Tagovi

Devastacije parkova u Zagrebu, n-ti put (Joe, i to je politika!)

Povremeno se pojavljuje ovakav tip napisa na pollitika.com, o lokalnim problemima u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu itd.. Dakako, nisu tako popularni kao oni koji se bave "visokom politikom". No, razaranje životnog tkiva naroda, koje se na općoj razini artikulira kao "izdaja nacionalnih interesa" ili kao "prevlast interesa kapitala" (ovisno da li vam je bliža desna ili lijeva retorika), na ovakvim se primjerima transparentno očituje. Samo po sebi marginalno, što je to par kvadrata zelenila? No međutim - globalno gledano, agresija kapitala na prostor kao resurs, koji žele podjarmiti isključivo profiterskim interesima, jedan je od ključnih političkih problema ove zemlje. (Par metara ovdje, par metara ondje - i tako tisućama puta, od središta gradova, preko ilegalnog rada gotovo cijele industrijske grane vađenja šljunka i kamenja, do planova za stotine golf igrališta i betonizacije i privatizacije jadranske obale.) Na tu temu pogledajte npr. moj tekst ovdje: Da, zeleni stoje iza građana.

Ta povezanost postoji, meni se čini jasna i transparenta: borbe za očuvanje livada povezane su sa socijalnim i političkim borbama za dignitet rada, za odgovornost političara narodu itd.. Zato ne mogu pristati na ono što razni dušebrižnici savjetuju (ne samo jedan), naime da je potrebno napraviti široku koaliciju za rušenje Ive Sanadera / Milana Bandića, pa je prvi uvjet da svaka stranka odustane od svojeg programa, jer eto u koaliciju moramo dobiti i one kojima je u interesu da se Generalni urbanistički plan mijenja svaka tri mjeseca - i još i otvoreno radi protiv njega - da se ilegalno vade milijuni kubika kamena itd., a koji su zbog nekog konkretnog sukoba interesa spremni istupiti protiv Bandića/Sanadera.

Dakle, u nastavku današnje priopćenje Zelene liste.

Zelena lista: Priopćenje za javnost o devastiranju parka u Savskoj

Stranka Zelena lista, pridružena članica Europske zelene stranke ovim putem želi Vas obavjestiti da se od 24. 11 devastira zaštićeni park (Z-1) u Savskoj ulici između Vukovarske ulice i Koturaške.

Prema dojavi građana strojevi su još u ponedjeljak ušli šest metara u zelenu površinu sa namjerom da izgrade parkiralište.

Radove izvodi tvrtka Tigra, vjerojatno za ZG holding, pošto je jedini vidljivi znak na mjestu radova plastična traka Zrinjevca. Da table s natpisom o radovima sa navedenom lokacijskom i građevinskom dozvolom nema, ne treba ni spominjati.

Pokušavajući zaustaviti navedene radove pozvana je policija i građevinska inspekcija.

Policija je obišla gradilište 25.11. oko 13 h i nakon kraćeg prekida radova (cca.15 min) otišli su uz izjavu da oni tu ne mogu ništa učiniti.

Ispred građevinske inspekcije (Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja) pojavila se sat kasnije gospođa čije ime nismo doznali. Nakon kraćeg razgovora s radnicima pojavio se „voditelj" gradilišta bez ijednog dokumenta. U prisluškivanju razgovora doznali smo da se dokumentacija riešava a oni su, eto, krenuli sa radovima malo ranije.Š lag na tortu je odlazak inspektorice i dotičnog gospodina u zgradu MUP-a koji je navodno naručitelj radova.

Za nekih dvadesetak minuta izašli su van i jedino što smo doznali jest izjava inspektorice da postoji sva potrebna dokumentacija. Na pitanje kako netko može izdati bilo kakvu dozvolu na prostoru Z-1 odgovor je bio : „Pitajte Zagreb".

Važno je napomenuti da je navedena površina po GUP-u (postojećem i prijedlogu novog) Z-1 a nosi i oznaku PA, zaštićene parkovne arhitekture koju nitko ne bi smio dirati.

Isto tako zgroženi smo činjenicom da za vrijeme inspekcijskog nadzora nitko nije imao ni jedan dokument u ruci. Da li postoji zapisnik građevinske inspekcije (pošto ni inspektorica nije napravila zapisnik na licu mjesta (policajci su barem imali blok) nismo mogli doznati. Građani koji su jučer pokušavali doznati kakav je nalaz inspekcijskog nadzora u Vinogradskoj, gdje se nalazi dotični inspektorat, obavješteni su da se stranke primaju samo 1. i 3. ponedjeljka u mjesecu te tada mogu doći sa upitima.

Pozivamo Vas da tragom gore navedenog kroz Vaš medij izvjestite javnost o ovoj devastaciji te svojim novinarskim autoritetom pokušate doznati zašto se doista to događa

Za Zelenu listu:
Vlasta Toth, supredsjednica

Komentari

NOVOSTI Park se može

NOVOSTI

Park se može devastirati i posuditi za parking

Kako sam pisao prekjučer, devastacija parka u Savskoj, između Vukovarske i Koturaške, ulazi u završnu fazu.Jučer sam u priopćenju za medije opisao događanja na gradilištu u srijedu popodne a danas mogu dodati pokoju novu informaciju.Za Večernji list Davor Jelavić-pročelnik Gradskog ureda za graditeljstvo izjavio je : "Istina je, dio parka na Savskoj zaista nakratko postaje parkiralište i to sasvim legalno.Parkiralište je privremeno i bit će u parku otprilike godinu dana.Grad je zemljište "posudio" djelatnicima POA-e koji nemaju gdje parkirati dok se za njih gradi zgrada u dvorištu MUP-a.Parkiralište će zauzimati samo mali dio parka uz nogostup i neće narušavati zelenilo.Prostor popločen betonskim kockama nakon toga vratit ćemo u prvobitno stanje".
Predivnog li opisa od gradskog čelnika....Sada možemo devastirati (legalno) zaštičene zelene zone zbog posudbe.Do sada nisam uspio naći zakonsku osnovu za tako nešto no, ko će ga znati? Jedino znam da sam u uredu dotičnog gospodina doznao da za česticu 804 (katastarski broj parka) nije podnesen niti jedan zahtjev za lokacijsku ili građevnu dozvolu.Djelatnici Tigre, firme Milana Penave, Bandićevog kuma, tvrde da imaju sve dozvole.Kakve? Čije? Na samom gradilištu rade na slijepo.Čovjek bi očekivao nekakvog šefa gradilišta sa nacrtima u ruci ali takvog nema.Dečki su ušli šest metara u park porušili par grmova i stabala, preko noći iščupali korijenje ko da ih nikada nije bilo, zagrabili pola metra u dubinu po travi, potukli korijenje uz stabla koja su ostala i udri sa šljunkom i betonom.
No devastaciji tu neće biti kraj.Prije nekoliko godina grad Zagreb je pješačku stazu zablokirao sa stupićima (onim famoznim srebrno obojenima koje građani plaćaju po skoro tisuću kuna komad) kako bi zapriječili zaposlenicima MUP-a da tamo parkiraju.Čak su i komunalni redari pisali kazne ako je kotač automobila bio par centimetara na površini parka.Da bi se omogučio pristup budućem bespravno sagrađenom parkiralištu biti će potrebna pristupna cesta koju će se zasigurno morati probiti preko zelene površine koja odjeljuje Savsku od nogostupa. Naravno porušit će barem par stabala iz drvoreda.-privremeno.
Pitanja koja se nameću sama po sebi:Kako će utjecati stalni ulazak i izlazak automobila na sigurnost pješaka koji se kreću nogostupom?_ Kako će parkiralište (dođem - odem) utjecati na prometnu gužvu u Savskoj?-I pitanje:Zar djelatnici jedne tajne službe nebi trebali biti prikriveni isto kao i njihovi automobili? Izgleda da ne.Poruku koju ja vidim je: Dragi građani kako bi demistificirali rad tajne službe odlučili smo parkirati na javnoj površini, obiđite nas i upoznajte špijuna koji vas voli.

Tko je glasao

Po zakonu se nešto

Po zakonu se nešto privremeno može postaviti i izgraditi a la kisoci za sajmove i slično.

Sve čvrsto kao ovo traži dozvolu i bez ograničenja, nije prdviđeno na godinu dana i slično, jer kada je čvrsto i takva namjena ono jest ili nije.

Nema izuzetaka za policiju ni tajne službe.

Ovdje očigledno ne samo nema dozvole nego ničega zakonitog, samo dogovor, jer i ne može biti, nema zakonske osnove. Tj. da su htjeli zakonito onda trebaju izmjeniti GUP i to unijeti (stalno pa i sada mijenjaju pa su lako mogli), Grad dati pravno, projekt + dioba + ishoditi dozvole, procesti za javnu nabavu.

Obzirom da se 40 godina tako zakonito nije ralizirao ni jedan slučaj, sve ceste se grade na crno a planski ih nitko nije dalje razrađivao ni povukao crte od GUP-a iz 1971.g., pa malo tko i zna kako se to ukupno radi a i čemu kada su svi zadvoljni ovim pristupom i uigrani u njemu.

Bilo bi veoma neobično da su ovdje to realizirali zakonski. To bi zbilja i bez ironije bio šok, koji bi duboko šokirao sve strukture, arhitekture, infrastrukture i sve, više nego zajedno pad berlinskog zida + ratovi po ex SFRJ + uzbušenja oko vlasti i raznog, jer ni tako nešto zbilja puno dublje ušlo u tkivo i tajne napredovanja i vratilo sve u primitivna vremena kad se je smušeni dr Vladko Maček na glavnom trgu urbi et orbi obraćao svim socijalnim grupacijama a po Zagrebu prašile gradnje i red, kada je napravljen i ovaj kompleks zgrada a i manje više gdje su smješteni glavni centri ...

Iscpljujemo se po sitnim točkicama - ništa javnog 40 godina nije napravljeno minimalno cjelovito zadvoljavajuće, svuda je defekt bar u 4 od 10 osnovnih elenata - obilčno je ozbiljno nezakonito i sa nekim ozbiljnim grešakma ili cca takvo a ntegnuto, prosječno 2 x skuplje, nije uklopljeno u okolunu, nema dovoljno prometnih rješenja ni okolišnih, razno drugo.

Obzirom da to cjelovito gotovo nikoga nije briga niti do i čak iritira već na stupnju elementarne informacije o tome, da je to deemokratska volja i raspoloženje u stupnju non stop više od 90 %, čemu provoditi nasilje prekomjernim skretanjem pažnje na te svima sporedne stvari. Jer, koga je stavrno briga da li je nešto poptuno nezakonito ili ne, da li je 2 x ili 3 x skuplje, da li je puno defekata koje on ne vidi i ne zanimaju ga ..., pored toliko zanimljivijih i važnijih tema ?

Nadalje, koga briga za nešto stabala i šume kada nikoga nije briga za cca 10.000 iste i mnoge druge veće stavri, npr. mnoga nova ogromna naselja sa tisućama ljudi nemaju niti jedno dječje igrališta, klupu, stablo, čak ni pješačke staze ... a o vrtićima i bilo čemu da ne govorimo ... i tako desetljećima isto. Nema ni urbanizma ni bavljenja njime, ni zakona, ni stavrnog upravljanja, jako dugo, jer se nitko time ne bavi i većinu smeta, svi su navikli da je nered samo upravljanja na zajenički račun jako dobar, svaki pokušaj promjene ili kad netko radi cjelovito minimalno u redu izaziva jake šokove i tenzije, koje sudionici jedva izdrže i drugi put ...

Zato molim bez patetike i diskriminacije, bez obzira kako tko misli i namjerava, ne treba nam još i to nakon toliko desetljeća masovne zabave na otvorenoj sceni.

Tko je glasao

@ap: čemu provoditi nasilje

@ap:
čemu provoditi nasilje prekomjernim skretanjem pažnje na te svima sporedne stvari

Hoćeš reći da u ovakvom slučaju uopće ne treba reagirati? Zelena lista (i neki okolni stanovnici, koji su nas eto kintaktirali jer se već čuje okolo za nas da smo spremni reagirati i pomoći - jer će mediji ipak nekako reagirati na naše prioćenje više, nego na pritužbe par običnih građana) vrše nasilje time što reagiraju?

Vodimo gerilsku borbu, nanosimo barem male udarce tamo, gdje možemo nešto poremetiti u urednom funkcioniranju mašinerije koju spominješ. Nemamo snage za frontalni sukob, kao što nemaš ni ti, pa piskaraš po pollitici. Kao što su neki ilegalci 1941. uništavali telegrafske stubove, a drugi pisali parole po zidovima. :) Dakako, oni su imali jednu golemu prednost: discipliniranu organizaciju i odlučno vodstvo.

Zato molim bez patetike i diskriminacije

Kome je ova molba upućena?

Tko je glasao

@ap: čemu provoditi nasilje

@ap:
čemu provoditi nasilje prekomjernim skretanjem pažnje na te svima sporedne stvari
Hoćeš reći da u ovakvom slučaju uopće ne treba reagirati?

Ne, bolje je reagirati, ne dajte se smesti.

No, na žalost, trebaju razni još više raditi za otklanjanje veoma ozbiljnih deizinformacija, obmana i samoobmana, nesporazuma i sličnog, za napraviti nešto još više a za izmjeniti ohoho.

Jer se i bez posebne namjere desetljećima odvija neka zbilja prefarsična masovna praksa, koju prate priviđenja i nepotrebna zamaranja nepostojećim beskrajnim mističnim svjetovima (naročito da ovi misle ovo ili ono a oni najčešće ništa ne misle, samo po inerciji kokošare). Kokošarenja i gluposti harače (Gacko polje lijepo ti si, kad u tebi gladi ne ima, gladi ljute i nevolje ljute ...) te usput cijede bolje ljude i prakse.

Htio ne htio desetljećima moram rješavati i realizirati jako puno toga složenog i napornog. Obzirom da sam od sedamdesetih imao bolje učitelje, koji su nam usadili "nezgodni" nauk doličnijih škola i tradicije te da se ne damo smesti i ići ispod minimalnih razina, tako deformiran sam prisiljen djelovati na pojavu na dugo uhodani način, koji je teško objasniti.

Npr. ovdje i inače ovakvim malim trikovima pomaknutog govora malo informiram o razmjerima i karakteru toga, zračim neke točke i na uhodane načine malo "davim" i zagrijavma radi daljnje prakse. Samo po sebi je to bez veze, ali u tako raznovrsnom i kreativnom ozračju to djeluje različito (npr. u samom hramu moći to izaziva cijeli dijapazon doživljaja, od jedne do druge vrste drhtaja).

Većinu informacija ne mogu usvojiti niti prekaljeni profesionalci i aktivisti, šumovi u ušima i priviđenja se samo gomilaju a slabo filtriraju. Za ilustraciju, u istom mentalnom okružju veće nesporazume ne mogu i dalje izbjeći jednostavniji povjesni slučajevi kao ovaj (prof. Burić ovakvim izjavama samo navlači nesporazume, opterećenja i rizike, a i dalje treba djelovati kao da je snaga mladenačka i kao da to sve
ide kako poštovani publikum zamišlja, samo od sebe i tečno http://www.zarez.hr/210/kazaliste6.html ).

Zato molim bez patetike i diskriminacije
Kome je ova molba upućena?

To je dio istog refleksnog djelatnog izražavanja.

Jedna razina gradogradnje Zagreba je dulja nenamjerna strava (da citiram ili parafraziram pokojnog pjesnika zaumnog jezika Severa - tu hašiš se ne puši, tu krv se puši.). Druga razina i tradicija je ne podlijegati tome te na neki veseo, duhovit i pozitivan način djelovati i u takvoj zbilja

S jedne strane takvu zbilju prati spomenuta prekomjerna patetika svega i svačega te deficit zanimanja za to, zbiljskog čovjeka te duhovitije i veselije strane u tome. Uz ostalo to je blisko i svim političkim, profesionalnim, aktivističkim, medijskim i drugim varijacijama na temu. Puno su sposobniji baviti se lošijim stranama i sitnim točkama i apstrakcijama nego širom i raznovrsnijom ljudskom epikom i lirikom. Kad bi i u tome fokusiranju na izvore zla samo malo koristili tehniku viđenja iz pozicije "krvnika", a la Danilo Kiš: "Grobnica za Borisa Davidoviča", bilo bi puno plodnije. A kada bi nekim slučajem proširili na druge tehnike i pristup "Zagreb je naš" (vidjeti dolje link - slabije je naglašeno ali se ipak da naći, ili ući u sve djelove grada i učiniti ih začudnijim ili pojačati bunt i nezadovoljstvo), to bi već bila posve druga pjesma, ona koju sada opet očekujemo.

Taj debalans nenamjerno proizvodi veliku diskriminaciju pojava, ljudi i prakse. Npr. od središnjih gradskih točki prekomjerno fokusiranje na Horvatinčićevu gradnju i Cvjetni trg, kao i prije oko Cvjetnog, i bez namjere a djelom i usmjereno destruira pažnju na još goru gradnju u Cesarčevoj od strane najgore i najveće nezakonite uzurpatorske sprege (IGH - ZABA - Konstrukor inženjring), na dugo keiranje za veliki trošak velikih promašaj u kompleksu Kvaternikov trg itd. A to je samo u centru.

Puno važnije i masovnije pojave ne dolaze u fokus zanimanja, čak ni one jako opasne (npr. po projektu IGH i raznih "stručnjaka", kao slučaj Kupska također drugi a "puno bolji" projekt za "samo 3x više novaca" od početnog projekta, sanirani Jakuševec truje glavno i praktički jedino preostalo nalazište pitke vode i klizi ka havariji).

Usputni izraz "Zato molim bez patetike i diskriminacije" tako usput služi autoru (meni) za podsjećanje da sam ne upada u takvu patetiku i diskrimanaciju, malo peca naviknute pažnje čitatelja na objašnjavanje u području masovne prakse koja je naoko jasna a uopće nije ni vodećim likovima te, zadnje ali možda najvažnije, usmjerava kao i ono "ne dajte se smesti", na kreativno mišljenje i djelovanje.

Vi kao politički akteri vozite svoje a ja i neki drugi moramo od druge materije i na drugi način praviti neke druge proizvode za tržište. I onako se sve slaže u širi show (must go on), neprecizne (neJOT) komunikacije i šumovi se i onako ne mogu izbjeći a i zašto bi, pogotovu sada kada nam je kao dar s neba došla kriza financijskih derivata i kada je konačno opet krenulo kreativno, pametno i zanimljivo svjetsko doba, koje otvara šire mogućnosti za sve ljude i njihovo sudjelovanje.

Već je možda 5 poslije 12 za zagrijavanje širih snaga oko svih područja i poslova i voljenog grada i drage nam domovine, pogotovu jer je tu uvijek puno puno posla oko svega i svačega, a sada još i više. Osim što sam šljakerski deformiran, još više sam predradničko-organizacijski deformiran, od same duge nužde da u otvorenoj i živoj konkurenciji stalno moramo biti puno efikasniji, brži i ispred jakih avangardnih divizija, svih partija i njihovih deset ešalona.

Tako smo sada u ovo blagotvorno doba odlučujućih takmičenja konačno šire prisiljeni na tu dvostruku neravnopravnost. Iako se naše snage naglo brojčano šire, snage režima će stalno biti brojčano i naoružanjem tisuće puta jače, jer po karakteru stvari sam Ljuština i poneki humani urbanist drže u džepu skoro sve "naše" snage i sve "stručnjake", tako da snaga opet kao da nema. Međutim, s druge strane "mi" smo daleko nadmoćniji a režim daleko inferniorniji i potpuno nemoćan u bilo čemu minimalistički zahtjevnom. Obzirom da točnih linija sukoba i razdvajanja snaga nema te da će se složene "predstave" i dvoboji odvijati na širem području, ovaj put o svemu odlučuju glave a ne dugi prstići, kasa, pečati, pendreci, priopćenja ...

Da nije svjetske krize financijskih derivata i povjerenja, nikakva razmatranja ne bi imala smisla - ja ne bih objavio ni retka javnog priopćavanja, kao što nisam 25 godina, iako se bavim prejavnim poslovima i morao sam uspješno osobno obaviti nekoliko kamiona razne pisane materije u komunikaciji i rješavanju sa "režimom", kao neka megakorporacija na zapadu. U fokusu bi bila uža estetska i pitanja osobnosti, tko od istaknutih odličnika bolje izgleda i zateže lice, čiji PR i spin bolje radi i slično.

Tko je glasao

Prenamjene površina zelenih

Prenamjene površina zelenih namjena su zadnjih desetljeća najelegantniji oblici zarade. Većina toga je išla na tipskom formularu s jednom nepravilnom prosto-proširenom rečenicom gdje je ključno "mišljenja smo da MOŽE", rukom se dopiše broj čestice, te pečatom i potpisom (u Zagrebu najviše mr.sc. Slavka Dakića, vodećeg humanog urbanista).

Urbanist koji sam ili u usmenom dogovoru sa samom vlašću to isporuči, u uredima naručitelja ili birtiji ili bilo gdje, samo dogovoreni znak pažnje od tvrdo kuhanih jaja (u zagrebu vodeći humani urbanisti Ratko Miličević, Niko Gamulin, Boro Doklestić ...), su odavno svete krave, ujedno borci za humani urbanizam te predragocijeni poveznici svega.

Investicija je uvijek turbo isplativa, jer je po prirodi stvari uvijek na najgorućijem mijestu.

Od kada se je to u zadnje doba pretvorilo u zamorne izmjene GUP-a, od trenutka kada je prvi put Miljenko Mesić počeo oklijevati a gradonačelnica Vlasta Pavić i njegova stranačka predsjednica Vesna Pusić te tajnik i poglavar Ferenčak su mu složili slučaj ispiranja mozga i štake, sve se to razvija još gore, isto samo sa puno mučenja i neugodnih scena a još više toga devastirano.

Trebalo bi opet nekako globalno rješiti stvar, na jedan od poznatih i prakticiranih načina:

1. vratiti višedesetljetni institut mišljenja od strane uglednih humanih urbanista, koji za samo cca 20.000 EUR-a po slučaju prosječno znaju smiriti sve strane i napredak ide harmonično, kako je i bilo više desetljeća;

2. preduhitriti, sve zelene površine unutar granica grada pretvoriti GUP-om u građevinske, ako nema boljih ideja onda na svakoj neboder neograničene visine, te dodatno raširiti građevinsko područje a naročito u park prirode Medvednica. Već samom takvom izmjenom bi prepolovili nedoljive žudnje i konačne prenamjene a za cca 95 % reducirali razne nužnosti nužnosti koje iz toga proizilaze;

3. donijeti porez i kazne po najnižim evropskim tarifama za sve nezakonite i neprimjerene takve slučajeve, sa rastućom stopom, što se kasnije javiš za legalizaciju to je tarifa sve veća. To bi moglo odnijeti kakvih skromnih 10-20 mlrd kuna u proračun Grada Zagreba i za cca 90 % izmjeniti strukturu elite. Sve po brdima i središtima su manje ili veće nezakonite uzurpacije, a tu je cca 95 % elite;

4. diskriminirati dugu i duboku diskriminaciju. Većina toga se radi bespravno i onda za nagradu kasnije dobije značajne popuste u ozakonjenju, tzv. legalizaciji. Ispravljanje toga je moguće tako da se onima koji su radili i plaćali zakonito vrati ono što su platili i potrošili više od toga, cca 2/3 toga, možda i nadoknadi izgubljenu dobit i štete. zatim da se njima i svima dopusti to isto kao ostalima, ujedno da im se daju besplatne vile i stanovi i ateljei itd.;

5. dignuti ruke ali uvesti velika pojednostavnjenja za dalje, jer je sve to u skladu sa osnovnim pristupima većine. Onda ciljane mjere postići na razne stimulativne načine, prvo programom Grada Zagreba o povećanju i boljem uređenju zelenih površina a zatim skupom stimulacija privatnim investitorima, projektantima i svim sudionicima koji konkretnim rješenjima doprinesu. To je i onako već stvarna evropska praka, koja se širi i jača, a i naša obveza, jer smo sve to već preuzeli.

Ili najvjerojatnije "sve ili ništa" kao najbolja opcija, jer je sve to dio ipak jedne jedinstvene demokratske industrije, pa se rješavanje i manjih remonta ili izmjena i poravaka loših djelova mora raditi vodeći brigu o cjelini. Pa je zapravo pravo rješenje ili se počinjemo baviti cjelinom nakon što je 40 godina sustavno zapuštena i devastirana ili ne. Čačkanje po djelovima tako dotrajalih postrojenja može izazvati veće havarije nego koristi.

Npr. iako renomirani profesionalni stručnjak, ja za sada uspješno branim od beskrajnih napada jedan veliki šareni neizgrađeni zeleni prostorni kompleks, veliku oazu okruženu napadima i uspjesima gradnji, skupom začudnih trikova i više magijski nego racionalno. Npr. da im u raznim delikatnim trenicima nisam dao podršku "samo naprijed" te ih više puta iznenadio uspješnijim rješenjima u njihovu korist i time ih nijansicu zaljuljao, do sada bi oni to već 20 x napunili svakakvom kramom od gradnji. Ovako ih samo moja blizina i dah nekih drugih začudnih pojava magijski drži tako blizu a tako daleko, godine protiču, povremeno stalno počinju i slamaju se invazije i napadi, samo na te manevre je otišlo jako puno novaca i drama i sve veće frustracije, jer su se već ugnjezdile i razne ptice i psi i djeca i starci i šta sve ne. A sada očekujem veće šatore i zajedničke kuhinje, neko vrijeme će biti jeftinije i zanimljivije organizirati to zajedno, za par četvrti i sve nemoćne. Poslije ćemo to urediti u višenamjenski park. Nešto ću i zaraditi a time ćemo ujedno razne uhvatiti za jajca, za svoj narod ili protiv.

Dakle, bilo kako samo da nije patetika. Ako je sve zeleno palo i onda se može, pjevati pjesme Walta Whitmen-a, Lou Reed-a i slično.

P.S. Dolaze bolja vremena. Zagreb ima cca 50 % razmjerno više raznih prostora, stambenih i poslovnih, nego evropski gradovi, a Hrvatska još više vikendica, rezidencija, feuda i sličnog. Sinteza toga sa novim izazovima čini čuda. Krenula su impresivna pregrupiranja, ne ljudi jer oni o tome manje misle i odlučuju, nego te raznovrsne materije (građevine, novac, krama po njima, priroda ...). Materija vrši puno brže i veće manevre nego ljudi, koji obmanuti i samoobmanuti trče za materijom. Vrlo je lako moguće da se stabla i klupe vrlo brzo pojave i na Markovom i na Trgu bana Josipa Jelačića a na Kvaternikovom će vrlo brzo. Beskrajna mafija će početi seliti u duboke šume a udarni urbanisti će se sklanjati s njima i kao dvorišni kućni ljubimci će im uređivati vrtove i štagljeve za smještaj dragocijenih oruđa i oružja. Kako neće biti dovoljno zainteresiranih za vjećnike i zastupnike, oni će se regrutirati među bicklistima, kojima će to dobro doći za malo rekreacije. Gale će naravno vršiti neku vrhovnu kontrolu a Delgado će brinuti o semaforima. Ja ću za neku sitnu lovu vršiti povremene saobraćajne usluge i pripomoći, kvaziturističke.

Tko je glasao

Mada nema veze sa Savskom,

Mada nema veze sa Savskom, evo jednog od primjera prenamjene zelenih površina u Zagrebu.
Prije cca desetak godina Podsljemenska zona imala je popriličan broj zelenih površina, dakle površina gdje nije dozvoljena gradnja. I naravno da su te zelene površine desetljećima ostajale takve - zelene, a nitko ih nije prodavao jer... nije bilo interesa.
I onda se desilo "čudo"! Preko noći je porasao interes za kupnju zelenih površina. Pojavili su se neki čudni ljudi i za sitne pare pokupovali niz zelenih površina. Zašto za sitne? Zato jer je i dalje na tim česticama bila zabranjena gradnja pa su ih vlasnici prodavali za siću jer tako i tako nisu s tim ništa mogli.
I onda se desilo novo "čudo"! Svega nekoliko mjeseci NAKON kupnje tih zelenih površina, upravo se na tim istim parcelama dozvolila gradnja.
(malkoc off topic, ali mi je sada lakše pri duši)

Tko je glasao

Nije off-topic, jer je

Nije off-topic, jer je trenutna situacija sa livadom kraj MUP-a samo primjer, kako i rekoh u komentaru. O Podsljemenskoj zoni, dodajmo i to da je galama o "Sjevernoj tangetni" služila dizanju cijene zemljišta, a Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i hgrađevinarstva je uslužno uskočilo dvaput smanjujući granice Parka prirode Medvednica.

Onaj slučaj s bespravnom gradnjom novog odvojka preko Z-1 površine čime se devastira park na Gupćevoj zvijezdi prije nekoliko mjeseci, povezan je također s time, jer je zbog intenzivne, neplanske gradnje znatno povećan promet Mirogojskom.

Zoran Oštrić

  • ekologist, okolišni aktivist i aktivni demokrat
  • glavni tajnik stranke Zelena lista,
    pridružene članice Europske zelene stranke
Tko je glasao

da te pitam, da li vi u

da te pitam,

da li vi u ovakvim situacijama koristite zakon o pravu na pristup informacijama i da li tražite objašnjenja, dozvole i sličnu dokumentaciju?

primjerice, bili smo nedavno pričali o onom odvojku na gupčevoj zvijezdi pa me zanima da li se rasvjetlilo na temelju čega je došlo do te gradnje i tko je u tome sudjelovao?

da li vi pripremite dokumentaciju pa šaljete kaznene prijave ili tako nešto?

(ovo nije kritika ili zakucavanje nego moja iskrena pitanja)

Tko je glasao

@mrak: da li vi u ovakvim

@mrak:
da li vi u ovakvim situacijama koristite zakon o pravu na pristup informacijama i da li tražite objašnjenja, dozvole i sličnu dokumentaciju?

Naravno. U ovom konkretnom slučaju, naš član koji se time bavi već treći dan telefonira na sve strane i hoda okolo. Dosadašnji rezultat možete vidjeti (Građevinska inspekcija: "imaju papire" - "Kako mogu imati papire, kad je to Z1 u svima pristupačnom GUP-u?" - "Pitajte Grad Zagreb" - Ha!) Imamo i jednog pravnika koji se bavi i zemljištima, koji pomaže kad stigne (ovih dana je zauzet).

Nedavno smo imali jedno priopćenje o problemima dolaženja do podataka, odnosno naši vijećnici u četvrti gdje mislim i ti stanuješ? (Gornji grad - Medveščak), gdje ih imamo troje od 15. Iako su ovom slučaju (točka 3) dobili i podršku Vijeća (tj. SDP-ove većine) da se u ime Vijeća pošalju neka pitanja, Iz Gradskog ureda za zaštitu spomenika kulture i prirode odgovorili su da nisu obavezni podatke dati tako nekakvim bezveznim vijećnicima četvrti.

primjerice, bili smo nedavno pričali o onom odvojku na gupčevoj zvijezdi pa me zanima da li se rasvjetlilo na temelju čega je došlo do te gradnje i tko je u tome sudjelovao?

Sve je jasno, i sve se zataškalo. Visili su naravno naši ljudi kod inspektora u Ministarstvu kojem je na čelu bivša gradonačelnica Zagreba... Nikom ništa, gle čuda. Hobotnica je moćna, krakovi umješno isprepleteni, nemaš odakle krenuti - zato treba udariti u glavu.

da li vi pripremite dokumentaciju pa šaljete kaznene prijave ili tako nešto?

Kaznene prijave - ne. Ne znam da li bismo načelno to uopće kao politička stranka i mogli. (Ja se osobno tim konkretnim stvarima manje bavim.) Znam da smo obavještavali i državnog odvjetnika u nekim stvarima. Tjerati složene sudske procese svakako mi ne bismo mogli - naš godišnji budžet ne bi dostajao.

Zoran Oštrić,
glavni tajnik stranke Zelena lista,
pridružene članice Europske zelene stranke

Tko je glasao

Tjerati složene sudske

Tjerati složene sudske procese svakako mi ne bismo mogli - naš godišnji budžet ne bi dostajao.

U normalnim civiliziranim zemljama takve teške i skupe sudske postupke preuzimaju pravne klinike specijalizirane za određena područja. Jednu takvu pokrenuo je Centar za okoliš i ljudska prava iz Cordobe i o njoj možete više pročitati ovdje. Pravne klinike obično postoje kao oblik praktične nastave na fakultetima. Ovo je slučaj gdje ju osnovala nevladina organizacija.

S naših pravnih fakulteta izlaze pravnici/e koji/e uopće ne znaju prepoznati goruće društvene probleme, a kamoli ih povezati s primjenom zakona. Zbog toga i imamo suce koji presuđuju protiv devastatora okoliša samo ako im se predoče leševi, a ponekad ni onda (čast iznimkama). Kao što nam je privreda vjerni odraz zaostale ekonomske znanosti, tako nam je i primjena prava u zaštiti javnog dobra odraz bijede pravne znanosti.

nemesis

nemesis

Tko je glasao

Svako mjesto u Hrvatskoj ima

Svako mjesto u Hrvatskoj ima problema s javnim površinama. Ja bi stavio zakon da na određenoj površini i za neki broj stanovnika mora biti toliko zelene površine od čega x% mora biti park, y% mora biti igralište, z% mora biti sportski park. Pa se van tih gabarita neće moći ići ma kakav plan gradnje donjele interesne strane.

Tko je glasao

@patlidjan: Ja bi stavio

@patlidjan:
Ja bi stavio zakon da na određenoj površini i za neki broj stanovnika mora biti toliko zelene površine od čega x% mora biti park, y% mora biti igralište, z% mora biti sportski park.

To su normalni kriteriji urbanističke struke, plus propisivanje koeficijenta izgrađenosti itd., koji teoretski moraju biti poštovani pri izradi urbanističkih planova. Naše je AP maher za to. Bili su dobro poznati u 19. stoljeću, što se vidi u gradovima tada planski građenim u Hrvatskoj (Zagreb, Osijek, Varaždin, Čakovec idr.), sa parkovima i drvoredima. Danas je marginalizacija urbanističke struke (u korist arhitektonske koja se generalno podređuje "zlatnom pravilu" - tj.: "tko ima zlato, određuje pravila") dosegla vrhunac - devastacija struke preduvjet je devastacije prostora i urbaniteta u cjelini. Tako se stalno mijenjaju generalni urbanistički plan i detaljni planovi uređenja, kojima se povećava dozvoljeni koeficijent izgrađenosti, prenamjenjuju zelene površine u "zone mješovite namjene" itsl.. Evo upravo je u Zagrebu bila tzv. "javna rasprava" o nizu promjena GUP-a, teško je već izbrojati koliko je puta mjenjan u dvije godine (čini mi se da je ovo sedmi put - a uz to idu "usklađivanja" na sjednicama poglavarstva). Isto je u Osijeku i Splitu, i u nekim manjim gradovima; mislim da Varaždin i Čakovec vode više računa da se javni interes očuva. A onda još gradska uprava mirno dozvoljava i sama provodi devastacije zona koje su još uvijek označene kao Z-1 u važećem planu (konkretno, predložena je promjena za ovaj park od Z-1 na M-nešto, ali gradska Skupština trebala bi to tek izglasati negdje sredinom prosinca). Ne treba se držati zakona kao pijan plota. :((

Zoran Oštrić,
glavni tajnik stranke Zelena lista,
pridružene članice Europske zelene stranke

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci