Tagovi

Da li je Milanović prikriveni vlasnik Offshore tvrtke kojoj je dodijelio koncesiju zračne luke?

Nakon što su Center for Public Integrity i ICIJ omogućili uvid u bazu podataka sa popisom Offshore tvrtka registriranih kod odvjetničkog društva Mossack Fonseca krenuo sam u pretraživanja. Baza je napravljena i organizirana na jako dobar način. Moguća su pretraživanja po više kriterija a rezultati se dobiju tekstualnom i grafičkom obliku.

Svaka čast svima koji su radili i rade na tom projektu. Rezultat tog projekta važan je za društvo uopće jer ukazuje na mogućnosti kriminalnih radnji, poput pranja novca i utaje poreza.

Da bi se takve kriminalne radnje spriječile, nacionalna pravosuđa moraju adekvatno odgovoriti.

Rezultati iz "panamskih papira" danas se nalaze skoro u svim medijima i nema ih potrebe dodatno prezentirati.

Međutim, saznanja stečena pretraživanje "panamske baze podataka" dovela su me do drugih saznanja. Tako sam saznao da Offshore tvrtka može biti registrirana i u Velikoj Britaniji, recimo u Leedsu, da se zove ZAIC A- limited i da je ponosni vlasnik koncesije zračne luke u Zagrebu.

Što je Offshore tvrtka?

Offshore tvrtka je poduzeće osnovano u inozemstvu koje pruža poslovne i ekonomske prednosti u odnosu na lokalno poduzeće. Offshore tvrtka je za nekoga u Hrvatskoj jedno posebno poduzeće osnovano u, recimo, Panami, Belize ili čak i Velikoj Britaniji koje ne plaća poreze na dobit izvan svoje matične države.

Više na Wikipedia

Dakle internetskim pretraživanjem došao sam do zanimljivih saznanja.

ZAIC - A Limited, registriran zajedno s još 346 tvrtki na adresi 1 Park Row, Leeds, LS1 5AB.

Jedna od pravih tvrtki na toj adresi je Pinsent Masons, koja je neka vrsta britanska verzija panamske odvjetničkog društva Mossack Fonseca. Pinsent Masons, vjerojatno je tvrtka koje klijentima otvara Offshore tvrtke i pruža im potrebne usluge.

Što je ZAIC a-Limited?

ZAIC je građevinska tvrtka koja fizički ne postoji, nema poslovnih prostorija, telefona, faksa, e mail adrese i web portala. Ima posuđenu adresu, račun i direktore koji možda i nisu stvarni direktori s ovlastima i ima skrivene vlasnike.
Sve navedeno po britanskim zakonom je dopušteno za takvu vrstu tvrtke. Problem je što je takva tvrtka pobijedila na natječaju za upravljanje aerodromu.

Otvaranje LIMITED kompanije u Velikoj Britaniji

UK LIMITED je isto što i društvo sa ograničenom odgovornošću u Srbiji. Ova vrsta firme plaća automatski poreze, oko 20% na sve dobiti koje ostvari. Vlasnici i direktori imaju ograničenu odgovornost kod poslovanja.

Ako želite ostati anonimni, to je moguće samo kroz posebne usluge zamjenskih vlasnika i direktora, što košta €300 po osobi.

Ako je recimo naša firma u Velikoj Britaniji vlasnik umjesto Vas, to košta €300. Ako mi postavimo direktora, to košta €300 godišnje. Za sve usluge ovjeravanja ugovora, plaćate posebno €50 plus troškove kurira ili pošte.

Naravno, ako ste sami vlasnik ili direktor, nemate potrebe za to.

Ako tražite da direktori dobiju UK servisnu adresu, da se ne vidi gdje žive, to košta dodatno €60 godišnje po osobi.

Predaju se porezni izvještaji i plaćaju se porezi na sve vrste poslovanja. Godišnje održavanje je €200. Tu se ne računa knjigovodstvo koje možete da radite sami u Srbiji ili bilo gdje ili da unajmite knjigovođu. Ako mi radimo knjigovodstvo, to košta €800 godišnje i plaća se unaprijed i paušalno.

Uplatu za osnivanje UK LIMITED kompanije možete obaviti direktno putem Paypal-a:

Izvor

Na gore opisan način registriran je ZAIC - A LIMETED, koncesionar Zračne luke Zagreb. Pored tog načina u Velikoj Britaniji tvrtke se mogu registrirati i kao:

Komanditno društvo ili engl. Limited Partnership. Taj način idealn je za prodaju preko Interneta kao i za pružanje usluge i trgovinu robe širom Evrope i svijeta.

Partnerstvo sa ograničenom odgovornošću engl. Limited Liability Partnership - LLP koristi se onda kada dva ili više partnera žele da imaju prava upravljanja ili poslovanja i onda raspodjelu dobiti.

Hrvatsku javnost vlada, koja je odabrala koncesionara, upravo ovom zadnjom vrstom tvrtke, Komanditno društvo pokušava opravdavdati davanje koncesije. Tvrdili su da je pariški aerodrom okupio investitore te svojim kapitalom i znanjem upravljaju zračnom lukom. Tu podvalu uspješno su plasirali pa još i danas neki misle da su koncesionari francuzi.
Sličnu verziju plasira i Miroslav Drljaća, čovjek koji je kao direktor Zračne luke Zagreb "prodao" radnike i zračnu luku ZAIC-u. On tvrdi "ZAIC nije firma bez kapitala i rejtinga. Ona je osnovana s ciljem formiranja konzorcija više firmi u cilju zajedničkog nastupa na natječaju..."
Međutim, te tvrdnje nisu točne, što potvrđuje registracija na A LIMITED. A limited omogućuje da identitet vlasnik ZAICA bude javnosti nepoznat, da direktori budu bez ovlasti, da ovlasti imaju prikrivene osobe.. Isto tako potvrđuje da Drljaća, koji sada na neki način, prati rad koncesionara, laže i da je dio one udružene skupine koja provodi kazneno dijelo.

Nakon svega navedenoga postavlja se pitanje kako je fizički ne postojeća tvrtka, bez zaposlenih, bez telefona, bez e mail adrese s javnosti nepoznatim vlasnikom pobijedila na natječaju za dobivanje koncesije za Zračnu luku Zagreb? Kako je, recimo, ispunila uvjet "upravljanja zračnom lukom s prometom putnika do 10 milijuna godišnje?"

Na ovo je jedini odgovor, natječaj je namješten.

Kako je za taj namješteni natječaj ugovor sa ZAIC-om potpisao zamjenik ministra Zdenko Antešić u prisutnosti Zorana Milanovića, nameće se zaključak da je upravo Milanović prikriveni vlasnik ZAIC-a. Upravo je on, smijenio Komadinu s mjesta Ministra prometa kada je osnovao stručno povjerenstvo za provjeru dokumentacije oko ZLZ-a

Ili možda Milanović to radi za brata, oca, partiju, bandića, hanžekovića, radića, građevinsku mafiju...

Na ova pitanja trebale bi odgovoriti nadležne isntitucije jer, Offshore tvrtka nije mogla pobjediti na natječaju za koncesiju. A svojim djelovanjem na zračnoj luci svakodnevno pokazuju da ne znaju upravljati zračnom lukom ali i da ne žele poštovati zakone RH.
Ujedno bi se institucije trebale pobrinuti za organiziranu skupina koja je taj projekt omogućila. Ta skupina prema hrvatskim zakonima naziva se "zločinačka organizacija". Oni se, što je posebno opasno nalaze u vlasti, oni su članovi stranaka, od HDZ-a koji je već kod otvaranja ponuda za koncesiju zračne luke izabrao ZAIC do SDP-a koji je tu odluku proveo u dijelo.

Komentari

A zašto je to sad odjednom

A zašto je to sad odjednom afera kad do sad nije bila?
Objava: 12.5.2013 | 16:00
http://www.vecernji.hr/hrvatska/tepes-u-prvoj-hrvatskoj-prici-iz-offshor...

Sad ga načeli?
Mogu mu staviti soli na rep !

Tko je glasao

Uzor za pisanje tekstova na Pollitici

Primjer istraživačkog pristupa pisanju, samo nastavi u tom smjeru - ".. taj slap da bi mogo sjati - i moja kaplja pomaže ga tkati..."

Tko je glasao

Ne sumnjam da je Zračna luka Zagreb jedna velika muljaža

...ali baš da se bespogovorno nameće zaključak kako je upravo Milanović prikriveni vlasnik ZAICa - ne nameće se. Jel' imaš neki dokaz za to?

To mi nekako ne izgleda kao SDPov rukopis muljanja...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

bigulica, ovo je odgovor na

bigulica, ovo je odgovor na pitanje

Kako je za taj namješteni natječaj ugovor sa ZAIC-om potpisao zamjenik ministra Zdenko Antešić u prisutnosti Zorana Milanovića, nameće se zaključak da je upravo Milanović prikriveni vlasnik ZAIC-a. Upravo je on, smijenio Komadinu s mjesta Ministra prometa kada je osnovao stručno povjerenstvo za provjeru dokumentacije oko ZLZ-a

zaključak se nameće na dijelima. ako i nije milanović prikriveni vlasnik, onda zna tko je jer radi za njega. neka istraga utvrdi pravo stanje. do onda meni je sumnjiv

Tko je glasao

Ovakvi dealovi kuhaju se godinama

Presmiono je optužiti zadnjeg koji je donio nalivpero, pogotovo bez dokaza. Osim toga, oko ovakvih se poduhvata obično postigne sloga s prethodnicima, osim ako se nekome ne pomrse računi.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Isti, isti, isti....

To mi nekako ne izgleda kao SDPov rukopis muljanja...
A kakav je to rukopis SDP-a - tj njegove elite koja ždere škampe na račun poreznih obveznika...

Tko je glasao

Pa, nihov rukopis mi je više...

...onak... vole se naslikavati, grebati za privilegije koje im donose njihovi političarski položaji, a velike stvari, poput ove, nabacuju svojim tajkunima od kojih onda dobivaju razne slatke protuusluge. SDP muljatori su obično moderniji političari koji su shvatili da njima zapravo ništa niti ne treba, jer je, dokle god su u politici, ionako sve njihovo. Ovi HDZovi pak imaju kulački kompleks i skloniji su realnom opredmećenju u vidu neke firme, računa i slično.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ubij me nježno

Ja još uvijek ne vidim suštinske razlike, o folkloru i popratnim ukusima ne treba...

Tko je glasao

Pa suštinske razlike i nema

Po pitanjima privatizacije i tajkunizacije Hrvatske, između SDPa i HDZa nema neke suštinske razlike.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

to bi bilo idealno, naši

to bi bilo idealno, naši političari su umreženi s tajkunima i moraju izvršiti što im takvi pokrovitelji narede. imamo sada primjer karamarka, naređeno mu je da prekine arbitažu, on to mora napraviti ili idu afere u javnost.
mafija u hrvatska toliko je moćna da može najviši sud u državi prisiliti da im donese presudu u njihovu korist.
slučaj bandić

a to se odnosi i na sdp, i on mora nekog slušati

Tko je glasao

Onda su preko političara, tajkuni umreženi s ustavnim sucima

Nije najveći problem što su politilari umreženi s tajkunima, nego što je pravosuđe umreženo s političarima, a ovi onda s tajkunima, pa nam je pravosuđe umreženo s tajkunskom mafijom!

Iz toga logički slijedi da je Ustavni sud praktično Mafijaški sud.

Suce biraju političari, koji su umreženi i sluge tajkunomafije, koji slušaju, svoje političare, dakle ustavni suci su pod kontrolom onih koje kontroliraju tajkuni- dakle oni tako postaju članovi Tajkunskog suda koji može rušiti sve što mu padne na pamet: obitelj, narod (zabranama referenduma), državu, zakone koji im se ne sviđaju, a koje bi donijeli neki slučajni pošteni političari.

Zato sam protiv političarskog tzv. Ustavnog suda, koji još postaje oruđe EU-a kojime nameće protuprirodne zakone (homobrakovi i usvajanje djece od istih) i protudržavne zakone (sprječava poreze bankama, ..., a nameće upropaštavanje nacionalnih država, nameće) rasprodaje nacionalnih bogatstava, primanje u državu rodnih fašista (takvih imigranata) po volji nelegitimne samoprozvane europske komunističke carice Merkel).

Preko Ustavnih sudova svjetska Mafija, pod izgovorom zaštite demokracije, kontrolira svoje mafijaške poslove i destruira nacionalne države, te provodi osiromašivanje građana tih država i besprizornu pljačku.

Zato sada napadaju Poljsku, jer žele njome vladati preko Ustavnog suda, koji bi bio po njihovoj političkoj volji i koji bi po potrebi upotrebljavali za svoje protupoljske interese, za napade na obitelj, na brak, na sastav stanovništva koji bi željeli mijenjati, na zakone kojima banke moraju plaćati poreze,...

Ustavni sudovi pretvorili su se u nadnacionalne političke organizacije koje zatiru pravu demokraciju i samostalnost suverenih država u ime svjetske mafije koja kontrolira političare koji onda biraju ustavne suce i tako u krug, protiv demokracije i demokratske kontrole.

Tko je glasao

Ta skupina prema hrvatskim

Ta skupina prema hrvatskim zakonima naziva se "zločinačka organizacija". Oni se, što je posebno opasno nalaze u vlasti, oni su članovi stranaka, od HDZ-a koji je već kod otvaranja ponuda za koncesiju zračne luke izabrao ZAIC do SDP-a koji je tu odluku proveo u dijelo.

Da pogodimo: Zoki i Njonjo?

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Bravo za članak! Možda je upravo ovaj članak početak kraja

"Udruženih". A ovo da je HDZ odabrao, a SDP sproveo puno govori o kavkvoj se vrsti udruženja radi i tko sve sudjeluje u ovom prljavom igrokazu.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

moronini

kao prvo prestani mi slat privatne poruke o tome kako želiš kušat sjeme istinskog ljevičara poput mene, a kao drugo - ne seri.

Tko je glasao

Drago dijete ljiga i ljigavaca, opet su te napali zmajevi

Koža između nožnih prstiju krvari, a u inboxu ti se priviđaju moje poruke, nije dobro, traži pomoć!

Apage Satanas!

Razumijem da si u strašnom stanju, ali zašto na ovoj temi spamaš?

Zarolaj i ovo i njegovo Mucke, da se ne blamiramo, jako.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

zašto

lažeš orjunašu? evo tekst poruke koju si mi poslao sinoć:

Pošiljatelj: Moronini
Kad: sinoć
dragi lignja, pošto sam emocionalno nedojebani retard, molio bih te za pomoć. naime, oduvijek imam mokre snove o tome da grgljam spermu istinskog ljevičara, što ti nesumnjivo jesi, stoga sam te htio zamoliti za pomoć. nadam se da ti nije problem da tjedan-dva zgotovljavaš u staklenu teglu pa mi to pošalješ na kućnu adresu u srbiju, s oznakom - turšija za krezubog glupana. naravno, za snabdijevanje sjemenom sam ti spreman masno platiti, devizama ili u naturi.

evo ti smeće komunističko, bolesno. dokaz crno na bijelo da si pederopartizan u duši. može te bit stid, nakazo.

p.s. tegla se puni ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Tko je glasao

Hahahaha... fali još samo vjerodostojna fotografija

tj. neprikosnoveni dokaz, koji nam nije teško naći, zar ne? Evo lignja jedne na kojoj nisi baš sasvim dobro ispao, jer je mutna, pa se ne vidi natpis na teglici " turšija za krezubog glupana":

https://i.ytimg.com/vi/kpWNBjUQjmw/hqdefault.jpg

:P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

A jadnice kako se raveselila kad se spominju

tegle sperme, hehe. Čini mi se da nam hoćeš reći da si ti ispila cisterne, ha PIGulice? :D

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Gle, lijepo piše "turšija za krezubog glupana"...

moš' ti sad trolat do smrti, ali slika govori više od tisuću riječi!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Meni tebe ža jadna ne bila hehe

Ostarila, smrdiš, krezuba,slika vrijedi tisuću riječi

http://postimg.org/image/to85sf5i9/

I sad patiš što ni konj neće na te, a kako kad si fuj ogada? Hehe

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

hahaha... vi istašuljačka desničadija

puni ste humora ko drek vitamina. Drago mi je da vam barem žene imaju smisla za humor i da nemaju komplekse :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Drago dijete, izgubio si se definitivno

Zar stvarno misliš da me možeš na ovaj način naživcirati? hehe... ni blizu, noup :)

No jako se sramotiš, a ja doživjeh da mi je žao tebe koji si se doveo na ovu razinu.

Nisi ti kriv osim za to što si svoju dušu predao u ruke Nečastivog, kriv je Satanas kojemu si se predao, odbaci ga i opet ćeš biti čovjek.

Uistinu mislim da ovo nisi ti i da u tebi još negdje ima dobra koje u nekom kutku tvoje duše plače zbog nesreće koju si sam sebi nanio. Hoćeš da pogađam kad je počelo?

Kad si počeo štovati Sotonu i slugu njegova najvjernijega - Tita, tad si ugasio svjetlo u sebi i odrekao se mira i ljubavi, no drago moje dijete, još ima nade, samo ga odbaci i osjetićeš kao da se uzdižeš iz ponora tame prepune krvi, žuči, sline i fekalija.

I uzdizat ćeš se, osjetit ćeš radost, ushićenje, svjetlost, lakoću postojanja, osjetit ćeš ljubav!

Samo ga moraš odbaciti i tuga će zauvijek nestati!

Ovo nisi ti, pravi ti plače i tuguje jer zna tko i što u biti jest, a na što se sveo štujući Zavoditelja, Nečastivog.

Odbaci ga i uzleti, ti si biće svjetla.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci