Tagovi

Da je Steve Jobs radio pećnice žene bi bile gdje im je mjesto

Jeste li se nedavno uvrijedili? Možda je netko bešćutan bio grub ili neobazriv, možda je iskorištavao vašu osobnu slabost, zloupotrijebio društvenu nejednakost. Možda je to bilo na mah, možda je bilo smišljeno. Problem je što vrijeđanje uglavnom nije univerzalno, često je i vrlo osobna reakcija koja ovisi o procjeni što je taj netko zapravo želio reći, realnosti odnosno ozbiljnosti rečenog i kontekstu u kojem je rečeno. Rečenica iz naslova bi mogla uvrijediti žene koje smatraju da je valjan stereotip kuhinje kao sramotnog mjesta za modernu osobu a i mačo korisnike iUređaja koji bi se mogli osjetiti naglo i nadasve stereotipno feminiziranima. Ako napravimo reality check, jasno je kako je tvrdnja dovoljno odmaknuta od ikakve realnosti da predstavlja, ovisno o slušatelju, više ili manje duhovitu pošalicu upravo iskorištavajući stereotipe. Tu bi čak mogli raspravljati nije li taj možebitni uvredljivi element u fuknciji šale te bi za nekog tko se zaista i uvrijedi mogli reći kako ne samo da nije shvatio šalu nego i predstavlja dio problema jer ismijani stereotip proglašava realnim.

Naravno, svatko ima jednako pravo biti glup - samo što to pravo razni ljudi različito koriste. Jedna od najčešćih zloupotreba tog prava je kad se netko pravi glup kako bi ostvario neku korist, nerijetko putem pokazivanja uvrijeđenosti kako bi se uklonila "uvredljiva" tema. Druga, također nerijetka pojava je serviranje notornih gluposti kojima bi se pripisalo "dublje značenje" - svrstavajući sve koji viknu "car je gol" u glupane koji to ne razumiju. Ide kampanja u kojoj nitko od uključenih nema ni servirati išta osim gluposti, na jedan ili drugi način. Jedna tetka se hvali "uspjesima" nakon kojih bi i ateisti poput mene zazvali refren njihove stranačke himne ("Bože čuvaj Hrvatsku"), neki narcisoidni tip sa par podrepaka koji alanfordovske parole naziva "planom" (možda ih namjerava nakon plakata objaviti u nekom oglasniku, kad ih sljedeći put vidite dodajte na početak "Mijenjam..." - život za dug, nezaposlenost za BDP, svejedno) a potom i brojni sitni graditelji kulta ličnosti, sa ili bez sličice.

Zlo je što oni to rade za ozbiljno. To nisu šale, tu nema odmaka, tu nitko neće priznati da zapravo jesu stereotip. Borba protiv korupcije koja se vodi zbog preživljavanja na vlasti koja ti je pala u krilo je stereotip za viceve. Jednako kao i forsiranje imidža "sposobnog" kad je jedino što si do sada učinio izgubio izbore. Ili guranje na fiktivno "treće mjesto" veličanjem ratnih zločina(ca), uskrsivanjem zombija koji su potrošeni već desetljećima, "borbom" za "radnike" naročito ako su u pitanju privilegije, plasiranje lobiranja za krupni kapital kao "stručnosti", zalaganjem za obitelj pazeći da obitelji nemaju oni koji se seksaju kako tebi ne odgovara, pa do otvorenog laganja (jasno je da je njihov ali reći da je čovjek???) - sve vic do vica, ali oni to zaista ozbiljno misle.

I ako se niste nedavno uvrijedili, čestitam vam. Vi ste me pobjedili u ovim izborima.

A kako ovo nije ni mjesto ni vrijeme za ozbiljne rasprave, ovaj će put sve što nije vic u komentarima biti spam. Za otvaranje sezone: U SDP-u nikad neće naći crne fondove, ali kad bi potražili crvene...

Komentari

uvreda?

nije me uvredio ovaj ekst. ali neki put zažalim što sam žensko, bolje rečeno zastidim se što pripadam istom spoli kao i žena koja se često vidi na televiziji. ako ju imenujem može me tužiti a ja nju ne mogu tužiti što vrijeđa mene kao ženu, moju pamet, inteligenciju. ne samo mene već i druge žene.

w. ;)

Tko je glasao

Heh

Pa nekoj genetičkoj osnovi i navikama iz prošlosti možda ženama i je mjesto u kuhinji, ali znam puno muškaraca koji uživaju u kuhanju. No, da je Steve Jobs radio kuhinjske aparate žene i muškarci bi se vjerojatno svađali oko toga tko bi više vremena provodio u kuhinji. Vic s ponešto istine. Kao što kaže Conan O'Brian: " It's funny 'couse it's true!"

istina* ljubav* sloboda* mir*

Tko je glasao
Tko je glasao

Jadno, kukavičko smeće

Tko je glasao

Bolje biti biran nego birati!

Bolje biti biran nego birati!

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

pokušaj...

Koje su navodno bile zadnje riječi Steve Jobsa:

...iBok !

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci