Tagovi

Da rezimiramo ...

Sad kad imamo dojam da se strasti oko nepravomoćne osuđujuće presude “hrvatskim generalima” pomalo stišavaju i kad osim balavaca koji “koriste gužvu” za svoja vandalska iživljavanja i skupine besprizornih koji na glavnom zagrebačkom trgu štrajkaju glađu i kojima ja osobno želim da u tome izdrže do kraja, ipak svjedočimo napuštanju ratnohuškačke retorike.

Za usijavanje atmosfere najčešće se krivi medije, koji u svojim redovima zaista imaju iznenađujući broj nacional-šovinističkih jurišnika, koji se ne libe izvrtanja činjenica pa ni iznošenja ordinarnih laži.

Naravno, sve u funkciji zaštite “hrvatskih nacionalnih interesa” iako te interese nikad nitko i nigdje nije definirao, njih su ti “domoljubi” valjda usisali s mačinim mlijekom.

Samo ne bih ja tako olako okrivio medije bez obzira na razno-razne marijačiće, joviće, ivkošiće, despote, dujmoviće, starešine … i kako li se sve ne zovu, njih je lako obuzdati intervencijama urednika, stvar je u tome da ti ekstremi u medijima zapravo posreduju stavove vlasti koja se radi mogućih reakcija MZ te stavove ne usudi do kraja elaborirati.

Dakle službene hrvatske vlasti su poticale stvaranje te atmosfere “ulice” i linča proglašavanjem suda u den Haagu političkim i neprijateljski nastrojenim prema hrvatskom narodu i državi, uskraćujući javnosti prave informacije o toku sudskog procesa, svojim ni na čemu zasnovanom najavljivanju oslobađajućih presuda, a potom i svojim optužbama, posebno bivšeg predsjednika države, za tobožnje dilanje dokumenta tužiteljstvu suda u den Haagu, kao i za njegovo svjedočenje kao zaštićenog svjedoka, “u korist optužbe”, u “slučaju Blaškić” …

U poznatoj Tuđmanovoj maniri nepoštivanja principa “pacta sunt servanda” donesen je i Ustavni zakon o suradnji s ICTY, kojima je RH preuzela obavezu potpune i neograničene suradnje s tim sudom, jer je on defakto tim zakonom postao i hrvatski sud, u pitanjima ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih na području bivše države, nadređen nacionalnom pravosuđu.

Od samih početaka rada suda vidjelo se da vlasti RH ne kane poštovati vlastiti zakon, što se najzornije pokazalo u “slučaju Blaškić”, kad su jednako i sudu i obrani bili uskraćivani najrelevantniji dokumenti za donošenje na činjenicama zasnovane presude, što je najbolje pokazao žalbeni postupak u istom predmetu.

Dakle osim osiguranja uvjeta za nesmetan rad istražiteljima haaškog tužiteljstva, bespogovorne dostave tražene dokumentacije (kako tužiteljstvu, tako i obranama optuženika) uz eventualno cenzuriranje (zacrnjenje) podataka vezanih isključivo za sigurnost zemlje, uhićenje i prepraćivanje optuženika u pritvor poslije podizanja optužnice, hrvatske vlasti nisu trebale činiti ništa drugo.

Ali, valjda smo svi svjedoci da su hrvatske vlasti ometale rad istražitelja, pa i kroz zabranu Gotovini, ali ne smo Gotovini, da pristupi informativnom razgovoru s haaškim tužiteljstvom, izbjegavale dostavu dokumentacije, kasnije omogućile bijeg i skrivanje Anti Gotovini, koji je uhićen i prepraćen u haaški pritvor tek poslije najozbiljnijih prijetnji Hrvatskoj.

Prikazujući sud političkim, zato što sudi i Hrvatima osumnjičenim kao počiniteljima ili odgovornima za počinjenje najtežih zločina, odmah na tragu izjednačavanja krivnje Hrvata i Srba za izazivanje rata na području bivše države, odnosno “izjednačavanje agresora i žrtve agresije”.

A osim toga kroz ta suđenja optuženim pojedincima on ustvari “sudi svim braniteljima, ma što svim braniteljima, svi Hrvatima i hrvatskoj državi”.

To su te nakaradne teze hrvatskih vlasti koje onda razno-razni marijačići, jovići, ivkošići, despoti, dujmovići, starešine … razvlače kao žvaku.

Svojim postupcima hrvatske su vlasti ustvari sve vrijeme gurale RH na optuženičku klupu, prikazujući Hrvatsku kao stranku u sporu iako za takvu tvrdnju nema osnove niti u jednom aktu i postupku suda ili njegovog tužiteljstva.

Nadalje, te u svakom pogledu nesuvisle vlasti trošile su ogromna sredstva iz proračuna za plaćanje vrlo skupih odvjetnika dvojbene reputacije, iako prema pravilima suda, sud plaća obranu onim optuženicima koji iz vlastitih prihoda ne mogu plaćati branitelje.

Poslije izricanja nepravomoćne presude počela je histerična kampanja protiv suda “koji je i opet osudio sve branitelje, sve Hrvate i hrvatsku državu osporavajući joj pravo na obranu cjelovitosti vlastitog teritorija i državne suverenosti, proglašavanjem operacije “Oluja” zločinačkim poduhvatom”, opet bez ikakve podloge za takvu tvrdnju, kako u presudi tako i u njenom obrazloženju.

I umjesto da konačno počnu surađivati sa sudom na što ih obavezuje Ustavni zakon, te vlasti najavljuju “diplomatsku ofanzivu”, a ustvari pokušaj najgrubljeg političkog utjecaja na sud, najavljuju istragu o tome tko je inkriminirajuće dokumente dostavio sudu (ta retorika je u međuvremenu ublažena), najavljuju donošenje saborske deklaracije o “Oluji” (nadajmo se da će biti vjerodostojna kao i Deklaracija o DR), najavljuju svoju ponudu da se na sudu pojave u svojstvu “prijatelja suda”, premda ih je, prvenstveno radi njihove nevjerodostojnosti, sud dosad dva puta odbio, nema razloga da ih ne odbije i treći put … ali eto i dalje se poduzima sve osim onoga što bi trebalo.

A trebalo bi konačno početi i ozbiljno raditi na promjeni društvene klime, priznajući da su u DR i s hrvatske strane počinjeni nebrojeni zločini za koje gotovo nitko i nije odgovarao i tako ostvariti političku volju da se konačno procesuiraju oni, koji su uz Tuđmana i Šuška bili glavni protagonisti UZP, ali i oni ne tako malobrojni direktni počinitelji svih monstruoznih zločina radi kojih se i sudilo Gotovini, Markaču i Čermaku.

Da bi se to moglo, trebalo bi prestati okrivljavati Srbe za sve nedaće koje su nam se dogodile, trebalo bi prestati razmišljati na način da je činjenje zla Srbima dopušteno i poželjno, da je ubijati srpsku stračad bilo i dopušteno i poželjno i da je protjerivanje Srba iz Hrvatske bilo i dopušteno i poželjno.

Samo se društvenu klimu promijeniti ne može HDZ-ovim “povratkom Tuđmanu” ili “povratku korijenima” (uzimanjem D. Krstičevića za savjetnika Vlade, koketiranje s I. Pašalićem, M. Rebićem, Lj. Ć. Rojsom …) već i zato što nikome dosad nije uspjelo riješiti problem, na način na koji je problem nastao, a taj Tuđman i ti “korijeni” su upravo stvorili problem.
Oni sami su problem i nikako ne mogu biti dio rješenja problema.

Komentari

D rzmrm Fnks, t s

D rzmrm Fnks, t s mčk đbr prvktr.

mjst ndmk Fnks prkldnj b t stjl Fklj().

z s mtsk ptc kj szm ljč rn t s gvn ljdskm blk.

Tko je glasao

Neću se tako igrati!

Fali mi @Rebelov minus, drugi su više-manje na broju.

Tko je glasao

Feniks

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Da li je dovoljno velik..

Tko je glasao

Da rezimiramo..

nakon svih događanja, tvoga znanstveno-dokumentarističko-feljtonističko-navijačko-"objektivnoga" prikaza DR i "ZZP":

http://www.youtube.com/watch?v=fCmzagvzbcc&feature=related

Tko je glasao

Mržnja

zar ti misliš naivčino da se narod između sebe (znači Srbi i Hrvati) nije tada obostrano mrzio.

Misliš li ti da Hrvati nisu željeli da istjeramo Srbe iz države i da već jednom riješimo taj problem.

Koliko god se ti upinjao,pošto se ovdje radi o iracionalnom,ne možeš uvjeriti Hrvate da su za nešto krivi i za njih su sada ova dvojica žrtvovanih samo još veći heroji.

Reci,sa čim bi ti bio zadovoljan. Sa koliko osuđenih,do koje razine zapoviedanja .

Da sam Srbin iz Hrvatske ne bi me ovo radovalo,a naročito me ne bi radovalo tvoje likovanje koje je usput budi rečeno,potpuno bez osnova,jer je ipak puno "zločinačkija" Srbija i Srbi,pa i po toj MZ i Hagu,ako kao mjeru uzmemo broj godina.

sve dobro...

Tko je glasao

Vic

Svojevremeno je bio jedan vic :

Ide čamac preko Dunava, a u njemu Milošević i Tuđman.
Čamac počne tonuti.
Pitanje: Tko se spasio?
Odgovor: Narodi.

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

drvo...

... uz sav rešpekt, odakle znaš što su "Hrvati željeli"?

Imaš rezultate neke ankete koju kriješ ili? Nemoj stvarati opće mišljenje na temelju svog okruženja.

Tko je glasao

zaphod... uz sav rešpekt,

zaphod... uz sav rešpekt, odakle znaš što su "Hrvati željeli"?
Imaš rezultate neke ankete koju kriješ ili? Nemoj stvarati opće mišljenje na temelju svog okruženja.

Da li su referendumom Hrvati željeli samostalnu Hrvatsku?

Jesu li hrvatski Srbi u Kninu i okolici odlučili osnovati "Krajinu" i odbijali su priznati Republiku Hrvatsku kao svoju domovinu?

Zašto se praviš glup odnosno kao da ne znaš što se događalo?

Tko je glasao

tko se pravi glup?

Prvo, nisam znao da si ti @drvosjek.

Drugo - pitanje je bilo vezano uz ovaj citat:
Misliš li ti da Hrvati nisu željeli da istjeramo Srbe iz države i da već jednom riješimo taj problem.

Sad pokušaj odgovoriti ponovo.

Tko je glasao

Analogija

@zap

Budući je Franjo Tuđman ponudio jedan program i javno je istupao onako kako je istupao,a ovi oko i niži od njega su također tako istupali (sjetimo se Mesića,sada velikog antifašiste i njegove o "opancima i prašini",pa Đodana kao recimo antipoda istom i njegove o nekim " oblicima glave"),znači,točno se vidjelo što žele,a NAROD ih je birao i to Tuđmana višekratno a HDZ opetovano.
Znači,analogijom dolazimo do toga da je mržnja bila prisutna, mržnja koja proizilazi i iz straha uslijed one antibirokratske revolucije,uslijed mitingašenja,uslijed balvana još prije granata.

Prvi specijalci nigdje u birtijama nisu plaćali piće,svi su ih čašćavali.Meni vulkanizer nije htio naplatiti sređivanje gume,samo me potapšao po ramenu i gledao me nekako sažaljivo kao da sutra neću biti živ što je bila realna mogućnost.

Znači,prisjetimo se samo ratnih bubnjeva.

Djeliti Hrvate na one koji su eto bili za Srbe (ukupno gledano) i one protiv je jalov posao.

Budimo iskreni,majku mu,ne pravimo se finijima nego što jesmo.

Bili su problem,problem se trebao i morao riješiti. Nisam ja glasao za Krajinu i birao Martića i Babića i sl.

Žrtve,ah šteta,što se može,kolaterala,nažalost,rat je,sranje i ostala relativiziranja.

Negdje sam već napisao da se čudim kako ih i više nije poubijano.

Očekivati od Hrvata da nakon 5 godina budu fer igrači prema nefer igračima je iluzorno.

Onda,kako se nitko ne sjeća da je svaki načelnik općine i svaki župan na novosolobođenim područjima imao ovlast (najprije uredba a onda i zakon) da preuzme na upravljanje imovinu,tj. da se zbrine i sanira teritorij.

Pa pobogu,stoka je bila žedna,psi lutali,krovovi recimo polupani,oštećeni.

Prognanici Hrvati se vraćaju i osvećuju se neki,a neki pronalaze svoje stvari koje su im komšije uzeli 91.

Da,postojala je želja da Srbi u većini odu i da se više nikada ne vrate. U velikoj većini hrvatskog naroda,pa makar ga Feniks nazvao genocidnim Tko kaže drugačije-laže.
Laže ili je neupućen ili glumata. Možda kukavica.

Gotovina i Markač su eto žrtvovani iz raznoraznih razloga,a spominjanje mrtvih u presudi je -politika.
Da su Gotovina i Markač recimo poginuli u Oluji,zar ne bi bio nitko suđen u Hagu.

Moš mislit UZP ( već se i kratica osmislila po špranci bivše jna,udbe,kosa da sve ima kraticu.)

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

netocno... nisu hrvati to zeljeli.. nego su oni koji su to zeljeli bili jako glasni. a njihovo vodstvo mocno i opasno. i po hrvate.

i 91 nije 93.. a ni 95 ... a sada je 2010..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

kalendar

@lunoprof
""i 91 nije 93.. a ni 95 ... a sada je 2010..

lunoprof""

Kako sa tobom raspravljati kada ne znaš ni koja je godina,bemu miša,hehe.

Znam da je lapsus.

Pa danas Srbi nemaju nikakvih problema. Eto ih u ovoj korumpiranoj vlasti i to na svim nivoima.

Objasni onda zašto su ih birali,ta vodstva i to takvom većinom.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

ja znam.. zasto su ih birali.. nacionalizam i sljepilo je jos jako prisutno ..

negiranje vlastite krivice i velicanje zrtve, hapanje kolko ide..

pa sto ti mislis da su srbi imuni na kriminal, pljacku i sve tome slicno... pa i oni su iz ovih krajeva, zar ne?

ajd ako ti se da procitaj sto se s bubeom dopisujem.. bas bi me zanimao tvoj komentar.. obican, ljudski

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

postoji jedan problem..

postoji jedan problem.. veliki problem u ovoj zemlji..
ne mislim sada na zlocince, za koje svaka nacija misli da nema, ili da nisu bas tako zlocesti bili jer su imali "veliko" poslanje..
kod tebe primjecujem izrazitu zelju za velicanjem "srpskih" zrtava
recimo ljubo to ima sa zidovima
drvosjeku su hrvatske najbitnije..
ne radi se tu o osobnim stradanjima, onim iz svoje familije ili bliskih prijatelja.. tu se radi o opcem stavu.
stalno imam osjecaj da na jednak nacin, kao sto se tretiraju zlocinci, nacionalno, tretirate i zrtve..
one koje su "vase" (za tebe, ocito srpske) najjace dozivljavate.. bas te, "valisto-nacionalne" su najteze, najrazornije, najtuznije..
SMATRAM TO APSOLUTNO NELJUDSKIM STAVOM.. svaka zrtva je jednako teska. kad svi zajedno to shvatite od ove drzave moze biti nesto..
nema vece ili manje zrtve u odnosu na nacionalnost. kao sto nema veceg ili manjeg zlocinca. ni onog kojeg bi trebalo vise kazniti ili vise zaliti, ili prvog kazniti..
po meni bi bilo puno ispravnije kada bi se srbi vise borili za kaznjavanje zlocinaca iz svojih redova, kao i hrvati.. svejedno.. ako vam je nacia i njezina vrijednost toliko vazna, borite se prvo za "svoju" cistu kucu..
ne razumijem kako mislite biti ispravni ljudi kad zalite jedne vise nego druge, kad jedne isticite vise nego druge.. i to po istom pravilu.. moja nacija su "najvrijedniji"
a onima kao meni, nama je svejedno, ja zelim da se svaki zlocin kazni, i sve nevine zrtve jednako zalim i saosjecam..
cini mi se da bi stav kao moj ipak najbrze doveo do normalnog zivota svih nas omedenih nekom drzavnom granicom.. i onih tamo, omedenih njihovom granicom, i onih jos dalje..
lunoprof
(Lun the Midghnight King)

Tko je glasao

Naivno i pretenciozno

@lunoprof- nećeš se ljutiti, bit ću oštar

Tako je ab hoh uzeti sebi za pravo biti zastupnik žrtve,ono ,univerzalne žrtve.

Isus se žrtvovao za nas na križu,jel,a ja sam eto pop koji govorim u njegovo ime pa samim time sam u pravu.

Znači obično popovanje,poštovana.

Uzeti sebi u zadaću zastupati žrtvu je ohhh,tako lijepo. Pa tko se tome može usprotiviti.
Vi drugi eto,vi branite SAMO SVOJE žrtve,dok sam ja nebeski nevina,ja branim sve žrtve.Ja sam se tako izdignula iznad vas,vas običnih Hrvata ili Srba,svejedno.
Ja sam iznad vas,ja sam čovjek dok je vaša ljudskost upitna.

Ma nemoj.

Odmah kod Teršelićke na upis,pa odande podmeći.

Kako možeš napisati da se ne radi o osobnim stvarima nego o općem stavu.
Ne možeš isključiti osobni pristup općem. Tko se osobno isključi mora biti ili profesionalac ili bez karaktera.

Normalno je da ako recimo @bube ili netko uvećava broj srpskih žrtava i uvećava broj hrvatskih zločina,da ću mu ja kontrirati.
Ma mi smo još uvijek neprijatelji.Oni se trude (Savo Štrbac etc.) da rat latentno traje.
Ti si za pacifikaciju Hrvatske i svijeta. Ja sam za militarizaciju Hrvatske jer je svijet nepošten.

Kako se ne složiti sa tim univerzalnim načelom da je svaka žrtva vrijedna žaljenja.

Međutim,tražiti od mene recimo,da mi bude jednako žao poginulih Hrvata i poginulih Srba je tražiti da budem -neiskren ili bih morao biti u najmanju ruku polutan,iz mješanog hrvatskosrpskog braka,što eto nije slučaj.

Stavovi proizilaze iz iskustva,a moja su eto takva.

Znači,mladalački naivno,iluzorno pišeš .

Ako govorimo o ovom zadnjem ratu, mnogi će reći ( namjerno ne pišem svi Hrvati) da su Srbi dobili što su tražili i da su još i dobro prošli.

Inače,dosta je Srba u mom kraju koji bi meni dodijelili naziv "pravednik".

Osobno sam bio čovjek kada je to bilo jako važno,a ponekad i teško.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

netocno.. ja sam rekla da se distanciras od osobnih zrtava.. prijatelja koje si poznavao.. familije.. tu priznam subjektivni bijes.. osjecaj.. mrznju sto god..

kako znas kad vidis ubijenog da je srbin ili hrvat ? pa da ga mozes vise ili manje zaliti
kad zlocinac ne bi bio oznacen pripadnoscu nekoj naciji, da li bi ga smatrao zlocincem?

koja je razlika izmedu mrtvog srbina, cigana, zidova, talijana, madara hrvata.. kuzis.. oni su mrtvi.. i niti jednog osobno ne poznajes.. zar mislis da je taj vise mrtav ako je hrvat?

ili onaj koji ga je ubio manje ubojica, ako je hrvat? ili vise ubojica, veci koljac ako je srbin?

ja ne kazem da sam vise iznad ili sto god.. ja samo kazem da vam je stav neljudski.. jer covjek nije nacija nego je samo covjek

kad srbin mirne duse moze reci da je neki tamo jova zlocinac i da se distancira od njega. kad neki srbin pocne kritizirati pupavcevu politiku... onda mislim da je na dobrom putu

to isto mislim i za hrvate..

kao sto sam vez kozmu rekla, losi ljudi su drek. i drek nema nacionalnost.

i zlocinac je zlocinac i zrtva je zrtva. posto je to samo po sebi izvannacionalni pojam, ispravan stav ne trpi nacionalan pristup.

kad tako pocnete gledati ima nade za neki normalan zivot

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@veli joze

tx.. da to je to

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Na što konkretno misliš?

@lun

""ajd ako ti se da procitaj sto se s bubeom dopisujem.. bas bi me zanimao tvoj komentar.. obican, ljudski"

-na koju temu,sory

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

evo veli joze je nasla.. imas iznad

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@drvosjek

ma ne mogu naci.. mail mi ne baca na komentar svaki put, a jos se dopisujem i na dva tri dnevnika..

u stvari napisati cu jedan dnevnik bas o tome.. radi se o odnosu prema zlocinu i zrtvi, onoj druge i svoje nacije..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@drvosjek Hrvati kao genocidan narod..?

Volio bih da nam navedeš citiranjem nekoliko rečenica Feniksa gdje ovaj tvrdi da je hrvatski narod genocidan?? Feniks jest kritičan prema svom narodu, i pojedinim događanjima iz hrvatske povijesti, ali takvih rečenica se ne sjećam. Pomozi!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

krivo...

Nažalost, nemam sada vremena opširno odgovoriti, ali ovo je podložno sumnji:

Očekivati od Hrvata da nakon 5 godina budu fer igrači prema nefer igračima je iluzorno.

Baš u tome i jest stvar. Zašto ja to ne bih očekivao. Koja je inače razlika. Zar ne bi "strana koja je divljački napala" i "strana koja se brani" - trebala biti drugačija u svom ponašanju, ili barem u želji da se ponaša.

Zašto mi oduzimaš pravo na iluzije? Da, i meni su svi plaćali piće - dok sam bio u uniformi. Čak su mi dali i da studiram par godina dulje, a i oslobidili su me participacije kod doktora :) Ali to nema veze.

Sjećam se jarunske vojne parade i povika ljudi kada je došao (kartonski) raketni sustav "na Beograd, na Beograd". Ali mislim da su se ljudi ipak malo "smrzli" nakon Oluje i nakon napisa u Feralu i ostalim novinama. I od tada se distancirali i od rata i svega. Zato danas i jest takav odnos prema braniteljima i ratu. Svi žmire. Ipak bi im bilo draže da su se neke stvari drugačije dogodile.

Tko je glasao

iluzije

@zap

""Zašto mi oduzimaš pravo na iluzije?""

Negdje na nekoj drugoj temi sam te ocijenio kao dobrog čovjeka.
Čak sam napisao da vijerojatno u životu nisi imao pravih problema,iako sam se tu možda prevario.

Evo male sekvence. Samo za tebe.

U mjesecu srpnju 1991 . godine u jednom selu u okolici Siska održava se svadba. Ženi se dečko od 22 godine,strojarski tehničar,starci mu u Njemačkoj na radu ,sa kćerkom jednog imućnijeg sumiještanina koji je bio neko " mudo" i u partiji,neki direktorčić.

Preko 600 svatova.Bio sam,jeo,pio.

Dan poslije svatova ,još se nije ni pospremilo u društvenom domu,četnici započinju napad na Sunju, usput spale to selo sve do i jedne kuće. Starca kojeg su uhvatili (Hrvata)vozaju kroz srpska sela u traktorskoj prikolici tzv.kobači kao nerasta.

Gubi mu se svaki trag i nikada nije pronađen. Nestao.

Znači,zamisli kuću i imanje tog mladoženje kojem su roditelji bili u Njemačkoj preko 20 godina.

Zamisli samo koliko je poklona dobio u svatovima.

Izvukao je samo sebe,roditelje i jedan automobil. Imali su 3.

Mladenkin kum je bio Srbin.

Odmah se prijavljuje u specijalce. Živi sa svojom mladom ženom 5 godina u progonstvu. Kćerkica mu se rađa u progonstvu u tuđoj kući,kod rođaka gdje se smjestio.
Roditelji mu,gle čuda,malo stariji od 50 godina,oboje oboljevaju i umiru.

Od mladenke otac (kojem je Srbin bio kum) dobva moždani udar i živ je još i danas ali je u kolicima i ne zna reći svoje ime.

Kada se poslije OLUJE vraća na zgarište,pronalazi-zgarište. Čak je i Forda kojeg je dobio kao svadbeni dar našao u susjednom selu. Normalno,sada je to Ford star 5 godina.

Država mu izgradi kuću u obnovi,broj kvadrata za njega,ženu i kćerkicu. Kućicu,a imao je najljepšu i najveću kuću u selu.
Vidiš,ta obitelj nema niti jednu stvar u kući za koju bi mogli reći: E to mi je poklonio taj i taj za svatove.

Kada se dvije godine poslije OLUJE vratio od kuma tata iz Srbije (kum je završio u Kanadi),pa dok je čekao da mu se riješe dokumenti,penzija i sl.,znaš gdje je odsjeo. Kod kuma.
Kum je prodao svoju kuću za dobre novce APN-u ( normalno uz mito,to se podrazumjeva) i kupio si imanje u Vojvodini. Snašao se čovjek.

ps.@ Feniks-ti ovo preskoči iako je na tvom dnevniku.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvo

Prvo, hvala za lijepu priču.

Drugo - ako si mi njome želio reći da ima puno nesreća s naše strane - to, nažalost, znam. Evo, po ovom kratkom opisu ne mogu zamisliti tog čovjeka (ne znam u kojem si odnosu s njim) da u pozadini pali nečiju kuću nakon Oluje. Možda griješim - ali takav mi je dojam na temelju tvoje priče.

Treće - danas sam malo psihički rastrojen, pa možda ne bih trebao niti odgovarati. Žao mi je zbog svega što se dogodilo.

(ovdje sada ide pola ekrana koja sam napisao pa izbrisao... nažalost ne šalim se)

Ali suma sumarum - išao sam nabrajati neke stvari i shvatio da je od nas osam (koji smo bili ono - sredoškolska škvadra, svi se upisali na fakultet, svi isti dan u JNA...) - da smo svih osam gardisti - i da su svi živi. Samo dva PTSP-a, jedan 70% invalid... i to je to. Budući smo iz Zagreba - nikome nije pala granata na kuću niti išta sličnog.

Nažalost, nitko se nije snašao. OK, jedan je uveo polovnu Asconu na povlasticu. I svi imamo neke udjele u fondu. O ratu se rijetko priča, skoro pa nikada.

Znam da mi je odgovor glup i nemušt, ali nisam sada u stanju napisati bolji.

Tko je glasao

nije utjeha samo tebi, nego i drugima

ovako glasi pitanje:
"svaka budala se obogatila, pa zašto nisi ti?"

a ovo, kako sada uopće elementarno egzistirati i očuvati tjelesno i duševno zdravlje - e sada bi svakom trebao makar prijatelj dok se "tržište" ne sjeti da bez solidarnosti nema nikome opstanka

a ovo sa padanjem granata: točan dogovor je bio da na Zg i St neće pasti niti jedna - znalo se davno prije

Tko je glasao

Strah i panika

Teško je znati kako ćemo mi ili bilo tko drugi reagirati u određenim situacijama u kojima nismo bili niti blizu. Pretpostavljam da psigologija ima nekakve odgovore na takvu nepoznanicu, no ja nisam psiholog niti išta blizu i jedino što znam je da sam se više puta iznenadio kako su ljudi reagirali u određenim, nazovimo atipičnim, situacijama. U tom smislu ne mogu, i bilo bi vrlo neozbiljno, tvrditi da ja ne bi postupio ovako ili onako, zapravo se mogu samo nadati.

S druge strane, iako možemo shvatiti bar djelomično mnoge gadarije koje su se dešavale u ratu i oko njega, sigurno trebamo zauzeti stav koji to neće odobravati, a pogotovo ne poticati. Ovdje ima još jedna mnogo teža stvar, a to je shvaćanje onih drugih koji su nama činili to što su činili.

U tom smislu sjetio sam se događaja iz negdje 1989-90. kad sam bio u poslom u Glini i kad me jedan lokalni obrtnik odveo iz čista mira pred prvoslavnu crkvu i vrlo plastično opisao klanje koje su ustaše izvršile negdje u maju 1941. (ako se dobro sjećam). Sad, ne ulazeći u točnost pojedinih dijelova ispričane priče, ono što me zabrinulo je da je taj čovjek bio relativno mlad i da se u njemu osjećala nesigurnost i zapravo strah od onog što se dešavalo u Hrvatskoj. Jasno, taj obrtnik je bio Srbin i nesumnjivo bi bilo i više nego poučno otkriti zašto je njegova percepcija onda bila upravo takva kakva je bila i gdje je to on vidio znakove povratka NDH.

leddevet

Tko je glasao

u puno toga. sam slepac ne bi

u puno toga. sam slepac ne bi vidio.. naravno, on je vidio NDH, neki drugi su vidjeli jacanje nacionalizma, povratak nekih ustasa kao i izljeve ljubavi tog tipa prema svim neistomisljenicima..

no trebao je vidjeti i one kojima se to nije svidalo. one koji su bili protiv. mislim da bi bilo puno drugacije sa srbima u hrvatskoj da su bili to sposobni shvatiti..

stvar je u percepciji zivota .. da li biras dobro ili zlo, kao takvo ili

ga neminovno spajas sa drzavom ili nacijom ..

na balkanu ljudi sve spajaju sa nacijom. po nekim "balkanskim" principima.. od teze ako nisi katolik ne mozes biti hrvat.. do ustasa sa hrvatima opcenito, srbe sa cetnicima.. ako kazes nesto kriticno protiv vlade sigurno si sumnjive nacionalnosti, ili cak cetnik, ustasa... svejedno.. ovisi o kojem se dobu radi

a nacije postoje od cca 18 stoljeca.. nova hrvatska nacija postoji od 7st.. mislim od 1991g je ostarila. valjda je to zato.. i zato sto su tadasnji feudalaci bili katolici.. tako da bi se dalo zakljucit kak smo jos u feudalnom dobu..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Sviđalo i nije sviđalo

Ono što je mnogima teško shvatljivo je činjenica da je stav koji misli da je Jugoslavija bilo bolje rješenje od 6 malih državica bio potpuno legitiman. Nije teško shvatiti da je mnogima interesna zona bila veća od onog što je nastalo komadanjem Juge, bilo to rodbinski, bilo to poslovno, bilo to kulturno i jednostavno možemo reći da su "spali s konja na magarca".

Vjerojatno bi takav stav imali i Hrvati u Bosni da se nije držala figa u džepu i nudila budućnost "sa salvete". Tu su Posavljaci i druge manje grupacija gadno prošli, a ni Hercegovcima se nisu baš usrećili i zapravo su Hrvati u Bosni postali manjina. Još kad tome dodamo kretensku ideju gradnje Pelješkog mosta koja je trebala u potpunosti zaobići te naše drage Hrvate onda je svinjarija apsolutna i "s konja na magarca" je njima postalo "s konja pješke".

leddevet

Tko je glasao

@leddevet

znam samo da je taj stav bio istinski kriv.. jer je u nastalom nudio samo rat..

kompromisno, neratno rjesenje se u tom trenutku moglo naci samo u konfederaciji.. pa bi vrijeme pokazalo sto je najbolje ... savez ili ne.. to vrijeme nam nisu vrhuske dozvolile

jer to nije odgovaralo ni milosevicu ni tudmanu, zbog zelje za podjelom BiH..

konfederacija je podrazumjevala nedjeljivu bosnu

mora se uzeti i JNA u obzir.. koja bi izgubila ogromne financije.. ni njima to nije odgovaralo, a oni su bili, bar je tako ispalo, drzava i vlast za sebe u jugi

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Rat i mir

znam samo da je taj stav bio istinski kriv.. jer je u nastalom nudio samo rat.
@lunoprof

Koji je to stav nudio samo rat?

Zapravo ja ne vidim da ijedan od dva stava nije nudio rat, možda ne eksplicitno ali su nudili. Zašto bi inače Hercegovci bili za osamostaljenje Hrvatske ako nisu kanili biti dio nje? Jasno da bi Hercegovina i Posavina pripale Hrvatskoj trebalo je raščerečiti Bosnu, a to teško da se moglo ostvariti jako mirnim putem.

Svi smo mi (i oni) nasjeli na pričice i uletjeli u ratnu euforiju i zahvaljujući ratu danas nam je država takav ratni invalid bez mogućnosti da se skrbi sama za sebe.

leddevet

Tko je glasao

@drvosjek

sad sam ponovo naletila na kom..

ovo sa hercegovcima koju se zeljeli samostalnu hrvatsku jer su htjeli biti dio nje.. to je smijesno

i zbog same cinjenice da njihovo misljenje uopce nije bilo bitno kod osamostaljenja hrvatske, vec samo gradana hrvatske

zbog cinjenice da u hercegovini zive i srbi, i to njih puno, samo na istocnijem dijelu

zbog cinjenice da sami po sebi, hrvati u hercegovini apsolutno nisu imali utjecaja ni na BiH odluke.. jer je jako puno hrvata bilo (sada vise ne) u ostalim dijelovima BiH .. u posavini, cak i u Banja Luci.. koji zasigurno nisu htjeli da se hercegovina pripoji hrvatskoj

zbog cinjenice da broj hrvata u hercegovini u ono doba uopce nije bio relevantan broj u ukupnom stanovnistvu, bez ostalih hrvata iz BiH..

dakle ako su si hercegovci to zeljeli, to je potpuno irelevantan podatak.. i apsolutno nista drugo

to je doslo na red tek franjo-slobo alijansom o podjeli bih, a nikako u trenutku osamostaljenja hrvatske..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Jes se zaljubila

@luna
kada sa mnom polemiziraš ovo o Hercegovcima.

Ne sjećam se da sam iznosio stavove na koje se ti obrušavaš.

Moje mišljenje o Bosni je: Kad su je već dijelili svi imali smo pravo i mi.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

oprosti..

sa ledom.. nisam pregledala ..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Zašto bi inače Hercegovci

Zašto bi inače Hercegovci bili za osamostaljenje Hrvatske ako nisu kanili biti dio nje?
Hoćeš reći da bi, da su znali da se ne mogu pripojiti Hrvatskoj, bili protiv osamostaljenja Hrvatske?

Tko je glasao

Očito!

Hoćeš reći da bi, da su znali da se ne mogu pripojiti Hrvatskoj, bili protiv osamostaljenja Hrvatske?
Nešto mi se čini da je ovo što su dobili lošije od onog što su imali. Očito da su stvari zamišljali ponešto drukčijima ili nisu razmišljali uopće.

Na to pitanje možeš pokušati i sam odgovoriti ako malo promisliš koja su moguće posljedice osamostaljenja Hrvatske za njih i, naravno, koja su moguća varijantna rješenja.

leddevet

Tko je glasao

Nakon što je Hrvatska postala

Nakon što je Hrvatska postala samostalna i izgubila mogućnost življenja sa Hrvatima Bosne i Hercegovine u istoj državi, jedino o čemu razmišljam je samostalna BIH u kojoj su Hrvati konstitutivan narod.

Ako Srbi požele odcijepiti RS onda ćemo im uzeti i tu krajinu (udruženim zločinačkim pothvatom ako ne može drugačije) i vratiti je pod Sarajevo.

Tko je glasao

@leddevet

mislim da ti je ovo jako nategnuto razmisljanje..

hercegovci oduvijek zele biti dio hrvatske, to ne sporim...

no u trenutku odvajanje hrvatske i BiH kao samostalne drzave bio je jedini cilj svima odvajanje.. bar ljudima..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Zbogom Hrvatska

no u trenutku odvajanje hrvatske i BiH kao samostalne drzave bio je jedini cilj svima odvajanje..
Odvajanje da, ali čega od čega?
Očito smo zaboravili Đodana i njegove barjake na Drini, Franju i njegovo cvijeće hrvatstva, zatim Saborsko prikazanje Vice Vukojevića u uniformi druge države, a da ne spominjemo rat s Muslimanima.

Dobro to je bila nesretna službena politika retardiranih političara koja je prekrajala Bosnu na salvetama. Pokušajmo se staviti na mjesto običnog Hercegovca koji biva nevažni sastavni dio države u kojoj upravo buja ponovno otkriveno muslimanstvo prilično ortodoksnog tipa. Istovremeno između njih i Hrvatske nastaje granica i više nema mogućnosti upotrebe hrvatskih škola i hrvatskih bolnica na način kao što je to bilo do sada. Zapošljavanje preko granice postaje znatno teže. Telefoniranje rodbini u Zagreb postaje međunarodni poziv i sve postaje kompliciranije da ne spominjemo da bosanski standard je podosta niži od hrvatskog.

Tu ima masa sitnica koje će promijeniti život i u pravilu ne nabolje. E sad, ja nisam iz tih krajeva niti imam rodbinu u tim krajevima i ovo moje je samo logično razmišljanje, no da sam ja iz tih krajeva nikako ne bi volio opciju koja se upravo desila i gdje mi je "bolji život" iza stakla.

Zato mi se ovo razmišljanje ne čini nimalo nategnutim, dapače. Pravi problem je da želja Hercegovaca da ostanu u nekoj kombinaciji s Hrvatskom anatemizirana obzirom da to predstavlja ili protivljenje osamostaljenju Hrvatske (dakle nakakva Balkanska unija) ili rasturanju Bosne, a oba rješenja su vrlo vrlo nepopularna i biti će do daljnjega.

Jednostavno se desilo da su bosanski Hrvati kolateralna žrtva hrvatskog osamostaljenja i "tko ih šiša", barem se tako ponijela draga im Hrvatska.

leddevet

Tko je glasao

@leddevet

to je napravio HDZ.. smanjio broj Hrvata u BiH i obespravio ih .. zbog svojih ludosti

ali ono sto sam ti napisala kako nema smisla.. jest prvenstveno zato sto se sve odvija puno prije ovoga sto nabrajas.. od samoproglasenja SAO Krajine do rata u BiH je proslo dosta vremena, a Hrvatska samostalnost je proglasena jos ranije..

zato ne moze biti ono sto si na pocetku tvrdio..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Inicijacija

zato ne moze biti ono sto si na pocetku tvrdio.
@lunoprof

Vidi, ništa od onog što sam nabrojio na početku svog komentara nije nastalo u tom trenutku nego se onda samo manifestiralo. To su sve stvari koje su dugo taložene. Tu je posebno važno napomenuti loš odnos s Muslimanima i ne jednom sam od Hercegovaca čuo da se sa Srbima nekako može ali sa "Balijama" nikako.

Inače vrijeme na kojem mislim je kraj osamdesetih kad se uopće počinje javno spominjati raspad Juge i osamostaljenje pojedinih republika. Gotovo sve što se desilo kasnije je začeto u tih nekoliko godina.

leddevet

Tko je glasao

i ja sam svasta cula tog

i ja sam svasta cula tog tipa.. srbi i hrvati su krscani.. moze se udati, podnijeti ce familija, ali ako je musliman odreknuti ce se je.. to je sve istina..
i puno drugih prica..

no ipak to nije nista vise nego prica dok ne postoji moc razaranja

a hercegovci hrvati, oni u hercegovini nisu imali mogucnost utjecati na samostalnu ili ne hrvatsku, pa prema tome nisu to mogli ni podrzati osim u smislu takvih istih prica..

tada kad se hrvatska proglasavala samostalnom drzavom mogli su utjecati samo na BiH i to samo u onom broju koliko ih je bilo.. oni su naprosto bili u drugoj republici, daj to shvati

sad su uglavnom svi i hrvatski drzavljani, sto je apsurd, jer vecina nikad nije zivjela u hrvatskoj.. i eventualno bi od dana dobijanja drzavljanstva mogli utjecati, no tada ne..

bez hrvatske ne bi ni ratovali u BiH... ni uz njihove najlude zelje za pripojenjem..

kao sto ne bi imali ni ovo moronsko rjesenje sa daytonom i federacijom

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

NK Široki Brijeg

a hercegovci hrvati, oni u hercegovini nisu imali mogucnost utjecati na samostalnu ili ne hrvatsku
Ma nisam baš siguran u tu tvrdnju. Oni obični Hercegovci nisu imali nekog utjecaja isto kao što mali ljudi u principu nigdje nemaju utjecaja, a ako misliš na referendum onda jasno da je njihov utjecaj bio stvarno nikakav, no čak i da su se mogli izjasniti to ništ ane bi promijenilo na stvari.

Međutim ako gledamo to vrijeme ne smijemo nikako zaboraviti dva važna lika hrvatske politike koji su imali prilčno čvrste korjene u Hercegovini, a to su Gojko Šušak i Vice Vukojević. Pogotovo ovaj prvi je bio gadan lik i zanimljivo da je postao ministar obrane u državi u kojoj nikad nije živio osim kratko za vrijeme školovanja u Rijeci. Dakle, bio je stranac i razumljivo da je ipak prvenstveno navijao za NK Široki Brijeg.

leddevet

Tko je glasao

@leddevet

to ti je bez veze izjava.. a kaj cemo onda sa franjom? on je zagorec..

gle, nitko ne osporava opcenarodnu hercegovacku teznju za pripojenjem hrvatskoj.. no hercegovci kao narod nisu imali utjecaja na samostalnost hrvatske, kao ni zasluga..

da li su u vodstvu hrvatske bili susci, gotovine, boljkovci ili glavas, sa hercegovackim korijenima , ili manolic podravec, ili mesic.. ili racan.. ne moze biti razlog za optuzbu ili zasluge jednog citavog naroda.. to je krivo.

kad je bilo popularna ta tvrdnja cula sam od mnogih hercegovaca izjave tipa: da nema nas jedinih pravih hrvata ne bi bilo ni hrvatske... pa tko pusi te fore jos? koje su neki dijelom i dobro naplatili..

ti kao da ne poznas mentalitet tog kraja.. a po onome sto si rekao trebao bi.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Šušak je Hrvatima Hercegovine

Šušak je Hrvatima Hercegovine bio jamac za aktivan i znatan doprinos hrvatskoj vojsci.

Tko je glasao

susak je bio glavni

susak je bio glavni organizator i kreator svega oko hercegovine i BiH.. onaj koji je na tome inzistirao.. i poceo aktivan rat u HR

jos samo tren fali pa ce opet svi padati u nesvjest od nevjerice kad to haski sud glasno kaze a

a citava nejac hrvatske politike pocne padati u nesvjest od iznenadenja i cudenja

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Aha, Šušak počeo aktivan rat

Aha, Šušak počeo aktivan rat u RH. Aktivan rat. Da, hvala što me obavijesti da znam razlikovati od neaktivnog rata na barikadama i Plitvicama.

Tko je glasao

ne moze biti razlog za

ne moze biti razlog za optuzbu ili zasluge jednog citavog naroda.. to je krivo.
Krivo! Nigdje nisam povukao jednoakost Šušak = Hercegovci i nedajbog da je tako.

Osim toga u gornjem komentaru sam napisao da mali ljudi malo toga igdje odlučuju što znači da netko drugi odlučuje umjesto njih. Šuška sam spomenuo u kontekstu politike koja gotovo sigurno nije kanila ostaviti Hercegovinu izvan Hrvatske i u kontekstu da je ta i takva priča prodavana u tim krajevima. Dakle slika koja je prikazivana uključivala je Hercegovinu u samostalnu Hrvatsku i vjerojatno je velika većina nasjela na takvu sliku ne pitajući se da li je obrađena u Photoshopu ili je autentična.

Jednostavno cijelo vrijeme govorim o onome što se onda prodavalo raji i o onome što je ta ista raja pušila. Eto, a fino im piše da "pušenje ubija".

leddevet

Tko je glasao

Podivljala srpska politika je

Podivljala srpska politika je Hercegovcima dala krila, oni su na početku samo htjeli nonkomunist croejšn gavernment u Zagrebu.

Tko je glasao

ma nebitno je sto su

ma nebitno je sto su htjeli...

oni naprosto kao narod nisu mogli tada utjecati na hrvatsku vladu ni drzavu

to je ono gdje smo se razmimoisli u misljenju

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@leddevet

ne.. nije tocno..

srpski, milosevicev nacionalizam se toliko razmahao i prije pojave tudmana.. da u biti bez neke barijere nije bilo moguce sprijeciti utjecaj.. on, tako razmahan nije poceo 90.. nego jos ranije. 90-te je vec bio cvrsto organiziran. tudman i hrvatski nacionalizam mu je dosao kao slag na tortu.. super mogucnost za rat.. i ratnu pljacku..

rat se mogao sprijeciti

konfederacijom..

i dati potrebno vrijeme za razmisljanje bez ekspanzije naj radikalnijih elemenata..

no to bi ujedno onemogucilo veliku pljacku, bar u kratkom vremenu je ne bi bilo moguce izvesti

tako da je rat pasao i slobi i franji a ni u kom slucaju konfederacija..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci