Tagovi

Đeneral Draža i hrvatska popustljivost prema Srbiji

Gostovanje srbijanskog povjesničara Jovana Pejina u emisiji HTV-a „In medias res“ djelovalo je šokantno na hrvatsku javnost, ali je s jedne strane otkrilo pravu stranu srbijanske politike u suočavanju s bliskom prošlošću, dok je s druge strane raskrinkalo Hrvatsku televiziju kao suučesnika u prikrivanju pravog stanja stvari u susjednoj državi. I što je najvažnije hrvatska politika zasad besramno šuti ne samo o ovom nego i o nizu srbijanskih provokacija prema Hrvatskoj u posljednje vrijeme.

Prije svega treba podsjetiti što je sve srbijanski povjesničar Jovan Pejin poručio hrvatskoj javnosti. Proglasio je Hrvate primitivcima, Vukovar je po njemu srpski grad, četnici nisu počinili klanja u Hrvatskoj, Višeslavova krstionica je talijanski povjesni spomenik koji su Hrvati prisvojili, 1000 katoličkih svećenika sudjelovalo je u ustaškom, pokretu, Hrvati govore srpskim jezikom. To je, ne spominjući druge „velikosrpske bisere“ srbijanskog povjesničara, ne samo dovoljno nego i previše. S takvim uvredama nesnalažljivi i nespremni Petar Vlahov mogao je jednostavno isključiti gosta iz Beograda, ali bolje da nije. Gledateljska javnost mogla je tako iz prve ruke čuti predstavnika radikalne srbijanske i srpske desnice koja će, sudeći po anketama, biti relativni pobjednik idućih izbora za Narodnu skupštinu. Najveći krivac za krivu percepciju službene i stvarne srbijanske politike u Hrvatskoj je predsjednik Republike Ivo Josipović koji je svojim podaničkim i sluganskim ponašanjem prema srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću, a uz to potpomognut hrvatskim jugonostalgičarskim medijima, radio na stvaranju dojma u hrvatskoj javnosti kako sa Srbijom treba graditi odnose koji se ne će osvrtati na bližu i dalju prošlost i odgovornost Srbije u tim događajima. Između ostalog, on je pozvao Borisa Tadića u Vukovar, gdje je on stigao u privatni a ne u službeni posjet, da bi se izjednačili masovni zločini na Ovčari s pojedinačnim zločinima u Paulin Dvoru, a u više navrata je, iako to ne spada u njegovu ustavnu ovlast, izjavio kako bi trebalo zajednički povući tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde. Iako je rehabilitacija đenerala Draže Mihailovića, unutarnja stvar Srbije, s obzirom na zločine koji su četnicvi počinili u Hrvatskoj u drugom svjetskom ratu i nedavno u Domovinskom ratu zahtijevalo bi preciznije određenje hrvatske sluižbene politike prema takvim političkim stremljenjima u susjednoj državi koja je počinila agresiju na Hrvatsku.

Spomenuti hrvatski jugonostalgičarski mediji na čelu s „Jutarnjim listom“ podržavali su takvu politiku predsjednika Josipovića, zataškavajući s druge strane u kojem pravcu ide Srbija, ali u tom pravcu djelovala je i javna Hrvatska televizija, pa i Hrvatski radio. Kad je otkriveno da je SANU, uključujući u njoj i značajnu ulogu oca srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, izradio Memorandum2 u kojemu se relativizira odgovornost Srbije za agresiju na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, pa i na Kosovo, HRT, dakle i televizija i radio, o tome nisu ni zucnuli. Ali zato je Aleksandar Stanković provodeći svoju uređivačku politiku u emisiju „Nedjeljom u 2“ dovodio srbijanske javne osobe, između ostaloga prije nekoliko godina i glavom i bradom prononsiranog miloševićevca Aleksandra Tijanića, kojima je glavni cilj bio da se izjednači krivnja za Hrvatsko-srpski rat u kojemu je Hrvatska bila žrtva a Srbija agresor., odnosno da se taj sukob prikaže kao građanski rat.

Zbivanja u Srbiji oko rehabilitacije četničkog lidera Mihailovića koji se nastoji prikazati antifašistom, odnosno u krajnjem slučaju saveznikom hrvatskih partizanskih komunista koji su se odrekli komunizma i prigrlili antifašizam, zahtijevaju odlučnu i bespogovornu reakciju službenih institucija Republike Hrvatske. Međutim osim što je u Stankovićevoj emisiji osudio proces rehabilitacije Draže Mihailovića, Ured predsjednika Republike nije službeno reagirao. Ne treba smetnuti s uma da je njegov glavni savjetnik britanski Srbin dr. Dejan Jović. Međutim o opasnoj političkoj tendenciji u Srbiji, kakvu suštinski predstavlja rehabilitacija đenerala Mihailovića, šuti premijer Milanović, šuti ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, šute i tzv. hrvatski antifašisti. To je žalosna i zabrinjavajuća slika hrvatske službene politike popustljivosti prema Beogradu u kojemu još uvijek nije sazreo stupanj odgovornosti za velikosrpsku politiku koja je nanijela toliko zla ne samo Hrvatskoj i hrvatskom narodu nego i ostalim narodima na prostoru bivše Jugoslavije, pa u krajnjem slučaju i samom srpskom narodu koji još uvijek nije prošao kroz katarzu nakon ratova koje je Srbija izazvala.

www.zivaistina.info

Komentari

vojvodina republika

ovaj zahtjev i ponovna aktualizacija medu inim stvarima posljedica je i pokusaja rehabilitacije cetnistva

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/211153/Ideja+o+preur...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

U višenacionalnim zajednicama

nacionalizam jednog naroda neminovno vodi do separatizma drugog... Zakon spojenih (odvojenih) posuda.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@robot

Jeste tvoje pravo da imas mišljenje, ali bilo bi dobro da poradiš na koherentnosti ... mada sudeći po ovom postu bojim se da je to za tebe nemoguća misija - jednostavno rečeno robote “handri” te plemensko regionalni rakurs.
Ali nije to ništa strašno - nekoga 'ebe "ideološki predznak", a nekoga unutrašnji histerični homo balcanicus.

A ti i dalje (blagoš majci), kao i pola godine ranije obilato koristis metodu imputacije, pa tako mi sa vec vidjenom nepodnošljivom lakoćom podmečes stavove koje ja nikada nisam zastupao. U drugom pasusu kazeš:
što se tiče moje i vaše diskusije držim da je vaša argumentacija događaja iz drugog svjetskog rata o kojima smo raspravljali ideološki ograničena i ne uključuje nezavisne izvore, posebno izvore nakon pada željezne zavjese. konstatacija da su komunizam i fašizam totalitarni režimi, bez obzira na ideološki predznak ne mora značiti negaciju značajnog sovjetskog utjecaja u slamanju fašizma, no ne opravdava dokazanu kolaboraciju iz "realpolitičkih" razloga. pa rusi i saveznici su zgazili fašizam, a potom postali smrtni neprijatelji, zar je revizionizam to konstatirati?
Kao prvo, ne radi se o "značajnom uticaju", nego o presudnom uticaju!

Kao drugo, o kakvoj ti to "kolaboraciji" pričas?
Nije valjda robote da Dogovor o nenapadanju ... tumačis kao kolaboraciju?
Ala robote.., pa šta je tek onda za tebe npr. Minhenski sporazum - saučesništvo u ubistvu?

Al’ dobro hajmo dalje (e sada dolazim do one pomenute neprincipjelne imputacije) pokaži mi svega ti robote gdje sam ja to rekao da je revizionizam konstatirati kako su nakon sloma fašizma nekadašnji saveznici postali opet smrtni neprijatelji?

Nisam robote ja to rekao nigdje .., što drugim riječima znači argumentuješ neistinom!

Takodje bih ti bio izuzetno blagodaran kada bi mi pojasnio pojam "nezavisnih izvora" ... čuo sam da tako nešto postoji u žurnalistici .., s druge strane mor' bit' i to da sam slučajno propustio neke nove momente u razvoju istorijske metodologije, te bi stoga stvarno sa ogromnim zadovoljstvomo, naravno ako ti nije baš prevelik problem, saslušao šta imaš reći o tim “nezavisnim izvorima”.

E a što se tiče ovoga:
robotska mantra se svakao može rabiti kada konstatira da ne postoji ideološko opravdanje "revolucije koja traje" i mitova o "majčici rusiji" i "pravednih zločina" kada robotski statistički konstatiramo brojeve žrtvi "dobrog" i "lošeg" režima.
Moram da priznam robote da nažalost nisam sasvim siguran šta si sa time htio da kažeš.
Naročito me buni ta “revolucija koja traje” .., čuo sam i čitao sam Tempovu knjigu Revolucija koja teče, a imam i solidno znanje o Trockom i njegovoj teoriji permanentne revolucije, ali o toj “revoluciji koja traje” moram priznati da ne znam ništa i stoga sam i primoran da ti vjerujem na riječ kada kažeš da je ona ideološki neopravdana.

A o onom drugom o čemu govoriš u citiranom pasusu stvarno ne znam šta da mislim.
Je l’ smo to mi govorili o nekakvim “mitovima o majčici Rusiji”?
I ko je to i kada je to neko od nas pominjao nekakve “pravedne zločine”?
I ko je to govorio o “dobrom” i “lošem” režimu?

Zato se ja ne bih više na ovome zadržavao, pošto sam siguran da ću, nakon tvog pojašnjenja imati priliku da se ponovo na to osvrnem.

Nego da mi idemo dalje, a dalje ti kažeš ovo:
rehabilitacija draže mihajlovića se ne može nikako uklopiti u moje iznošenje broja pripadnika nkvd-a, broja gulaga i broja ljudi koji su u njima ubijeni, i dokumentiranih činjenica u paktu molotov-ribbentrop;
Ja se Boga mi nešto ne sjećam da si ti u diskusiji sa mnom pominjao te cifre … naravno ispravi me ako griješim.

A o onome što ti nazivaš “Pakt Ribentrop-Molotov”, a što se u stvari zove Dogovor o nenapadanju … ne mogu se robote (i pokušaj to već jednom shvatiti) iznositi nikakve “dokumentovane činjenice” - jedina validna“dokumentovana činenica”, kada je riječ o tom dokumentu je sam teksta Dogovora … .

Ti si koliko pamtim u toj našoj raspravi o karakteru Dogovora … pokušao jednom “dokumentovano” nastupiti, ali si pri tome naveo odredbu koja uopšte ne postoji u pomenutom dokumentu – drugim riječima”pomešao si cevove”.
Zato mani se Dogovora … .
rehabilitacija đenerala draže nije puki hir idiota, već politika koja ima za cilj izbrisati srpske zločine iz povijesti ( kao što je uspješno sovjetska historiografija brisala staljinove, zato mi ne držite predike o vašoj objektivnosti koja je iritantna ), i zločine iz bliske sadašnjosti kojima smo svjedočili, to je njihov konačni cilj a ne srpsko ispravljanje povijesne nepravde prema đeneralu i njegovim šubarama.
Prije nego što se osvrnem na suštinu ovoga iznad želio bih da te podsjetim da ti ja nisam držao pridike o mojoj nego o tvojoj objektivnosti i kao drugo, upravo je SSSR, prvo u vrijeme Hrušćova, a onda i u doba perestrojke, izložio na svijetlo dana prve dokumente o zločinima počinjenim u vrijeme Staljinove vladavine.
Sve što je do XX kongresa KPSS kolalo po literaturi bilo je (osim u jednom slučaju) trla-baba lan.

E a sada o suštini - za razliku od ovoga što sam gore prokomentarisao, ono što si konstatovao o brisanju srpskih zločina je apsolutno tačno.
Stvarno izvanredan zaključak - nema šta.
Ali, ponavljam - problem je samo u tome što je on totalno nekonzistentan sa tvojim prethodnim stavovima, ali još veći problem je što ti taj evidentni logički nesklad jednostavno ne vidiš.

Ostavimo na stranu kao razlog onu, za nas zapadne balkance karakterističnu hipertrofiranu plemensku ultrasenzibilnost. Daleko od toga da je ona nevažna, ali je u ovom slučaju ipak mnogo značajnija jedna druga redukcija koja je isto tvoja bitna karakteristika – a to je antikomunizam.

Da se odmah robote razumijemo i ja sam redukovan. Moja redukcija je moje ljevičarenje i ja znam da mnoge stvari zbog toga ne mogu sagledati u potpunom svijetlu … i nije da mi to ne smeta … i nije da o tome ne razmišljam, ali kao i većina drugih ja jednostavno protiv nekih svojih predrasuda ne mogu.

I sad, pošto sam ti se pokajnički isplakao na ramenu, budi i ti dobar pa mi reci robote ima li ikakve veze tvoj stav o Dogovoru o nenapadanju … i npr. izjava predsjednice Latvije Vaire Vike-Frajberga, koja je 2005. povodom proslave 9. maja rekla da do WWII ne bi ni došlo da nije bilo dogovora Ribentrop-Molotov (eto ona čak koristi i isti naziv kao ti)?

Ili ima li neke sličnosti između tvog stava o Dogovoru o nenapadanju … , kao dogovora o budućim okupacionima zonama Njemačke i SSSR-a i stava bivšeg premijera Estonije Marta Lara, koji taj Dogovor o nenapadanju … u svom udžbeniku istorije tumači kao urotu o podjeli Istočne Evrope?

Men’ se čini da ima robote .., a tebi?
Ima neke sličnosti čak i u ovome - kada je ruski istoričar Aleksandar Djukov pozvao Lara da ili u Dogovoru … ili u njegovom Tajnom dopunskom protokolu pokaže odredbu u kojoj se o tome govori, Lar, za razliku od tebe, koji si krenkovski naivno konstatovao kako treba zanemariti diplomatski riječnik i stvari nazvati pravim imenom, nije odgovorio ništa … jer Lar je ipak neki istoričar i spustiti se toliko nisko ni on nije mogao.

Korespondira li onda robote tvoj stav o identičnosti crnog i crvenog totalitarizma sa izjavom oberfirera 15 Waffen-Grenadier-Division der SS (ili ti 1. latvijske SS divizije) Alfreda Aksa, koji kaže kako su Latvijci izabrali između dva zla ono koji ono smatraju manjim.
Ovu izjavu, kao jedan od glavnih alibija latvijskih nacista, navode u jednom svojom pismenom uradku (koji je dugo stajao na zvaničnom sajtu MID-a Latvije) profesori Feldmans i Kangeris.

A znaš šta nam sa time oni zapravo poručuju?
Ljudi hoće da nam kažu ovo - jeste danas ih slavimo i šta onda, pa vi ste nas naučili da su to dva ista zla ... vi ste tada izabrali jedno, a mi smo izabrali drugo, ako se vi ne stidite što ste kolaborirali sa jednim od zala, zašto bi mi to morali?

Na praktičnom ili svakodnevnom nivou robote situacija je još crnja.
Posljedice koje imaju stavovi tvojih istomišljenika su npr. ponosna marširanja legionara-veterana po svim glavnim gradovima Baltičkih država.

U te posljedice takođe spada i otvaranje u Rigi spomen-sobe štandartenfireru SS Aleksndru Plesneru, a mislim da se pod to može i podvesti svečano urućenje viteškog krsta oficiru Andreu Freimanisu.
Čovjek ga je dobio još ’45, ali mu iz opravdanih razloga nije mogao biti uručen. Tom prilikom Freimanis vidno ganut nije mogao da se suzdrži i po primitku ordena stao je u stavu mirno, podigao visoko desnu ruku i uzviknuo hajl Hitler.
Baš dirljivo .., zar ne robote.

Možda griješim ali mislim da je konsenkvenca takvih razmišljanja i to što je Litva podigla optužnicu protiv Jicaka Arada, izraelskog generala i čovjeka koji je 20 g. obavljao funkciju direktora Jad Vašema. U optužnici, baziranoj na Aradovoj knjizi u kojoj je on opisao kako je kao partizan ubijao litvanske naciste tokom WWII, general se optužuje za genocid nad litvanskim narodom.

Da ne bi bilo zabune (meni na prvo čitanje nije odmah sve bilo najjasnije) ponoviću - elem Litva, država koja ima najviši procenat ubijenih Jevreja u WWII i to zahvaljujući svesrdnoj pomoći domaćih dobrovoljaca, optužuje jednog od 5-6% preživjelih litvanskih Jevreja da je u toku WWII izvršio genocid nad Litvancima!
Šta kažeš na to robote?

U toj istoj Litvi 2008. policija je ispitivala Fani Brantovski, 86 godina staru bibliotekarku Instituta jidiša i u vezi njezine uloge u partizanskom pokretu, ali ponajviše po pitanju aktivnosti u istom tom pokretu Rahele Margolis .., a te aktivnosti su po litvanskoj prokuraturi okarakterisani kao zločini protiv litvanskog naroda.
A znaš šta je zapravo gospođa Margolis uradila – pronašla je i objavila zapise Kazimira Sakoviča o masovnom gubilištu Jevreja, Panerjaj u blizini Viljnusa.

I kada smo već kod Litve je l’ znaš robote da se trenutno u Litvi vodi oko 240 procesa i istraga protiv sovjetskih ratnih zločinaca, a da poređenja radi od momenta kada je ta država postala nezavisna nijedan naci-zločinac nije proveo ni minutu u zatvoru.
Dvojica su istina kao suđeni, jedan je umro po dolasku iz SAD u Litvu, a drugom je zbog starosti (87g.) kazna oproštena.

Mislim takođe da u gore navedene posljedice možemo dodati i to kako se djeci u Estoniji, u udžbeniku istorije autora Adamsona i Valdmaa, preporučuje da se ponose estonskim bataljonom SS Narva.

Što nije zapravo ni čudno, jer 2007. na okupljanju estonskih SS veterana pozdravni govor je održao estonski ministar odbrane Jak Avikso, koji je tom prilikom prisutne veterane izjednačio sa učesnicima estonskog oslobodilačkog rata 1918-20, dodavši kako su državi takvi branioci potrebni i sada.

I sada ti meni reci robote kako se kada sve ovo vide i čuju osjećaju potomci vitebskog sela Koblinki u čijoj okolini su latvijski legionari u maju ’44. na zvjerski način pobili oko 3000 ljudi?
Ili šta misle o svemu ovome današnji žitelji seoskih rejona grada Ovruč, gdje je ’42. estonski bataljon Ostland pobio više od 1500 ljudi?

Kako li se prema svemu ovome odnose Jevreji, koji vrlo dobro pamte da su krajem ’41. upravo litvanski bataljoni npr. u Slucku masakrirali oko 5000 članova njihove zajednice?

Ogorčeni su robote, isto kao što ste vi ogorčeni zbog toga što neko može da se pravi da nije bilo pokolja Dinarske divizije u selu Gata.

Ili možda robote ni to nije isto?
Možda ni tu ti ne vidiš nikakvu vezu?

Svega ti robote hajd’ mi reci šta ti misliš ko to u Srbiji najviše promoviše Dražinu rehabilitaciju?
Pa ti ljudi su braća po mentalnom sklopu onih tvojih istomišljenika i po pitanjima karaktera Dogovora ... i po problematici „dvaju zala“.

I znaš šta su po njima najveće kvalitete Draže – prvo je pravilan odnos prema srpskom nacionalnom pitanju, a drugo antikomunizam.
A znaš šta su po mišljenju tvojih baltičkih istomišljenika najveće kvalitete njihovih kolaboracionista?
U dlaku su iste kao kod Draže ... u dlaku robote.
dakle da zaključim gospodine red calvary, i dalje me niste uvjerili da je ex. sovjetski savez ideološki ideal slobode,
Nikada te ja u to nisam uvjeravao, jer nikada u to nisam vjerovao.
kao i da je povijest šahovsko polje na kojem caruju ideali pravde.
Gdje sam ja to tvrdio?
Za mene je istorija more sivila ... izuzev jedne epizode – sukoba antifašizma sa fašizmom.
vaši postovi su odsjaji vremena kojega su davno pregazili kotači perestrojke,
Naprotiv to, na šta ti misliš, to kotači perestrojke nisu ni dotakli.
Upravo je dokaz taj tvoj hladnoratovski stereotip.
i zato uživajte u vašem svijetu, bez robota :)...
Svijet bez robota (onih na koje ti misliš) vjerovatno bi bio lijep, ali opet sa druge strane sigurno bi bio i dosadan ... zato neka si ti meni živ i zdrav.

Tko je glasao

povratak otpisanog

prvo, drago mi je prle da ste se vratili i vidim da vam vijuge nisu zarđale. odgovorit ću vam kratko i bez neke posebne pripreme, jer je kasno, a pošto sam hipersenzibilizirani balkanac ne pišem hladne glave. čitajući vaš opširni odgovor stekao sam dojam da je litva napala sovjetski savez, a rusi su nakon rata zbog straha od širenja fašizma i zbog brige za židove ( to je inače bila njihova opsesija, od vremena sergeja nilusa ) su potom opravdano okupirali istočnu europu. nažalost su mračne imperijalističke sile okupljene oko cie i vatikana srušile berlinski zid i njegov okoliš.
ja inače osobno nisam neki ljubitelj ruskog pristupa materiji, a govoreći o totalitarizmu, probao sam bezuspješno navesti neke zanimljive paralele na koje bi netko tko i rekreativno prati povijest, politiku i društvena kretanja uzeo u razmatranje. no teško je nekoga tko je odgojen kao mačka odviknuti od lova na miševe;
ovih dana sam bio vrijedan pa sam odgledao nekoliko filmova, puklo me na ratne, pa sam napravio mali presjek sa "crvenim barunom", potom američki "izgubljeni bataljon" te njemački "staljingrad". svaki na svoj način zanimljivi filmovi, jer su bez obzira na redateljske škare bazirani na istinitim događajima. tužno je ipak sve to gledati, pa mi je gotovo kao odmor nekidan na klasik tv-u uletio kao naručen jugoslovenski "plastični isus" koji je idealna parafraza moga odgovora vama i svima koji tako razmišljate, nekad ste se zvali "komunisti", danas ste evoluirali u slobodoumne ljevičare koji se zaklinju idealima francuske revolucije, a svaka druga riječ im je demokracija, sloboda, pravda...; ovaj potonji film-plastični isus se na duhovit način poigrao sa tematikom totalitarizma, ne tako ozbiljno doduše kao ja, u kojem je pored banalne radnje koristio originalne njemačke, četničke i ustaške propagandne ratne filmove, a vrhunac je kada je u jednom od kadrova narodna milicija malo prošarala redove studentskih demonstracija 1968., nakon čega umontiran ide govor maršala "kako postoje moralni zakoni jači od pisanih i ideali vredniji od života. Nesrazmjer Titovih ideala i stvarnosti, u kojoj milicija nasrće na studente što se na beogradskim ulicama bore upravo za te ideale, popraćen je ciničnim Tomovim (pokojni tom gotovac, glumac u filmu op.r.) smijehom. "
reći ću vam što me jedino smeta u tom vašem idealnom svijetu kojega ste nazvali prema latinskoj riječi communis, a sadržano je u par riječi "nesrazmjer ideala i stvarnosti". ništa više niti manje.

Tko je glasao

Sjećate li se koliko ste se

Sjećate li se koliko ste se ljutili na Tuđmana kad je rekao, parafraziram, da oko 20% Hrvata još uvijek ne voli i ne želi vlastitu državu? Nažalost, kao i u većini drugih stvari, bio je u pravu. Čitajte:

"...U jednoumno postavljenoj hrvatskoj javnosti je najmanje spominjana iznimno važna činjenica, da se veliki broj etničkih Hrvata uključivao u četnički pokret, koji je – između dva rata i tijekom Drugog svjetskoga rata - imao iznimno razgranatu i moćnu mrežu u Hrvatskoj i BiH.

U Drugom svjetskom ratu, veliki broj Hrvata je dragovoljno odlazio u četničke postrojbe. Hrvati su se, primjerice, nalazili i na zapovjednim mjestima u Dinarskoj četničkoj diviziji, a Hrvat je bio zapovjednik Drugog četničkog odreda u kojem je bilo približno 2.500 četnika, uglavnom etničkih Hrvata.

U veljači 1943. g. ustrojeni su „Splitsko-šibenički četnički bataljon" i „Odred vojvode Birčanina", u kojima su pretežito bili Hrvati, koji su u tim postrojbama ostali do kraja rata. Nakon kapitulacije Italije (08. 09. 1943. g.) u nizu gradova i mjesta južne Hrvatske – Šibeniku, Trogiru, Kaštelima, Splitu, Makarskoj itd. - Hrvati su ustrojavali i u velikom broju dragovoljno ulazili u četničke postrojbe. U memoarskoj literaturi nalazi se podatak da je nakon kapitulacije Italije u Splitu četnicima dragovoljno pristupilo približno 30% Hrvata jugoslavenske orijentacije.

Padom Italije četničke postrojbe, u kojima je bio veliki broj Hrvata, razoružale su Talijane i od njih preuzele otoke Cres, Veliki i Mali Lošinj, Silbu, Olib i Sveti Petar.

Na samom kraju rata prema Austriji se, zajedno s hrvatskom i njemačkom vojskom, povlačio i dio četničkih postrojbi, u kojima je bio veliki broj etničkih Hrvata, koji su i u tim okolnostima ostali nepokolebljivo do kraja vjerni četnicima, Draži i srbijanskome kralju.

Poseban hrvatski četnički biser u Drugom svjetskom ratu bile su dvije akcije najistaknutijih tadašnjih predstavnika hrvatskih upravljačkih elita, tj. čelnika HSS-a. Najprije je - u svibnju 1942. g. preko BBC-a – Krnjević uputio poruku hrvatskom narodu da podrži četnike. A vrhunac je bila velika akcija I. Šubašića (do rata bana Banovine Hrvatske i kasnijeg nesretnog potpisnika sporazuma s Titom) koji je sredinom 1942. g. posjetio hrvatske iseljenike u SAD-u i uz veliki pritisak ih pridobio da kralju Petru 2. upute memorandum u kojem kao svoje hrvatske uzore ističu „naš zajednički ponos, Dražu Mihailovića sa junačkim četnicima“...

Dakle, nema nikakvog čuđenja ponašanju hrvatske politike, novinara, raznih javnih osoba. To je jednostavno tako... stvarnost s kojom se moramo suočiti.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Zašto me ne čudi...

Zašto me ne čudi...

... što Josip Jurčević, više politički propagandist nego povjesničar, prenosi četničku propagandu? :((

O suradnji s četnicima danas mogao je spomenuti jedan aktualni primjer: svojeg kolegu Zvonimira Despota, koji s jednim četnikom zajednički piše knjige, te Antona Vrdoljaka, kojem je taj isti četnik bio ključni autoritet u TV-seriji o Titu.

Hrvata u četnicima, odnosno JVO, naravno bilo je, ali radi se ukupno o nekoliko stotina ljudi. Odnos prema broju Hrvata koji se u drugoj polovici 1943, a osobito nakon kapitulacije Italije, pridružuju NOP-u, najviše u Dalmaciji ali u znatnom broju i drugdje, je otprilike 1 prema 100.

Tako je i ranije: krajem 1942.: jedna grupa od 40-ak omladinaca iz Splita, velika većina Hrvati koji su prešli na pravoslavlje, otišla je u Dinarsku četničku diviziju. U isto vrijeme, u NOVJ je otišlo oko 10.000 Dalmatinaca, velikom većinom Hrvata.

Jurčević,prenosi: »Hrvat je bio zapovjednik Drugog četničkog odreda [Dinarske divizije] u kojem je bilo približno 2.500 četnika, uglavnom etničkih Hrvata.« To je besmislica, jer cijela Dinarska divizija je imala oko 3.000 do 4.000 boraca.

Na netu je pristupačan jedan izvještaj potpukovnika Mladena Žujovića, koji je između svibnja i listopada 1943.. bio zapovjednik Jugoslovenske vojske u otadžbini za Dalmaciju, Liku i Zapadnu Bosnu. On je nastojao na dogovoru s Hrvatima jugoslavenske orijentacije, ali i s HSS-om, o njihovoj mobilizaciji u JVO, koja se treba odmaknuti od velikosrpstva. Kao svoj veliki uspjeh, navodi da je uspio privoliti na suradnju desetak oficira bivše jugoslavenske vojske, te stotinjak omladinaca - Hrvata iz Splita, koji su u srpnju 1943. poslani u Dalmatinsko Kosovo i uvršteni u sastav Dinarske četničke divizije. Od njih, te grupe omladinaca iz Šibenika, u kolovozu je formiran "Splitsko-šibenski četnički bataljon" (a ne u veljači, kako Jurčević prenosi od Filipovića)..

»U memoarskoj literaturi nalazi se podatak da je nakon kapitulacije Italije u Splitu četnicima dragovoljno pristupilo približno 30% Hrvata jugoslavenske orijentacije« Svašta ima u memoarskoj literaturi. Kako su ustanovili taj postotak, referendumom? :) Pod okom dobroćudnih partizana, koji preuzimaju 100% vlasti u Splitu?

Podatak je, kao i onaj gore o 2500 četnika, uglavnom etničkh Hrvarta, naveden u Dinko Šuljak: "Tražio sam Radićevu Hrvatsku", Knjižnica Hrvatske Revije, Barcelona, 1988. Ni za jedno ni za drugo nema nikakvih potkrijepa. Te i druge dubiozne tvrdnje prenosi Nadan Filipović; "Hrvati u četnicima" na poskok.info, a sad od njega, znanstvenom metodom poznatom kao coppy/paste, i doktor znanost, povjesničar Josip Jurčević.

Jedna grupa četnika iz Selca, Crikvenice, Senja i Krka, velikom većinom Hrvata, njih oko 300 te oko 140 članova porodica, okupilo se na Lošinju. NOVJ je izvršila desant, mnogi su poginuli, jedan dio je u dva broda pobjegao u Italiju gdje su se stavili pod komandu Nijemaca.

Da sad ne davim s poviješću, napisat ću malo više pa objaviti na hrvatska-povijest.com

Tko je glasao

Jedna korekcija:

»U memoarskoj literaturi nalazi se podatak da je nakon kapitulacije Italije u Splitu četnicima dragovoljno pristupilo približno 30% Hrvata jugoslavenske orijentacije« Svašta ima u memoarskoj literaturi. Kako su ustanovili taj postotak, referendumom? :) Pod okom dobroćudnih partizana, koji preuzimaju 100% vlasti u Splitu?Podatak je, kao i onaj gore o 2500 četnika, uglavnom etničkh Hrvarta, naveden u Dinko Šuljak: "Tražio sam Radićevu Hrvatsku", Knjižnica Hrvatske Revije, Barcelona, 1988. Ni za jedno ni za drugo nema nikakvih potkrijepa.
Taj se citat može naći na desetine mjesta na webu. Nalazim ga na hrvatskim i srpskim sajtovima, na onima na engleksom pa i na španjolskom. Očito nitko ne gleda izvor, Šuljakovu knjigu, svi samo coppy/paste. Može se shvatiti da su od svih Hrvata u Splitu 30% prišli četnicima. Tako na jednom forumu na engleskom jeziku piše: Around 30% of Croats from Split, of Yugoslav and non-communist orientation joined Dalmatian Chetnik units.

Internet je krasan alat za dolaženje od informacija, ali još bolji za širenje dezinformacija. :(

Šuljakova knjiga može se naći na google books, na str. 150 se govori o Hrvatima - jugoslavenskim nacionalistima u Splitu, te autor procjenjuje da je 30% od njih prišlo četnicima, a 25% je po njemu već 1941. prišlo partizanima. (ne znam što s ostalima, googlebooks omogućava da samo malo virneš.) Može se raditi o nekoliko stotina ljudi sve skupa.

Kopam malo, o tom Krešimiru Vraniću koji je navodno bio na čelu Tajanstvenog "Drugog odreda" od 2500 ljudi, nalazim samo kod Fikrete Jelić-Butić, "Četnici u Hrvatskoj", u jednoj fusnoti da je bio mornarički poručnik, te u Sušaku 1942.-43. u JUREPO (Jugoslavenska revolucionarna organizacija), a kasnije je pristupio četnicima. To s "drugim odredom" ostaje misteriozno, a ako je vjerovati Dinku Šuljku, Vranić je postao kapetan i u rujnu 1943. bio zapovjednik one grupe od oko 300 četnika koja se povukla na Mali Lošinj. Nije bio među značajnijim zapovjednicima (Divizija je bila organizirana u pukove, kasnije u brigade).

Tko je glasao

O suradnji s četnicima danas

O suradnji s četnicima danas mogao je spomenuti jedan aktualni primjer: svojeg kolegu Zvonimira Despota, koji s jednim četnikom zajednički piše knjige, te Antona Vrdoljaka, kojem je taj isti četnik bio ključni autoritet u TV-seriji o Titu.
Prije dvije godine ocesao sam se ja o to. http://pollitika.com/bratstvo-jedinstvo

Tko je glasao

O suradnji s četnicima danas

O suradnji s četnicima danas mogao je spomenuti jedan aktualni primjer: svojeg kolegu Zvonimira Despota, koji s jednim četnikom zajednički piše knjige, te Antona Vrdoljaka, kojem je taj isti četnik bio ključni autoritet u TV-seriji o Titu.
Prije dvije godine ocesao sam se ja o to. http://pollitika.com/bratstvo-jedinstvo

Tko je glasao

To je @MKn

bilo onda,za onog rata,to što je prof.Jurčević napisao.Neki nisu htijeli sa komunistima iz načela,vjere i sl.,a sa ustašama zbog metoda koje su ovi rabili.

Kralja imao do jučer,sad je u Londonu,solidna opcija.

Sada se radi o nečem drugom jer su i druga vremena.

Srbija u svim ešalonima,od Šešelja do Stanimirovića žele vladati ovim prostorima.
Sredstva su:od noža do pera,sva su dopuštena.

To što žele živjeti svi u jednoj državi,je ajmo reć i razumljivo,ali je gadno to što žele biti nadnacija,vlastodržci,a ostale svesti na manjine.

Kod Hrvata je druga stvar.

-urbani yugoslaveni
-resentimenti na mladost,nostalgija
-mješani brakovi
-djeca mješanih brakova
-djeca bivših oficira Srba i Crnogoraca (prilično u Istri)
-privrednici koji imaju interese u tržištu
-umjetnici zbog jezika (ipak se razumijemo bez prijevoda)
-vlasnici medija-tržište
-zadrti titoisti
-privatizacijski gubitnici
-glupi
-zavedeni

Tu je tih dvadesetak posto.

Onda,srbijanska obavještajna služba je premrežila Hrvatsku svojim agentima,radi isto po principu UDB-e,ucjenama kao uostalom sve,a u Bgd-u su svi dosjei iz Yuge.

Znači,plaćanjem i ucjenom.

Ovo što je napravljeno u Hrvatskoj i od Hrvatske poslije Tuđmanove smrti,nije slučajno.

Međutim,još ni propala a ni ne bu.

Naše snage su jače i u povoljnijoj smo situaciji,bolji smo i kao ljudi i kao ratnici.

Imamo bolje resurse,bogatiji smo i sposobniji i njima ne preostaje drugo nego da kukumavče,a njihovim akademicima i istoričarima,kao i SPC preostaje samo da kod svoje raje podgrijavaju mitove kao uostalom i do sada.

Nama Srbija (a ni Srbi uopće) danas nisu neki problem,imamo mi svojih govana koje ne znamo počistiti,a ovo što sada rade ,čine to na štetu svog naroda.

sve dobro...

Tko je glasao
Tko je glasao

dražesni ante

Kad čovik realno sagleda stvarno bi mu se tribao dignut spomenik u srbiji . Čovik je bija srbin i borija se protiv komunista koji su đavolja dica . Znači borija se protiv samog vraga. Čovik je bija i veliki prijatelj njemaca i talijana koji su hrvacki prijatelji od stoljeća sedmog, za razliku od srba koji su nam stoljetni neprijatelji.
Mislim da su ti četnički zločini u drugom svitskom malo preuveličani ka i oni ustaški .Najviše zločina su učinili komunisti i pripisivali ih ustašama i četnicima .To je dokazano najnovijim hrvackim i srpskim povisnim istraživanjima .
Pošteno bi bilo dat po jednu ulicu nediću , ljotiću i draži u hrvackim gradovima . Reciprocitetom bi po srbiji tribalo dat ulice anti , juri i bobanu te budaku .
Svi su ti ljudi dali puni doprinost samobitnosti balkanskih hrvata i srba.

Eto u splitu, na lovrincu, najlipši dio groblja je palim njemcima koi su se došli borit protiv komunista u drugom svitskom ratu . Što je to bolji njemac od hrvata i srbina pa mu se diže spomenik kad pogine od mrske banditsko partizansko komunističke ruke.
Normalno da nije bolji al je veći i tribamu se utiravat u bulju . Kako je srbija dva put veća od hrvacke nebi me čudilo da jednog dana u splitu bude ulica kadijevića i mladića .

Osobno mislim da nema tu nikakve popustljive politike sa hrvacke strane , nego je to sinhrona zajednička politika takozvana ,,lud jebe zbunjenog,, Dok se budale bave četnicima ,ustašama i partizanima todorić , mudrinić i ostali hdz i sdp kradu leva leva . Tako je i u srbiji . Budale se bave dražom a sevin kralj bakra bakrom .

Tko je glasao

Kad kod onoga šta je govorija

Kad kod onoga šta je govorija ovi Pejin zaminite Draža sa Ante i četnici sa ustaše dobit će te isto trabunjanje koje se događa ovde u Hrvatskoj. Sad smo ka šokirani tin srpskin laprdanjen. Najprije pometimo po Hrvatskoj a onda se uvatit Srbije. Za mene i Ante i Draža su ista guba.

Tko je glasao

splitski petokolonaš

Kurir,

pretpostavljao sam da u Splitu također ima velikosrpskih petokolonaša, koji kad ne mogu braniti fašističku histeriju koja se javlja s rehabilitacijom đenerala Draže onda se hvataju Pavelića, kao da on ima jednaki broj poklonika u Hrvatskoj koliko ih ima đeneral Draža. Kurir, welcome to the fifth column club in Croatia.

Ipak u pravu ste, trebalo bi politički pomesti u Hrvatskoj takve kakav ste vi.

Tko je glasao

Eno doli ispod imas moj

Eno doli ispod imas moj komentar šta napravit sa peton kolonon. Ostalo tvoje laprdanje neću komentirat niti se upuštat u raspravu.

Tko je glasao

laprdanje

kurir,

vi laprdate, a pjastrela koji vas podržava već se deklarirao svojim komentarima kao velikosrbin na privremenom boravku u puli.

s rehabiltacijom četništva i đenerala Draže u Srbiji stvari postaju ozbiljnije, pa je potrebno na ovom portalu javnp prokazati one koji to otvoreno ili prešutnbo odobravaju, pozivajući se na izmišljeno ustaštvo u hrvatskoj. hrvatski tzv. antifašisti a bivši komunisti su se našli u nebranom grožđu, jer ispada da su se oni kao antifašisti borili protiv antifašista, odnosno Dražinih četnika. tko je tu lud jasno je normalnima ali ne i vama kurir kao i sličnima na ovom portalu.

ajde lovit zmije, jer iako se javljate iz splita pravi splićanin niste.

Tko je glasao

Danas san u polje uvatija

Danas san u polje uvatija jednu. Dobro, nije bila zmija nego zmajur.

Tko je glasao

Opština Foča : 1941-1945:

Opština Foča : 1941-1945: 3525 ubijenih
(zaklanih, spaljenih, streljanih) bošnjačkih civila –
mahom žena, dece i staraca.
Opština Pljevlja: 1941-1945: 1389 ubijenih
(zaklanih, spaljenih, streljanih) bošnjačkih civila –
mahom žena, dece i staraca (581 dete ili 42%).
Opština Goražde : 1941-1945: 1370 ubijenih
(zaklanih, spaljenih, streljanih) bošnjačkih civila –
mahom žena, dece i staraca.
Opština Čajniče: 1941-1945: 598 ubijenih
(zaklanih, spaljenih, streljanih) bošnjačkih civila –
mahom žena, dece i staraca.
Opštine Prozor i Jablanica: 6-10. oktobar
1942: 1019 ubijenih bošnjačkih i hrvatskih civila
– mahom žena, dece i staraca.
Opštine Čačak, Gornji Milanovac i Lučani :
1941-1944: 702 ubijenih, od čega 209 zaklanih;
u ovim opštinama četnici su ubili 99 žena,
pretežno klanjem.
Užički okrug (opštine Užice, Požega, Arilje,
Ivanjica, Čajetina, Kosjerić): 1941-1944: 1081
ubijenih (ovom broju treba dodati i 312
zarobljenih partizana sa ovog područja koje su
četnici predali Nemcima).
Opština Knjaževac : 1941-1944: 250 ubijenih.
Opštine Obrenovac i Barajevo : 1943-1944:
323 ubijenih (uglavnom zaklanih) civila.
Četnički zatvor u Kolašinu : mart 1942 – mart
1943: 119 streljanih i obešenih.
Vranić (opština Barajevo) : 21-22. decembar
1943: 67 ubijenih (uglavnom zaklanih) civila, od
čega 35 žena i 15 dece.
Drugovac (opština Smederevo) : 29. april
1944: 72 ubijena civila od čega 24 zaklanih.
Gata (opština Omiš) : 2. februar 1942: 190
ubijenih hrvatskih civila.
Jagodina, Paraćin, Ćuprija : 2. februar 1944:
46 zaklanih civila.
Boljanići (opština Pljevlja) : 5-8. februar 1943:
386 ubijenih bošnjačkih civila, mahom žena
dece i staraca.
Bukovica (opština Pljevlja) : 5-8. februar
1943: 556 ubijenih bošnjačkih civila, mahom
žena dece i staraca.
Meljak (opština Pljevlja) : 5-8. februar 1943:
480 ubijenih bošnjačkih civila, mahom žena
dece i staraca.
Sutjeska (opština Foča) : 20. decembar 1941
– 20. januar 1942: 412 ubijenih bošnjačkih
civila, mahom žena dece i staraca.
Ustikolina (opština Foča) : 3. decembar 1941
– 20. januar 1942: 185 ubijenih bošnjačkih
civila, mahom žena dece i staraca.
Slatina (opština Foča) : 20. decembar 1941 –
20. januar 1942: 89 ubijenih bošnjačkih civila,
mahom žena dece i staraca.
Kunovo (opština Foča) : 20. decembar 1941 –
20. januar 1942: 163 ubijenih bošnjačkih civila,
mahom žena dece i staraca.
Vikoč (opština Foča) : 20. decembar 1941 –
20. januar 1942: 177 ubijenih bošnjačkih civila,
mahom žena dece i staraca.

Tko je glasao

Izvor

Ratni zločinac Draža Mihajlović
Kampanja NE rehabilitaciji | 21/03/2012 - "Ne zaboravljamo žrtve četničkog terora nad srpskim, crnogorskim i hrvatskim narodom i žrtve četničkog genocida nad bošnjačkim narodom, tokom Drugog svetskog rata." - http://pescanik.net/2012/03/ratni-zlocinac-draza-mihajlovic/

Dakle, nije da u Srbiji ne postoji otpor ovoj inicijativi, kao što nije istina kako svi Srbi misle unisono pročetnički po ovom pitanju.

Nagradno pitanje - zašto se svi političari uporno žele pošto poto ulizati najcrnjoj desnici ? Zašto taj najgori šljam najčešće drži ključ njihove izborne pobjede?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ima još...

http://www.znaci.net/00001/44.htm

Četnici su po svemu sudeći ogroman dio zločinačkih pohoda rezervirali isključivo za vlastiti narod. Rehabilitirati Dražu bila bi doista čista perverzija...

Inače, vrlo opsežna biblioteka (koju nisam pogledala još) nalazi se ovdje - http://www.znaci.net/

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

sa E Novina sam kopirao

sa E Novina sam kopirao popis..

Naravno da postoji otpor, postojao je i 91' samo upitno je koliko službena politika prati te razumne ljude a koliko ispod žita muti sa Obrazom i sličnim fašistima koji s obzirom na intelektualnu ograničenost očito imaju bliske ljude u vrhu jer u protivnom bi bili marginalci a ne "aktivisti"

Tko je glasao

@robot

Ne nije poenta u tome!
Poenta je u onome o čemu smo ti i ja diskutovali prošle godine – a diskutovali smo (da te podsjetim) o revizionizmu.

Sve ono što si ti tada iznosio i zastupao su referentne tačke najkrupnijeg revizionističkog projekta danas, a to je preispitivanju uloge, doprinosa i karaktera doprinosa SSSR-a u WWII.

Ovo što se događa u Srbiji u vezi Draže Mihajlovića je samo regionalni odjek tog sramnog procesa. Nikada se to ne bi moglo desiti da nije onoga gore .., a tebi (koliko ja pamtim) to gore nimalo ne smeta.

Znaš, vrlo je udobno mrčiti naknadnu pamet, robotski objektivno i pedantno tražiti dlake u jajetu i mantrati opštepoznate navode iz opusa pojedinih teoretika totalitarizama i pri tome naivno misliti da će se sve to moći zadržati u granicama nekadašnje “imperije zla”.

Kakva je to robote kratkovidnost – kakva je to nemogućnost sagledavanja globalnih posljedica, kako na nivou realpolitike, tako i uopšte na nivou epohalne percepcije cijelog XX vijeka.
Jedan moj ruski kolega je sve vas koji taj proces podržavaju iz bilo kojeg razloga okarakterisao fantastično preciznom sintagmom - rekao je da ste postmoderna intelektualna nejač.

Tako da robote poštedi me tvog “pravedničkog” zgražavanja nad rehabilitacijom Draže Mihajlovića. Da se radi o Pjatrasu Kubiljonasu ili Oskaru Dankersu ne bi ti ni jednu riječ rekao, jer oni ne samo da nisu ubijali Hrvate, nego su još bili i antikomunisti.

E a sad da me neko ne bi slučajno optužio da sa ovim gore držim stranu rehabilitaciji Draže Mihajlovića, osjećam see obaveznim da se prema njoj decidno odredim – kategorički sam protiv nje.
Posebno me iritira nasilno trpanje Mihajlovića među antifašiste, antifašizam je prvenstveno borba za univerzalnu ideju čovjeka, a protiv njegove bilo kakve partikularne redukcije.
Četnički pokolji na etničkoj osnovi u tu borbu nikako se ne mogu ukalupiti.

Tko je glasao

Red Cavalry, Daj ti sa tim

Red Cavalry,

Daj ti sa tim svojim ruskim kolegom, naravno ko intelektualne veličine, nama, postmodernoj intelektualnoj nejači, objasni:

Zbog čega vi Srbijanci od Balkanskih ratova na dalje, imate problema sa svim susjednim narodima i vršite genocid nad njima u interesu stvaranja velike Srbije.
Krvarili su makedonci, Bugari, Rumunji, Šiptari, Bošnjaci a i mi Hrvati.

Jel je tebi poznato šta ste radili od 30-te pa do 40-te širom kraljevine Jugoslavije?
Nekak vam to razdoblje nejde, pa ga stalno preskačete.

Tko je glasao

rc

topic ove teme je tužba unuka draže mihajlovića kojim se traži poništenje presude i revizija položaja četničkog pokreta u srbiji. ja sam osobno ravnodušan što će taj sud presuditi, njihovo pravo je da ga proglase pravoslavnim svecem ako žele, a moje je da o tome imam svoje mišljenje. posao moje države u kojoj plaćam porez bi trebao biti da prema tome zauzme stav i zaštiti svoje interese i interese ljudi koji su oštećeni četničkim zločinima, a njih u hrvatskoj svakako ima.
što se tiče moje i vaše diskusije držim da je vaša argumentacija događaja iz drugog svjetskog rata o kojima smo raspravljali ideološki ograničena i ne uključuje nezavisne izvore, posebno izvore nakon pada željezne zavjese. konstatacija da su komunizam i fašizam totalitarni režimi, bez obzira na ideološki predznak ne mora značiti negaciju značajnog sovjetskog utjecaja u slamanju fašizma, no ne opravdava dokazanu kolaboraciju iz "realpolitičkih" razloga. pa rusi i saveznici su zgazili fašizam, a potom postali smrtni neprijatelji, zar je revizionizam to konstatirati?
robotska mantra se svakao može rabiti kada konstatira da ne postoji ideološko opravdanje "revolucije koja traje" i mitova o "majčici rusiji" i "pravednih zločina" kada robotski statistički konstatiramo brojeve žrtvi "dobrog" i "lošeg" režima.
rehabilitacija draže mihajlovića se ne može nikako uklopiti u moje iznošenje broja pripadnika nkvd-a, broja gulaga i broja ljudi koji su u njima ubijeni, i dokumentiranih činjenica u paktu molotov-ribbentrop;
rehabilitacija đenerala draže nije puki hir idiota, već politika koja ima za cilj izbrisati srpske zločine iz povijesti ( kao što je uspješno sovjetska historiografija brisala staljinove, zato mi ne držite predike o vašoj objektivnosti koja je iritantna ), i zločine iz bliske sadašnjosti kojima smo svjedočili, to je njihov konačni cilj a ne srpsko ispravljanje povijesne nepravde prema đeneralu i njegovim šubarama.
dakle da zaključim gospodine red calvary, i dalje me niste uvjerili da je ex. sovjetski savez ideološki ideal slobode, kao i da je povijest šahovsko polje na kojem caruju ideali pravde. vaši postovi su odsjaji vremena kojega su davno pregazili kotači perestrojke, i zato uživajte u vašem svijetu, bez robota :)...

Tko je glasao

Mog djeda su ubili

Mog djeda su ubili cetnici.
Otac je bio tek dijete, a stric je dvaput jedva izbjegao smrt pred cetnicima. Prvi puta kao mladic kada su ubili djeda, a drugi put nedavno kad je i sam vec bio djed, ali prosao je zatvore i ostalo.

Tko je glasao

Prenosim odličan komentar

Prenosim odličan komentar korisnika Zvonka s Nacionala, na istu temu. Minimalno sam ga editirao, radi lakšeg čitanja. Uživajte.

"Jovan i Milorad nisu razočarali. Bez imalo licemjerja i ulizivanja, posve otvoreno, rekli su da je Vukovar srpski, da je hrvatski jezik zapravo srpski, da su Hrvati primitivci, da su četnici antifašisti, a Hrvati fašisti, da su katolilčki svećenici masovno klali Srbe, i općenito da smo genocidni. Na infantilno pitanje voditelja kako bi se Srbi osjećali da mi rehabilitiramo ustaštvo, Pejin je rekao da je Tuđman već rehabilitirao ustaštvo rekavši da su Hrvati pobijedili 1941. i 1945. Zanimljivo je kako nitko od prisutnih nije primijetio da to Tuđman nikad nije izjavio, ali jest Stipe Mesić - kad je od iseljenika uzeo ček za financiranje obrane Hrvatske, koji mu se u međuvremenu negdje zagubio po džepovima.

Hrvatski antifašisti su šokirani. Taman smo se lijepo zapadnobalkanizirali, imamo regionalni Big Brother i Žikinu dinastiju, na trenutak čovjek pomisli da se naša država prostire na području cijele bivše Jugoslavije (bez profašističke Slovenije i izdajničkog Kosova), i tada uleti Jovan i pokvari koncepciju Titovim pionirima ufuranim u bratstvo i jedinstvo. Jer otvoreno kaže ono što u Srbiji o Hrvatima misle. Hrvatski "antifašisti" će, naravno, pokušati minorizirati važnost gostiju i dovesti u pitanje njihov odabir, tvrdit će da su to nebitni ljudi i pojedinačni ekscesi, no sjetite se da smo ne tako davno gledali kako 18.000 pojedinačnih ekscesa pjeva "Slobodane, pošalji salate" u rukometnoj dvorani. U kojoj je bilo, otprilike, 18.000 ljudi.

I zato sad svi oni tvrde da to nije trebalo prikazati, da je trebalo pozvati neke umjerenije Srbe u emisiju jer ovo nije dobro za razvoj međusobnih odnosa. Četnike dakle treba sakriti pod tepih i praviti se blesav, dok s ustašama pak treba mahati posvuda i stalno upozoravati na opasnost od njih, oboje u interesu pomirenja. Pa ako već nemamo svog Pejina koji bi tvrdio da je bar Zemun hrvatski, ako ne već cijela Srbija osim Šumadije, dobro dođe i kakav dućan sa skandinavskim robnim markama koji će se prigodno proglasiti neonacističkim, ili kakav klinac koji je nacrtao vojnika sa šljemom na kom je prvo polje grba bijelo. Jasno da takvo "pomirenje" ide na štetu Hrvatske.

A što je šokantno? Zapravo baš ništa. Pejin i Mirčić nisu rekli ništa što već prije nije čuo svatko tko je želio slušati kako Beograd razmišlja i kakvo je stanje duha u susjedstvu! Nisu to nikakvi ekscesi: radi se samo o tome da radikali bez uvijanja i otvoreno govore ono što drugi zbog pristojnosti i ograničenja koja nameću građanski skrupuli, neće reći javno.

U čemu je razlika kad Pejin kaže da je Vukovar srpski i kad Tadić za Ruđera Boškovića, katoličkog redovnika, kaže da je Srbin? Tadić je samo na fin način rekao da je Dubrovnik srpski, dok mu se Josipović glupavo smješio. Kad režiser Srđan Dragojević govori na HRT-u kako je film Angeline Jolie jako loš, praveći se blesav i ne spominjući problem silovanja o kojem film govori, što nam on zapravo poručuje? Da loš film amnestira masovna, organizirana silovanja koja su bila dio politike genocida. Isti je režiser snimio "Lepa Sela lepo gore", što je tehnički i artistički dobar film, ali je istovremeno i besramno propagandno izvrtanje činjenica u kom su koljači prikazani kao romantični heroji.

Hrvatska javnost je sad, kao, šokirana, a do sad nije razumjela o čemu se priča, dok joj netko ne nacrta i oboji? Josipović sad kaže da je Draža bio ratni zločinac i da četnici nisu antifašisti nego kolaboracionisti, a ono što je u knjigama pisao njegov savjetnik Dejan Jović, inače čovjek Londona i Beograda, valjda nije dobro razumio?

Europejac Tadić, intelektualac Ćosić, feminizirani Dragojević, i četnik kao takav Pejin - svi su oni jednako velikosrbi.Tadić ima isto mišljenje kao i oni sinoć, samo što njega krasi politička inteligencija, pa šuti. Prava Srbija je imperijalna, uvijek je bila i uvijek će biti, od Vuka Stefanovića do Slobe Miloševića, od Gavrila Principa do Dragojevića i od Karađorđa do Tadića. Razlikuju se tek metode i pristupi. I da se razumijemo, nema u tome u osnovi ničeg lošeg. Svaka normalna država gleda širiti svoj utjecaj ako može, sredstvima koja joj stoje na raspolaganju.

Postoji i liberalna Srbija koja ne misli tako? LDP Čede Jovanovića je jedina stranka u Srbiji koja ne podržava četništvo - javno. Ali i taj "Čeda Prašak" je u koaliciji sa Vukom Draškovićem koji je najveći zagovornik rehabilitacije Draže Mihailovića i pokretač proslave na Ravnoj Gori.

Pejin govori sve ono što Srbija zapravo misli. Građani Srbije odreda misle da su rat skrivili Hrvati, uz tek rijetke iznimke. Nitko neće reći da su krivci Srbi, eventualno da su ga dogovorili "Franjo i Slobo", ali i to je na rubu izdaje. To što većina Srba ne mrzi Hrvate na osobnoj razini, i što će se prema njima najnormalnije ponašati u Beogradu, politički ne znači ništa. Srbija je Srbima uglavnom na prvom mjestu, nemaju usađenu onu kmetovsku pokornost i nametnut osjećaj krivnje zbog nacionalizma kao Hrvati, i to se u stanju duha i te kako može prepoznati.

No ono što je još mnogo bitnije: ne samo da nema suštinske razlike između onog što kaže Pejin i onog što govore "umjereni" Srbi, nego zapravo nema razlike između onog što otvoreno kaže Pejin i teza koje zastupaju brojni hrvatski intelektualci, mediji, i političari.

Gdje je razlika između odvratnih šovinističkih ispada jednog Ante Tomića koji svršavajući na srpsku kulturu otvoreno kaže kako su nas sve unesrećile primitivne brkate "muškarčine iz dinarskog pojasa" - dakle Hrvati, jer dinarski pojas očito nije u Srbiji - i Pejinove tvrdnje da su Hrvati primitivni?

Gdje je razlika između izjave da "prisjećanjem na Vukovar potvrđujemo da smo fašisti" Drage Pilsela, doajena antifašističkog novinarstva u Hrvatskoj i miljenika novinarskog društva, ili Šprajcove priče o "Tuđmanovoj izdaji Vukovara", i izjave da je Vukovar srpski grad?

Gdje je suštinska razlika između tvrdnje da Hrvati nemaju svoj jezik, već govore srpskim, i harange domaćih dušebrižnika na sve one koji su se usudili zatražiti da se stave titlovi pod beogradski šund na RTL-u?

U čemu je razlika između sustavnog difamiranja katoličke crkve kao klerofašističke, zločinačke i pedofilske organizacije od strane Jutarnjeg lista i njegovih kolumnista, i Pejinove tvrdnje da su tisuće svećenika bile u ustašama i klale srpsku nejač?

Gdje je, dakle, razlika između onog što pišu Vuk Perišić, Miljenko Jergović, Boris Dežulović, Jelena Lovrić... i ovoga što govori četnik Jovan? Nema je.

I jednima i drugima Tuđman je ustaša i zločinac, crkva klerofašistilčka, Domovinski rat i Oluja ustaške zločinačke ujdurme protiv srpstva, a Hrvati narod koji nije sposoban imati svoju državu - to je ono vječno kukanje po novinama kako je u Jugoslaviji, pod Beogradom, bilo mnogo bolje.

Jedino što oni manje-više u rukavicama tumače Hrvatima da su smeće i da im je država smeće, a Pejin to kaže jasno i glasno. Suština priče je u oba slučaja ista. Antifašisti su oni koji su za Jugoslaviju, a fašisti oni koji su za Hrvatsku. Zato je za Hrvatsku svako pozivanje na antifašizam u osnovi kontraproduktivno. Uostalom, i Milošević i Šešelj mogli su za sebe tvrditi da su "antifašisti", Tuđman zbog same prirode svoje borbe ne, jer će se svaka hrvatska država, iz perspektive antifašizma, promatrati kao oživljavanje NDH.

Jugoslavenski nacionalizam, u osnovi srpski, je uvijek bio u konačnici slavljen kao ujediniteljski i osloboditeljski, hrvatski pak genocidan i fašistički: uostalom, to je na takav način definirano u radovima mnogiih utjecajnih pisaca i filozofa koji su kreirali takav javni diskurs, primjerice pokojnog vrlo utjecajnog zagrebačkog profesora Kangrge. Hrvati pak naivno misle da osobna prijateljstva koja imaju sa Srbima nešto znače u političkom kontekstu. Međutim, malo koji Srbijanac će Hrvata stvarno smatrati sebi ravnim: doživljavaju ih više kao Englezi Škote ili Irce, praktički kao nižu rasu i sebi podređene.

Znakovito je kako srpska službena politika u posljednje vrijeme pušta probne balone prema susjedima. SANU je donijela novi Memorandum u kojem piše da treba potkopavati zemlje u okruženju i jačati srpski faktor unutar istih da bi se u datom trenutku opet potaknulo Srbe izvan Srbije (u BIH, Crnoj Gori i Hrvatskoj) da proglašavaju svoju autonomiju unutar istih. Ideja o velikoj Srbiji samo miruje, nije nestala.

Pa s kojim se onda pravom Josipović, kao, buni protiv te rehabilitacije - bar na deklarativnoj razini - kad je sam praktički rehabilitirao četništvo u Hrvatskoj odlaskom na obilježavanje četničkog antifašističkog ustanka u Srbu 27. srpnja, koji se sveo na masovni pokolj hrvatskih civila, jer ionako u blizini nije bilo ni Njemaca, ni ustaša? Ako slavimo zajednički ustanak četnika i komunista u Srbu, što ne bismo onda i Čiči dali da bude antifašist? Uostalom, taj isti Ivo Josipović je rekao da su partizanske kape lijepe, a JNA je pod tim kapama devedesetih pobila mnogo više hrvatskih građana nego četnici.

Gdje je sukob između tih "antifašista" i onih drugih, ravnogorskih "antifašista", kad su ionako i jedni i drugi izrazito antihrvatski orijentirani, i zastupaju posve istu projugoslavensku, beogradsku politiku? Gdje je uopće bio korijen njihovog sukoba u Drugom svjetskom ratu, prije nego su u jesen 1944. pripadnici ravnogorskog pokreta gotovo u cijelosti pristupili partizanima, da bi nedugo poslije toga te iste jedinice iz južne Srbije popunjene presvučenim četnicima oslobodile Zagreb i Zagrepčane - uglavnom od stanova i imovine, obzirom da ih od okupatora više nije trebalo oslobađati? Nijemci su se, naime, zajedno s ustašama povukli iz grada danima ranije, i to ne u strahu od tih friško obrijanih antifašista, nego čisto zato jer se Hitler ubio, a Rusi ušli u Berlin.

Najbolje objašnjenje toga je dao Dušan Bilandžić u knjizi "Hrvatska moderna povijest": "Vođe i četničkoga i partizanskog pokreta bili su uvjereni u pobjedu saveznika. U takvoj viziji, a s obzirom na to da je buknuo partizanski rat s kojim vlastodršci Jugoslavije prije nisu računali, jedini realni konkurenti za buduću vlast nakon neminovnoga poraza fašizma bili su velikosrpska buržoazija i KPJ. Borba između ta dva najljuća politička protivnika trajala je od 1919, ali su komunisti tek slomom režima Kraljevine Jugoslavije, u okolnostima općega rata u Europi, mogli računati na preuzimanje vlasti."

Nitko od hrvatske politike nije reagirao prije nekoliko godina, kad su u Srbiji četnici i zvanično proglašeni antifašistima nakon američkog signala u vidu medalje za spašavanje pilota - a sad se zgražaju, jer se poništava jedna presuda o tome da je Draža bio ratni zločinac, koja uostalom i jest rezultat jednog montiranog političkog procesa. To, naravno, ne znači automatski da Draža nije bio zločinac, samo znači da suđenje 1946. nije bilo pravedno. Da je ta politika imalo dosljedna, a ne usmjerena na čuvanje "tekovina antifašizma", odnosno ideološkog monopola partije zaogrnutog u "antifašizam", složila bi se s tim da se presuda poništi i inzistrala da se o Draži i ratnim zločinima koji mu se stavljaju na teret sudi ponovo, ali ne pred partijskim sudom. Jer, tada bi ta presuda nešto i značila.

Pitanje je jedino je li hrvatska politička i medijska scena svjesna šamara koji je dobila putem TV-a ili će i dalje prostirati crveni tepih, dok opet ne dovedemo sebe u poziciju taoca Beograda. Ne možda kroz rat, okupaciju teritorija, koliko kroz ucjene preko politike, diplomacije i ekonomije. Ili će se svi i dalje praviti blesavi i držati povez na očima glede velikosrpstva i pravih namjera zagovaratelja "regionalizma"?

I onda, u konačnici, zašto se mi u Hrvatskoj uopće lovimo za glave zbog rehabilitacije Draže u Srbiji? U glavnom gradu imamo trg koji se zove po antifašistu koji je tijekom 35 godina pobio više Hrvata od Draže, Ante, Adolfa i Benita zajedno. I diktatoru još tepamo da je antifašišt, a ne zločinac. Imamo razne Boljkovce i Manoliće koji su "antifašisti" otprilike koliko i Draža i Vojislav Šešelj, pa im ne damo suditi. Zbog Draže neka se sekiraju oni kojima je on konkurencija glede monopola na "antifašizam".

Zvonko, 22.03.12. 18:08, Nacional

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Još kada su

napravili spomenik Draži

trebalo je povući našeg veleposlanika a njihovog iz ZG-a protjerat,te uvesti vize za državljane Srbije.

Međutim,to ne bi odgovaralo širenju Todoricha na istok.

Ne bi odgovaralo pjevačima,glumcima i piscima,jer eto nema jezične barijere pa oni nešto malo zarade.
Onda,nema to tko učiniti jer su naše političke elite premrežene em srbijanskim agentima,em imamo otvorene expoziture i rezidente britanskog interesa.

sve dobro...

Tko je glasao

nema to tko učiniti jer su

nema to tko učiniti jer su naše političke elite premrežene em srbijanskim agentima,em imamo otvorene expoziture i rezidente britanskog interesa

Eto dijagnoze, nažalost, posve točne. Slijedi pitanje: kako smo dopustili da se to dogodi? Tuđman je umro, i sve je otišlo kvragu - mačak je krepao, miševi nam kolo vode.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

10 posto

Zoran Oštrić,

I vi ste jedan od onih opasnih jugonostalgičara na ovom portalu koji uporno drži nojevski glavu u pijesku i pokušava kao u ovom slučaju spašavati Srbe od njih samih. Nitko ne tvrdi da u Srbiji nema i onih koji se protive rehabilitaciji Draže Mihailovića, ali je to sve skupa 10 posto. Većina srbijanske javnosti stoji iza otvorenih i prikrivenih četnika kao što su Vuk Drašković, Dobrica Ćosić, Jovan Pejin, Tomislav Nikolić, Boris Tadić, njegov ministar policije Dačić cijela bulumenta SANU, Srpska pravoslavna crkva i druge državne institucije.

Navođenje skupina Srbijanaca koji se protive rehabilitaciji Draže Mihailovića je obično bacanje prašine u oči, čime se ne služite samo vi nego četnikoljupci poput, editora, feniksa, martina, tenora, pravednika vz i cijele bulumente tobožnjih demokrata na ovom portalu. To treba bez ostatka reći, jer takvi u stvari predstavljaju novu srpsku petu kolonu u Hrvatskoj, u koju su uključeni brojni javni djelatnici na čelu sa zastupnikom u Saboru Miloradom Pupovcem i mediji, uključujući i HTV, gdje je jedan od takvih na istaknutom mjestu vaš omiljeni novinar Aleksandar Stanković, što je uostalom dokazao ovog mjeseca dovodeći u emisiju bez nekog pravog povoda osim najblaže rečeno, jugonostalgičarskog beogradskog redatelja Srđana Dragojevića.

Prema tome, tih 10 posto nisu jugonostalgičari, niti oni u Srbiji mogu nešto promijeniti, što će uostalom dokazati idući izbori za njihovu Narodnu skupštinu, nego ste to vi s pokušajem da spašavate od sramote srbijansku službenu i neslužbenu politiku.

Tko je glasao

A da renoviramo Jasenovac i

A da renoviramo Jasenovac i potrpamo tu petu kolonu tamo? Mislin da bi i trupla koja se njišu obišena o rasvjetni stup poslužila svrsi.

Tko je glasao

kurir je nabacio teški crnjak...

A da renoviramo Jasenovac i potrpamo tu petu kolonu tamo? Mislin da bi i trupla koja se njišu obišena o rasvjetni stup poslužila svrsi.

ali bogami, nekak mislim da kad bi ma, samo priprijetili takvim nečim, a nekmoli, recimo, otvorili Jasenovac, pustili onak malo dima, da izgleda kao da je šatro u funkciji..da bi se ova ekipa preko Drine na naglo sabrala i spomenik Draži bi letio, bre, u paramparčad :))

nda, to je crnjak, ali bogme, fakat bi takav neki scenarij im trebalo priredit i pustit na youtube snimku s dimom, pa nek se onda deru urbi et orbi kak smo mi genocidan narod..
joj, fakat mi je dosta tih sranja. stvarno mislim da ćemo sve svi redom razbolit (psikički) ak nas ovi Srbi i dalje nastave tlačit svojim sranjima, od Draže pa do Srbina Ruđera Boškovića i šta je ono još bilo, aha, srpski Dubrovnik ....
sstvarno mislim da bi Ivela treba stat Tadiću na nogu (od njega se još ipak nekak' nadam za razliku od ove kozetine Pusićke) i reć, daj prestani zajebavat i zavlačit na koncu i svoj narod a bogme i komšije..stvarno ste ga prećerali, odjebi s tim SANU2 jer ću ti stvarno složit frku kod ulaska u EU. i nemoj mislit da će me spriječit to što smo potpisali da nečemo, papir svašta trpi :)) pa ti onda vidi...

CC

Tko je glasao

Pejin

nije nikakav ugledni istoričar.
Čovjek ima najviše zvanje u arhivskoj struci - arhivski savjetnik, a sticanje tog zvanja ne zahtjeva ni magisterij, a pogotovo ne doktorat (ja npr. imam zvanje višeg arhiviste, što je za stepenicu niže od arhivskog savjetnika).

No bitnije od svega ovoga da je on glasni i solidno eksponirani revizionista - drugim riječima Pejin je budaletina neopjevana.

Izabrati njega da učestvuje u takvoj jednoj emisiji, sa takvim gostima može ukazivati samo na dvije stvari ili da se radi ili o totalnom neznanju urednika ili naprotiv - o opasnom znanju, koje je imalo za cilj provociranje medijskog incidenta.

Tko je glasao

avramov

tužbu za rehabilitaciju mihajlovića su podnijeli pored njegovog unuka ugledna srpska profesorica i stručnjak za međunarodno pravo smilja avramov i srpski profesor prava kosta čavoški. oni sigurno nisu intelektualni kikiriki poput pejina, i dakako vrh su intelektualnog ledenog brijega koji podupire revival četništva - čitaj načertanja u srbiji.

Tko je glasao

A jesu li

oni gostovali u toj emisiji?

Tko je glasao

Uistinu, rekao bih da je urednički promašaj...

... zvati u emisiju takvog čovjeke. Ima u Srbiji pravih povjesničara, koji bi mogli korektno i bez vrijeđanja iznijeti razloge, zašto se Dražu želi i sudski rehabilitirati. (Razloga ima, iako PMSM nisu dovoljni.) Ima i povjesničara, koji se rehabilitaciji protive.

Pozvati umjesto njih velikosrpskog političkog aktivista, vrlo je upitan postupak. Ali, eto, žutilo je norma, znanstveni kriteriji ne vrijede ništa. (Upravo danas se predjsedni CFI Croatia, doktor fizike, žali kako je taj utjecaj jak i u fizici - senzacionalni napisi o "božjoj čestici", "neutrinima bržim od svjetlosti" isl.) Jedan hrvatski doktor povijesti, navodno pravi domoljub, bez problema surađuje s četnikom i zajedno pišu knjige u kojima olajavaju i kleveću Tita (s time da rečeni četnik verzije za hrvatsko tržitše fino prilagođava, tržište je sve).

Tko je glasao

poanta

razumije se nije u maloumnom peinu, niti uredniku "in medias res" emisije nego:
http://www.vjesnik.com/Article.aspx?ID=6FA2C278-AFF0-4066-A982-2F82B64B7765
"
Dragoljub Draža Mihailović, zapovjednik srpskih četnika u Drugom svjetskom ratu, bit će u petak rehabilitiran pred Višim sudom Srbije u Beogradu koji će poništiti presudu iz 1946. na temelju koje je Mihailović osuđen na smrt i strijeljan. Zahtjev za rehabilitaciju podnijeli su unuk srpskog zločinca Vojislav Mihailović, Srpska liberalna stranka te nekoliko udruga i pojedinaca, a argumenti su im teze da je sud bio pristran, da Mihailović nije imao pravo na obranu i da je optužnicu dobio svega tjedan dana prije suđenja.
Zahtjev za rehabilitaciju Draže Mihailovića podnijeli su unuk Vojislav Mihailović, Srpska liberalna stranka te nekoliko udruga i pojedinaca.
Poništenje presude četničkom vođi bit će daljnji korak u rehabilitaciji četničkog pokreta u Srbiji gdje se još od devedesetih tvrdi da je bila riječ o antifašistima, iako činjenice govore suprotno. Još 2004. Narodna skupština Srbije izglasala je zakon kojim je izjednačila prava pripadnika četničkih postrojbi s partizanskim borcima, što uključuje i pravo na mirovinu, ali zbog otpora udruga bivših partizana to se ipak ne primjenjuje.
"
dakle neopjevana butaletina samo cvrkuće što beograd misli. tako smo tretirali neopjevane budale koji su vukli balvane po cesti i razvlačili mošti cara lazara, dok nisu progovorili topovi; možemo isto tako tretirati neopjevanu budalu dodika koji je "hapio" pola bosne.
analogno gore navedenoj vijesti potomci pobijenih u teznom i inim jamama '45 bi mogli pokrenuti postupak, sa daleko više argumenata za rehabilitaciju jer su ubijeni bez prava na pravično suđenje i pravični tretman prema ratnim zarobljenicima prema važećem međunarodnom zakonodavstu. no onda bi počinitelji prvo bili "pobjednici", "antifašisti", te bi bili "prestari" za sudski progon i od toga bi vjerojatno napravili lakrdiju, jer vrana vrani oči ne kopa...no red calvary ne trebaš se brinuti mi ovdje u hrvatskoj držimo duboko glave u pijesku, i guščarimo u magli, do sljedeće traktorijade.

Tko je glasao

Analogije tu nema (posve pravno-formalno)

analogno gore navedenoj vijesti potomci pobijenih u teznom i inim jamama '45 bi mogli pokrenuti postupak, sa daleko više argumenata za rehabilitaciju
Ne mogu pokrenuti pravni postupak rehabilitacije, odnosno poništenja presude, jer presude nije ni bilo. Sudska rehabilitacija znači poništenje presude, ali uz zakone koji su TADA bili na snazi. Komunisti npr. kad su došli na vlast nisu poništavali presude po kojima su oni sami bili suđeni prije II. sv. rata. Tadašnji zakon je tretirao i samo članstvo u KP kao zločin, i oni jesu bili krivi; eventualno bi se mogl orehabilitirati nekoga, tko zapravo nije bio član KP i bio osuđen greškom.

tretman prema ratnim zarobljenicima prema važećem međunarodnom zakonodavstu
iako se to često ponavlja kao samorazumljivo, koliko ja mogu procijeniti, zapravo 1945. g. nije bilo međunarodno-pravnih propisa koji su na taj slučaj primjenljivi. Govorim o PRAVU, ne moralu. Mislim da ne stoje argumenti koje iznosi Zvonimri Vuletić u radu "Kaznenopravni aspekti Bleiburškog zločina".KJTV, njego je pristup moralistički i politički, a ne pravni.

Kako NDH nije država, tzv. "Hrvatske oružane snage" nisu regularna vojska, nego pobunjenici, a kako se i same nisu držale ženevske konvencije o zaštiti ratnih zarobljenika iz 1929.u sukobu s regularnom vojskom Demokratske federativne Jugoslavije (Jugoslavenska armija), ni JA nije bila obvezna držati ih se. Riječ je o građanskom ratu, a ne međunarodnom sukobu. Regularna vojska ima pravo ubijati zarobljene neregularne vojnike, i obrnuto.

Dakle, koliko god moralno bilo upitno, međunarodno-pravno imali su ih pravo pobiti. Pravo je zaguljeno. Npr. u Nirnberškim procesima, optužbe za uzimanje i streljanje talaca su odbačene - zaključeno je da je to dozvoljiva mjera održanja reda u okupiranoj zemlji.

To je problem zbog kojeg, KJTV, nije moguće suditi preživjelim sudionicima tih zbivanja.

Možda im se međutim može suditi po tada važežim zakonima DFJ, možda i po naredbama - jer postoji Titova pismena naredba da se ženevska konvencija ipak treba primjenjivati; dakako da je on znao da se faktički to ne čini, sigorno su postojala suprotna usmena naređanja - ali pravo je, kako rekoh, zaguljeno, možda bi se moglo suditi, jer se nisu držali posmenenog naređenja zapovjednika vojske i predsjednika vlade. (Kao što je Draža kriv za izdaju jer je u kolovozu 1944. odbio izravno naređenje svoga kralja, da se stavi pod Titovu komandu.) Tu se onda međutim postavlja pitanje zastare.

Tko je glasao

nažalost

točno je da nema analogije, jer nije bilo nikakvog suđenja, a i da se bilo koga prijavi za ratni zločin iz tog vremena on ne može biti procesuiran jer "pobjedničke strane ne mogu činiti zločin" ili su počinitelji prestari za sudski progon.
što se tiče cinične tvrdnje o zaguljenom pravu na ubijanje na nekim mjestima se može pronaći sljedeće:
"
In December 1942, Robert Schirmer from Berlin went to Croatia where he was received by the minister of foreign affairs, Lorkovic, among others. He obtained from the Croatian government the recognition of the Geneva Convention, the application of the code concerning POWs and the installation of a Red Cross delegate in Zagreb. He established with the Croatian Red Cross de facto relations, in conformity with the doctrine for the ICRC for wartime. The new national Red Cross, which was very hedged about by the government, wanted for everything – materials, executives, personnel and most of all moral authority.
"
(The Red Cross and the Holocaust By Jean-Claude Favez )
"
The Independent State of Croatia had joined the Geneva Convention on January 20, 1943, and was recognised by it as a "belligerent", that is, as a national state with armed forces in the field. All the signatories of the Convention, including Great Britain and the United States, were informed that this recognition had been given. However, this did not in any way nullify the requirement to immediately repatriate foreign nationals per the Hague Convention, but merely guaranteed the Yugoslav Axis soldiers prisoner of war status upon their surrender, as opposed to that of civilians.
"
nadalje nije mi jasno po kojem su kriteriju 20.000 četnika ratni zarobljenici, a nekoliko desetaka tisuća ustaša to nisu; zatim u koloni koja se povlačila je bilo jako puno civila, pa pogledaj u ženevskoj konvenciji kako se postupa sa civilima, te u konačnici nakon streljanja su bili dužni obilježiti grobove, a ne poubijati ih kao stoku te ih baciti u jame što je divljaštvo ravno onome koje su činile ustaše; ukoliko su snage ndh bile pod njemačkom komandom, za očekivati je da se na njih prenosi pravo na postupanje prema ratnim zarobljenicima;

no to sve nije topic jer mi je pun kufer rasprava o partizanima i ustašama čim netko spomene četnike i srpski nacionalizam, a topic je revival četništva i ukoliko sutradan beogradski sud dražu mihajlovića proglasi antifašistom, što će uraditi službeni organi republike hrvatske,

Tko je glasao

@robot: u pravu si, ali s pogrešnim razlogom

da se bilo koga prijavi za ratni zločin iz tog vremena on ne može biti procesuiran jer "pobjedničke strane ne mogu činiti zločin"
Nije to razlog, nego jednostavno, što oni, kako sam obrazložio, NISU počinili zločin. Ženevska konvencija za zaštitu ratnih zarobljenika iz 1929., koja u članku 1 točno navodi kad se primjenjuje, ne može se primjeniti se na ubijanje zarobljenika (četnika, ustaša, albanskih balista, slovenskih domobranaca... - položaj je isti, četnici su odmetnici - Draža Mihailović je odbio direktno naređenje svojeg suverena, kralja Petra II, da se stavi pod Titovu komandu) od strane Jugoslavneske armije i vlasti Demokratske federativne Jugoslavije 1945., jer ovi nisu bili regularna vojska i jer se sami nisu te Konvencije pridržavali.

Formalna ratifikacija Ženevske konvencije nebitna je, jer stranke Konvencije mogu biti samo države, a NDH to nije (kao što npr. ni Republika Srpska Krajina, iako je imala faktičku vlast na određenoj teritoriji tijekom 4 godine, međunaprodno-pravno nikad nije bila država, a to nije ni "Turska republika Sjeverni Cipar").

Osim toga, u praksi im ni u jednom trenutku nije palo napamet da se sami konvencije drže - i početkom svibnja 1945, zarobljene vojnike JA (a to je regularna vojska jedne države) bez krzmanja ubijaju. (Npr. u opisima bitke za Odžak, koja je trajala do 24. svibnja 1945., opisuje se kao nešto posve obično da ustaše u protunapadima kliču "hvatajte ih žive!" i zatim "ne troše na njih metak", tj. kolju ih. Na kraju, pobjednici su poubijali skoro sve zarobljenike. Koliko ja mogu prosuditi, nema zakona po kojem na to nisu imali pravo.)

Tko je glasao

pazi zorane leti metak

"
Koliko ja mogu prosuditi, nema zakona po kojem na to nisu imali pravo.
"
da si malo bolje pročitao ženevsku konvenciju pronašao bi pod člankom 81
http://en.wikipedia.org/wiki/Geneva_Convention_(1929)
"
Article 81 states that individuals who follow armed forces without directly belonging thereto, who fall into the enemy's hands and whom the latter think expedient to detain, shall be entitled to be treated as prisoners of war. This provision covered military support contractors and civilian war correspondents etc.
"
dakle riječ je civilima koji prate oružane snage tzv."camp followers", a njih je na bleiburgu bilo poprilično, a uključivali su neutvrđeni broj žena i djece; no očekivati od osvetom zaslijepljenih i pijanih titovih ubojica da razmatraju ženevsku konvenciju je bilo iluzorno. dakle ako su prema nekom tvom imaginarnom "pravu" imali pravo bez suđenja ubiti ratne zarobljenike u odorama, to nisu imali pravo prema civilima i izbjeglicama koje su pratile zbijeg.
velika većina oružanih snaga koje su zarobljene su se borile pod njemačkim zapovjedništvom-dakle podrazumijevajući da su to ratni zarobljenici poput njemačkih, tako da otpada tvoje bulažnjenje o opravdanosti tretiranja bleiburških žrtava kao mesa za partizansko napucavanje, čime su partizani (zapovjednici i izvršitelji zločina dakako, a ne cijeli partizanski pokret) pokazali istu bešćutnsti koje su u jasenovcu pokazivale ustaše.
u krajnju ruku prema međunarodnom pravu ustaše i domobrani su trebali biti tretirani kao regularna vojska, jer su imale zapovjednika, odore, hijerarhiju, otvoreno su nosili oružje, te posljednji uvjet da su se pridržavali zakona i običaja rata, a to se odnosi čak i na pripadnike milicija i dragovoljačkih odreda. dakako da je bilo najlakše buldožerom iskopati rov i sa "šarcima" riješiti problem smještaja, hrane, suđenja i eventualnih budućih političkih protivnika.
što se tiče četnika, opet ponavljam da je glavnina četnika završila u britanskom zarobljeništvu u logoru eboli gdje su tretirani kao ratni zarobljenici, nakon čega su se razmiljeli slobodno po cijelom svijetu (amerika, australija, kanada...), bez da je ijednom pala dlaka sa glave. dakle četnici nisu bili tretirani kao "banda", za razliku od ratnih zarobljenika i civila izbjeglica iz ndh, što govori o dvostrukim kriterijima britanskih snaga koje su selektivno pristupile uporabi ženevske konvencije.
kraj posta koji spominje bitku za odžak mi izgleda kao insert iz crtanog romana "mirko i slavko", i dakako je ključni dokaz da je krvoproliće u bleiburgu opravdano. to je argument koji podsjeća na one kada su poslije rata ubijali svakoga na koga bi seoski povjerenik kp ( ili slična špija) pokazao prstom jer je talijanima ili nijemcima prodao kokoš, ili je koja nesretnica digla noge nijemcu, te drugi slični slučajevi "kolaboracije". metak sve liječi, revolucija ima svoje žrtve.

Tko je glasao

Nisam govori o civilima, nego zarobljenicima

Ogromna većina stotina svjedočenja o Bleiburgu i "Križnim putevima" govori o ubijanju i stradanju vojnika.

velika većina oružanih snaga koje su zarobljene su se borile pod njemačkim zapovjedništvom
To ih ne čini njemačkom regularnom vojskom, osim naravno onih u legionarskim divizijama (fakat, oni se malo spominju u svjedočenjima!). A od 7. svibnja nije bilo točno. Njemački general, hm,ne da mi se sad gledati ime, predao je zapovjedništvo Anti Paveliću, koji je izdao samo jednu zapovijed: privlačite pažnju partizana dok ja spašavam svoju guzicu!

Vrlo jasne odredbe tada važećih konvencija o pravima i običajima rata (Haške konvencije, te rečena ženevska), ti pokušavaš interpretirati na način kako ti odgovara. Kako tzv. NDH nije država, ni HOS nije regularna vojska. E sad, konvencije se mogu primjeniti i na neregularne snage, pod uvjetima koje navodiš:imale zapovjednika, odore, hijerarhiju, otvoreno su nosili oružje, te posljednji uvjet da su se pridržavali zakona i običaja rata, a posljednji uvjet nije ispunjen.

Čitajući o povijesti, došao sam do zaključka da, kad jednom relativno detaljno proučiš ono što u izvorima piše, zanimljivo je odmaknuti se malo i razmisliti: što nedostaje?

U svoj ustašo0idnog galami o groznim partizanima koji bez razloga ubijaju nevine Hrvate, složno se prešućuje bitan podatak. nema nigdje ni najmanjeg nagovještaja, ni u dokumenntima pa ni u sjećanjima preživjelih, stotinama dokumenata, da je ikome iz vrha takozvane NDH i takozvanih HOS ikada pala napamet pomisao da bi se u sukobu s regularnom vojskom Demokratske federativne Jugoslavije trebali držati tih konvencija. Zarobljenike su ubijali i mučili, te uz to u operacijama "čišćenja" masovno ubijali desetine tisuća civila. Nekakav papir deponiran u Ženevi nema s time veze.

Sve ovo, kako sam više puta pripomenuo, tiče se samo međunarodno-pravnog aspekta problema. S moralne strane, nemam dilema da je masovno streljanje zarobljenika, bilo da se radilo o vojsci NDH, četnicima, "Crnogorskoj narodnoj vojsci", slovenskoj beloj gardi itd., neprihvatljvo, neopravdljvio, da predstavlja zločin. Velika većina streljanih nisu na sebi imali nikakvu krivicu, ili ne toliku krivicu da bi zaslužila smrtnu kaznu, čak i po ondašnjim kriterijama.

Što se tiče četnika, postoji važna razlika u postupanju JA prema njima i prema vojsci NDH: sve četnike koji su im pali šaka poubijali su (takošer i slovenske domobrance), ili im pak nisu ni dali priliku da se predaju, naređenje je bilo da nema zarobljenika (preostale Dražine snage, opkoljene 12-14. svibnja 1945. na Zelengori). Od zarobljenik vojnika NDH odmah pobijena je oko trećina.

Što se tiče Bitke za Odžak - citirano se može naći na niz mjesta na netu, gdje se prenosi slava o "posljednjoj bitci u Europi". Ako liči na "Mirka i Slavka", nije moja krivica! Povik "Hvatajte ih žive!" više se puta spominje. o tome sam pisao na Hrvatskom povijesnom portalu.

Tko je glasao

strane medalje

pod direktnom njemačkom komandom su bile vražija, plava i tigar divizija, te dvije ss handžar i kama;
nadalje čak i goldstein negdje navodi da je tijekom borbi partizanska treća armija tukla topovima kolonu u povlačenju od 50 km kojom prilikom je izginulo mnogo civila; po današnjim standardima to je čisti ratni zločin, ne znamo koliki je tamo bio broj civila, no probajte zamisliti koliko ljudi stane u kolonu od 50 km i probajte zamisliti na što je to sličilo; pakao bi vjerojatno izgledao u usporedbi sa tim kao ljetovalište.kada to priznaju, možete misliti ono što se javno ne govori.
pravi broj ubijenih nije utvrđen, no ukoliko se držimo srednje vrijednosti, a to je 100.000 ljudi, to je duplo više od procjenjenih snaga ndh koje su tada iznosile nekih 50.000 ljudi ( razni rodovi ustaške i domobranske vojske ), dakle broj civila nije bio baš za zanemarivanje.
britanski izvori govore o približno 30.000 POW (ratnih zarobljenika-a ne "bandi") te nekih 60.000 ustaških i domobranskih postrojbi okruženih sa velikim brojem civila.
na kraju, riječ je o događaju iz hrvatske povijesti koji vjerojatno nikada neće biti do kraja rasvijetljen, prvenstveno jer je cijela operacija izvedena u tajnosti, oni koji su izvršili o tome ne govore, a mrtva usta sigurno najmanje govore. ne postoje spiskovi, obilježeni grobovi tako da će još dugo vremena sudbina tih nesretnih ljudi biti predmet prepucavanja, a najmanje predmet ozbiljnog nezavisnog povjesnog istraživanja. što su britanski, jugoslavenski i ustaški časnici dogovorili, i koji su razlozi to će ostati u najdubljim arhivama foregin officea;
na kraju, bleiburg uopće nije bio nikakva osveta niti katarza, jer ubijanjem tih ljudi nitko od ustaških žrtava nije oživio, spaljena sela nisu vraćena, a tko uostalom daje pravo uskom krugu egzekutora sa svojim naredbodavcima da se osvećuju u ime nekoga, bez dakako utvrđene razine krivnje.
bez obzira na krvavu osvetu srbi nikada nisu prestali mitologizirati "hrvatsku krivnju" i tezu o genocidnosti, pa da su u bleiburgu pobili cijelu hrvatsku i dalje bi slušali poznate parole; dapače nedavna povijest je pokazala da je većina krajinskih srba iskoristila domovinski rat kao nastavak nekakve imaginarne osvete za drugi svjetski rat. dakle čak i nategnute teze o nekakvoj pravednoj odmazdi mi ne drže vodu, a ako partizanske postrojbe nisu mogle kontrolirati svoje pripadnike "koji su se željeli osvetiti" onda i nisu bili vojska nego rulja.

Tko je glasao

@robot: off-topic- povijest.

Nadam se da ćeš povjerovati, da mi je materija dobro poznata, jer sam na tu temu (zadnji dani rata, povlaćenje HOS-a, progon preostalih snaga Draže Mihailovića, zarobljavanje itd.) pročitao 20-ak knjiga, te kraće radove. Tu su mnogi zapisi iz prve ruke, dokumenti i drugo. Ne moram se dakle pozivati na nešto što je u sekunadarnoj literaturi napisao Ivo Goldstein. Nisam nikad to stvarno detaljno proučion, na način eksperta koji se tome posvetio, ali ipak puno bilježaka sam napravio i zapamtio.

Razgovaramo dakle o konkretnim događajima iz povijesti, te o pravnim aspektima.

pod direktnom njemačkom komandom su bile vražija, plava i tigar divizija, te dvije ss handžar i kama
To sam i spomenuo gore, tri divizije zvane "legionarske". One nisu samo "pod njemačkom komandom" (kao što je cijela vojska NDH sve do 7. svibnja 1945. bila pod njemačkom komandom), nego su dio njemačke vojske, kao i mnoge druge jedinice u kojima su bili ne-nijemci. O njima se u literaturi o Blaiburgu malo govori, moram priznati, ne znam što je točno s njima bilo, moramo bih prokopati po bilješkama i literaturu.

da je tijekom borbi partizanska treća armija tukla topovima kolonu u povlačenju od 50 km kojom prilikom je izginulo mnogo civila; po današnjim standardima to je čisti ratni zločin

Sumnjam da je tako, čak i po današnjim standardima. Sigurno ne po ondašnjim. Oni su tukli topovima neprijateljsku vojsku. Što pri tom ginu i civili - njihova zla sreća.

pravi broj ubijenih nije utvrđen, no ukoliko se držimo srednje vrijednosti, a to je 100.000 ljudi, to je duplo više od procjenjenih snaga ndh koje su tada iznosile nekih 50.000 ljudi
To je brojke izvučene iz prsta. "Srednja vrijednost" čega? Postoje prilično pouzdane procjene u suvremenoj znanstvenoj literaturi, od strane znanstvenika koji se time bave. Pobijenih vojnika HOS (nije jasno, zaista - morao bih detaljno pogledati - jesu li u uračunati Hrvati u Wermachtu) moglo je biti oko 50.000 (nisu svi Hrvati, nego također i znatan broj muslimana). Procjenu da su snage NDH tada činile tek 50.000 ljudi nikad nisam čuo - broj je svakako znatno veći, procjene su oko 130 do 150.000 (ima i većih, ali vjerojatno nisu realne, zbog gubitaka u borbama i dezertera prethodnih mjeseci).

Snage JA poubijale su oko trećinu zarobljenih vojnika HOS. Masovno ubijanje trajalo je približno do 5. kolovoza, kad je došlo naređenje da se odsada s time prekine, da se nikog ne ubije bez suda. Prema svjedočenjima sudionika, zaista se tada prekinulo s proizvoljnim ubijanjima, iako je postupak i dalje bio surov i neki su umrli u zarobljeništvu. Neki su bili izvedeni pred sud i osuđeni na streljanje ili robiju, zbog stvarnih ili sumnjivih krivica. Drugi su, koji su bili na odsluženju vojnog roka, prebačeni u sastav JA. Treći su pušteni kućama.

S druge strane, koliko sam vidio iz literature, svi ili gotovo svi zarobljeni slovenski domobranci i četnici odnosno nedićevci i drugi su pobijeni.

Nije ni bitno koji je motiv - osveta, ili naprosto, pobij sve da se ne moraš s njima dalje gnjaviti. (Da, nije bilo hrane, i marš zarobljeničkih kolona prema Vojvodini zaista jest bio zapovjeđen jer je tamo bilo zaliha hrane. Putem je postupak bio krajnje okrutan, hrane nisu dobivali, mnogi su pali od iscrpljenosti, često onda likvidirani, da se ne mora s njima gnjaviti.)

Broj civila, koji su poginuli u tim borbama ili pobijeni neposredno nakon predaje vojske, nije velik. Po svjedočenjima, velika većina njih naprosto je puštena kućama. (Neki su međutim ubijeni kasnije - to je bio obračun sa stvarnim ili tek potencijalnim političkim protivnicima, ne spada u kategoriju "ratni zločin".) Provjeravali su ih, da otkriju ustaše koji su se preobukli u civilno odijelo.

Postupak pobjednika bio je krajnje okrutan, ali nije bio izuzetak u tadašnjoj Europi. Vrlo okrutno se postupalo sa njemačkim zarobljenicima ne samo na istoku, nego i na zapadu, o čemu je objavljeno više knjiga od 1990-ih (čak su izmišljali nova imena i kratice, da izbjegnu ono POW i obveze koje iz toga slijede, što su Ameri ponovili sa zatvorenicima u Guantanamu). Njemačka manjina u srednjoj i istočnoj Europi, 12 milijuna ljudi, kolektivno je osuđena na konfiskaciju imovine i protjerivanje u Njemačku, oko milijun ih je ubijeno ili umrlo. Divljački kraj divljačkih događaja. A usprkos revizionističkim pokušajima koje propagiraju ljudi kao ppetra, jasno je tko je s masovnim pokoljima započeo. I u Europi, i na teritoriji NDH.

Postupak sa zarobljenicima bio je nastavak onoga, što se u ratu normalno događalo - kako sam spomenuo, HOS se nikada nije držao konvencija o pravu i običajima rata u sukobu s NOVJ odnosno JA. Do kraja su inzistirali da su to "banditi" koje je opravdano pobiti, i bili su tretirani na isti način.

Dovodim u pitanje samo PRAVNU osnovu tvrdnje da je zločin ubijati zarobljenike. Koliko čitam te konvencije - naprosto se na ovaj slučaj ne odnose (a nisam jedini koji tako misli). Gerilce ("bandite") nije međunarodno-pravno zabranjeno ubijati, a isto tako, i gerilcima nije zabranjeno ubijati zarobljenike (što da rade? ne mogu održavati zarobljeničke logore. Mogu ih pustiti, zamijeniti, vući sa sobom ili pobiti). Nekada, naravno, ubijati zarobljenike, ili ih mučiti, pretvoriti u robove isl.. bila je normalna stvar. Ne govorim o MORALNOM aspektu. S te strane, nema sumnje da je postupak sa zarobljenicima bio neprihvatljiv, zločinački, ne može se opravdati.

S druge strane, međutim, u isto vrijeme počinje komunistički teror, usmjeren na osiguranje političke vlasti. To je bitno drugačija logika zbivanja, iako se događaji isprepliću. Ide se ciljano na "opasne ljude", koriste se sudovi da se izreknu visoke kazne ljudima koji nemaju krivice za kolaboraciju ili je krivica minorna (tvorničar sapuna kriv je jer je sapun prodavao talijanskoj i njemačkoj vojsci i time pomagao njihove ratne napore), pri čemu je konfiskacije imovine važan element u komunističkom planu. Često se ubija bez ikakvoga suda. Tako su pobijene desetine tisuća ljudi, najviše vjerojatno u Srbiji.

Trebalo bi u analizi i prikazima ta dva procesa odvojiti. To se uglavnom ne čini, pa recimo i Josip Jurčević u knizi "Bleiburg" zapravo veći dio krijge posvećuje tom političkom teroru.

nedavna povijest je pokazala da je većina krajinskih srba iskoristila domovinski rat kao nastavak nekakve imaginarne osvete za drugi svjetski rat

Točno. Vidio sam to početkom kolovoza 1991, kad sam u pratnji jednog talijanskog novinara bio u Bosanskoj Kostajnici. Na pitanje zašto je pobjegao iz svojeg sela, stari Srbin je počeo pričati kako su mu ustaše ubili majku, ja sam prevodio i tek nakon nekog vremena shvatio da on priča o 1941.. Oni su, zaista, 1991. doživljavali kao neposredni nastavak 1941.. Ekstemna velikosrpska šovinistička propaganda, koju su emisari širili prethodnih godina, a onda i TV Beograd, imala je užasne rezultate. Jovan Rašković, psihijatar, usmjerio je svoje vještine da ljude učini ludim, a ne da ih liječi. (S Raškovićem sam napravio intervju u Beogradu u veljači 1992., objavljen u "Globusu".) U jednoj drugoj prilici, kasnije, čuo sam do jednog Srbina, izbjeglice u Njemačkoj 1996, kako u njegovom selu 1990.-1991. nije bilo problema s Hrvatima, ali su oni na TV Beograd vidjeli što se STVARNO događa. On što im je TV servirala, smatrali su realnijim od vlastitih života.

Ako bi ti mogao prihvatiti da ja, iako nastojim analitički i bezstrano analizirati povijesne događaje i iako su mi kao ljevičaru partizani načelno bliži (iako nikad nisam bio član SK - bio sam "anarholiberal", takve su boljševici uza zid...), bezrezervno osuđujem ono što je činila pobjednička vojska i nova vlast koja je gradila totalitarni sustav, možda bismo se ipak nekako mogli složiti i doći do nekakve "pomirbe". Jer, očito je, ta je povijest još "živa", ne možemo je naprosto prepustiti povjesničarima. Zbog svega toga, ja ipak neću riječ antifašizam stavljati u navodnike. Fašizam je bio zlo, koje je valjalo pobijediti u ratu.

Tko je glasao

bleiburg

i istina o njemu vjerojatno nikada neće biti utvrđena jer uključuje sramno ponašanje saveznika i partizana, a nitko ne voli dirati u svete krave. broj žrtava po meni je najbliži britanskim izvorima dakle 30+60.000, dakle nešto više od žerjavića 50.000 i manje od naših mitomana 200.000.
o bleiburgu možemo raspravljati na nekim drugim topicima, dakako držeći se nekakvog objektivnog pristupa neopterećenog jugoslavenskom historiografijom i ustaškog mitologiziranja.
ono što sam htio naglasiti je bilo ne ponovna priča o bleiburgu, već vkrsnikova konstatacija o sramnoj ulozi britanaca u priči o završetku rata.
naime na internetu postoji stranica iz wisconsin state journala koji datira 23 rujna 1946. godine u kojem na 17. stranici postoji mala crtica o četničkom zarobljeničkom logoru u eboliju pored napulja. u članku "četnički logor će biti rasformiran" autor navodi da su u tijeku pripreme za rasformiranje četničkog logora u eboliju, te da će četničke jedinice zamijeniti poljake u čuvanju britanskih vojnih instalacija (!). kada je novinar upitao britanskog obavještajnog časnika u zapovjedništvu u caserti o glasinama da će 11.000 četnika biti angažirano u čuvanju britanskih vojnih instalacija, on je naveo da to ne može potvrditi, no prema vlastitom mišljenju iznosi da će četnike koristiti za čuvanje vojnih točaka. naveo je da to četnici rade u okolici napulja, i da će vjerojatno to raditi i na sjeveru. članak potom konstatira da su jugoslavenske vlasti protestirale zbog toga no saveznici su to njima demantirali.
potom članak navodi da su internirani četnici pod vlastitim zapovjedništvom te da ih je saveznička vojska tretirala kao predane neprijatelje ("surrendered enemy personnel") ( a ne kao "banda" prema kojoj ne treba primjenjivati ženevsku konvenciju u bleiburgu, op.r.)
nadalje novinar konstatira da je većina zarobljenih četnika pripadnika "ličke brigade" i "dalmatinske divizije" koji su se borili pod direktnim njemačkim i talijanskim zapovjedništvom za koje je draža mihajlović na suđenju u beogradu izjavio da su "izdajnici".

mislim da je svaki komentar ovog članka izlišan, pogotovu u svjetlu činjenice da su ti četnici bili krema njihovih koljačkih postrojbi, i svi su završili slobodni širom svijeta, odakle nam govore istinu o hrabroj četničkoj vojsci...

Tko je glasao

@robot: off-topic - povijest - hvala na prilogu!

Ovo s četnicima u Italiji 1946. nisam vidio. Zanimljivo je, znaš neku literaturu o tome?

Odnos prema četnicima, kao i prema ustašama-emigrantima, ovisio je ipak uvelike o politici.

Moja je primjedba gore bila da se međunarodne konvencije ne odnose na ovaj slučaj. Nije protiv prava i običaja rata sve ih pobiti - ali naravno, nije ni obavezno. Tako do postaje stvar politike.

E sad, da je recimo Pavelić u jednom trenutku, makar u ožujku 1945, dao naređenje vojsci da se prema zarobljenim partizanima treba ponašati po pravima i običajima rata, da se to stvarno počelo provodtii... Ali on je tada spremao samo vlastiti bijeg, s nekoliko sanduka zlata. Miahilović je imao časti utoliko, što je do kraja ostao sa svojim sljedbenicima.

Tko je glasao

link

na pdf članka "chetnik camp to be broken" je ovdje
http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=5&ved=0CDoQFjAE&url=http%3A%2F%2Fwww.jjonz.us%2FRadioLogs%2Fpagesnfiles%2Flogs_files_RH%2F1940s_RH%2F45-49%2F1946%2F46rh_09Sep%2F46-09-24-(Tue)_%255BWSJ%255D.pdf&ei=0yluT5_tEYPcsgaM6aGFAg&usg=AFQjCNGL7OLIcLed4pS5M3BF7YTNhExy0A

prijevod je moj, odokativno slobodni;

Tko je glasao

dodatak

znači koga zanima copypasta link i dobit će pdf stranice wisconsin žurnala, a što se tiče objašnjenja, mene ne čudi, jer kako sam naveo, britanci i srbi preko masonskih veza odavno surađuju ( malo je poznato da je nakon osnivanja jugoslavije u beogradu održan svjetski masonski kongres kao svojevrsni tribute naporu "braće" ), srpski oficiri rojalisti, među kojima je bilo dosta onih koji govore engleski su bili prirodni "kamaradi" britanskim oficirima.
još jedan zanimljiv odsječak postoji u memoarima pripadnika 8.-me izviđačke regimente;
http://www.bbc.co.uk/history/ww2peopleswar/stories/78/a7144878.shtml
"
Command decided that the Chetniks were too near the Yugoslav border and they were to be moved down to Eboli south of Naples.
"

jedan srpski klub čiji su osnivači naši miroljubivi susjedi;
http://bonno.com.au/about-bonnyrigg-sports-club/our-history/159-bonnyrig...
u kojem imate digest srpskog pridonosa svjetskim ratovima, sa posebnim osvrtom na đenerala. dakako tu je i priča o 500 savezničkih pilota koje spasiše. dakako kada je rat gotovo završio.

što se tiče britanaca, u jednom članku indexa se daje možebitni odgovor;

http://www.index.hr/vijesti/clanak/antu-pavelica-cuvala-britanska-tajna-...

"
Ipak, Walters dodaje da ne postoje direktni dokazi da su Pavelića štitili Britanci i Amerikanci, ali da je previše sumnjivo to što je Pavelić mirno živio u Italiji tri godine poslije rata. "Pretpostavljam da je Pavelić držan na ledu kako bi ga koristili u eventualnoj borbi s Titom", kaže Walters i dodaje da su mu i sami umirovljeni britanski obavještajci potvrdili da se na neki način podrazumijevalo da je Pavelić pod njihovom zaštitom.
"
vjerojatno britancima nije odgovarao tito u početku, pa su držali četnike ( i dijelove ustaškog režima) kao jokera u eventualnom rušenju titovog režima; vremenom su zbog pragmatičkih razloga otkantali kralja i prihvatili tita, koji je lukavo igrao igru između zapada i istoka. no to je već drugi dio trilogije gospodar prstenova :))

Tko je glasao

Zla sreća!?

Sumnjam da je tako, čak i po današnjim standardima. Sigurno ne po ondašnjim. Oni su tukli topovima neprijateljsku vojsku. Što pri tom ginu i civili - njihova zla srećaPa ti si Oštriću genijalac:)))
Ovo je tebi u redu?
Dakle Hrvatska vojska, mogla je granatirati traktorsku kolonu koliko je volja, jer su među njima bili i tenkovi.

Ali nije morala, njihovi tenkovi su se pobrinuli da mnogi njihovi civili opravdaju tvoju rečenicu: Što pri tom ginu i civili - njihova zla sreća

A prekomjerno granatiranje Knina?
I tu vrijedi isti princip za toga jednoga civila- zla sreća? Ili ne vrijedi, ali vrijedi za Vukovar, Sarajevo,...., pa i Zagreb.
Iz tebe tako lako probijaju osobita dvostruka mjerila, ovisno o tome tko je napadač, a tko žrtva.

Divljački kraj divljačkih događaja. A usprkos revizionističkim pokušajima koje propagiraju ljudi kao ppetra, jasno je tko je s masovnim pokoljima započeo. I u Europi, i na teritoriji NDH. Pogledaj je li, ili nije jasno jasno tko je prvi počeo , a i smislio likvidiranja cijelih naroda, ili cijelih društvenih klasa:
http://www.youtube.com/watch?v=uSTN-sDFVgU

Istina, ima zaslužnih za svaki početak ratovanja u težnjama velikih kolonijalnih sila, koje imaju umočene svoje prste u mnoge zločine, pa i ovaj poslijeratni- bar što se tiče zločina nad Hrvatima nakon ww2.
U DR, oni su (Velika Britanija) također Hrvate pokušali svojom politikom dovesti u sličnu poziciju, kao na kraju ww2.

Sada to pokušavaju preko Haaga, jer njihovi "puleni" nisu uspjeli riješiti situaciju svojim ratnim vještinama, bez obzira što su imali toliku premoć u naoružanju.

Takvi pokvareni perfidni majstori, smišljavaju "prekomjerno granatiranje" i dvostruka mjerila tipa "što je dozvoljeno bogovima nije volovima", a zločince promoviraju u bogiće, dok onima koji su se branili od zločina daju ulogu utovljenih volova.
Pokušavaju spasiti šanse za mogućnost izazivanja novih ratova na Balkanu, kako se ne bi izgubio njihov vlastiti interes na ovom području. Zato su zločince nagradili i Srebrenicom, ultimatumom HV-u spasili im Banju Luku i RS.
Inače, bili bi svi u jednoj državi, baš onako kako su pričali prije rata, a i kako opet pričaju u Srbiji.

A nisu bez kriterija, kako kažeš, ubijani ti zarobljenici nakon ww2.
Ta desetke tisuća četnika velikobritanci su zaštitili, primili ih u svoju državu i omogućili im da prežive pokolj. Što i njih nisu poslali kući?
Zato što su znali koja sudbina čeka sve koje su poslali nazad, a to bi danas bilo dovoljno za njihovu odgovornost za ratne zločine po zapovjednoj odgovornosti: mogli su spriječiti zločin, ali su namjerno poslali ljude u smrt.

Oni su za taj zločin odgovorni, slično kao i za Srebrenicu i Sarajevo.

Nisu osobno pucali, ili klali, ali su učinili sve da to naprave njihovi "mezimci" s Balkanskoga poluotoka.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci