Tagovi

Đavolov šegrt u "Odaji tajni“

„Đavolov učenik“ Bernarda Shaw-a:
Richard : Nije vjerojatno da će mene objesiti. To im se ne bi isplatilo. Kakav je to moralni efekt ako se đavolov učenik njiše u zraku. Ali župnik? Ili bilježnik..."

Tako se i bilo, unatoč tome što je Veliki Meštar na telefonskoj sjednici presudio:
Vlada povukla suglasnost o Liburniji i razriješila Ostovića ZAGREB, 17.8.2005 - Hrvatska Vlada danas je na telefonskoj sjednici povukla odluku o suglasnosti da se većinski paket dionica opatijskih Liburnia Riviera Hotela preda dvama holdinzima radi namirenja državnog duga iz postupka kuponske privatizacije te je dužnosti razriješila predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Damira Ostovića.
Kako je priopćeno iz Vladina Ureda za odnose s javnošću, Vlada je danas time stavila izvan snage svoju odluku od 4. kolovoza o davanju suglasnosti na prijedlog HFP-a na Sporazum o nagodbi HFP-a sa SN Holdingom i DOM Holdingom.
Vlada je također donijela zaključak da se zbog propusta u postupku pripreme prijedloga za Vladu o izuzimanju od prodaje i prijenosu dionica Liburnia Riviera Hotela d.d. i davanju suglasnosti na Sporazum o nagodbi HFP-a sa SN Holdingom i DOM Holdingom, razrješuje predsjednik HFP-a Damir Ostović. Upućen je i prijedlog Upravnom odboru HFP-a da se dužnosti razriješi potpredsjednik HFP-a Ivan Gotovac

Dok je glavni vrač u „Odaji tajni“ (Damir Ostović) sklonjen (i plaćen da šuti - kao i hvarski gradonačelnik), maleni Harry (Ivan Gotovac) je pod nejasnim okolnostima preživio unatoč presudi „Velikog Meštra“ (uz poseban tajni i nikada objašnjeni konsenzus velikog čarobnjačkog vijeća). Budimo razumni, za razliku od izvornog Harryja Pottera (u varijanta bajke o „američkom snu u Hrvatskoj“) taj šegrt u „Odaji tajni“ nije pozitivni lik, jer je postao dio faustovskog projekta, u kojem igra prevažnu ulogu (i doživljava uzbudljivu avanturu punu tajnovitih podzemnih događaja). On je ustvari egzekutor u istinskoj suvremenoj hrvatskoj „horor“ priči, neka vrsta pomoćnika onog istinskog Faustovog "đavolovog učenika"

Svoju varijantu „hrvatskog sna“ donijeli su gologuzi poklonici „Norvalskog“ čarobnjačkog kruga (picameni, ali ne samo oni); oni koji, ako već nisu uspjeli ostvariti svoj američki, su požurili dosanjati vlastiti „hrvatski san“ koristeći se kriznim vremenima i ratom.

Hrvatski fond za privatizaciju je njihova „Odaja tajni“ (mada možda ima i drugih – no HFP je bio Alibabina pećina u kojoj je država skupila najveći dio nacionalnog blaga), koja je jarkim svjetlom privukla sve te insekte. „Odaja tajni“ i danas funkcionira po istoj tajanstvenoj alkemiji kojom se pomoću „kamena mudraca“ gologuzi "čarobnjaci" pretvaraju u svemoćnu novohrvatsku elitu .

Samo mala ilustracija: U vrijeme rata su mi pridodali jednog „šegrtskog pripravnika“ (da zaradi barem malo ratnog staža - bili smo inače prijatelji, iako nismo pripadali istom krugu). On mi jednom reče: „Znaš, mi smo odlučili da ovaj puta ništa nećemo ispustiti iz ruku!“ Kad sam ga, znatiželjan, počeo ispitivati tko su to „mi“ i što to „neće ispustiti iz ruku“, zatvorio se. Mada sam ga upozorio da se čuva, poslije sam ga viđao među „novopečenom elitom“ koje su posjećivali razni „magovi“ iz Zagreba, a sam je uskoro „zajašio“ na visoku lokalnu funkciju. No njegovi „pokrovitelji“ su ga uskoro otpisali, ostao je bez posla, povlačio se po sudovima. Priznao mi je da nije bio sazdan od dovoljno čvrstog amoralnog tkiva kako bi postao Shaw-ov Richard, koji je rekao:
"Ja sam odgojen da služim drugome, ali sam od prvog časa znao da je đavo moj prirodni gospodar, kapetan i prijatelj. Vidio sam da on ima pravo i da svijet samo od straha puže pred onim, koji ga je osvojio... Obećao sam mu svoju dušu i zakleo sam se, da ću biti na njegovoj strani na ovom i na drugom svijetu. Ovo obećanje i ova zakletva učinili su od mene čovjeka."
Čudan je pojam čovjeka gledan iz đavolske perspektive, dok je tu dimenziju iz ljudske perspektive lijepo oslikao Albert Camus:
"Čovjek je uvijek slobodan na nečiji tuđi račun."
Upravo to „osvajanje vlastite slobode na tuđi račun“ je prirodno okruženje u kojem djeluje „Odaja tajni". Uz arogantan nastup ta tajnovitost je dominantna praktična filozofija ovih modernih „čarobnjaka“ dokle god u rukama drže "kamen mudraca" što se u suvremenoj simbolici naziva „društvena moć“. I nastaviti će dokle god s njime raspolažu, jer su faustovskim izborom svoju dušu vezali za „nečastive sile“. Od njih se nema što očekivati! Trebaju doći neki novi klinci da bi stvari krenule drugim tijekom.

Dajte zavirite u „Odaju tajni“ pa će postati jasno:

Uprava :
• Predsjednik: Grga Ivezić (rukovodi, predstavlja i zastupa HFP)
• Potpredsjednici HFP-a su: (Na prijedlog predsjednika HFP-a potpredsjednike imenuje i razrješava Upravni odbor HFP-a i za svoj rad su odgovorni Upravnom odboru i predsjedniku HFP-a).
- sektor financija : Velimir Kračun
- sektor nekretnina : Robert Peša
- sektor pravnih poslova : Josip Matanović
- sektor prodaje : Ivan Gotovac
Upravni odbor
(Upravlja HFP-om, donosi Statut, utvrđuje poslovnu politiku, donosi odluke o prodaji dionica, udjela stvari i prava, o restrukturiranju, osnivanju, kupnji i prodaji trgovačkih društava, donosi financijski plan i završni račun HFP-a, te druge odluke značajne za rad HFP-a. Ima 5 (pet) članova koje imenuje Vlada Republike Hrvatske.)
• Damir Polančec - predsjednik
• Ivan Šuker - ministar financija
• Božidar Kalmeta - ministar mora, turizma prometa i razvitka
• Petar Čobanković - ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva
• Branko Vukelić - ministar gospodarstva, rada i poduzetništva
Nadzorni odbor
Jalova pozicija začaranih sabornika:
(Nadzire zakonitost rada HFP-a, razmatra financijski plan i godišnje izvješće o poslovanju, te podnosi izvješće o radu Fonda Hrvatskom državnom saboru. Trenutno ima 8 (osam) članova koje imenuje Zastupnički dom Hrvatskog državnog sabora).

"Đavolov šegrt“, u funkciji nadležnika za najosjetljiviji sektor prodaje djeluje unutar zadanog okvira, osjeća se, neophodnim, potrebnim, sigurnim, čak si dozvoljava nabusitost. Iako je tek niže rangirani „čarobnjak“ on je nadležan za onaj najvažniji sektor, kojim se kontroliraju i usmjeravaju tajni kanali kojima se blago prelijeva. Zato se moglo dogoditi, iako je već bio žrtvovan na „velikom savjetu čarobnjaka“, da je opstao u igri bez suvišnih zašto - jer je to bio „čovjek koji je previše znao“.

A tajne su svugdje oko nas, i nema šanse da ih itko objelodani bez suglasnosti velikog vijeća čarobnjaka, ma koliko javnost i pojedinci drugačije tražili (jer u našoj učmaloj žabokrečini obično je dovoljno nekoliko tjedana "učiniti se Englez" i prešutjeti, pa će sve samo od sebe leći i zaboraviti se). I stvari mogu ići dalje!

Ali ima i upornih:
Sunčani Hvar:
Tadic od Hanfe traži sporazum o 'Sunčanom Hvaru' Saborski zastupnik HSP-a Tonći Tadić pozvao je danas Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga da zatraži objavu Sporazuma dioničara koji je Hrvatski fond za privatizaciju sklopio s grupom ORCO u "Sunčanom Hvaru", ustvrdivši kako obavijesti iz neovisnih izvora upućuju da su Vlada i HFP tim sporazumom zajamčili ORCO-u nedopustive ustupke u Hvaru.

Brodosplit i hotel Koločep
Linić u jutarnjem listu ….apostrofirao dvije HDZ-ove afere, Brodosplit i hotel Koločep, te prozvao troje ministara - Vukelića, Damira Polančeca i Ivana Šukera. - Brodosplit i Koločep pokazuju da organizirani kriminal skuplja četvrtinu društvene dobiti, a vlast ne poduzima ništa kako bi to spriječila. Kod nestanka šest milijuna dolara iz Brodosplita sve je kristalno jasno.

Hoteli Srebreno
Hoteli Srebreno 12 Listopad 2004- Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) prihvatio je na sjednici u ponedjeljak ponudu HUP-a za kupnju 319.453 dionica društva Hoteli Srebreno d.d., a što čini 66,28 posto temeljnog kapitala društva.
Kako je priopćeno iz HFP-a, između šest ponuditelja ponudu su zagrebačkog HUP-a ocijenili najpovoljnijom. HUP će platiti spomenuti dionički paket 33,150 milijuna kuna te će u Hotele Srebreno uložiti 140 milijuna kuna u sljedeće dvije godine
.

Hoteli Mlini, Hotel Excelsior itd……...

Svim ovim (i drugim) „slučajevima“ jedno je zajedničko: „Osvajanja“ tvrtki na javnim natječajima (a to su međunarodni tenderi sa širom svijeta objavljenim uvjetima), se uglavnom dobiva obećanjima (sumama novih ulaganja u razumnim rokovima), kojih se nitko ne pridržava. Eto zašto se ugovori čuvaju u „Odaji tajni“, jer sadrže odredbe, koje odstupaju od javno objavljenih natječajnih uvjeta, dok su im obvezujuće klauzule čak pobrisane . Pa se tih obveza nitko ne pridržava, niti ih itko sankcionira.

I tako veseli „vlasnici“, umjesto obveza ulaganja i razvoja sada traže kupce, da bi prodali „svoja“ poduzeća i zaradili na rastu cijena nekretninama, a na ulazu srušenog hotela stavljaju lanac i tablu sa sarkastičnim natpisom: „Rezervirano za goste hotela“ (Hoteli Srebreno). Dok u „Odaji tajni“ takvo arogantno ponašanje toleriraju (ta od istog su tkiva satkani, jer su ih sami kreirali), Crna Gora iskoračuje egzemplaran iskorak: Mulcima koji su kao „kupili“ hotel AS, i obnavljaju ga već skoro 7-8 godina Vlada je službeno dala ultimatum da hotel mora biti otvoren do sljedeće sezone, ili će ugovor biti raskinut na štetu investitora. Sada radovi idu punom parom! Da li bi nam bilo ispod časti slijediti njihov primjer, te uvesti isto pravilo u Hrvatskoj? Dok u "Odaji tajni" čarobnjaci u rukama čvrsto drže kamen mudraca, ništa se bitno neće dogoditi.

Nije prešućivanje samo dio magije iz „Odaje tajni“. Da se bolje razumije šteta koja je društvu proizvodena samo zamislite koliko se novaca na slobodnom tržištu i u poštenom nadmetanju moglo „nakrčiti“ prodajom Sunčanog Hvara komad po komad? Koliko bi se „diglo“ novaca od opatijske Liburnie na isti način? Koju cijenu bi postigli "Hoteli Maestral" prodavajući hotele pojedinačno, a zemlju posebno? Koliko će samo na zemljištu dignuti neodgovorni vlasnik "Hotela Srebreno" na slobodnom tržištu? I što je sve jedna poštena i odgovorna država s tim novcem mogla napraviti. U odgovorima leže više nego jasni odgovori.

Ili jedan drugačiji pogled: koliko bi društvene koristi se postiglo da je primjer „Hotela Osmine“ masovnije primijenjen u praksi, umjesto što je "Odaja tajni zamrznula sve privatizacijske akcije (naime od slučaja LRH više nijedna privatizacija nije napravljena). Koliko je nepovratno izgubljeno novaca od poreza, doprinosa, zaposlenosti isl. zato što društveni resursi nisu u funkciji dugi niz godina??

Komentari

Globalne metode viđenja,

Globalne metode viđenja, "književna" kao frederik i druge, su bolje i naprosto nužne za viđenje stvari.

Moja izvjesna profesionalna obrazovna i radna osposobljenost za predmetno kaže da bi sa veoma transparentnim uvidom u sve oko predmetnog dobili malo i izgubili puno vremena i energije na stranputice i smeće.
Operacije se tehnološki provode već po inerciji na zavidnoj svjetskoj razini, jer je osnova ponašanja smjesa zapada, domaćeg i istoka u predmetne svrhe zavidno uhodana još davnije. Već je u eri samoupravnog socijalizma bila razvijena praksa zaposjedanja u turizmu i drugdje, takva da se je sa 0 dinara preuzimalo i stvaralo razno, ovladano je i ekskluzivnim a za manje keskluzivno je još lakše.

Radi ilustracije tehnologije su dobri ekskluzivni slučajevi i modeli Zelenjak i ACY.
U slučaju Zelenjak su Franjo Gregurić i mnogi drugi proveli viši nivo modela u svrhu izgradnje i vlasništa najboljih vila za sebe za 0 dinara. Nakon skoro deset godina suđenja i javnog bavljenja, jer je izazavalo sline drugih, rezultat je bio da su dokumentacija i dokazi mjereni vagonima takvi da nema niti prekršajne odgovornosti aktera, da su zakoniti vlasnici tih vila bez prekršaja. Gregurić je još bio žrtva društvenog progona, jer je zbog afere izgubio mijesto direktora velike firme Chromos i dobio bitno niže mijesto šefa predstavništva Astre u Moskvi, gdje su njemu podčinjeni niži bili kasniji političar Mladen Vilfan HSLS sa vlastitim podatkom o cca 200 miljuna DEM vrijednosti i Davor Štern, kasniji glazbenik, tehnomenadžer, ministar i političar.
Model ACY je bio takav da je Veljko Barbieri iz Končara, kum i prijatelj Ante Markovića, uspješno provodio i proveo model razvoja tvrtke koja je birala i uzimala lokacije po izboru u vlasništvo, izgradila marine po vlastitim koncepcijama, poslovala tako da su cca pola vezova bili rezervirani za strane državljane itd., sve bez mogućnosti ikakvog lokalnog i regionalnog uticaja i transparaentnosti sa državnim uređenjem i praksom.
Akti koji se sastavljaju su šprance redigirane i ključno dograđivane od strane najboljih majstora, dugo Jakša Barbić i slični, po svjetskim i domaćim iskustvima, takvi da, kao i u slučaju Zalenjak, nećeš naći ništa ni nakon 10 godina, gdje je bit zamagljivanje i dokazivanje za slučaj nužde a nemudra bit je izvan akata. Poslovnu kulturu i postupanje u tom smislu odavna dograđuju najbolji strani meštri, naravno prilagođeno za našu situaciju.

Zato je puno jasniji globalni i sintetički pristup. Puno iskusnih ljudi je već krajem osamdesetih znalo po njuhu, početnim gestama i sitnim forama uočiti šta tko pokušava ili radi.
U ovoj situaciji je to još nužnije jer je zbrka povećana i pojačana, a daljnji valovi slijede.
Političke stranke su u toj situaciji nešto pomoćno - to su situacije koje su lako otpuhivale i najjače na nemudri način, inercijom izmjene plima i oseka.

Tko je glasao

ne mogu se složiti sa baš

ne mogu se složiti sa baš svime ali načelno je tekst ok

u jednom od prethodnih tekstova (a i u razgovoru s nekolicinom političara) skužio sam da je jedan od najvećih problema koji postoje upravo nedostatak kontrole (ne nužno i kontrolnih mehanizama) nad provedbom različitih ugovora

upravo taj nedostatak kontrole je omogućio (ok, možda ne omogućio ali da je zakucao zadnji čavao u kovčeg pretvorbe i privatizacije to je definitivno) rasplet p&p-a kako se on na kraju i dogodio...

Tko je glasao

Možda je moj pomalo

Možda je moj pomalo komični pristup opisivanju pojava (kako kaže AP "globalna metoda viđenja" tj. "književnom" simbolikom naglašavati neke apsurde u svakodnevnoj praksi), ostavio prikrivenim pravi smisao onog što sam želio naglasiti. Naime, svakako postoji problem kontrole u Hrvatskoj općenito, ali u praksi HFP-a kontrola je locirana previše visoko i neobično (kako mi kažemo "štrambano") da bi se uopće mogla dosljedno sprovoditi uobičajenim kontrolnim institicijama sustava. Već smo se uvjerili da Držabvna revizija ustvari služi zataškavanju jer otkrivene nepravilnosti nabroji a sankcije nikakve se ne provode. Kontrola bez sankcija je bez ikakve svrhe.

Ovdje su istaknuta dva izrazito apsurdna elementa, koji ustvari ne znače slabosti (kontrolnog) sustava nego upućuju na namjeru (a u namjernom provođenja zla leže temelji Faustovskog ugovora s vragom):

Prvi apsurd: Iz strukture organiziranosti HFP-a kao Vladine institucije je uočljivo da je Uprava pod direktnim utjecajem Upravnog odbora HFP-a a on se sastoji od najviših članova Vlade, tj. ključnih vladinih ministara. Apsurd je sadržan u samoj odluci tzv. telefonske sjednice od 17.08.2005. u kojoj stoji da se smjenjuje Predsjednik HFP-a Ostović (jer njega imenuje sama Vlada sa svim ministrima). Zatim Vlada preporučuje smjenu potpredsjednika HFP-a za prodaju Ivana Gotovca Upravnom odboru HFP-a (jer Upravni odbor imenuje potpredsjednike, pa jedino oni to formalno mogu učiniti a to su ustvari 5 ministara iz Vlade). No tih pet ministara koji su već izglasali smjenu i potpredsjednika to ne provodi i nikada nikome nije dano logično objašnjenje.

Drugi apsurd jest sama ta praksa da se posao javne prodaje nekog javnog dobra (državnog dakle našeg zajedničkog) stavlja na prodaju na javnom natječaju (koji ima čak karakter međunarodnog tendera), javno se obznanjuju uvjeti, skupljaju se ponude koje se otvaraju na skupnom sastanku svih zainteresiranih učesnika, javno se obznanjuje odluka o odabranom najboljem ponuditelju, a onda se sačinjava tajni ugovor, koji evidentno sadržava i neobvezujuće odnosno klauzule na osnovu kojih niti su dužni niti izvršavaju javnim tenderom preuzete obveze. To je neodrživo i nebranjivo, tim više što odluke o promjenama javno obznanjenih obveza i formuliranje odredbi ugovora donose, a i sam potajno promijenjeni ugovor potpisuje Upravni odbor, dakle, dakle opet onih pet ministara u Vladi.

Tko koga tu treba kontrolirati, i koji su kontrolni mehanizmi sustava? Ništa od toge - jedina kontrola koja ostaje je javnost pa inzistiranje na objavljivanju tajnih ugovora koji po prirodi stvari moraju biti javni je minimum građanske dužnosti. Ponašanje Tadića me je potaklo da mu ovim pokušam dati podršku, ako itko do nje drži s time da dio ovdje iznesenih tvrdnji ("zaodjenutih u književnu simboliku") su nažalost rezultat osobnih konkretnih iskustva.

Tko je glasao

Iako je normalno očekivati

Iako je normalno očekivati da jedan od potpisnika ugovora, u ovom slučaju HFP prati i kontrolira ispunjavanje obveze druge strane, to se ne događa.

Ukoliko bi se radilo o postojanju volje da se kontrola sprovodi, jedno od mogućih rješenja bi bilo to da se svi privatizacijski ugovori objave tako da značajan dio kontrole, što ne bi bio usamljen primjer u demokratskim zemljama, preuzme javnost.

Uvjeren sam da bi uz poznavanje ugovornih obveza, hrvatska javnost (građani, sindikati, zaposlenici, oporbene političke stranke, mediji) vrlo ažurno i agilno pratila ispunjava li privatni partner svoje obveze. Državno bi odvjetništvo u tom slučaju dobilo saveznika puno jačeg i daleko efikasnijeg od Jubitoove čuvarske službe.

Obzirom da se ugovori i pored jasno izraženog zahtjeva javnosti drže u tajnosti, sklon sam zaključiti da ne postoji politička volja da se barem djelić "kamena mudraca", ako ne i cijeli, stavi u ruke demokratske javnosti.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci