Tagovi

Dan, čega ono?

Ovaj dnevnik objavio sam na mojem blogu i nekim forumima 25. 06. 2008., niti danas ne mislim drugačije.

"Osvanuo je lijep sunčani praznični dan, Hrvati bi trebali slaviti Dan državnosti.
Ulice, trgovi i domovi trebali bi biti okićeni zastavama i cvijećem, osmijeh sreće i zadovoljstva trebao bi ozariti lica svih Hrvata, ta nije to mala stvar kad nacija uspije ostvariti tisućljetni san.

Tako su nam bar tumačili. To, mislim, da je san svakog Hrvata njegova neovisna država, subjekt međunarodnog prava.

Ne znam za druge, ali ja, koji sam čitavog života živio u Hrvatskoj, znao da sam Hrvat i tako se izjašnjavao, bez bilo čijeg osporavanja ili namjere da se to promijeni, sanjao sam nekakve druge snove ...kako osigurati bolje plaćen posao, kako osigurati bolju budućnost i bolji i ispunjeniji život svojoj djeci. Nekako mi je bilo manje važnop hoću li bolje živjeti u Hrvatskoj u okviru SFRJ ili Hrvatskoj kao samostanoj državi.

A onda su se pojavili oni koji su me počeli uvjeravati da je samostalna država Bog, da od toga nema veće vrijednosti, pače da je ostvarenje toga cilja vrijedno svake cijene pa i mora krvi koje treba proliti da bi se do tog cilja došlo, jer "nema države koja nije u krvi stvorena".

I da pod svaku cijenu treba stvoriti hrvatsku državu.

Nije pomagalo to što je Hrvatska, istinaibog u okvirima SFRJ, svojim Ustavom bila definirana kao nacionalna država hrvatskog naroda, oni su krenuli u realizaciju "tisućljetnog sna hrvatskog naroda" i "stvaranje" hrvatske države.

U ta vremena bilo je opasno i samo upozoriti da Hrvatska već je država i da je to od 1945., pa ako se već želi da se njena zastava vijori na jarbolu ispred "kutije šibica" na East Riveru, treba samo pristupiti procesu osamostaljenja, nikakvog stvaranja države.

Podučili su nas da su se na putu ostvarenju "tisućljetnog sna hrvatskog naroda" ispriječili Srbi, koje je "Otac domovine" davno označio kao "rematilački faktor" u Hrvatskoj, a da nas je matična država srpskog naroda SR Srbija opet sve vrijeme bivstvovanja u zajedničkoj državi nemilice pljačkala.

Tako se odmah prionulo rješavanju srpskog pitanja u Hrvatskoj, pod parolom "hrvatska lisnica u hrvatskom džepu".

Na scenu stupaju pronositelji mržnje prema drugom i drugačijem, neki koji su na tome planu stekli zavidna osobna iskustva tokom 2. Svjetskog rata, ali i drugi uspješno instruirani od ovih "stručnjaka".

Radi toga se krenulo u rat, radi toga je prolivena silna krv mahom nevinih ljudi, uništene su nebrojene ljudske sudbine i materijalna dobra koje su generacijama stvarana.

I evo nas, tu smo, "tisućljetni san Hrvata" je ostvaren, Hrvatska jesamostalna država, njena zastava se vijori na jarbolu ispred zgrade UN ... a euforije i svečanih proslava Dana državnosti nema.

Što je razlog tome?

Jel' to možda saznanje da je san, koji je hrvatski narod sanjao kroz duga stoljeća, ostvaren s malim odstupanjima, pa tako danas imamo hrvatsku lisnicu u hrvatskom džepu, samo što je ta lisnica prazna, pa imamo takvu demokratsku vlast da se sa sjetom prisjećamo one totalitarne protunarodne, pa danas imamo tolike javne kuhinje, pojam gotovo nepoznat u "komunističkom mraku", pa imamo brojne umirovljenike, koji da bi uopće preživjeli prekapaju po otpadu i kontejnerima za smeće ...

I na kraju tisuću godina smo željeli samostalnu državu, a onda kad smo je se konačno dokopali uz stravičnu plaćenu cijenu, poduzimamo sve kako sutra već ne bismo bili samostalni.

Jel' to razlog izostanku radosti i veselja kojima bi trebao biti slavljen Dan državnosti.?

Nekako imam dojam da većina Hrvata i ne zna kakav je danas praznik, a "u mraku" svi su znali što je Dan republike.

A opet možda i ja lupam bez veze pa Hrvati ne slave zato što su još uvijek tužni radi poraza nogometne reprezentacije od turske vrste?

Što vi mislite?

Eh da, čestitam vam Dan državnosti!"

Komentari

Upravo su Kukuriku predlagali

Upravo su Kukuriku predlagali ukidanje 22. lipnja, Dana antifašističke borbe, kao državnog praznika. A zašto? Pa jer su taj datum za vrijeme Jugoslavije konstantno skrivali i prešućivali u korist "antifašističkog" pokolja nesrpskog puka 27. srpnja u Srbu i okolici. Jer su se nadali da će 27. srpnja ponovo slaviti, nakon što Haag presudi "Tuđmanovoj Hrvatskoj".

Čak je i lignja išao plesati Žikino kolo i diviti se "lijepim partizanskim kapama". Zar si zaboravio? :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

@juzr

Koliko ja znam Hrvatska, ma koliko je vi tamo gurali, nikd nije bila na optuženičkoj klupi nijednog suda, pa ni Haaškog, a vaš guru Tuđman je na nesreću hrvatskog naroda "pobjegao" od suđenja, što je velika šteta jer nema suda na kugli zemaljskoj koji bi njemu presudio oslobađjućom presudom.
22. 06. 1941. jest formiran Sisčki partizanski odred, ali se nije dogodio nikakav masovni ustanak kao u Srbu.

"No dobro, za očekivati, je ako se trend slavljenja antifašizma zadrži, da će u zadnjoj godini Milanovićevog mandata na obilježavanje „Dana ustanka naroda Like i Korduna“ kao njegov izaslanik biti poslan portir iz Banskih dvora, koji će okupljenima priopćiti da se tamo zapravo obilježava „Dan ustaškog ustanka protiv četnika u Srbu“, sve na veću slavu antifašističke borbe."

Tko je glasao

"No dobro, za očekivati, je

"No dobro, za očekivati, je ako se trend slavljenja antifašizma zadrži, da će u zadnjoj godini Milanovićevog mandata na obilježavanje „Dana ustanka naroda Like i Korduna“ kao njegov izaslanik biti poslan portir iz Banskih dvora

Nagodinu skup neće dobiti dozvolu policije. Tko pri zdravoj pameti slavi masovne pokolje civila?

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Misliš li na one civile

koje je koljač Maks Luburić poklao od 1.-4. srpnja u Suvaji, Bubnju, Osredku i Boričevcu? Doista, to i nije za slavlje, ali je za podizanje ustanka nakon kojeg ustaše više nisu navraćale u taj kraj, što je pak svakako razlog za slavlje.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bleiburg sindrom

koje je koljač Maks Luburić poklao od 1.-4. srpnja u Suvaji, Bubnju, Osredku i Boričevcu?
Doista, to i nije za slavlje, ali je za podizanje ustanka

Znači, pokolj civila 27. srpnja je bio opravdan?

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Gdje je bio pokolj civila 27. srpnja?

.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Gdje je bio pokolj civila 27.

Gdje je bio pokolj civila 27. srpnja?

Možda ne znaš, ali čak je i Pupovac javno priznao da su "ustanici" "antifašisti" počnili zločine.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

u Srbu i okolici poklali sve Hrvate koje su uhvatili

O političarima da ne pričamo, osobito “ljevljima”, slabo obrazovani, kakvi već jesu, skučena duha, intelektualno ispod svake razine, dobar dio doslovno imbecilan, jer kako drukčije objasniti podršku i posjećivanje derneka u Srbu, u istom onom Srbu u kojem je (zajedno s okolicom) pobijeno sve hrvatsko što se moglo uhvatiti, oko 500 Hrvata, nekoliko tisuća izbjeglo, a svećenik Juraj Gospodnetić zvjerski mučen, zaklan i ispečen na ražnju! “Uvažena intelektualka” Vesna Pusić zasigurno zna što se tamo slavi, no ne smeta joj takva sitnica, ta ipak su to Hrvati, a nije ni jedina, svake godine se pojavi na tom primitivnom derneku, u slavu klanja Hrvata, poneki političar imbecil. Mene zanima do kad će to ići i kakva smo mi država i narod kad dopuštamo slavljenje pokolja domicilnih stanovnika, civila. Kakvi su to ljudi koji vode ovu državu i daju čak i pokroviteljstvo nad dernekom u čast pokolja više od 500 hrvatskih civila, masakriranja, progona nekoliko tisuća Hrvata, klanja i pečenja katoličkog svećenika???

Kao posljednji prljavi čin tzv. antifašista je bila i zabrana povratka svim Hrvatima u svoje domove u Boričevac nakon ww2:

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

............

"Pobuna u Drvaru, Bosanskom Grahovu, Donjem Lapcu i Srbu 27. srpnja 1941. bila je organizirana od pripadnika četnika Draže Mihailovića, u čijim su redovima u to vrijeme bili i vodeći srpski komunisti iz tog područja. Svrha pobune bila je stvaranje „velike Srbije“ prema spisu „Homogena Srbija“ čiji je autor četnički ideolog dr. Stevan Moljević, odvjetnik iz Banja Luke.

Postavljeni spomenik povodom četničkog pokolja hrvatskoga civilnog pučanstva u Srbu, ustvari je, i službeno u Hrvatskoj, rehabilitirao četnički pokret. Također, time je kao normalno i junačko ponašanje, okarakterizirano paljenje katoličkih svećenika na ražnju i klanje civilnoga pučanstva.
27. srpnja, ustanak nije bio antifašistički nego ustanak velikosrpske bande uz pomoć talijanske okupacijske II armije, tajne službe Kraljevine Italije i Mussolinijevih crnokošuljaša odnosno fašista!
Dana 27. srpnja 1941. godine u Srbu nije opalila prva ustanička puška u fašiste nego je četnički nož zaklao hrvatske civile koje su ovi velikosrpski ratni zločinci bacili i sakrili u jamu, a fašistička puška opalila je u Hrvate, te je tom velikosrpskom pobunom u Liki, koja se nadovezala na velikosrpsku pobunu u bosanskom Drvaru od 26. srpnja 1941. godine, počelo etničko čišćenje Hrvata i okupacija hrvatskih teritorija u Liki i Dalmaciji!
U razdoblju između travanjskih zločina i 28. srpnja, izvršen je i brutalni pokolj 350 hrvatskih katoličkih hodočasnika koji su se iz Kosova kod Knina – gdje su svetkovali blagdan sv. Ane – vlakom vraćali u Drvar. Četnici su presreli vlak, hodočasnike zarobili i svezali, te ih 27. srpnja pobili kod jame Golubnjače i bacili ih u jamu. S hodočasnicima je ubijen i drvarski župnik Waldemar Maksimilijan Nestor – prvi ubijeni svećenik u Drugome svjetskom ratu na području bivše Jugoslavije.
O ovomu zločinu svjedoči i pripadnik partizanskog pokreta Stevo Babić:
„Bilo je svanulo sunce (27. srpnja 1941.) koje je obasjavalo cijelu okolinu. Četa se već spremala za pokret prema žandarmeriskoj stanici Trubar. Kada je četa stigla u reon Žitkovca pojavio se putnički voz, jer pruga na tom mjestu nije bila prekidana. U vozu nije primijećena vojska pa su ustanici propustili voz prema Vagnju. Na željezničkoj stanici Vaganj, Damjan Željković sa grupom starijih ljudi i omladinaca pokupio je sve putnike iz voza. Među njima se nalazio ustaša Marko Špiranović, katolički svećenik Petar Maks i neki trgovci. Ova grupa je izvela iz voza strojovođu Lokšmita, čiji je sin tada bio član KPJ i nalazio se kod ustanika. Grupa Damjana Željkovića je na svoju ruku povela sve putnike ka Golubnjači i sve ih, bez ičijeg odobrenja postreljala“.
Istoga dana zvjerski je ubijen i drugi katolički svećenik, Juraj Gospodnetić, župnik u Bosanskom Grahovu, koga su četnici izmasakrirali, a zatim ispekli na ražnju. Jednako su prošli i hodočasnici koji su istoga dana išli na hodočašće u Oštrelj, gdje je također postojala kapelica sv. Ane. I njih su četnici poubijali,dok je svećenik koji ih je vodio, vlč. Župančić, bio spašen jer je jedan od četnika znao da on nije Hrvat, već Slovenac.Istoga 27. srpnja četnici u okviru općeg ustanka koji je zahvatio cijelu jugozapadnu Bosnu i jugoistočnu Liku dižu ustanak i u Donjem Lapcu. U ustanku je masovno sudjelovalo srpsko pučanstvo. Organizirali su ga četnici i komunisti, pa su na njegovu čelu, uz četnike, stajali i istaknuti partizanski dužnosnici Đoko Jovanić, Gojko Polovina, Stojan Matić i dr. Istodobno se organizira i pobuna u Srbu. Vođe pobune su četnici Miloš Torbica, Pajica Omčikus i Stevo Rađenović koji na dan ustanka u Srbu osnivaju oružani četnički puk (brigadu) sa 1000 četnika. Na tim područjima zahvaćenima pobunom, a to su bila podrućja u kojima su kompaktnije živjeli Srbi, gotovo potpuno je istrijebljeno ili protjerano hrvatsko pučanstvo. Sve je to po nauku - Stvaranje „velike Srbije“.
Pobuna u Drvaru, Bosanskom Grahovu, Donjem Lapcu i Srbu 27.srpnja 1941. bila je organizirana od pripadnika četnika Draže Mihailovića, u čijim su redovima u to vrijeme bili i vodeći srpski komunisti iz tog područja. Svrha pobune bila je stvaranje „velike Srbije“ prema spisu „Homogena Srbija“ čiji je autor četnički ideolog dr. Stevan Moljević, odvjetnik iz Banja Luke. Spis je izdan 30. lipnja 1941. u Nikšiću u Crnoj Gori. U tomu se programatskom spisu – koji je korespondirao s ranije objavljenim velikosrpskim radovima Vuka Karadžića, Ilije Garašanina i Nikole Stojanovića – zagovara stvaranje etnički čiste „velike Srbije“. Prema Moljeviću Srbima je u današnje vrijeme prva i osnovna dužnost stvoriti i organizirati „homogenu Srbiju koja ima da obuhvati celo etničko područje na kome Srbi žive (...) Preseljenje i izmjena žiteljstva, naročito Hrvata sa srpskog i Srba sa hrvhrvatskog područja, jedini je put da se izvrši razgraničenje i stvore bolji odnosi između njih...“.

Onda po istoj špranci:

http://www.documenta.hr/hr/zlo%C4%8Din-u-zamla%C4%8Di-i-strugi-banskoj-o...

samo što su sada Hrvati..iskustvom poučeni...koliko toliko uzvratili...

sve dobro...

Tko je glasao

Bleiburg 2016

Tko pri zdravoj pameti slavi masovne pokolje civila?

Tko je glasao

Čiča odlepio

Dobro ti je rekao Drvosjek da si narkoman. haha

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Idi i pročitaj nanovo,

nije on to meni rekao. Izvoli provjeri i molim te javi mi, što prije.

Meni je taj gospodin pojasnio da tvoja opsesija s traktorima i dimom ima veze s onim tvojim razgovorima s marsovcima a onda mi je objasnio razliku između podjebavanja i preporuke. Evo ja mislim da su vvlastiti glasovi u glavi puno važniji od onoga što ti kažu marsovci.

I ja sam odlepio da je to ono kad, npr, tebi kažu da poslije tableta obavezno popiješ malo vode, a ti njih podjebeš pa srkneš, onako muški, iz flaše onu bosansku brlju što je drvosjek šverca iz Republike Srpske (dvije marke/litra).

U razgovoru s MKn sam dobio suludo pametnu poveznicu na trojedno: basjka-basna-miran san i to sam ti naznačio. I to vidi pa mi javi što suludo o tom pametnom imaš reći.
E, da. Nu.

Tko je glasao

Tebi je rekao da si narkoman

O da, a šalio se da nije, narkomanu stari. Pa kako te nije stid, u tvojim godinama??? :D

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

U slavu pokolja i istrijebljenja Hrvata u Srbu 27.06.1941,

O političarima da ne pričamo, osobito “ljevljima”, slabo obrazovani, kakvi već jesu, skučena duha, intelektualno ispod svake razine, dobar dio doslovno imbecilan, jer kako drukčije objasniti podršku i posjećivanje derneka u Srbu, u istom onom Srbu u kojem je (zajedno s okolicom) pobijeno sve hrvatsko što se moglo uhvatiti, oko 500 Hrvata, nekoliko tisuća izbjeglo, a svećenik Juraj Gospodnetić zvjerski mučen, zaklan i ispečen na ražnju! “Uvažena intelektualka” Vesna Pusić zasigurno zna što se tamo slavi, no ne smeta joj takva sitnica, ta ipak su to Hrvati, a nije ni jedina, svake godine se pojavi na tom primitivnom derneku, u slavu klanja Hrvata, poneki političar imbecil. Mene zanima do kad će to ići i kakva smo mi država i narod kad dopuštamo slavljenje pokolja domicilnih stanovnika, civila. Kakvi su to ljudi koji vode ovu državu i daju čak i pokroviteljstvo nad dernekom u čast pokolja više od 500 hrvatskih civila, masakriranja, progona nekoliko tisuća Hrvata, klanja i pečenja katoličkog svećenika???

Kao posljednji prljavi čin tzv. antifašista je bila i zabrana povratka svim Hrvatima u svoje domove u Boričevac nakon ww2:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Bori%C4%8Devac

http://pollitika.com/antifasizam-kao-otpor-fasizmu-vs-antifasizam-kao-za...

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Fali ti ražanj

Ustašuljak

Ostalo je sve baš lijepo složeno. Onako za miran san pravednika.

Razumijem donekle što nema ražnja - ali ipak je WW2 tako blizu a još uvijek nije do čistog završen.

Imaš li što s ražnjem?

Tko je glasao

a malj

onaj ustaški..znaš..iz Jasenovca , pa nabacivanje dojenčadi na bajunet i slične pričice djeci za laku noć....

https://www.youtube.com/watch?v=b2eO2q-Qhag

kako reče Voja " morat će te da pojedete sva govna koja ste izasrali"

sve dobro...

Tko je glasao
Tko je glasao

Neka tebe tamo traktor gedža :)))

Čišst zrak je neprocjenjiv... :)))

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Možda sam malo dosadan,

Imaš li štogod s ražnjem?

Što, ne piše ti u Vasinim uputama, a mame ti nešto nema više ovdje na pomoći.

Zaista, Imaš li što s ražnjem?. Nije vrag da ti je traktor nedostatna oprema za tabletnu dostavu.

Da kompletiram sliku onoga na čega se pališ, osim na Rankovića.

Tko je glasao

Malo jesi dosadan

Al to je problem sa svima koji nose pelene i... ma znaš, ono, curi... hehe

Al zato ima tvoje mame,pa će mi pomoći. haha

Ajmo promjena pelene pa u kinderbet. :))))

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

A za mamu, evo ti adrese

Osijek, Novo groblje, sahranjena prije od 10 godina. No pazi tamo mi je i tata, partizan, borac 1941., član SK, oficir JNA. Dođi sa definiranim stavom koga i kako, nemoj da si neodlučan, da se nećkaš - oni su Srbi.

Za invalide i domoljube prijevoz besplatan.

Jel te malo stid, ustašuljak.

Naravoučenije: Jebem te u usta, žvalava.

Tko je glasao

Nimalo me nije stid

stari smećaru.

Jer moja mama nije ništa manje vrijedna od tvoje pa je spominješ već 20 puta gnjido prljava. Nekoliko puta sam te prijavio mraku, al ti kao četnik imaš specijalan status ovdje, valjda si išao u specijalnu školu za idiote.

E sad, što si se smrade uzjogunio, jesi pitao je li moja mama mrtva prije nego si je 20 spomenuo, od "mamojebaču" pa do pitaj Boga kojih uvreda i kad ti ja uzvratim samo jednom i na točno isti način na koji ti moju vrijeđaš onda prskaš do neba, gnjido neljudska.

Jel te sad stid seronjo usrani četnički?

Naravoučenije: Jebem te u usta, žvalava. Četnička.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

A kobila i NATOlitetna politika?

Za mame ćemo lako. Moja je meni uvijek sve oprostila. Laka joj zemljica. Ne prodavaj fore kopiranjem tuđe ideje o Naravoučeniju za posebne prilike.

Zašto bježiš od naše raspre o NATOlitetnoj politici i kobili. Pa radi se o Prvoj Poslanici naše Prve Predsjednice (u nastavku: PPnPP)

A ti si doveo do priče o kobili preko tvojih traktora. Znaš li ti uopće voziti traktor i imaš li (znaš ono..) vozačku dozvolu.

Tko je glasao

Vučić: Ubit ćemo stotinu Muslimana za jednog Srbina

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao
Tko je glasao

Do bola je smiješno (ili

Do bola je smiješno (ili tužno?) kada kukaju u ovoj državi oni koji su u dobroj mirovini, supruga profesor, a sinovi akademski obrazovani i svi zaposleni osim "pater familias".

Pa toga nema ni Švicarskoj danas!!!!
... i tamo ne dozvoljavaju gradnju minareta!! :):):):)

Tko je glasao

Dan kad smo vas počeli učiti pecati, Prc Milojko

S obzirom da vi ne učite baš lako, morali smo vam i drukčije pokazati pa tako slavimo još neke dane:

Veličanstvenu Oluju, recimo.

Prc Milojko

Ako imaš, Prc Milojko, još kakvih pitanja, pitaj... :)

E da, vidim da se hvališ blogom kod Babićevog nećaka, Pedofila sa Madagaskara, baš me zanima što još delite osim što delite tačke dinara da pljujete ovu prekrasnu zemlju? Ha, Prc Milojko, što ti još Pedofil s Madagaskara daje kao plaću?

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Zašto o zašto?

Što ti je trebalo podsjećanje na Turke, na ovaj dan??? Na bilo koji dan???

Statistička pogreška

Tko je glasao

@Sanjar61

A da pogledaš kad je ovaj dnevnik pisan, zašto ne čitaš što piše?

Tko je glasao

Imaj milosti

Pa mogao si baš neke teške trenutke i izostavit...

Statistička pogreška

Tko je glasao
Tko je glasao

Poslije Tita, titoiste -

Poslije Tita, titoiste - nažalost - nije dopala kita. Ali hoće, prije ili kasnije, i to kita u zatvoru.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci