Tagovi

Dan antifašističke borbe, državni praznik koji bi valjalo ukinuti?

Do ove godine su hrvatske vlasti odolijevale, nije ih bilo na ustaškim dernecima kod jame Jazovka, ali ove godine je drugačije prvi puta je predsjednica RH pokroviteljica "komemoracije", pa se se tamo pojavila izaslanica antifašistkinje par excellence, predsjednice RH, valjda radi hrvatskog jedinstva.

Ne, predsjedničinu izaslanicu nisu smetale ni ustaške uniforme, ni ustaška obilježja ni ZDS, jednako kao,što to ne smeta ni njenu šeficu, koja je ne znam što tražila u šumi Brezovica, jer ona veze s antifšizmom nema. Njeno prisustvo tamo je uvreda svakom antifašistu.

Prepuni „entuzijazma“ obilježismo na „dostojanstven“ način još jednu obljetnicu, ovaj puta 74., osnutka Sisačkog partizanskog odreda kao prve antifašističke oružane formacije na tlu okupirane Kraljevine Jugoslavije i jugoistočne Evrope.

Da su ti nekadašnji začetnici NOB-e znali tko će ih „svojatati“ i „slaviti“ obezglavljujući ih anatemiziranjem simbola antifašističke borbe Tita, tri četvrt vijeka kasnije i da će ih gurati u društvo onih koji su poslije pedeset godina, pa i uz pomoć nekih njihovih suboraca, pod vodstvom nekadašnjeg majora OZN-e Franje Tuđmana, proveli fašističku kontrarevoluciju, vjerojatno bi se 1941. skrili u mišju rupu, a ne ginuli za to da bi pedesetak godina kasnije ustaše ovladali Hrvatskom.

Tu novu „modu“, guranja „našeg ponosa“, „hrvatske svetinje“ pače, „hrvatskih branitelja“ u prvi plan, tamo gdje im sasvim sigurno nije mjesto, inaugurirao je bivši predsjednik RH Ivo Josipović.

Znamo da Ivo Josipović pod „našim ponosom“ ne podrazumijeva onih oko 250.000 tokom rata u HV mobiliziranih, nego uglavnom „elitu“, dragovoljce DR-a, a iz isticanja Nezavisne države Hrvatske slobodno možemo zaključiti da su kroz DR ustaše pobjedonosno okončale 2. Svjetski rat u Hrvatskoj ...
Mislim, da ćemo uskoro, ako ovako nastavimo „slaviti“ Dan antifašističke borbe, tom prigodom spominjati tek hrvatske branitelje, koji su bili onako okićeni ustaškim znakovljem, s krunicom oko vrata i „Jurom i Bobanom“ na usnama, spremni život dati u borbi protiv Hitlerove zavojevačke soldateske.

Koliko je smisleno stavljati hrvatske branitelje uz bok osnivačima Sisačkog partizanskog odreda, koji ni slutili nisu da će im kasnije biti pridodan i Janko Bobetko, iako je on u to doba bio u domobranstvu, a u partizane je došao tek 1942. Istini za volju među osnivačima Odreda bio je jedan Bobetko, ali ne Janko već njegov brat Mijo, pokazuje i činjenica da su se pred koju godinu

neki predstavnici branitelja okupljenih oko Akcije za bolju Hrvatsku obratili tadašnjem predsjedniku RH Ivi Josipoviću predstavkom u kojoj eksplicite navode da su „usporedbe hrvatskih branitelja s partizanima za njih uvredljive“.

Neprijeporna je činjenica da je 22. 06. 1941., na dan nacističkog napada na SSSR, osnovan prvi partizanski odred u Hrvatskoj, Sisački partizanski odred i da je tim činom počela antifašistička narodno-oslobodilačka borba u Hrvatskoj, borba protiv okupatora i njihovih slugu.

Dakle u jeku izgradnje Hitlerove "Evropske tvrđave", kao prve faze u uspostavi "Novog svjetskog poretka", na dan kad se pod kodnim imenom "Plan Barbarossa" pokreće najmoćniji ratni stroj ikad u napadu na SSSR, šačica domoljuba-komunista u šumi Brezovica kod Siska, osniva prvi partizanski odred na tlu okupirane Kraljevine Jugoslavije.

Tko je toga dana mogao i slutiti da je upravo tu začet općenarodni ustanak protiv okupatora i njegovih domaćih pomagača, koji će pod vodstvom Tita prerasti u najveći antifašistički pokret u porobljenoj Evropi.

Taj pokret kroz oružanu borbu doveden je do pobjedonosnog kraja, a u povijesti hrvatskog naroda ostat će zapisan zlatnim slovima jer je Hrvatsku svrstao na stranu sila pobjednica nad fašizmom i osigurao opstojnost hrvatskom narodu i državi.

U oružanoj borbi fašizam je poražen, a antifašizam prihvaćen kao civilizacijsko dostignuće, na zasadama kojeg se zasniva sav slobodni svijet.

E sad jel' samo radi taštine KPJ/SKJ ili i radi toga što nije bilo nekakve spomena vrijedne ustaničke aktivnosti Odreda, taj dan nikad nije prihvaćen kao dan na koji je započeo ustanak u Hrvatskoj, jer je partija htjela imati monopol na organizaciju i započinjanje NOB-e, a ona je odluku o podizanju ustanka donijela 04. 07. 1941., pa nije mogla prihvatiti da ju je netko preduhitrio, pa bili to i istaknuti članovi KPJ i SKOJ-a.

Značaj Sisačkog partizanskog odreda je velik već i radi toga, jer je to bio prvi partizanski odred ne samo na području okupirane Kraljevine Jugoslavije, već i prva antifašistička postrojba u ovom dijelu Evrope. To je činjenica na koju mi Hrvati trebamo biti izuzetno ponosni.

Pa iako antifašizam u Hrvata ne baštine isključivo i samo komunisti, oni su na čelu s Titom bili organizatori ustanka i najistaknutiji i najenergičniji borci protiv fašizma, prvenstveno radi svojeg revolucionarnog zanosa i discipline.

Već i zbog toga većina Hrvata je prema reprezentativnoj anketi tjednika Nacional (siječanj 2004.) za najvećeg Hrvata u povijesti izabrala Josipa Broza Tita

Trebamo biti ponosni i na činjenicu da je u Hrvatskoj, u okvirima narodno-oslobodilačkog pokreta naroda bivše Jugoslavije, izrastao snažan pokret otpora njemačkim i talijanskim okupatorima i njihovim saveznicima ustašama, četnicima i drugim fašistima.

Od devet korpusa NOVJ Hrvatska je dala pet.

Bez obzira na to što se Ustav RH poziva na antifašizam i činjenicu da je prvi predsjednik demokratske Hrvatske Franjo Tuđman bio sudionik antifašističke borbe, hrvatski antifašizam je za HDZ-ove vladavine, ponajviše zaslugom samog 'antifašista' Tuđmana, sustavno potiskivan i omalovažavan.

Preko tri tisuće spomenika NOB-i na području RH je posve uništeno ili devastirano, a da za to nitko nije odgovarao, a antifašizam je na koncu postao sinonim za komunizam, a komunizam je totalitarizam, pa …

Mnogi političari, nastojeći legitimirati svoju politiku kao antifašističku, zaboravljaju da antifašizam ne podrazumijeva samo oružani otpor Nijemcima i silama Osovine, već da on ima i jednu dublju, unutarnju komponentu koja se ogleda u kritici nacional-šovinizma i etno nacionalizma, dakle pravi antifašizam u sebi sjedinjuje borbu protiv okupatora i fašističkih ideologija, ali i borbu protiv uskogrudnog šovinizma.

Zato je antifašizam prihvaćen kao civilizacijsko dostignuće, dostignuće na kojem se zasniva moderna demokracija, a u globaliziranom svijetu antifašizmom se protivimo korporativnom kapitalizmu.

Danas su građanski politički koncept i građanski pokreti vodeće političke snage u borbi za političku, vjersku i nacionalnu toleranciju, suprotstavljenu neofašizmu, s jasnim stremljenjima prema izgradnji multinacionalnog, multikulturalnog i bogatog društva.

'Iskustvo antifašističke borbe i socijalističke revolucije, najpouzdanija je povijesna osnova za suvremeni antifašizam i promišljanje o strateškom usmjerenju ovdašnjeg društva', tvrdi slovenski profesor sociologije Rastko Močnik.

Znači antifašizam nije samo oružana borba protiv fašizma već se radi o svjetonazornom principu koji jamči slobodno društvo i slobodnog pojedinca u tom društvu.

S antifašističkom idejom u mislima kod spomenika Prvom partizanskom odredu u šumi Brezovica, na dan osnivanja odreda, 22. 06., obilježava se svake godine Dan antifašističke borbe.

To je dan kad se s pijetetom prisjećamo svih onih stotina tisuća ljudi koji su svoje živote položili u borbi protiv fašizma, najvećeg zla koje se nadvilo nad čovječanstvo.

Oružanom borbom antifašisti su slomili i pobijedili fašističke sile mraka, ali time nije u potpunosti ubijena fašistička ideja, koja se na raznim mjestima s vremena na vrijeme i u raznim pojavnim oblicima ponovo rodi.

Zato je njegovanje antifašističkog svjetonazornog principa univerzalne slobode najveća brana svakom pokušaju fašističkog revivala.

I dok se u šumi Brezovica, a i na drugim mjestima u Hrvatskoj, obilježava Dan antifašističke borbe, hrvatski fašisti i klerofašisti "komemoriraju", ustvari slave Ustaški pokret i ustašku "državu" kod jame Jazovka.

Tko se i zašto tamo sastaje i baš na dan obilježavanja antifašističke borbe, dovoljno govori retorika iz govora i "propovijedi", kao i ikonografija.

To su isti oni koji se pozivaju na "krv i tlo", koji pozivaju na mržnju prema drugima i drugačijima, pa su samim time i protiv slobodnog društva i slobodnog pojedinca u njemu.

Dakle pisati o obilježavanju Dana antifašističke borbe, znači svake godine pisti isto, jer je svake godine jednako i svake godine isto; 22.06 službeno se obilježava Dan antifašističke borbe kod spomen-obilježja u šumi Brezovica, a istodobno fašisti i klero-fašisti uz isticanje ustaških obilježja, lažući i mažući proglašavaju antifašizam zločinom, „slave“ kod jame Jazovka.

I onda te, koji iz dna duše mrze antifašističke borce, prokazujući ih kao one koji su se borili protiv Hrvatske, i koji ističu ustaše kao borce za Hrvatsku, samo budale mogu imenovati antifašistima i stavljati ih uz bok ntifašističkim borcima.

Još poraznije je „naš ponos“ spominjati prilikom obilježavanja godišnjica proboja zatočenika iz logora Jasenovac ... za što su ti pak tamo zaslužni?
Jer za boga miloga što su nego rasni „antifašisti“ bili oni koji su nasrnuli na Jugoslaviju, kako to lijepo govori i piše Josip Boljkovac, nazivajući DR pravim imenom.
I zaista bio je to ustaški ustanak protiv Jugoslavije u smislu realizacije ustaškog programatskog načela „rušenje Jugoslavije svim sredstvima“.
Prisjetimo s samo svih tih dičnih „antifašista“ koji su krenuli „braniti domovinu“, od Branimira Glavaša, Mate Šabića, Tomislava Merčepa, Blage Zadre, obojice „Jastreba, Đure Dečaka, Vladimira Katića, Đure Brodarca, Vladimira Milankovića, Mirka Norca, Tihomira Oreškovića, pa onih tako pitomih i antifašizmom prožetih, okupljenih oko Nikole Štedula, pa onda svih „hrvatskih generala“, a posebno onih 24 iz Širokog Brijega ... pa svih onih okupljenih u razno-razne udruge, pod crnim barjacima od kojih samo rijetki nemaju na sebi stilizirano slovo „U“ ... E ti „antifašisti“ su svojim „briljantnim pobjedama“ nad „agresorom“ uspjeli izboriti Plan Z-4 i dovesti u pitanje teritorijalnu cjelovitost Hrvatske za koju su se u 2. Svjetskom ratu izborili antifašistički borci.

Tko iz redova tih „antifašista“, „našeg ponosa“ je i kad došao na obilježavanje Dana antifašističke borbe, gdje je itko ikad vidio nekoga od njih tamo gdje se antifašizam makar samo spominje? Oni „slave“ na Blajburškom polju i kod Jazovke, pa i Dan pobjede ne slave u Kninu nego u Čavoglavama ... iz redova tih „antifašista“ regrutirani su oni koji su oskvrnuli, porušili i uništili tisuće obilježja antifašističkoj borbi.

Za razliku od predstavnika aktualne vlasti, bivši predsjednik RH Stjepan Mesić je uvijek stvari nazvao pravim imenom, uvijek upozoravajući na buđenje i bujanje neofašizma u Hrvatskoj, ne zaboravljajući spomenuti i ulogu KC u tom procesu, kojega hrvatske vlasti promatraju ne djelujući, a trebale bi i morale bi.
Iz SABAF-a ističu koliko je veliki problem s udžbenicima povijesti iz kojih mladi ljudi sasvim sigurno ne mogu naučiti istinu ni o 2. Svjetskom ratu ni o antifašističkoj borbi.
To, međutim, ne pada na plodno tlo, jer se predstavnici aktualnih hrvatskih vlasti ponašaju kao da to nije njihov problem ili kao da ih to uopće ne zanima.

Zato bi bilo najbolje da se istinski antifašisti i još uvijek živi antifašistički borci uopće ne pojavljuju na „svečanim obilježavanjima Dana antifašističke borbe“ u organizaciji hrvatskih vlasti, već da sami pa makar i dan prije ili dan poslije svečano obilježe taj Dan, svjedočeći istinu o njemu, ali i o antifašističkoj borbi naroda Jugoslavije, borbi u kojoj su antifašistički borci, Hrvati, dali najveći doprinos.

Komentari

Upravo su Kukuriku predlagali

Upravo su Kukuriku predlagali ukidanje 22. lipnja, Dana antifašističke borbe, kao državnog praznika. A zašto? Pa jer su taj datum za vrijeme Jugoslavije konstantno skrivali i prešućivali u korist "antifašističkog" pokolja nesrpskog puka 27. srpnja u Srbu i okolici. Jer su se nadali da će 27. srpnja ponovo slaviti, nakon što Haag presudi "Tuđmanovoj Hrvatskoj".

Čak je i lignja išao plesati Žikino kolo i diviti se "lijepim partizanskim kapama". Zar si zaboravio? :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Pazi na herc Fenikse

"Govoreći danas u Hrvatskom vojnom učilištu Petar Zrinski, premijer Zoran Milanović rekao je da se nakon 25 godina hrvatske države trebamo oko nekih stvari dogovoriti. Milanović je napomenuo da Franjo Tuđman još uvijek u Zagrebu nema dostojan trg. Iako je rekao da to ne govori kao političar jasno da je premijer uputio snažnu poruku."

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/premijer-milanovic-polozio-vijence-na...

Što su izbori bliže ..nekako se komunistička kopilad sve više poziva na Franju Veličanstvenog, Oca Domovine..našeg Wašingtona, našeg Kemal pašu Ataturka..

puna usta pomirbe...poslije haške presude...

Uskoro padaju i ploče s nazivima ulica po Titi zločincu...

Hrvati mogu i moraju moći i bez komunista i bez nacista....

Vi Jugoslaveni i velikosrpski navijači..orjunaši.... morate shvatiti da...ništa od toga...

sve dobro...

Tko je glasao

Evo tvog antifašista Fenikse

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Uzaludan posao: za nacrtane gubitnike

Uzaludan posao: za nacrtane gubitnike

Za ljude s jebenim religiozno-domoljubnim (samo)poslanjem, one s jedinim istinama (poput otpisanog, drvosjeka, laganinija, ppetre, MKn i sl.) uzaludan je posao govoriti im da je, za državu koju vole, najbolje da se ubiju; pičke kao laganini skakanjem s kata il’ tableticama a muškarčine poput otpisanog i srbosjeka hrvatskim samokresom. Toj državi bi napravili najbolje moguće jer bi DDP po glavi stanovnika, unatoč ovoj vladi, isti čas porastao za 5+sl./4.500.000.

Za zanimanje ‘ratnik u miru’ nema nema potrebe i sadržaja niti je u specifikaciji  zanimanja budućnosti.

Vaš moto je prošlost

Vaš moto je prošlost, osobni mit o značenju, vaša mora je normalna, ljudska, demokratska i građanska  Hrvatska, zemlja napredovanja i zadovoljnih građana, mjesto gdje je zlo anomalija a ne cilj i sredstvo istovremeno.

Vi ste negacija budućnosti, za vas u njoj, toj budućnosti, po prirodi stvari nema mjesta.

osobno: Moj dom

Moj dom je mjesto gdje sam čovjek, moja domovina je točka u svijetu u kojoj sam sretan i zadovoljan, gdje zarađujem onoliko koliko mi je potrebno da se tako, sretnim i zadovoljnim, osjećam. Tamo gdje ću u šetnji centrom grada u kojem živim sresti makar troje i s osmjehom upitati –Kako ste?, te  sa zanimanjem saslušati odgovor.

Moja domovina nije ondje gdje svaka od generacija mora graditi novu kuću jer je neki ‘pozvani’ zapale.

osobno: Vrtić Gospodnji, 1926.

U mom sadašnjem domu (bijaše tako i u kući koja je u Glavaševoj Hrvatskoj izgorila) ima jedna knjižica, prenosi se generacijama po ženskoj strani (izdana 1926. - koju sam pročitao iz znatiženje i  poštivanja različitosti radi), knjižice koja je u mom domu čitana.

Dok spavam snom pravednika moli se moja ljubav, moja supruga, obavezno i za moju ateističko-komunističku dušu u svojim jutarnjim molitvama. Na tom sam, nevjernički iskreno i neizmjerno, zahvalan mojoj supruzi, možda je upravo njena vjera sačuvala moj život i našu porodicu.

Malo je vas, čak mislim niti jedan,  sadašnjih drkopoklonika i domoljuba koji tu knjižicu imate i da netko za vas moli.

Europljanin: kada domaće zlo postaje osobno dobro

Imali smo, moja porodica, prilike upoznati svijet zahvaljujući svjetonazoru čistodostatnosti koji vi slični opet zagovarate, ponekad čak mislim da ste mi pomogli da od Jugoslavena, Slavonca postanem, makar malo, osjećajem makar, svjetski čovjek a europljanin desetljeće prije nego vi.

Zapitajte koliki je vaš doprinos sadašnjem odlasku mladih ljudi iz Hrvatske. Po nekim istraživanjima 57% mladih u Hrvatskoj preferira SDP što bi moglo značiti da im je uredna i pravna država, sloboda, ravnopravnost i demokracija važnija od vaših borbi za bolju prošlost i novu religioznost. Odlaze u strahu od vašeg ponovnog dolaska. Danas mnogi mladi, kojima nagovještaj da se nejednakost šansi  i subjektivne ocjene za rad, napredovanje još pojača i odlučivanjem po nekakvim stožerima, biraju sigurnost drugih društava u Europi ili svijetu.

Nacrtani gubitnici

Odluka je na vama. Da odustanete na vrijeme. Koliko odmah, sada. Za vas se u stvari baš ništa ne mijenja – oduvijek ste nacrtani gubitnici.

ps: s pravom je postaviti pitanje zašto se onda uopće s ovim pitanjem bavim!

-----

Cvjetko Gruber, Vrtić Gospodnji: Mali katolički molitvenik, Katolički Nakladni zavod, 1926

Rifkin, Jeremy, Europski San, SK, Zagreb, 2006

Ranciere, Jacgues , Mrznja demokracije, 2008

http://www.portalnovosti.com/neznanje-je-moc

http://www.tportal.hr/vijesti/komentari/380361/Zlokobni-sukob-ulicnog-urlanja-i-parlamentarne-procedure.html

http://www.tportal.hr/vijesti/komentari/386505/Hoce-li-na-izborima-odlucivati-1945-ili-2015.html

http://www.telegram.hr/politika-kriminal/mladi-antifasisti-u-zagrebu-i-regiji-odlucili-sami-ukloniti-svastike-i-druge-slicne-nacisticke-grafite-sa-zgrada/

https://www.google.hu/search?q=kolinda+uniforma&espv=2&biw=1644&bih=813&tbm=isch&imgil=184bgMFBqnCmfM%253A%253BRJwoK9caewDBrM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fpredsjednicki-izbori.hr%25252Fcategory%25252Fkomentari%25252Fostalo%25252Fpage%25252F20%25252F&source=iu&pf=m&fir=184bgMFBqnCmfM%253A%252CRJwoK9caewDBrM%252C_&usg=__wZivcr7rUcKxuQOH4TMHYGuUlhk%3D#imgrc=LmKHeYwhttqS4M%253A%3BzkyRZq0YtxREJM%3Bhttp%253A%252F%252Fobris.org%252Fwp-content%252Fuploads%252F2011%252F08%252Fkombat-kolinda-kitarovic.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fobris.org%252Ftag%252Fjavna-diplomacija%252Ffeed%252F%3B425%3B275&usg=__wZivcr7rUcKxuQOH4TMHYGuUlhk%3D

Tko je glasao

Molimo se za gubitnike i njihove Izgubljene duše

Za ljude odgojene u JNA, u oficirskim i partijskim školama, s poslanjem da je opravdano i bez ikakve krivnje ubiti sve one koji nisu željeli SFRJ, JNA kao skup povlaštenih pretorijanaca, čuvara socijalizma, bratstva i jedinstva, ravnopravnost -ekonomsku i političku, svih republika bivše države, nestanak bivše države je kao Izgubljeni raj.

U ime svoje "ljubavi" ubijali su svojim granatama stanovnike hrvatskih gradova i sela, žene i djecu, Pilatovski razvozili četničke divljake koji su, u nijhovo ime, do kraja obavljali posao ubijanja nevjernika koji nisu željeli SFRJ, a koji su samo željeli samostalnost svoje Domovine.

Porazom svoje ideologije, vojnim i ljudskim porazom, strahom od kazni za ispaljene granate koje su i ime njihove "ljubavi iz Raja" raznosile udove hrvatskih civila, djece i žena, "izgorjela" je i njihova kuća, njihov Dom, prijateljstva...

Dok u Tuđini nemirno spavaju, vlastitom psihom izmučeni, snom prognanika iz "Izgubljenog raja" mole se njihove ljubavi, supruge, kćerke - drage, pametne iskrice (koje je "ustaška država" iškolovala za divna zanimanja), obavezno i za njihove ateističko-komunističke duše, JNA ideologijama zauvijek isprane mozgove, u svojim jutarnjim molitvama. Njihova vjera sačuvala je njihov život , njihove obitelji - pa makar i na daljinu.

Ostala im je kuća, stan u "ustaškoj"metropoli, ali u njihovim snoviđenjima u Tuđini, netko je to sve zapalio.

I dok besciljno lutaju po Tuđini, tješe se samozavaravanjem da su eto, od Jugoslavena, zahvaljujući čistoći duha, postali Europejci i građani Svijeta. A duboko u sebi znaju da su samo Izgubljene duše i balkanski luzeri.

Prate sve što se događa u njihovom pravom Domu, Izgubljenom raju, iz kojega su se sami protjerali. Tješe ih Documenta, priče o građanskom ratu, podijeljenoj krivnji i neimenovanju, od strane MZ, pravih zločinaca i agresora.

Za njih uvijek postoje 2 Istine, a prava, ona koja im se javlja u nemirmome snu, potisnuta im je u najskrivenijoj sinapsi mozga.

Lažu sami sebi, da mladi iz RH odlaze zbog onih koji su ih branili, a ne zbog njih koji su svojim "dejstvovanjem u ime ljubavi" Hrvatskoj i njenim građanima nanijeli 35 milijardi direktne ratne štete.
Pri tome likuju: "Eto; što vam je sve to trebalo? Pa nekada smo baš lijepo živjeli!"

Molimo se za vaše Izgubljene duše, ne i za vaš krvavi, povlašteni Izgubljeni raj.

Tko je glasao

Hebote, zbog Skvikijevog upisa pogledah početak posta

ovog imbecila i pronađoh da me serator u pelenu nazva pičkicom.

Govnaru, strah sam i trepet bio za tvoje četnike. Više sam dana u ratu proveo na vašem terenu nego na svom ukakani stari dimljeni imbecilu, pritom sam vam se krvi napio ko malo tko. Al ovo nisam nikad radio zlotvore: ni ružno pogledao zarobljenika, nikad napravio ništa osim u okviru ratnog prava, moji su me zamalo ubili jer nisam htio izvršiti jedno naređenje koje se kosilo s mojim uvjerenjima smrade, a čak nisam trebao nikoga niti ubiti pa opet su me sekunde djelile od smrti i nisam se prestrašio i odradio što su tražili, smrade ukakani.

Za mene su znali svi na mom području smrade, pa i tvoji pa su me htjeli vrbovati da radim na istraživanjima protiv Hrvata jer nisam imao mrlje u karijeri, a naravno da nisam htio nego sam još svima ispričao o ponudi nekih vrlo poznatih osoba.

Toliko o meni stari prdonjo, gle, ako slučajno opet navalite za mog života bez problema ću se s tobom dogovoriti vrijeme i mjesto pa mi pošalji petoricu mamlaze, a ja ću doći sam i zgaziti ih ko crve borče sa pelenom.

Uh, baš sam se zaželio adrenalina, čekam vas pobjegulje, kako vas samo čekam! :)))

Što to smrdi??? Užas, opet pelena, o jbt. pa daj to češće mijenjaj, ne da se živjeti na ovom portalu od tvojih procurenih pelena. :))))

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Naglasak na bio

a što si sad?

Tko je glasao

Bube, Moj dom je mjesto gdje

Bube,

Moj dom je mjesto gdje sam čovjek, moja domovina je točka u svijetu u kojoj sam sretan i zadovoljan, gdje zarađujem onoliko koliko mi je potrebno da se tako, sretnim i zadovoljnim, osjećam. Tamo gdje ću u šetnji centrom grada u kojem živim sresti makar troje i s osmjehom upitati –Kako ste?, te sa zanimanjem saslušati odgovor.

Mene samo zanima, zbog čega jedna osoba koja ne vidi Hrvatsku kao svoju domovinu, stalno visi na ovoj stranici i stalno se miješa u stvari koje se njega ne tiču.

Živi u svojoj domovini i komuniciraj sa ljudima u tvojem okruženju.

Tko je glasao

Janus

Da, upravo sam na to ciljao.

Tko je glasao
Tko je glasao

Snažni temelji

Sve pet, ali današnjem ( mogućem) antifašizmu, nedostaju snažni, vitalni temelji, ili, efikasna metoda ostvarivanja ciljeva suvremenih društava i bitnih ciljeva cijele ljudske vrste. Korjen i snaga fašizna, ali i svih drugih retrogradnih i patoloških, anticivilizacijskih, ontoklastičkih pokreta je upravo u nedostatku tog temelja ili metode.

Ponovo, sve pet, ali mislim da bi ipak trebalo znatnu pažnju posvetiti traganju i otkrivanju one metode ili temelja čije postojanje onemogućuje razvijanje takvih pokreta kakav je fašizam.

Ko to zaboravlja daje šansu upravo fašizmu ili nekom drugom ontoklastičkom pokretu.

Tko je glasao

...

ali mislim da bi ipak trebalo znatnu pažnju posvetiti traganju i otkrivanju one metode ili temelja čije postojanje onemogućuje razvijanje takvih pokreta kakav je fašizam.

mora se promijeniti poredak, odnosno društveno ekonomski sustav...kapitalizam generira fašizam...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao
Tko je glasao

slažem se s naslovom

treba ostaviti jednu crticu u udžbenicima i to je to....no ispod te crtice obrazložiti i pojasniti da se tu radilo o skupljenim lijenčinama željnim pljačke i tuđe imovine..kako su čuli da je Staljin napravio u SSSR-u...možda su neki i bili idealisti tj. vjernici komunizma...ali njih se samo iskoristilo kao korisne budale...
naravno...njihova borba rezultirala je novom okupacijom i diktaturom hrvatskog naroda...a i osramoćena je neviđenim poslijeratnim zločinima, diktaturom i totalitarizmom...

nadalje.. sve ulice, trgove i sl. koji nose ime zločinca Tite treba zakonom zabraniti..a veličanje Tite tretirati kao antihrvatski govor mržnje i najstrožije kažnjavati...

sve spomenike komunističkim zločincima ako su od bronze..pretopiti..i novac od prodane sirovine dati u humanitarne svrhe

gledaj @ Fenikse..da je istina to što vi jugošljameri trkeljate..pa zar ne bi bila u narodu općeprihvaćena..pod narod mislim na hrvatski narod....

Trebalo je istjerivati Talijane, Njemce ali i Srbe-četnike....

Za Hrvata je svejedno..gazio ga Njemac , Talijan ili Srbin. Svejedno pod kojim izgovorom tj. ideologijom.

Što su partizani izborili.. Jugoslaviju..diktaturu i tamnicu naroda...

Titu treba baciti hijenama u beogradskom ZOO-u..a prije toga uzeti uzorak za DNA..da se provjeri jel taj bio za koga se predstavljao.

Komunistička kopilad se mora odreći Tite, jer Tito znači Juga, a Juga znači..nema Hrvatske.

Ukoliko nastave zatezati doći će do sve većih i većih problema. Kako ja procijenjujem.

U današnje vrijeme , bez komunističke prisile..ne možeš ljude natjerati da vole onog tko ih je klao..a mrze onog tko ih je branio.

Srbi vole Titu..Hrvati nemaju razloga. Imaju više razloga da ga mrze jer ih je unazadio 100 godina i isporučio Beogradu.

sve dobro...

Tko je glasao

Dan antifašističke borbe,

Dan antifašističke borbe, državni praznik koji bi valjalo ukinuti?
@Feniks, mislim da nisi u pravu!

Tko je glasao

@sveti čovjek

Nije li krajnje licemjerje da se zadrži nekakva uspomena na nekakvu zločinačku antifašističku borbu tek kao smokvin list kojim bi se skrila sva vaša golotinja fašističke kontrarevolucije i ustaške svevlasti u Hrvatskoj.
Ove godine i u Kninu povodom proslave "Oluje" očekujem, ustašku ikonografiju i ZDS, jer se ustaški dernek tim povodom seli iz Čavoglava u Knin.

Tko je glasao

@Feniks, spusti loptu na

@Feniks, spusti loptu na zemlju i smiri se! Ja sam protiv ukidanja tog praznika iz više razloga. Vjeruj ako hoćeš, ali govorim ti to najiskrenije i bez "fige u džepu".

Prvo, nije mali broj ljudi koji su otišli u partizane jer su jednostavno bile takve okolnosti. Tu prije svega mislim na Istru i Dalmaciju. Da sam tada živio u Zadru bio bih vjerojatno dragovoljac u partizanima... Zapravo u Crnoj legiji Jure Francetića jer se jedino on od proljeća 1941. borio protiv talijanskih fašista ( nikakvih partizana nije ni bilo tamo, ni tada a ni godinama poslije) a potpuno je otkazao poslušnost Paveliću, što je povijesna istina. Istine radi pridružili su mu se i četnici i isto tako hametice tamanili talijanske fašiste. Problem je što su samo naokon par akcija četnici shvatili da Francetić nema dovoljno ljudstva pa su počeli čistiti/ubijati i Hrvate na tim prostorima vjerujući kako će to jednog dana to biti njihovo. Prvo su im na udaru bili jadranski otoci. Uostalom @Feniks, ti to jako dobro znaš samo to ne želiš izgovoriti.

Ja znam da su u partizane otišli, i to ne mali broj ljudi, koji su iskreno mislili da se bore za svoju državu a s Pavelićem niti su htjeli niti su mogli. Za svoju državu Hrvatsku! Znali su također da se Jugoslavija, Kraljevina, nikada obnoviti neće. Tada ti ljudi nisu imali pojma tko je to Staljin a gdje tek neka svjetska protuha i sklata zvana između ostalog i Tito. ( samo od 1942. do 1944.8 različitih osoba je glumilo Tita. Dobar dio partizanskog rata u raspadnutoj Jugoslaviji Tito uopće nije bio tu već tisuće km daleko... No, pričekajmo da se 2020. otvore britanski arhivi - sve će biti jasno.)

Titovi komunisti i Staljinovi boljševici su došli naknadno ( u nekoj mjeri tek 1942.) i nikada nisu bili ni 10% partizana. Rasplet događaja je bio takav da su se oko raspadnute Jugoslavije borili Rusi (izlazak na Sredozemlje) i naravno Britanci kada su negdje 1943. došli k sebi zahvaljujući tome što ih je USA hranila, oblačila, naoružavala - zapravo obranila.

Zbog tog malog broja poštenih ljudi u partizanima i jesam protiv ukidanja tog praznika. I inače sam protiv ukidanja nečeg što je nekom sveto, bio to taj praznik, bila to neka zastava, grb... Ljudi su ginuli vjerujući da je to ono pravo i dobro. To što je Staljin, Tito i debela svinja s cigarom na najperfidniji način iskoristio te pozitivno misleće i čineće partizane iz 1941/1942. je sasvim nešto drugo. I pretvorili ih u zvijeri....., pa danas Zapad Titove partizane tretira kao običnu razbojničku/zločinačku rulju. Najbolji dokaz ti je tome što ne pamti da je ikada npr veleposlanik USA bio u Brezovici 22.06. s obzirom na prve kao antifašiste ...;a Ameri su zapravo jedni i jedini pravi antifašisti II WW. Svi ostali su imali svoje podmukle političke i imperijalne interese.

Protiv sam rušanja npr. bilo čijih spomenika, crkava, preoravanja grobalja (fašisti u Istri i fašisti od 1991. - 1995. koji su došli iz Srbije i Bosne).

Brezovica? Ne vidim tamo iskrenih rodoljuba a antifašisti bi to trebali biti!!???
Ako je npr. Stjepan Mesić iskreni rodoljub tada sam ja mrzitelj tog istog roda i te Domovine. Mogu ih nabrojiti još barem par desetaka koji dolaze u Brezovicu, ali on je ipak najpoznatiji u svojim "pretvorbama"...
Za druge će istina isplivati na vidjelo nakon lustracije.

Tko je glasao

@sveti čovjek

Nemoj mene "hraniti" svojim nakaradnim poimanjem stvari, nemoj mene učiti u onome u čemiu sam daleko više "doma" nego ti.

Ja među vama provoditeljima fašističke kontrarevolucije ne vidim nijednog domoljuba ni rodoljuba, ne možete vi današnje stanje države i nacije pripisivati nikome osim sebi, to je plod vašeg "rada", vaše "obrane od agresije" i vašeg "oslobođenja".

Srušili ste i uništili sve čega ste se dotaknuli, niste vi ni pljačkali, ni rušili, ni palili, ni ubijali po Srbiji, vi ste to radili u Hrvatskoj i BiH.
U ime vašeg "hrvatstva", "domoljublja" i "rodoljublja", a radi redistribucije narodnih dobara stvorenih u "nenarodnom režimu", nepovratno ste uništili jednu lijepu i prosperitetnu zemlju učinivši je u punom smislu beznačajnom i "muljevitim dnom Evrope", kako to piše The Ecominist.

Tko je glasao

Dobro @Feniks! Ako ti tako

Dobro @Feniks! Ako ti tako misliš, ako si u to uvjeren.. Pa budi.
Ne mislim nikome ništa "soliti" ali ipak će se istina pokazati svima i jasno.

Tko je glasao

Prc Milojko opet govnari

Poserem ti se na JuGovnoslaviju. Prc Milojko, ako je bila dobra zašto su vas svi napustili pa i braća Crnogorci. Prc Milojko ti si baš pravi imbecil.

Nabili smo vas, razbili, pokrali ste nam sve oružje mi vas opet posrali i tako to.

Uživam kad se patiš u bespućima nemogućnosti za pljačku, smijem ti se u facu i uživam kad kmečiš i lelečeš.

kmeeee, leleeeeeeeeeeeee, kme...........rok rok, unga, unga, kmeeeeeeeeeeee, kmeeeeee

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Prc Milojko obnevideo od ustaškog znakovlja

Će se ošašavi i pocepa ono kožunče sa sebe, te onako obnevideo da se baci u ladnu Drinu. Će da vapi do ladnog neba i vaskrslog Boga u kojeg ne veruje, al ga zato proklinje i pljue dok ga glas ne izda. Ustaše ga muče, ustaše ga u snovima progone, ustaše levo, ustaše desno, ustaše gore, ustaše dole, ponekad se budi s vriskom jer je sanjao da je ustaša i sve onako lep, na belom konju jaše i govori: Braćo ne bojte se, ja sam ustaša, Feniks koji navješta i koji u svemu vidi ustaše, ja vam braćo neću dati da odete u zaborav - tako mi opančića moje matere.

A onda se seti, opančići mu otvoriše oči, "pa što ja ovo bre radim, ko sam ja majku ti jebem ludu, jesam ja bre dobro zdrav".

Glas mu se javi i ogavnim glasom reče: "Ne boj se sine, ti si moj, ti si onaj koga sam poslao u svet da širiš mržnju, da donosiš užas i da ne daš da ikad svetlo pobedi, ti si moj i niko ti ne može uzeti sluz iz mozga, niti iščupati zeleni i jezik s kojeg kaplje krv nevine dece. Nevina deca moja su i tvoja hrana, što više proširiš moj nauk to ćeš viši status imati, ti si moj Belzebub i Legija, ti si moj navestitelj pokolja i moja zadovoljština, plač, škrgut zuba, lelek majki, škrgut zuba prepolovljene dece, sve ćeš ti meni to prineti i ja ću te sine nagraditi, vladat ćeš svima koji te na zemlji slede i slavit ćete u vječnost moje ime - Sotona."

"Bog te mazo", pomisli idiot, "pa ja sam stvarno uspeo u životu, znam da sam govno, nečovek, smeće lažiljvo i gnjus nad gnjusovima, al bolje i biti gnjusoba nad gnjusobama nego najniži kod gospodara Sotone."

A onda se probudi, nesretan, uneređen, prljav i nasmeši se, "sve će to proći, moram skupiti svoje sledbenike i povesti ih u pravednu borbu za pravo na mržnju i očaj, pravo na haos i pravo na biti idiot." Sotono pravde."

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci