjite se nekako- lijecnik je otisao u bolnicu u Graz, a medicinska sestra radi u starackom domu u Klagenfurtu.

Tko je glasao

ne tvrdim ja da je Latvia

ne tvrdim ja da je Latvia pozitivan primjer, a još manje uzor za Hrvatsku, ( meni je uzor Finska) ali kad si već spomenuo stopu rasta... Istini za volju sa padom od dvadeset i nešto posto BDP-a u samo dvije godine Latvia je skoro dosegla USA u Velikoj depresiji. Na takvom minusu jednog dana se mora dogoditi i neki rast. Sve što si rekao o Latviji stoji. Preveliku cijenu su platili za internu deflaciju, ali eksternu devalvaciju im nisu dozvolili ni EU i MMF.
Islanđani su platili još veću cijenu, jer se onakva casino državica kakva je bila do 2008 nije smjela dogoditi, i jer za krizu ovakvih razmjera nije bilo nikakvih razloga. Ako netko ne može kriviti nekoga izvana za krizu u svojoj državi, to je Island. To se vidjelo već u vrijeme kad su pokazivali namjeru za kupovinu Plive.Ja sam se čudio u kojoj mjeri su izgubili osjećaj za stvarnost. Ipak je to minijatura na sjeveru, par stotina tisuća ljudi, ribolov, američki aluminij, struja i banke s aktivom deset puta većom od islandskog BDP-a, koje otvaraju podružnice u UK i Nizozemskoj.

Tko je glasao

Tocno. Za islandsku epizodu

Tocno. Za islandsku epizodu snosi iskljucivu krivicu tadasnja islandska politicka i ekonomsko-financijska elita. Cijenu su platili, glasacko tijelo je udarila stvarnost u glavu i te elite su se rijesili. Na vlasti su (nakon dugotrajnih prosvjeda o kojima se u Europi uopce nije ni culo) danas kod njih drugi ljudi koji krizu rijesavaju neortodoksnim metodama koje se cine uspjesnije. I to je razlika izmedju Islanda i ostalih razlika. Spanjolsku, Italiju, Grcku, Spanjolsku (iako se cini da i Slovenci krecu putem Islandjana) danas kroz krizu vode politicari i elite koje su krive za krizu i slijede unificirane recepte (iako se politika MMF-a konacno polako mijenja) koji su se dosad pokazali potpuno neuspjesnima.

Tko je glasao

Je, a tko je na kraju kupio Plivu?

Valjda neki respektabilni gigant?!

Prodaja Plive je još veća smijurija od prodaje INE - to bi otprilike bilo kao da Karlovac kupuje Zagreb...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

TEVA je stvarni gigant,

TEVA je stvarni gigant, negdje četvrta, peta na svijetu, a što je Teva veća i jača, to je Pliva sve manja. Istini za volju, Pliva je u farmaciji uvijek i bila pikzibner, ali je imala bar velikog potencijala, ali su je road-show i beauty-contest manageri uspjeli "uprosječiti".

Tko je glasao

Keltski micek

Sjećam se kako su neki strastveno propagirali irski model, liberalizam i njihove poticajne niske poreze, pa su sad nekako začkomili...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ali eto ih opet. Nekakvi

ali eto ih opet. Nekakvi irski profesori na poziv naše vlade , ako sam dobro čuo Grčića.
Irska, Island, halo!?
Kaj niš bolje nema na svijetu?
Npr, Finska, pa recimo Južna Koreja i uloga korejske države i vlade u razvoju korejske industrije, pa singapurski Temasec, kao jedan od najvećih i najboljih državnih holdinga za upravljanje državnom imovinom, pa norveški Pension Fund....

Tko je glasao

btw, cisto za informaciju. u

btw, cisto za informaciju.
u finskoj je prosvjetarska placa cca 20% iznad prosjeka place u drzavi,
i jedini u europi imaju rezultate PISA testova koji se nose sa kinezima i koreancima.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Finci su nam bili...

pomažući oko reforme obrazovnog sustava, ali su ih HDZ-ovci brzo sprašili doma.... (kaj bu njima neki Finac...)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Osim toga...

nije baš niti točno to što hlad navodi - islandski rezidenti su i te kako osjetili "blagodati" propalih banaka, mnogi su ljudi izgubili svoju ušteđevinu, islandska kruna je postala nekonvertibilna, a krediti su im reprogramirani na način da se islandski građani i ekonomija ipak posve ne upropaste, ali se moraju vraćati.

To dakle blage veze nema sa slučajem NLB...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Dan nakon propasti Lehman

Dan nakon propasti Lehman Brothersa eksplodirale su dvije najveće bankarske krize u povijesti, u Irskoj i Islandu. Posljedice nisu bile globalne samo zato što se radi o malim državama, ali red veličine bankarske krize u odnosu na visinu GDP-a i fiskalne mogućnosti obje države je bio stvarno katastrofalan, daleko veći nego u Portugalu ili Španjoslkoj.

Irska je proces izlaska iz krize bazirala na osnivanju takozvanje " loše banke" na koje se sele delikventni plasmani irskih banaka, a Island na procesu potpuno identičnom načinu na koji su Slovenci spašavali Ljubljansku banku. Osnivali su nove banke i islandskim rezidentima priznavali depozite pokrivene intervencijom IMF-a, a ostale depozite stranih državljana ostavili na starim bankama bez imovine.

S obzirom na trošak sanacije banaka i irski i islandski model je katastrofalno skup,negdje od 40-60% BDP-a. Islandski se možda čini nešto povoljniji, ali to je stoga što su sudski procesi koje su pokrenule Britanija i Nizozemska spori, ali na kraju sve će Island to morati platiti. Zato im se naglo počelo žuriti u Europsku uniju.
Sve u svemu u našem znamenitom novinarstvu malo, malo pa se pojavi nekakav hvalospjev o uzornoj uspješnosti islandskog modela izlaska iz krize, iako se zapravo radi o školskom primjeru kako državu ne treba voditi i upravljati njezinim bankarstvom i financijama, kao da se radi o hedge-fondu.
Ako je islandski model u redu, onda su i Slovenci u redu kada našim štedišama ne žele priznati štednju u Ljubljanskoj banci.

Tko je glasao

Opet netočno

Gle, pouzdano znam da islandski rezidenti nisu uspjeli spasiti svoje pologe iz propalih banaka, već je naprotiv velik broj Islanđana izgubilo svoje pologe. Međutim, ako je netko mislio da su im otpisani i dugovi prema tim bankama na osnovu kredita, vara se - oni su samo reprogramirani, kako sam navela...

Doista ne kužim zašto bez veze tupiš s netočnim informacijama - propast privatnih islandskih banaka povukla je sve svoje dužnike, i inozemne (čijih je novaca doduše bilo puno više) i domaće u propast, ali ne i državu koja nije željela preuzeti taj dug.

Usporedba s NLB isto tako ne stoji, jer je nekad Ljubljanska banka bila jedna slovenska, ali i jugoslavenska banka i tu je "pik, spas za mene" posve drugog karaktera.

Uzmi recimo da neka domaća banka (a ima ih) postane iznimno atraktivna i stranci počnu sumanuto u nju ulagati svoj novac. Potom neki maher sve sprčka, a valjda bi država Hrvatska trebala odgovarati za svu tu lovu?! Ne, Hrvatska bi odgovarala samo za onaj zagarantirani iznos i to svojim državljanima, a ostali bi se mogli fućkat (ja se bar nadam).

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

a šta bi ti u onakvom

a šta bi ti u onakvom bankarskom debaklu? Da ti vrate nominalu u obliku depozita s valutnom klauzulom? Hair-cut je neizbježan, valuta devaluira, a nova banka se može protegnuti koliko je MMF bio spreman na financijsku podršku, s obzirom na veličinu države, koliko se sjećam 7 milijardi eura.

iskreno, nisam vjerovao da u Hrvatskoj postoje ljudi, koji misle da su Slovenci u pravu kad su u pitanju štedni depoziti hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci. Da su bili malo mudriji, Ljubljanska banka bi u Hrvatskoj bila ugledna banka, a njima ova Nova ne bi trebala. I ovak je propala.

Tko je glasao

Helou?!

Tko misli da su Slovenci u pravu?! Naglašavam da Ljubljanska banka nema veze s islandskim slučajem, kao što, da ponovim, niti nema...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

a u čemu se razlikuju?

a u čemu se razlikuju?

Tko je glasao

Ljubljanska banka

bila je slovenska, ali ujedno i jugoslavenska banka, koja je poslovala na gotovo cijelom području Jugoslavije, tj. njezini štediše i klijenti su bili jugoslavenski građani. U trenutku raspada Juge, Ljubljanska banka se ponašala kao nepoštena strana u razvodu - umjesto da se drži zakona, predbračnog ugovora ili obostrano usaglašenog dogovora, Ljubljanska banka je zdimila s parama (ostavimo po strani raznorazne pretpostavke što se s tim parama doista dogodilo), a na štetu neslovenskih klijenata (oni nisu bili nerezidentni klijenti, ali su tako tretirani). Tako ja to vidim.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

hlad ne znam da bih bas

hlad

ne znam da bih bas izjednacavao slucaj islanda i ljubljansku banku. koliko sam primjetio, ulagaci iz vb nisu imali nekih naznaka da bi se island u skorije doba mogao pripojiti velikoj britaniji.

Tko je glasao

ono što veže slovensku i

ono što veže slovensku i islandsku državu u slučaju spašavanja banaka je to da su osnovali nove banke u vlasnišvu države, a stare ( bez igdje ičega i bez prebijene kune ili krone)prepustili maratonskim sudskim sporovima, u kojima štediše i depozitari stare banke nastoje utjerati svoja potraživanja od fantomskih pravnih osoba.

Sada kada je NLB ponovno propala, sada slovenska država ne predlaže osnivanje Najnovije Ljubljanske banke, nego samostalne " bad bank " koja preuzima lošu aktivu od NLB-e, a država pomaže NLB dodatnim kapitalom, ili je prodaje, nešto slično hrvatskom modelu sanacije banaka. Problem je naravno u tome da netko mora odgovarati za katastrofalne plasmane NLB-e, a to je jedna jako zapetljana stvar.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci