Tagovi

Da li je dr.Stjepan Razum izgubio - razum? (opet o Jasenovcu!?)

Uistinu Hrvatska ima ovih mjeseci daleko ozbiljnijih tema kojima se treba baviti – stiže rujan 2012., turistička sezona ipak pomalo ide kraju, roditelji kupuju knjige i ne baš jeftine bilježnice i drugu opremu za školarce, studenti koji namjeravaju studirati ili upisuju novu studentsku godinu, traže smještaj u sveučilišnim središtima, pred kućama se slažu cjepanice koje će uskoro biti piljene u komade drva za zimske peći, broje se oskudne kune da bi se namirilo ljeti pristigle račune, pogledava se sa zebnjom na tržnicama hoće li se i koliko ovogodišnja katastrofalna suša odraziti na cijenu namirnica, političari nas tješe da Hrvatska neće doseći 400 000 nezaposlenih… Još se ne pita gdje su ta novootvorena radna mjesta, natječaji i fasadizacija zgrada, gdje su rezultati tog bombastično najavaljivanog „mini new deala“, gdje je ta prva lopata za projekt „Zagreb na Savi“ ? Umjesto toga, Zagreb je umalo postao Napulj, nagomilana smeća i bez svijesti o tome da kuća koja ni svoje smeće ne zna pospremiti, zapravo sve više sliči na svinjac, a sve manje na grad u kojem se ugodno živi. I s priličnim zakašnjenjem od trenutka objave, odjednom nas zapljusne mudrost jednog svećenika i njegove, sada već uistinu iritirajuće izjave odnosno odgovori koje je dao „Hrvatskom listu“, tom ultradesnom i antisemitskom tjednom listu, kojeg je svojevremeno izdašno pomagao i sam Ivo Sanader i HDZ.
OPET O JASENOVCU?
„Jasenovac je velikosrpski mit, a ne logor u kojem su tokom II svjetskog rata ubijani Srbi, Židovi i Romi.." tvrdi hrvatski i povjesničar, arhivist i svećenik dr. Stjepan Razum. On je u intervjuu spomenutom zadarskom listu, pod nazivom „Vrijeme je da srušimo velikosrpski mit o Jasenovcu“, iznio veliki broj neistina o logoru u kojem su ustaše brutalno likvidirale najmanje, poimence nabrojanih 82.129 ljudi. Istina, ranije smo imali mit o milijun ubijenih u Jasenovcu, pa se broj smanjivo na 700 000 žrtava, a Razum ovih tjedana osporava zadnji, najreciznije utvrđen broj ubijenih do sada, ističući da taj broj nema nikakvog uporišta u stvarnosti. Ali zato u njegovoj glavi ima uporište negiranje Holokausta i umanjivanje broja umorenih Srba, Roma, ali i hrvatskih antifašista, kao da jedan jedini ubijeni u ime suludih ideologija nije previše! Jer, ovaj zadnje ustanovljen broj nije puki broj, to je 82.129 sudbina ljudi, to je red veličine jednog današnjeg Osijeka ili dva današnja Varaždina!!!!
"Višedesetljetnom propagandom jasenovačkog mita dovedeni smo u stanje da danas moramo dokazivati da tamo nije bilo masovnog broja žrtava. Zato je sveta dužnost hrvatskih povjesničara, ali i cijelog ovog naraštaja, da kaže riječ odbrane, jer su komunisti za to optužili hrvatski narod. Zločine u Drugom svjetskom ratu zapravo su počeli četnici pobunom protiv legalne hrvatske vlasti u srpnju 1941. godine", rekao je katolički svećenik u spomenutom intervjuu. I nije to rekao neki don Jere, iz neke zabačene župe, nego čovjek, rekli bi, učen, školovan na dičnim teološkim institutima, sve do Rima, razuman, na poziciji da ravna i značajnom katoličkom institucijom kao što je Nadbiskupski arhiv.
Dr Razum, u maniri birtaša i njegovih polupijanih gostiju (isprika, ako sam pretjerao u metafori!!), dodao je da su Jasenovcu komunisti pripisali i žrtve koje su stradale u Srbiji.
OPET O USTAŠKOM POZDRAVU
"Ne treba zaboraviti na poznatu svirepost pobjednika, koji su vlastite zločine pripisali svojim neprijateljima, to jest nama", objašnjava nam vrli učenjak Razum.
Prema njegovim riječima, ustaški pozdrav „Za dom spremni“ jedan je od ljepših, a ubraja se u kršćanske i rodoljubne.
"Ako taj pozdrav nekome smeta, onda mu smeta porodica kao takva, kao i domovina hrvatskog naroda", „razborito“ je zborio Razum.
Inače, on je doktorirao na srednjovjekovnoj crkvenoj povijesti, a struka mu je arhivistika. Trenutno je načelnik Nadbiskupskog arhiva u Hrvatskom državnom arhivu, što je mjesto na koje se imenuje uz suglasnost biskupa Katoličke crkve u Hrvatskoj.
Nije dugo trebalo a da, sasvim opravdano, Efraim Zuroff , direktor Centra Simon Wiesenthal u Izraelu, kaže i napiše kako iz Zagreba stižu loše vijesti te zatraži da Razum podnese ostavku na dužnost načelnika Nadbiskupskog arhiva u Hrvatskom državnom arhivu.
Ukratko, usplahireni dio katoličkih velikodostojnika, koji je pojačanje dobio čak iz Burgenlanda (Gradišća) iz Austrije, povodom Velike Gospe još je jednom pokazao kako ne priznaje odvojenost Crkve od države, kako se smatraju pozvanima držati lekcije i Saboru, kao zakonodavnoj vlasti, umalo pretvarajući Hrvatsku u katoličku džamahiriju, uputio se i "bespućima povijesne zbiljnosti", i to ne, naravno, prvi puta. Ne pada mi na pamet osporavati ustavne slobode vezane za ispovijedanje vjere, pogotovo većinskoj crkvenoj zajednici kao što je Rimokatolička crkva u Hrvatskoj, ali zaista nije jasno u čemu Crkva u Hrvata vidi svoje poslanje – u duhovnoj obnovi moralno posrnulog društva ili pak u diktiranju zakona koji trebaju obvezivati sve građane, neovisno o njihovoj religijskoj pripadnosti, što je izravan put i klerikalizam, ili pak u stalnom dijeljenju povijesnih naputaka? Radi ovo drugo i treće, a zanemaruje prvo, manje od godinu dana od pristupanja hrvatske u punopravno članstvo u Evropskoj zajednici, u vremenu izrazitih socijalnih tenzija u hrvatskom društvu kada je velikoj većini vjernika potrebno ufanje, hrabrost i utjeha, ali i egzistencijalna sigurnost.
Dobro je da je na nerazumne izjave dr. Razuma reagirao priopćenjem i dr. Ivo Josipović, ukazujući kako godine 2012.g. tvrditi da ne postoje dokazi o masovnim ustaškim zločinima u Jasenovcu, revidiranje hrvatske povijesti. I nastavlja: „Naročito zabrinjava to što takve tvrdnje iznosi osoba koja je voditelj Nadbiskupskog arhiva, sastavnog dijela Hrvatskog državnog arhiva.“ Predsjednik Josipović, kao Predsjednik Republike Hrvatske i kao građanin Hrvatske, ma što mislili o njegovoj politici i nastupima, pa i o još aktualnom dvojbenom ponašanju spram srpske zajednice u Hrvatskoj i njihovim "liderima", više puta je jasno je isticao da je tzv. Nezavisna Država Hrvatska bila zločinačka, i na ideji genocida zasnovana, politička tvorevina, koja je imala podršku okupacijskih sila, te je i nastala u najvećoj mjeri kao njihov proizvod. "Karakter ustaškog pokreta bio je zločinački, te je on, zajedno s njegovim saveznicima, fašistima i nacistima, odgovoran za stvaranje i održavanje koncentracijskih logora, od kojih je najveći i po broju žrtava najgori bio Jasenovac."
TKO SVE GUBI RAZUM?
Osobno mislim da je pomalo apsurdno da 67 godina nakon proboja logoraša iz Jasenovca i njegova oslobođenja, treba ponavljati da se u Jasenovcu doista dogodio „Holokaust nad Židovima, genocid nad Srbima i Romima, te stravični zločini prema Hrvatima, neistomišljenicima režima, pripadnicima antifašističkog i komunističkog pokreta, simpatizerima Narodnooslobodilačkog pokreta i mnogim slobodoljubivim građanima koji su se odupirali ustaško-fašističkom režimu.“
Jasenovac je simbol zla kojeg nitko u civiliziranom svijetu, pa ni u Republici Hrvatskoj, ne bi smio ni ignorirati ni negirati, zlo koje podsjeća na Auschwitz o kojem smo svjedočili u subotnjim grozomornim TV večerima. Predsjednik Republike, zajedno s najvišim institucijama Republike Hrvatske i njihovim predstavnicima, svake godine odaje počast žrtvama Jasenovca, kao i drugim nevinim žrtvama ustaškog režima. U više javnih nastupa predsjednik Josipović je govorio o zlu koje je našim građanima, prije svega pripadnicima manjina ali i Hrvatima, nanio ekstremni nacionalizam, govorio je to glasno i jasno i u izraelskom Knessetu, kada ga je „desničarija“ optuživan za preuveličavanje opasnosti neoustaštva, zamalo za izdaju hrvatskih nacionalnih interesa. Nažalost, metafora o ustaškoj zmiji, sudeći po javnom nastupu dr. Razuma dobiva svoju potvrdu iskazivanjem neoustaštva, negiranju genocida i Holokausta, kao i negiranju zločinačkog karaktera ustaške NDH. Stoga, za očekivati je da će Hrvatska biskupska konferencija kao i kardinal Bozanić znati ocijeniti političku štetu koju je Hrvatskoj, ali i samoj katoličkoj crkvi nanio jedan njen ipak ne posve beznačajan dužnosnik, te ocijeniti može li on i dalje obavljati zahtjevnu dužnost čuvara dokumenata i svjedočanstava naše povijesti i tumačiti ih, kako se očekuje, sukladno znanstvenim pravilima historiografije. Isto, kao što bi trebalo meritorno ocijeniti kako nam funkcioniraju arhivi u Hrvatskoj, ima li relevatnih dokumenata u njima, tko ima pristup do njih itd.
Hrvatskoj trebaju strani korektni investitori, treba joj pozitivan image u svijetu, Hrvatska danas proživljava vjerojatno svoje gospodarsko „biti ili ne biti“ i zaista je pitanje kome trebaju ovakve eskapade crkvenog dužnosnika kojeg bi zapravo trebalo pitati simpatizirala li on uistinu Hrvatsku i radi li u njenu korist? Ovo što gospodin Razum radi (a pitanje je da li to radi sam?) zazivanje je konflikata sa Srbijom, javit će se neodmjerena reagiranja s druge strane (i osobno sam pisao protest jednom neobičnom „Društvu za očuvanje sećanja na Holokaust“ i njenu predsjedniku Aleksandru Veljiću – Novi Sad - koje reagirajući na Razumove tvrdnje suprotstavlja tvrdnju iz krajnje nepouzdanih izvora – neka Anketna komisija iz 1945.,- o čak 1 400 000 žrtava Jasenovca!!????), nazvavši tvrdnje Komisije i tvrdnje Društva čistim politikanstvom. Inače, gospodin Veljić trudi se oko očuvanja sjećanja na novosadsku raciju, ne zaboravlja te žrtve, što je za pohvalu, ali se nekompetentno upliće u raspravu o žrtvama Jasenovca, što me podsjeća na nadigravanja iz devedesetih godina prošlog stoljeća, koja su samo donijela zlu krv među obične, slabo informirane građane.
I najvažnije, zamalo stalna priča o velikosrpskom mitu Jasenovcu, stalno okrivljavanje komunista, neće riješiti nijedan gorući problem Hrvatske, sve do uistinu požara koji nam haraju jadranskim priobaljem, jednako tako požara koji haraju našim novčanicima pojačavajući dužničko ropstvo i unoseći u nas zebnju kakva nam dolazi jesen i još gore, kakva zima i da li uistinu moramo biti osuđeni na još goru 2013. godinu??
Pa, ima li prostora da ova gorka godina bude nastavljena još gorčom 2013.? Zar smo osuđeni, nesposobni gasiti razne vatre koje gutaju „lijepu našu“, spas tražiti u otkopavanju kostiju Jasenovca i drugih grobišta?
Vjerujem, ako je dr. Razum izgubio razum, razum nije izgubila cijela Hrvatska!
Napomena: Identičan tekst objavljen je danas, 29.08.2012., na portalu www.tacno.net, čije autore i suradnike - kolege preporučujem! Kao vrlo često, odličan je Viktor Ivančić...

Komentari

I za kraj ove burleske, evo

I za kraj ove burleske, evo ti Ljubo plus, da se dočepaš toliko željene naslovnice, samo nadam se da imaš gorak okus u ustima - jer došao si na nju svakako samo ne - VITEŠKI

Tko je glasao

Vidiiiiii!!!! NEKOME SE NEDOPADAJU KOMENTARI!!

@drvosjek
@Rebel

Vidim da vam se nije dopao moj stav!!!!
Volim to kada vam KOMENTAR DOĐE KAO HLADAN TUŠ!!!

Ili budali šamar!!!

A da razjasnimo, ovdje su budale svi SHIT ELIT USTAŠE!!!

DAKLE
@drvosjek
@Rebel
@Fantom47

PS:
Dao si nick Fantom, jer želi da se o njemu možda pjeva FANTOM NI USTASHA'S

SarajevoJEW

Tko je glasao

Veliš ja ustaša @sarajlijo

dobro i ....?

oš mi popušit ili što...

najlakše je nekog tko se ne slaže s tobom pljunuti nekim pridjevom za koji misliš da ga diskvalificira.

Svmai onima koji mi kažu da sam ustaša ja odgovorim... da i ....? oš mi popušit zato.

Ajd se ti curo malo oladi.

sve dobro...

Tko je glasao

najlakše je nekog tko se ne

najlakše je nekog tko se ne slaže s tobom pljunuti nekim pridjevom za koji misliš da ga diskvalificira.
Svmai onima koji mi kažu da sam ustaša ja odgovorim... da i ....? oš mi popušit zato.

Drvosjek legenda :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

da, evo san na oči nije htio

da, evo san na oči nije htio od hladnog tuša silnog iz usta vaših, nemojte molim vas više

Tko je glasao

@SarajevoJEW

Nema tu puno pomoći, ali treba reći popu po, a bobu bob. Zbog pijeteta!
Tim pojedincima nije do istine, njima je do provokacija i insinuiranja, a jedan od njih i sam priznaje judeofobiju! Od koji Židova, kada nas zamalo ni nema na prostorima bivše Jugoslavije??? Ili pod zemljom, ili nestali u dimu Auschwitza (što živo ne zanima primjerice Vedranu Rudan, notornu antisemitkinju, s pičkinim dimom na ustima), ili iselili i oni i njihovi potomci... I sada bi nas nekoliko tisuća Židova -Jevreja jugoistočne Evrope trebali trpjeti revidiranje povijesti, negiranje masovnih ustaških zločina ili se možda pozdravljati s lijepim pozdravom - ZA DOM SPREMNI!?? E, neće ići: NO PASARAN!
Ili to sve oni rade da bi spriječili ulazak Hrvatske u EU, tko zna?? Neka, mogu i to raditi, ali ne preko leđa ovih ostataka ostataka židovstva!
I sjetim se često Amosa Oza, izraelskog književnika: "Antisemiti će uvijek jednako misliti, ma što Židovi radili..."

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo@ dajte najte, znate vi

Ljubo@

dajte najte, znate vi vrlo dobro o čemu i zašto tako zborim

ne vidim nikakvu tragediju u tome da priznajem kako sam u životu imao judeofobnih promišljanja!? šta je tu sporno!? koliko je slični a sada se busaju u prsa liberalna i filantropska?

koliko je ovakvih poput vas koji su gangu i "ognjištarce" sa prijezirom prozivali na ovim stranicama a sada glumite tu nekakvog svjetskog čovjeka bez predrasuda i ograda?

rekao sam vam već, iz vas bi zbog godina i literature mudrost trebala govoriti a ne gnjev i osvetoljubivost

zamislite zlog mene "priznaje judeofobiju"!!??

priznajem da sam u okruženju u kojem živim u mladosti nailazio na sasvim judeofobne stavove od strane sasvim različitih ljudi iz različitih miljea, a koji su često bili usmjereni ka Palsestinskom problemu a u rijeđim slučajevima i "svjetskim financijskim moćnicima"

predrasude proizlaze iz neznanja, a vaš i vaše prije iz Sarajeva militantni stav sigurno ne pridonose širenju vidika

a sada adio, žao mi je što sam uopće ušao u razgovor ovaj i nastojati ću izbjegavati Vas i vaše tekstove na ovim stranicama, od sada pa u buduće

Tko je glasao

strašno je čime se Lj.R.Weiss

strašno je čime se Lj.R.Weiss bavi, ili opet kao nekada davno DUPLICIRA korisnička imena ili moli i kumi prijatelje i rodbinu (sarajevka i AmD) da se registriraju i pruže mu potporu

kakav jad i bijeda

Tko je glasao

@Rebel GEBELSOVŠTINA OPET NA DJELU!

Da si častan, mogao bi odmah povući LAŽ da dupliciram korisnička imena!
Zar sumnjaš u Marka Rakara da njegov sustav kontrole to ne bi otkrio!?? Nastavljaš sa sumnjičenjima koje je radio Kukljica,a onda se ustanovilo da on radi upravo to za što je mjesecima tvrdio da ja radim... - imao čak 7 - 8 lažnih računa što je na pollitici zabranjeno. Ne želim reći da ih ti imaš više od jednoga, ali te molim da ne insinuiraš mojoj personi. Ta odvratna gebelsovština već me usitinu počinje nervirati!
A to s kim ja i kako komuniciram moja je privatna stvar. I iz svega mogao si primijetiti da ja rodbine gotovo i nemam jer se za to pobrinuo Hića s kolaboraterima - ustašama!
I s tobom na ove teme nema daljnje rasprave! Ne zaslužuješ ni jednu dalljnju moju riječ! Osim, srami se, ako imaš još obraza!
I nećeš me isprovocirati dragi Rebel, imat ćeš još zadugo prilike čitati "nezgodnog svjedoka"!!!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

manipuliraš glasovima i nije

manipuliraš glasovima i nije ti prvi put, rekao sam da MOŽDA dupliciraš a VJEROJATNIJE pozivaš putem FB-a ili nekom drugom metodom istomišljenike da se registriraju samo kako bi ti pomogli u nekom trenutku proigurati vlastita stajališta na viši nivo

i to je činjenica a sve ostalo demagogije koje prosipate, ali nebitno, ako je vama to toliko bitno samo nastavite ja primjećujem, ne pozivam na blokiranje računa ili bilo što slično niti bi to želio

velim opet, za nekoga s toliko životnog iskustva i toliko literature sasvim je smiješno da se koristi metodama balavaca koji na sličan način po forumima ili društvenim mrežama funkcioniraju u svrhu samopromocije

Ljubo, nemojte se ljutiti, znate da ovo što zborim istina je, i nemojte za boga miloga u ovu sasvim kako rekoh benignu priču trpati svoju mrtvu rodbinu jer ja nemam i ne želim imati ništa s tim

pozdrav

Tko je glasao

Moralna vertikala ispravnog dečka

Kao prvo, nisi rekao da MOŽDA duplicira, već si rekao da "DUPLICIRA kao nekad", premda je mrak baš nedavno negirao da je Ljubo to ikada radio. Dakle, lažeš!

Nadalje, zamjeraš mu da je pozvao svoje FB ili ine prijatelje da glasaju za njega, zaboravljajući da se baš na jednom tvom dnevniku javio neki tvoj prijatelj kojeg si pozvao na pollitiku, a koji je, naravno, uvijek glasao za tebe.

Zatim, zaboravljaš da pollitika nije leno samo nas nekih koji ovdje redovito komentiramo, već i mnogih drugih koji je čitaju, a za što nije potrebno biti logiran. Odbijaš i pomisliti na mogućnost da su se neki takvi osjećali ponukanim dati glas ovom dnevniku, nakon što je zaredao niz minusa na ovu korektno izloženu temu, netom prije nego li je dnevnik došao na naslovnicu.

Potom, daješ dnevniku minus zbog, kako kažeš, jednog komentara koji predstavlja stereotip s kojim se ne slažeš, a ne zbog sadržaja dnevnika, premda, ako ćemo iskreno, iako znalački i vješto izloženi, upravo su tvoji upisi većinom prepuni predrasuda i stereotipa.

Premda na samu temu nisi dao nikakav doprinos, potrošio si vremena i komentara na trolanje izigravajući moralnu vertikalu koja se ne zasniva na vlastitom realitetu.... Žalosno...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Kao prvo, nisi rekao da MOŽDA

Kao prvo, nisi rekao da MOŽDA duplicira, već si rekao da "DUPLICIRA kao nekad", premda je mrak baš nedavno negirao da je Ljubo to ikada radio. Dakle, lažeš!

"strašno je čime se Lj.R.Weiss bavi, ili opet kao nekada davno DUPLICIRA korisnička imena"

dakle ILI OPET bi bilo MOŽDA jelte? Dakle NE LAŽEM

nisam vidio mrakovo izlaganje znam samo da je Ljubo bio blokiran, otišao kao Danimir a vratio se kao LJ.R.W - i ja vjerujem da je duplicirao ma što god bilo tko rekao jer ta korisnička imena su došla i nestala sa Danimirom

Nadalje, zamjeraš mu da je pozvao svoje FB ili ine prijatelje da glasaju za njega, zaboravljajući da se baš na jednom tvom dnevniku javio neki tvoj prijatelj kojeg si pozvao na pollitiku, a koji je, naravno, uvijek glasao za tebe.

javio se da korisnik Tongo - kojeg sam molio da ne glasa za mene i to javno na pollitici iznio - JEDAN naspram bezbroj, mašala

Potom, daješ dnevniku minus zbog, kako kažeš, jednog komentara koji predstavlja stereotip s kojim se ne slažeš, a ne zbog sadržaja dnevnika

istina, u pravu si i tu nisam ispao korektan, dao sam plus na koncu burleske kojoj sam ja između ostalog poprilično kumovao - ispričavam se Ljubi (što ne abolira njegove poteze manipulatorske)

premda, ako ćemo iskreno, iako znalački i vješto izloženi, upravo su tvoji upisi većinom prepuni predrasuda i stereotipa.

hvala na komplimentu, treba i to znati proburaziti da se svidi većini

Zatim, zaboravljaš da pollitika nije leno samo nas nekih koji ovdje redovito komentiramo, već i mnogih drugih koji je čitaju, a za što nije potrebno biti logiran.

istina, neka ta gospoda komentarima daju podršku ali ako se registriraju samo u svojstvu glasačkog stroja - manipulacija i ne fer igra

Odbijaš i pomisliti na mogućnost da su se neki takvi osjećali ponukanim dati glas ovom dnevniku, nakon što je zaredao niz minusa na ovu korektno izloženu temu, netom prije nego li je dnevnik došao na naslovnicu.

to je tvoje subjektivno stajalište, moje je suprotno i šta ćemo sada?

Premda na samu temu nisi dao nikakav doprinos, potrošio si vremena i komentara na trolanje izigravajući moralnu vertikalu koja se ne zasniva na vlastitom realitetu..

istina, ispričavam se

Žalosno...

je, ali ni manje ni više žalosno od onoga što LJ.R.W radi

Tko je glasao

@Rebel Ne BURLESKA, ovo je sve TRAGEDIJA! Ali, idemo dalje...

Bigulica ti je sve vrlo jasno objasnila i odgovorila. Pitaj je da li smo se dogovarali u vezi odgovora tebi, da li sam i s njom "manipulirao"!?? Ona je osoba, za razliku od tebe, koja hoće imati veze s mrtvima, vjerujem, svim nevinim žrtvama ma koje nacije i vjere bili.
Te se žrtve, pa i mojih bližih i daljih 50 (pedeset) žrtava Hollokausta ne teiči i nežćeš ništa znati o tome. Uostalom, zašto bi te to zanimalo - to su ionako neki TUĐI mrtvi...
A sada o "manipoulacijama":
Bisi izravno napisao da DUPLICIRAM accounte, ali si to upisom implicirao. To se tako najbolje radi - nabaciš blato, a onda vrdaš-mrdaš...
I što imam tebe uvjeravati tko i zašto se javlja sa svojim registracijama i komentarima: ovo je otvoren blog i svatko ima pravo reagirati na svoj način, uključujući naravno i tebe.
Zašto se sad moram opravdavati, da osim jedne jedine osobe, ne oznajem novoregistrirane članove pollitike, zar trebam navoditi poruke koje dobivama e-mailom s raznih strana - od Zagreba do Sarajeva i Jeruzalema! Jedan dio njih NE ŽELI SE UKLJUČIVATI U RASPRAVE jer im je to bolni podsjetnik na MRTVE!
Primjeri reagiranja:
BORIS KOŽEMJAKIN, potpisan baš ovako, predsjednik je Židovske općine Sarajevo i mislim, predsjednik Židovske zajednice Bosne i Hercegovine. Upoznali smo se prije oko 45 godina, ja se njega više sjećam nego on mene. Častan čovjek, hrabar Općina i on djeluju u ne baš idealnom okruženju, ali rade, uporno i dobro.Sa područja Bosne i Hercegovine, tada u sastavu tzv. NDH vrlo velik broj Židova, posebno Sefarda okončao je život u Jasenovcu!! Hoćeš li BORISU KOŽEMJAKINU OSPORAVATI REGISTRACIJU, i misliš li ti ozbiljno da s takvom osobom moja persona može manipulirati??? Njega podcjenjuješ, a mene precjenjuješ!
Jedan Izraelac, E.K. koji vjerujem već treća generacija poslije alije (hebr. useljavanje) govori hrvatski, i piše mi da ga slabo govori a ja mu pišem da govori vrlo dobro. I poziva me da doselim u Izrael. Eh, i kada bih ja znao tako hebrejski, kako on zna hrvatski! A oko useljavanja sam mu odgovorio da sam prestar za to.
Piše mi: "Hvala vam na komplimentu. Znam da je tesko ostavit jedno i sad pocet ponovo i to jos kod nas ovdje. Moj ujak i njegova familija zive u Beogradu vec vise od 50 godina. Inace, moja familja je iz Zagreba, i bas smo izbrojali 60 i nesto zrtva u holokost samo od nase familje, i to veci broj u Jasenovacu. Sta mozes, nisu svi antisemiti tamo, ali znamo da ih ima dosta i previse. Sve naj Bolje vam zelim."
M.W: "Schalom!"
E.Y.:" postovani gosp. Weiss,svaka cast kako pisete i borite se protiv antisimizema. moje poštovanje!"
Jedan kirurg piše mi kako je s majčine strane ustanovljeno 52 mrtvih, s očeve strane 54 mrtvih!....
------------------------------
Dragi Rebel, ovo nije BURLESKA, baviš se s književnošću, ovo o čemu pišemo i raspravljamo je TRAGEDIJA! Tragedija za gubitnike života, za ponekog preživjelog i naše potomke! Ne poštivati tuđu bol, nije ni biblijski, ni kršćanski, ni muslimanski, ni židovski...Arthur Schreier, rabin iz NY poklonio se žrtvama Srebrenice, i ako itko može razumjeti "tuđe" žrtve, pijetet onda su to Židovi.
Nikoga ne mogu prisiliti da suosjeća, niti da daje pluseve! Sve je to stvar svjetonazora, odgoja, obrazovanja i nadasve, morala!
Mlađi si od mene, želim ti da NIKADA ne doživiš ono što je doživio (i preživio) židovski narod. Zapravo, nakon 5772 godina, ispunjenih i progonima,i pogromima, i difamacijama... zaista je ČUDO da židovski narod toliko dugo postoji i opstoji. I još ima vremena dati čovječanstvu i Mojsija, i Isusa, i Marxa, i Freuda i - Einsteina, koji bi rekao
- SVE JE TO RELATIVNO!!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Rebel, Bigulica... NE "BURLESKA", ovo je sve TRAGEDIJA!

Zaista me troši ova rasprava, griješim u pisanju, pa zato, stvarno, zadnji upis, korigiran i sitno dopunjen:
--------------
@Rebel Ne BURLESKA, ovo je sve TRAGEDIJA! Ali, idemo dalje...
Bigulica ti je sve vrlo jasno objasnila i odgovorila. Pitaj je da li smo se dogovarali u vezi odgovora tebi, da li sam i s njom "manipulirao"!?? Ona je osoba, za razliku od tebe, koja hoće imati veze s mrtvima, vjerujem, svim nevinim žrtvama ma koje nacije i vjere bili.
Te se žrtve, pa i mojih bližih i daljih 50 (pedeset) žrtava Holokausta tebe se ne tiču i nećeš ništa imati s time. Uostalom, zašto bi te to zanimalo - to su ionako neki TUĐI mrtvi...
A sada o "manipoulacijama":
Nisi izravno napisao da DUPLICIRAM accounte, ali si to upisom implicirao. To se tako najbolje radi - nabaciš blato, a onda vrdaš - mrdaš...
I što imam tebe uvjeravati tko i zašto se javlja sa svojim registracijama i komentarima: ovo je otvoren blog i svatko ima pravo reagirati na svoj način, uključujući naravno i tebe.
Zašto se sad moram opravdavati, da osim jedne jedine osobe, ne poznajem novoregistrirane članove pollitike, zar trebam navoditi poruke koje dobivama e-mailom s raznih strana - od Zagreba preko Sarajeva do Jeruzalema! Jedan dio njih NE ŽELI SE UKLJUČIVATI U RASPRAVE jer im je to bolni podsjetnik na MRTVE!
Primjeri reagiranja:
BORIS KOŽEMJAKIN, potpisan baš ovako, predsjednik je Židovske općine Sarajevo i mislim, predsjednik Židovske zajednice Bosne i Hercegovine. Upoznali smo se prije oko 45 godina, ja se njega više sjećam nego on mene. Častan čovjek, hrabar - Općina i on djeluju u ne baš idealnom okruženju, ali rade, uporno i dobro.U vrijeme rata 1991--1995. U Sarajevo je preko Židovske(Jevrejske) općine stizalo na tone hrane, lijekova.... dio Sarajelija napustio je grad tzv. židovskim konvojima, ne mogavši podnijeti život u svojevrsnom logoru...Sa područja Bosne i Hercegovine, tada u sastavu tzv. NDH, vrlo velik broj Židova, posebno Sefarda okončao je život u Jasenovcu!! Hoćeš li BORISU KOŽEMJAKINU OSPORAVATI REGISTRACIJU, i misliš li ti ozbiljno da s takvom osobom moja persona može manipulirati??? Njega podcjenjuješ, a mene precjenjuješ!
Jedan Izraelac, E.K. koji vjerujem već treća generacija poslije alije (hebr. useljavanje) govori hrvatski, i piše mi da ga slabo govori a ja mu pišem da govori vrlo dobro. I poziva me da doselim u Izrael. Eh, i kada bih ja znao tako hebrejski, kako on zna hrvatski! A oko useljavanja sam mu odgovorio da sam prestar za to.
Piše mi: "Hvala vam na komplimentu. Znam da je tesko ostavit jedno i sad pocet ponovo i to jos kod nas ovdje. Moj ujak i njegova familija zive u Beogradu vec vise od 50 godina. Inace, moja familja je iz Zagreba, i bas smo izbrojali 60 i nesto zrtva u holokost samo od nase familje, i to veci broj u Jasenovacu. Sta mozes, nisu svi antisemiti tamo, ali znamo da ih ima dosta i previse. Sve naj Bolje vam zelim."
M.W: "Schalom!"
E.Y.:" postovani gosp. Weiss,svaka cast kako pisete i borite se protiv antisimizema. moje poštovanje!"
Jedan kirurg piše mi kako je s majčine strane ustanovljeno 52 mrtvih, s očeve strane 54 mrtvih!....
................................................-............
........................................................................
------------------------------
Dragi Rebel, ovo nije BURLESKA, baviš se s književnošću, ovo o čemu pišemo i raspravljamo je TRAGEDIJA! Tragedija za gubitnike života, za ponekog preživjelog i naše potomke! Ne poštivati tuđu bol, nije ni biblijski, ni kršćanski, ni muslimanski, ni židovski...Arthur Schreier, rabin iz NY poklonio se žrtvama Srebrenice, i ako itko može razumjeti "tuđe" žrtve, pijetet onda su to Židovi.
Nikoga ne mogu prisiliti da suosjeća, niti da daje pluseve! Moje "viteštvo" je bitno ograničeno! Sve je to stvar svjetonazora, odgoja, obrazovanja i nadasve, morala!
Mlađi si od mene, želim ti da NIKADA ne doživiš ono što je doživio (i preživio) židovski narod. Zapravo, nakon 5772 godina, ispunjenih i progonima,i pogromima, i difamacijama... zaista je ČUDO da židovski narod toliko dugo postoji i opstoji. I još ima vremena dati čovječanstvu i Mojsija, i Isusa, i Marxa, i Freuda i - Einsteina, koji bi rekao
- SVE JE TO RELATIVNO!!
-----------------------------

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Te se žrtve, pa i mojih

Te se žrtve, pa i mojih bližih i daljih 50 (pedeset) žrtava Hollokausta ne teiči i nežćeš ništa znati o tome. Uostalom, zašto bi te to zanimalo - to su ionako neki TUĐI mrtvi...

naravno, i imam pravo na to - NE ZANIMA ME I NEMAM NIŠTA S TIM - tu je moja greška što sam upao na ovaj dnevnik i ispričavam se, iz sasvim pogrešnih razloga sam krenuo u raspravu - nadam se da smo to raščistili, a o žrtvama neka brinu brigu ožalošćeni i oni koji su zaslužni tj. neka ih savjest proganja ako je imaju, a ja imam pravo na - indiferentnost

Bigulica ti je sve vrlo jasno objasnila i odgovorila. Pitaj je da li smo se dogovarali u vezi odgovora tebi, da li sam i s njom "manipulirao"!??

Bigulici sam odgovorio i ne pravi se blesaviji nego što jesi, ne manipuliraš ti ljudima nego glasovima - dakle žicaš, moliš, kumiš PLUS za dnevnik, jer podrška se može dati i komentarom ali to tebi ne znači ništa jer si sujetan, sebičan i egoističan

Mlađi si od mene, želim ti da NIKADA ne doživiš ono što je doživio (i preživio) židovski narod. Zapravo, nakon 5772 godina, ispunjenih i progonima,i pogromima, i difamacijama... zaista je ČUDO da židovski narod toliko dugo postoji i opstoji.

hvala ti na lijepim željama, premda one znače isto kao i prdež u vjetar kada se kotač povijeti pokrene, a o Židovima, patnji, boli i 5772 godine svega toga...a šta da ti kažem?

Not my case. Mizantropija me obuzima svakog dana sve više, tako da ne pravim razliku vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu među zlim i ogavnim pripadnicima ljudske rase.

Tko je glasao

i onako usput hvala vam na

i onako usput

hvala vam na Mojsiju i Isusu, usrećiše oni civilizaciju, nema šta, ko zna kakvi bi bez religije bili

Tko je glasao

Kako je ono išao stari vic

Kako je ono išao stari vic pokojnog Davea Allena - interesantna je pojava da ljudi kada u nešto vjeruju, imaju golemu potrebu sve druge ljude uvjeriti u ispravnost svojih uvjerenja. Tako se jednom dogodilo da je neki Židov prešao na kršćanstvo, i eto... :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

@Rebel Jeruzalem????

Evo, baš me zanimalo tko se registrirao to pod AmD, i vidim meni nepoznata osoba iz Jeruzalema!!! Aha, tu smo - neke iz Jeruzalema zanima što se ovdje događa tj. piše! Bilo bi bolje da nekog iz Jeruzalema zanimaju investicije u Hrvatsku, a ne falsifikati dr. Razuma o Jasenovcu!
Ali, srećom ovo je otvoren portal i pozdravljam AmD iz Jeruzalema - Jerušalajim šev zahav (najbolje to pjeva Ofra Haza, vrijedi poslušati i pogledati!).

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo Ruben Weiss 1

Ljubo Ruben Weiss 1 05.09.2012 - 03:14
AmD 1 04.09.2012 - 12:29
Luiza75 1 03.09.2012 - 13:43
sarajevoJEW 1 03.09.2012 - 13:05
BORIS KOŽEMJAKIN 1 03.09.2012 - 09:05
vn37

poslijednjih 5 uključujući i VAŠ šesti glas samom sebi (!?) ulaze u kategoriju manipuliranja

ponavljam, smiješno je i u neku ruku žalosno, ništa drugo :)

Tko je glasao

Pa kad je u okrutnoj

Pa kad je u okrutnoj internetskoj džungli teško preživjeti sam... :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

jasno je to meni, no čemu

jasno je to meni, no čemu negacija?

pozivanje na čast, moral, etiku, izlazak pred svevišnjeg, moju Goebbelstovštinu i šta ti ja znam kakve sve ne konstrukcije i laprdanja a sa druge strane - ćorak

da je Goebbels imao između ostalog i internet za vrijeme svog uspona u Reichu, radio bi upravo ovo - manipulirao mijenjem u korist nacističke ideologije

licemjerno

Tko je glasao

@SarajevoJEW Popu pop, a bobu bob!

Da, i to treba reći!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

NECU TE PITATI ZA: SRAM, OBRAZ I POŠTOVANJE!

@Fantom47

Jer ta osječanja nisu instalirana kod tebe. Ni kao karakterne osobine niti kao jezički pojmovi.

Drzno si se ponižavati Gospodina Ljubu Rubena Weissa. Zašto? Pa zato što u NEW NEU USTAŠLUKU, je to opet dozvoljeno.

Pad da rade to svi: Fratri, povjesničari, politički milje i kvazi umjetnici. Od te Shit Elit naucila je i POPULi. Da vrijeđa, jer svi šute! No ne svi, meni usta nisu zapušili voskom.

Ja kažem svima šta ga ide, pa evo da krenem!

Samo zato što je Židov Weiss, VI @Fantom47, javno stavljate: Književnika, Umjetnika, Novinara, Knjižničara, Antikvarničara i MOG NAJDRAŽEG RABINA ispod sebe! Ispod u blato ĐUBRELUK di je tvoje mjesto. No badava Ljubo Ruben Weiss i tamo ZA RAZLIKU OD TEBE I TEBI SLIČNIH, SJA KAO SUNCE!!!!

On nije niži ot tebe, ON JE VISOKO IZNAD TEBE!

Moralno stabilan, pacifista i altruista!

Borac za ISTINU, koju ti BESRAMNO prikrit želiš, sve sa SVOJIM NEO USTAŠKIM SHIT ELIT!!!

A kakva je to istina Ljube Rubena Weissa?

Pa ta da mu je tata OD USTAŠKO OKUPATORSKE KOALICIJE ostao bez OBITELJI I SVEGA ŠTO JE IMAO.

SarajevoJEW

Tko je glasao

On nije niži ot tebe, ON JE

On nije niži ot tebe, ON JE VISOKO IZNAD TEBE!

Ma znamo mi več da je Ljubo Ruben Weiss iznad svih. On je to več i napisal a
podkrjepil je sa riječima da su židovi bolji i pametniji od drugih naroda.

Tko je glasao

Zdrav razum i mentalne vještine!!!!

@Skviki

MOGU BITI KARAKTERISTIKA SVIH LJUDI!!!

A ja nisam poput vecine vas ISKLJUČIVA

Da samo cjenim jednu grupu ljudi.

CIJENIM SVE LJUDE ZDRAVOG PROMIŠLJANJA

SarajevoJEW

Tko je glasao

@sarajevoJEW

Hvala ti na lijepim riječima o meni, ne znam da li sam ih zaslužio??
I hvala ti što se javljaš ih BiH, iz Sarajeva. Ostaje činjenica da nekolicina na ovom portalu sustavno me blati kao osobu, već godinama, argumentima "ad hominem". No, navikao sam na to, iako ponekad zaboli nedostak suosjećanja, koji ti isti očekuju od mene za hrvatske žrtve...
I te hrvatske nevine žrtve, žrtve koje su postale to bez suđenja, imaju moj nakon, ali pitam te "kritičare" kojoj je jasenovačkoj žrtvi pravedno suđeno???
Srećom, ponavljam, ima ovdje osoba, i nije mali broj, koji su antifašistički orijentirani, koji znaju povijesne istine i koji se ne daju zaplašiti retorikom koja sve više podsjeća na retoriku devedesetih godina.
I nije to prvenstveno pitanje mene, ove ili one osobe, ključno pitanje je zašto se neki ne mogu suočiti s povijesnim istinama, ma koliko im se sviđale ili ne??? Prekapanje kostiju Jasenovca koje je opet otvorio doktor (Ne)Razum, samo je indikator nesposobnosti suočiti se s povijesnim istinama ali i aktualnim problemima koji tište Hrvatsku, rješavati ih i pomoći narodu da nađe izlaz iz dugotrajne ekonomske i političke krize. Minus 2,1 % BDP-a, pad osobne potrošnje, rast nezaposlenosti, dužniško ropstvo, preskupa i neefikasna država, izostanak investicija, zapravo svojevrsni rasap hrvatske države Tuđmana i sličnih, ono je što opominje! Fabuliranje o velikosrpskim mitovima je put zamagljivanja bolnih istina našeg društva, i neki to shvaćaju, neki neće nikada!
Sada već nepodnošljive socijalne tenzije hrvatskog društva prenose se na plan nacionalnog, i sve to ne sluti na dobro.. Mi stariji smo na odlasku, ali što će biti s mladima??? Želi li se mlade gurnuti opet u rovove, za ništa!?? To je nezaobilazni kontekst rasprave povodom intervjua dr (Ne)Razuma!
Hvala još jednom na podršci, tumačim je kao podršku svim antifašistima i kritički orijentiranim ljudima dobre volje!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

facepalm

facepalm

Tko je glasao

@Rebel Lice prema licu!

Izražavaj se hrvatski, da te cijeli svijet razumije. Dakle, Facepalm što bi rekli - Fejspolm - je mimička reakcija na učinjenu stvar drugog čovjeka. Facepalm se koristi onda kada jednostavno ne možete se sjetiti dovoljno niskog, glupog, debilnog i podlog poređenja da toj osobi objasnite kakvu je kardinalnu grešku napravila ili rekla.
To je učinio dr. NeRazum, dirnuo je rane Židova i drugih, i dobiva reagiranja kakva je zaslužio. Navodno, iz Izraela u Hrvatsku ovih dana dolazi Rafi Eitan, čovjek koji je imao jednu od ključnih uloga u hvatanju Eichmana, u Argentini...Zaista se nadam da ne dolazi zbog dr. NeRazuma, ovaj budalaš - arhivist ne zaslužuje pozornost jednog Eitana... a i našu! Ako bi se slučajno sreli bio bi to susret LICEM PREMA LICU, s tim da NeRazum nema lica, to je biće neznanja, netolerancije i - bez oba obraza...!!
Neka doktoru za GLUPOSTI Adonaj pomogne, ako može!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

facepalm - samo čiji?!

http://www.jusp-jasenovac.hr/Default.aspx?sid=7618 - upiši Weiss u pretragu, pa ćeš vidjeti da je u Zabavnom Parku Jasenovac poskliznuvši se na bananu nesretno stradalo više nego što ih je osobno pobrojao i sam neRazum ukupno...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Bigulica

Nekima je teško kliknuti, pa to činim umjesto njih, uz napomenu da je rodbine stradalo pod drugim prezimnima,recimo Beck, iz Osijeka:

WEISS NN-DIJETE VLATKO 1931* BEOGRAD BEOGRAD ŽIDOV
Način smrti: UBIJEN Stradao/la: OD USTAŠA God. smrti: 1942
Mjesto stradanja: U LOGORU Logor: JASENOVAC Stratište:

WEISS VLATKO - 1903 BEOGRAD BEOGRAD ŽIDOV
Način smrti: UBIJEN Stradao/la: OD USTAŠA God. smrti:
Mjesto stradanja: U LOGORU Logor: JASENOVAC Stratište: *

WEISS VILMA - 1906* BEOGRAD BEOGRAD ŽIDOVKA
Način smrti: UBIJENAStradao/la: OD USTAŠA God. smrti: 1942
Mjesto stradanja: U LOGORU Logor: JASENOVAC* Stratište:

WEISS IRMA JAKOV 1893 NOVI KNEŽEVAC BANATSKO ARANĐELOVO ŽIDOVKA
Način smrti: UBIJENA Stradao/la: OD USTAŠA God. smrti: 1941
Mjesto stradanja: U LOGORU Logor: JASENOVAC* Stratište:

WEISS MIRKO BERNARD* 1884* BAČKA TOPOLA BAČKA TOPOLA ŽIDOV
Način smrti: UBIJEN Stradao/la: OD USTAŠA God. smrti: 1945
Mjesto stradanja: U LOGORU Logor: JASENOVAC Stratište:

WEISS MARGITA JOSIP 1901 RUMA RUMA ŽIDOVKA
Način smrti: UBIJENA Stradao/la: OD USTAŠA God. smrti: 1942*
Mjesto stradanja: U LOGORU Logor: JASENOVAC Stratište:

WEISS IVAN JOSIP 1933 RUMA RUMA ŽIDOV
Način smrti: UBIJEN Stradao/la: OD USTAŠA God. smrti: 1942
Mjesto stradanja: U LOGORU Logor: JASENOVAC Stratište:

WEISS MIRA - 1932* RUMA RUMA ŽIDOVKA
Način smrti: UBIJENA Stradao/la: OD USTAŠA God. smrti: 1942
Mjesto stradanja: U LOGORU Logor: JASENOVAC Stratište:

WEISS ĐURICA-ĐURA MAKSIM 1935* RUMA RUMA ŽIDOV
Način smrti: UBIJEN Stradao/la: OD USTAŠA God. smrti: 1942
Mjesto stradanja: U LOGORU Logor: JASENOVAC Stratište:

WEISS MAKSIM ALEKSANDAR 1899* INĐIJA NOVI KARLOVCI ŽIDOV
Način smrti: UBIJEN Stradao/la: OD USTAŠA God. smrti: 1945*
Mjesto stradanja: U LOGORU Logor: JASENOVAC Stratište:

WEISS JAKOB ALEKSANDAR 1907 INĐIJA NOVI KARLOVCI ŽIDOV
Način smrti: UBIJEN Stradao/la: OD USTAŠA God. smrti: 1945
Mjesto stradanja: U LOGORU Logor: JASENOVAC Stratište:

WEISS ERNEST HERMAN 1890 BIJELJINA BIJELJINA ŽIDOV
Način smrti: UBIJEN Stradao/la: OD USTAŠA God. smrti: 1941
Mjesto stradanja: U LOGORU Logor: JASENOVAC Stratište:

WEISS GIDEON OTTO* 1916* ZENICA ZENICA ŽIDOV
Način smrti: UBIJEN Stradao/la: OD USTAŠA God. smrti: 1942
Mjesto stradanja: U LOGORU Logor: JASENOVAC* Stratište: DONJA GRADINA

WEISS ILONKA ADOLF 1909* MAĐARSKA BUDIMPEŠTA ŽIDOVKA
Način smrti: UBIJENA Stradao/la: OD USTAŠA God. smrti: 1943
Mjesto stradanja: U LOGORU Logor: STARA GRADIŠKA Stratište:

WEISS HERMINA - 1900 ZENICA ZENICA ŽIDOVKA
Način smrti: UBIJENA Stradao/la: OD USTAŠA God. smrti: 1942
Mjesto stradanja: U LOGORU Logor: STARA GRADIŠKA Stratište: *

WEISS GRETA SAMUEL* 1916* ZENICA ZENICA ŽIDOVKA
Način smrti: UBIJENA Stradao/la: OD USTAŠA God. smrti: 1942*
Mjesto stradanja: U LOGORU Logor: STARA GRADIŠKA* Stratište:

WEISS ADOLF MORITZ 1872* MAĐARSKA BUDIMPEŠTA ŽIDOV
Način smrti: UBIJEN Stradao/la: OD USTAŠA God. smrti: 1943
Mjesto stradanja: U LOGORU Logor: JASENOVAC* Stratište: DONJA GRADINA

WEISS LAVOSLAV MARTIN 1891 MOSTAR MOSTAR ŽIDOV
Način smrti: UBIJEN Stradao/la: OD USTAŠA God. smrti: 1942
Mjesto stradanja: U LOGORU Logor: JASENOVAC Stratište:

WEISS SIDA OTON 1921 GRADAČAC GRADAČAC ŽIDOVKA
Način smrti: UBIJENA Stradao/la: OD USTAŠA God. smrti: 1941
Mjesto stradanja: U LOGORU Logor: JASENOVAC Stratište:

WEISS PAVLE OTON* 1916* GRADAČAC GRADAČAC ŽIDOV
Način smrti: UBIJEN Stradao/la: OD USTAŠA God. smrti: 1941
Mjesto stradanja: U LOGORU Logor: JASENOVAC Stratište:

WEISS IDA - 1897 GRADAČAC GRADAČAC ŽIDOVKA
Način smrti: UBIJENA Stradao/la: OD USTAŠA God. smrti: 1943
Mjesto stradanja: U LOGORU Logor: STARA GRADIŠKA Stratište:

WEISS HERMINA IGNAC* 1882 SARAJEVO SARAJEVO ŽIDOVKA
Način smrti:UBIJENA Stradao/la: OD USTAŠA God. smrti: 1942
Mjesto stradanja: U LOGORU Logor: STARA GRADIŠKA Stratište: *

WEISS ADOLF BORIS 1878* SARAJEVO SARAJEVO ŽIDOV
Način smrti: UBIJEN Stradao/la: OD USTAŠA God. smrti: 1944
Mjesto stradanja: U LOGORU Logor: JASENOVAC Stratište:
----------------------------
I onda će se netko, nakon UBIJEN, UBIJEN, UBIJEN.... , primjerice dr. (Ne)razum, naći i reći kako nema dokaza o masovnom ubijanju od strane ustaša!
Možda je dr. NeRazum u pravu - svi su se ti Weissovi, Beckovi, Scheiberovi, Sternovi... zaigrali i greškom, međusobno poubijali! I mnogo Roma, Srba, Hrvata - antifašista... I tako do reda veličine današnjeg Osijeka ili dva današnja Varaždina!!!!
I taj NeRazum zapravo, svojim negiranjem masovnih zločina ustaša, sve te ljude pokušava UBITI PONOVO! E, neće ići, neće... NO PASARAN!
I hvala dr. Razumu što mu mogu ispričati poučnu, među Židovima, poznatu priču:
"Jednog dana naći ćemo se pred Svevišnjim - Stvoriteljem i pitat će nas što smo radili na zemlji, u životu. Jedan će reći da je bio postolar, drugi da je bio trgovac, treći da je bio arhitekt.. a ja ću pred Svevišnjim - Stvoriteljem moći reći:
SVE ŽRTVE, SVE NJIH NISAM ZABORAVIO!"

----------------------------------------

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Prema prezimenu, zaključujem

Prema prezimenu, zaključujem da su to članovi tvoje obitelji koje su pobili ustaše. Strahota. Zaslužuješ svaku sućut, ali te to ujedno u najvećem dijelu diskreditira za objektivnu raspravu o Jasenovcu, a i objašnjava tvoje krajnje emotivne i povremene kroatofobne ispade. Osobno poznajem, primjerice, ljude koji su preživjeli vukovarsku kalvariju, bili u kolonama, završili u logorima u Srbiji, kojima su četnici pobili najbliže, koji su ostali bez ikog i ičeg. Različiti ljudi različito reagiraju, ne mrze svi, čak ne ni većina... ali ima i onih koji ne mogu, kako u polušali znadu reći, Srbina više vidjeti "ni nacrtanog". To je loše, naravno.

Dakle, moguće je razumjeti, ali ne i opravdati. Koliko god bilo jezivo i strašno, mržnja nikad nije pravi odgovor. Okej, lako je meni govoriti, znam. U Domovinskom ratu izgubio sam nekoliko prijatelja i poznanika, ali moji najbliži su, srećom, svi ostali živi. Tko zna kako bih se osjećao i razmišljao da nisu.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

@MKn

Nije to moja rodbina, možda tek poneki. Moja rodbina osim onih koji su stradali u Auschwitzu i drugim nacističkim logorima, u Jasenovcu nosila je druga židovska prezimena. Ali je zato moj sada već pokojni rođak, svojevremeno i javna osoba, registrirao oko 50 MRTVIH ČLANOVA UŽE I ŠIRE OBITELJI! Šteta što nema pri ruci taj popis žrtava!
Dakle ON SAM izgubio je oko 1/4 žrtava Ovčare!! Žao mi je jednih i drugih žrtava ali PRISILJEN sam uspoređivati i crtati! I zato je dr. Razum učinio medvjeđu uslugu i sebi i Crkvi i Hrvatskoj, jer je dirnuo u osinje gnijezdo, sipao je SOL na još uvijek nezacijeljene rane! On vjerojatno toga nije svjestan, ja sam blaga vodica u odnosu na neke Židove koje sam sretao u Beču i drugdje; mogao bih pisati primjerice o "vizentalovcima", prije kao literaturu nego kao svjedočanstvo! Mržnja i osveta nije pravi odgovor na objede, preporučujem i sjajan film na tu temu S, Spielberga MUNICH!
Dr. Razumu, naravno, želim sve najbolje, ali upoznao sam u životu i "Židove-osvetnike", čak i fanatične Židove i Izraelce, i valjalo bi o njima razmišljati kada se tako drsko negira zločinački karakter ustaša, posebno onih u Jasenovcu! Nikakva prijetnja, samo dio realnosti o kojoj valja voditi bar ponekad računa!
Da, ima u mene i još mnogima i emocija i sućuti i da ih nema ne bih zasluživao ovaj ipak vrijedan i lijep život! Upravo mrtvi iz moje šire i dalje obitelji naučili su me da cijenim život, svaki život neovisno o spolu, rasi, vjeri, naciji..."Naši" mrtvi su me naučili toleranciji, mirotvorstvu, ali i postavljanju jedne granice vezano za dostojanstvo Židova i Izraelaca!
S tobom na ove teme, više ni riječ!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

registrirao oko 50 MRTVIH

registrirao oko 50 MRTVIH ČLANOVA UŽE I ŠIRE OBITELJI! Šteta što nema pri ruci taj popis žrtava!
Dakle ON SAM izgubio je oko 1/4 žrtava Ovčare!!

Ovo ti definitivno nije trebalo.

Žao mi je jednih i drugih žrtava ali PRISILJEN sam uspoređivati i crtati!

Žao ti je, vraga. Tako je i Zokiju Pusiću bilo "žao" kad je, koristeći se izmišljotinama HHO-a, napisao da je u Oluji i nakon nje ubijeno civila "kao u tri Ovčare". To nije žaljenje, nego oko za oko, zub za zub.

I zato je dr. Razum učinio medvjeđu uslugu i sebi i Crkvi i Hrvatskoj, jer je dirnuo u osinje gnijezdo, sipao je SOL na još uvijek nezacijeljene rane!

Te rane su stare već skoro 70 godina. Ako ćemo oponašati tvoje milo starozavjetno načelo, reci, što ćemo s nekim novijim, daleko svježijim ranama? Recimo, znaš li što se dogodilo na jučerašnji dan, prije 21 godine? Ne znaš, naravno, pa ću ti pomoći - četnici su iz čista mira poklali tri zaseoka civila, većinom staraca, tu u Slavoniji, Četekovac, Čojlug i Balince, ukupno 24 mrtva. Nitko nikad nije odgovarao. Nikakva optužnica ni za koga nikad nije podignuta. Haaško tužiteljstvo nije se zainteresiralo, HHO nikad nije ni pisnuo, ni Documenta, ni GOLJP, ni droljp, ni moljp... nitko. Zašto? Kako je to moguće?

Pa jednostavno - radi se o etničkim Hrvatima. A kako svi dobro znaju već desetljećima, još od "700.000 mrtvih" u Jasenovcu, to nisu ljudi, nego "genocidan narod" kojeg su izmislili Vatikan i Njemačka. Jel' tako? Tako je.

On vjerojatno toga nije svjestan, ja sam blaga vodica u odnosu na neke Židove koje sam sretao u Beču i drugdje; mogao bih pisati primjerice o "vizentalovcima", prije kao literaturu nego kao svjedočanstvo! Mržnja i osveta nije pravi odgovor na objede, preporučujem i sjajan film na tu temu S, Spielberga MUNICH!

O, kladim se da bi tako i ustaše rekli, da su Radić, HSS & co. "blaga vodica" za njih "ljutu travu", borce protiv srpskog i jugoslavenskog državnog terora, hegemonije i ugnjetvanja.

Dr. Razumu, naravno, želim sve najbolje, ali upoznao sam u životu i "Židove-osvetnike", čak i fanatične Židove i Izraelce, i valjalo bi o njima razmišljati kada se tako drsko negira zločinački karakter ustaša, posebno onih u Jasenovcu! Nikakva prijetnja, samo dio realnosti o kojoj valja voditi bar ponekad računa!

"Nije prijetnja"... ali jest.

Da, ima u mene i još mnogima i emocija i sućuti i da ih nema ne bih zasluživao ovaj ipak vrijedan i lijep život! Upravo mrtvi iz moje šire i dalje obitelji naučili su me da cijenim život, svaki život neovisno o spolu, rasi, vjeri, naciji..."Naši" mrtvi su me naučili toleranciji, mirotvorstvu,

A ja sam mali zeleni Marsovac s antenicama.

ali i postavljanju jedne granice vezano za dostojanstvo Židova i Izraelaca!

Aha, a "granica" je ono što ti kažeš i kako ti kažeš, a tko se ne slaže - taj je ustaša. Bogo dragi, s kim ja gubim vrijeme...

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Nitko nikad nije odgovarao.

Nitko nikad nije odgovarao. Nikakva optužnica ni za koga nikad nije podignuta. Haaško tužiteljstvo nije se zainteresiralo, HHO nikad nije ni pisnuo, ni Documenta, ni GOLJP, ni droljp, ni moljp... nitko. Zašto? Kako je to moguće?

I mene je jedno vrijeme mučilo pitanje da kako je uopće moguće da takvi zločini ostanu bez odgovarajućih optužnica. Nikako nisam mogao naći odgovor na pitanje zašto za svaki od tih inače dobro dokumentiranih zločina naše pravosuđe nije promptno podiglo optužnice protiv odgovornih. Za početak, ako im tada doista nisu bila poznata konkretna imena, protiv nepoznatih počinitelja.

Ovakvi zločini su ratni zločini i ne podliježu nikakvim kasnije dogovorenim amnestijama. Haški sud je manje odgovoran za to od našeg pravosuđa jer oni imaju diskrecijsko pravo ocijeniti što su "najveći zločini" i birati za koje zločine će suditi oni. Zato bih se umjesto "suđenja" haškom sudu radije okrenuo utvrđivanju odgovornih u vlastitoj kući.

Tko je dakle trebao i morao procesuirati ta zvjerstva? Haški je sud samo mogao.

Nažalost nikada nisam, osim općenitih ćuđenja i kritika, pročitao konkretnu kritiku i prozivanje vrlo konkretnih osoba u našoj politici i pravosuđu. Nisu prozivali ni tzv. lijevi ali ni tzv. desni. Zašto?

B-52

Tko je glasao

Zato što su većinom nesposobnjakovići i idioti...

...kojima je važna samo vlastita debela pozadina na toplom. Evo jednog malog trača iz toga vremena. Haaškom tužiteljstvu su dostavljeni forenzički podaci, video snimke itd. toga pokolja, ali se baš ništa nije dogodilo. Na upit s hrvatske strane zašto, tadašnji pomoćnik u haaškom tužiteljstvu Graham Blewitt samo je odmahnuo rukom i rekao: "Ustaška propaganda."

Da, bio je to isti onaj tip koji je osobni prijatelj Save Štrbca (bivšeg ministra u vladi četničke "krajine", i to još iz jugoslavenskih vremena dok su zajedno progonili "ustaše" po Australiji), koji je javno pisao pisma preporuke Savinom "Veritasu", koji je jedan od autora prve inačice haaške optužnice Tuđmanu i generalima (u kojoj se govorilo, otprilike, o "hrvatskoj agresiji na zaštićenu UN zonu Krajinu"), i čijem angažmanu u haaškom tužiteljstvu se koliko ja znam nitko, podvlačim nitko, s hrvatske strane nije usprotivio - iako se tu radi o jasnoj pristranosti i osobnim interesima. Zašto? Misterije svemira i hrvatske gluposti...

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Ali kakve veze ima taj netko

Ali kakve veze ima taj netko s haškog suda koji je navodno rekao to i to s ovim što ja pišem?

Zar je to njegovo bila brana našem pravosuđu da napravi ono što treba?

Ili točnije, da nije i prije obraćanja haškom sudu već napravilo ono što je trebalo?

Nisam za to da se vlastiti grijesi prebacuju na druge.

A to što hrvatska vlast nije nikoga optužila za velezločine u DR je strašno. A još je strašnije kad se navijači te iste vlasti danas prave blesavi i agitiraju da ih se vrati.

B-52

Tko je glasao

Ali kakve veze ima taj netko

Ali kakve veze ima taj netko s haškog suda koji je navodno rekao to i to s ovim što ja pišem?
Zar je to njegovo bila brana našem pravosuđu da napravi ono što treba?

Nikakve, nije. Nisam to ni ustvrdio.

Nisam za to da se vlastiti grijesi prebacuju na druge.
A to što hrvatska vlast nije nikoga optužila za velezločine u DR je strašno. A još je strašnije kad se navijači te iste vlasti danas prave blesavi i agitiraju da ih se vrati.

Pazi, optužnicu za konclogore u Srbiji podigli smo koliko? 20? godina nakon njihovog osnivanja, a dojam je da to ni tada ne bi bilo učinjeno, da nije bilo tadašnje političke frke i prepucavanja s onim zakonom kojim osporavamo srpsku JNA nadležnost. I što na to reći..? Osim da ovom državom zadnjih (najmanje) 12 godina vladaju totalni retardi.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Glavno da je za objektivnu raspravu

valjda po tebi "akreditiran" Razum, jer to je, dakle Razumov nerazumni falsifikat, tema ovog dnevnika...

Razum je otišao i "korak dalje", gurajući Jasenovac u pravcu običnog tranzitnog prihvatilišta, u službi nekakve objektivne ratne logistike opravdane za ono vrijeme, gdje su ljudi "samo" bili preusmjeravani u Aušvic ili su pak stradavali nesretnim slučajevima ili od bolesti, zbog propuha i što su hodali bosi po hladnom, ili pak od ozljeda na radu, a svakako u puno manjem broju nego što to navodi imenom i prezimenom JUSP Jasenovac.

Diskusija koja se razvila na ovom dnevniku je sramota - po "vas".

Razuma, da je razuma, trebalo bi pospremiti na par godina i dati mu da proučava, validira i verificira svakog sa popisa žrtava JUSP-a, pa kad to završi, nek se vrati u župu iz koje je i došao...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Diskusija koja se razvila na

Diskusija koja se razvila na ovom dnevniku je sramota - po "vas".

Diksusija je takva kakva jest ponajviše zbog pretjerane emotivnosti, nedosljednosti i hipokrizije autora ovog dnevnika, uzrokovane strašnom osobnom i obiteljskom tragedijom.

Razuma, da je razuma, trebalo bi pospremiti na par godina

Joj, pobogu, daj se već jednom probudi. Nije ovo više Jugoslavija, pa da se podaci drže u tajnosti, a sve koje se o njima usude pisnuti trpa u zatvore. Nema više toga, 'aloo :-)

i dati mu da proučava, validira i verificira svakog sa popisa žrtava JUSP-a

Ovo je dobra ideja. I ne samo njemu.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Ljigoslav...

(skoro pa sam propustila primijetiti...)

Joj, pobogu, daj se već jednom probudi. Nije ovo više Jugoslavija, pa da se podaci drže u tajnosti, a sve koje se o njima usude pisnuti trpa u zatvore. Nema više toga, 'aloo :-)

Nisi li ti onaj koji je zazivao kazneno proganjanje Dežulovića zbog toga što je "eminentnu splitsku intelektualnu kremu" nazvao - gnjidama ?!

Nije li ovo država poznata po kaznenom progonu novinara i utjerivanju silnih "duševnih boli"?!

Ne samo proganjanju novinara, već i blogera... http://pollitika.com/blog/panonvu

Nije li ovo država u kojoj žviždači dobivaju otkaze?!

Koji si ti ljigav lik... mislim stvarno... demokratski stražar nad sasvim određenim duševnim bolima...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nisi li ti onaj koji je

Nisi li ti onaj koji je zazivao kazneno proganjanje Dežulovića zbog toga što je "eminentnu splitsku intelektualnu kremu" nazvao - gnjidama ?!

"Zazivao"? Ni slučajno. Samo sam predvidio da bi mogao loše proći na sudu, ako ga "gnjide" tuže za uvredu, jer mu je tekst bio takav.

Nije li ovo država poznata po kaznenom progonu novinara i utjerivanju silnih "duševnih boli"?!
Ne samo proganjanju novinara, već i blogera... http://pollitika.com/blog/panonvu

Pa kad su ti "novinari", blogeri itd. glupi & nesposobni napisati "žestok" tekst, a da ne bude i kazneno djelo uvrede ili klevete. Btw dao sam i primjer kako se to čini, a da vam osoba na koju se odnosi ne može baš ništa.

Nije li ovo država u kojoj žviždači dobivaju otkaze?!

Jest, ali... nekom terorist, nekom borac za slobodu, nekom zvizdač, nekom plaćenik :-)

Koji si ti ljigav lik... mislim stvarno... demokratski stražar nad sasvim određenim duševnim bolima...

To isto možeš reći i nekom npr. računalnom programeru, jer zna i može nešto što ti ne znaš i ne možeš. Ali, ne brini. Neću te tužiti :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Isprogramirani povjesničar

To isto možeš reći i nekom npr. računalnom programeru, jer zna i može nešto što ti ne znaš i ne možeš.

Dakako da mogu, ako isporuči kvarnu aplikaciju koja nanosi štetu, manipulira podacima ili potkrada. Irelevantno je poznavanje njegovog programskog jezika ili korištenog modela. Posebno treba podvrgnuti kritici programera s certifikatom, koji mu daje lažni legitimitet iza kojeg se krije šteta, manipulacija i potkradanje.

Ali, ne brini. Neću te tužiti :-)

Dakako da nećeš - pa prošla su ta vremena, zar ne :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Dakako da mogu Ne možeš, jer

Dakako da mogu

Ne možeš, jer se ovdje ne buniš zbog štete koju ti je netko počinio, nego jednostavno zavidiš nečijem znanju i sposobnosti koje sama nemaš.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Mogu, mogu...

premda možda nepotrebno...

Naime, vidljivo je da si si namijenio ulogu, ili su ti je namijenili , "edukacije" one malo više niše publike, jer onoj ispranog mozga dodatno ispiranje ionako nije potrebno.

Dakle, onima još donekle mislećima nudiš "dokaze", "argumente" zapakirane u lažnu vjerodostojnost tvog kvaziizričaja, vješto zaobilazeći činjenice, manipulirajući poluinformacijama i maskirajući suštinu stvari.

Ti si onaj tzv. certificirani programer, onaj koji greške u programu proizvodi s namjerom, a ne zbog neznanja.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

vidljivo je da si si

vidljivo je da si si namijenio ulogu, ili su ti je namijenili , "edukacije" one malo više niše publike, jer onoj ispranog mozga dodatno ispiranje ionako nije potrebno.

Kad ja krenem npr. o Mesiću i njegovoj raboti, unatoč konkretnim primjerima, argumentioma i dokazima, redovito mi se smiješ da sam paranoidan - a gle' sad tebe :-)

Dakle, onima još donekle mislećima nudiš "dokaze", "argumente" zapakirane u lažnu vjerodostojnost tvog kvaziizričaja, vješto zaobilazeći činjenice, manipulirajući poluinformacijama i maskirajući suštinu stvari.
Ti si onaj tzv. certificirani programer, onaj koji greške u programu proizvodi s namjerom, a ne zbog neznanja.

I opet laskanje. Zacrvenio sam se... hvala, hvala :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

?!

Kad ja krenem npr. o Mesiću i njegovoj raboti, unatoč konkretnim primjerima, argumentioma i dokazima, redovito mi se smiješ da sam paranoidan - a gle' sad tebe :-)

Nešto ti se zmešalo u evidenciji ?!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Oh? Znači, slažeš se s onim

Oh? Znači, slažeš se s onim što sam pisao o Mesiću? Okej, sori, maj bed :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Ja i ti...

ako se slučajno i nađemo na zajedničkom zaključku, to je samo slučajno. Znaš ono - važan je cilj, ali još važnije putovanje...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ahm, to ne znači da smo

Ahm, to ne znači da smo zaručeni :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Da...

Ovo postaje zemlja u kojoj svaki neRazumni retard može nekažnjeno širiti svoje toksične plinove...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci