Tagovi

Demokratizacija Ukrajine II

Nakon što su Ameri uz zdušnu pomoć svojih zapadnih saveznika i njihovih odnosnih službi, po scenariju „Arapskog proljeća“ i Sirije, a prema „uspješnom“ predlošku Iraka, na krilima „proeuropske opozicije“, a ustvari najvećih nacifašističkih gadova i njihovih snajpera u Ukrajini svrgnuli legalnu vlast i „instalirali“ „proeuropsku“ vladu i predsjednika bez ikakvog demokratskog legitimiteta, odmah se krenulo s verbalnim napadima na vlastite državljane, Ruse, kao „krivca“ za sve ukrajinske nedaće.

http://pollitika.com/demokratizacija-ukrajine

RF jest prirodno zaleđe Ukrajini i ne samo radi velike ruske nacionalne manjine, koja je sve vrijeme dok su „majdandžije“ haračili i snajperima ubijali, jednako prosvjednike kao i pripadnike službe sigurnosti, bila mirna i nije poduzimala nikakve nasilne radnje pa ni u oblastima u kojima Rusi čine apsolutnu većinu u stanovništvu.

Stvari se međutim drastično mijenjaju nakon svrgavanja predsjednika Janukoviča i njegovog bijega u Rusiju, Rusi se počinju sve masovnije samoorganizirati, pa se prvo na Krimu, a potom i na ulicama gradova na istoku zemlje počinju pojavljivati naoružani maskirani proruski aktivisti, zauzimaju vladine zgrade i odriču poslušnost pučističkim vlastima u Kijevu, sve češće tražeći odcjepljenje od Ukrajine i pripojenje RF.

http://pollitika.com/demokratizacija-ukrajine-i

Čuju se glasovi razuma koji sugeriraju vlastima u Kijevu da se Krimu i drugim oblastima sa značajnom ruskom manjinom pokuša dati veliku političku i fiskalnu autonomiju, pa u krajnjoj liniji radi očuvanja mira Ukrajinu urediti kao federaciju.

Vlasti u Kijevu, koje učestalo obilaze zapadni emisari, pa i sami šefovi CIA-e i State Departmenta, a ti nikad nikome dobra nisu donijeli, čak i sam razgovor o nekakvoj federalizaciji zemlje bijesno odbijaju, najavljujući da će na takve zahtjeve odgovoriti silom.

Rezultat toga je da „proeuropske“ vlasti u Kijevu ubrzo gube Krim u kojemu je organiziran referendum na kojemu se ogromna većina glasača opredijelila za odcjepljenje, pa je Krim prema predlošku Kosova proglasio osamostaljenje i pripojenje RF što su predsjednik Putin i Duma „blagoslovili“.

Industrijski najrazvijenije oblasti Donjeck i Lugansk također najavljuju referendum o odcjepljenju, a vlasti u Kijevu pokreću vojno-redarstvene akcije protiv „separatista“ u kojima je svakim danom sve više žrtava, a sukobi prerastaju u otvoreni rat.

Zapadna propagandna mašinerija za sve zlo počinjeno dosad u Ukrajini, kao i za krizu kojoj se ne nazire kraj, metodom pobrkanih lončića, optužuje RF i predsjednika Putina osobno, kao da su RF i njen predsjednik, a ne CIA, pokrenuli spiralu zla u Ukrajini. Bjesomučno se proglašavaju sankcije RF, prvenstveno zato što se ruska vojska nalazi na svojem teritoriju, jer bi valjda Obama i Merkel trebali dati odobrenje gdje će RF na svojem teritoriju držati svoju vojsku.

A za sve to vrijeme sukobi u Ukrajini eskaliraju, „proeuropske“ vlasti u Kijevu po svemu sudeći započinju građanski rat s neizvjesnim ishodom, Zapad im munjevito odobrava kredit od 17 mlrd USD koje će potrošiti kupujući oružje na Zapadu da bi njime mogle ubijati vlastite državljane i razarati vlastite zemlju.

A ishod rata bi najvjerojatnije mogao biti takav da će Ukrajina na kraju, uz Krim koji je već nepovratno izgubila, izgubiti i istok zemlje koji će se odcijepiti i pripojiti RF.

Tako će CIA uspjeti „demokratizirati“ još jednu državu, koja se od te vrste demokratizacije nikad neće oporaviti.

Bavim se pomalo heretičkim mislima da bi Ukrajinu od nje same mogao stvarno spasiti jedino ulazak ruske vojske, trenutno najbolje vojske na svijetu, koja bi prekinula oružane, ali i svake druge sukobe, one ideološke i međuetničke, osigurala mir i stvorila uvjete za održavanje slobodnih izbora kojima bi u Ukrajini bila uspostavljena vlast s demokratskim legitimitetom, koja bi onda mogla suvereno odlučivati o daljnjoj sudbini svoje domovine.

Pitanje je jedino bi li se predsjednik Putin želio upuštati u takvu avanturu, što se Dume tiče njeno odobrenje već ima.

Komentari

rezultati referenduma

Naravno, oba su pala, no zanimljiv je podatak o sastavu stanovništva:

"Dakle, rezimirajmo još jednom ključne brojke referenduma u Lugansku:
- Populacija: 2,250,000 stanovnika
- Izlaznost na referendum: 81%
- Glasalo za odvajanje od Kijeva: 96,2%
- Postotak etničkih Ukrajinaca u Lugansku: 58%
- Postotak etničkih Rusa u Lugansku: 39.1%

Podaci za Donjeck su slični:
- Populacija: 4,360,000 stanovnika
- Izlaznost na referendum: 74.87%
- Glasalo za odvajanje od Kijeva: 89,07%
- Postotak etničkih Ukrajinaca u Donjecku: 56.9%
- Postotak etničkih Rusa u Donjecku: 38.2%"

http://www.advance.hr/vijesti/konacni-rezultati-referenduma-istok-protiv...

Tko je glasao

+Krim, da su podaci na hrpi

Krim je jedini dio Ukrajine u kome većinu od oko 2mil. stanovnika čine Rusi
58% stanovništva su Rusi,
27% Ukrajinci i
12% Tatari.
3% ostali
Njihov referendum je bio izlaznost 95% a od toga 96% za pripajanje Rusiji.

Prikaz formiranja suvremene ukrajine može se vidjeti na http://vostok.rs/sajt/doc/ukrajinageneza.jpg u četiri prikaza: za godine 1654., 1686., 1785. te 1922. kada su utvrđene granice nove Ukrajine

Krim je ruski od 1783. (Katarina Velika) pa do Hruščova 1954. kada je pripojen sovjetskoj Ukrajini.

S obziron da je s ruske strane sve do sada izvedeno skoro bez žrtava - Putina treba predložiti za nagradu za mir .

Nekako mi se čini da ipak još nije sve gotovo.

Orban reče neki dan kako je Međimurje i Vojvodina mađarsko.

Tko je glasao

Sprema se 'Dayton za Ukrajinu'

Iz izvora u Beču i Berlinu ima vijesti da se za Ukrajinu priprema rješenje slično onom za BiH, o čemu nema vijesti u drugim medijima. Nešto slično Daytonskom sporazumu za Ukrajinu navodno se priprema u uredu njemačkog šefa diplomacije.

http://www.vecernji.hr/svijet/pobijedili-smo-fasizam-a-novi-se-rada-u-uk...

Tko je glasao

USA osvaja istocnu evropu

USA ima moderne metode osvajanja, ne nabijanjem glava na kolce, vec golim straznjicama.
Sex and the City, Mein cooler Onkel Charly itd.
Nasli su recept koristeci slobode ( 10 Zapovijedi)
Hvala Vam Nato za upropastavanje moje djece......

Tko je glasao

zbog ovoga plus: Bavim se

zbog ovoga plus:
Bavim se pomalo heretičkim mislima da bi Ukrajinu od nje same mogao stvarno spasiti jedino ulazak ruske vojske, trenutno najbolje vojske na svijetu, koja bi prekinula oružane, ali i svake druge sukobe, one ideološke i međuetničke, osigurala mir i stvorila uvjete za održavanje slobodnih izbora kojima bi u Ukrajini bila uspostavljena vlast s demokratskim legitimitetom, koja bi onda mogla suvereno odlučivati o daljnjoj sudbini svoje domovine.
Pravo je pitanje što bi Rusija imala od tog "dobročinstva"? Previše ulaže, premalo dobiva.

Tko je glasao

Kontradikcija-strana vojska donosi mir!? Svašta!

Tako su Srbi govorili za vrijeme devedesetih- "najbolje da JNA uđe i sredi situaciju!".

Odnosno: najbolje da naša lisica uđe u kokošinjac i dozvoli kokoškama odrediti svoju sudbinu na izborima- "Koga da prvoga lisica pojede- debele ili mršave kokoške ili redom: "sve kokoši hrvatice/ukrajinke!".

Pravo je pitanje što bi Rusija imala od tog "dobročinstva"? Previše ulaže, premalo dobiva.Što agresor dobiva? Poznato je!

da bi Ukrajinu od nje same mogao stvarno spasiti jedino ulazak ruske vojske, trenutno najbolje vojske na svijetu, koja bi prekinula oružane, ali i svake druge sukobe,
Kakva kontradikcija- ulazak strane vojske na tuđu državu-donio bi nekome mir- mir u okupaciji!?
Svašta!

To što tako @feniks misli je logično, ali da mu netko normalan još i plješće na takvo podržavanje agresije na tuđu zemlju, je stvarno nenormalno!

Tko je glasao

Tako su Srbi govorili za

Tako su Srbi govorili za vrijeme devedesetih- "najbolje da JNA uđe i sredi situaciju!".

Opterećena si prošlošću , ovo nema veze sa JNA i Jugoslavijom, ali neke priče nikada iz naših glava ne izlaze...

Sami Ukrajinci pljuju po ovoj neizabranoj vlasti , a u Odessi su skinute ukrajinske zastave sa zgrada nakon onog sramotnog prešućenog masakra...

http://www.reddit.com/r/UkrainianConflict/comments/24oj0y/i_got_the_impr...

Uz to zapadni mediji su tek mali djelić krenuli izbacivati , pa su slučajno priznali da operacijama u Ukrajini upravlja CIA i FBI ... Šta tajne službe druge zemlje imaju raditi u Ukrajini i čak voditi operacije ? Sramotno da ljudi podržavaju taj prozapadni fašistički OLOŠ !

Justice for all !

Tko je glasao

Idealizam ti je potisnuo racionalizam

U Ukrajini se događa slično kao u Hrvatskoj- po istome scenariju, a ti podpadaš pod propagandu -ugroženi Rusi u Ukrajini- Rusokrajišnici organiziraju oružani ustanak i slične priče.
Kada je ukrajinski predsjednik (očito proruski lopov koji je pokupio milijune dolara), sasvim okrenuo Ukrajinu k sudbini vječite ruske sluškinje, došlo je do poznatih događanja.

Rusija, kao nekada Srbija, stvara organizirane skupine ruskih pobunjenika, a ostalo je poznato- to što ti ne učiš iz povijesti, baš ništa, je tvoj problem.
Šta tajne službe druge zemlje imaju raditi u Ukrajini i čak voditi operacije ?misliš na premreženost ruskim tajnim službama i onakve snage koje smo mi imali, a koje su isplivale nedavno na vidjelo- snage staroga sustava koje nikada nisu ni otišle.

Za Ukrajinu bi bilo najbolje da je samostalna, bez jednih i drugih, kao što bi to bilo i za RH, ali kod nas su izlažirali ulazak u EU (lažni birački popis i manipulirajuće ustavne promjene - jer su bili svjesni da narod ne želi u EU- očito je narod bio u pravu, jer od EU imamo samo nove dugove i ogromnu članarinu- daš goluba iz ruke, za vrapca na grani!

Zato, neka im se osvetio ulazak u EU- trebali bi ih sve uzeti k sebi- ako mi ne znamo zašto- oni to dobro znaju- iako -krivi su za prijevaru i izručivanje RH Europskoj uniji protiv volje hrvatskoga naroda!

Zato zlurado uživam što ih gone i hapse, iako bismo to mi trebali raditi i ponoviti referendum, promijeniti način biranja na izborima- u biranje osoba (dakle jedna vrsta lustracije izborima, a ne lista koje kojekakvi predsjednici stranaka, i oni iza njih koji ih ljube nakon izbora, namještaju da bi uništavali RH!

Usput trebali bismo osloboditi medije, ali... sve je to ipak previše za mladu državu- pa uživajmo kako ih sređuju drugi- ionako su oni naši najveći "neprijatelji", a"neprijatelj moga neprijatelja dobro dođe, iako mi nije iskren prijatelj"!

Tko je glasao

Rusija, kao nekada Srbija,

Rusija, kao nekada Srbija, stvara organizirane skupine ruskih pobunjenika, a ostalo je poznato- to što ti ne učiš iz povijesti, baš ništa, je tvoj problem.

Da još su se u Odessi ruski pobunjenici sami pobili u zgradi sindikata...

misliš na premreženost ruskim tajnim službama i onakve snage koje smo mi imali, a koje su isplivale nedavno na vidjelo- snage staroga sustava koje nikada nisu ni otišle.

Ja baš ne vidim da je Ukrajina premrežena tajnim ruskim službama , ali ajde ...

Oko Hrvatske i Ukrajine se dijelom slažem trebamo biti nezavisni , samo najgore je kada skužiš da smo i mi i oni daleko nezavisniji bili kada smo bili nesvrstani i Istok , a ne danas svrstani i zapadne kujice...

Justice for all !

Tko je glasao

I u zatvoru imaš slobodu sjediti u kutu ćelije u kojemu želiš:((

samo najgore je kada skužiš da smo i mi i oni daleko nezavisniji bili kada smo bili nesvrstani i Istok , a ne danas svrstani i zapadne kujice...Ma koja neovisnost- ubijali su nam ljude širom Europe i svijeta u zaštiti Titove diktature!
I ne bismo mi ni doživjeli ovu sudbinu da nas cijelo vrijeme ne uništavaju frustrirani jugo-kadrovi, ljubomorni na RH. Ta Linić kje prodao INU, samo da bi slomio kralježnicu RH. Pročitaj što je prije 14 godina o njemu govorila V. Balenović.
Srbija je zločudni tumor za RH i bilo je nužno riješiti je se.

Koliko je ta država zločinačka, lažljiva i pokvarena pokazalo se za vrijeem DR., a kako je pokvarena pokazuje i to što su od svoje agresije i zločina željeli sebe proglasiti žrtvama.

Daleki im putovi bili od Hrvatske zauvijek bili!.

Kako uopće možeš pomisliti da je bilo bolje u bankrotiranoj i pljačkanoj RH koju je tolike godine crpila Srbija i "njeno nerazvijeno Kosovo"!?

Razlijenili su narod, od njega napravili nemisleće ljude koji su navikli da Partija misli umjesto njih i posljedice čijega "odgoja " i danas trpimo- ta bivše "komunjare" koje vode gospodarstvo ne podnose da itko ima ZARADU, pa je silnim nametima upropaštavaju, a time i poduzetništvo- jer tko je lud u ovim uvjetima se baviti i njime, kada oni samo smišljavaju načine da ti preotmu svu zaradu, jer jednostavno ne mogu pretrpjeti da ima ljudi čija egzistencija, poput njihove, ne ovisi o Partiji i njima. Time ubijaju sve normalne šanse za zdravo gospodarstvo i okretanje poduzetništtvu.

Nama treba hrvatski Viktor Orban da pokaže kako kujice imaju dobre zube- a slugani Partije to ne mogu biti i zato stara garnitura jednostavno mora otići u prošlost-"taman i glogovim kolcem"-.((( otjerani!

Tko je glasao

Isti scenariji

@ppetra,
U Ukrajini se događa slično kao u Hrvatskoj - po istome scenariju.

Ja bih rekao u Ukrajini se događa slično kao u prijašnjoj državi, a ne u Hrvatskoj - što je velika razlika!

Sličnost s Ukrajinom i bivšom državom je da Ameri tj. Nato žele/io uvući cijelu državu u vojni savez.
Bivša država (SFRJ) je čuvala svoju samostalnost i neovisnost pa nije pristala na ulazak u bilo kakve vojne saveze. Kao vođa pokreta nesvrstanih bila je važan i ugledan međunarodni faktor u očuvanju mira i očuvanju samostalnosti i niza drugih država, koje su sve skupa razdvajale dva velika suprotstavljena bloka.

Ameri su dugo radili na raspadu bivše federacije i slabljenju pokreta nesvrstanih. Njihovi napori urodili su djelomičnim uspjehom, jer se oružanim sukobom naroda na Balkanu federacija raspala, ali su u Nato ušle samo dvije države (Slovenija i Hrvatska). Navodno je ulazak u Nato nama bio uvjet za ulazak u EU, pa da bi to sigurno ostvarili, vlasti nisu za ulazak u vojni savez raspisali referendum (nije mi poznato tko je i kada uvjetovao ulazak u EU ulaskom u Nato pa vas molim da mi u tome pomognete jer je to važan podatak).

Napadom Nato-a na SRJ (Srbiju i dio Srbije – Kosovo i Crnu Goru) Ameri su htjeli i ostatak bivše države primorati na ulazak u Nato ali u tome nisu uspjeli osim Kosova, kada su ga suprotno međunarodnom pravu, proglasili državom. Tražeći neovisnost i samostalnost od bivše federacije RH je izgubila i jedno i drugo i upala u dužničko ropstvo novih gospodara - Amera i EU.

Dakle, Ukrajini se događa slično kao u prijašnjoj državi, jer je Nato želi cijelu. To su pokušali sa neredima sa snajperistima i državnim udarom ali im situacija izmakla potpunoj kontroli osamostaljenjem Krima. Nesretnu Ukrajinu guraju u građanski rat poticanjem sukoba (to je slično kao i kod nas), a poslje razaranja i žrtava, Ukrajina će biti siromašnija i manjeg teritorija. Oni će neslužbeno voditi sukob sa savjetima i pomoći, a završetkom sukoba službeno će se pojaviti kao mirotvorci (isto kao i kod nas), ponuditi kredite za kupovinu oružja, izgraditi velike baze, a u Ukrajincima će, zahvaljujući ratu, dobiti saveznike u borbi protiv Rusa, a i drugdje u svijetu (gdje im narede).

Ulazak Ukrajine (ili njenog zapadnog dijela) u Nato bio veliki korak Amera u okruživanju Rusije. Neki Ukrajinci misle da će se spasiti u krilu EU, a ako će biti "isto kao i kod nas", onda će i oni dobiti kritiku da svojim lošim primjerom obeshrabruju druge države za ulazak. Nato-u odgovaraju ratovi, jer se onada ubacuje kao „mirotvorac“ i ostaje u toj zemlji u svojim vojnim bazama „čuvajući mir“ (sjetimo se Njemačke, Italije, Japana, Kosovo ...). Rješenje „Ukrajinske krize“ (a i mira u svijetu) je raspuštanje Nato-a!

Tko je glasao

o sudbini zemlje nek odluče građani

frane,

sve 5,

ipak o sudbini ukrajine najbolje bi bilo da odlučuju građani ukrajine.

luka

Tko je glasao

"daj goluba iz ruke da se boriš za glinenoga vrapca na grani"

Ja bih rekao u Ukrajini se događa slično kao u prijašnjoj državi, a ne u Hrvatskoj - što je velika razlika!Ne, nego kao u RH-Srbi, tamo Rusi, zbog svoje prisutnosti u tuđoj državi, istu žele podjarmiti svojoj matičnoj državi.

Koriste područja u kojjima su spletom povijesnih okolnosti povećali svoj broj, pa pokušavaju na račun toga drugima otrgnuti dio državnoga teritorija. Scenarij je isti- bolje naoružani narod s pomoći iz matične države postaje agresor na tuđu državu.

EU je također agresivna tvorba- koja će zbog toga proći slično kao što je bilo sa SSSR-om i SFRJ - raspast će se jer pokušava poništiti i narode i nacionalne države, i vjeru i brak i stvoriti zombije koji nemaju ništa.
EU kroči njihovim stazama i neminovan joj je kraj-jer tone u diktaturu i razvija neravnopravne i izrabljivačke odnose: "daj goluba iz ruke da se boriš za glinenoga EU-vrapca na grani-ogromna članarina -za "projekte" koji služe samo za prodaju njihove robe i otimanje resursa drugih država!

Tko je glasao

novi SSSR ili slično njemu

stvaranje novog SSSR-a s Putinom na čelu

w. ;)

Tko je glasao

stvaranje novog SSSR-a s Putinom na čelu

Da scenarij je već napisan,a Evropa po običaju reagira tek kada je sve uništeno, ili kada im Ameri daju zeleno svjetlo!.

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Valja pročitati, što ne znači

Valja pročitati, što ne znači "uhvatiti se kao pijan plota" , ali pročitati svakako:

http://pescanik.net/2014/05/test-autenticnosti/

Kako tvrdi oblasna vlast, njih ne plaća Rusija već Janukovič koristeći se kanalima FSB-a. I budući da polovina tog novca usput netragom nestaje, čekistima je separatizam postao dodatni izvor masnih prihoda. Od koga primaju novac, ne znam. Sveću im nisam držala, ali jedno bez dvoumljenja mogu da posvedočim: ti ljudi su apsolutno nesamostalni.

Tko je glasao

Jako dobar primjer

Tekst je dobar i navodi par ključnih elemenata koji dominiraju situacijom u Ukrajini.

Prije svega, jasno je da i Janukovič ima prste u tome i da će pokušati povratak. Jasno je i da će za to koristiti novac od mita koje je primio i kojeg je uspio na odlasku maznuti. Jednako je tako jasno i da će se, kao višedecenijski birokrat, oslanjati na to da organizira "strukture", ma kako lažne bile.

Druga stvar koja je vidljiva iz ovog teksta jest da su te "strukture" bez stvarnog utjecaja i da ovise o volji i podršci ljudi koji zaista vjeruju u to za što se bore, poput Dime iz teksta pa i "zaglibljenih" (koji su, usput, vidljivi u svakom takvom sukobu - pogledaj naše fanatične glasače HDZa ili SDPa).

Treća stvar su pitanja - osnovno je što je Hodorovski tamo uopće htio? U čije je ime on išao u Donjeck? Štogod mislili o Janukoviču, on je ipak građanin te zemlje, čak i netko tko je legalno izabran za predsjednika te države tako da se, ako ćemo baš natezati, onima koji su za njega može pripisati da su legalisti. Hodorovski nema nikakav kredibilitet u Ukrajinskoj krizi, on je na Zapadu medijska figura "mučenika" antiputinizma, što je opet u kontekstu anatemizacije Putina koja zapravo ignorira i višeslojnost podjela u Ukrajini i koliko su one duboke.

Za kraj, nakon masakra u Odessi, koji se dogodio nako ovog teksta i u kojem je stradao upravo ovakav mix kakav je opisan u ovom tekstu, situacija na terenu se prilično promijenila. Čak je i Turčinov u jučerašnjoj pressici uspio izjaviti da im ne ide akcija kako je planirano "jer je u Donjecku i Lugansku narod uz pobunjenike" pa vojska odbija zapovjedi. Porošenko je također, prvi put, priznao osnovanost dijela zahtjeva pobunjenika.

PS pišem na mobu pa mi je prestrašno stavljati linkove, koga zaista zanima, Google je velik.

Tko je glasao

Mišljenja sam da je dobro što

Mišljenja sam da je dobro što puno ljudi ima mišljenje o Ukrajini. Volim čuti suprostavljanje različitih stavova, još ako su argumentirani, eto veselja. Osim toga, mislim kako je iz naše perspektive nezahvalno zauzimati čvrsti stav ili stranu u ovoj sve očiglednijoj tragediji u nastajanju. Znali smo se smijati nebuloznim konstrukcijama i shvaćanjima odnosa između naroda u SFRJ koje su iznosili i "relevantni" intelektualci na Zapadu u svojim knjigama/esejima/analizama, a čini mi se da neki od nas upadaju u istu zamku pokušavajući ukrajinski kaledioskop svesti na crno bijelu diobu.

Stoga, promatram, čitam, slušam, nezauzimam i nadam se da raja neće najebati. A nada je drolja.

Tko je glasao

Mišljenja su kao...

Raja je u Ukrajini davno najebala. Makni politiku i rat, epidemija HIV-a je recimo jedan od problema. I ne može nitko od nas ništa učiniti osim vrtiti stare pjesme i možda na mahove popizditi na poneki ekran. Ukrajina je onaj "tuđi" kojim sad drugi mlate gloginje. Lako je tako.

Osobno, meni je dosta propagande i zato kad vidim recimo današnji tekst na indexu onda mi padne na pamet sačuvati ga za neku priliku kad bi se oni htjeli kititi zvanjem "novinara". Posebno ovaj dio:

Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova poslalo je dodatne specijalne snage u Odesu i specijalna postrojba kijevske nacionalne garde već je stigla u tu crnomorsku luku u ponedjeljak, a u Slovjansku su nastavljeni sukobi, javljaju ukrajinski i ruski mediji.
"U Odesu su stigle snage za posebne namjene ministarstva unutarnjih poslova Kijev-1. To je jedna od postrojbi nedavno sastavljenih od građanskih aktivista", izjavio je ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov. U sukobima i požaru u Odesi u petak 46 ljudi je poginulo, a više od 200 je ozlijeđeno.

Boldao sam ključni dio izjave koji svakog novinara mora doslovno natjerati da dvaput pogleda izvor i koja jasno daje do znanja što je "specijalno" u toj postrojbi. Oni inteligentniji će uhvatiti tekst Ženevskog sporazuma i vidjeti da tamo jasno piše da je to upravo jedna od stvari koje nisu dozvoljene. Možda bi i obratio pažnju na to da su upravo takvi "građanski aktivisti" što pobili što žive spalili te ljude u petak. To će smiriti Odessu? Građani Odesse će se sad osjećati sigurnije?

Ne, ne može nitko od nas učiniti da se izmjeni išta u Ukrajini. Možemo zvati, mailati, skajpati, whatsappati ako nekog znamo tamo i dati im do znanja da nisu sami. Možemo ukazivati na gluposti u medijima i pokazivati da ne postoji jednostavna podjela good/bad guys, ma koliko ju neki pokušali podmetnuti. Poanta slobode nije ljubljenju američke ili ruske guzice, nego u tome da ju možeš izabrati a ne da te utrpaju u svoj tabor guzoljuba protiv tvoje volje.

Tko je glasao

bi li bio problem provesti izbore

CikaVeljo,

puno pišeš o Ukrajini, očigledno i znaš dosta. Jedna stvar koja mi nije do kraja jasna, janukovič je zaslužio smjenu, ako sadašnja vlast u kijevu nema demokratski legitimitet, zašto se problem ne riješi demokratski, izborima
prilično je jasno da je odnos političkih snaga blizu 50:50, bio
prije agresije i aneksije krima
ne vjerujem da bi približavanje jedne zemlje EU
samo po sebi ugrozilo poziciju bilo koje političke stranke, nacionalne ili kakve druge manjine

malo mi je teško bilo razumjeti smisao srpske pobune u hrvatskoj
nakon 45 godina komunizma građani izaberu
srpska se zajednica osjeća ugroženo
i pokreće oružani ustanak i secesiju

razumijem da se netko mogao osjećati ugroženo u hrvatskoj
ali postoje i demokratska sredstva

slično mi nije jasno, kako u ukrajini od
osjećaja ugroženosti
odmah, u par dana,
stižu, maskine uniforme, uvježbana vojna sila

činjenice, interpretacija, manipulacija -

ali još uvijek ne razumijem princip oružanog otpora
ukrajine je demokratska zemlja
bit će izbori
svi imaju prilike birati i predsjednika i parlament
pa poslije mogu i mijenjati ustav
i glasati o otcjepljenju
ali poslije,
ne prije
i bez ruskih specijalaca

jedan od paradoksa krima i jest u tome što bi
po mojem mišljenju,
krim imao prvo na odluku o tome hoće li biti samostalan
isto kao sutra škotska, katalonija, prekosutra kurdistan

to će na kraju i biti granice europe
i tko ne bude spreman na mogućnost da sloboda dovede do glasanja o samostalnoj državi
neće ući u EU

luka

Tko je glasao

Samo ukratko (yeah, sure)...

Druge su me stvari okupirale pa nemam snage i za komentiranje po internetu. Ovdje ću ukratko koliko je moguće odgovoriti i ostalima u raspravi. Pobrojat ću osnovne teze da (možda) bude lakše.

1. Ukrajina je demokratska zemlja, predsjednik nosi sve. Imala je, relativno nedavno i demokratski izabranog predsjednika - Janukoviča. On je bio korumpiran, praktički nikom po volji, no osvojio je više nego uvjerljivu većinu glasova. Legitimno i legalno.

2. Ukrajina je odbila priključenje EU nakon što je EU ultimativno zahtjevala prekid sa CIS za SPP. Legitimno i legalno.

3. EuroMaidan prosvjedi u Kijevu su počeli nekoliko mjeseci nakon tog odbijanja, uz aktivno sudjelovanje stranih (EU i SAD) organizacija. Legitimno i legalno.

4. Tokom OI u Sočiju, ti prosvjedi postaju nasilni. Dio prosvjednika inicira i konstantno primjenjuje nasilje, Janukovič je prestrašen i tek nakon što je policija samostalno reagirala pa je nasilje eskaliralo traži se neko rješenje. Potpisjuje se sporazum između prosvjednika i Janukoviča kojim se regulira raspisivanje izbora za 25.5. i do tada Janukovič ostaje kao tehnički vođa države. Legitimitet je narušen, legalnost održiva do izbora.

5. Suprotno sporazumu, naoružane skupne Euromaidan prosvjednika upadaju u Vrhovnu Radu i zauzimaju ju, instaliraju podobne "zastupnike" i "izabiru" svoje v.d. funkcionere. Janukovič bježi iz zemlje. Legitimitet i legalnost ne postoje.

6. Završile su OI, Zapad priznaje nove "privremene" vlasti, Rusija i Kina ne. Novi to doživlajvaju kao carte blanche za uvođenje mjera kojima se statusno mijenja položaj manjina i općenito prava građana (uključujući i tko bi imao pravo glasa na tim izborima koji dolaze). Na to dolazi pobuna na Krimu koji ima eksplicitno poseban status unutar Ukrajine i kojeg su komunisti dekretom prebacili iz Rusije u Ukrajinu. Zbog tih promjena ih ne proziva samo Rusija nego i Mađarska zbog statusa Vlaha u Transilvaniji. Legitimitet i legalnost ne postoje.

7. Krim se otcjepljuje i Rusija ga prima, uz nemoć Zapada i vlasti u Kijevu. Te vlasti u Kijevu nakon toga samo zaoštravaju retoriku i u dijelovima zemlje koji ih ne podržavaju (i gdje je uostalom i Janukovič dobio većinu svojih glasova na izborima), nastaje otpor - prvo politički a potom i nasilnim zauzimanjem zgrada. Ukrajina tone u kaos, Zapad radi pritisak na Rusiju, Rusija radi pritisak na Kijev.

8. Cijelo to vrijeme postoji više kandidata za predsjedničke izbore, dva prominentna su Porošenko (industrijalac, pro-EU, prihvatljiv Zapadu) i Carev (sudjelovao u bivšoj vlasti ali nema stigmu korupcije, "mladi lav", proruski orjentiran) ostali su bezveznjaci uključjući i Timošenko. Ženevski sporazum je smijurija od početka zbog toga jer su svi izbjegli reći (i zapisati) ono što misle. Kaos raste.

9. Carev gostuje na TV debai u Kijevu, nakon toga ga paravojska vlasti u Kijevu brutalno prebija. Istovremeno, vlasti u Kijevu počinji sa ratnom retorikom i šalju vojsku u pobunjene dijelove zemlje. Vojska se uglavnom predaje ili bježi, vlasti u Kijevu naoružavaju svoje paravojne postrojbe, isto čine i pobunjenivi. Ženevski dogovor je mrtav, Rusija prebacuje trupe na granicu. Zarobljavanja na sve strane, uključujući OESS off-misiju, razina nasilja je relativno niska. Pobunjenici proglašavaju "republike", infiltriraju se i Janukovičevi plaćenici u "strukture", NATO šalje pojačanja na ukrajinsku granicu. Kaos raste.

10. Vlasti u Kijevu počinju vojnu akciju koja se raspada, nasilje eskalira i kulminira pokoljem pobunjenika u Odessi. Zločine uglavnom čine provladine paravojske nastale iz Desnog Sektora i antivladine milicije koje financira Janukovič, no nesrazmjer je očit. Rusija poziva na detant, Vlada u Kijevu odbija. Kaos čeka EU reakciju.

To je sažetak - demokracija funkcionira samo kad je bez fige u džepu. Demokracija je prekinuta kad je pala Rada, izbori mogu to riješiti ako mogu biti pravedni - probaj odgovoriti mogu li biti? Ne postoji nikakvo "pravo" bilo koga, uključjući i "vladu" u Donjecku i "vladu" u Kijevu da rade ovo što rade. Da, znam puno o Ukrajini, razgovarao sa i sa ljudima tu i bio sam tamo - no to je nebitno. Oni koji žele pomoći trebaju razumjeti a ne pojednostavljivati i navijati za "svoje". Preko 50% građana Ukrajine preferira Rusiju u odnosu na EU kao partnera za priključenje i to je jedan od problema koje se ne smije negirati. Problem je što drugih gotovo 50% to ne želi i to se isto ne sime negirati. Kako riješiti taj problem? Prvi korak je micanje onih koji zagovaraju nasilje i odbijaju pregovore - a ti trenutno sjede u Kijevu, ne u Donjecku ili Moskvi. Znaš onu, "Baroso, prvo moraš priznati da imaš problem..."

Javit ću se vjerojatno sa nekim suvislijim tekstom o Ukrajini i demokraciji općenoto u nekom trenutku... Ako je netko voljan sudjelovati u suvisloj raspravi o tome (više o demokraciji i Hrvatskoj, nego baš u Ukrajini) može mi se javiti na pp.

Have fun, while it lasts.

Tko je glasao

polovična demokracija

Demokracija je u suštini divna, a u praksi baš i ne...

... naime, većina odlučuje, uvijek, no uz apsolutnu zaštitu svih manjina. A taj dio se često preskoči i ide se na čisto lupanje nekog većinom po glavi.

I onda - i prije izbora - svaka manjina se osjeća ugroženo pred ili poslije izbora, jer zna da su im izbijena sva (kvazi)demokratska sredstva iz ruku.

Pogotovo što većina vrlo često napravi grešku (i mi u RH smo je napravili) i prvo s čime krene jest upravo - pimplanje u prava neke manjine.

Naravno, većina ima na to pravo, bla bla... no, ako se ne varam, u Ukrajini su početkom veljače pokrenuti zakoni za ukidanje ruskog jezika kao službenog. Naravno, opet, to jest pravo većine. No, zašto većina uvijek (pogotovo u trenucima predratnog stanja i ekonomske krize) ide čačkati takvu mečku, koji je to mazohizam većine... ne bih znao reći. Ali paralela apsolutno postoji.

Mudra većina ne dokazuje svoju moć takvim prisilnim rješenjima jer zna koliko je "građanski rat" skup, već do cilja dođe tako da politizira s manjinom, a ne eskalira. No, ostrašćene većine uvijek odaberu gluplji i skuplji put.

Tko je glasao

Za većinu i manjine

Polako se u zapadnim medijima javljaju različiti pogledi na krizu u Ukrajini - o namjerama i ulogi glavnih aktera.
Mislim da je za nas u Europi značajno kako će se postaviti Njemačka. U Spiegel.de Jakob Augstein naglašava

"Što misliš o Vladimiru Putinu?" postaje lakmus test za vjernost vazala i ključno pitanje nečijih osobnih uvjerenja.

Naša njemačka nacionalna manjina kolumnu Jakoba Augsteina "S.P.O.N. - Im Zweifel links: Auferstehung West?" može čitati na
http://www.spiegel.de/politik/ausland/augstein-kolumne-auferstehung-des-...

Naša srpska nacionalna manjina može tu kolumnu čitati pod naslovom "Uskrsnuće Zapada?" na
http://pescanik.net/2014/04/uskrsnuce-zapada/

Našoj većini je pod naslovom "Zazivanje boga Marsa" ponuđen isti tekst sa Peščanika, na srpskom jeziku
http://www.h-alter.org/vijesti/svijet/zazivanje-boga-marsa#news_view

Naša židovska manjina će znati da je pisac teksta porijeklom Židov.

Bilo bi interesantno vidjeti kako su taj isti tekst doživjeli (naši) čitatelji. Pod Spiegelovim tekstom ima nešto komentara, na Peščaniku nisu omogućeni, a na h-alteru ima samo jedan.

Tko je glasao

EU većina

Srećom, EU nema ostrašćenu većinu, EU je prilično nesposobna za rat i vojna djelovanja - što zbog same koncepcije Unije, što zbog 1001 različitog mišljenja, što je ovdje prednost.

NATO i USA su druga priča, no izgleda da su predugo vodili ratove i akcije protiv više-manje nepokretnih meta, pa su malo zbunjeni: http://hr.rbth.com/science/2014/05/07/sad_i_rusija_bitka_s_nevidljivim_o...

Osim toga, ovdje je tvrdim "jastrebovima" malo teže zauzeti stranu. Aha, imamo demokratske izbore i demokratskog predsjednika - koji su svrgnuti nemirima. OK, gdje su vam novi izbori? Zašto bismo priznali "uličare"?

Također - Rusija je uspijela odati dojam "hladnokrvnog i mirotvornog" ponašanja, pa stvarno nikome (barem ne meni) nije jasno odakle toliko uvjerenje da su ljudi u crnom koji pucaju u goruće žrtve u nekoj zgradi - baš ti "naši dobri momci" za koje bi (u nekom NATO scenariju) trebali ići ginuti.

Tko je glasao

Guše ih bivše strukture i trebao bi im ukrajinski Tuđman

Manjina si je neka nepripadajuća joj prava, na uštrb većine, osvojila u "sumnjivim okolnostima"- prijevarama, ubačenim svojim ljudima, u bivšem sustavu, koristeći aparat države koja je većinsku držala u potlačenome položaju, a ti bi da većina s njima dogovara- ne oduzimanje manjinskih prava- nego povlastice koje su si osigurali.

Ovo reflektira na situaciju kod nas: Račan je kao kadar bivše države iskoristio trenutak da koristeći taj ,za RH, neprijateljski kadar, ugradi u Ustav kamen temeljac za nagrađivanje genocida u Vukovaru. Normalno je da se takva podlost izbaci iz Ustava i manjini uskrati nagrađivanje za zločinaštvo!

da je ta agresivna manjina normalna- ona ne bi ni tražila prava na nožu i protjerivanju.

I ti govoriš o većini, dok je manjina takav bezobzirni terorist!

Jednom dođe vrijeme za oslobađanje od zuluma manjine i to se može jedino promjenom zakona.
Hrvati su demokratski pokrenuli referendum za promjenu Račanove podlosti ,ostvarene u suradnji s ostatcima neprijateljskih kadrova, u sasvim normalan kriterij- kao u većini država.

Problem je u tome što višestruko srbizirana vlast pokušava nemoralno ostvarenu povlasticu- ne pravo, manipuliranjima, nepoštivanjem Ustava, forsiranjem promjene Ustava- ucjenjujući i trgujući nedjelovanjem pravne države, silovanjem demokracije- spriječiti i zacementirati tako da mogu dalje snivati snove svoje matične države o proširivanju na hrvatska područja.

Pitanje je nacionalne sigurnosti, ali i prava većine da je ne ugrožava manjina, da se odbace na krvarini postignuti Račanovi podmukli velikosrbofilnojugonostalgični kameni temeljci i to Hrvati rade na najbolji način- demokracijom, a srpska manjina im to pokušava totalitarizmom i silovanjem pravne države onemogućiti.

Zato Predsjednik pri kraju svoga mandata pokušava sa svojim savjetnicima- koje li slučajnosti Srbima koji pate za Jugoslavijom mijenjati Hrvatski ustav i zacementirati nagradu za genocid nad Hrvatima u Vukovaru.

Usput, koristit će se državnim polugama da bi one koje želi prisiliti na pomoć u izglasavanju protunarodne odluke (HDSSB) prisilio na to. Strašno je nemoralno koristiti se obećanjima neprimjene pravne države (DORH, USKOK) za postizanje podlih ciljeva obespravljivanja naroda kojega predstavlja i od kojega je bio izabran i pokušavati ucementirati pravo na zločinima na Ovčari, na ubijanjima, rušenjima , protjerivanjima. To civilizirani ljudi nikada ne bi dozvolili, ali Srbi se ponose svojim zločinima i slave ih, ako im donesu neki teritorij (Nož, žica, Srebrenica", "Vukovar je srpski grad") i zato ove ustavne promjene- koliko god ih medio Predsjednik , znače samo pokušaj cementiranja nagrade za ubijanje Hrvata u Vukovaru.

Ni blagi glas, ni spora dinamika govora Predsjednika, ne mogu sakriti ZLO koje pokušava napraviti hrvatskome narodu- onemogućiti ga da odlučuje o svome jeziku i pismu u svojoj državi, te da prihvati nagrađivanje zločinaca za ubijanje Hrvata, kada se već on sam ljubi. po-srpski- tri puta s vjerojatim ubojicom 15-tak Hrvata iz Antina. Hrvati imaju drugačija moralna mjerila od njega i ne mogu prihvatiti takvu blasfemiju

Loše društvo kvari, ili si loši biraju loše društvo- uskoro će se vidjeti!

U Ukrajini je vrlo slično! Guše ih bivše strukture i trebao bi im jedan pametan poput Tuđmana u RH!

Tko je glasao

Mišljenje je poput šupka- svi

Mišljenje je poput šupka- svi ga imaju. Znam. Ipak, što nam u ovom slučaju preostaje nego imati mišljenje, i sam kažeš izmijeniti ne možemo (gotovo - ja dodajem) ništa. Fascinantna je količina dezinformacija, laži i obmana, manipulacije. Najebala raja jest, ali ako dođe do otvorenog sukoba, barem što se tiče žrtava, raspad SFRJ će ličiti na paintball utakmicu. Toga se bojim, onako ljudski, bez patetike i lažnog humanizma. Stvarno mi žao raje koja ne može to da spriječi a nitko više od njih najebati neće.

Tko je glasao

Raja uvijek najebe. Zato mi

Raja uvijek najebe. Zato mi nije jasno zašto se raja dade navući na ratove, da sama najebe, a vlastodršci i bogataši se uglavnom izvuku i postanu još bogatiji.

Tako da i u Ukrajini mora biti tako, da raja najebe, a psi rata se izvuku i obogate.

Tko je glasao

a čuj, zašto? Koliko vidim i

a čuj, zašto?

Koliko vidim i pratim, nije da se baš ljudima ratuje, riječ je mahom o manjim radikalnim grupama koje (već viđeno) imaju podršku "elita" s jedne i druge strane interesnih zona. Oni će zapaliti fitilj, a kasnije...

Tko je glasao

već viđeno

možda bi bolje bilo reći - već ponovljeno. slična priča, s malim razlikama, odvijala se je na ovim područjim. svjetska birokracija (UN) i europska (EZ) je samo umovala. razlika je u tome što je Hrvatska tek proglasila samostalnost, a Ukrajina je več nekoliko godina samostalna (barem bi trebala biti). Putin kao i Milošević želi biti veliki vožda - samo je od ovog zadnjeg puno jači.
što se tiče samih Ukrajinaca - rUkrajinci i Rusi su živjeli mirno sve dok se veliki vožda nije ubacio sa strane. slično situaciji u Hrvatskoj krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina. Ukrajina je interesantan Europi a Amerika mora biti prva.

w. ;)

Tko je glasao

Čest i potpuno promašen stav

Ta usporedba više ne stoji ni ako čitaš samo naslove. Trenutne vlasti u Kijevu nemaju apsolutno nikakav demokratski kredibilitet, u Hrvatskoj su bile legalno izabrane. Pasivnosti kakvu je imala EZ, ovdje je EU jedan od ključnih generatora krize. Rusija je u svemu skupa iznimno staložena s obzirom i na okolnosti i na aktivne međunarodne norme (što "sokolovi" tumače kao znak slabosti), nema ni približno remetilački utjecaj kakav je imala ondašnja Srbija (pa čak je današnji upliv SNS "dušebrižnika" poput Miodraga Linte u unutarnje hrvatske stvari daleko neprimjereniji nego išta što je izašlo s Kremlja).

Danas je čak i Porošenko (de facto kandidat Zapada, zbog njega je Kličko odustao i pozvao Timošenko da učini isto) izjavio kako su zahtjevi pobunjenika za zastupanjem opravdani - kompletan jugoistok zemlje nema glas u Vrhovnoj Radi.

Ako bi htjeli napraviti analogiju, zamisli da je Sabor '91. "izabrao" Dobroslava Paragu za predsjednika (s praktički apsolutnim ovlastima), a da pritom taj Sabor ima samo zastupnike iz Zagreba, dijaspore, Zagorja i Međimurja, od kojih je možda petina izabrana a ostatak ušetao s puškama. I da su svi koji to ne podržavaju teroristi, kakva Istra, Dalmacija, Slavonija.

Naravno da se svima zapravo živo jebe za Ukrajinu, da svatko ubacuje svoju propagandu i da nitko od upletenih nema čiste ruke. Ova teza koja je iznesena (a nije ovo nimalo usamljen slučaj) je poput pitanja "a zašto ratuju Bosanci sa Hercegovcima?" koje sam nažalost prečesto čuo '92. godine.

Tko je glasao

ali bitno ti je promaklo

kad je počeo rat u Hrvatskoj Hrvatske je još bila u sastavu SFRJ. Hrvatska je proglasila samostalnost i suverenost 25. ipnja 1991., dan poslije Slovenije, samo na to je postojao moratorij sa strane međunarodne zajednice. da budem preciznija rat je zapravo počeo s krvavim Uskrsom i masakrom policajaca u Borovom selu a tda ne spominje famozna blavan revolucija koja ima jake sličnosti s proruskim prosvjednicima. Ukrajina je postala samostalna i nezavisna raspadom SSSR-A 1991. godine. drugim riječima Ukrajina je samostalna država punih 13 godina. sadašnja vlast u Kijevu je privremena do novih izbora koji su uskoro. normalna demokratska procedura kad je predsjednik svrgnut.
proruski prosvjednici su jako dobro nauružani i a da ne govorimo o kamuflažnim uniformama. teško da se goloruku narod može naoružati s minobacačina i drugom jalkom artiljerijom. sve to navodi kako se radi o ubačenim ruskim vojnicima, specijalcima. slično se je događalo u Hrvatskoj kad je goloruku srpski narod imao dobro naoružanje.
što se tiče hrvatskog Saoobra '91, kojeg spominješ jedno pitanje - gdje su bili srpski zastupnic?
Putin djeluje naizgled suzdržan. On radi po već točno utvrđenom scenariju čiji su temelji udareni napadom Srbije na Hrvatsku, zatim su bolje usavršeni u Gruziji. aneksija Krima i sporost EU i UN birokracije je samo dodalo vjetra u stvaranju novog SSSR-a na čijem će čelu biti Putin. Obama i amerika su malo pomrsili račune, a dodatno zahtjev onih kojih su diugo stenjali pod ruskom čizmom o plinskoj neovisnosti od Rusije.
zato kažem : priča se ponavlja. Ukrajinci su slični Hrvatima. Rusi Srbima.

w. ;)

Tko je glasao

A svi su zajedno slični amebama...

Ne znam od kud bi počeo, nema se smila upetljavati - ako već imaš svoje za koje navijaš, go for it, oni će ti uvijek biti u pravu.

Samo jedno treba jasno naglasiti, po samoj definiciji, ne postoji demokratska procedura svrgavanja predsjednika ni toga što se radi poslije toga a kamo li da je neka "normalna". Svrgavanje je upravo suprotno demokraciji.

Tko je glasao

demokracija

aako je narod nezadovoljan radom onih koje je izabrao ima pravo da ih smjeni. problem je kad oni koji su izabrani ne žele poslušati volju naroda.
što se tiče samog ukrajinskog naroda ne smijemo zaboraviti da su oni skoro jedno stoljeće bili sastavni dio SSSR-A u kojem je Rusija, odnosno rusi igrala glavnu ulogu. u bivšem pokojnom SSSR-u bila je do savršenstva razvijena dirigirana ekonomija. postojale su tvornice, veličine malog gradića u Hrvatskoj, koje su radile samo jedna dio nekog stroja, odijela,. Napr. jedna tvornica je radila samo lijevi prednji kotač lokomotive, druga prednji desni kotač lokomotive. znam kao ovo djeluje nevjerojatno ali nažalost tako je bilo do raspada SSSR-a. može se reći kako su još svježa sjećanja na život u SSSR-u i trebala je sitnica da Ukrajinic ne prihvate Janukovićevo jače povezivnje s Putinom.
imala sam priliku razbgovarati s Ukrajincima koji su došli u Hrvatsku kad su se raspali SFRJ i SSSR.

w. ;)

Tko je glasao

zar ne bi bilo jednostavnije

zar ne bi bilo jednostavnije umjesto trošenja vremena i tipkanja po tipkovnici staviti samo linkove na vijesti RT-a ili advance?? :))

razumijem kad se izrađuje analiza nečega da treba nešto i elaborirati, ali kad se svojim riječima prenosi već napisano, zbilja nema potrebe unositi još i tekst u dnevnik... smeta.... samo linkovi bi bili dovoljni.

P.S. tko ovakve infantilne budalaštine uopće uzima u obzir i podupire? dajte ljudi, gdje vam je kritički aparat i želja za usavršavanjem i novim spoznajama.... titrati si vlastita jajca propagandom može svatko

Tko je glasao

Batina, oganj i metak

ako već tražiš linkove pogledaj

http://www.liveleak.com/view?i=6c2_1399212244

ako je samo desetina prikazanog istinita, dovoljno je za strah.

Za Desni sektor zna i CIA i FBI, kao i Nato te EU dušebriznici. Svi oni izvlače Ukrajinu iz mraka vodeći je u svijetlu budućnot.

Način na koji se to radi je ovo:

http://fishki.net/anti/1266149-zhertvy-odessy-dom-profsojuzov.html?mode=...

Smrt fašizmu i sloboda svakom narodu!

Tko je glasao

jedno je sigurno

velike euro-azijske unije od Lisabona do Vladivostoka neće biti, sve dok Ameri vladaju svijetom, ili barem misle da vladaju. Takav spoj civilizacije, kulture, industrijske, financijske i vojne snage i prirodnih resursa, između Atlantika i Pacifika, svijet još nije vidio. Sjedinjene države bi postale marginalan faktor u svijetu, bez obzira na stalne pokušaje da stvore jednu drugu veliku alijansu, kinesko-američku.
Isto tako, mislim da se može reći da je ukrajinska kriza okončala i europsku uniju, barem onakvu kakvu smo je do sada doživljavali. Kao savez država osnovan na snažnoj francusko-njemačkoj osovini, koji iz godine u godinu postaje sve jači politički faktor, i koji se snažno širi prema Rusiji.
Pokazalo se da je za Amerikance "peace of cake" unijeti razdor u glavna europska partnerstva i pokazati da Njemačka nije eu supersila. Francuska i Britanija su se odmah priklonile američkom, transatlantskim savezu i ostavile gđu merkel da jednostavno prizna poraz u svojoj pomirljivoj politici prema Putinu i Rusiji.
U Europi više nema ni snage, ni volje, ni kritične mase europskog duha da pred svijet iznese svoje viđenje ukrajinske krize i svoj (europski) plan izlaska iz krize.
OK, svakome je jasno da je britansko-poljska inicijativa o priključenju Ukrajine europskoj uniji doživjela fijasko, i proizvela posljedice koje je sada teško sanirati.
Ali, još uvijek postoji mogućnost da Europa ostane Europa i Rusiji ponudi partnerstvo na način da se europska unija i ruska carinska unija povežu preko nezavisne i cjelovite Ukrajine.
S time da Ukrajina ne bi pripadala ni jednoj od tih unija, i ni jednom vojnom savezu.
Na nesreću, i Britanija i Francuska (pa i USA), takvu varijantu smatraju njemačkim trojanskim konjem, kojim Nijemci misle ojačati svoj politički položaj u Uniji, uz već postojeću industrijsku i financijsku hegemoniju.
I tako, na kraju pobjeđuje Samuel Huntington. Ukrajina će se vjerojatno raspasti po liniji koju je Huntington ucrtao u svom Sudaru civilizacija. Od finsko-ruske granice, preko granica baltičkih republika, preko Bjelorusije i Ukrajine linijom rijeke Dnjepar.
željeznu zavjesu je zamijenila baršunasta zavjesa. Ideološke barijere na zapadnim granicama varšavskog pakta zamijenit će kulturološke, vjerske i civilizacijske granice. Jedino pitanje je sada, gdje će se granice uspostaviti na Balkanu?

Tko je glasao

sta je cedo propala velka srbija sad bi veliku rusiju :)))))))))

sta je cedo propala velka srbija sad bi veliku rusiju :)))))))))))))

al ne ide pisi kuc propalo pusite na svim frontama gace na stapu :)))))))))))))

Tko je glasao

sta je cedo propala velka

sta je cedo propala velka srbija sad bi veliku rusiju :)))))))))))))
al ne ide pisi kuc propalo pusite na svim frontama gace na stapu :)))))))))))))

Iz koje ti rupe ili špilje izađeš ...?

Justice for all !

Tko je glasao

Sv. Nedjelja

Nedjeljom i luđake puštaju u šetnju...

Tko je glasao

May 2... Run for cover. The

May 2...
Run for cover.
The GCC petrodollar gang now wants to build an Arab NATO, including Jordan and Morocco, to be led by - who else - the House of Saud. They are unhappy with their role of a mere appendix in the current NATOGCC humanitarian imperialist scam, unleashed in Libya and then Syria.
So get ready for NATO provoking Russia, Arab NATO provoking Iran and - sooner or later - Japanese NATO provoking China. (Pepe Escobar)

April 30..
According to the latest estimates from the International Comparison Program, hosted by the World Bank, China is poised to overtake the US as the world’s largest economy later this year, toppling it from a perch it has held since 1872.
.....
The news is likely to be greeted with delight by President Xi Jinping, who will place the “world’s biggest economy” title front and centre in the trophy cabinet dedicated to his campaign for the “great rejuvenation of the Chinese nation”.

dodatak iz istog clanka
Does size matter? China poised to overtake US as world’s largest economy in 2014 (April 30, 2014 8:59 am by Jamil Anderlini)

That is several years ahead of all previous estimates and reflects just how much more important the Chinese economy is now to the rest of the world.
.....
That means that on average China’s 1.36bn people are unlikely to catch up with Western living standards for many decades to come.
.....
The latest estimates from the ICP are based on purchasing power parity, which attempts to adjust the size of an economy based on the assumption that prices of non-tradable goods and services like haircuts are a lot lower in poorer countries.
.....
The results can vary wildly depending on how those prices are adjusted and the ICP’s conclusions will almost certainly be controversial among economists.
.....
The first problem is how you value the good or service beyond the price that is paid for it.

itd itd..

u svakom slucaju ispadne da su uobicajeni komentari (kao dnevnik i hr tiskovine), skoro sav popularni zapadni tisak i sve ostalo sto se sluzbeno kod nas kuci smatra "civilizacijski na visem nivou, zapadnom naravno" .. potpuno koncentrirani na vaznost politicki lijevo i politicki desno, kao da to odavno nije prestalo biti vazno, kao da nam je sustav, onaj nas interni, zapadnog uma, nesto iole bitno za zivote, nesto sto donosi promjene, stvarno upravlja ili vec sto god..

ukrajina je u ovom trenutku mozda nesto najvaznije sto se desava.. pocetak svjetskog kolapsa ili pocetak zauzimanja nekih novih pozicija.. ekonomski rat odavno traje, svjetonazorski.. zapadna pokondirenost i bahatost bez snage i pokrica sa insufijentnim javnim osobama, vodama predstavlja se kao nesto pametno.. sustav takoder.. imaginarna vaznost, imaginarni novac, imaginarna snaga .. sa ukrajinom padaju maske.. nasi zapadni vozdovi, oni nevidljivi.. ili ce nas zrtvovati ili nece.. nasi zapadni vozdovi, oni vidljivi.. ili ce doci k sebi i shvatiti svoje moci i snage ili nece..

a na nama je narode da hvatamo zaklone, a ne da se svadamo i raspravljamo o potpuno nebitnim stvarima i laznim argumentima kao sto su lijevo i desno politicko opredjeljenje..

cini mi se da je zastor odavno pao i da se vidi do backstage-a.. a publika i dalje suludom upornoscu gleda samo prvi kadar

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

istok zemlje koji će se odcijepiti i pripojiti RF

@Fićo sve mi se čini da svoje neostvarene snove o velikoj Srbiji sada sanjaš u viđenju stvaranja novog sovjetskog saveza! Misliš kada nije uspjela četnička ideja, svi Srbi u jednoj državi, neka se to ostvari bar tvojoj drugoj braći Rusima!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Was fuer ein ...

... Idiot!?

Tko je glasao

Hass, hate, mrznja

Hass je njemacka rijec za mrznju. Postoji pop pjesma o liebe und hass na austrijskom radiju.
Hass je preduvjet za osvetu. Osvetu je civilizacija preinacila u pravdu, koja je sporija i time pravednija. Kada vam netko ubije ili masakrira nekoga, vracate mrznjom i osvetom. Opasna je to spirala smrti i tesko ju je zaustaviti. Mrznja je metod samoobrane. Kada ste u smrtnoj opasnosti branite se mrznjom. Prirodni je to zakon, koji su evolucijom razvile i zivotinje i biljke.
U vecini religija je mrznja grijeh i samim tim zabranjena.
Zelim Vam ljubav, koja je poseban fenomen.
"Die Liebe macht viel mehr Spass, als irgendwas"
Danke

Tko je glasao

Was fuer ein ...

... Idiot!?

Tko je glasao

Mozak, kao u Putina i Merkel

Oni moraju i o ovom da brinu, a ne samo mlatiti slamu (zrak)
iz en.wikipedia.org :
Because of the rarity and high price, lutetium has very few commercial uses. However, stable lutetium can be used ascatalysts
 in petroleum
 cracking
 in refineries
and can also be used in alkylation,hydrogenation
, and polymerization
applications.
Lutetium aluminium garnet
 (Al5Lu3O12) has been proposed for use as a lens material in high refractive index
 immersion lithography
.[18]
 Additionally, a tiny amount of lutetium is added as a dopant
 togadolinium gallium garnet
 (GGG), which is used in magnetic bubble memory
devices.[19]
 Cerium-doped lutetium oxyorthosilicate (LSO) is currently the preferred compound for detectors inpositron emission tomography
 (PET).[20]
[21]
Lutetium is used as a phosphor in LED light bulbs.[22]

Tko je glasao

Putinov gambit je poznat već neko vrijeme

Ovo nije počelo prije par mjeseci, ova priča traje već deset godina. Viktor Janukovič nikad nije respektirao Vladimira Putina, a to je uvijek uzvraćeno - Putin se njega želi riješiti. "Narančasta revolucija" je došla gotovo kao naručena, on je taman konsolidirao svoj položaj u Rusiji, kad je postalo jasno kako je Juščenko ipak bitno jača figura odTimošenko (kojoj su dali dovoljno dugačak štrik) i računica se u tom smislu pokazala ispravnom. Pro-Zapadna vlada je pala na izborima koje je sama organizirala, no Janukovič je ipak bio jači od običnog pješaka pa je i on počeo naginjanje na zapadnu stranu i tada ga se nije baš moglo lako ukloniti. To Putinu nije ni smetalo dok EU nije zauzela isključivi stavi ili/ili. Bahatost koju su pokazivali Baroso i ekipa je dočekana jasnim šamarom kad je Janukovič odbio potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Ukrajina je bila prisiljena izabrati i izabrala je Rusiju a ne EU.
Tada je to primljeno u rukavicama, no Unija je tada zakuhala ovaj krvavi rasplet - zbog ega nekoliko političara, birokrata koji su si umislili da su državnici. Obama se samo priključio tome, njemu je tada već bilo potpuno jasno da će mu trebati nekakva diverzija za skretanje pažnje sa vlastitih pizdarija koje radi, pogotovo tim "saveznicima". Putinova Rusija to cijelo vrijeme odaje dojam da pokušava graditi image europske profinjenosti, no otvara vidljivu zamku (jednako kao i sada). Soči se EU čini divna prilika, Putin će biti vezan tim imidžem i iz pristojnosti neće smjeti intervenirati dok traju OI, Amerima je svjedno. Janukovič je duboko iznenađen time, pogotovo jer je očekivao podršku iz Moskve, no Putin nije tamo. U Sočiju je i ima novo lice: Oleg Carev. Puč na kraju ipak uspjeva, Janukoviču je ipak dozvoljeno da se skloni u Rusiju.
Dok EU misli kako im ide po planu i postavlja privremene figure predsjednika i ministre, gambit je uspio. Žrtvovan je Pedro i sad se karte slažu na stol. Imbecilizam EU birokrata dolazi do posebnog izražaja kad se vidi koje su luzere postavili na vlast, koju Rusija naravno ne priznaje. Odlazi Krim (kojeg je Vrhovni Sovjet SSSRa dekretom prepisao od Rusije Ukrajini, tako da je to čak i Gorbačov pozdravio), Putin jasno daje do znanja ako se Ukrajina federalizira (promjenom ustava prije predsjedničkih izbora) i tada će se sve riješiti na tim izborima. Dolazi fantastičan Ženevski sporazum koji jedino što ne definira jest sam meritum - što su sve te "ilegalne formacije" koje se moraju razoružati i napustiti zauzeto. Ameri i EU naravno drže figu u džepu i misle samo na pobunjene federaliste, Rusi očekuju da se makne i ekipa iz Kijeva - ali ne i s Krima, čime bi aneksija bila svršena stvar. Sve naravno pada u vodu jer ni jedni nisu u prilici da dozvole rasplet koji druga strana očekuje.
Uz to, trenutna ekipa u Kijevu (Desni Sektor) konačno shvaća da je izigrana i da nakon izbora nestaje - jedini način da si produlji vrijeme je izvanredno stanje, kompleks spasitelja im prebacuje normu. EU i Ameri totalno gube kompas (posjeta šefa CIA Kijevu, Kličko moli Timošenko da odustane) kad se pokazuje da na razini cijele Ukrajine (bez Krima!) Putinov Oleg Carev ima više nego dvostruko veći broj glasova nego njihov kandidat Petro Porošenko. Priznajmo mu da ima muda, Carev gostuje na Kijevskoj TV debati i prebijaju ga na izlasku - time još dobija na popularnosti ali tada i Desni Sektor dobija zeleno svijetlo EU i SAD za početak nasilja. Carev je nakon napada u Donjecku, i nakon što je pala prva krv prošli tjedan povlači svoju kandidaturu. Alea iacta est.
Naravno, Desni Sektor intenzivira nasilje i dolazi do jučerašnjeg masakra. Vijest o tome da je tridesetak federalista živo spaljeno se probija u zapadne medije jedva sat vremena nakon zajedničke pressice Merkel i Obame na kojoj seru o dodatnim sankcijama. Spin mašinerije škripe od zazivanja "istrage", no redovi građana Odesse koji su došli jutros dati krv u bolnice govore sami za sebe. U petak je Kerry odbio Lavrovljev poziv, na Vijeću sigurnosti su se pravili mutavi - no stvar je prilično jasna. Ako se EU i SAD ne povuku iz Ukrajine, Rusija će intervenirati. Dovoljno je da proglase no-fly-zone. Današnje "pojačane aktivnosti OESS" su pokušaj dobivanja na vremenu, no to se mjeri u satima. Dodamo li na to da je vojna operacija kod Slavjanska počela obaranjem nekoliko helikoptera i također civilnim žrtvama, Desni Sektor ima sve manje opcija. Biti će duga noć, no i kad završi ovo još dugo neće biti gotovo.

Tko je glasao

Vojnici ratuju

SKANDALOZNE TVRDNJE 'Hrvatski vojnici ratuju za Ukrajince, a naređuju im Amerikanci'

http://www.jutarnji.hr/ruski-nacionalisticki-portali-tvrde--slavjansk-na...

Tko je glasao

HVO

U mom selu smo imali prave Nijemce ratnike a naravno i niz drugih. HVO je ubio sefa HOS a , kog su zvali Srbin. Taj Hos nas je zarobio, jer su vjerovali da smo im miranili vojnike. Onaj, koto nije prezivio, ne zna sto je rat. Pricalo se da su nasi 50 ljudi silovali Srpkinju sa snajperom na drvetu. Prve dvije zrtve su ustrijeljene u oko. Eto toliko oko rata.
ZZelim Vam MIR
DI V Rosic
MfG

Tko je glasao

...

U tekstu se govori kako su ruske tajne službe uhvatile razgovore napadača na Slavjansk. Komunicira se, kažu, na engleskom, odnosno kako preciziraju na “američkom engleskom”, govornik je “native speaker” (dakle neupitno Amerikanac), a čuje se kako mu odgovara netko s “jakim slavenskim naglaskom, pretpostavlja se Hrvat”. Dakle, novinari tih portala, koji inače jezik s postjugoslavenskih prostora nazivaju isključivo srpskim, ipak su u slavenskom naglasku engleskog govornika uspjeli ulovili delikatnu razlikovnu nijansu između ovdašnjih jezika te su dugoročno zaključili da za ukrajinske interese ginu Hrvati.

hehe, ovo je zaista skandalozna tvrdnja :)))

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Ima neke istorijske ironije u

Ima neke istorijske ironije u prizoru Ukrajinaca kako ruše Lenjinove spomenike da bi iskazali svoju volju da raskinu sa sovjetskom dominacijom i istakli nacionalni suverenitet. Zlatno doba ukrajinskog nacionalnog identiteta nije bilo u carističkoj Rusiji – gde se ukrajinska posebnost suzbijala – već u prvoj deceniji Sovjetskog Saveza, kada se u Ukrajini iscrpljenoj ratom i glađu vodila sovjetska politika „korenizacije”. Tada su oživljeni ukrajinska kultura i jezik a uvedeno je pravo na zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i socijalno osiguranje. Korenizacija je bila u skladu sa principima koje je nedvosmisleno formulisao Lenjin:
.
„Proletarijat mora da se bori protiv prisilnog zadržavanja ugnjetenih naroda unutar granica određene države, a to upravo znači borbu za samoopredeljenje. Proletarijat mora da zahteva pravo na političku secesiju za kolonije i narode koje njihova ’sopstvena’ država ugnjetava. Bez toga će proleterski internacionalizam ostati beznačajna fraza, a uzajamno poverenje i klasna solidarnost među radnicima nacije koja ugnjetava i one koja je ugnjetena biće nemogući.“
.
Lenjin je do kraja ostao veran tom stavu: odmah posle Oktobarske revolucije, kada je Roza Luksemburg tvrdila da malim narodima treba dati puni suverenitet samo ukoliko će u novoj državi prevladati progresivne snage, Lenjin je zastupao bezuslovno pravo na secesiju.
....
....
Putinova spoljna politika jasan je nastavak carističko-staljinističke linije. Posle ruske revolucije, kaže Putin, boljševici su naneli ozbiljnu štetu ruskim interesima: „Boljševici, iz raznih razloga – neka im bog sudi – predali su velike delove istorijskog juga Rusije republici Ukrajini. Nisu uzeli u obzir etnički sastav stanovništva, i danas te oblasti čine jugoistok Ukrajine.”
.
Ne čudi što Staljinovi portreti danas ponovo ukrašavaju vojne parade i javne proslave, dok je Lenjin izbrisan iz sećanja. U opsežnoj anketi koju je 2008. sprovela televizijska stanica Rossiya, Staljin je proglašen trećim najvećim Rusom svih vremena, sa pola miliona glasova. Lenjin je zauzeo tek šesto mesto. Staljin se slavi ne kao komunista već kao obnovitelj ruske moći posle Lenjinovih antipatriotskih „skretanja”. Putin je nedavno upotrebio termin Novorossiya („Nova Rusija“) za sedam jugoistočnih oblasti Ukrajine, pojam poslednji put korišćen 1917....

http://pescanik.net/2014/05/varvarizam-s-ljudskim-licem/

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci