Tagovi

Desupstancijalizacija ljudskosti i usađivanje neznanja

Pogledajmo neke naslove iz novina i analizirajmo njihovu svrhu/e. Svrha naslova bi trebala biti objasniti sažeto sadržaj teksta. No to odavno nije slučaj jer se nastoji "pojačavanjem naslova" potaknuti na čitanje, a čini se da i novinari više nemaju znanja da sadržaj objašnjava naslov.
Naslovi teže pobuditi osjećaj kod potencijalnog čitatelja. I prenijeti mu znanje ili neznanje.

Što ako naslovi pretežito loše utječu na emocije i mišljenje čitatelja, desupstancijaliziraju njihovu ljudskost i usađuju u njih neznanje?

I - Iskustvo govori da ćemo birati vlast kakvu zaslužujemo
To je naslov iz Večernjeg lista, 18. lipnja 2016, Branimira Bradarića.
Trima riječima treba posvetiti pažnju: "birati", "mi" te "zaslužujemo".
Na stranu stavimo da sadržaj teksta nije sukladan naslovu jer se na argumentira zašto smo "mi" zaslužili takovu "vlast".

Argumenti protiv naslova;
1. Neodgovorne, nesposobne i korumpirane vlasti su stvorile "sustav izbornih zakona" koji je loš i koji ne omogućava selekciju najboljih.
One su stvorile su "sustav upravljanja državom" koji je loš jer loše objašnjava zadaće, ovlasti i sankcije državnih dužnosnika, službenika, namještenika i cijelih institucija.
Dakle "biranje od ponuđenog, suženog, a određenog prema lošim kriterijima" je toliko lošije od "biranja svih opcija na raspolaganju određenih prema ispravnim kriterijima da uopće nije riječ o biranju.
Stvaran sadržaj je formalno pravno "glasovati", a stvarno opredjeljivati se za loše ponuđeno.

2. "Mi" je pokušaj maskiranja zamke. Jesu li unutra stradalnici, bolesni, beskućnici,.....? Kako su oni "zaslužili" loše vlasti?
Dio građana nije izlazio na izbore, dio je izlazio zbog osjećaja, dio zbog......
Od građana - naroda biraju se samo dvije do nekoliko interesnih struktura koje djeluju kroz političke stranke.

3. "Zaslužujemo", građani-narod da zaslužuje takove vlasti. Sumnjam. Takav zaključak se ne može formirati niti na temelju kršćaskih ni etičkih načela, a niti na temelju prava – riječ bi bilo o kolektivnoj krivnji.

?Koja je svrha onda tog naslova? Ili koja je greška urednika: Površnost urednika? Nemišljenje ili loš pokušaj mišljenja? Podjela i prebacivanje odgovornosti s loše vlasti na građane?
Utjecati da se poveća neznanje građana zbog povećanja pasivizacije građana?

II – U Hrvatskoj bi trebala pobijediti stranka koja neće obećavati med i mlijeko nego – rezove
.Naslov, ovdje druge glave, je istaknut tekst u članku Španjolski izborni poučak za Hrvatsku, Večernji list. 28. lipnja 2016. Silvija Tomaševića.

Ako uzmemo u obzir da se od početka devedesetih "režu" od mirovina, socijalnih prava, prava radnika, broja zaposlenih, broja stanovnika, imovine građana i poduzetnika povećanjem poreza, imovina države onda možemo tekst iz novina razumijeti kao zalaganje za nastavak daljnjeg siromašenja države i građana. Vrlo čudan stav?

Ako uzmemo u obzir jedino ispravan način upravljanja državom istaknuti tekst jiz Večernjeg je trebao glasiti " Treba pobijediti stranka koja će povećati životni i javni standard građana."

Prema novinaru ispada da je sve učinjeno te da preostaje samo još "rezanje". I sam izbor riječi "rezanje" koja je sleng ukazuje na nerazumijevanje.
Loše upravljanje središnjom državnom upravom utječe na loš rad i ogromne nepotrebne troškove javnog sektora i stoga samo drugačijim upravljanjem državom i drugačijom organizacijom javnog sektora mogu se ostvariti znatna poboljšanja javnog i životnog standarda.

III – Država i vlast ruše same sebe, a narod tretiraju kao budale koje mogu vući za nos
To je naslov iz Večernjeg lista od 18.6.2016, Mirka Galića. Čini se da za drugi dio naslova g. Galić ima pravo.
Naslov bi trebao biti Loše stranke ruše sebe s vlasti i destruiraju dezintegriranu državu.
Kvalitetne institucije javnog sektora ne bi dopustile nastajanje ovakove vlasti jer se ona ne bi mogla realizirati u boljoj pravnoj infrastrukturi. Slijedi da vlasti ovoliko niskog stupnja kvalitete mogu postojati samo u državama koje su to po nazivu, ali ne i sadržaju.

Komentari

doajenima žurnalizma tako malo fali do istinitog izvještavanja

I - Iskustvo govori da ćemo mi novinari birati vlast kakvu zaslužujemo
II – U Hrvatskoj bi trebala pobijediti stranka koja neće nama novinarima obećavati med i mlijeko nego – rezove
III – Država, i vlast koju smo mi novinari izabrali ruše same sebe, a narod tretiraju kao budale koje mogu vući za nos

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci