Tagovi

Da li je spašen Cvjetni trg? Još je rano radovati se

U nedjelju navečer razvojnik (developer) Tomo Horvatinčić najavio je odustarjanje od projekta Cvjetni prolaz (rušenje bloka Preradovićev trg - Varšavska - Gundulićeva - Ilica, sa uređenjem trgovačkog centra itd.). Vecenji list objavio je s njim ekskluzivni intervju. Projekt uključuje brutalno narušavanje izgleda i duha zagrebačkoga Donjeg grada u interesu kapitala sumnjivog porijekla da na brzinu ostvari profit. Zagrebački gradonačelnik je, po svojem bestijalnom običaju, privatnom interesuu neograničeno izašao u susret, iznuđujući promjene tek donesenog Generalnog urbanističkog plana, po kojem današnju strukturu donjogradskih blokova ne treba narušavati. Koja jadna situacija, da sav javni interes, pogodujući spekulativnom kapitalu, tako otvoreno odbacuje gradonačelnik iz stranke koja se naziva socijaldemokratskom, koja bi dakle načelno trebala podržavati one koji žive od svojeg rada i običan puk oćenito!

Protiv takvih divljačkih namjera okrenula se maosvna građanska akcija, uz peticiju koju je potpisalo 54.000 ljudi. O tome sam više puta pisao na ovom blogu. Si time sam zapravo i započeo svoje blogersko djelovanje, prvim objavljenim tekstom prije 14 mjeseci. Kako Horvatinčić i Bandić zamišljaju javnu raspravu, pokazala je i činjenica da jednog tako poznatog arhitekta kao što je Niko Gamulin zaštitari nisu pustili da vidi projekt! Osobno sam sudjelovao i u prikupljanju potpisa na peticiju. Stranka Zelena lista, pridružena članica Europske zelene stranke, više puta se oglasila pozivom: Zaustavimo tajkunski urbanizam! Na adresu naše supredsjednice Vlaste Toth zbog toga je došla prijetnja smrću (to je bila već druga). Sudjelovali smo na bučnom građanskom prosvjedu u Varšavskoj, - sticajem okolnosti, u tjednu kad sam pokrenuo i inicijativu za prikupljanje potpisa za referendum o NATO-u!

Možemo li sada mi građani Zagreba proglasiti svoju pobjedu? Prerano je. Vera Petrinjak-Šimek iz Zelene akcije s pravom upozorava da se može radit samo o taktičkom potezu razvojnika Horvatinčića s ciljem da se zavara protivnik i da se sruše cijene stanova koje još planira otkupiti.

Komentari

Kako smo i slutili - zaista

Kako smo i slutili - zaista se radilo samo o dimnoj zavjesi. Pravo na grad i Zelena akcija poslali su prekjučer alarm.Danas Jutarnji list piše da je uzbuna "lažna" - ali to nije točno: samo je preuranjena. Večernji je pak objavio da je Horvatinčić, u zatišju, pokupovao ili je pred kupovinom većine stanova u Varškavskoj 6, jer je "pobijedio razum" (što je razumno sa stajališta njihovog osobnog interesa i nitko in ne može zamjeriti - dok je sa stajališta Zagreba cijeli projekt jako nerazuman - ali eto, navodno je jedino individualni egoizam "razumno stajalište" - tako bar trenutni gradonačelnik, zalutao u "socijalnu demokraciju", misli). Na vidjelo je izašlo i to (Večernji prije dva dana), da mu je gradska uprava (tj. Milan Bandić), i dalje potpuno u službi interesa privatnih razvojnika na štetu svih ostalih, ljubazno omogućila dobivanje dozvole za gradnju ulazne rampe u buduću podzemnu garažu iz Varšavske, sadašnje pješačke zone. Rampa je izvan granica u kojima on zapravo ima pravo raditi na svojem rušilačkom projektu. Grad je zato u njegovo ime zatraži ood sebei samog dozvolu za gradnju.

Potrebne su dakle dalje, vjerojatno i oštrije akcije.

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

Po zakonima (o gradnji i

Po zakonima (o gradnji i prostornom uređenju, o vlasništvu i drugim stavrnim pravima, o komunalnom gospodarstvu ...) Grad Zagreb može, i praksa je do besvijesti masovna i puno tečnija nego ostale gradnje, izdati dozvole za gradnju na (svojoj) javnoj nekretnini (ovdje Varšavaksa ulica za rampu i vjerojatno jako puno toga u bloku u području zahvata) te na investitora prenijeti prava gradnje, služnosti i razna druga prava, do prava vlasništa. Tako da su ad osnova zakona i prakse, prilagođenih za turboliberalno (samo)upravno raspolaganje javnim vlasništvom i dobrima šanse "protestanata" jako slabe.

Ali su u istom jako dobre šanse u tome što je takva praksa desetljećima takva da vjerojatno nema niti jedan pravno i stvarno cjlevito uredno proveden slučaj, to je skoro nemoguće - jer takve osnove i praksa su duboko kardeljizirane i maoizirane, što je postmodernistički turboliberalni trash još više pogoršao, tako da beskrajne divizije koje u tome sudjeluju i uz grčevita naprezanja ne znaju ni približno koliko jedan vični profesionalac, pa se i inače sve što se napravi uredno ili spriječi radi tako da pojedinci ili nešto pojedinaca nekako savladaju te beskrajne divizije i njihove beskrajne napade i barijere.

Ovaj slučaj je jedan od onih rijetkih gdje su se na obje strane mobilizirale beskrajne divizije, po ne baš jasnim linijama podjele među stranama, jer beskrajne snage i nemajući pojma rade za i protiv a najviše blamirajući se do daske i takvim autogolovima pokazujući pravu raskoš stožernih snaga "napretka". Protestantima su do sada najviše na ruku išle elitne snage na strani razvojnika, arhitektonska "elita", Doris Kažimir naročito, prevrtljivost Milenka Popovića i Grad Zagreb ukupno. Sada, kada Horvatinčić, nakon 50 godina školovanja počevši s Mesićem i Antunovićem od općine Orahovica, to shvatio i radi sam i vjerojatno počeo plaćati stvarno znanje, protestanti imaju neuporedivo težu situaciju.

Ali opisana praksa i razvitak igre u njoj će raditi za protestante, Naprosto je nemoguće da kardeljističke i maoističke strukture i infrastrukture ne naprave brdo grešaka a još teže im ide ispravak, kao što nisu u stanju ispraviti i jedan zaglibjeli javni projekt a ključ je u tome što nisu u stanju platiti znanje niti 5 kuna jer su se navikli samo uzimati, hapati, forsati itd.

Tako da će o bitkama po djelovima vjerojatno ipak, kao i većini toga, odlučivati sposobnost plaćanja znanja ranga veličine do 10.000 kuna, u čemu su obje strane jako slabe, razvojnik i ako to ulaže i plaća ima nesposbne gradske i državne strukture deficitarnih znanja i apsolutno nespremne za tolika plaćanja na nivou cijele RH a "protestanti" jer ključni nemaju toliko novaca a masa pridružene "elite" je to postala baš po tome što nikada ništa nije plaćala i što misli da zna i ono o čemu nema pojma, isto kao i prethodne strukture.

U svakom slučaju ovaj slučaj u središtu imperije se nastavlja zanimljivo (imperija uzvaća udarce, zvjezdani ratovi se nastavljaju) i tako da će prekriti pažnju na ostalih pišljivih 300 mlrd kuna u kretanju po bespućima povjesne nužnosti nužnosti koja uopće nije nužna. To nedvojbeno otvara vrata za minimalizam, što je djelom i naznačeno u ovom skromnom doprinosu sintezi dugog puta sa novim izazovima.

Tko je glasao

Da li je u skorom roku

Da li je u skorom roku predvideno okupljanje spomenutih 50 000 potpisnika peticije koji ce u punom brojnom sastavu ocistiti i ofarbati doticne " stakoranjake " uz logisticku podrsku vlasnika stanova u bloku koji ce na sebe, u znak zahvalnosti, preuzti okrepu i dostupnost sanitarija ?

Tko je glasao

Teško :) Ali za očekivati

Teško :) Ali za očekivati je da će glasati za Bandića, sve po starom...

Vlasnici stanova u blokovima BTW čekaju da im se isele ili odumru zaštićeni najmoprimci, možda će onda i nešto promijeniti...

Ovako je najlakše, nije moje, neće ni biti, mog'o sam 'vako 50 godina i ja i moji, što da mi grade pod nosom a ja neću imat di klopfat tepihe... neće moći! samo preko mene mtrvog!

A dostupnost sanitarija mi nije ni bitna. Slobodno govno iz tute bacam preko ograde, i ja i moj brat takođe

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Toliko vam se svidjela ta

Toliko vam se svidjela ta gtlupa dosjetka sa "štakornjacima" da ne možete prestati vrijeđati ljude kao da su štakori.

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

Htio napisati komentar ali

Htio napisati komentar ali ispao dnevnik: Štakornjaci

leddevet

leddevet

Tko je glasao

" Štakornjaci " se ne

" Štakornjaci " se ne odnosi na ljude koji zive u tim zgradama nego na uglavnom zajednicke prostorij i izgled unutarnjih procelja, te gdje po svoj logici obitava poveci broj glodavaca.

A sad upit - ako nekim slucajem Horvatincic odustane od zahvata i povuce iz projekta, u sto iskreno sumnjam jer je ona primitivna retorika s prodajom Arapima vrlo znakovita, kakav je daljnji plan u vezi tog prilicno zapustenog dijela grada ?

Tko je glasao

Čini mi se kako se previše

Čini mi se kako se previše skreće pozornost na "štakornjake" i isticanjem toga stječe se dojam da je Horvatinčić nekakav dobročinitelj kojemu je primarni cilj uređenje Zagreba.
Mislim da se pitanje
kakav je daljnji plan u vezi tog prilicno zapustenog dijela grada ?
može postaviti barem za još desetak lokacija u Zagrebu, a sigurno bi se u svakom gradu u Hrvatskoj našla najmanje jedna takva lokacija. No to ne znači da to trebaju rješavati "horvatinčići" već je to dio jednog šireg problema. Ne znam za recept kako bi se to trebalo riješiti, ali valjda postoje ljudi u gradskim poglavarstvima i službama koji su zaduženi (i plaćeni) za takve stvari (postoje sanitarne i komunalne inspekcije i službe ...).

Što se tiče konkretnog Horvatinčićevog projekta, složit ću se s onima koji su kao najveću negativnost isticali "silovanje" procedure, ali inače nemam ništa protiv razvoja bilo kojeg grada, ako se to radi pametno, sustavno i na dobrobit građana.

Tko je glasao

Ako su najveći problem

Ako su najveći problem štakornjaci, štakori se uklanjaju jednim postupkom koji je poznat valjda u cijelom svijetu, a zove se deratizacija.

Tko je glasao

A čuj Zorane, živio sam u

A čuj Zorane, živio sam u strogom centru skoro cijelo djetinjstvo, i poznam ljude koji tamo životare. Vjeruj mi, nije bajna slika. 30% socijala, 50% umirovljenici, nimalo para ušteđenih za obnovu a na veliko se ne plaća ni minimalna rata GSKG-u. A velik broj živi sam u 100 i više derutnih kvadrata i jedino što žele je odživjeti u miru (znači bez bagera i dizalica).

No da se odluče za prodaju i preseljenje u kvalitetan stan u predgrađu, s povećim ostatkom od prodaje na kontu, sa parkovima itd, e to nikako.

Zato i jesu ti štakornjaci. Mlade i životne snage nemaju vlasništvo pa stoga ni pristup, a one jedine mogu raskrčiti to. Nema šanse da grad to odradi za ikoga.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Evo... nije moglo biti bolje

Evo... nije moglo biti bolje objašnjeno od ovog:

http://www.poslovni.hr/75379.aspx

G. Klauški je to savršeno opisao. Osobito njegovo pravdanje da njemu na putu stoje nečiji privatni interes?!?! A eto, naš Tomo graditelj, ima samo opće-društveno-korisne interese.

Tko je glasao

Naravno da nije spašen. G.

Naravno da nije spašen. G. Petrinjak-Šimek je u pravu, ovo je samo pritisak na gradsku vlast, da disciplinra svoje sitnozubane. Nisam sigurna da će Horvatinčić tako lako pustiti 30 mil. KN, za koje sumnjam da je potrošio, ali je to cijena odustajanja. Vjerojatno će toliko tražiti od Grada za obeštećenje, uz prodaju "projekta" bilo kome.
Ovdje čak nije sporan projekt, nego sustavo ne poštivanje procedure i prosipanje sile.
Na kraju krajeva sve ćemo mi to platiti, Zagebčani naročito.

Tko je glasao

Kako Horvatinčić i Bandić

Kako Horvatinčić i Bandić zamišljaju javnu raspravu, pokazala je i činjenica da jednog tako poznatog arhitekta kao što je Niko Gamulin zaštitari nisu pustili da vidi projekt!
Niko Gamulin je urbanist, dipl.ing.arh. ali nije radio projekte nego je cijeli radni vijek jedan od istaknutijih gradskih urbanista, iz struje tzv. humanih urbanista, u kojoj su još istaknuta imena vječno vodeći Slavko Dakić, Boro Doklestić, Ratko Miličević i drugi, struja koja je zadnjih desetljećima u suradnji sa bezbrojnim jahačima napretka konkretno odredila sve živo, ni muha nije proletjela bez njihovog potpisa.

Niko Gamulin se je bavio Novim Zagrebom i raznim, a zadnje razdoblje je odredio sve trgovačke centre po Zagrebu tako da je preko svoje privatne tvrtke uzimao narudžbe a kao gradski urbanist zatim sam sebi to odobravao, kako se inače radi - o tome sam na dugo i široko priča u stručnom časopisu Čovjek i prostor, negdje prije 1,5 godinu.

Kolone i divizije napretka inače stalno vriju od nekih čvrstih logika - npr. stalna je logika da isti koji sve to kroje kažu, kao Dakić neki dan, konačno je vrijeme da tu nešto napravimo nakon što se dugo nije moglo ili radilo krivo, a to su baš oni.

Zato je najbolje podržati sve te već prilično iznemogle altruiste, o čijim parolama i potpisima ovisi jako puno i sve i zato jako puno vrijede, da nakon toliko dugih napredovanja nađu mir i utočište.

Apeliram kod jakih prosvjednih snaga, najjačeg i nezadrživog Vilija Matule pogotovo, da u ovim povjesno dramatičnim trenucima za sve smjerove i divizije napretka pokažu malo razumijevanja, milosti i humanosti. Prave prilike za tako nešto su kada je čovjek nadmoćan bez ostatka a druga strana nemoćnija nego ikad, a sada je najednom došlo takvo vrijeme. Pri tome treba uzeti u obzir da maoizam dugo jaše i da u prividnom presnažnim svjetskorekordnim divizijama već jako dugo kuhaju vulkani, raste strah, misije i i vizije ključaju sa fizikom i kemijom ... (pobliže Mihail Bulgakov: Majstor i Margarita).

Već krajem sedamdesetih je bilo slično i jako dramatično, a od tada do danas razvoj drame je impresivno razvijen a snage su cca iste. Tako da se, bez ironije i bilo kakvih primisli, radi o vodećim evropskim i svjetskim dramama, u kojima se ozbiljnije i složenije nego igdje radi o čovječnosti čovjeka i svemu za šta smo zainteresirani. Tako i recitiranje stihova i blago bubnjanje više nisu bezazleni čini, već davno su takvi čini ključno titrali po svijesti velikih područja i za sva vitalna i svjesna pitanja više nego ozbiljno, umom i čulom, jako zainteresirane raznovrsne mase. Sa velikom manifestacijom Muzički bienalle Zagreb šezdesetih je takvim titrajima probuđen i ujedinjen široki svijet, i od tada se održava struja toga, koja nije okrenuta protiv nego za, pa se skreće pažnja na taj fizički i duhovni karakter pojave, kojoj se je nepotrebno opirati, na nju se ljutiti ili slaviti ju.

Tko je glasao

Dakle, točno je? Pisalo je

Dakle, točno je? Pisalo je u novinama nešto, ali nekako sumnjam u tu cijelu stvar s Horvatinčićem! Bilo bi lijepo da odustane, kad već Bandić neće, pa ode graditi negdje u predgrađe, ako mu je baš stalo, a centar grada ostavi na miru.
I ja bijah u prosvjedu za Cvjetni... Iako mi se od silne buke vrtjelo još danima, vrijedilo je :)

Tko je glasao

Upravo sam na radiju čuo da

Upravo sam na radiju čuo da je Horvatinčić izjavio kako 99% odustaje od planiranoga zahvata. Priznat ćemo, postotak je dosta upečatljiv.

A rasprava ZA i PROTIV predmetnoga projekta, ovakva kakva se vodi, nametnuta je zbog načina na koji je projekt unesen u prostorno-planske dokumente. 'Pošteni' urbanizam (čudna li termina, ali takav mi je 'naletio') podrazumijeva da se razvojne ideje valoriziraju u redovitoj proceduri, da se u 'normalnim' okolnostim razmatraju argumenti 'za' i 'protiv', a ne da je unaprijed sve odlučeno, pa se 'siluje' procedura. Zato je sporni projekt zaslužio 'palac dolje', neovisno i o mogućim pozitivnim učincima.

ragusa

Tko je glasao

Ako je istina za

Ako je istina za Horvatinčić odustaje zbog toga jer ne želim plaćati kvadrate stanova koje mora otkupiti za nerealne cijene, tada je žalosno da je jedan poduzetnik zaustavljen na takav način...

Zeleni i svi drugi svojim prosvjedima samo su pokazali ljubomoru prema "onima koji bi živjeli u tim skupim stanovima" i zato naravno nisu ništa postigli i samo su se pokazali u pravom svjetu - frustirani, ograničeni ljubomorni...

Ono što je kod Horvatinčića glavni problem je sustav vlasti u gradu koji se nije iskazao u, a o tome nitko ne brine i ne prosvjeduje...

Na sreću štakora, Cvjetni će izgleda ostati rupa kakva je, a licemjerni građani koji tamo izlaze na špicu u obleki vrednoj 1000 eura, mobitelima, gucci naočalama , fendi torbicama i channel 5 parfemima će biti uvjereni da su izašli na najeliitnije mjesto u centru grada u ustvari se nalaze 10 metara od svinjca kakvih nema niti na selu... To je pravo hrvatsko licemjerje na djelu...glavno da je fasada skupa...

A ja bih sada Oštrića i njemu slične pripuitao - ajde vi nađite investitora koji će srediti Cvjetni a da vama sve bude po volji (da ne bude te ljubomorni na stanare koji će tamo živjeti u stanovima koje i ne možete platiti)... Ili da dobrovoljno očistite štakore i govna koja se tamo nalaze...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

A ja bih sada Oštrića i

A ja bih sada Oštrića i njemu slične pripuitao - ajde vi nađite investitora koji će srediti Cvjetni a da vama sve bude po volji (da ne bude te ljubomorni na stanare koji će tamo živjeti u stanovima koje i ne možete platiti)... Ili da dobrovoljno očistite štakore i govna koja se tamo nalaze...
To je zanimljivo pitanje, ali se nekim čudom pomalja slično pitanje - kako Marina MD i njezine ekipe niti nakon 20 godina apsolutne vlasti u Zagrebu ne samo nisu proveli deratizaciju štakora nego uz to nitko nema pojma ni o čemu, i nakon nje isto i prije isto, sve to je zbilja umijeće sa toliko aparata, movaca i svega elitnog?

Još zanimljivije, kako to da su pri tome jaki da sa zajedničkom tvrtkom institutom IGH d.d. graade tako nešto kao Cesarčeva. Tako nečega se nije sjetio doslovno nitko, da je najveći državni institut privatna tvrtka ljudi na vlasti i još k tome gradi na udarnim mjestima.

Ima tu još dosta bisera, a ovo su samo neki koji nekim čudom oživljavaju. Obrnutqa logika najednom je proradila nakon vječnog zamrzavanja.

Tko je glasao

Što se tiče Cesarčeve,

Što se tiče Cesarčeve, Juri Peri Žderi je Tomina Cvjetna noćna mora došla kao naručena, a oni su dosad prošli lišo.

Još zanimljivije, kako to da su pri tome jaki da sa zajedničkom tvrtkom institutom IGH d.d. graade tako nešto kao Cesarčeva. Tako nečega se nije sjetio doslovno nitko, da je najveći državni institut privatna tvrtka ljudi na vlasti i još k tome gradi na udarnim mjestima.

Sad je za vidjeti da li će se ekipa koja (umišlja da) je zaustavila TH (a u biti su ga zaustavili stanari sa cijenama) prebaciti na tu drugu lokaciju. Pa ćemo vidjeti kako se zaustavlja gradnja po Zagrebu kad su igrači čvrsti momci! Koji uz to nemaju postojeće stanare već lokaciju koja desetljaćima žeđa za developmentom...

Mali disclaimer: ja sam za gradnju na obje lokacije (s kvalitetnim planom)... a ovakvi debakli gradskih vlasti (jer su to uistinu) će godinama odmaknuti ZG od normalnog gradskog razvoja.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Ako je istina za

Ako je istina za Horvatinčić odustaje zbog toga jer ne želim plaćati kvadrate stanova koje mora otkupiti za nerealne cijene, tada je žalosno da je jedan poduzetnik zaustavljen na takav način...

Hvala Bogu, nema više komunjara i ne živimo više u dogovornoj ekonomiji - sve je prepušteno tržištu. Što je realna cijena u tržišnoj ekonomiji? Zbog čega bi sadašnji vlasnici prodali Horvatičniću svoje stanove po manjoj cijeni zato da bi onda on mogao sagraditi stanove koje će prodavati po svojoj "realnoj" cijeni i dobro zaraditi? Ljudi su uočili priliku za dobru zaradu i žele je iskoristiti - to je njihovo pravo, a što je to (moš si mislit) zaustavilo Horvatinčića, to je njegov problem.

PS: pretpostavljam da je ovo ne želim
u prvom licu omaška (oli si to ti, Tomo?) ...

Tko je glasao

Hvala Bogu, nema više

Hvala Bogu, nema više komunjara i ne živimo više u dogovornoj ekonomiji - sve je prepušteno tržištu. Što je realna cijena u tržišnoj ekonomiji?

Postoji i nešto što se zove dodana vrijednost na prozivod. Sigurno da kvadrat stana u području koje je HoTo namijenio za rušenje vrijedi manje danas kada su to sve zapuštene zgrade s krovovima od slame i blata sa stražnjom stranom koja gleda u svinjac, govna i štakore nego kada bi stan u novom proizvodu koji je HoTo zamislio izgraditi...

Sigurno da tržišna vrijednost kvadrata u toj zgradi nije 8000 eura jer danas je jedva 2000 eura...

I upravo suprotna, tržišna ekonomija (uređena) je upravo suprotno od onoga što ti objašnjavaš. U njoj se točno zna koliko što vrijedi. I ako pričamo o nekretninama u centru grada, tada u pravoj uređenoj tržišnoj ekonomiji cijene za rupe od stanova u starim zgradama u centru ne vrijede niti približno koliko si stanari (koji su te stanove by the way dobili krađom 1945. od pravih vlasnika) misle da vrijede i prodaju ih.To se naravno popravlja i više niti jedan kupac koji ima 500.000 ili više eura neće kupiti rupu u zgradi koja se ruši, u kojoj je haustor svinjac, stanari iznad nepismeni radnici, stanari ispod frustrirani purgeri.. Oni za svojih 500.000 eura + 500.000 za uređenje žele svoju slobodu.

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Postoji i nešto što se

Postoji i nešto što se zove odgovorni urbanizam. Postoji i nešto što se zove procedura. I da, mi nismo uređena tržišna ekonomija.

U cijelom svijetu, pa tako i kod nas (eto, mi tu nismo ništa posebni) je specifikum taj da opći sadržaji namijenjeni svim građanima, kultura, urbani centri života, stanovnici u središtima grada prepuštaju svoje mjesto poslovnim sjedištima, bankama, ušminkanim trgovinama...tu možda sve vrvi od života, ali to nije urbani život, to je najobičniji shopping. No mi smo eto posebni po tome što shopping centri apsolutno preplavljuju naše gradove pa čak i sela. Nekad se išlo u kino, kazalište, nekad se otišlo popiti kavu na terasu, prošetati po trgovima; danas se društveni život Hrvata u mnogome svodi na posježivanje shopping centara i uživanje u njihovim iskomercijaliziranim sadržajima. I tamo postoje kina, ali to je općenito jedan potpuno novi i drugi svijet. Neki će tvrditi da je bolji, neki ne; ja osobno smatram da nije bolji.

Nekako sam općenito skeptičan i prema tom postotku od 99 % i prema "javnoj" debati o antipoduzetničkoj klimi u Hrvatskoj. Pa sad ispada da eto mi Hrvati sami sebi štetimo podmečući klipove pod naše poduzetnike i investitore; a jel, svi znamo, manje poduzetnika, manje ulaganja, manje novaca, manje plaća, veća nezaposlenost itd, itd. No uporno se zaboravlja jedna stvar. Nekada davno (još prije najcrnje tame koja nas je obavila 1945. ili možda čak i 1918.?) poduzetnici su se također okupljali u "dionička društva" (oh, pa tako je i danas), i ta su dionička društva gradila željeznice, gradila tvornice, industriju...Danas, dionička društva otvore shopping centar. Pa sad, zdrava logika kaže: trgovina stvara radna mjesta, ali za ići u trgovinu treba imati novce.. a od kud ti novci dolaze? S druge strane, proizvodnja (a ne trgovina) stvara novu, dodanu vrijednost, novi novac...što je bolje imati?

No, zapravo sam sad malo i skrenuo u offtopic. Nekada su se eto u centru grada gradila kazališta, uređene kuće i zgrade, kulturne, znanstvene i obrazovne institucije...danas se grade shopping centri...

A što se tiče antipoduzetničke klime, čini mi se da je ono što najviše šteti poduzetništvu u Hrvatskoj nesređena država i nepoštivanje propisa.

Tko je glasao

Sigurno da tržišna

Sigurno da tržišna vrijednost kvadrata u toj zgradi nije 8000 eura jer danas je jedva 2000 eura...

Pa neka si ih onda kupi po tih 2000 Eura!

Ti i dalje ne kužiš kako funkcionira tržište? Funkcionira upravo ovako kako si napisao:

kvadrat stana u toj rupi od zgrade je porastao na 8000 eura samo ako horvatinčić gradi svoj projekt

Tko je glasao

Tko gubi, ima pravo da se

Tko gubi, ima pravo da se ljuti. :) Pa nema smisla, da ti dajem nule jer pričaš koještarije.

upravo suprotna, tržišna ekonomija (uređena) je upravo suprotno od onoga što ti objašnjavaš. U njoj se točno zna koliko što vrijedi.

Hm, imam špurijus da si glede ekonomija, sa tom forom "točno se zna koliko što vrijedi" negde još u Ricardovoj radnoj teoriji vrijednosti. Jednog dana možda otkriješ Karla Marxa. ;->

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

siromahu, ne možeš ti to

siromahu, ne možeš ti to razumijeti jer te frustracija tvojim siromaštvo spriječava da realno sagledaš svijet oko sebe...

kvadrat stana u toj rupi od zgrade je porastao na 8000 eura samo ako horvatinčić gradi svoj projekt. dan nakon toga opet vrijedi 2000 eura, a i to je pretjerano...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Što to koga boli briga za

Što to koga boli briga za vrijednost kvadrata?

Ovdje su pojedinci vidjeli svoju priliku kako da dođu do novcica bez truda i rada! isto kao i većina Hrvata koji danas haraju sa privatnim sektorom.

A kakav je to izgovor.... privatnika.... neću ići dalje jerbo me netko ucjenjuje?
Koji mlakonja, trebao je stisnuti te sitne ribice kupiti to i gotova stvar, i onda se naplatiti kroz projekt.
Tako da mi ovaj HoTo.... & Co. izgledaju kao pijuni a ne privatni investitori.

Sve meni smrdi na nešto van ekonomije i zdrave pameti koja treba vladati u gospodarstvu.

A ništa me nebi iznenadilo da dođe netki sa dobrom spikom i malo novčića.... pa da uzme to sve sebi i evo nam opet jedna već uhodana bajka o tome kako doći do milijarde bez novčića!

Uvažavam argument od B2 po pitanju da se nađe novog investitora ako se može! Pogotovo nakon ovakve negativne reklame!

A ja se pitam hoće li to biti investitor koji nosi crvenu ili plavu kabanicu ..... jel koliko vidim teško može onaj PRAVI koji zna raditi i zaraditi doći do prilike!!!!!

Jakob Matovinović - Jakša

Obrisan

Tko je glasao

Ajde, ako odustane

Ajde, ako odustane Horvatincic, onda se nadam da ce Vili i Urša kada dobe kino Zagreb za svoje vlastite privatne projekte, umotane u celofan doprinosa kulturi, jednakim zarom okupljati ljude oko sebe kako bi pocistili stakornjake unutar bloka. I ostalih donjogradskih blokova. Predvodjeni svojom mentoricom Moranom Pavlikovic-Gruden. Nist nije crno-bijelo, istina je uvijek negdje na sredini.....

Tko je glasao

S obzirom da se nekima nije

S obzirom da se nekima nije svidio moj komentar, moram pojasniti svoje stajaliste. Da, ja sam definitivno za uredjenje i revitalizaciju Donjeg grada. Apsolutno sam protiv nacina na koji je provedena cijela stvar sa Horvatincicem (Ad Hoc mjenjanje GUP-a, izostanak KVALITETNE javne rasprave itd...). No to definitivno nije krivnja Horvatincica vec aktualne gradske vlasti.

Nadalje, samo 20-ak metara od Trga gradi se takodjer grandiozno stakleno zdanje (po meni cist OK izgleda, sa reflektiranjem Kaptola, bla bla....). Zar se doista nitko ne pita kako to da Zeleni, Pravo na grad i ini ne lupaju loncima zbog tog projekta????? Tu se na zalost radi o iskljucivo osobnim interesima pojedinaca. Urse i Vilija jer su zapikirali kino Zagreb, Celakoskog jer mu treba slave, Morane koja ne moze preboljeti nacin na koji je Bandic unistio HNS u Zagrebu (Ferencak i Zagar). Uz malo pompe i medija, uspjeli su privuci 50.000 potpisa, ali ja vam garantiram da su to u 80% bili potpisi ne protiv uredjenja tog bloka, vec protiv Bandica i njegove korumpirane gradske uprave, kao i nacina na koji vodi grad. Ja osobno spadam u ove druge, ali se nisam dao navuci na spiku spasavanja grada od pojedinaca koji imaju skroz drugacije interese od proklamiranih...

p.s. i di su ti svi bili kada su se u Vlaskoj poceli graditi Predbendarski vrtovi. Odvratno betonsko zdanje na metalnim stupovima koje unistava jos stariju gradsku jezgru. Centar Tkalca je mila majka i kraljica uklapanja za razliku od tog arhitektonskog shita. Kak vam to Morana, Ursa, Celakoski i Vili nije smetalo?????

Tko je glasao

Većina ponašanja nije

Većina ponašanja nije principjelna. Čisto usput:
- HNS je upravljajo svim djelovima oko gradnji kada se Horvatinčić odvršio svoj prvi građevinski projekt za HT u hebrangovoj ulici i zatim HOTO T-com neboder, pa je HNS de facto ključno asistirao u prevorbi Horvatinčića, Mesićeva višedesetljetnog i Nadićeva prijatelja u velikog graditelja, kao što je jako pun o toga aisistirao i promovirao;
- za vrijeme najznačajnijeg prosveda sa recitiranjem stihova, kamere su zabilježile da glavni organizatori, Niko Gamulin, njegova supruga Urša Raukar i drugi, iako donedavni hns simptaizeri i vlajda članovi, vrište i fizički probaju udaljiti agresivni HNS u liku njihove kolegice Alenke KČŠ, predsjednice HNS Zagreb i glavne stranačke komesarke za pitanja urbanizma i gradnji;
- tako da se HNS po običaju gura u stvari za koje su ključno krivi oni i njihovi ex članovi i slično;
- ima još jako puno toga, tako da se po nekom dugom pravilu ponavlja fenomen da jako široke snage uspjevaju udruženo dovesti stavari do takve histerije da i kakv pojedinac i nešto malo postaje nočna mora.

Tako da i sada vrije od takve logike - za razliku od većine ex soc real zemalja, u RH i ostalim zemljama ex SFRJ su nastavile iste snage i na neki način je došlo doba da i tu baš zbog takve iznimnosti pada "zagrebački" berlinski zid, pa je logično da razne snage ne znaju šta bi i pokušavaju bilo šta ne bi li nastavili.

I zanimljivo je to kako jedan Vili Matula, koji je jedan iznimno skroman i fin čovjek koji ni uz to što jako puno radi i vodeći je hrvatski glumac ne može zaraditi dovoljno za osnovnu egzistenciju, najednom drma jake strukture koje samo na sebe potroše cca 5 mlrd kuna godišnje, koje raspolažu polugama upravljanja kakve zbilja nema nitko u svijetu i koje su navikle biti udruženo bezobzirne i inertno nezadržive. I to sa par stihova - "O moja je leđa lagano kucnula mandolina, i moj se kaput raskrio ...". Jako zanimljivo, sve zanimljivije.

Tko je glasao

i di su ti svi bili kada su

i di su ti svi bili kada su se u Vlaskoj poceli graditi Predbendarski vrtovi. Odvratno betonsko zdanje na metalnim stupovima koje unistava jos stariju gradsku jezgru.

Fascinira me kako, kada ponestanu drugi argumenti, protivnici svakog društvenog aktivizma počnu centrati: "a zašto se bavite baš ovim problemom, a ne nekim drugim?"

Za navedene osobe koje si spomenuo ja ne mogu odgovarati, i ne znam imaju li neke osobne interese. No, moram spomenuti da osobni interesi sami po sebi nisu nikakva diskvalifikacija: pa ni Tomo Horvatinčić nije zamislio svoj projekt iz nesebičnog humanizma. Kao pojedinac, aktivist i ekologist, dajem podršku onim projektima, koji mi se sviđaju, i obrnuto.

Istiina je: dinamika je društvenog aktivizma takva, da se prosvjedi, po definiciji, orijentiraju protiv. Evo ja sam u jednom danu prosvjedovao protiv NATO-a, "Cvjetnog prolaza" i spalionice otpada. :) Što ne znači,naravno,da pozitivnih projekata nema.

Građanske akcije tendiraju ka tome da budu usmjerene samo na jednu točku. Stranke, pak, mogu i moraju ići šire. Prebendarski vrtovi, uz niz drugih problematičnih projekata u Zagrebu, spomenuti su u Priopćenu o tajkunskom urbanizmu od 25. siječnja.

Zoran Oštrić (Zelena lista)

Tko je glasao

Vas nisam spomenuo jer sam

Vas nisam spomenuo jer sam prilicno upoznat sa vasim aktivizmom, te mi on u svim aspektima ima smisla i djeluje na istoj liniji, dok se to za navedene ne moze reci.

Namjerno sam spomenuo druge projekte koji po svom obliku neodoljivo podsjecaju na ovaj ali akcije doticnih nije bilo. Cisto zato da javnost dobije i malo drugaciji kut gledanja na cijelu problematiku. Vama svaka cast...

Tko je glasao

... vrijeme je da se krene

... vrijeme je da se krene

Tko je glasao

HNS je radio isto, tako da u

HNS je radio isto, tako da u teoriji i prakasi to nisu sukobljene nego iste koncepcije kao SDP, HDZ prije, HSS Tomčić ...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci