Tagovi

DESET NAOPAKIH LOGIKA o Izraelu i Gazi koje se uporno ponavljaju

Kompromisi između Palestinaca i Izraela nužni su, ali se do njih ne dolazi širenjem naopakih logika i huškanjem protiv Izraelaca i Židova. Izraelski narod nema odstupnice - ne smije izgubiti nijedan rat, inače mu preostaje preseliti se na dno Sredozemnog mora ili se vratiti u zemlje iz kojih su mu došli preci! Nije moje da ulazim u polemiku sa "Falkušom", ali njen dnevnik u kojem nema spomena opasnosti od DŽIHADA ponukao me da "nalijepim" analizu koja je objavljena u Jutarnjem listu, 24. kolovoza 2014. koja je, koliko pratim dnevne listove u Hrvatskoj, jedna od rijetkih (uz tekst dr. Borisa Havela, objavljen dan ranije, 23. kolovoza u Večernjem listu) koja daje i drugu stranu priče. Ovaj tekst koji imate prilike i ovdje čitati napisan je i objavljen, dakle, po principu AUDIATUR ET ALTERA PARS! Izričito molim da se suzdržite od komentara AD HOMINEM!
-----------------------
Već najmanje mjesec i pol svjetski mediji i javnost s nelagodom prate događaje u jednoj od neuralgičnih točaka uzavrele međunarodne zajednice, gdje je jedna loša vijest slijedila, i još slijedi, drugu. Dok pokušavamo analizirati događanja u Izraelu, Gazi i u široj regiji Bliskog i Srednjeg istoka, spopada me strah kada shvatim da samo 400 kilometara zračne linije od grada u kojem trenutno živim bosanski vođa vehabija širi propagandu Hamasa i drugih džihadista. I nakon zabrinjavajućih slika i izvještaja, nakon niza manipulacija u vezi sa Židovima i delegitimiranja države Izrael, kako ako ne žustro, kada ako ne sada precizno opisati zlo kao zlo, kada ako ne sada upozoriti na naopake logike koje su preplavile medije u nas i u svijetu?

1. Prva naopaka logika jest da je Izrael agresor, i da je agresor od osnutka države. Rat 1948. naziva se Ratom za nezavisnost jer je samo koji dan poslije proglašenja države Izrael, nastale kao ostvarenje cionističkog pokreta i odlukom Ujedinjenih naroda, počela bjesomučna ofenziva SVIH arapskih zemalja u okruženju na novostvorenu državu. Bio je to prvi rat u kojem je tada slabo naoružani Izrael pobijedio - s jakom motivacijom vojnika, od kojih su mnogi bili i preživjeli holokaust.
Nakon toga arapske države su s istim ciljem - uništenje Izraela - vodile još četiri rata (1956. Sueska kriza, 1967. Šestodnevni rat, 1973. Jomkipurski rat, i 1982. Libanonski rat, plus intifada, plus Gaza, krize…).
2. Dok Izrael priznaje sve arapske zemlje, i dok je dijelu teritorija (Zapadna obala i pojas Gaze) priznao autonomiju, još i danas neke arapske zemlje ne priznaju Izrael, a Hamas i Hezbollah imaju u programskim dokumentima kao jedan od ciljeva uništenje države Izrael, članice UN-a. PLO i druge organizacije desetljećima su se služile terorom u borbi protiv Izraela u raznim dijelovima svijeta smrtno ugrožavajući civile (smrt 11 izraelskih sportaša na Olimpijadi u Münchenu, otmice aviona, otmice brodova, napadi na sinagoge, sjedišta židovskih općina i židovske kulturne centre, napadi na izraelske ambasade, samoubilački napadi u Izraelu, uključujući autobus sa školskom djecom).
3. Da li Palestinci uistinu žive u najvećem logoru na svijetu - Gazi i Zapadnoj obali? Neki znanci kažu mi da su zapravo očekivali izvještaje iz pojasa Gaze s barakama i okruženog bodljikavom žicom, poput Auschwitza, Dachaua, Buchenwalda… Očekivali su do zuba naoružane vojnike, okupatore i sve znake okupacije od IDF-a (Israel Defense Force), no shvatilo se da u pojasu Gaze nema jednog jedinog izraelskog vojnika jer se IDF povukao odande još 2005.
4. Netočno je da Izrael namjerno cilja civile, posebno djecu u Gazi, kao što je obmana da Izrael započinje vojne akcije na svom teritoriju kako bi naštetio svim Palestincima. Zbog stalnog raketiranja Izraela, s kraćim ili dužim razdobljima mira, Izrael živi desetljećima u psihozi “ni rata ni mira”, što negativno utječe na milijune Izraelaca, uključujući i lojalne Palestince koji se ne mogu posvetiti normalnom, svakodnevnom radu i životu. Svaki rat i svaka vojna intervencija koštaju Izrael ne samo ljudskih života nego iziskuju ogromne materijalne troškove. Zemlja koja nema bogata nalazišta nafte troši velika financijska sredstva na naoružanje, što se sve odražava na životni standard Izraelaca.
5. U medijima u svijetu često se manipulira kritičkim mišljenjima Izraelaca i istaknutih Židova te židovskih organizacija. Radi se o pojedincima i grupama koji iskazuju kritičnost prema potezima izraelske Vlade, a takvih osoba i pojedinaca ne manjka ni u samom Izraelu. Dok se u arapskim, muslimanskim, zemljama provodi teror i guši se zamalo svaka kritička misao i oporba, kamenuju žene, diskriminiraju kao posjednice vozačkih dozvola, progone pripadnici LGBT zajednice, Izrael ima snažnu oporbu i izgrađen civilni sektor te jedan od najstabilnijih parlamentarnih sustava na svijetu. Jedna od najvećih neistina u propagandnom ratu koji se neprekidno vodi jest da se Izrael označava zemljom apartheida.
6. Bit izraelsko-palestinskog sukoba nije nespremnost Izraela na ustupke, nego palestinski, i uopće muslimanski, antisemitizam, uključujući negiranje Izraela i Holokausta. Ne radi se o stvaranju palestinske države, koju su Izraelci spremni priznati, nego o uništenju židovske. U osnivačkoj povelji Hamasa, jednog od političkih predstavnika Palestinaca, jasno stoji da mir s Izraelom nije moguć i treba ga uništiti. Kako onda zamisliti i voditi mirovne pregovore, a Izrael ih u Kairu, uz povremene prekide, ipak vodi. Negiranje holokausta već je “normalna” stvar i demoniziraju se Židovi na način koji bi bio nezamisliv u bilo kojoj civiliziranoj zemlji. Na tom fonu slušamo arapsku djecu kako Židove nazivaju svinjama, a stariji im govore kako je najbolje što u životu mogu postići da poginu slavnom i mučeničkom smrću ubijajući Židove.
7. Ne odgovara istini da Izrael ima snažne lobističke grupacije u cijelom svijetu i da je inkorporiran u sva važnija događanja, na štetu tzv. malog čovjeka i malih država. Židove često povezuju s masonima, iluminatima, glavni su akteri teorija zavjere. Prenaglašava se utjecaj američkih Židova, i Židova općenito, na svjetsku politiku i međunarodnu zajednicu. U tri-četiri moćne i najmnogoljudnije države na svijetu - Kini, Indiji, Japanu, nakon egzodusa Židova iz SSSR-a sada i u Rusiji - broj Židova je zanemariv, kao i politički utjecaj. U propagandnom ratu uzima se za primjer petnaestak bogatijih Židova, dok, zapravo, ukupna židovska populacija u svijetu od samo 13,5 milijuna ljudi, uključujući i one u Izraelu, živi relativno skromno.
8. Mit je da je Hamasova vojska u pojasu Gaze mala i slaba i da se bori kao David protiv Golijata. Vojska odnosno vojno krilo terorističke organizacije Hamas dobro je uvježbano i posjeduje, pokazuje se, skladišta oružja koje je na razne ilegalne načine dospjelo u pojas Gaze. Hamasovi vojnici golemom su većinom fanatični, religijski indoktrinirani fantazmagoričnim obećanjima islamskih starješina i vođa Hamasa, koji su u velikom broju izvan pojasa Gaze. Posebna nepovoljna okolnost za IDF jest to što Hamasovi opasni militanti ne poznaju uobičajene konvencije ratovanja, nego se služe metodama koje spadaju u posve nelegitimne. Radi se o korištenju civilnog stanovništva, pa i djece, u stvaranju živog štita koji se raspoređuje na terase, krovove zgrada, u bolnice, džamije, na sva ona mjesta gdje se očekuju izraelski vojni udari.
9. Zamalo svaki vojni napad Izraela praćen je “majstorskom” verbalnom logistikom, i neobična je mašta Hamasovih propagandista kojom se služe da bi difamirali IDF; posebno su usmjereni na TV, internetske portale te Facebook. Snimke i fotografije često vrlo uznemirujućeg sadržaja, snimljene u Siriji i drugdje, trebaju IDF prikazati što sličnijim Hitlerovoj vojsci. Naravno, prešućivalo se da Hamas koristi odore izraelskih vojnika, pa čak koristi za vojne akcije prostore i vozila Hitne pomoći te prostore i vozila s oznakama UN-a.
10. Kompromisi Palestinaca i Izraelaca su nužni, ali do njih se ne dolazi širenjem naopakih logika i huškanjem protiv Izraela, Izraelaca i Židova. Izraelski narod nema odstupnice - ne smije izgubiti ni jedan rat, inače njegovim pripadnicima preostaje preseliti se na dno Sredozemnog mora ili se vratiti u zemlje iz kojih su doselili oni ili njihovi preci.
Padom Izraela pale bi i osnovne tekovine judeo-kršćanske civilizacije, no uvjeren sam da se taj pad neće dogoditi te da će svijet shvatiti tko je korektan čuvar svetih mjesta, jamac tekovina modernog prava, demokracije i tekovina kulture i civilizacije, jučer, sada i ubuduće.

Komentari

105 ex dužnosnika traže od jastreba mir s palestincima

"Mi, potpisnici, komandosi rezervisti IDF-a, umirovljeni policijski dužnosnici, koji su se borili u izraelskim vojnim kampanjama, iz prve ruke znamo za tešku i bolnu cijenu nanijetu ovim ratovima... Ovdje smo ponovno, šaljemo sada svoju djecu na bojišnicu, gledamo ih dok oblače uniforme i odlaze boriti se u operaciji Protective Edge", navodi se u pismu.
Podsjetimo se, operacija "Protective Edge" bila je ovogodišnja izraelska agresija na Pojas Gaze koja je trajala ukupno 50 dana.

http://www.advance.hr/vijesti/najveci-unutarnji-otpor-do-sada-105-izrael...

Tko je glasao

Povijest odnosa

Abdul Hamid II. osmanski sultan.
Sultanom postaje 31. kolovoza 1876. godine poslije smjene mentalno nesposobnog brata Murata V., a naslijedio je financijski bankrotiranu državu kojoj prijeti pobuna u Bosni i Hercegovini potpomognuta od Srbije, Crne Gore i Rusije. Rat koji počinje sljedeću godinu je totalna katastrofa. Mirovnim sporazumom koji je dogovoren na Berlinskom kongresu, Rumunjska postaje u stvarnosti nezavisna. Srbija dobiva Niš i potvrdu nezavisnosti, a slično prolazi i Crna Gora. Bosna i Hercegovina postaje osmanski teritorij pod okupacijom Austrije. Za poslove posredovanja pri sklapanju ovog sporazuma Velika Britanija zahtjeva i dobiva Cipar. Sudbinu sličnu Bosni uskoro dobiva i Egipat koji je također još uvijek formalno teritorij Turske, ali od 1882. godine pod Britanskom okupacijom.
1885. godine kada Bugarska i formalno proglašava nezavisnost. Turska u nemogućnosti reagiranja ništa ne poduzima dok Srbija objavljuje rat novonastaloj državnoj tvorevini. Posljedica tog rata je totalni srpski poraz. Samo strah od nastanka slavenskog carstva spašava Srbiju kada Austrija uputi ultimatum Bugarskoj. Nemogućnost proširenja na zapad rezultira Bugarskim širenjem na jug 1899. godine kada joj se priključuje istočna Rumelija. Dvije godine ranije Grčka uz podršku zapadnih sila vrši aneksiju turske Krete.
Ti stalni gubici teritorija koju su podržavale Rusija, Velika Britanija i Francuska rezultira odlukom Abdul Hamida II. da veže sudbinu svoje države s Njemačkom, a takvu politiku neće napuštati sve do kraja Osmanskog carstva.
Gledajući razdoblje XIX. stoljeća odluka ovog sultana da odbije oprost polovice državnog duga u zamjenu za dopuštenje Židovima da se nasele u Palestini zvuči nevažno, ali gledajući tu odluku sto godina kasnije svima je jasna.

Tko je glasao

AGRESORSKI IZRAEL POČINIO I JOŠ ČINI RATNE ZLOČINE!!!!!!!!!!!!!!

AMNESTY International (AI), jedna od najutjecajnijih organizacija za zaštitu ljudskih prava, optužio je Izrael za ratne zločine za vrijeme rata u Gazi koji se odvijao ljetos, prenosi AP.

AI tvrdi kako je Izrael "krajnje nemarno" napadao obiteljske domove u gusto naseljenom priobalnom području te kako se u nekim slučajevima radi o ratnim zločinima.

U ratu koji je trajao 50 dana stradalo je preko 2.100 Palestinaca, uglavnom civila te 72 Izraelaca, uglavnom vojnika.

Podsjetimo, do izraelske ratne operacije došlo je nakon što je palestinska islamistička organizacija Hamas intenzivirala raketne napade na Izrael. Izrael je nakon otmice i ubojstva trojice izraelskih tinejdžera uhitio troje aktivista Hamasa na Zapadnoj obali, što je potaknulo daljnje sukobe.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je navode AI-ja, ističući kako Amnesty International "zanemaruje dokumentirane ratne zločine koje je počinio Hamas".

IZVOR:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/amnesty-international-optuzio-izrael-...

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao
Tko je glasao

@acinum Kada bi Hrvati toliko voljeli i pomagali Hrvatsku?

Badava je slijepom pokazivati, a gluhom govoriti o širem kontekstu sukoba u Gazi i oko Gaze! Etničko čišćenje u pojasu Gaze? Zato je u izraelskim olujama pojas Gaze napustilo 250 000 - Srba??
Uvjeravam te da Izrael neće propasti i dok je nas u dijaspori koji ga podržavamo, jer ga VOLIMO! Mogao bi to biti i primjer hrvatskonj dijaspori da voli i pomaže Hrvatsku, ali zašto to nije slučaj znaš ti bolje od mene!
A ovo ti je antologijska usporedba - moja "straćara" u Bilogori korištena je kao lansirna rampa za ispaljivanje tisuća i tisuća raketa na Hrvatsku, a imovina Weissovih, DRSKO OTETA, NAKON ŠTO JE VEĆI DIO OBITELJI UBIJEN U HOLOKAUSTU, TREBA BITI OBEŠTEĆENA OD - IZRAELA??
i TAKO, NE ZNAM ŠTO TI ŽIDOVI IZ HRVATSKE U IZRAELU ZANOBVIJETAJU PA TUŽE HRVATSKU, ŽUPANIJE, GRADOVE... KADA ETO, Izrael ima viška novaca!??
Ustašija otela, opljačkala.. a Izrael da plaća odštetu???
Zadnji je čas da mi Židovi počnemo plaćati reparacije Njemačkoj, i rente vojnicima Wehrmachra i esesovcima i potomcima ustaša a nacističko-ustaško-četničko-handžar zločincima počnemo podizati spomenike!
Kada vrane navale pa ti ispiju mozak, zar ti "acinum" zaista ne možeš se obraniti od tih vrana??
PS: I kakve uvjete Izraelu ima postavljati TERORISTIČKA organizacija vrlo slična ISILISTIMA??

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Koji je to širi kontekst o

Koji je to širi kontekst o sdukobu Izraela i Palestinaca nikako da ga napišeš.
Točno je u olujama Izraela nije pobjeglo 250.000 Srba, ali je zato pobjeglo i protjerano 750.000 Palestinaca. Izbjelim Srbima je omogućen povratak i obnova kuća na trošak RH a izbjeglim Palestincima nije dozvoljen povratak svojim kućama a kuće su im davno porušene.

Jedini način da Izrael opstane je da promjeni politiku i počme rješavati probleme , humanitarne, koje je napravio u tom prostoru zadnjih 70 godina, a izbjegavanjem rješavanja tih problema oni postaju veći i radikalniji i prije ili poslije će se pod teretom tih problema slomiti izraelska država iako sada izgleda nadmoćno.

Ti si u svom komentaru napisao da bi Egipat i druge arapske zemlje bogate naftom trebale riješiti problem palestinaca na način da im dopuste da se usele u te zemlje i da ih obeštete za izgubljenu imovinu jer se radi o bogatim zemljama.
Kada sam ti predložio da ti svoje "pitanje" s obeštećenjima koje tražiš o hrvatske države riješiš na način kako ti misliš da bi se trebali obeštetiti Palestinci tada mi pišeš da su to antologijske gluposti. Nadam se da si razumio što si o svopm prijedlogu za rješavanje palestinskog pitanja sam napisao da je to antologijska glupost.
Izrael oteo a arapi da plaćaju odštetu.

Hamas jeste teroristička organizacija ali ni Izrael nije ništa manje teroristička država.

Tko je glasao

@Ljubo ti baš sretan što kod tebe vrane nemaju što ispijati!

@Ljubo nisu Hrvati zločinački i osvajački nastrojeni kao židovski ekstremisti koji su okupirali palestinski zemlju, a starosjedioce protjeruju, ubijaju i zatvaraju u koncentracione logore. Nije hrvatska dijaspora zločinački nastrojena i spremna pomagati onima čije su ruke ogrezle u krvi, kao što su to spremni pomagati ortodoksni židovi. Hrvati su kulturan, civiliziran narod koji tuđe neće, ali su u obrani svoga spremni umrijeti. Zato su i obranili svoju zemlju od tvojih balvan revolucionera i četničkog ološa iz Srbije. Ološa kojeg ti uporno braniš i za koji si vjerovao da će u tri dana pobiti nenaoružane hrvatske domoljube, pa si zato pobjegao u Beč da im olakšaš posao u razaranju hrvatskih sela i gradova. Nisi računao na to da će ti stradati ona trošna stračara tvojih roditelja. Stalno kukaš za nečim što ti ne pripada i što ti niti jedan dus ne može vretiti jer nema pravnoga osnova da ti vraća nešto što nikada nije bilo tvoje. Moj Ljubo cijeloga si života bio ubogi cvrčak a velikim očima prema nečemu što svoim radom i trudom nisi bio u stanju stvoriti, ali bi sada došao do toga mukte, optužujući mladu Hrvatsku državu za nešto u čemu ni luk jela ni luk mirisala. Ako već misliš da ti nešto pripada izdjedovske, ilil očevinske ostavštine Srboslavije onda si svoj potraživanja trebao prijaviti kod raspodjele srboslavenske suceksijske mase, a ne tražiti da ti hrvatska država. Osim toga koliko mi je poznato pravo nasljedstva ima neki svoj redosljed, u kojem redosljedu ti nisi među prvima, ili možda griješim?

PS: Naravno da će bilo kada doći dan kada ćegenocidni židovski nacizam morati platiti odštetu za svoj krvavi danak počinjen na okupiranom području palestinskog naroda.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

pravda je spora ali dostižna!

Ni jedna država zasnovana na zločinu nije opstala pa tako neće ni Izrael. Prije ili kasnij pravda će pobijediti i izraelski ratni zločinci će završiti kao njihovi nacistički učiteljei.
http://pollitika.com/kontinuitet-drzave-zidova-a-zasto-je-konfliktan
http://pollitika.com/zidovi-grade-spomenik-hitleru

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

ubojice i genocidna izraelska banda nastavlja otimati tuđu zemlj

Zločinačka i genocidni izraelska vlast nastavlja svoj terorističku i osvajačku politiku širenja države nastale na zločinu i genocidu! Nema mira dok se sa vlast ne makne iraelski zločinački režim i vojni zločinačke vojske.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/izrael-prisvojio-veliki-komad-zemlje-...

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

makoji kurac kaki izrael

Tko je glasao

@acinum BRINI O HRVATSKOJ U RASAPU!

Lupetaš, po običaju! Izrael se ponovo povukao iz pojasa Gaze 2005. godine i od tada, dakle punih 14 godina, njime upravljaju sami Palestinci. I ne vidim da je problem pojasa Gaze samo problem Izraela! Zašto bi to bio samo problem Izraela, ako postoji i Egipat, arapski svijet, BOGAT NAFTOM I PETRODOLARIMA!? Umjesto 40 superluksuznih nebodera i kojekakvih superluksuznih objekata u Dubaiu riješi se sva socijalna situacija u pojasu Gaze!
Ili,bogati Katar koji organizira Svjetsko prvenstvo u nogometu? Ukinuti pedeset harema multimilijardera i evo novca za pola stanovnika pojasa Gaze?
Što te bogate zemlje koje trebaju i radnu snagu ne daju Plaestincima iz pojasa Gaze radne dozvole i državljanstvo??
NE, pojas Gaze i Hamas - raketaši trebaju mnogima u svijetu, posebno arapsko-muslimanskom svijetu, da se Izrael i dalje drži u stanju "ni rata, ni mira!" Ovakav nemiran pojas Gaze treba na neki način čak i USA politici!
Da o hrvatskoj politici i medijima ne pričamo! I brini ti "acinum" o Hrvatskoj u rasapu i njenoj budućnosti . Izrael broji 66 godina, i brojat će ih ohooohooo, a tvoja (i moja) Hrvatska može zatvoriti dućan jer tu je toliko milijardi pokradeno da tri nove iduće generacije Hrvata, da rade 24 sata na dan idućih 66 godina neće nadoknaditi ono što je mitom i korupcijom slilo se u džepove pseudoelite i hrvatskih tajkuna! Milanović, ma da, Maras, ma da, Mirando, ma da, Karamarko, ma da, Bandić, ma da?? Tuđmanova ekipa, zatim SANADER I VIDOŠEVIĆ... pokrali su toliko da o tome može samo sanjati čak i korumpirana obitelj Arafat, sa Suhom, udovicom, na čelu...Ima procjena da je ukupno u Hrvatskoj od 1991. zamračeno najmanje 50 milijardi dolara -- I naravno da se ne može iz krize već 7 godina, jer ni nekoliko milijuna dolara nije vraćeno u državnu kasu, a kamoli - 50 milijardi dolara (čitati malo knjige sociologa dr. Renata Matića!) Naravno, i podržavano odozdo onih koji su se zadovoljili mrvicama i spavaju narkotičkim snom!
I znaš li slučajno koliko je stopa rasta BDP-a u Izraelu zadnjih desetak godina, i u ovakvim uvjetima?? 3 do 5 posto! I znaš li da je životni standard u Izraelu danas na razini standarda razvijenih evropskih država i društava, a BEZ BOGATIH NALAZIŠTA NAFTE!? Ali, tebi, zagriženom, važno je OCRNJIVATI ne samo Izraelce i Židove, već i izraelsko gospodarstvo! Stvarno ga neuk ili zločest, ili i jedno i drugo, lupetaš, lupetaš do neba!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo koji se ti kurac

@Ljubo koji se ti kurac pjeniš za naše pokradene milijarde!? Ti si kukavički zdimio i svoje šilinge ostavio kurvama u Beču!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@Ljubo pametniji si kada

@Ljubo pametniji si kada šutiš!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Moram te podsjetiti na tvoj

Moram te podsjetiti na tvoj komentar ispod pa te molim da se držiš pravila koja sam promoviraš da ti ne odgovaram na isti način.

Izrael se samo djelomično povukao iz pojasa Gaze 2005 godine kada je povukao i 7000 naseljenika i porušio naseljenička naselja. Zašto ih je gradio i zašto je u taj prostor naseljavao nove doseljenike?
Izrael kontrolira sve što uzlazi i izlazi iz pojasa Gaze robu i ljude i zabranio je uvoz građevinskog materijala, ograničio uvoz hrane i goriva, ograničio izvoz, u pojasu od 1,5 km od granice s Izraerlom zabrabio poljoprivrednu djelatnost, porušio nasade agruma , blokirao izlaz na more i luku , zabranio ribolov u prostoru preko 3 km od obale i sl.
Zbog toga Hamas i druge organizacije ukoliko žele preživjeti kopaju tunele prema Egiptu i nabavljaju potrebnu robu građevinski materijal, gorivo, hranu i dr.

Izbjeglice i njihovi potomci koji žive u pojasu Gaze su rezultat politike etničkog čišćenja koju Izrael provodi od osnutka cionističkog pokreta a koja je eskalirala 1948 i traje do danas i posljedice te politike trebaju i doći će na naplatu onima koji ju i provode. Prije ili poslije.

Zašto misliš da bi arapske zemlje trebale pomoći Izraelu da raseli palestince koje je Izrael protjerao sa svojih ognjišta i da podrže Izrael da se ovi palestinci ne vrate svojim kućama i ktom da na sebe preuzmu trošak zbrinjavanja tih ljudi? Doista ne razumijem.

Iz izraelskih izvora mogu se naći hamasovi uvjeti za dugogodišnji mir a oni su:
- da Izrael oslobodi palestinske zatvorenike koji su bili 2011. razmijenjeni za izraelskog vojnika Gilada Shalita, a uhićeni su ponovno nakon ubojstva trojice izraelskih mladića 12. lipnja, prenosi izraelski Channel 2.

-Drugi uvjet palestinskog pokreta je otvaranje svih graničnih prijelaza u Pojasu Gaze te da prijelaz Rafah prema Egiptu nadziru snage Ujedinjenih naroda, prenosi portal The Times of Israel.
- povlačenje izraelskih tenkova iz područja u koja su ušli u sklopu sadašnje ofenzive Zaštitni rub
- zatim potpuno ukidanje blokade Gaze
- otvaranje međunarodne luke u Pojasu Gaze
- proširenje ribolovnih područja 10 kilometara od obale za Palestince
- preusmjeravanje zračnih koridora izraelskih zrakoplova kako ne bi prelijetali preko palestinske obalne enklave.
- izraelsko neuplitanje u rad palestinske vlade nacionalnog jedinstva te ponovna izgradnja i obnova industrijske zone uz granicu.

To su sve egzistencijalni zahtjevi za bilo kakav normalan život i Izrael se tomu protivi i ne samo to uvedena tolika ograničenja da se računa koliko kalorija je potrebno svakom stanovniku da bi mogao preživjeti i dopušta se uvoz toliko hrane.

Sve dok Izrael drži pojas Gaze kao veliki zatvor i ne promjeni politiku etničkog čišćenja koju desetljećima provodi prema palestincima neće biti mira .
Niti jedan teror nije vječan pa neći biti niti izraelski i takva država će prije ili poslije propasti kao i sve do sada koje su provodile takvu politiku.

Kako je ovo dnevnik o Gazi i Izraelu ne bih htio tvoj dnevnik zagađivati pitanjima tipa zašto ti tražiš da ti vikendicu na Bilogori obnovi RH kada Izrael ima mnogo više para od Hrvatske i zašto je tvoj otac tražio obeštećenje od RH za imovinu oduzetu u vrijeme SFRJ a Izrel mu nije riješio problem tako da mu je dao vizu i socijalno ga zbrinuo kada je već dovodio doseljenike iz cijelog svijeta?

Tko je glasao

Što sam izričito molio?

IZRIČITO SAM MOLIO ČITATELJE OVOG DNEVNIKA DA SE SUZDRŽE KOMENTARA " AD HOMINEM", a kako ipak vrijeđaju, difamiraju... mene kao autora, i služe se rječnikom Goebelsa, prisiljen sam takve komentar označiti spamom!
Naravno, žao mi je zbog toga, ali na to sam prisiljen i radit ću to i ubuduće! Jer, za neke, nema pomoći - niti elementarnog kućnog odgoja, nema tu trunke političke kulture, niti tolerancije! Bojim se da takav stil komunikacije prikriva nesposobnost za kvalitetnu raspravu i GOVOR JE MRŽNJE! U tom smislu zavidjet vam čak mogu i hamasovci i isilisti!
Nije taj govor na djelu prvi puta, prema tome, ne služi kao dika tim pojedincima, ali ni Hrvatskoj u kojoj je tako nešto moguće! Uostalom da je drugačije, ne bi kao društvo i država bili tu gdje jesmo - držimo fenjer u Evropi u mnogim područjima i djelatnostima i tako će ostati dok je nekima važnija osoba od onoga što ta osoba piše i radi, dok je konstanta u društvenim odnosima - parazitirati i mrziti druge i drugačije, tapkati za onima koji drugačije misle i KONSTANTNO, godinama, ih difamirati!
Valaj, samo vi i dalje radite svoj posao!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

komentar Ljubo Ruben Weiss — Čet, 28/08/2014 - 14:48 je spam

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

komentar Ljubo Ruben Weiss — Čet, 28/08/2014 - 14:48 je spam

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@Lubo nebudi toliki kreten i ne pravi se blesaviji nego što jesi

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

boli me kurac za izrael i

boli me kurac za izrael i palestinu dok izdajnik milanović PRODAJE AUTO CESTU ZA DUBROVNIK :(((((((

Tko je glasao

Pojas Gaze je veličinom nešto

Pojas Gaze je veličinom nešto manji od otoka Brača koji je površine 396 km2 i ima stanovnika cca 15 000 dok u Gazi živi oko 1,5 milijuna ljudi ( trećina Hrvatske). Stanovnici Gaze su uglavnom Palestinci koje su izraelci protjerali u ratu iz 1948 godine i njihovi potomci a nije im dozvoljen povratak u Izrael niti ih je Izrael bilo kada u bilo kom obliku obeštetio za njihovu imovinu već im je porušio sela i na njihovoj zemlji izgradio nova naselja za doseljene Izraelce. Cijeli prostor je više od 30 godina pod okupacijom Izraela i bez dozvole Izraela nemožete niti ući niti izaći iz tog prostora , zatvorena je luka, Izrael je porušio nasade agruma koji su bili jedina poljoprivredna djelatnost tog područja.

Izrael traži da prestanu raketiranja Hamasa a istovremeno ne ostavlja mogućnost ljudima u zatvorenom prostoru da žive i rade a pogotovo mu nije na pameti rješavati probleme izbjeglica iz 1948 godine jer oni nisu i nemogu biti građani Izraela države koja je nastala na njihovoj zemlji i koju su Izraelci oteli.

Takvo ponašanje Izraela dovodi do pojave radikalnih grupa među palestincima koji će radije poginuti nego li živjeti u logoru i iz te nemoći se javljaju i samoubice i sve drugo.

Ukoliko Izrael ne krene rješavati probleme koji su nastali osnutkom Izraela nikada neće biti mira u Izraelu.

Tko je glasao

Monako ima površinu od 2 km2

Monako ima površinu od 2 km2 i tamo živi preko 36.000 ljudi. Prenijevši to na dimenzije Gaze, tamo bi živjelo više od 7 milijuna ljudi (cijeli Izrael). Hitno treba početi skupljati humanitarnu pomoć za prenapučeni Monako.

Stanovnici Gaze su uglavnom potomci Arapa koji su se 1948. maknuli kako bi njihova braća lakše poklala Židove. Jako malo tamo ima ljudi iz 1948. Izbjeglice prestaju biti izbjeglice ako se promijeni generacija. Države u kojima se nađu trebale bi ih asimilirati. Egipat je do 1967. držao Gazu (kao i Jordan tzv. Zapadnu obalu) pa nikome nije palo na pamet dati nekakvu državu tim Arapima. 2 milijuna izraelskih arapa su potomci ljudi koji su se odlučili za suživot sa Židovima. I nisu požalili. Ako ćem o reparaciji, tko će obeštetiti milijun Židova protjeranih iz arapskih zemalja? Izrael je te ljude prihvatio i pomogao im započeti novi život. Isto trebaju napraviti i Libanon, Sirija, Jordan i Egipat.

Izrael je 2005. porušio svoja naselja i svoje nasade u Gazi, prilikom jednostranog povlačenja. 9 godina kasnije tamo nema novih nasada. Jel im netko zabranio raditi? Druga je stvar što je lakše sjesti i prositi.

Većina bombaša samoubojica je došlo iz Zapadne obale, ne iz Gaze. Oni su trajali dok nije podignut zid. Od tada je broj samoubilačkih napada drastično pao. Svi prikazuju Gazu kao nekakav logor, ali u biti puno je veća prisutnost Izraela na Zapadnoj obali. Kako to da od tamo ne lete rakete na Izrael? Baš smo prisutnosti Izraela.

Dva su načina na koja je moguće dugoročno riješiti problem Gaze - ili ohrabriti njene stanovnike da stresu Hamas (koji je za vrijeme posljednje operacije pobio više Palestinaca nego Izraelaca, uključujući i vojnike) ili ponovno zauzeti Gazu. Sve drugo su privremena rješenja, hudebijski mir dok se Hamas ponovno ne naoruža.

Tko je glasao

Zidove i Izrael mrze iz

Zidove i Izrael mrze iz visestrukih razloga.
Kao prvo mnogi zapravo ne podnose cinjenicu da su Zidovi zbog Holokausta prepalceni na ulogu najvece svjetske zrtve, te cijele paradigme s tim u svezi koja obuhvaca cijelu jednu masineriju sjecanja na patnju, zrtvoslovlja, rituala s tim povezanih,... Drugi napaceni narodi i drzave, etnicke skupine,... takoder zele polagati pravo na to, ali to je zbog institucije Holokausta jako tesko. Pacenika i najtezim zlocinima tesko ozlojadenih ljudi, na zalost i unatoc svemu po svijetu nebrojeno puno (od Armenaca do nas, pa i najnovije u Ukrajini).
Nadalje, kao drugo, Izrael u svom cvrstom zagrljaju sa USA, utjelovljuje i najomrazenije elemente liberalno kapitalistickog sustava kojeg mnogi neovisno o tome koliko ga uzivaju ili ih on mozda izravno i stvarno ugrosava, misle sve najgore.

Pridodamo li tome sve pseudopovijesne lazi i vrlo popularna trkeljanja kojima smo svjedoci i ovdje i po svim mogucim drugim medijima, vrlo je zorno sto je i kakav rezultat.
Zapravo dogodila se nevjerojatna inverzija, Zidovi se u novoj konstelaciji stvari dozivljavaju kao novi Nacisti, a Palestinci (i neki drugi) su novi Zidovi. To je zapravo cijela tragedija. Dok se tako natezu oko toga tko kome i kako u pozadini se na gomili mjesta ubijaju ljudu u nevidenim razmjerima.
Meni je to nevideno besmisleno jer se zorno sjecam kad je nas gazilo u Vukovaru. Tih godina izginulo je i milijun u Ruandi. Pa Srebrenica, pa Ceceni, pa Afganistan, Irak, Libija, Sirija.... Wtf, ... tko je pisnio o tome.

Tko je glasao

Da , kada bi Monako okružili

Da , kada bi Monako okružili bodljikavom žicom, uveli pomorsku blokadu a kao čuvare postavili zlonamjerne ljude da im što više otežaju život vrlo brzo bi bilo i samoubica iz Monaka i potrebe za humanitarnom pomoći.

Gaza nikada nije bila u sastavu Egipta da bi to bio samo egipatski problem. Egipat i Izrael su se izmjenjivali u držanju tog prostora pod okupacijom s tim da je Egipat vrlo kratko držao taj prostor pod okupacijom od 1948 pa do 1956 kada dolazi Izrael ( sueska kriza) pa opet Egipat i od 1967 stalno Izrael.
Zašto je Izrael uopće gradio nova naselja u gusto naseljenom prostoru koji drži pod okupacijom?

Kada ljudima desetljećima ne dopustiš povratak kućama i pri tome im otmeš zemlju i kuću, imaš svu vlast da učiniš bilo koji korak a ne činiš ništa da problem riješiš tada se problem povećava i nastaje pobuna a iz takvih pobuna nastaju i terorističke i zločinačke organizacije poput Hamasa.
Hamas nije problem . Hamas je posljedica problema koji je napravila cionistička organizacija planskim useljavanjem Židova koji su jednostavno silom i terorom oteli zemlju neorganiziranim i slabo vođenim palestincima i sada brane stvorenu situaciju . Ponovno silom i terorom , ali niti jedna sila nije dovijeka, niti jedan teror nije vječan. Past će i država Izrael prije ili poslije ,a što će tada biti.

Možeš li napisati koje je uvjete za mir postavljao Hamas?

Tko je glasao

Jaser Arafat je u Camp Davidu

Jaser Arafat je u Camp Davidu 2000 odbio prilicno fer ponude za mir i Palestinsku drazvu. Nitko ne govori o karakteru palestinske vlasti, palestinskog drustva,... Svi racionaliziraju razloge za teroristicke i oruzane napade, a zapravo je obrnuto i glavni generator tih razloga su upravo vlasti. Nevidena korupcija, represija,... Postoje u Palestini i ljudi koji ne zele rat sa Izraelom. Moze li se tako nonsalantno kritizirati Hamas i Entifada tamo, kao sto se na Zapadu oda strane zapadnjaka kritizira Izrael. Malo sutra. Takov sto se placa glavom. Zapravo Palestina je uvijek pred teskim gradanskim ratom, ali uvijek dode kakva carka sa Izraelom koja to popegla.

Tko je glasao

Stereotipima i uobicajenim

Stereotipima i uobicajenim ponavljalicama o Izraelu kao prljavim agresorima, nad jadnim i napacenim Palestincima mi zapravo opravdavamo gomile nasih sustavnih lazi i cijelih laznih paradigmi koje smo usvojili vec davno (da sad ne nabrajam).

Da su Izraelci doista samo 10% takvi nemilosrdni gadovi kakvim ih drze mnogi, Palestince bi odavno zbrisali s lica zemlje. Obrnuto, da su Palestinci takvi jadnicci i nevinasca za kakve ih ti isti drze ne bi toliko dugo i toliko uporno maltretirali i sebe i normalan svijet i ne samo to, tamo je stasala ekipa koja posve uredno zivi i u tim bijednim uvjetima i sto je najcrnje upravo zahvaljujuci tim bijednim uvjetima.
Dakle, posve je ocigledno da nit je jedno nit je drugo.

Tko je glasao

Oko 500 građana je živjelo u ovom neboderu,sada nemaju ništa

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Zrakomlat, Ti to ne razmeš.

Tko je glasao

@Skviki ta potleušica je bila

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Izraelski zločinci ponovno

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Zapisi Sionskih Mudraca

Il Cimitero di Praga. 2010 (dt. Der Friedhof in Prag. übersetzt von Burkhart Kroeber. 2011)

Tko je glasao

Obasni Ljubo naopaku logiku u ovom videu

Tko je glasao

@sjenka

Sada imaju DUGOROČNO PRIMIRJE, i slave pobjedu!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo samo totalni kreten i

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

I tvoj je komentar spam

Tko je glasao

Oko 500 građana je živjelo u ovom neboderu,sada nemaju ništa

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci