Tagovi

Da li je Božidar Pankretić seljak ili seljak?

Ovo mi je totalno promaklo, nije nešto osobito važno u globalnoj shemi stvari no pokazuje karakternu osobinu novopečenog ministra:

Nisam još kupio novi službeni automobil, rekao je ministar poljoprivrede Božidar Pankretić (HSS), koji se, za razliku od ostalih ministara i članova Vlade, vozi u novome Mercedesu. Pojasnio je da je auto posudio od privatne autokuće, no ne zna o kojoj je kući riječ.
- O kupnji novih auta razmišljat ćemo nakon donošenja proračuna - kaže Pankretić.
Njegov prethodnik Petar Čobanković vozio se u službenom Audiju, a Ministarstvo poljoprivrede na raspolaganju je imalo i novi Passat. Pankretić kaže da su u Ministarstvu ostali Audi i Passat. No, dodaje, u nečemu se moraju voziti i državni tajnici.
- Morao sam posuditi auto, pa neću valjda na posao ići pješke ili biciklom. Službeni Audi prešao je 500.000 kilometara i nije baš za uporabu - tvrdi Pankretić...

...Premijer Sanader je, kako doznajemo, preporučio članovima Vlade da ne kupuju nove aute sve do izglasavanja novog državnog proračuna. Ministar Pankretić je član koalicijskog partnera, HSS-a, ali preporuke premijera trebale bi vrijediti za sve članove. Zato nije jasno kako je došlo do ovog Pankretićevog soliranja. (24 sata)

Eto, sada barem znamo kuda ide prvih 500.000kn od onih silnih 6 milijardi za razvoj sela.

Misao dana:
Hypocrisy can afford to be magnificent in its promises, for never intending to go beyond promise, it costs nothing.

Komentari

Evo, službenim vozilima

Evo, službenim vozilima ministara Vlade Republike Slovenije posvijetio je današnju naslovnicu i ljubljanski Dnevnik, koji između ostalog kaže:

Mošnjiček za državne nakupe
Proračunski uporabniki bodo po predlogu pridobivanja stvarnega premoženja države v letu 2008 porabili 226,3 milijona evrov. Za nepremično premoženje bo namenjenih 67,5 milijona evrov, za informacijsko opremo 120,9 milijona evrov, za drugo opremo pa 31,6 milijona evrov. Za prevozna sredstva bo namenjenih 6,4 milijona evrov, vrednost vozil za odprodajo pa znaša 282.000 evrov.

(Prosti prijevod: Pridobijanje stvarnog imanja stajat će proračun u 2008 226,3 mio. €. Nekretnine će stajat 67,5 mio. €, informacijska oprema 120,9 mio. € a druga oprema 31,6 mio. €. Za prijevozna sredstva bit će namijenjenih 6,4 mio. €, a vrijednost vozila za otprodaju iznosi 282.000 €)

Članak (link: http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/dnevnik/299734/) dalje piše o tome, kako većina ministra vozi Audi (A6 je najomiljeniji), a ministarstvo gospodarstva kupilo je Audi A8, 3.0 TDI, godište 2004.

Pozdrav iz Ljubljane.

Tko je glasao

Taj Audi bi ga podsjećao da

Taj Audi bi ga podsjećao da se već vozio u njemu dok je bio u Račanovoj Vladi. I potpuno razumijem Pankretića da želi ukloniti svaki trag koji bi ga mogao traumatizirati.
Sad kad se više ne vozi u tom Audiju može utonuti u potpunu amneziju i za stanje u poljoprivredi mirne duše okriviti ministra poljoprivrede u Račanovoj Vladi.

silverci

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Ništa drugačiji seljak od

Ništa drugačiji seljak od Milanovića i njegovih posuđenih Eurolineovih limuzina...Čim se pojavi prilika, naši "lideri" se dočepaju auta kojega su sanjali kao djeca....

Još malo pa će proći leasing time,baš nas zanima hoće li ih SDP vratiti ili potiho otkupiti

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

postoji temeljna razlika

postoji temeljna razlika između milanovićevog chryslera i pankretićevog mercedesa

Milanovićev chrysler je donacija pravne osobe političkoj stranci (da ne kažemo kako taj chrysler i dalje košta kao polovica tog mercedesa)

Pankretićev mercedes će biti plaćen novcem poreznih obveznika, dakle i tvojim novcem, vjerujem da je tebi drago što se pankretić vozi u velikom, skupom i sigurnom auto i da je odmah jasno tko je gazda u njegovom selu, no ja recimo to ne odobravam - ne vidim čime je to pankretić zaslužio bilo što veće/skuplje od npr. škode octavie

Tko je glasao

Milanovićev chrysler je

Milanovićev chrysler je donacija pravne osobe političkoj stranci (da ne kažemo kako taj chrysler i dalje košta kao polovica tog mercedesa)

A jel ti genijalni komentar... Da, naravno da je razlika u od kuda sredstva, ali nema razlika u karakterima, a priča ovdje je primarno o karakteru a ne o mercedesu. Što bi tek Zoki tražio da je postao premijer teško ćemo saznati, ali čini mi se neki BMW X5 ili Humwee...

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Glasah za ovaj članak +1,

Glasah za ovaj članak +1, šef je šef, iako bi mu najradije uvalio -1. :) Na smatram da je aferaštvo i bavljenje ovakvim stvarima korisno za politički dijalog. Ima važnijih stvari. Onda kad ih ne bude, biti će i dobro to tko vozi koji auto. Činjenica da se ministar iz manjinske stranke ovako blamira može samo pogodovati Sanaderu i njegovoj politici, iz više razloga. Prvo to što ga Sanader može pozvati na red i zaraditi pozitivne poene. Drugo to što može reći: "Evo, svi smo isti". Treće to što će se sada HSS-ovci i njihovi grupirati oko svog ministra i tako izazvati još veću diferencijaciju u odnosu na oporbene birače. Narod ima potrebu identificirati se sa svojim "vođama".

Planiram napisati uskoro člančić koji će povezati gospodarstvo, afere i aferaštvo, medijski rat i izvrtanje teza, s tendencijom zaključivanja koliko kome usitinu odgovara ili ne odgovara "otkrivanje" pojedinih afera, koje imaju puno manji loš odjek među biračima nego što to ljudi misle.

Tko je glasao

kao što napisah, pitanje

kao što napisah, pitanje koji auto vozi pankretić u smislu neke financijske težine na nekoj državnoj razini je doista smiješna i kako je to netko dolje napisao i jeftino politikanstvo

no istovremeno, ja smatram da je to pitanje pokazatelja karakterne osobine

nekima je primjerice priča o satovima Ive Sanadera sasvim sporedna stvar u situaciji u kojoj se nalazimo, no ja pak smatram da je njegovo ponašanje u toj aferi ključni pokazatelj zašto on ne smije biti na poziciji na kojoj se nalazi i zašto od njega kolektivno kao država nikada nećemo doživjeti nikakav napredak (osim onog statistički garantiranog jer i on povremeno mora potrefiti pravi potez čisto zato da bi se održala svemirska ravnoteža)

mogao je kupiti/posuditi/iznajmiti bilo koji drugi auto sličnih karakteristika, od primjerice u članku navedenog passata, preko škode, peugeota, citroena ili bilo kojeg drugog automobila - svi oni bi koštali manje, bili značajno manje upadljivi a ujedno pokazali i neku barem malo pozitivniju poruku nego meredes E320

Tko je glasao

kao što napisah, pitanje

kao što napisah, pitanje koji auto vozi pankretić u smislu neke financijske težine na nekoj državnoj razini je doista smiješna i kako je to netko dolje napisao i jeftino politikanstvo

no istovremeno, ja smatram da je to pitanje pokazatelja karakterne osobine

Konkretno: mrzi li dijete brižnog oca koji se skrbi za obitelj, a vara na porezu? Pljuje li radnik na šefa koji mu daje dobru plaću, ako šef do posla dolazi korupcijom? Ne i ne.
Jedna od podštapalica koju slušam redovito je ta da je Tito krao za sebe, ali i za narod.
Pitanje je prvenstveno sociološko, uzroke takvog razmišljanja u našem podneblju možemo tražiti mjesecima.

Sve dok izgleda da se dužnosnik brine, biti će nedodirljiv.

Tko je glasao

ja smatram da je to pitanje

ja smatram da je to pitanje pokazatelja karakterne osobine
Upravo to - karakterne osobine!
Nije Hrvatska kupila ili posudila mečku nego je to učinio jedan ministar resora koji prilično loše posluje (i poljoprivreda i ministarstvo).
Ako je Pankretićeva skromna plaćica 22 kile kuna onda da bi skupio 500 kila treba 2 godine bez da jede i pije (pola mandata - sto ce raditi drugu polovicu mandata).
Ono što bode je beskrajni bezobrazluk i nipodaštavanje nas običnih ljudi, građana ove Hrvatske. I ono što logički možemo nadovezati je da ako je to ono što vidimo, koliko ima toga što ne vidimo?

I zato se ne slažem sa svima onima koji tvrde da je ovo demagogija i da se treba uhvatiti ozbiljnijih tema. Ovo je čovjek koji je na čelu jednog ozbiljnog ministarstva koje bi trebalo raspolagati s 6 milijardi kuna i sa još više ljudskih sudbina. Ne može se ponašati kao dijete koje je pušteno u slastičarnicu, ham!

Naši ministri funkcioniraju prema autićima po "pravu prve bračne noći", nitko ne želi staviti svoju guzu na mjesto gdje je to činio njegov prethodnik.

I molim ne zaboraviti da on upravlja sektorom u kojemu je i stoka sitnog zuba (važna za samobitnost ove države).

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Pankretic junior uopce niti

Pankretic junior uopce niti ne zasluzuje nosit ime Pankretic jer ono sto je njegov otac radio i zastupao je dijametralno suprotno sto radi junior. Dapace smatram da je totalno osramotio oca i nepovratno okaljao prezime Pankretic. Zalosno.

Tko je glasao

Na žalost, Pankretić ml.

Na žalost, Pankretić ml. je mali seljačić koji je došao u veliki grad i oduševili ga automobili. I to je njegov domet. Sve priče o poljoprivredi i selu prestaju, jer njemu treba automobil.
Nije ga kupio, nego uzeo u najam, 400 kn po danu, kako jeo bjavio radio 101 u subotu.
Da li je objavljen natječaj, koji kriteriji su u igri, da li vlada ima propisano rangiranje za službena auta, i kako je riješena njihova nabava. Nameće se gomila pitanjia, koja nemaju jasnog odgovora.
Naravno da ministru treba odgovarajući automobil, samo treba biti jasno precizirano kako se ti automobili nabavljaju i rashoduju.

Tko je glasao

To što radi ministar

To što radi ministar poljoprivrede nije nikakvo čudo a ni iznenađenje. To radi i tako se ponaša garnitura na vlasti. Ako je točno da taj njegov automobil košta 400 kn dnevno, onda se s pravom postavlja pitanje kakvim se to poslom bavi ministar poljoprivrede i kolika je vrijednost toga posla ako sam dolazak na posao košta 400 kn DNEVNO. Evo samo jedne usporedbe: 400 kn iznosi osnovica za ostvarivanje prava po osnovu socijalne skrbi,(isplaćuje se jednom mjesečno) a koja se nije mjenjala 8 (osam) godina.Da paradoks bude još veći naš premjer vrlo često naglašava da je Hrvatska socijalna država.Svaki daljnji komentar je suvišan.

Tko je glasao

Na žalost, Pankretić ml.

Na žalost, Pankretić ml. je mali seljačić koji je došao u veliki grad i oduševili ga automobili. I to je njegov domet.
Potpuno točno, samo je cca 95 % pod dominacijom toga. I Tito i ekipa oko njega su to bili, pa su se zato morali još jače napinjati. Da ne gubimo vrijeme šta su u tome Franjo Tuđman i dvorska svita ili svite oko sadašnjih istaknutih odličnika. A sadašnje tip top "elitne" snage su malograđani koji su se navikli da su oni ne samo gradovi nego i sve i još k tome visoka svjetska razina baš zato što su kao ovladali svime time. Gotovo da nema detalja u kojem to ne demonstriraju. A referentni reperi su slično beogradsko Dedinje, Imotski, Crna Gora, nekad Sarajevo ...

Tko je glasao

U biti me baš briga što

U biti me baš briga što voze, ako je ministar, nek vozi bmw, audi, mečku. I sanader vozi već tko zna koji bmw.
to je jeftini populizam, što ne umanjuje činjenicu da je pankretić, ali i mnogi drugi, kao slon u staklani.

o njemu imam loše mišljenje vozio mečku ili romobil.

Tko je glasao

to je jeftini

to je jeftini populizam

apsolutno se slažem, no zašto jedna vlada ne bi izdala uredbu (ili neku preporuku ako ne može uredbu) o osobnim automobilima pa neka kaže da npr.

predsjednik države, sabora, vlade voze automobil visoke klase

ministri, gradonačelnik zagreba, župani mogu voziti automobil takvih i takvih karakteristika (primjerice, kombinacija ukupne vrijednosti, ukupne cijene eksploatacije i odgovarajuće stope zagađenja okoliša)?

tajnici, zamjenici... imaju pravo jedan broj manji auto i tako dalje i tako dalje

država upravlja i vlasnik je nekoliko tisuća automobila u raznim svojim službama i ne vidim zašto bi se razbacivali tim automobilima kada oni objektivno nisu ništa drugo nego kako ti kažeš "jeftini populizam", ako mu auto ne odgovara neka se vozi u privatnom i naplaćuje 2kn/km

Tko je glasao

slažem se, trebala bi

slažem se, trebala bi postojati uredba, pravilnik, ili što već čime bi se regulirala takva pitanja.
to nije upitno. kao i u firmama.
međutim, pitanje pankretićeve mečke se napuhalo kao stvarno nešto važno, dok istovremeno milijuni cure na sve strane i dok se prave priče po medijima ne objavljuju, niti istražuju... a kad se nešto i iskopa, narod i dalje glasa za istu ekipu koja ih potkrada. zato mi je to demagogija - bavimo se odreskom, a ekipa odvozi krda ...

Tko je glasao

predsjednik države, sabora,

predsjednik države, sabora, vlade voze automobil visoke klase Ajde @mrak, daj jedan prijedlog voznog parka od vrha pa na niže..... sve do općinskog načelnika, i to malo kompariraj sa recimo bilo kojoj zemljom EU sličnom po broju stanovnika.

Tko je glasao

Možda bi sada bilo vrijeme

Možda bi sada bilo vrijeme vidjeti koliko država troši na limuzine, kako se te limuzine koriste i kako i kada se kupuju. Koliko se sječam Kalmetin vozać uz đeparac koji je ubirao od "poslovnih partnera, imao je i plaču veču od 10 000 kuna. Za sve to trebala mu samo vozačka dozvola i poznanstvo sa Kalmetom. Što ti je balkanska demokracija?
Nevjerovatne su ovakve situacije kakva se dogodila sa Pankretićem. Trebao bi postojati pravilnik prema kojem bi sve trebalo biti regulirano. Tko, koga, kada i zašto?

Tko je glasao

Kad smo i tako aktivni

Kad smo i tako aktivni zašto ne predložimo Saboru i političkim strankama jedan "lex Pankretić" koji bi obuzdao neprimjereno trošenje na skupe limuzine. Osim prve trojke u državi, samo ministri i predsjednici sudova imaju pravo na osobno dodjeljen auto. Ne veći od Škode Octavie. A pomoćnici, tajnici i drugi imaju pravo na službeni auto samo kad se službeno nekud voze. A ostalo nek idu tramvajem. Autobusom. Biciklom.

Tko je glasao

Eto, sada barem znamo kuda

Eto, sada barem znamo kuda ide prvih 500.000kn od onih silnih 6 milijardi za razvoj sela.

A zamisli da je kupio novi traktor i njime se dovezao na Markov trg..... e to bi već bio pravi štos :-))) .... a onda nakon toga more kupit i S klasu i niko nebi zucnuo-.... :-))))

Tko je glasao

Mislim da smo mi puno

Mislim da smo mi puno premalena država da se jedan ministar ne bi trebao voziti u Passatu ili sličnom automobilu.

Naravno da je kupovina praktički bilo kojeg automobila vrlo maleni trošak u ukupnom državnom proračunu, no upravo zato što je riječ o simbolici potrebno je biti u tome odmjeren. Ne vidim opravdanja za kupovinu i vožnju tako skupog automobila, osobito u resoru o kojem se govori.

Tko je glasao

Je, za to je potrebno imati

Je, za to je potrebno imati u glavi a ne na glavi komičnu frizuru.

Tko je glasao

Ali gospon mrak, a moj tekst

Ali gospon mrak, a moj tekst HSS-ov socijalni program - samo za izabrane? Kaj je s njim.

Tko je glasao

Da li je Božidar Pankretić

Da li je Božidar Pankretić seljak ili seljak?

Prije će biti seljačina (uz isprike seljacima)!

Nisam siguran da bi pokojni japa bili ponosni na svog sina razmetnoga. Sjetite se japine rasprave u Saboru o vlaku punom jamaca potrebih selaku da dobije kredit za jednu kravicu! Nisam siguran da bi se on razmetao na ovaj način, a sin je od jape nasljedio prezime i pripadajuću reputaciju...

Tko je glasao

Nisam siguran da bi pokojni

Nisam siguran da bi pokojni japa bili ponosni na svog sina razmetnoga.
Nisam siguran da bi se on razmetao na ovaj način, a sin je od jape nasljedio prezime i pripadajuću reputaciju...
Slučaj je školski, pa malo naznaka.

Nakon početne furiozne faze pod vodstvom Čička, HSS je pod vodstvom Drage Stipca imao demokratičnu ni amo ni tamo fazu. Japi Josipu Pankretiću je rastao ugled u tim nezgodnim i zamornim vremenima, do mjere da je bio najistaknutiji hss-ovac. To je uočio građevinski inženjer Tomčić, koji se je u tim turbulentnim vremenima izdigao na mjesto direktora tvrtke Novogradnja i pao bježeći kroz prozor od prilično razjarenih podređenih zaposlenika. Tomčić se je servilno približio japi Pankretiću, vozao ga i slično. Nakon smrti Stipca, već bolesni japa Pankretić je bio odlučujući u odabiru čelnika stranke, prethodno u instaliranju Tomčića za ministraa graditeljstva u HDZ Vladi. Po vlastitim navodima pred smrt je pogrješio. Umjesto istaknutog dugogodišnjeg hss-ovca intelektualca Tihomila Rađe i nekih drugih istaknutijih kandidata, progurao je Tomčića, rukovodeći se prvenstveno brigom za hss i ostalu karijeru svoga sineka Božidara. Vrlo brzo se je uvjerio da će njegov izabranik odraditi taj dug zbrinjavanja sina ali da je odmah pretvorio stranku u svoju kontroliranu tvrtku, da mu se ne desi da opet bježi kroz prozor.

Nakon "konzervativne, rigidne i smušene" faze hrvatske politike sa apsolutnom dominacijom HSS-a pod vodstvom Mačeka i njegovih desetak mlađih obrazovanih prvih suradnika, od 1941.g. je osnovni obrazac društvene i političke prakse ovaj kao u slučaju oca i sina Pankretića (Tomčića i ostalog). Pojava nije ni najmanje osobna ni ove i one opcije, sve škole i cvjetovi su tu ujedinjeno isti, a cjeta tisuće cvjetova i tisuće se škola natječe. Naprosto, "najveće zlo koje može zadesiti jedan narod" (Maček o ratu) i dugo napredovanje nakon toga su naprosto nametnule tako visoke nivoe "napretka" da su i impresivna ponašanja ljudi samo nedovoljna praksa oko nužnog.

Tako da su u osnovi stvari pretežno nesporazumi na kolosjeku takvog "napretka". Japa Pankretić nije takav kakav se doživljava a ni pokvarenjak. I s time što je osigurao sinu i oko stranke i dalje, ni sada kada je po drugi put ministar i vozi se u skupom mercedesu, japa u grobu ne može biti siguran ni u dno dna oko sina jer ljestvice napretka se uvijek dižu i dižu i brutalne su. On je sinu osigurao i nešto studija. S manjim od toga iz bitno slabije pozicije Ante Todorić se je i nakon padova dizao tako da je sada svoj ekipi neupitno i sa poštovanjem većim od strahopoštovanja sve oko toga. Da ne spominjemo kriterij koje su slučajnosti proizvele sa zagorskim momcima Josipom Brozom i Franjom Tuđmanom. I beskrajnim divizijama.

U osnovi stvari su i nesmiljene bitke na dugom putu, koje odavno ne ostavljaju nikakve mogućnosti jer su snage snažno nagnute i koncentrirane naprijed. Glavnina snaga koja sada uočava slabosti jape i sinaa Pankretića je generirana iz još goreg filma, naučila još gore fakinske trikove i vozi po još gorim putevima. Nešto razumniji dio ekipe je na tako "elitne" snage naviknuo kao takve, one su neupitne. I to ne ostavlja nikave druge mogućnosti ni za ovakve snage kao mladi Pankretić.

Izvjesno je i nazire se da baš sve to tako udruženo snažno vozi na kolosjek HSS-a, ali kuda se je vozilo za Mačeka. To doba nije došlo kao revolucija sa strane i odozgo, nego kao nužni fizički proces nakon nekih drugih napredovanja. Naprosto je, slično slučaju Mahatme Ghandija i Indije, svo napredovanje vodilo u obrat, sa čudnom složenom gemišt politikom, ali akterima potpuno jasnom kao složeno igranje šaha. Razne snage i režije su naprosto morale privremeno bezuvjetno kapitulirati i umjesto destrukcije skoro pa ujediniti se oko podrške Mačeku i njegovim mlađim suradnicima, jer je svaka alternativa bila zrela za ozbiljan rasap koji bi ih sve pregazio. Nešto privremeno se desilo šezdesetih, kada su nakon beskrajnih bitki sa vanjskim i unutrašnjim neprijateljima Tito i ekipa morali popustiti, kao Lenjin. Izvjesno je da su mogućnosti izbjegavanja obrata sve manje i manje a više nije vjerojatano da će Staljin ili Tito ustati i spasiti stvar (ili da će ih Čačić, Bandić, Sanader, Mesić ili bilo tko uspješno zamjeniti).

Za sve to su zaslužni i japa i mladi Pankretić, najviše u djelu ponovnog skretanja pažnje na sitnu ali ključnu činjenicu da je zapravo sve dugo takvo, da se bavimo kapi u moru, da su slavni prikazi srpskih pisaca cincarskog porjekla Nušića i Sterije Popovića značajniji od krležijanskih egzibicija. Još ako bi mladi Pankretić malo napredovao, pa si priskrbio kakvu istaknutu ljubavnicu, okrenuo kakvu milijardu, preselio na omiljene seljačke destinacije Tuškanac i Pantovčak te slično, to sve bi bio predragocijeni doprinos sinteze kapitala donešenog borbama u šumi i onog nakon drugih dugih bitki. Zaostajemo i za Srbima i za Slovencima a skoro i za Crnom Gorom i BiH, pa se za konačni uspjeh treba još samo malo trgnuti. I konačni uspjeh neće izostati.

Tko je glasao

Zanimljiv osvrt. I poučan.

Zanimljiv osvrt. I poučan.

Naravno, ap, nisam ni trenutka sumnjao da se u komentaru barem na jednom mjestu neće pojaviti građevinarstvo...

Tko je glasao

Šezdesetih i sedamdesetih

Šezdesetih i sedamdesetih su, nakon smrti druga Staljina, cijelim istočnim lagerom (do propasti, Podgorni, Brežnnjev, Gorbačov ...) ovladali strojari (mašinisti). Tito kao kolega po struci, bravar, je osjećao da ga na tom terenu sve više stišću i prema njemu bravaru se prave nadmeni ti lomonosov inženjeri.

Odgovorio je iskusno građevinarstvom, kao što je postupio Staljin (nakon nekog defetizma je zadivljavao svijet rekordnim svjestkim gradnjama) i nakon njega još jače Staljinov štovatelj Hitler. To je bila pouzdana karta. Najprije su Holjevac u Zagrebu i neki drugi po drugim gradovima dobili smjernice naprijed - već iznemogle snage nije trebaalo nagovarati i to je urodilo jakim plodom, istok je bio zatečen a zapad je prvi put iskazao stvarno poštovanje. Nakon malih komešanja i šišćenja, Titu je kao naručena došla promjena smjera među svjetskim divovima - nakon što ga je kolega po struci Brežnjev malo stiskao, pojavili su se Nixon i Kissinger sa pojačanom količinom novaca - jedini uvjet je bio da se započeto šezdesetih još pojača. I bi ludnica, u SRH je čelo kolone dano potpuno pouzdanoj Milki Planinc, stavr je potpuno eksplodirala. A po istoku su morali kleknuti pred Titom i naše elitne divizije su se u graditeljskim (zavodničkim i drugim) poduhvatima razmilile po samim središtima. Kissinger i ostali stratezi su samo mogli sa divljenjem konstaatirati da se plan odvija iznad ikakvih očekivanja - Moskvom nije upravljao Brežnjev nego sve više SFRJ graditeljske elitne snage. ne baš tako ali također značajno i po arapskim zemljama. Malo oronula bravar Tito je zablistao jače nego ikad, svijet nije vidio tako impresivnog cara.

A po našim područjima te impresivne svjetske igre i više nego snažno drmaju, da tlo stalno podrhtava i vulkani kuhaju. Samo zadnjih godina je po RH kao od šale plasirano u te igre više od 60 mlrd €. Ako bi gledali iskustveno, nije jasno kako bi tako impresivne igre mogle stati osim prezrelošću i slomom - svaki put kada se malo zdenfaju nakon toga slijede eksplozije, svaki put kada pregrije od prekomjernih "uspjeha" (kao sada) nastupaju raspadi, i da netko samo pomisli na nešto između svi će ga zatući i prije nego izusti.

Svu složenost sada bi mogli svesti na pitanje kako će teći već čvrsto formirane i pokrenute ofenzive na trenutnih građevinskih najmanje 20 mlrd € - opet su krenule neke defetističke spletke pa preiskusne snage čvrsto na Titovom putu na to odgovaraju pojačanim presingom. Sve gori i u susjednim prijateljskim iskusnim zemljama (BiH, Srbija, Crna Gora ...). U smjerovima napretka se po cijeloj Titovoj regiji vode možda ključne bitke. Trenutno na stanu građevinarstva prelaze elitne formacije pa sve izgleda da će i ovaj put građevinarstvo pomesti ostalo. Samo što ovaj put tako impresivno napredovanje ugrožava samo sebe.

Tko je glasao

Definitvno sam shvatio da

Definitvno sam shvatio da sam završio krivi fakultet, premda su nam cijelo vrijeme govorili da smo mi avngarda i "snaga napretka".
U stvarnosti to je bilo, izgleda, samo za vrijeme Ante Markovića...

Tko je glasao

Vi ste završili pravi

Vi ste završili pravi fakultet, svi fakulteti i zanimanja su OK, samo ste predvodnici nekih zavrzlama.

Umjesto da shvatite da ste privilegirani u vječnim bitkama, sretnici koji su bez vlastitih zasluga stavljeni u poziciju gospode, a la američki jupiji i hipiji i slične brojne naše svjetski privilegirane snage, vi proporcionalno tim privilegijama i sreći bez zasluga nezadrživo pokušavate sve više ovladati prostorom (o kojem niti ne razmišljate niti ste to učili) i cijelim bojištem (s kojim ne znate šta bi), na kojem logično igru igraju razni puno vičniji, i jebivjetri i mašinisti i građevinari i razna druga rulja, amorfni front. Da ste bar jedini takvi to bi se dalo progutati, a gdje su još slični nadimperatori ekonomisti, pravnici, arhitekti, larpurlartisti i koja sve ne prerazmažena rulja. Kao da se krećete po inerciji Lenjinove parole elektrifikacija + sovjeti i brzog padanja u dekadenciju te kao da vam drug Staljin, drugovi i gospoda Tito, Mao, Kissinger, Joschka Fischer i tko zna sve ništa ne znače. Koja pogrešna nadmenost, u kojoj onda plovimo svi skupa!

Ako gledamo samo estetski, a to je već dovoljno i vjerojatno ključno, čemu takvo naguravanje i šta to sve znači u slikama? Čak i u najneodoljivijim slikama, onim o mračnim predmetima žudnje (lova i slično), toliki trud i upornost nepotrebnim navalama u svim smjerovima lako padne u vodu, kao bekrajni manevri po zagrebačkim i drugim brdima. I onda sve to snažno podstiče da opet nakon toga nužno dođu neki bageri, mašinisti i građevinari koji se ne obaziru ni na šta, vođeni tko zna kojim signalom tko zna kojeg cara, koji je možda već davno u grobu, i sve to za tren ispreture. Sve skupa neke iracionalne vrtnje po još nejasnijim spiralama, samo zato što se nitko ne usuđuje ni na trenutak skrenuti pažnju sa snažno uprtih pogleda naprijed na ukupnu okolinu.

Miroljubiva i aktivna koegzistencija, sa skromnim estetskim zahtjevima, modernitet minimalizma i slične fore, isijavanje zadovoljstva i zahvalnosti zbog iznimnih privilegija i zgoditaka sreće, a ne nezadrživa matematička trka sa nenatjecateljskim i boljim (matematičarima) od sebe. Jer dok se malo ne opustite vi, nema šanse da k sebi dođu građevinari, mašinisti i još gora rulja, i tako smo vječnost u bezumnim i estetskim neprimjerenim ofenzivama.

Tko je glasao

gospon Ap...ima li kakvo

gospon Ap...ima li kakvo svjetlo na kraju tunela ...?

Tko je glasao

Sorry Abies, ovo me

Sorry Abies, ovo me podsjeća na ono: "Ima li još puno Papa Štrumpf?"
"IMA JOŠ PUNO!!!"

Tko je glasao

ima li kakvo svjetlo na

ima li kakvo svjetlo na kraju tunela ...?
Gotovo sve je takvo - ako razumno i objektivno pogledamo gotovo po svim frontovima su se obilno ubrzali procesi dozrijevanja, i to praktički sa sve manje drame i bilo kakvog otpora, pa bi mogli imati žetve iznad ikakvih očekivanja. Gotovo ni u jednom djelu najednom ni elitne snage ne mogu nešto značajno, dok do jučer i cijelu vječnost nije bilo zamislivo da sve ne praši od bitki za neodoljive premete žudnje.

Tj. ruše se magije iznimno snažnih kretanja naprijed i sada smo svi sve više izletnici bez daha na prisilnom odmoru. To možda ne djeluje fantastično, ali izgleda da su dugi ratovi završeni i neke vrste serijske kapitulacije na djelu. Izgleda da je završio dugi svjetski rat, to što razna inercija još vuče samo ubrzava to sazrijevanje i proces kapitulacije.

To su one situacije koje se mogu gledati veoma različito pa i naopako, ovisno šta hoćeš i šta te tjera. Ako se na trenutak pogleda kao slika, estetski i bez pretenzija, nedvojbeno se jako reduciraju i nestaju impresivne opsjene i neodljivi predmeti žudnje sve više postaju obični djelovi slike. To nije samo po sebi neki užitak i sreća, ali nije ni strava koja se razbuktava, nestalo je goriva i daha za to nakon dugih napredovanja. Beskrajne pobjede se stapaju sa slabostima i porazima, putevi naprijed otvoreni bilo kakvim opcijama i pogledima.

Ili drukčije, sve ovo dosad se ipak nije radilo o rješavanju prostora, sustava i bilo čega, ni minimalno, pri čemu je minimum nešto zahtjevno i obvezujuće. Oni koji se time bave su skoro kao nesposobne budale. A sada se to sve teže može izbjeći. Taj možda nevidljivi lom otvara mogućnosti za disciplinu mašte a veoma je nezgodan, skoro bez mogućnosti pomoći, za razne naviknute destruktivne igre, preseravanja, jer u tom djelu dugo napredovanje jede samo sebe. Tzv. jako nevažne osobe, dno dna, postaju osobe bez kojih se ne može, drage osobe, a impresivni likovi postaju naglo kokošari koji jedni drugima ne daju sjesti za stol. Svijet koji smo poznavali kao jako moćan i napredan se vraća na kolosjeke klasičnog moderniteta. I elektrifikacija i sovjeti koje smo poznavali ne samo da nisu neki bauk, nego svakim danom je jaasnije da cijelo bogatstvo rasvjete i mraka i upravljanja čeka na dohvat ruke, puno toga besplatno i bez napora, čak štednjom energije i ulaganja. Impresivni trgovački centri sve više postaju smeće a hrana tek sada dobiva na značaju.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci