Tagovi

Dan poslije (prvi dan u EU)

Mnogi naši sugrađani su se nakon pretpostavljam ipak mirnog sna jutros probudili u EU, te vjerojatno mnogi odmah pohitali otvoriti prozor da pogledaju kako to stvarno izgleda EU!?

I koliko god se neki trudili uvjeravati sebe ili pak druge da se točno u ponoć dogodila neka velika promjena činjenica je da danas usprkos svemu jeste dan kao i svaki drugi, kako onaj prije njega, a tako će zasigurno biti i onaj poslije. Dakle 01.07.2013. točno u 00:00:01 smo konačno nakon dvadesetak godina bauljanja, težnje i čekanja postali formalno 28. članica EU, jedne velike obitelji čiji smo zapravo oduvijek i bili sastavni dio. Neće naravno od danas već prvom kišom sa neba početi padati euri, a bogme niti kune, niti će usprkos svim molitvama svevišnjem mirovine odnosno plaće porasti, a neće se čak ni broj nezaposlenih smanjiti, zapravo biti će baš kao u onom stihu, „sve je isto kao i prije“….. dakle sve isto izuzev jedne činjenice, činjenice da od danas i formalno možemo početi koristiti sve prilike koje nam se kao državi članci, ali i pojedincima postankom dijela EU otvaraju. Oni koji znaju što i kako su dakako svoje prilike koristili i do sada, a oni ostali će vjerojatno isto tako…. dakle kao i do sada…

Ipak, o svima nama, Vladi prvenstveno, ovisi dali će nam u dogledno vrijeme općenito biti bolje ili ćemo i dalje bauljati u mraku zabavljajući se sami sa sobom tražeći „lisice ili grizlije“, jer to nam dokazano već po stoti puta ide daleko najbolje. Nedolazak Angele Merkel u Zagreb na svečanost pristupanju EU, ma što god iz Vlade tvrdili, jest dakako za sljedbenike Zorana Milanovića veliki autogol koji si je zabio zbog svoje rijetko viđene bahatosti, ali i nešto što bi ga kao i njegovu Kukuriku koaliciju moglo u političkom smislu vrlo brzo, ali isto tako i veoma skupo koštati…. Ništa mu teže neće pasti doli mogući gubitak najdraže mu igračke zvane vlast (čitaj moć).

Ne odati, u ovoj usprkos svemu što nas kao građane svakodnevno tišti ipak svečanoj prilici, zasluženu počast prvom predsjedniku neovisne Hrvatske dr. Franji Tuđmanu, kao i svim žrtvama Domovinskog rata za njihov doprinos koji su nesporno dali da bi danas Hrvatska bila članica EU, mogu samo oni očito zaljubljeni u neka prošla vremena, oni kojima je očito i u ovoj svečanoj prilici jedan od ciljeva bio marginalizirati sve one i ono što su prije njih uradili da bi uopće današnjim danom postali članicom EU. Ignorirajući isto tako i mnoge koji su tijekom prethodnih godina dali svoj doprinos zaključenju pristupnog sporazuma jest samo još jedan dokaz nedoraslosti situaciji onih koji si umišljaju da od njih sve počinje i nakon njih ništa ne ostaje. Neki Kukurikavci, Milanović posebno, nikako da shvati da se političkog suparnika ne mora voljeti, ali da ga se kako poradi osobne kulture tako i one političke mora poštovati.

Nekako ipak vjerujem da im to neće biti zaboravljeno, a nakupilo se toga……

Komentari

Ova vlast

Ova vlast ma koliko bila neučinkovita i nesposobna, sad dobiva i okupljanje EU čelnika u svoje rasporede. Znači biti će još gora. Jasno, sve ima svoje granice, jer ta slikanja i prenemaganja, građani su prepoznali, ali njihov odgovor bi mogao doći vrlo brzo. Nadam se što brže, to bolje za većinu građana. Jasno, ovi što smišljeno čekaju da im vlast padne u ruke, nisu ni malo bolji od ovih na vlasti, dapače gori su jer ih je više.

Tko je glasao

od stoljeca sedmog

@Demose
ne mislis li kako bi bio malo predugacki i stranim politcarima dosadan govor u kojem bi se pobrojao dobar dio onih koji su zasliuzni za stvaranje hrvatske drzave. bez daljnjega su branitelji dali veliki doprinos za njeno stvaranje. ali ne moze se zanemariti doprinos iseljene Hrvatske koja je dizala kredite, prodavala domove kako bi sto vise novca poslala u domovinu. ne moze se zaboraviti doprinos koji su omogucili stvaranje AVNOJ-evske Hrvatske tu su i pripadnici Ilirskog pokreta koji su se izborili da hrvatski jezik bude sluzbeni jezik u Hrvatskoj, ne smiju se zanemariti ni hrvatski kraljevi koji su udarili prve temelje hrvatske drzave, doduse ne u danasnjim okviirima. zbog toga bi bilo totalno nepoznavanje povijesti i nepravda kad bi se samo jednom covjeku pripisalo stvaranje hrvatske drzave jer ona je postojala kroz razne oblike od prvog hrvatskog krala Tomislava.

w. ;)

Tko je glasao

@walpurga, već na samom

@walpurga,
već na samom početku teksta Ustava RH u I. IZVORIŠNE OSNOVE lijepo stoji
Izražavajući tisućljetnu nacionalnu samobitnost i državnu opstojnost hrvatskoga naroda, potvrđenu slijedom ukupnoga povijesnoga zbivanja u različitim državnim oblicima te održanjem i razvitkom državotvorne misli o povijesnom pravu hrvatskoga naroda na punu državnu suverenost, što se očitovalo:
– u stvaranju hrvatskih kneževina u VII. stoljeću;
– u srednjovjekovnoj samostalnoj državi Hrvatskoj utemeljenoj u IX. stoljeću;
– u Kraljevstvu Hrvata uspostavljenome u X. stoljeću;
– u održanju hrvatskoga državnog subjektiviteta u hrvatsko-ugarskoj personalnoj uniji;
– u samostalnoj i suverenoj odluci Hrvatskoga sabora godine 1527. o izboru kralja iz Habsburške dinastije;
– u samostalnoj i suverenoj odluci Hrvatskoga sabora o pragmatičnoj sankciji iz godine 1712.;
– u zaključcima Hrvatskoga sabora godine 1848. o obnovi cjelovitosti Trojedne Kraljevine Hrvatske pod banskom vlašću, na temelju povijesnoga, državnoga i prirodnoga prava hrvatskog naroda;
– u Hrvatsko-ugarskoj nagodbi 1868. godine o uređenju odnosa između Kraljevine Dalmacije, Hrvatske i Slavonije i Kra¬lje¬vine Ugarske na temelju pravnih tradicija obiju država i Prag¬ma-tič¬ke sankcije iz godine 1712.;
– u odluci Hrvatskoga sabora 29. listopada godine 1918. o ras¬kidanju državnopravnih odnosa Hrvatske s Austro-Ugarskom te o istodobnu pristupanju samostalne Hrvatske, s pozivom na povijesno i prirodno nacionalno pravo, Državi Slovenaca, Hrvata i Srba, proglašenoj na dotadašnjem teritoriju Habsburške Monarhije;
– u činjenici da odluku Narodnoga vijeća Države SHS o ujedinjenju sa Srbijom i Crnom Gorom u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (1. prosinca 1918. godine), poslije (3. listopada 1929. godine) proglašenoj Kraljevinom Jugoslavijom, Hrvatski sabor nikada nije sankcionirao;
– u osnutku Banovine Hrvatske godine 1939. kojom je obnovljena hrvatska državna samobitnost u Kraljevini Jugoslaviji;
– u uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju drugoga svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Državne Hr¬vatske (1941.) u odlukama Zemaljskoga antifa¬šis-tič¬kog vijeća na¬rodnog oslobođenja Hrvatske (1943.), a potom u Ustavu Narodne Republike Hrvatske (1947.) i poslije u ustavima Socijalističke Republike Hrvatske (1963.-1990.), na povijesnoj prekretnici odbacivanja komunističkog sustava i promjena međunarodnog poretka u Europi, hrvatski je narod na prvim demokratskim izborima (godine 1990.), slobodno izrađenom voljom potvrdio svoju tisućgodišnju državnu samobitnost. Novim Ustavom Republike Hrvatske (1990.) i pobjedom u Domovinskom ratu (1991.-1995.) hrvatski je narod iskazao svoju odlučnost i spremnost za uspostavu i očuvanje Republike Hrvatske kao samostalne i nezavisne, suverene i demokratske države.
Polazeći od iznesenih povijesnih činjenica, te općeprihva¬će¬nih načela u suvremenu svijetu i neotuđivosti i nedjeljivosti, neprenosivosti i nepotrošivosti prava na samoodređenje i državnu suverenost hrvatskog naroda, uključujući i neokrnjeno pravo na odcjepljenje i udruživanje, kao osnovnih preduvjeta za mir i stabil¬nost međunarodnog poretka, Republika Hrvatska ustanovljuje se kao nacionalna država hrvatskog naroda i država pripadnika autohtonih nacionalnih manjina: Srba, Čeha, Slovaka, Talijana, Madžara, Židova, Nijemaca, Austrijanaca, Ukrajinaca, Rusina i drugih, koji su njezini državljani, kojima se jamči ravnopravnost s građanima hrvatske narodnosti i ostvarivanje nacionalnih prava u skladu s demokratskim normama OUN i zemalja slobodnoga svijeta.
Poštujući, na slobodnim izborima odlučno izraženu volju hrvatskoga naroda i svih građana, Republika Hrvatska oblikuje se i razvija kao suverena i demokratska država u kojoj se jamče i osiguravaju ravnopravnost, slobode i prava čovjeka i državljanina, te promiče njihov gospodarski i kulturni napredak i socijalno blagostanje.

..... što znači da moj dnevnik nije išao u tom smjeru.....

Tko je glasao

oprosti demose

ali u tvom dnevniku se spoiminje zamjerka premijeru i predsjedniku što u svojim govorima nisu spomenuli branitelje i Tuđmana. lijeppo je što spominješ u odgovot+ru na moj komentar preambulu u ustavu. nažalost preambula u ustavu nije sigurnost da mi kao narod ne zaboravimo svoju prošlost i što je još gore kao da je se na neki način stidimo. zbog NDH se ne smijemo stidjeti prošlosti.
nedolazka Merkkelice i visokopozicioniranih političara Velike Britanije i Francuske je smao dokaz kako se moramo naučiti da se počnemo pridržavati onoga što smo se dogovorili i potpisali a ne po našem famoznom balkanskom običaju, jedno kažemo a drugo radimo.

w. ;)

Tko je glasao

@walpurga, ako se oni nisu

@walpurga,
ako se oni nisu sjetili spomenuti zaslužne iz sadašnjosti (dakle živuće) i one koji su to još do jučer bili onda se ne treba ničemu čuditi, a posebno kvarnoj igri da trek nakon ratifikacije i potpisa sporazuma o pristupanju i posljednje članice EU (Njemačke) donosimo Zakone u suprotnosti sa dogovorenim... dakle u ovom slučaju i prethodno potpisanim pravilima - obvezama...

Bogme će Milanović uspjeti istjerati "Kong Konga", a onda bude i neopisivo zanimljivo...

Tko je glasao

@Demose

bez zaslužnih iz prošlosti ne bi neki iz bliske prošlosti mogli napraviti ništa. što se tiče sadašnje i bivše vlasti pokazalo se je i s mirnim prosvjedom razminirača, bivših branitelja, koji se je održavao na trgu koji je samo nekoliko stotina metara udaljen od trga na kojem se je državala svečanost.nažalost famoznim 'lex perkovich' vladajući su još jednom pokazali koliko se zapravo naši političari drže zakona i onoga što su potpisali. što je još gore opet je hrvatski narod taoc onih koji su okrvavili ruke u prošlosti.

w. ;)

Tko je glasao

Milanovic

zasto bi spominjao zrtve domovinskog rata.oni su se borili i zivot polozili za neovisnu i samostalnu Hrvatsku.prvi put cujem da se neko borio,i dao zivot za ulazak u EU.

Tko je glasao

Koje mrklo baljezganje...

Da nije bilo Franceka i ekipice ušli bismo u EU još prije petnaestak godina... Zapravo, što čovjek više razmišlja, istražuje i doznaje, to se više razotkrivaju dimenzije njihovog štetočinstva i pustošenja ove zemlje, kako materijalnog, tako i moralnog.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Amone

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Vjerojatno se odnosi na ovo

Tko je glasao

Eh, ne bih rekla...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Mislim da će se o Tuđmanu i

Mislim da će se o Tuđmanu i njegovom doprinosu vrlo uskoro pričati, vrlo otvoreno i jako puno.

Nisam siguran da će se baš sve što ćemo čuti svidjeti svima.

B-52

Tko je glasao

Ček' samo dok narod skuži da

Ček' samo dok narod skuži da nas više nitko ne može zajebavati i ucjenjivati kao od 2000. naovamo - da je vrijeme beskičmenjaka, ulizica, krivokletnika, kvislinga, posrbica i domaćih izdajica prošlo. Ne piše im se dobro. Baj, baj... :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci