Tagovi

DANI PONOSA I SLAVE ili koliko košta sloboda!?

Zamoljen sam da ovaj dnevnik objavim, stoga bez ikakvih mojih dorada prenosim:

Jesmo li 15.04.2011. krenuli ponovno u rat, možebitni „hladni rat“? Toga smo se dana svi probudili i ništa se nije činilo tako neobično, čak nismo mogli niti naslutiti kakva nas nova strahota čeka točno u 11.00 sati.
Na žalost slučaj je nazvan „Gotovina i ostali“ premda svaki vojnik, posebice general, zaslužuje svoj pojedinačni status. Činjenica je da je general Gotovina bio „super star“ kojega je cijeli svijet tražio te nam se „slučaj Gotovina“ postavljao kao najveći kamen spoticanja vezano za ulazak u EU.

„Locirati, uhititi, transferirati i izručiti“ uistinu nije bila rečenica tadašnjega predsjednika Sabora Šeksa, nego zaključak VONS-a od veljače 2005. godine. No, tko je na tome sastanku sjedio ? Velika većina današnjih političkih aktera koji su toliko „zgroženi i šokirani“ presudom.
Licemjerje nas Hravata ponovno je izašlo na vidjelo, samo kako bi sebi sačuvali svoje položaje i stolice. Jesu li nas prevarili, jesu li nas izdali – istina boli, ali jesu!

Danas, još uvijek aktualni politički akteri iz toga vremena imaju amneziju ili su se probudili iz stoljetniga sna. Nisu li oni bili ti koji su hladno predali naše generale? Nisu li oni bili ti koji su godinama govorili kako vjeruju u pravedniost suda no, ne i da vjeruju u nevinost generala.

Nisu li oni bili ti koji su zdušno odrađivali sve što su im Haag ili EU „zapovjedi“. Nisu li oni bili ti koji su čekali kiks Čermaka i Markača kako bi ih vratili nazad u pritvor – kao da su im bili uteg oko vrata.
Zanima me kako je izgledalo transferiranje i izručenje generala Gotovine Haškome sudu! Jesu li se hrvatske političke elite i diplomacija usudili postaviti nekakve uvijete glede izručenja ili su ga izručili bud zašto?
Bilo kako bilo, ovo su činjenice pa se nitko od danas vladajućih nema pravo zgražati nad presudom jer su presudu oni sami potpisali prilikom svakog pregovora s EU.

U ova tri dana pogledala sam i poslušala mnoštvo emisija i komentara, pročitala nebrojeno puno tekstova i razmišljala – bili se Vlada toliko uplašila za svoje fotelje da su generali osuđeni za „zapovjednu odgovornost“ ili kakav pojedinačni zločin. Sreća u nesreći, dogodilo se ono najgore – osuđena je cijela država pa sada gospoda moraju spašavati što se spasiti da.
Sada smo svjedoci što je sve Vlada mogla učiniti, ali nije – jer je ona vjerovala u pravednost suda ali ne i u nevinost generala.

Tko je odgovoran za brojne propuste? Tko je odgovoran za političku indolentnist i diplomatku nezainteresiranost? Koga smo i za što mi Hrvati plaćali sve ove godine? Kada ćemo se pogledati u oči i reći – mi smo ih ostavili i izdali jer ništa od svoje povijesti nismo naučili.
Osim što su sva trojica generala pokazala vojnu odlučnost i dostojanstvo – čime bismo se svi trebali ponositi, naša je Vlada pokazala određenu dozu kukavičluka i bjega od vlastite odgovornosti pred vlastitim narodom.
Hoće li im se išta dogoditi, na žalost ne – Hravati imaju neobičnu karatkteristiku zaboravljanja bitnih stvari zato nam se situacije i vraćaju kao bumerang i nikako da naučimo.
Sve ono što smo stvarali i gradili nestalo je za tren riječima izrečenih toga dana u sudnici suca Oriea: „ proglašeni ste krivim za udruženi zločinački pothvat“.

Ovo je godina kada obilježavamo 20-u obljetnicu Domovinskoga rata – u kakvom ozračju...zločinačkom?! Hoće li se, licemjerno, nasmješena lica političara nacrtati na obljetnicama i minutom šutnje odati počast svim poginulima u Domovinskom ratu – hoće jer, rekao bi Vlado Gotovac: „oni nemaju ni dostojanstva, ni ljubavi, i ne mogu imati srama...Umrli bi davno da imaju i trunku čovječnosti u sebi, umrli bi od srama, umrli bi od poniženja, umrli bi od onoga od čega svaki pošteni čovjek umire - od izgubljenog dostojanstva.“

Mi Hrvati gladni smo i žedni pravde i pravednosti. Kroz slučaj generala tražili smo pravdu za sve strahote koje smo kao narod prošli tih devedesetih no dočekali smo ono najgore – osudu naše obrane. Izjednačeni smo s agresorom. Sud je priznao tzv. Krajinu jer je slučaj nazvao „međunarodnim sukobom“ a poruka za budućnost je „nemojte braniti svoja ognjišta“!

I ovih se dana oformljava tim za obranu generala – isti oni ljudi koji nas ovih desetak godina gledaju u oči i lažu nam. Ne rade ništa za dobrobit svoga naroda nego sebe i svoga osobnog profita. Zašto bi ti isti ljudi, danas s ogromnim zakašnjenjem, nešto napravili za generale kada su ih oni predali i prodali za svoja mjesta u Europskoj uniji?!

Jednako tako pojavila se „teorija zavjere“ kako je general Čermak svoju slobodu „kupio“ prodajom Tiffona. Dva „uboga“ generala nisu imali bogatstvo i novac kako bi „platili“ svoju slobodu no, nafta je nafta. Svjedoci smo snage i gramzljivosti naftnoga lobiija pa se postavlja pitanje jeli on „bogato“ nagradio i generala Čermaka.
„Blago pravednima! Njima će bit dobro, uživat će plode rada svoga“ rekli bi mi katolici, pa neka leže desetljeććima u zatvoru i uživaju u plodovima svoga rada-
I tako se ponovno aktualizira pitanje naftnoga bogatstva i ratova u svijetu, stoga si slobodno postavljam pitanje „koliko košta pravda i ljudsko dostojanstvo“?

Jesmo li, uistinu spremni, ponovno srljati „kao guske u magli“ u jednu tvorevinu koja nas ovako tretira i prodati svoj narod za nekoliko fotelja!?

Osim što sam mišljanja kako sami trebao uzeti stvari u svoje ruke, pa poput golorukih vojnika devedesetih godina krenuti u spašavanje i obranu naših generala ovaj tekst bih završila riječima Nigela Fragila, zastupnika u nesretnom EU parlamentu: „Just who the hell do you people think you are? You are very dangerous people indeed!

Komentari

presude generalima su jos

presude generalima su jos jedna POBJEDA sposobne srbijanske diplomacije i jos jedan PORAZ nesposobne, kukavicke, prevrtljive i dvolicne hrvatske.

da je bilo imalo pameti, hrvatska diplomacija (drzava) je vec davno trebala podignuti tuzbu protiv Srbije zbog zlocinackih ubilackih i drugih kriminalnih radnji na teritoriju RH od 1991-1995. a ne non- stop piliti o agresiji i agresoru sto evropa nije prihvatila i opet zahvaljujuci spretnoj srbijanskoj diplomaciji i ustrajnosti u svom interesu.

a hrvatski politicari nam neprestano dokazuju svoju pokvarenost, odvratnu egocentricnost, nesposobnost, prevrtljivost, lazljivost.....itd. i opet im mnogi vjeruju!!
no, najveca tragedija je to sto je i glupavo biracko tijelo slicno svojim izabranicima, pa im i omogucuje tako dugotrajni opstanak!

Tko je glasao

Glavna pogreska nasih voda

Glavna pogreska nasih voda (ili kako se voli tepati vladajuce elite) jeste da smatraju da su pravda, sloboda,... univerzalne vrijednosti koje pokrecu svjetsku povijest.
Medutim svi znamo da to nije tako, vec je zelja za postizanjem ili ocuvanjem moci gotovo jedina univerzalna vrijednost koja pkrece cijeli svijet.
Mi smo se ponasali kao da je to sloboda, pravda....
Sloboda, pravda,.. se cuvaju uz pomoc moci, a ne obrnuto.
Poslusati predavanje http://www.youtube.com/watch?v=N16FItlpsrU

Tko je glasao

S obzirom da dugo nismo ništa

rekli o Haagu, a uz vrlo realne izglede da u dogledno vrijeme niti nećemo, moram ukazati na jednu izuzetno zanimljivu koincidenciju u poimanju lijevog i desnog, a kroz prizmu slogana "misli globalno, djeluj lokalno" :))

Ukazivanje slijedi...

http://www.youtube.com/watch?v=JDAALTJ41nE

Provinciopolis

Tko je glasao

@man

Pred 21 godinu nama Hrvatima je bila sloboda ugrožena jednako kao i Nijemcima 1933.
Samo prolazeći kroz sve strahote "oslobađanja" Nijemci su shvatili da im je sloboda zaista bila ugrožena, ali od onoga tko ih je "oslobađao".
Pitam se kad će nama Hrvatima postati jasno (i hoće li ikada) da je i naša sloboda bila ugrožena, ali od našeg mesije, kao i njemačka od njihovog.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci