Tagovi

Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima

Danas je dakle Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima. Hrvatska ima mnoštvo svojih žrtava koji se treba sjetiti. Ne vjerujem da će se moći identificirati ili samo i imenovati svaka pojedina žrtva ali i pokušaj je vrijedan pohvale.

Moja obitelj je dijelila sudbinu Hrvatske.

O djedu Stjepanu u stvari neznam mnogo. Kako je bio pobožni i veliki katolik, kao radnik koji je teško uzdržavao svoju obitelj, bio je i član katoličkog sindikata kojem nažalost neznam ime. Ali znadem da je moj djed sudjelovao u organiziranju demonstracija u Zagrebu nakon atentata na Stjepana Radića i drugove u beogradskoj Skupštini.

Mog djeda su žandari uhapsili i u zatvoru ga svakodnevno premlaćivali. Koliko dugo? Ni to točno neznam. Ali znam da je izašao iz zatvora samo zato da bi završio u bolnici gdje mu nisu mogli pomoći. Preteško je ozlijeđen u zatvoru. Umro je a da nije poćeo ponovo raditi. Žrtva totalitarnog režima.

Moj otac Ivo Cerovac, novinar i pravnik (1919-1945), bio je prije II svijetskog rata vrlo aktivan član katoličkih organizacija. Budući da je bio iz siromašne obitelji vrlo rano je započeo surađivati kao novinar u katoličkim novinama. Kad je stvorena NDH stupio je u Ustašku vojnicu. I proveo cijeli rat kao novinar u Zagrebu. Kad je jedinica kojoj je formalno pripadao tj. Prosvjetna bojna krenula prema Bleiburgu i moj otac je krenuo s njima. Ispratila ga je moja mama. Bili su samo tri mjeseca u braku i nije mu rekla da je trudna.

Negdje u Austriji grupu u kojoj je bio moj otac zarobili su Englezi i odmah ju izručili partizanima. U jednom školskom dvorištu u ondašnjem predgrađu Maribora partizani su odvojili one s ustaškim uniformama od onih u domobranskim. Ustaše su odmah tu na licu mjesta streljali. Nisu oni ni znali koga streljaju, nisu znali da streljaju novinara. Dovoljna je bila kriva uniforma. Budući da je moj otac ubijen bez optužbe i bez suda držim da je i on žrtva totalitarnog režima. Sve ovo znademo jer je u istom tom školskom dvorištu bio i tatin stariji brat - samo u domobranskoj uniformi.

Kad sam se 1990.god. odlučio vratiti u Hrvatsku bio sam uvjeren da će Hrvatska biti uređena prema zapadnim demokratskim principima. Brzo sam uvidio da na krilima nacionalnog zanosa Hrvata Franjo Tuđman stvara svoj autoritativni režim i smjera prema jednostranačkom sustavu sa HDZ-om kao jedinom relevantnom političkom snagom u zemlji. Javno sam to kritizirao već 1991.god.

Jedan, u Njemačkoj na doživotni zatvor osuđeni ubojica, koji se našao u Hrvatskoj na čudan naćin dobio je zadatak (po uputama Vice Vukojevića) "pronaći" nešto protiv mene. I tako se rodila afera oko filma o Bruni Bušiću i lažnih optužbi protiv mene da sam bio doušnik zloglasne udbe.

Osveta HDZ-a je bila strašna. Ne samo da sam izgubio posao, zdravlje, nego su se pobrinuli da nigdje u Hrvatskoj ne mogu dobiti posao. Pa čak im je uspjelo (što Jugoslaviji nije) spriječiti me da se zaposlim u inozemstvu.

Mene su dakle doslovce živog zakopali. I zato i sebe držim žrtvom jednog totalitarnog režima.

P.S. 1.Naravno da sam 1992.god. tužio tvorce filma. I ti procesi još uvijek traju. Ušli smo u 19.godinu suđenja i početkom ove godine imenovana je nova sutkinja što znači da sve počinje iznova.
P.S. 2. Pravomočne presude dobio sam protiv Urania filma kao producenta i protiv Društva političkih zatvorenika kao formalnog naručitelja filma. No kako ni jedan od tih pravnih subjekata više ne postoji pravomoćnost presude ima samo formalni karakter.
P.S.3. Volio bih kad bi se ova obiteljska tradicija zaustavila na meni.

Komentari

Zrtve totalitarnih rezima

Postovani gospodine Cerovac.
Vjerujem da ni jedna obitelj u Hrvatskoj nema neku zrtvu totalitarnih rezima. Prebirajuci po mojem obiteljskom stablu nasao sam rodjaka koji je na danasnji dan 1935. godine ubijen od cetnika ( cudno zvuci ali istinito) bio je opcinski biljeznik u jednom mjestu na Kordunu. Onda je tu jedan brat mog djeda koji je izabrao smrt od bombe umjesto zarobljavanja od partizana pa drugi brat koji je neposredno nakon oslobodjenja Karlovca odveden i strijeljan iako nije bio u nikakvim postrojbama. Navodno da postoji i presuda u ime naroda. No sin od djedovog strica poginuo je kao partizan, rodjake od moje bake odveli su ustase. Njih 5 medju kojima je bilo i malo dijete i danas su na spisku spomen podrucja Jasenovac. Svakako treba obiljeziti stradanja i ja sam na istoj razini pijeteta prema zrtvama kao i vi. No ono sto smeta i o cemu sam i sam prije pisao to je mahanje s kostima u politicke svrhe koje se provodi u zadnje vrijeme na domacoj politickoj sceni. Ponovio bih mrtve dostojno pokopati i dati im pijetet, povjesnicarima dati mogucnost pisanja objektivne povijesti otvaranjem arhiva a mi koji smo zivi, nama treba dati mogucnost rada i dobrog zivota te se treba okrenuti prema naprijed.

Tko je glasao

@bosancero

Jedino što treba je zaustaviti ove proustaške kretene, koji su već dosad učinili silnu štetu.
Nitko da se zapita u koje svrhe se nešto radi i drugo otkud u ovoj besparici novac za "prekapanje po kostima".
Slovenska je vlada, primjerice, ispravno ocijenila da njihovio "žrtvoslovi" u svojem "pravedničkom gnjevu" izazivaju sve žešće unutarnacionalne sukobe, pa je jednostavno uskratila financiranje daljnjih prekapanja po kostima.

Tko je glasao

Kreten nema predznaka. Bio

Kreten nema predznaka. Bio proustaski, procetnicki ili propartizanski. Znaci treba zaustaviti sve kretene bez obzira na ideoloski predznak.

Tko je glasao

Ozbiljna tema

Barem na ovako ozbiljnu temu mogli bi kultivirano raspravljati bez nepotrebnih uvreda!

Tko je glasao

@Ivan Cerovac

Važno je jedino da si ti dobar ustaša i katolik.
Ali to su i Bože Vukušić i Vice Vukojević.

Onda ti možemo i oprostiti neistinitu tvrdnju da su Englezi zarobljavali jugoslavenske kvislinge i onda ih razoružane izručivali partizanima.
Jugoslavemski kvislinzi su samo zaustavljanki od Engleza, koji njihovu predaju nisu prihvaćali, pa ih skladno tome nisu ni razoružavali, oni su se morali predati partizanima.

Tko je glasao

Crvena krpa

Pa ja sam vama više crvena krpa nego hadezeovcima. Ili ste vi kriptohadezeovac.

Tko je glasao

eh...

Moja obitelj je dijelila sudbinu Hrvatske.

Osim ove rečenice - s kojom se ne mogu složiti - jer je moja obitelj na istim prostorima dijelila neku drugu sudbinu - lijepo napisano, s lijepom željom na kraju. No, ako želiš da ti se želja i ispuni - pokušaj ne proglašavati jednu obiteljsku priču sudbinom cijele zemlje. Sudbine nikada nisu jednake.

Tko je glasao

Točno

Trebao sam tu rečenicu napisati malo drugačije. Nažalost je ispala onako kako nisam želio. Žao mi je.

Tko je glasao

Mojoj pokojnoj baki su brat i

Mojoj pokojnoj baki su brat i dva bratića skončala svoje kratke živote od ustaškog noža, čime su i oni dijelili sudbinu jednog dijela hrvatskih građana prema kojima najtotalitarniji od svih režima na ovim prostorima - onaj ustaški - nije imao milosti.

Moj je pak pokojni svekar bio član ustaške mladeži, po sličnom principu kao što su nekad svi bili pioniri, ali to mu se cijeli život razbijalo o glavu, premda je po završetku rata imao tek 15 godina.

Zato se treba prisjetiti tih žrtava, kao i kolateralnih žrtava, poput tebe i tvoje majke. Ili, kako danas reče Josipović, " Neka je slava nevinim žrtvama, neka zaborav nikada ne prekrije zločin!" - http://www.index.hr/vijesti/clanak/dan-sjecanja-na-zrtve-totalitarnih-i-...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Moj otac

Moj otac nije imao puno izbora. Tako sam bar čuo. Rođen sam 6 mjeseci nakon njegove smrti i mogu reći samo ono što sam čuo od drugih.

Tko je glasao

Bigulice budalo, ti i tvoji

Bigulice budalo, ti i tvoji ste mogli urlikati o stradanu tvojih od ustaškog noža, ali Cerovac i njemu slilni nisu smjeli ni pisnuti da su im najbliži stradali od partizanskog.

cerpovac

Tko je glasao

sorry na smetnji

no nakon nekoliko incidenata, odlucio sam trajno blokirati g. pavu jelovca jer on jednostavno nije u stanju civilizirano diskutirati

svaki slijedeci pokusaj registracije ce takodjer biti zaustavljen na isti nacin, a identicna sudbina slijedi i onima koji mu u tome odluce pomoci ili oodrzati

sorry

Tko je glasao

Uhh. Zaheban je presedan,

Uhh. Zaheban je presedan, mada se slazem da Pavao nicim dobrim nije pridonjeo ovoj stranici. No, postavlja se pitanje kriterija gdje proizvoljnost moze uvesti suvisan nered.

Tko je glasao

http://pollitika.com/uvjeti-k

http://pollitika.com/uvjeti-koristenja

Kao što piše, zadržavam pravo da u bilo kojem času bilo kojem korisničkom računu uskratim daljnje pravo pristupa na pollitika.com. Zadovoljan sam što u sada već pet godina je ovo prvi slučaj gdje se to dogodilo (što je 0,02% ukupnog broja članova).

Dotični gospodin je već ranije bio opominjan a neko vrijeme i blokiran no jednostavno nije ništa naučio i ne vidim alternative nego ovo.

Tko je glasao

Ne znam

zašto me to ne čudi.

sve dobro...

Tko je glasao

sorry

sorry, ali mislim da si pogriješio.
poprilično sam sigurna da pavao jelović u genitivu (koga, čega *nema*) glasi "pavla jelovića".

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

a Fenix?

oprostite gospon mrak ali ako se govori o zatvaranju pristupa na pollitika.com onda bi trebali pogledati što piše Fenix. Meni je ovdje negdje prijetio vješanjem. I čini mi se da uglavnom na taj način i piše i raspravlja. NB ja sam mislio da sam napisao bezazleni tekst kojim nikog ne pogađam. Treba se ipak držati po strani!

Tko je glasao

@Ivan Cerovac

Ma daj to, tu moju prijetnju vješanjem, negdje dokumentiraj ili zanijemi, lažovčino.

Ja laži, podvale i floskule sadržane u proglašenim istinama zovem pravim imenom, DR je dogovoreni ratić radi realizacije Milošević-Tuđmanovog projekta uspostave etnički čišćih Velike Srbije i Velike Hrvatske na račun BiH. "branitelji" nisu moj ponos, a ni oni ni Tuđman mi nisu stvorili državu.

Reakcije iz svijeta a posebno obrazloženja presuda ICTY potvrđuju ono što ja pišem.

Pa da mi baš i zabranite pisanje, istinu ne možete zabraniti.

Tko je glasao

Mrak je kriv

Mrak je kriv što vam ne mogu dokumentirati vašu prijetnju užetom jer je izgleda zatvorio post koji ste napisali "Dvije proslave odjednom".

Tko je glasao

@Ivan Cerovac

"A vi, gospodine Cerovac, za sva zla koja ste učinili Hrvatima i hrvatskoj državi svojim samovoljniom nasrtajima na JNA, te time izazivanjem nepotrebnog rata, koji je prouzročio silne patnje i stradanja kako srpskog tako i hrvatskog naroda, zaslužili ste omču."

Jel to ta moja prijetnja?
Znate li vi što uopće znači riječ prijetnja?

Tko je glasao

Vješanje

Prijetnja omčom predpostavlja vješanje. Ta prijetnja s vaše strane u ovom trenutku zvuči više suludo nego ozbiljno. Ali da se dokopate vlasti vi i vama slični ja bih visio. Bez puno rasprave i oklijevanja. Ostalo prepuštam gosponu Mraku jer je on očito ovu vašu prijetnju već jednom izbrisao a vi ste ju ponovili.

Tko je glasao

@Ivan Cerovac

Nije mrak ništa izbrisao, nego ste vi vojim glasovima protiv istine "potopili" moj dnevnik, ali ja imam sačuivane neke moje komentare, pa ...
Iz komentara sam izvukao tu jednu rečenicu koja sadrži tu moju "prijetnju" tebi.

Uostalom, ako to smatraš prijetnjom, tuži me, jer prijetnja je kazneno djelo.
Samo ne znam možeš li u DORH-u naći nekoga tko će vrijednosni sud protumačiti kao prijetnju.

Tko je glasao

@Ivan Cerovac

Nije mrak ništa izbrisao, nego ste vi vojim glasovima protiv istine "potopili" moj dnevnik, ali ja imam sačuivane neke moje komentare, pa ...
Iz komentara sam izvukao tu jednu rečenicu koja sadrži tu moju "prijetnju" tebi.

Uostalom, ako to smatraš prijetnjom, tuži me, jer prijetnja je kazneno djelo.
Samo ne znam možeš li u DORH-u naći nekoga tko će vrijednosni sud protumačiti kao prijetnju.

Tko je glasao

Već sam 19. godina na sudu

Već se 19.godina po sudu vuće moja tužba protiv Vice Vukojevića. Sad ići tužiti nekog sličnog njemu nije mi ni na kraj pameti. Vješajte ako vam je do toga.

Tko je glasao

Omča

Tko je glasao

ja se ne bih složio da je trajna zabrana..

...pravedna, jer ako je do sada mister tenor@ from nebraska nije zaslužio ne zaslužuje je ni netko čije riječi su izrečene u afektu uglavnom iniciranom osobnom traumom, što naravno mnogi koriste u svrhu provociranja i izazivanja ovakvih reakcija

za razliku od navedenog tenora@ i još ponekih korisnika, Pavao je pisao tekstove i nije se isključivo prepucavao na pollitici, slagali se mi sa tim tekstovima ili ne

hlađenje na određeno razdoblje je po meni pravednije

Tko je glasao

Mislim da ti je zaključak o

Mislim da ti je zaključak o afektu pogrešan.

Tko je glasao

možda je a možda nije

uglavnom ne da mi se sada kopati po arhivi ali windfucker tenor@ ima sigurno petnaestak snimanju komentara na pollitici za koje je "budalo" jutarnji pjev slavuja

Tko je glasao
Tko je glasao

Pavao, pjesniče!

Ne urliču nijema usta.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Kvaliteta žrtve i stradalnika

Treba lučiti viktimološki kaj je žrtva a kaj stradalnik!

http://www.cpi.hr/download/links/hr/7088.pdf

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci