Tagovi

Da li je Ivo Sanader spin doktor?

Wall Street Journal objavio je uvodnik u kojem kaže slijedeće;

The European Union shells out millions of euros each year on translation services. How unfortunate, then, that the progress reports that the European Commission published last week for eight potential EU members are so far available only in English.
Take Croatia. After Bulgaria and Romania enter the EU in January, Croatia will be next in line. According to the EU report, though, Zagreb still has "no overall strategic framework" for reform. It lacks "clear and transparent rules and procedures with regard to elections and the forming of governments at the local level." It is "still some way from enjoying an independent, impartial, transparent and efficient judicial system." And, "[m]any allegations of corruption remain uninvestigated and corrupt practices usually go unpunished." Those are just the political issues.
So how is the report being received in Croatia? As praise for the "progress . . . when it comes to reforms," if you listen to Prime Minister Ivo Sanader.

Ako ste propustili primjetiti, novinari WSJa primjećuju kako je iznimno loše izvješće europske komisije kod nas totalno promaklo oku javnosti, te kako je predsjednik vlade Ivo Sanader doslovce o izvješću rekao "pa upola je tanje nego prethodno!", što je navodno veliki uspjeh neovisno o sadržaju između korica. WSJ nadalje sugerira kako bi možda bilo dobro u budućnosti ovakva izvješća objavljivati i na materinjem jeziku zemlje kandidata jer se nepoznavanje jezika koristi kao sredstvo manipulacije informacijama.

"Šteta što Europska unija ne prevodi svoja izvješća o zemljama kandidatima na njihove jezike. Budući da je izvješće o Hrvatskoj objavljeno jedino na engleskom jeziku, građani Hrvatske nisu upoznati s njegovim potpunim sadržajem", piše u uvodniku Wall Street Journal, a prenosi u četvrtak Glas Amerike (VOA).
Hrvatski majstori medijskog "spina", a tu newyorški dnevnik izdvaja premijera Ivu Sanadera, odlučili su izdvojiti iz europskog izvješća jedino opća mjesta, gdje se govori o "napretku u provedbi reformi", prenosi VOA. (izvor: Hina)

Kao što vidite i sami, WSJ je našeg premijera direktno etiketirao kao spin doktora, nešto što svi dobro znamo već duže vrijeme ali nam je očigledno trebao amerikanac da to kaže na glas.

Komentari

jako dobro izvedeno, ako je

jako dobro izvedeno, ako je ivo spin i ako to njegovi ljudi ili gradjani koji znaju za njegov posao sutio i stitio inerese svoje i drzave, ja bi to i pohvalila. ali da se njihov vodja koristi jezikom koji nerazumije njegov narod onda to nije obmana naroda nego svoga posla... i vjerodostojnosti toga sto pise. ivo sanader je spin ali da li je njegovo djelovanje stvarno u funkiciji spina ili samo nekog djelatnika koji svom narodu prestavlja jednu politiku a evropskoj uniji i svjetu drugu? da li on to radi vodjenjem svoje politike ili ga vode strane agencije za stvaranja i pokazivanja pa i podvaljivanja sto bolje slike o hrvatskoj??? ako ga njegov narod razumije onda ce i sami doci do zakljucka sta je njihov vodja njima dao i sta hoce jos da da.a ako ga njegov narod nerazumije i ako se njegova politika zasniva na nepoznatom jeziku onda su to neki novi novi momenti koji ses premaju da izmisle neki novi rezim vladanja u drzavi...

Tko je glasao

zanimljivo je kako ti

zanimljivo je kako ti zapadnjaci vole kritizirati druge (naročito amerikanci) a kada im kažeš da je ubijanje 650 000 civila u Iraku ratni zločin ili ubijanje Palestinaca masakr onda te žele strpati u zatvor...

ko jebe glupe zapadnjake što misle, njihovo monstruozno društvo (koje je lijepo preslikano kod nas) će ionako uskoro implodirati...

bitno je što mi mislimo u svojoj državi, a izgleda da većina ne misli uopće (ili ne želi, što je u potpunosti isto)...

Smranader i ostali smradovi na vlasti će i dalje raditi sranja, lagati ljudima (jer po temeljima moderne demo(n)kracije laž=istina, rat=mir, kriminal=pravda i da dalje ne nabrajam njihove bolesnoće)...

ono što su Rvati htjeli to su i dobili (i imati će sve dok ne izađu na ulicu i kažu 'dosta' - malo vjerojatno):

siromaštvo=bogatstvo, bijeda=sreća

:-P

Tko je glasao

Problem nije ni Ivo ni

Problem nije ni Ivo ni izvješće, pravi problem su mediji koji makar uživaju načelnu slobodu nisu kritični i odgovorni. Mediji u HR su uz nekoliko iznimaka popunjeni neobrazovanim, nepismenim i neodgovornim ljudima koji znaju prenijeti vijest s Hine, ali ne znaju napraviti vlastito istraživanje i analitički donijeti zaključak.

Da mediji nisu u ovako dubokoj krizi, nikakav PR irske kompanije ne bi nadomjestio suštinske nedostatke Sanaderove pojave. Sanader je samo iskoristio teško stanje u medijima kako bi se ispalio u populističku orbitu, a isto radi i Bandić. To će trajati sve dok se mediji ne konsolidiraju u odgovornu stručnu kritičnu silu koja ima moć ali i koja je svjesna svoje društvene odgovornosti.
Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

teško da će se dogoditi

teško da će se dogoditi bilo kakva konsolidacija u medijima, samo tonu sve dublje, iako su sve vijesti o Paris Hilton korektno odrađene. Jedino čega će i dalje biti svjesni jest da se ne dira u velike i jake oglašivače, odnosno u interese koji se poklapaju s interesima vlasnika.

borja.org

Tko je glasao

Brijem da je jaz uzrokovan

Brijem da je jaz uzrokovan ne-talasaj vlasnickom politikom otvorilo sasvim lijep prostor za nove medije.

Cisto za primjer, 101-ica kao nekadasnji svjetionik demokracije, sada je postovana samo sa strane par neupucenih.

Globus, Nacional. Daleko previse afera i medjuoptuzivanja bez ikakvih posljedica, osim opceg dojma da se radi o istoj bagri.

Jutarni i Vecernji list, no comment. Novi list istina ne citam, ali ono sto vidim ostavlja dojam jednog starog mentalnog sklopa. Feral, no comment.

Sve u svemu, vrijeme je za nove medije koji ce iskoristiti ovaj jaz i zelju 50 000 pojedinaca da citaju kvalitetne tiskovine ili 500 000 da slusaju kvalitetne radio emisije.

Pozdrav.

Tko je glasao

Slažem se, Hrvatskoj su

Slažem se, Hrvatskoj su potrebni bolji mediji, analitičko novinarstvo...

Tko je glasao

Hm, da, istraživačko

Hm, da, istraživačko novinarstvo se svodi na to ko je koga u big brader kućici. Ili koliko eura je na sebi imala neka od naših zlatnih curica koje se naslikavaju gdje stignu. Ili ima li neka od tih djevojčica mengu i kada i koliko je boli i koliko traje. Ili najvažnije, dr Ivo je danas bio/posjetio/rekao/naglasio...

Tko je glasao

A je li otko siguran tko su

A je li otko siguran tko su zaista stvari vlasnici naših medija?? Prljavi novac je raznim kalaolima se pokušavao oprati a sad vidimo da ga je bilo jako puno.

Tko je glasao

Ipak postoji nešto što se

Ipak postoji nešto što se zove "hitting rock bottom" nakon kojeg vrijedi ona "the only way is up". Ta se točka približava i nakon njeg i većeg otvaranja tržišta i jačanja kupovne i društvene moći srednje klase, promijenit će se i medijski krajolik.

Preduvjet za to je ipak politika koja doista podržava pravo slobodno medijsko tržište i slobodne medije i kojoj ne pada na pamet potrošiti 2 saborske sjednice na raspravljanje o jednoj TV emisiji umjesto na donošenje reformskih zakona.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

lijepo je čuti malo

lijepo je čuti malo optimizma, nadam se stvarno da si u pravu. ja sam nekako skeptičan obzirom da radim kao novinar, u magazinu koji se ne bavi politikom, ali oglašivač je oglašivač. većina njih je navikla na kraljevski tretman i uzimaju si za pravo da "uređuju" novine kako žele. vlasnici novina uvijek će biti iznad novinara, ako je njihov interes u pitanju, neke teme, barem u mainstreamu, nikad nećemo čitati. ipak, ako se pubika bude okretala prema siteovima poput pollitike i mainstream će morati popratiti neke teme odgovornije negoli to čine sada.
borja.org

Tko je glasao

umoran sam više i od

umoran sam više i od bloganja. malo se blogera upušta u pravo istraživačko i analitičko novinarstvo. većinom lupaju komentare. offline mediji ne samo da ignoriraju moja otkrića već kao što je nedavno bio slučaj s Tomislavom Čadežom (nekadašnjim recenzetom blogova) još me i napadaju da mlatim praznu slamu po blogu. Većina blogera je sretna kad ih takvi kao Čadež spomenu u offline medijima tako da ni od njih ne doživljavam nikakvu solidarnost. Sve pomišljam da se ostavim "mlaćenja prazne slame".

Tko je glasao

Slažem se sa 45 lines,

Slažem se sa 45 lines, slažem se i sa borjom, a bome se slažem i sa mrakom :-).
Ja bih samo htio naglasiti da plima Interneta nezaustavljivo dolazi, a s njom i neki oblik virtualnog društva. I blogovi će u tome sigurno imati značajnu ulogu.
Koliko će još na blogu provaljenih afera proći nezapaženo ja ne znam. Ali sam siguran da će impact s vremenom rasti.
Mislim da je tu ponajveći problem sve slabija kvaliteta novinarstva u Hrvatskoj općenito, kao što je to mrak dobro identificirao. Čini mi se da je na snazi jedna negativna povratna veza u kojoj se ljudima politika sve više gadi, pa se onda i novinari okreću drugima temama (koga je izbacilo u Big Brotheru) i onda koherentna politička diskusija polako iščezne s horizonta.
Žutilo, žutilo, žutilo.
Ali, vjerujem da je vrijeme ipak na našoj strani :-).

Tko je glasao

45, bitno je da istina

45, bitno je da istina izađe van, zašto je važno uopće da mainstream mediji obraćaju pažnju na ono što pišeš? ja to čitam kod tebe, a to što mainstream mediji ne pišu o tome više govori o njima nego o tebi. a istina je da se malo blogera upušta u analitičko i istraživačko novinarstvo, ali to ne treba nikome uzimati za zlo, ipak je to viša razina i treba tu dobra doza informiranosti, profesionalnosti.

borja.org

Tko je glasao

blogeri su amateri, nije li

blogeri su amateri, nije li teško pred njih staviti neka očekivanja?

mene puno više smeta što u novinama nema istraživačkog novinarstva, kada malo bolje razmislim, u novinama ima sve manje novinarstva...

ne razumijem to, eto u spoljednjih nekoliko dana tema za razvaliti po vlasti kao da su to namjerno napravili i ništa, totalna tišina

Tko je glasao

@mrak&borja, ma ne očekujem

@mrak&borja, ma ne očekujem ja od blogera ne znam kakvo istraživačko i analitičko novinarstvo kakvim se bavite i vas dvojica, T-Zombix i još neki. Da bismo govorili o nekom ozbiljnijem bloganju bilo bi važno da se posta više vijesti. pa to je valjda smisao sintagme "građani novinari". Model komentatorskog novinarstva preslikan iz offline medija na blog naslijeđen je iz socijalizma kad se smatralo da su najbolji i najviše plaćeni novinari upravo komentatori. Čast iznimkama, ali uglavnom je bila riječ o društveno-politički podobnim komentatorima koji su širili ideologiju vladajuće kaste. Tko se još sjeća takvih komentatora i njihovih pametnih komentara. Temelj svakog novinarstva je vijest, al' to se kod nas još ne shvaća ozbiljno jer je to nasljeđe socijalizma gdje su se vijesti skrivale i smatrale banalnima, preko tuđmanizma i posttuđmanizma gdje je vijest izvrnuta u poluinformaciju, još uvijek snažno prisutno u svim medijskim sferama, dakle i u blogosferi. E to je tužno.

Tko je glasao

Da bismo govorili o nekom

Da bismo govorili o nekom ozbiljnijem bloganju bilo bi važno da se posta više vijesti. pa to je valjda smisao sintagme "građani novinari".

Da, to je smisao. Ali blogovi su uglavnom organizirani po autorima. Jedan čovjek - jedan blog. Čisto je statistički malo vjerojatno da se čovjeku redovno u životu događaju stvari koje su dovoljno zanimljive da budu Vijest. Kada bi svatko od nas napravio/otkrio/saznao jednu Vijest godišnje, bio bi to dobar prosjek. Tako da mislim da je ovo što si gore zatražio, da se posta "više vijesti" jednostavno nemoguće.

Prednost i smisao građanskog novinarstva je ponajviše u tome što je uvijek netko blizu svega što se dogodi. Tj. što god se dogodi, u blizini je uvijek netko (malo čudna konstrukcija, znam ;-)). Dakle građansko novinarstvo je statistički fenomen koji će nastati (ili nastaje) zato jer sve više ljudi zna koristiti internet, a ne zato jer ljudi postaju "novinarskiji" ili šalju više vijesti a manje komentara.

Sutra ću ja možda između svojih milijun komentara imati i jednu Vijest, prekosutra moj susjed ili njegov rođak. Normalno da većinu vremena nećemo. Ono što nam treba su dobri mehanizmi za propagiranje Vijesti kad se jednom negdje među desecima tisuća blogova pojave. Glavni takav mehanizam je, pomalo ironično, upravo komentar =)

http://www.simun.info

Tko je glasao

pa tek smo krenuli :) naša

pa tek smo krenuli :) naša blogosfera je još mlada, treba se malo broadband raširiti da bi možda postigli i ono što se dogodilo US sceni. drugi problem je što ljudi nisu previše zainteresirani za politiku, nedostaje nam angažiranost. po istraživanjima o tome što se čita na portalima, politika je dosta nisko, ljudima je dosta i politike i političara, skandala, nikad rješenih afera i svega zajedno. s druge strane, pollitika.com je veliki korak, tako da je to jedna od ohrabrujućih stvari.

ipak, blogeri i novinari nisu ista stvar, ne žele svi blogeri biti novinari i obratno; nas dva smo slučajno oboje :) ono što ja mislim da bi trebalo napraviti je malo pisati i o tome kako biti takav novinar o kojem pričaš, tips and tricks, izvori, linkovi...edukacija je isto važna u ovoj priči.

borja.org

Tko je glasao

tu se slažem s tobom. baš

tu se slažem s tobom. baš sam studentima novinarstva nedavno spominjao i pokazao tvoj site, pollitiku i t-zombix-a u kontekstu priče o izvorima na netu i netnovinarstvu. mala napomena: ja po formalnom obrazovanju nisam novinar. naravno, trebalo bi i blogerima dati neke savjete. ali, prije svega mislim da je osnovno shvatiti važnost vijesti u odnosu na puko iznošenje mišljenja. danas možeš slobodno iznositi bilo kakvo mišljenje i bilo čemu i to nikoga neće osobito pogađati. ali ako objaviš vijest, informaciju, činjenicu iz bilo kog segmenta javnog života (ne nužno iz politike) to može biti "ubojito" i tu se nalazi nemjerljiva prednost neta u odnosu na offline medije.

Tko je glasao

Da spin-doktor !? MASTER

Da spin-doktor !?

MASTER spin-doktor :-))). Kako je to divno jedan moj prijatelj kaz'o : "Sanader ti je cili PR".
I majstor je u tome. Kad ga slušaš, dođe ti da mu jedeš iz ruke. Dok ne uključiš mozak :-).
Da li bi objalvljivanje reporta na hrvatskom što promijenilo ? Pa, ne znam. Nekako sumnjam da bi Hrvati nagrnuli na Internet u potrazi za tim, vjerojatno suhoparno-pravničkim tekstom. A oni kojima je u opisu posla da to pročitaju (a to bi valjda uključivalo i novinare koji se bave tim temama) valjda bi trebali znati engleski :-).

Tko je glasao

Nije on spin doktor nego

Nije on spin doktor nego "Dr. Evil" samo ne znam tko mu je "Mini-Me"... mozda Xuxul

http://zombix.net

Tko je glasao

Meni je od početka njegov

Meni je od početka njegov nastup izuzetno iritantan, uvijek se nameće. Najbolja ilustracija toga je jedna slika gdje su on i Condoleezza Rice. Ona sjedi normalno i opušteno u fotelji (a što ima i raditi kad se radi o promotivnom slikanju), a on nije ni naslonjen već je u nekom polu pokretu, kao da se pridiže, nagnut prema naprijed, kao da ga je pritislo pa čeka zadnji tren da poleti na mjesto gdje i on ide pješice.

Tko je glasao

To je zato da mu cijela

To je zato da mu cijela glava stane na sliku. :-)

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Dečki, u jednom imate

Dečki, u jednom imate krivo. Nisu novinari nepismeni, neobrazovani, neodgovorni, lijeni ili što ste sve napisali, nego nemaju gdje objaviti. Osobno sam, a to zna i moj kolega (45 lines) s kojim sam jedno vrijeme radila, imala zaista velikih problema zbog toga što sam sve otkrila, odnosno koga sam sve s tim mogla piknuti. Nije bilo šanse da to objavim, jer su moji "dragi" urednici čuvali svoje guzice. Zbog toga sam dala otkaz i otišla u druge novine u kojima mi je bilo garantirano da mogu profesionalno raditi. Kada sam došla tamo, otkrila sam da mi šef vrlo često pije kavu sa "spin doktorima".
E sad, ja bih išla i dalje, ali se pitam kamo, kada je situacija svugdje ista :(. Problem, dakle, nije u novinarima (dobro, nađe se i među nama svakakvog smeća), nego u vlasnicima i urednicima koji su tamo i postavljeni da paze da se previše ne talasa.

Tko je glasao

@helenaaa, naravno ;) zato

@helenaaa, naravno ;) zato sam ja bio neuspješan uredniku Glasu Slavojie, Panorami, Areni i Nacionalu, a u Fokusu se više nisam ni htio prihvađati te, uglavnom, nečasne funkcije. Dobro nam došla u internet gerilu ;)

Tko je glasao

Hvala kolega :) Drago mi je

Hvala kolega :)
Drago mi je da te vidim, a još bi mi bilo draže da te mogu vidjeti u redakciji, naravno nekoj normalnoj a ne u ovakvima u kojima smo se dosad viđali.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci