Tagovi

Da li naš hrvatski hokej napreduje uz današnji Medveščak?

Danas sport više ne priznaje granice i to je jedan od najboljih dokaza koliko je svijet globaliziran. Mnoge nacije se ponose svojim sportskim uspjesima , a da većina sportaša uopće nisu rodom ni porijeklom iz te zemlje. Zanimljivo je samo usporediti "uspjehe " Qatar-a prije 20 godina i danas i možda pogrešno ustvrditi da njihov "sport" napreduje i da oni postaju sportskom nacijom. Istina je posve drugačija , ništa Qatar nije više sportska zemlja nego prije 20 godina već Qatar kupuje strane sportaše i daje im ogromne novce kako bi pod njihovom zastavom ostvarivali vrhunske rezultate. Još je zanimljivije npr. popratiti Francusku i njihovu politiku prema strancima-došljacima (Marokanci, Alžirci, drugi narodi Afrike...) koji su im višak u društvu , ali kada se požele pohvaliti svojim uspjesima počnu spominjati Zinedina Zidana, Parkera, Abaloa, Thyrama, Mary Jose Perec... i mnoge druge iako znaju da oni imaju veze sa pravom Francuskom ko i oni proganjani "ZLI IMIGRANTI"...

Nažalost ovo se dešava sve više i u našem sportu. Kako bi razne glavešine uzimale novce , a novac donose uspjesi odlučuju se za pojačavanje klubova i reprezentacija došljacima iz drugih država koji jako malo ili gotovo ništa nemaju sa Hrvatskom. Tako danas imamo Sammira, Drapera, Ruiwu i mnoge druge uz mogućnost veliku novih "stranih-domaćih" zvijezda ako je menadžerima potrebno da poprave cijenu tog igrača.

Jedan od klubova koji je najbolji pogled na moderan današnji sport je hokejaški klub Medveščak. Okupljena je izvanredna ekipa skupo plaćenih hokejaša koji dobro obavljaju svoj posao , ali nažalost ono što je totalno izostalo je unaprijeđenje drugih mladih pogona Medveščaka koji praktički nisu izbacili niti jednu novu mladu zvijezdu.

http://www.medvescak.com/hrv/selekcije.html

Čak štoviše Medveščak u mlađim uzrastima je slabiji i inferiorniji od klubova puno manjeg proračuna što je za mene nezamislivo...

http://www.hrhokej.net/

Zašto ovo sve pričam, zato što je Hrvatska hokej reprezentacija doživjela totalni debakl na kvalifikacijaskom turniru za Olimpijske igre u Sočiju. U skupini sa Nizozemskom , Mađarskom i Litvom doživjela je totalan kolaps , te završila na zadnjem mjestu uz jedan od rekordnih poraza u povijesti od "strašne" hokejaške reprezentacije Mađarske koji je glasio 13:0 za Mađarsku.

http://www.hrsport.net/vijesti/450227/zimski-sportovi-hrvatski-hokej/mad...

Nizozemci su nam se smilovali , a sa Litvom je bilo čak i borbe... Ovo me je izrazito razljutilo , jer znajući koliko se novca troši na Medveščak očekivao sam bar egal borbu i časno ispadanje iz kvalifikacija. Nažalost Medveščak i okosnicu njegove ekipe čine samo STRANCI , a domaćim igračima se daju mrvice pa njihovo napredovanje je osuđeno na propast.

Još 2008/2009 Hrvatska je bila u 2 jakosnoj skupini hokeja
i časno igrala sa drugim jakim hokejaškim reprezentacijama

http://www.hrhokej.net/hrvatska-liga/reprezentacija/seniori-rezultati/20...

, da bi ojačavanjem Medveščaka skupim strancima Hrvatska se srozala u 3 jakosnu skupinu hokeja. Vrlo jasan znak da bi se politika Medveščaka morala mijenjati... Meni ne smeta da ima stranaca u Medveščaku , ali mi smeta da nijedan domaći igrač ne čini bar dio udarne postave Medveščaka. U vrijeme Medveščak Gortana osim ruskih zvijezda tu su bili i domaći igrači ,a postojale su u klubu i legende ko Ive Rateja, Borisa Renauda ,Miroslava Gojanovića..., koji su klub približavali i domaćim ljudima.

Danas je nažalost hokej dignut na razinu "cool briji" i biti viđen događanja , pa ljudima nije važno što se zapostavljaju domaći dečki i razvoj novih hokejaša na uštrub "spektakla"...

Zato se dogodilo ovo što se dogodilo , a vrlo vjerovatno će se dogoditi i u mnogim sportovima u kojima imamo tradiciju ko što su nogomet, košarka, stolni tenis, ... Uz to nevjerovatna je činjenica da imamo prijenose Medveščaka na HRT, ali prijenos kvalifikacija za OI je jednostavno izostavljen iz razloga vjerovatno zato što nemamo šansi...

Vrijeme je da ljudi pokušaju zaštiti hrvatsku mladost od stranaca i kapitala , jer inače ćemo se pretvoriti u naciju playstationa i "sportskih zvijezda" za kompijutorima, a to mislim da nam nikako nije u interesu.

Tagovi

Komentari

Tko je glasao

Medvešćak

Medvešćak je dobar projekt ograničenog trajanja, kao i projekt Janice i Ivice Kostelić ili Blanke Vlašić. Uživati treba u njihovim pobjedama, jer su dio naših života.Sutra će doći neki drugi i idemo dalje.

Tko je glasao

Institucije

Ne mogu se s ovim složiti jer mješaš kruške i jabuke, klub i pojedinca;
za Janicu Ivicu i svakog individualnog sportaša jasno je da se neće vječno natjecati, no klub je nešto drugo cilj kluba je napraviti trajnu instituciju.
U ostalim sportovima (momčadskim): nogometu, košarci... imamo klubove koji su osnovani početkom prošlog stoljeća i opstali su unatoč svemu.

->Pointer

Tko je glasao

Pointer

Možda si pogrešno shvatio što sam napisao? Ponoviti ću: Mi smo mala i siromašna zemlja i ne možemo imati dugoročno trajne svjetski prepoznatljive športaše u desetinama športova, ma kakvu tradiciju imali. Da se vlast ponaša racionalno odredili bi se športovi koji će se financijski pratiti, a ostali amaterizam u stilu u zdravom tjelu zdrav duh. I ostaviti se "predstavljanja Hrvatske" kroz šport, to su magle iz socijalizma od kojih se ne živi, niti će se ikad živjeti.

Tko je glasao

Ostali

ali nažalost ono što je totalno izostalo je unaprijeđenje drugih mladih pogona Medveščaka koji praktički nisu izbacili niti jednu novu mladu zvijezdu.

Medveščak je prije zapečatio razvoj hrvatskoj hokeja nego mu doprinjeo. Naime osnova svakog sporta mora biti jaka nacionalna liga, no kako se Medveščak uključuje tek povremeno i u završnici u hrvatska natjecanja, razvoj svih ostalih manjih klubova, time i mnoštva igrača je zaustavljen. Rezultati u sportu puno govore, tako je i sa hrvatskim hokejem.

->Pointer

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci