Tagovi

Devet "nepovoljnih" ide Bajiću

Na prošloj sjednici Sabora jedna od najeksponiranijih tema bila je Izviješće o radu Državnog ureda za reviziju za 2006. godinu, te Izvješće o obavljenim revizijama za 2005. godinu. Rasprava je trajala čitavu srijedu, 21. veljače, a za govornicom su se smjenjivali predstavnici svih klubova zastupnika, dok su ispravci netočnih navoda pljuštali na sve strane. Dodajmo k tome da smo spomenuto Izvješće primili nekoliko dana prije rasprave na CD-u, obzirom da ono broji desetak tisuća stranica teksta. Ni tu priči nije kraj. Naime riječ je o skraćenom izvješću, dok se cjelovito izvješće nalazi u Državnom uredu za reviziju. Uzmemo li u obzir da samo npr. cjelovito izvješće za Grad Zagreb ima više od 28.000 stranica teksta, potpuno je razumljivo zbog čega je zastupnicima dostavljen skraćeni materijal.
Za razliku od prethodnih godina i prethodnih izvješća Državnog ureda za reviziju, ove godine postigli smo značajan napredak. O čemu je ovdje točno riječ? Nakon obavljene revizije Državni ured za reviziju, sukladno Zakonu o državnoj reviziji, dostavlja izvješće «zakonskom predstavniku pravne osobe gdje je obavljena revizija i nadležnom ministru i/ili fondu.» U prijevodu to znači da se rezultati revizije dostavljaju Saboru. Dosadašnja praksa pokazuje da bi Sabor, po prihvaćanju izvješća, zaključio da se cjeloviti materijali dostavljaju Državnom odvjetništvu na daljnje postupanje. I tu je priči kraj. Mladen Bajić i njegovi ljudi dobivaju vagone papira sa izvješćem Državnog ureda za reviziju. Vojska vježbenika provodi dane udubljena u papire, podcrtavajući bitne dijelove i odbacujući čiste nalaze. Dani postaju tjedni, tjedni postaju mjeseci itd. Rezultata, u vidu podizanja kaznenih prijava ili utvrđivanja odgovornosti se probajte sjetiti sami. Ja, uz najbolju volju, nisam uspio.
Državni ured za reviziju, revizorski nalaz zaključuje mišljenjem: «bezuvjetno», «uvjetno» ili «nepovoljno». Bezuvjetni su oni nalazi koji nemaju nikakvih zamjerki, dok su te zamjerke podnošljive kod «uvjetnih» mišljenja i moguće ih je jednostavno ispraviti. Nepovoljno mišljenje i laiku govori da se tim izvješćem treba pozabaviti Državno odvjetništvo. Ovogodišnje izvješće Državnog ureda za reviziju, obuhvatilo je reviziju 477 pravnih subjekata. Od toga je njih 9 dobilo nepovoljno mišljenje, a to su: Požeško-slavonska županija, Općine Velika, Kula Norinska, Gunja, Čepin, Levanjska varoš, te Koncertna direkcija, Županijska uprava za ceste Požeško-slavonske županije i Križevački poduzetnički centar .
U skladu sa svim navedenim Klub zastupnika HNS-a je podnio prijedlog zaključaka kojima se Državnom odvjetništvu upućuju samo oni nalazi revizije koji su dobili nepovoljno mišljenje i obvezuje Državno odvjetništvo da u roku od 6 mjeseci izvijesti Sabor o poduzetim mjerama. Dan kasnije, neposredno pred glasovanje, Klub zastupnika HDZ-a «podnio» je svoj prijedlog zaključaka uz Izvješće Državnog ureda za reviziju. Bolje rečeno pokušao je Saboru i hrvatskoj javnosti uvaliti kukavičje jaje. Naime spomenuti tekst zaključaka smo pronašli na klupama uoči glasovanja a gurnut je u «proceduru» koju minutu ranije, suprotno Poslovniku Hrvatskog sabora. I ne samo to. Željeli su da se prihvati formulacija po kojoj će se Državnom odvjetništvu dostaviti oni nalazi «gdje postoji sumnja da je počinjeno kazneno djelo». A tko utvrđuje sumnju? Državni ured za reviziju, čija je jedina ovlast da dostavlja izvješće «zakonskom predstavniku pravne osobe gdje je obavljena revizija i nadležnom ministru i/ili fondu.»? Klub zastupnika HDZ-a? Ili možda g. Hebrang koji je bio među najglasnijima?
Žestoko smo se suprotstavili pokušaju nametanja ovakvih zaključaka kojima se pokušao nastaviti sa uhodanom praksom skrivanja i obmana kod izvješća Državnog ureda za reviziju. U prilog nam je išla činjenica da je Klub zastupnika HDZ-a grubo prekršio Poslovnik Sabora i podnio svoj prijedlog zaključaka suprotno propisanoj proceduri i van svih predviđenih rokova. Na kraju je prevladala snaga argumenata pa je Klub HDZ-a povukao svoj prijedlog «zaključaka» a Hrvatski sabor je prihvatio HNS-ove zaključke kojima se po prvi puta staje na kraj besmislenoj i štetnoj praksi zatrpavanja Državnog odvjetništva kubicima papira povodom izvješća Državnog ureda za reviziju. Naime, do sada je Sabor slao cjelovito izvješće odvjetništvu, a riječ je stotinama tisuća stranica teksta.
21. veljače raspravljali smo o 477 nalaza, od kojih je 9 sa nepovoljnim mišljenjem. Zahvaljujući ovom zaključku samo će se tih 9 nalaza uputiti će se Državnom odvjetništvu. Stotinjak stranica teksta umjesto nekoliko stotina tisuća stranica; nekoliko sati čitanja umjesto tjedana borbe sa papirima… slobodno nastavite sami. Na ovaj način konačno se otvara prostor i vrijeme Državnom odvjetništvu da se posveti nalazima revizije koji su dobili nepovoljno mišljenje, umjesto da svoje vrijeme troši ploveći morem papira. Za 6 mjeseci, kada Mladen Bajić izvijesti Sabor o poduzetim mjerama saznati ćemo prve rezultate, koje doista i očekujemo, umjesto dosadašnje prakse da se stvaranjem šume (papira) sakrije stablo.

Komentari

Nadam se da si je netko u

Nadam se da si je netko u kalendar zabilježio taj šestomjesečni rok. Mogao bi netko Bajića i podsjetiti - recimo koji mjesec prije ... tek da ne pomisli da ste ga zaboravili.

S užitkom čitam ova izvješća iz prve ruke. Samo naprijed.

neutrino

Tko je glasao

Imali li ikakve šanse da se

Imali li ikakve šanse da se bar počne raspravljati da to ide kao drugdje. Normalno je da "uvjetni" slučajevi idu na rutinske i uhodane provjere u drugom stupnju i nakon toga neki policiji a svi "nepovoljni" policiji i/ili odvjetništvu ili sličan rutinski sustav.
Ovako se desetljećima, pod izlikom samoupravnih i tranzicijskih formi, uredno svi izvlače politiziranjem materije koja je čistog karaktera reda i operative, karaktera koji ne trpi nikakvu politizaciju nego primjenu nekih općih metoda pod sve čvršćim autoritetom.
Zašto bi i mali segment reda, na 9 slučajeva nešto izmjenio u sustavnoj praksi. To je dio duge priče da su ovi nagomilali slučajeve a drugi se hvale da su rješili više slučajeva, što znači da i dalje ukupno nema veze i neki normalni sustav nema veze. Čini mi se da je bolje gomilati nerješenu materiju, jer će bar biti evidencije podataka, nego selektivnim pristupom nastavljati iluzije o redu.
Npr. nesređena stanja nekretnina, komunalija i bespravne gradnje pravljena godinama su takva da količine i složenost nadilaze istočne djelove Njemačke. Njemačka se jako muči sa svojim stanjem. Naše navike rješavanja i rješavanjem proizvode nove probleme. Kladio bih se da i turbo zanimljivi DTK neće biti rješen godinama, a i u nalazima revizije se pojavljuje eventualno rubno pod "bezuvjetni", a sve oko toga je vjerojatno takvo da će se svi djelovi sustava morati polomiti. Na tim područjima svaka selektivna primjena reda je samo povećala nered, pa i sada teče intenzivno povećanje nereda iako su svi uvjereni da se intezivno sređuje. Sređuje se samo evidencija nereda koji raste a sam nered raste u količini i raznovrsnosti.

Tko je glasao

Primljena na znanje

Primljena na znanje informacija o velikoj saborskoj pobjedi HNS-a nad HDZ-om.

Kao i ta da je zaključkom olakšan rad državnom odvjetništvu.

Ne vjerujem da će Bajićev izvještaj ići prije izbora.

Možda da je informacija upotpunjena stavovima i glasanjem drugih stranaka.... bilo bi još bolje.

B-52

Tko je glasao

Ako se dobro sjećam, protiv

Ako se dobro sjećam, protiv je bilo njih 5 iz HDZ-a i netko iz HSP-a ili "nezavisni" nisam siguran. Ostali "ZA".

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci