Tagovi

Dan žena? Poškaklji me da se nasmijem...

(Zahvaljujem RoseParks koja mi je svoj komentar ustupila kako bih lakše artikulirala ono što živim)

Žene su ljudi, polovica čovječanstva pače, ali su vrlo malo zastupljene u procesima koji oblikuju društvo – kako kod nas, tako i u svijetu, ma koliko se svi trudili prikazivati stvari drugačijima. Je li potiskivanje ženskog normalna situacija? Je li u tom smislu igdje postoji demokracija? I što je demokracija uopće?

U trenutku kad se čovjek u ime profita, dakle imanja, okrenuo od svoje prirode koja funkcionira po principu ljubavi, davanja, poštovanja...odnosno po ženskom principu, kako bi se priklonio falocentričnom egoizmu muškog principa imanja, hapanja resursa samo za sebe, čime je skrivio ratove, glad i smrt milijuna ljudi i djece diljem svijeta – tada se čovjek odrekao života i odlučio za samouništenje.

Ako ste shvatili poantu, onda možete povezati misao o kapitalizmu kao muškom principu organizacije društva koje se temelji na izrabljivanju i uništavanju planete, majke Zemlje, dakle žene i njezine djece u ime profita. U tom smislu, položaj žene u našem društvu zavrijeđuje punu pozornost.

Time što sam postala supruga i majka, nisam prestala biti žena, nisam pristala na društvenu izolaciju, na prestanak obrazovanja, usavršavanja i sl.

Činjenica je da sam u određenoj fazi svog života izabrala da budem majka što je najljepši poziv i posao, ali ne smije biti jedini i za cijeli život.

Činjenica je također da po prirodi stvari majku, barem u najranijoj životnoj dobi djeteta, ne može nitko nadomjestiti.

Mijenjati pelene, spremati papicu, pospremati i prati, voziti/voditi djecu u jaslice ili vrtić, liječniku i sl. mogu jednako dobro i tate. Znam to iz vlastitog iskustva.
Međutim, to u pravilu rade mame, jer su ih tako odgajale njihove mame.
Zato, nemojmo, mi mame, ponavljati greške naših mama.

Mogu li biti mama i baviti se politikom?

Naravno da mogu, samo to ima svoju cijenu.
Politika je posao koji se uči, u normalnom svijetu, naravno. Samo kod nas politikom se mogu baviti svi, bez obzira na znanje i poštenje. To je notorna činjenica koju ne treba posebno obrazlagati.

Rezultat je vidljiv. Kao mlada obrazovana žena, kada bih radila u struci za koju sam se školovala, susretala bih se sa istim problemima kao i u poslu-politici.
I dalje se moram brinuti o djeci, mužu, kući, kuhanju...zar ne?
Tko će ići na bolovanje kad je dijete bolesno? Naravno, ja. Pa ne bi valjda pater familias uzeo bolovanje. To je "dužnost" majke.

Za takav svjetonazor krive smo mi žene same; naše mame, svekrve.....

Takav pristup samo mi možemo promijeniti. Naravno, ne same.Treba stvarati društvenu klimu o jednakosti svih ljudi, bez obzira na spol, rasu, socijalni status...

Ali, kao što hod djeteta počinje prvim korakom, tako i promjena u patrijarhalnom stilu
ponašanja počinje u vlastitoj kući.

Prevedeno na svakodnevni jezik to znači: kad tata/suprug dođe sa posla kući i pojede uslast s ljubavlju pripremljen i serviran ručak, onda bi trebao, ne samo pohvaliti mamu/suprugu, nego i oprati suđe.

A nakon toga posvetiti se djeci, prošetati s njima, odvesti ih u park, igrati se s njima. Za to vrijeme mama/supruga će nešto pročitati, pisati, slušati glazbu....

Ne vjerujte im da su preumorni za to, da su imali "težak" dan...itd.
I mi smo, kao i oni, odradile svoj posao: majke, kuharice, spremačice, i još štošta.
Nemojte imati grižnju savjesti jer on donosi svaki mjesec zarađenu plaću. Vaš rad vrijedi jednako, ako ne i više. Čišćenje, pranje, kuhanje ..imaju svoju cijenu, a odgoj djece nema cijene.

Možda ovo na prvi pogled izgleda previše radikalno ili utopistički.
Probajte se same uvjeriti.

Zbivanja na političkoj sceni, muškarci vs. žene u politici, su preslika zbivanja iz vlastitog doma.
Uglavnom, žene se u pravilu politici pojavljuju u zrelim godinama, kad su se "riješile" svih onih "žensko-majčinskih" obaveza i kada su se etablirale u struci. Da bi to uspjele moraju biti pametnije, bolje i marljivije od svojih muških kolega, jer se od žene očekuje da uz to što će biti dobra supruga, ljubavnica i majka, bude i dobar radnik, a tko to može istodobno biti dobar na četiri „razboja“?

Kad žena odluči javno djelovati, najprije je se ocjenjuje prema izgledu, zaboravljajući da u javnom djelovanju nema lijepih, manje lijepih i nelijepih, već samo sposobnih ili nesposobnih pa i žena...
Muškarcima nitko ne prigovara što izgledaju kako već izgledaju, što su im hlače i sakoi izgužvani, obuća "razlokana“, a njihovi pivski trbusi , obješeni podbratci, masna kosa (ako je imaju) nisu predmet kritika niti ismijavanja.

To sve mogu podnijeti i tome na odgovarajući način parirati, samo samosvijesne žene u zrelim godinama.

Mislim da se u zadnje vrijeme klima u društvu ipak mijenja na bolje i zato se nemojte obeshrabriti. Vi možete sve što hoćete, ako to dovoljno jako želite. Ako imate podršku supruga, bit će nešto lakše. Ako nemate, možete to i same i bez njegove pomoći. I Rose Parks je bila sama kada je odbila bijelcu ustupiti mjesto u autobusu.

Ispravnim odgojem naših sinova, odgajamo buduće muževe/očeve, mijenjamo društvo i oslobađamo prostor za djelovanje žena u njemu.

Kako u svijetu, tako smo se i mi žene u RH dužne okrenuti stvaranju društva po mjeri čovjeka i obitelji. Žene to mogu i moraju, jer bez njih nema demokracije, nema socijalne države ni socijalizma kao društveno-ekonomskog uređenja koje za subjekt ima čovjeka i obitelj, a ne njihovo uništenje u ime profita.

Komentari

Dn žn? T j nšt k

Dn žn?
T j nšt k "Nć vjštc" sm p dn?

Mjčn dn; -h, t jvć nšt ssvm drg.

Tko je glasao

Živio

1.maj !

Provinciopolis

Tko je glasao

Demokracija i žene

Demokracija bez izostavljanja bilo kojeg dijela naroda u društvu nije demokracija, ali za demokraciju ne trebaju se boriti samo žene, već svi dijelovi naroda. No demokracija nije samo borba za prava žena, već za prava svih dijelova naroda u društvu, od radnika, seljaka, nezaposlenih, djece, umirovljenika itd.

Generalizirati da je muški princip profit, rat, egoizam i tome slično, a ženski princip ljubav, davanje, poštovanje itd. nije lijepo i pomalo je šovinistički. Nisu svi muškarci bazirani na profit i zgrtanje bogatstva ( materijalno ), a sve žene na ljubav, poštovanje itd. ( duhovno ). Sve više je žena koje se bave politikom i profitom, a i onih koje su bile uzrokom ratova, a mnogo je muškaraca koji su izostavili materijalno blagostanje i okrenuli se duhovnom životu. Svi smo mi ljudska bića i kao takva bez obzira bili muškarci ili žene imamo svoje nedostatke, mane i vrline. Zar netko zato što je žena ili muškarac mora biti pametniji ili uspiješniji od drugoga ? Svakako ne, srečom pamet, sposobnost, vrlina, pa i mane i nedostaci nisu nam dani i sa spolom, tako da za duševne osobine nije važan spol, već bit našeg bića.

Jedino što je sama bit ženskog bića, a muškog nije da su žene sposobne rađati, biti majke, najodgovorniji zadatak na svijetu, a na žalost tako se malo u društvu cijeni.

Što se tiče promjena u društvu i stvaranje društva po mjeri čovjeka i obitelji to je dužnost svh nas a ne samo žena, demokratski je da svi sudjelujeno u kreiranju i donošenju odluka o našoj budučnosti a ne samo pojedinci bez obzira bila to žena ili muškarac.

Tko je glasao

volim parolaštvo, licemjerje

volim parolaštvo, licemjerje i kad mi govore kako moram misliti, osjećati, poništavajući spoznaje do kojih se dolazi kroz vrlo teške trenutke koji ostavljaju bore na licu...

Tko je glasao

U demokraciji svatko ima

U demokraciji svatko ima pravo na svoje mišljenje, a ako smo osobe koje prihvačamo demokraciju onda trebamo poštovati i saslušati tuđa mišljenja, te je na nama samima da donesemo svoj sud o tom mišljenju.

Tko je glasao

upravo sam to i učinila. :)

upravo sam to i učinila. :)

Tko je glasao

Ako je to Vaš sud ja ga

Ako je to Vaš sud ja ga poštujem, ali o njemu imam svoje mišljenje koje se može ali i nemora slagati sa Vašim.

Tko je glasao

U demokraciji svatko ima

U demokraciji svatko ima pravo na svoje mišljenje, a ako smo osobe koje prihvačamo demokraciju onda trebamo poštovati i saslušati tuđa mišljenja, te je na nama samima da donesemo svoj sud o tom mišljenju.

Tko je glasao

Mislim da su ženske danas u

Mislim da su ženske danas u nekoliko slučajeva u prednosti u odnosu na svoju suprotnost muške.
Žensko pitanje je danas u krizi . Kako je kriza šansa za uspjeh , ono ka izazov , ženske su u prednosti jerbo imaju više izazova.
Drugo . Poznato je da ono što te ne ubije te ojača. Kako mali broj muških ima tu sriću da ih žene cipaju nemaju tu komponentu jačanja i sve više slabe.
Ove dvi stvari , kriza i cipelarenje od strane muških , je trenutno teško za ženski svit ali dugoročno gledano je dobra stvar za žensku, ka neka privilegija. svaki pametni bi volija da je u izazovu i da preživi jerbo će ga to ojačat.
Inače veliki sam protivnik cipačine ženskog svita , jerbo ne samo da je kažnjivo nego se moš zajebat i ubit je , pa ondak neće ojačat, i neće ti imat ko prat ,kuvat,peglat i čuvat dicu.

Nostalgičarkama sritan osmi mart a ostalima osmo valentinovo.

Tko je glasao

Te ženske prednosti šta si ih

Te ženske prednosti šta si ih nabrojio po mom mišljenju stoje još od prije nego šta su majmun i majmunica stali na stražnje noge da bi si sa prednjima mogli slobodno čeprkat nos!

Zbog takvog nepravednog odnosa snaga kroz dugu povijest, danas je rezultat taj da su muški niža vrsta homo sapiensa u hranidbenom lancu.

Zato nam se oni u ovo liberalno doba rodne ravnopravnosti pokušavaju osvetit i krvi nam se napit, tako da se pretvaraju masovno u neki neodređeni spol koji nemaš za šta uhvatit. Nego se hvataju međusobno, što već daje dobre rezultate (Elton John!).

Zato bi žene morale bit lukave i od feminizma se okrenit "robizmu", tj. da, kao, opet žele postat muške robinje. Neke žene to već rade i postižu dosta dobre rezultate. Narod ih zove "sponzoruše".

I tako povijest ide dalje.... :)))

Tko je glasao

Jandroković muška sponzoruša

Ima li koji hrvacki naziv za sponzorušu sa jajima ali malim ??

ps Znali ko jel jadranka čestitala osmi mart jandrokoviću i rošinu ??

Tko je glasao

A tebi - Sretan dan bubrega*

Danas ti nije žensko pitanje u krizi, nego muško. Ako zanemarimo ovo nešto ratova, gdje su ženske još uvijek diskriminirane, muškarac - nit ide u lov, nit ore zemlju, niti je jedini hranitelj, a ako je ženska loše sreće, onda je umirovljeni branitelj. Kao takav, što će joj takav?

Takav muški treba ojačat sebe, što se mene tiče može i od trbušnih mišića, samo da nije cipačinom po ženi. Jer što će više ženi muškarac mlohavog takuina, mlohavog trbuha, da ne idem dalje u detalje, ako mu je samo ruka čvrsta.

Strah da će muškić ostati bez domaćice još uvijek ti nije opravdan, jer bi ga mogla dvoriti čak i punica, kad već nije svoju drsku kćerku dobro odgojila, pa te ova izazivala.

Moglo se dogoditi da se i ona odluči za cipačinu, kao ona Ana Magaš (http://www.index.hr/vijesti/clanak/ana-magas--prica-o-hrvatici-koja-je-i...), ali i tu možeš očekivati posthumnu satisfakciju, jerbo će je sudac naučiti pameti i osuditi gore nego da si ti iscipa 3 žene. I nju i druge potencijalne cipačice!

Ipak, niti jedan muškarac ne treba strahovati od ojačanih žena - one ga neće niti primijetiti!

*http://www.uppt.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=1828:13-oujak-svjetski-dan-bubrega&catid=23:zdravstvena-kultura&Itemid=43 (ovdje ima i dobrih savjeta glede trbuha)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ah, to moje neznanje

A ja se pito zakaj sad Jadranka (do Neuma!) nosi ovije bubrege, i sad da me Biga nije podsjetila ja bi vmrl u neznanju...

Tko je glasao

Austrianac na srcu

On u zatvoru a muda na reveru,

Tko je glasao

Baš me zanima da li će netko

Baš me zanima da li će netko meni 3.11. čestitati dan muškaraca :D

Prvi sam za ravnopravnost žena, nije mi problem čistiti, u dućan ići, peglati ili kuhati (makar u zadnjemu baš i nisam dobar :-) ) i to ravnomjerno rasporediti s mojim partnerom, ali opet se s nekim smjerovima modernih "feministkinja" ne slažem. Sjećam se prije dvije godine da je jedna predsjednica udruge žena u hrvatskoj kad se govorilo o danu muškaraca govorila kako ga mi ne zaslužujemo, uglavnom indirektno izrečena misao je bila mi smo svi gamad i ne zaslužujemo ništa jer samo kočimo žene. Malo me to razljutilo. Također, nemožeš imati sva prava i zadržati sve privilegije...

Tko je glasao

Ja nisam feministkinja,

nego samo, onak za sebe, za kućnu upotrebu, imam teoriju da su muškarci niža vrsta homo sapiensa. :)

Mislim da njih to ne smeta, jer i oni to misle o meni! :)

Tko je glasao

slažem se s tobom. sve što

slažem se s tobom. sve što ode u neki ekstrem gubi smisao...ja govorim iz iskustva koje mogu podijeliti sa svakom iskrenom osobom i to nije nikada protiv muškaraca, nego za svoju stvar, a iz mog mikrosvijeta do svijeta općenito...

dan žena ne bi se nikada pojavio da je odnos prema ženama kroz povijest bio normalan, a ne patološki...mi smo dva lica iste cijeline i pola-pola moramo sudjelovati u svemu: od kreveta do Sabora, poštovati se, uvažavati i pomagati si, te državu graditi kao da smo roditelji koji upravljaju svojom obitelji.

patologija oko nas je velika, društvo JE jako bolesno i treba s tim van. Tema je vrlo nepopularna jer zadire duboko u intimu svakoga od nas, a nije svatko sposoban razumjeti sebe, analizirati sebe, a potom i drugoga...što opet ne znači da ljudima ne treba govoriti i otvarati društvo...

mnogi mi prigovaraju da otkrivam sebe...a kako bi bilo da propagiram detabuiziranje i otvaranje društva bez da počnem od sebe? bilo bi licemjerno...tim više što se sve moje "teorije" temelje na iskustvu mene kao žene i nekim intuitivnim impulsima...a iskustvo života definitivno nadilazi bilo kakvu doktrinu. i bilo bi puno teže ljudima manipulirati kada bi se jednostavno oslanjali na sebe i na ono što čuju iznutra, te ne dozvole da im se nabijaju kompleksi od strane onih koji imaju i, kao, znaju, a vidimo da znaju samo biti lopovi i kriminalci - ništa drugo...ponavljam, već dugo nisam naišla na čovjeka ...a to je sve što ovoj zemlji sada treba: ljudi za ljude i za humano društvo, socijalnu državu...

Tko je glasao

Nemoj biti tako tužna,

Nemoj biti tako tužna, rasplakat ćeš me!

Sve je to tako kako pišeš. Ali uvijek postoji i druga strana medalje, pa onda i mogućnost da stvari sagledamo sa komičnije strane.

Najveći problem ljudskog bića (pa i žene) jest u tome što, kad osvoji neki prostor slobode, često ne zna što da s tom slobodom započne...

Tko je glasao

nisam tužna, realna sam. ja

nisam tužna, realna sam.

ja znam što bih sa sobom i to pokušavam, ali onda naiđem u Stranci , recimo, na probleme koje ovdje iznosim, tj. preko RoseParks, a to je da je to upravo preslik slike od doma - pa sam dobila ospice i reagirala vrlo oštro! i što se dogodilo? starija kolegica me toliko podržala, da je ispalo da se od mene očekuje da budem nekakva liderica...a ja još pojma nemam ni o čemu i daleko sam, nisam u Zg, pa mi je teško navlačiti guzu u Zg na prosvjede i početi nešto na ulici, a fakat je to moja i njihova dužnost...i to mi se ne sviđa da svi trebaju vođu i mozak - svi se moraju angažirati, ali ne znaju razmišljati, a malo su i komotni - svaki uspjeh bio bi naš, a svaka greška moja, naravno...stoga, sa kolegicama iz stranke ću se prvo naći i dogovoriti, apotom ćemo same početi sa temama, okruglim stolovima i td.

jer stara muška gospoda sjedi u tijelu stranke i ništa ne radi, ponašaju se kao društvo mrtvih pjesnika - znači, s obzirom da, otkada stranka postoji, nisu ostvarili nikakve rezultate, ja imam argument za traženje njihovih ostavki. također smatram, da nema socijalizma ili društva jednakih bez žena fifty-fifty, što znači da treba raditi na tome...ta stranka mora biti ono o čemu priča i za što se zalaže...a ove je pregazilo vrijeme, ne koriste internet i sabotiraju mlade žene na pressicama...čekaj malo!!!! aloooo!!!!

Tko je glasao

Moram priznati da je meni

Moram priznati da je meni brutalno zao sto se prica o zenama, pravima zena, polozaju zena uvijek svodi na kucanske poslove, bas kao da je krpa i metla jedino sto definira zenu pa si eto toliko sposobna, uspjesna i emancipirana koliko se izboris da kucanskih poslova ne moras raditi.
Ako je oslobodenje od kucanskih poslova jedino sto nam je nasa borba dala ili moze dati, onda fakat jebiga.
Sve drugo vec je receno na nekim drugim temama.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Da

draga ! :)))
Ajde šta kukate stalno vi ženske !? Ionako je mužjačka uvijek zadnja :))

Provinciopolis

Tko je glasao

Normalno! Da nismo mužjacima

Normalno! Da nismo mužjacima dopustile da njihova bude "zadnja", oni bi, obzirom da su niža vrsta, već odavno izumrli!
A trebaju nam za neke sitne posliće, pa ih zato čuvamo! :)

Tko je glasao

Pročitao sam dnevnik barem 10

Pročitao sam dnevnik barem 10 puta.
@Veli Jože, meni je tebe stvarno i iskreno žao!

Tko je glasao

Draga @Veli Jože, Drago mi je

Draga @Veli Jože,
Drago mi je da ti je moj komentar poslužio kao predložak ovom dnevniku.
Međutim, jako sam znatiželjna koliko si ti stvarno unijela neke promjene u svoj svakodnevni život. Odgajaš li svoju djecu drugačije nego li su nas naše majke odgajale? Dobre ideje treba provesti u život inače ostaju samo mrtvo slovo na papiru. Promjene se ne događaju preko noći.

Radi lakšeg razumjevanja, šta sam stvarno htjela reći, objavljujem cijeli komentar.

RoseParks — Ned, 04/07/2010 - 18:43.
@Veli Jože, tvoj dnevnik

@Veli Jože, tvoj dnevnik zavrijeđuje punu pozornost jer si se u njemu dotakla prevažnog pitanja:položaja žene u društvu. U tom kontekstu ja vidim i probleme sa kojima se susrećeš kao majka. Time što si postala majka i supruga nisi prestala biti žena, nisi pristala na društvenu izolaciju, na prestanak obrazovanja, usavršavanja i sl.
Činjenica je da si u određenoj fazi svog života izabrala da budeš majka što je najljepši poziv i posao, ali ne smije biti jedini i za cijeli život.
Činjenica je također da po prirodi stvari majku , barem u najranijoj životnoj dobi djeteta, ne može nitko nadomjestiti.
Ne slažem se sa tvojom konstatacijom da djeca trebaju majku u prve tri godine života kao pustinja vodu, osim ako majka doji dijete tri godine.
Mijenjati pelene, spremati papicu, pospremati i prati, voziti/voditi djecu u jaslice ili vrtić, liječniku i sl. mogu jednako dobro i tate. Znam to iz vlastitog iskustva.
Međutim, to u pravilu rade mame, jer su ih tako odgajale njihove mame.
Zato, nemojmo mi-mame ponavljati greške naših mama.

Možeš li biti mama i političarka?
Naravno da možeš. Možeš sve što poželiš, samo to ima svoju cijenu.
Politika je posao koji se uči, u normalnom svijetu, naravno. Samo kod nas politikom se mogu baviti svi, bez obzira na znanje i poštenje. To je notorna činjenica koju ne treba posebno obrazlagati.
Rezultat je vidljiv.
Ti kao mlada obrazovana žena , kada bi radila u struci za koju si se školovala, susretala bi se sa istim problemima kao i u poslu-politici.
I dalje bi se morala brinuti o djeci, mužu, kući, kuhanju...zar ne?
Tko bi išao na bolovanje kad je dijete bolesno? Naravno, ti. Pa ne bi valjda pater familias uzeo bolovanje. To je "dužnost" majke.
Za takav svjetonazor krive smo mi žene same; naše mame, svekrve.....
Takav svjetonazor samo mi možemo promijeniti. Naravno, ne same.
Treba stvarati društvenu klimu o jednakosti svih ljudi, bez obzira na spol, rasu, socijalni status...
Ali, kao što dijetetov hod počinje prvim korakom, tako i promjena u vladavini patrijarhata počinje u vlastitoj kući.
Prevedeno na svakodnevni jezik to znači: kad tata/suprug dođe sa posla kući i pojede uslast s ljubavlju pripremljen i serviran ručak, onda bi trebao, ne samo pohvaliti mamu/suprugu, nego i oprati suđe.
A nakon toga posvetiti se djeci, prošetati s njima, odvesti ih u park, igrati se s njima. Za to vrijeme mama/supruga će nešto pročitati, pisati, slušati glazbu....
Ne vjeruj mu da je preumoran za to, da je imao "težak" dan...itd.
I ti si odradila , kao i on, svoj posao: majke, kuharice, spremačice, i još štošta.
Nemoj imati grižnju savjesti jer on donosi svaki mjesec zarađenu plaću. Tvoj rad je jednako, ako ne i više, vrijedan. Čišćenje, pranje, kuhanje ..imaju svoju cijenu. Odgoj djece nema cijene.
Možda će ti ovo izgledati previše radikalno, ili utopistički.
Moraš probati da bi se sama uvjerila. Ja jesam.

Politička scena, muškarci vs. žene u politici, preslikana je iz vlastitog doma.
Uglavnom, žene se u politici pojavljuju, u pravilu, u zrelim godinama kada su se "riješile" svih onih "žensko-majčinskih" obaveza i kada su se etablirale u struci. Da bi to uspjele moraju biti nekoliko puta pametnije, bolje i marljivije od svojih muških kolega.
Sama si rekla da kada žena ustane, najprije se odmjerava njezin izgled.
Muškarcima nitko ne prigovara što imaju zgužvane hlače, sakoe, neprimjerenu "razlokanu" obuću, a njihovi pivski trbusi , obješeni podbratci, masna kosa (ako je imaju) nisu predmet kritika niti ismijavanja.
To sve mogu podnijeti i adekvatno parirati, samo žene u zrelim godinama, dovoljno samosvjesne i samouvjerene.
Međutim, mislim da se klima u društvu ipak mijenja na bolje i zato se nemoj obeshrabriti. Ti možeš sve što hoćeš ako to dovoljno želiš. Ako imaš podršku tate/supruga , biće ti nešto lakše. Ako nemaš, možeš to i sama( bez njega ).
Zapamti: i Rosa Parks je bila sama kada je odbila, bijelcu, ustupiti mjesto u autobusu.

Tko je glasao

Jedva sam docekao ponoc da

Jedva sam docekao ponoc da prode neproglaseno primirje pa da mogu komentirati.
Treba stvarati društvenu klimu o jednakosti svih ljudi, bez obzira na spol, rasu, socijalni status... dakako, ali upravo to se ne radi borbom za zenska prava u slucajevima militantnog feminizma. naime, feministicko seksualna revolucija uspjesna je, mozda vise nego sve revolucije zajendo i klatno se u nekim podrucijima vec odavno okrenulo na veliku stetu muskaraca.
Primjer je razvod, obrasci ponasanja u mulitnacionalkama, ..., no za potrebe borbenog feminizma revolucija i manijacka potreba za neprijateljem ide dalje.
Situacija je posve promijenjena. Nije toliko strasno hodati gradom i samo zbog svoga spola biti oznacen kao potencijalni neprijatelj u ocima militantnih feministica, a takva je meta da podsjetim pola ukupnog stanovnistva plus "izdajnicke" zene koje ne pristaju tako se odnositi spram muskaraca, dakle nije toliko strasno samo biti musko na promatranju feministica, vec je puno strasnije ponekad samo nesto primjetiti od tog "dostignutog" u borbi za ravnopravnost spolova. Nadam se da se ne misli kako ne cijenim dosege postizanja ravnopravnosti zena u mnogim pitanjima koja su bila sramna i tragicna prije ne toliko puno godina.

Sama si rekla da kada žena ustane, najprije se odmjerava njezin izgled. umjesto toga danas se mjeri koliko bi tko duze od normalnog "odmjeravao" i automatski promatranoj ostavio mogucnost tuzbe za sekusalno uznemiravanje ("Sexual Harassment").
Ti se poslije vadi da je to bilo ovako ili onako, zena je ta kojoj se vjeruje, a prvotno su i zakoni bili napisani za zastitu zena od seksualnog uznemiravanja.
Poznat mi je primjer iz HPa:
http://www.abrasmedia.info/index.php/drutvo/mediji/3558-mark-hurd-odstup...
http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/g/a/2010/08/10/businessinsi...
http://www.youtube.com/watch?v=o5TMB7VTFFs&feature=related
ali opet si dobar za Oracle: http://www.reuters.com/article/2010/09/07/us-oracle-idUSTRE6860RW20100907

Tko je glasao

Bez brige, Rosy, što se tiče

Bez brige, Rosy, što se tiče djece...

Problem ostaju naši muževi koji, barem što se moga tiče, shvaćaju stvari u teoriji, i to ne mislim na odnos prema djeci - nego prema meni...Postoji to o čemu govorimo u njima, krivi odgoj i odnos prema ženi, autoritativan, koji se očituje u malim, sićušnim, stvarima, reakcijama na moje riječi, promišljanja...ta potreba da posjeduje ne samo moje tijelo, nego i moje misli - ma koliko pametan bio, ma koliko se trudio paziti...a onda to ispada smiješno, teško, zamorno...i tada žena zašuti i počne prihvaćati to da u njemu nikada neće imati druga, iskrenog druga koji će ju podržati i onda kada možda ne misli da je nešto što ona želi dobro za nju. Podržati ju i voljeti jer je to ona...Bojim se da velik broj muževa uopće ne zna tko su njihove supruge i što one zaista misle...Oni znaju ono što za njih žena mora biti, a manje je važno tko ona jest i poštovati njene želje...

Ja polako ulazim u zrelu dob i govorim iz te pozicije iskreno vjerujući da mlađe generacije funkcioniraju drugačije, a o tome mi govore učiteljice, ostale majke koje već imaju snahe, itd. Zato, ništa što sam mislila, ti rekla, nije krivo nego pogođeno u srž i zato je taj komentar ostao u mojim osobnim dokumentima, a sada je lansiran i svim drugim ženama...

Ponavljam, ono što se nije jako promijenilo jest ego moga muža... a bojim se da ja tu ne mogu puno pomoći...

Tko je glasao

Imaš pravo, ego muškarca se

Imaš pravo, ego muškarca se nije mnogo promijenio... ali, ni ego žene! Mislim da je to normalno. Mi smo za 100 godina drastično izmijenili svoj vanjski okoliš (civilizacija), ali za promjenu unutarnjeg okoliša (naš mozak) 100 godina predstavlja manje od sekunde vremena!

Meni se ipak više sviđaju jasno razgraničeni spolovi sa svojim osobinama, napetostima i borbama, nego one zamisli da "moj spol ne određuje i moj rod", pa da, prema tome, to mogu mijenjati kako mi se "sprdne" i kako sam koji dan raspoložen, raspoložena, raspoloženo...

Suosjećam sa ovim što pišeš. Mnoge i premnoge žene imaju to iskustvo. Ono nije ugodno. Ali bez takvih iskustava žena zapravo nema priliku potpuno sazrijeti, pa je to iskustvo zato i dragocjeno...

Postoji jedno zgodno rješenje: razvod! Žene obično trpe "zbog djece". Ali to je vrlo često izgovor kojim pokrivaju nedostatak hrabrosti. A ni djeca kasnije ne kažu "Hvala, mama!", nego: "Tko ti je kiv što si bila glupa!"

Ima jedna divna, divna knjiga, Biblija za žene: "Žene koje trče s vukovima". Pročitaj!

Tko je glasao

Djelomično se slažem s

Djelomično se slažem s razvodom, a djelomično ne kao dijete razvedenih roditelja. Do neke dobi, vrijedno je izdržati jer djeca nisu kriva i moraju upiti ispravnu sliku, tj da tata usisava, ide u trgovinu, skuha...za što sam se izborila...Tim više što je većina obitelji ekonomska zajednica u ovim teškim vremenima...Dakle, tamo gdje nema egzistencijalnih teškoća lakše je i treba jako paziti na djecu. Ja ovdje ne podrazumijevam obitelji u kojima vlada nasilje i nezdrava atmosfera...to treba pod hitno rješavati...upravo iz odgovornosti prema djeci. Međutim, vrlo često i tu je prisutan faktor egzistencije kao otegotna okolnost i sigurno su žene u poziciji "hebene stranke" jer su one češće nezaposlene, one primaju manje plaće, one moraju uz djecu brinuti i o kući i prehrani itd. što nas opet vraća na početak priče o jednakosti i ostalim ljudskim pravima.

U obitelji koja je problematična samo u tom odnosu muškarca i žene, treba raditi na komunikaciji i maksimalnom naporu uvažavanja druge osobe iako je vrlo često taj proces toliko iscrpljujući i naporan da poništi i volju i želju...to je vrlo individualno i svaki par je dužan dogovoriti se, ali imajući na umu osjećaje djece i odgovornost prema njima...

Tko je glasao

Sretan dan žena

http://www.news.az/photos/page-photo/46982.jpg

Thomas Jefferson, "educate and inform the masses for they are our only hope for the preservation of our liberty."

Tko je glasao

Veli Jože hvala za ovaj

Veli Jože hvala za ovaj prigodan blog pa sad imamo gdje uputiti čestitke. Drage pollitičarke i sve čitateljice ovog portala čestitam Vam Dan žena.

Tko je glasao
Tko je glasao
Tko je glasao

Kontinuitet

Niti do sad se nisi bavio duhovitim dosjetkama, pa nisi trebao baš danas napraviti taj kvalitativni iskorak!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@obaladaleka, to je muški

@obaladaleka, to je muški primitivizam i šovinizam na hrvatski način. baš jadno!
zašto na takvim objavama nema cenzure?!

Tko je glasao

Dolje Jaco, dolje Jaco... Ja

Dolje Jaco, dolje Jaco...
Ja prenosim sa aktuelnih prosvjeda u vidu prigodnog kontra prosvjeda, a upravo prigodom Dana zena.
Smeta me sto nitko nije prosvjedovao protiv npr upravo ovoga.
Uzvikivali su jos i Cigani, Cigani,..., bilo je i homoseksualnih aluzija.
Setanje policije po gradu, zastajkivanje pod pojedinim prozorima,... gomila budalastina.
...
stalno se neki visim ciljevima opravdavaju vrlo ruzna djelovanja u stvarnosti.
Nema udruge, nema grupe, novina, medija... koji su makar i malo digli glas protiv budalastina, pace jos su raspirivali da se zesce nastupa.

Uvijek na blagdane i obljetnice gledam na nacin Ludog klobucara (iz Alice) koji svaki dan slavi nerodendan i poziva na "tea time" u slucajno vrijeme.
Stoga i smatram da je ovo prigodna razglednica za dan zena, a da uopce prigodna nije ona zastati na trenutak i zguzvati u celofan par ubranih cvjetova.

Tko je glasao

Obala...

Imaš pravo - ovaj je plakat posve neprimjeren i nikakav "trenutak" ga ne opravdava.

Moj je komentar bio preoštar, iz nerazumijevanja, primi isprike!

S druge strane, od uličnih prosvjeda teško je očekivati političku korektnost - oni ogoljuju "rulju" u nama, a za spomenuti je da je bilo ipak puno više duhovitih i inteligentnih poruka od apostrofiranih primitivluka.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Biljezim se sa stovanjem! Ne

Biljezim se sa stovanjem!
Ne treba mi isprika, draze mi je razumijevanje i zato hvala.

Tko je glasao

cilj i sredstvo

Cilj opravdava sva sredstva. Cigani, pederi, razlicite manjine, prava zena i slicno su samo kolateralne zrtve na putu do svetog cilja.

Tko je glasao

!!!

Čisti spam!

Tko je glasao

spam i dan zena

Objasni mi u svom revolucionarnom zanosu, po cemu je njegov komentar cisti spam. Jesi li reagirao na ijednu seksisticku poruku ili seksisticko skandiranje, a bilo ih je koliko hoces? Mozda je vaznije na dan zena staviti slicicu karanfilica i prigodno cestitati svim drugaricama. A onda se vratiti skandiranju i slanju J.K. nazad u kuhinju.

Tko je glasao

njegov komentar = upljuvak

zato što razlog slanja J.K. natrag u kuhinju u biti uopće nema veze sa seksizmom..
Kao što ni ovi prosvjedi nemaju nikakve veze s danom žena.

Tko je glasao

Ne, uopce ne, zato se i

Ne, uopce ne, zato se i Hebranga i Seksa isto tako slalo u kuhinju, a nije ih se nazivalo pederima ili ciganima. Ove fotke sto ih je stavio @obaladaleka isto tako nemaju nikakve veze s seksizmom. Sto se tice prosvjeda i dana zena, znaci li to da je seksizam zabranjen samo na dan zena, a na sve druge dane se moze slobodno koristiti?

Tko je glasao

Ne, uopce ne, zato se i

Ne, uopce ne, zato se i Hebranga i Seksa isto tako slalo u kuhinju, a nije ih se nazivalo pederima ili ciganima.

Korištenje stereotipova radi jasnoće i snage poruke možda??

Ne zaboravi da ulični prosvjedi nisu simpozij stomatologa, nego - ulični prosvjedi!

Kosorica je sama manipulirala stereotipom, pripremajući "krumpir salatu", normalno je da joj se obija o glavu...

Ali onaj transparent koji je priložio obala je preko granice ukusa. Usput, koliko znam, pojavio se samo na jednim prosvjedima, onim braniteljskim, neka me netko ispravi ako griješim.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

obaladaleka je stavio sliku kao čestitku ženama za dan žena

"Ove fotke sto ih je stavio @obaladaleka isto tako nemaju nikakve veze s seksizmom."

Točno tako - nemaju. Ali on ih je postavio u seksističkom kontekstu. S čime imaju veze?

Imaju veze s tim da je on protiv prosvjeda;
"Setanje policije po gradu, zastajkivanje pod pojedinim prozorima,... gomila budalastina."
a koliko mi se čini, ovdje mu je cilj malo zamutiti vodu među spolovima i ostalim različitostima prosvjednika;
"Nema udruge, nema grupe, novina, medija... koji su makar i malo digli glas protiv budalastina, pace jos su raspirivali da se zesce nastupa."
Zapravo, sad bi trebao jedan dio prosvjednika (onih civiliziranih) prosvjedovati protiv drugog djela prosvjednika (onih primitivnih) zbog skandiranja kojim prosvjeduju.
"Smeta me sto nitko nije prosvjedovao protiv npr upravo ovoga."

Nije uopće bitno kad seksizam je ili nije zabranjen (jer kod nas nikad nije zabranjen) - radi se o tome da to slabašno "ujedinjenje" pokradenog naroda koji se napokon uspio trgnuti treba razjediniti na raznoraznim osnovama (koje inače, kod nas, nikoga baš ne motiviraju na prosvjede - Ćiro pederu?? ko je prosvjedovao?)

I zato, može Jaca biti što god je, a dan koji god je - svejedno stoji - dolje Jaco!!

Tko je glasao

Ne mogu ja zaustaviti

Ne mogu ja zaustaviti prosvjede i ako sam protiv njih, a jesam zbog toga sto se prosvjedi siroko koriste za protu EU politiku, a koja je protiv hravatskih interesa.

Medutim, mogu upozoriti na licemerje, ali i vise od toga, mnogih organiziranih oko raznih opce drustvenih dobrobiti (od nevladinih udruga, do raznih sluzbi, pravobranitelja,... ), a koje te dobrobiti uopce ne zanimaju vec ih zanima samo moc. Sto vise moci kao iskljucivi motiv, a sve ostalo ukljucujuci i uslikano pusenje tko te pita. Moc ovdje proizilazi iz pripadnosti odredenoj medijskoj poziciji. Puno je bolje i isplativije biti na "pravoj" u ovom slucaju pobunjenickoj strani, pa ti mogu proci i "psine" tipa pusenja zgolotuce, a ako si na "krivoj" onda ti se i "indijanci" medijski pojacava do besmisla jer si kao odgovoran spram svojeg zanimanja i sl..

Dakle, prosvjednici i njihovi simpatizeri se strasno uvrijede na "indijanci", a ne vide da neki od njih salju vise nego dvojbene poruke.
Recimo, famozna i omrazena Jaca moze doista emotivno reagirati na "pusenje" (znamo kako je reagirala i na malo guze), a prosvjednici ce misliti da ona tako reagira na njihove najtoplije pravednicke osjecaje, ..., i prica se dalje nastavi tako da ce Jaca ispasti medijski jos vise oznacena i prekrizena, a ekipa koja je ustvari isprovocirala reakciju potpuno amnestirana. Balanisranje izmedu zajebancije (kada se stavljaju pusacke poruke) i vrlo ozbiljne uvrijedenosti ako se na takve poruke reagira. To je infatilno i odlika nedoraslih i djece, ali je to lice i nalicje stanja u kojem zivimo.
Mogu reci da je cijeli odnos vlasti i naroda upravo na tim pravilima i formiran. Ono sto meni smeta jest sutnja onih za koje znam da to dobro vide, ali se prave blesavi.

Dakle da rezimiram:
Stos i glavno sto ja ustvari izvrgavam ruglu jest ponasanje onih odgovornih za takve poruke - sto naprosto sute i prave se da ih nema.
Zar treba podsjecati tko je sve drustveno odgovoran za takvo sto...
Primjerice, cak je i setanje po gradu i pjevanje pod prozorima upravo jedna takva vrlo dvojbena aktivnost.
Sto ako sutra to ponove manje skupine i puno bolje organizirane i ne ovako dobronamjerne skupine.
Policija je ove tolerirala i nije u nikakvom posebnom obliku sprecavala, premda bi to morala, sto ako sutra...

Tko je glasao

što ako sutra - onda bi Jaca mogla napokon i reagirati!!

Ma je, u pravu si - trebala je policija natamburati Indijance - šutljiv narod koji je odlučo pobuniti se protiv onih koji ih godinama ugnjetavaju, omalovažavaju, koji ih iskorištavaju, pljačkaju... (vrlo nedvojbene aktivnosti)
Nema balansiranja - nema tu zajebancije...Mi smo zajeb dovoljno po/pušili...
ndakle...
Pendrecima im objasniti da su oni u ovoj zemlji samo nužno zlo, čiju krv piju Jaca & CO (uključujući i te licemjerne udruge).

Dolje prosvjednici!
Naprijed Vlado, političari i tajkuni!

Svim ženama koje podržavaju takve sramotne prosvjede - u pravu si - blowjob čestitka!

Tko je glasao
Tko je glasao

SVI NA ULICE!!!!!!

Čujte, to je strah od gomile', rekao je Hebrang.

prosvjedi ipak daju nekakve rezultate i zato nas treba biti još više...neka se bandi lopovskoj tresu gaće...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci