Tagovi

Da su mi moje novine!

Dobio sam neki dan pismo od jednog građanina gdje on kaže kako inače ne čita Globus, ali je zadnji broj pročitao i tamo vidio članak jednog novinara tog istog Globusa “kolumniste, pozamašne kilaže, odnosno tonaže, koji inače laže kad zine”, a za koga dotićni čitatelj pouzdano zna da je “prodana duša i agent vlasti, koja god trenutačno bila”, te da “s premijerom putuje po svijetu i Bog samo zna što sve tamo s njim radi”, pa kako je, po njegovom mišljenju ta osoba “opasan agent raznih tajnih službi” i kako mu “nije mjesto u javnim medijima”. Pa me pita mogu li ja što uraditi (ili moja stranka, ili politika kao takva, bilo tko u ovoj državi) da se takve osobe makne jednom zauvijek s javne scene. Tako meni dotični gospodin kaže i tako me pita.

Dragi moj gospodine, stvar nije tako jednostavna. Prvo, političari ne smjenjuju novinare (niti novinari, u pravilu, političare), a sve ostalo stvar je javne percepcije, ponekad i privatne. To da čovjek laže kad zine, to treba dokazati na konkretnim primjerima. Dakle, ako imate primjere laži predmetnog novinara, kolumniste Globusa, javite se redakciji Globusa ili nagovorite one o kojima taj laže da ga tuže. Pa nema sud odluči. Da je čovjek prodana duša, metafizička je izjava. Duša se, u pravilu, prodaje samo vragu, pa ako imate dokaza da je dotični s istim sklopio sporazum, dajte te dokaze u javnost, pošaljite ih Inkviziciji, pa ćemo vidjeti. Dokaze o činjenici da je čovjek agent nemoguće je dati. Ako je agent, onda je agent tajne službe. Tajne službe su po definiciji tajne i do njihovih se popisa agenata ne može doći. Dakle, to se može zaboraviti. To da isti novinar zaista s premijerom putuje po svijetu, to je istina, ali ona može biti i posljedica činjenice da su ljudi dobri prijatelji i da jedan bez drugog ne mogu. Dakle, ako nemate dokaza da su nešto čudno na tom putu radili, bolje Vam je da šutite. Da li je tom čovjeku mjesto u javnim medijima, ja zaista ne znam. A o tome i ne odlučujem. O tome odlučuju javni mediji. Samostalno. Pa onda pitajte njih.

Tako ja razgovaram sa svojim građaninom koji mi se kao saborskom zastupniku obratio. A isti novinar, kad dobije pismo o meni (anonimno, naravno), objavi to pismo i traži dokaze za svinjarije koje u tom pismu lažac-čitatelj piše – vidi zadnju stranicu najnovijeg Globusa. Mene ne pita ništa. Njega to niti ne zanima, to što bi onaj kojeg popljuje imao reći. Tako čovjek funkcionira. Tako služi svoj krvavi kruh svakodnevni. Pa, prijatno mu bilo. A. pitam se, nije li njemu istina sasvim sporedna stvar? Možda se tu radi o ratu s mojim kolegom Jakšom Marasovićem, koji se usudio premijeru postaviti pitanje oko ugovora o privatizaciji Slobodne Dalmacije. I u tom kontekstu spomenuo i tog novinara (vidi zadnju stranicu prošlog Globusa). Pa je isti novinar pokrenuo rat protiv čitave stranke, a ja sam prva kolateralna žrtva. Tko je sljedeći, može se nagađati. A vidjet će se drugi tjedan.

Ja nemam Globus. Uopće nemam svoje novine. Ovo je jedino mjesto, osim saborske govornice, na kojem mogu reći što mislim (a da me se ne skrati, cenzurira ili jednostavno prešuti), pa tu to i kažem. A i da imam svoje novine, sasvim ih sigurno ne bih ni pisao ni uređivao kako se to radi u Globusu.

Komentari

U čemu bi bio problem da

U čemu bi bio problem da HNS pokrene novine?! Jedan od elemenata razvoja novinstva u Sjedinjenim Državama je bila stranačka ili sindikalna pripadnost. I danas će vam New York Times ili Washington Post objaviti kojeg će kandidata podržavati u predsjedničkoj utrci. To ne znači da će odustati od objektivnost, odnosno od uzusa novinarske struke, ali će u komentarima navijati za kandidata kojega su odabrali.

Ili, na primjer, The Economist je novina koja se zalaže za liberalan koncept ekonomije. I to otvoreno kažu. I kod njih nema poptisa pod textovima. Osim kada su naručeni od nekih uglednika. Kod njih je svaki text stav redakcije, odnosno novina.

No, kvaka je, čini mi se, što uspješni ministar graditeljstva i uspješan graditeljski župan iz Varaždina, nema baš uspjeha s izdavaštvom. Novinskim. Sjetite se Tjednika!

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Možda je Čačić i imao

Možda je Čačić i imao uspjeha s izdavanjem tjednika, ali novinari koji su za njega radili, zasigurno nisu. Pilsel ga tražio da mu vrati dug, a on to proglasio "ucjenom", "reketom"...

____________________________________________________________
Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Nije za utjehu... ... ali

Nije za utjehu...
... ali pogledajte što taj isti novinar kaže o drugom kolegi novinaru - konkretno sadašnjem uredniku Slobodne Dalmacije Mladenu Pleši (i to u vrijeme dok je radio u suprotnom taboru u Nacionalu) O liku i djelu glavnog urednika SD na http://www.bezcenzure.com.
Što je najbolje, istu je kolumnu bacio iz svoje knjige kolumni - eto toliko koliko i oni sami drže do svoji uradaka.
Link na tekst Denisa Kuljiša o Plešeu kojeg se danas očigledno ne može pronaći u arhivama jer između ostalog kaže "Kružila je šala da samo Pilaševa mama ne radi za Udbu, nego za udbaše. Jer im kuha i sprema…”
Zato se slažem - super da imamo Internet, ne trebamo novine... O televiziji bi se vec dalo razmisliti:-)

Tko je glasao

O svakom novinaru njegov

O svakom novinaru njegov tekst govori dovoljno. To vrijedi i u ovom slučaju. Ono što mene zabrinjava je to da si novinari umišljaju kako su moralne vertikale ovog društva. Njima je dozvoljeno o svemu sve znati, a drugima nije.

Tko je glasao

Denis Kuljiš, kolumne koje

Denis Kuljiš, kolumne koje piše za Globus, prvo objavi u banjalučkim Nezavisnim novinama. Tako su, gospodine Vuljaniću, čitatelji u Republici Srpskoj bili počašćeni Kuljiševim informacijama o Vama. Možda bi Nezavisne novine objavile demanti. Kada sam se ja predzadnji put osvrnuo na Kuljišev privatni rat s RTL-om, namah me napao njegov karlovački jastreb Tomislav Čadež:-Pero (od Peratoviću, op. 45 Lines), nije ti objektivan ovaj post. Prvo, Štedul je pravomoćno osuđen za dilanje droge, i to dok je bio policajac, i to pred školom. Te su podatke, posve neovisno od Kuljiša, nakon njega, provjerili i novinari Jutarnjeg lista. Pero, postoji dakle sudska presuda da je Štedul kao policajac dilao travu djeci. Drugo, taj tekst o Štedulu Kuljiš nije htio pisati. To znam pouzdano, jer sam ga trebao napisati ja. Zašto nisam? Zato što sam uvjerio Kuljiša da ne gaji obzire ni prema kome, i da ga baš briga što će ga tračati, ovako kao ti, da se zlobno osvećuje bivšem poslodavcu svoje žene. Treće, sagu o Štedulu i Herr Flicku koji obnoć krate sate u društvu Gabrijele (a sve u Krležinu stanu!) ispričalo mi je desetak ljudi, među kojima i oni koji se javljaju ovdje, na tvom blogu. Sve što Kuljiš piše već je dulje vrijeme javna tajna među bolje obaviještenim novinarima. Četvrto, Kuljiš je bio moranlo obvezan napisati taj tekst jer glavno otkriće, da je Štedul diler, iskopao je on, i to uvidom u MUP-ovu i sudsku dokumentaciju. Dakle, slikovito rečeno, debeli Kuljiš se za tu vijest napješačio. Peto, ti očito nisi koncentrirano pročitao njegov članak u Globusu, pa ti je promakao podatak da je RTL dobio koncesiju za posve drugačiji program nego što ga sad proizvodi. Nema, primjerice, domaćeg odgojno-obrazovnog programa ni dječjeg programa a bez kojeg, ponavljam, ne bi smio emitirati. Slikovito rečeno, dobio je dozvolu da izgradi vrtić ane javnu kuću. Šesto, Kuljiš je taj tekst u zadnji čas ubacio u svoju novu knjigu a sudska zabrana stigla je prije nego što je knjiga izišla iz skladišta. Dakle, netko ju je ukrao. Sedmo, umjesto da braniš pravo kolege na rad i da se zgražaš što mu je gestapovski bunkerirana knjiga ti ga tračaš i huškaš javnost protiv njega. (Tomislav Čadež alias lijecenikatolik 16.11.2006. 00:38) ____________________________________________________________ Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Ima li nešto pogrešno u

Ima li nešto pogrešno u komentaru koji sam napisao?

Da li možda urednici ne žele objaviti anonimno dostavljeno ili istovremeno objavljuju i očitovanje druge strane?

Pa i sam tekst je o tome.

B-52

Tko je glasao

To da prvo objavi anonimno

To da prvo objavi anonimno bez da pita drugu stranu je više pravilo nego iznimka. To gledaju kao izazov na koji će odnosni odgovoriti, pa ima za drugi broj. Ako međusobno prepucavanje počne, bit će i za serijal.

Imao sam priliku iz prve ruke čuti da urednici to vole, dapače od novinara i traže, jer prodaje novinu.

Za načelno dosta, ali radi potpunijeg uvida i kad nema linka, moglo je par riječi da vidimo o čemu se radi.

Ne kupujem i ne čitam Globus, ne isplati se.

B-52

Tko je glasao

Dotični buco je simbolički

Dotični buco je simbolički važniji nego što izgleda.

Razmaženo derište je značajni predstavnik zlatne mladeži sedamdesetih, kad je stvoren komplot apsolutno svjetske prolupalosti, kad nitko ni u svijetu nije bio ravan. Taj kontinuitet ide do danas i dalje.

Jedna od karakteristika te industrije je apsolutno gađenje i likvidacija nepoželjnih, gdje spadaju manje više svi koji nisu izrazitije grupirani. Tu npr. spada i Stanko Lasić. Svi dolaze na red. Kad dotični u politici gurnu u smeće npr. Budišu, onda mnogi ne mogu odoliti da se ne pridruže. Onda se čude kad i oni dođu na red. To je dugo smetlište a dotični je gađenje samo, veoma jednostavno. Nasljeđuje i dulju čvrstu tradiciju, koju svi uvažavaju, onih koji nisu završili redovnu školu ali su pametniji od svih, pa objedinjava gađenje samo i pamet samu. Obzirom da to inače blista, to mu daje snagu. U kreaciji takve prakse sudjelovale su prvenstveno elitne snage, pa dio puka sklon elitizmu htio ne htio to održava. Ni novine tu ne pomažu.

Tko je glasao

Postoji t.z. Zakon o

Postoji t.z. Zakon o medijima (NN 59/04) koji kaže sljedeće:

Članak 40.

(1) Svatko ima pravo od glavnog urednika zahtijevati da bez naknade objavi ispravak objavljene informacije kojom su bila povrijeđena njegova prava ili interesi. Pravo na ispravak imaju i pravne osobe i druge organizacije i tijela, ako su informacijom bila povrijeđena njihova prava i interesi. Svrha ispravaka je ispravljanje netočne ili nepotpune informacije.

(2) Objava ispravka može se zahtijevati u roku od 30 dana od objave informacije.

(3) Zahtjev za ispravak podnosi se glavnom uredniku u pisanoj formi. Zahtjev mora biti obrazložen i potpisan od strane podnositelja, te sadržavati sve potrebne podatke o podnositelju i njegovoj adresi.

(4) Pod pojmom ispravak ne misli se samo na ispravak u užem smislu, odnosno ispravljanje pogrešnih tvrdnji ili netočnih navoda u objavljenoj informaciji, već i na iznošenje činjenica i okolnosti kojima povrijeđeni pobija ili s namjerom pobijanja bitno dopunjuje navode u objavljenom tekstu.

Članak 41.

(1) Ispravak se mora objaviti bez promjena i dopuna na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena informacija na koju se ispravak odnosi. Ispravak ne smije biti nerazmjerno dulji od informacije, odnosno od dijela informacije na koji se odnosi. Ispravak se može objaviti u izmijenjenom obliku samo ako na to pristane podnositelj zahtjeva. Ispravak se mora objaviti na način da je iz naslova vidljivo da se radi o ispravku. Ispravak se bez suglasnosti podnositelja zahtjeva ne smije objaviti među reagiranjima ili pismima čitatelja, odnosno gledatelja ili slušatelja.

Koliko ja pratim objave demantija, gotovo uvijek završe među reagiranjima i pismima čitatelja.
Da li netko u ovoj državi uopće čita zakone? Počevši od onih koji su ih pisali?

Tko je glasao

Vjeruj mi da dosta dobro

Vjeruj mi da dosta dobro poznam hrvatske zakone. To mi je, ovog trenutka i posao (u saborskom odboru za zakonodavstvo i pravosuđe. Ali, jasna mi je i praksa. Uputio sam uredniku Globusa pismo i lijepo zamolio da objavi demantij. No demantij ti je, kao što znaš, skupljanje perja iz raščupanog jastuka. Zato se javljam ovdje gdje smo Kuljiš i ja u ravnopravnom položaju. Hvala Gatesu i Internetu.

nvuljanic

Tko je glasao

Danas objavljen demanti.

Danas objavljen demanti. Jeste li zadovoljni?

____________________________________________________________
Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

To da kolega Vuljanić ne

To da kolega Vuljanić ne poznaje zakon(e) grdno se varaš. Ali on ima pravo reagirati kako želi. Očito je odlučio javno reagirati ovdje a ne u "Globusu". To je njegovo pravo, zar ne?
I nije mi jasno odakle ti hrabrost za nekoga napisati da ne poznaje zakone?! Što ga naprije nisi pitao/la. zašto nije poslao demanti "Globusu"?

On je još dobro i prošao. U broju prije toga napisao je taj isti novinar da kolega Marasović nema moždanu koru i sive stanice. I što bi sada Jakša trebao pisati demanti "Globusu" i valjda priložiti lječničku potvrdu uz snimku/ nalaz CT-a ili MR-a?

Tko je glasao

Možda i vrijedi pokušati.

Možda i vrijedi pokušati. Čak i ne košta puno. MR glave otprilike 1600 kn.

Ali nisam napadala g. Vuljanića. Samo usmjerila pozornost na to da postoji zakon koji dozvoljava demanti na točno određenom mjestu pod točno određenim pravilima. I da ga nitko u hrvatskim medijima ne poštuje. I da možda postoji u ovoj zemlji neki odvjetnik koji ima petlje tužiti. Po hitnom postupku. U nekim susjednim zemljama postoje dobri primjeri.Znam da je pravosuđe ovje u ... . Ali treba probati.

Tko je glasao

Nije u RH problem da

Nije u RH problem da odvjetnicima nedostaje petlje. Udarno odvjetništvo ima petlje i više nego je poželjno. Stvar je u tome da mi nismo tako diletantsko društvo kao ti neki, pa se kod nas udarnim snagama ne da gubiti na takvim sporednim stvarima. Udarnom odvjetništvu dodaj sve drugo slično i puno toga je logično.

Takav pristup nije potpuno loš. Većim premrežavanjem sa EU ćemo djelom loše proći ali drugim djelom ćemo biti, ili već jesmo, profesori. Tako ćemo ipak uspjeti nešto izvući iz te naše nadmene prakse.

Tko je glasao

Predsjednica vaše stranke

Predsjednica vaše stranke se zna osobno s dotičnim i, što je važnije, on joj je na neki način predmet profesionalnog bavljenja.
I Čačić ga pozna, g. 1990.g. su zajednički vodili kampanju KNS-a.
Vrijeđa vam stranku ispod ispod ikakve razine, pa bi te čelne osobe mogle nekako reagirati kao stranka i kao osobe. Ili ste mislili da nakon mnogih, npr. Budiše i HSLS-a, vi nećete doći na red? Pa to je tek krenulo i tko zna gdje je kraj.
Komentiram radi općenitog zagađenja.

Tko je glasao

Na prvi pogled, jedina stvar

Na prvi pogled, jedina stvar koja im preostaje jeste javna kompromitacija Kuljisa do nivoa gadjenja :-)

Tko je glasao

Meni nije jasna tolika

Meni nije jasna tolika uznemirenost takvim napisima. Neke novine pročitaš dva-tri puta i shvatiš o čemu se radi. Više ne čitaš. Većina novina na našem tržištu je na nivou žutog tiska. Nije za zamjeriti. Moraju opstati, moraju zarađivati novac, moraju ljudi dobivati plaće, ali je najvažnije da ih ja ne moram kupovati. Da imam izbora.

Za razliku od toga, televizija je nešto nametnutno, nešto što ne mogu ignorirati. To je nešto na što sam prisiljena. Što su mi nametnuli saborski zastupnici kao porez. Bez obzira da li gledala ili ne gledala tu televiziju, koja niti je javna, niti je apolitična, iako postoji zakon, koji je proglašava i javnom i apolitičnom, ja moram platiti 69,00 kn svaki mjesec za to smeće. A to je gadljivo.

Gadljiv je onaj tko je donio takav zakon, gadljiv je onaj tko proizvodi tv-program, gadljiva sam sama sebi kad svaki mjesec platim novac za nešto što držim da je gadljivo.

Najgadljivije je što se svi pozivaju na demokraciju, a krši se moje temeljno pravo da ne platim uslugu s čijom kvalitetom se ne slažem.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Slabo se čitaju i

Slabo se čitaju i primjenjuju zakoni, toliko slabo da i oni koji nužno moraju s tim nešto napraviti veoma rubno to rade. To što netko iznimno i ne bitan zapne za neke djelove, samo pogoršava stvar jer vlada globalno uvjerenje da se nešto ipak čita i primjenjuje. Zakoni su zadnja rupa na svirali a stanje i praska s njima iznimna glavobolja. Dnevni unos enormnih količina nepripremljenih EU propisa u organizam tek će pokazati dodatne velike probleme. Radi donje razine mentalnog i tjelesnog zdravlja je bolje se time ne zamarati.

Tko je glasao

a tko je taj koji određuje

a tko je taj koji određuje da li je moj zahtjev za ispravkom ispravan/istinit/opravdan?

Tko je glasao

Kuljiš. U ovom slučaju.

Kuljiš. U ovom slučaju.

Tko je glasao

"Ako vidiš čovjeka koji je

"Ako vidiš čovjeka koji je korumpiran kao hadezeovac, a glup kao esdepovac, odmah znaš da je haenesovac."

http://www.deniskuljis.com/globus/851.htm

ideš.

Tko je glasao
Tko je glasao

Ne. Određuje glavni

Ne. Određuje glavni urednik.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci