Tagovi

Cut... copy... pizza!

I tako, bio ja... srrrk... sa rodbinom po gradu i oni meni kažu, hajdemo nešto pojesti, a ja njih pitam.... srrrrk.... hoćemo na ćevape u Rubelj ili na pizzu?

Buš još kave? Srrrk....? Finu je danas Anđa skuhala, ne? I, kam ste otišli?

Ma joj, srrrk... u nekakav restoran za koji uopće nisao znao, nešto kinesko, ima neko čudno ime...

I, jel bilo dobro?

Ne čekaj, mislim da je bio japanski... sve je to meni isto, srrrrk... i tako mi uđemo unutra, a ono nema stolaca! Svi sjede na podu! Bemti, to još nisam vidio...

I kaj ste na podu sjedili?

Pa da, imaju te jastuke i tako... naručimo mi nešto... srrrrk... dolazi hrana, i uz nju nekakvi štapići, jebo te vrag, kako se s njima jede?

I kak ste jeli?

Pa rukama! Kako inače! A onda je došao kelner i pitao me hoću li vilicu i nož! Jasno da hoću!

Kak to more bit, restoran gdje se sjedi na podu i jede rukama ili drvenim štapićima! To nije higijenski!

A i hrana je bila nekako sirova, sve neko lišće, alge, riža... srrrrk...

Nemre to tak! Trebamo nekaj poduzet, daj da nazovem Marka... srrrrk! Baš je bila dobra kava, ne? Alo! Marko! Čuj! Evo ja i pročelnik... da... buš to posle... daj molim te odmah dojdi sim, trebamo te!

I dođe Marko. — Čuj, Marko, buš nam opet pokazal ono kak se piše na kompjuter, Vord ili kak se već zove.

Evo, ovako, gospodine doministre, tu se klikne i imate Word — odgovori Marko.

Super! Sad bumo pisali pravilnik, ovak... — krene doministar — Zapravo, znaš da dok ja nakucam jednu riječ, tražim B, pa L... tebi to ide brže: daj napiši, "blagovaonica mora imati stolove i stolice"!

I Marko krene pisati. Tako se u Pravilniku nađu npr. odredbe:

Članak 55.

(1) Blagovaonica mora biti dovoljno prostrana i imati potreban broj stolova i stolaca.

Članak 56.

(1) Stol na kojem se uslužuju gosti mora imati površinu koja se lako čisti i dezinficira, a ako se uslužuju jela stol mora biti prekriven neoštećenim, čistim stolnjakom ili podloškom za posluživanje ispred svakog konzumnog mjesta.
(2) Kada se uslužuju jela na stolu mora biti papirnati ili platneni ubrus. Papirnati ubrus mora biti od upijajućeg materijala.
(3) Pribor za jelo (žlice, noževi, vilice i dr.) moraju biti od nehrdajućeg materijala.

Anđa! Anđa! Buš još jednu kavu za mene i pročelnika, može? Bumo još ubacili par odredbi, kaj ja znam... daj, za bife... — i tako se u Pravilniku nađe i:

Buffet

Članak 24.

Buffet mora imati prostoriju za usluživanje gostiju s točionikom, prostor za pripremanje jela ako se jela pripremaju i priručni prostor za čuvanje hrane i pića.

Fala, Anđa. Čekaj, a krčma? Kaj sad, koja je razlika bifea i krčme...

Krčma

Članak 25.

Krčma mora imati prostoriju za usluživanje gostiju s točionikom, prostor za pripremanje jela ako se jela pripremaju i priručni prostor za čuvanje hrane i pića.

Kak ti to brzo nakucaš, Marko, svaka čast!

To vam se zove copy/paste, doministre, samo ubacim isti tekst...

Anđa! Anđa! Buš donesla onog viskija tu, ajde!

Svašta još piše u Pravilniku. Recimo, zdravljak mora imati "rashladnu vitrinu za slastice ako ih uslužuje" (čl. 11) ali restoran i gostionica ne moraju, valjda se tamo slastice ne kvare.

U istom Pravilniku se nalazi i čuvena odredba (čl. 2):

(5) Jednostavna jela u smislu ovoga Pravilnika su: naresci, sir, jaja, pržene i slane ribe, pržene lignje, topli i hladni sendviči, hrenovke, kobasice, razne vrste burgera, hot dog, kotleti, ćevapčići, ražnjići, kotlovina, pommes frites, palačinke i slična jela koja ne zahtijevaju složeniju pripremu.

E po tome pizza nije jednostavno jelo, osim ako ne spada pod "slična jela" ovog članka. A ta jednostavna jela se -- izgleda -- jedina mogu usluživati u "objektu jednostavnih usluga u kiosku", "objektu jednostavnih usluga u nepokretnom vozilu", odnosno "objektu brze prehrane":

9. Objekt brze prehrane (fast food) – ugostiteljski objekt u kojem se pripremaju jednostavna jela koja se pripremaju i uslužuju na jednostavan i brz način, a koriste se za brzu konzumaciju (npr. razne vrste burgera, slane i pržene ribe, pržene lignje, topli i hladni sendviči, salate, prženi krumpir, hot dog i sl.), a mogu se pripremati i usluživati pića i napici te sladoled. (čl. 4)

1. Objekt jednostavnih usluga u kiosku – ugostiteljski objekt u kojem se mogu pripremati i usluživati jednostavna jela, pića i napici, te usluživati jednostavna jela u konfekcioniranom obliku, pića u originalnom pakovanju, te slastice i sladoled. (čl. 7)

3. Objekt jednostavnih usluga u nepokretnom vozilu (ili priključnom vozilu) – ugostiteljski objekt u kojem se mogu pripremati i usluživati jednostavna jela, pića i napici, usluživati jednostavna jela u konfekcioniranom obliku, pića u originalnom pakovanju, te slastice i sladoled. (čl. 7)

Primjećujete li nevjerojatno administrativno cjepidlačenje? Koja je to razlika između jednostavnih usluga u kiosku i "nepokretnom vozilu"? Ili je to iskopiran isti tekst? Pa zašto onda razlika? Postoji dalje:

Članak 29.

(1) Objekt jednostavnih usluga u kiosku mora imati točionik, prostor za pripremanje jela u točioniku, priručni prostor za čuvanje hrane i pića, dovoljan broj koševa za otpatke s poklopcem za nožno otvaranje, a može imati i prostoriju za usluživanje s točionikom sa ili bez visokih stolova bez stolaca.

Članak 31.

(2) Objekt jednostavnih usluga u nepokretnom vozilu mora imati točionik, prostor za pripremanje jela u točioniku, priručni prostor za čuvanje hrane i pića, spremnik s dovoljno zdravstveno ispravne vode za piće, te dovoljan broj koševa za otpatke s poklop­cem za nožno otvaranje, a može imati i prostoriju za usluživanje s točionikom sa ili bez visokih stolova bez stolaca.

Dakle, razlika je jedino u "spremniku s dovoljno zdravstvene vode za piće". No zašto to ne mora imati kiosk (dakako, ako nema vodovod)? Zar to ne piše u članku 40 istog Pravilnika za sve ugostiteljske objekte?

Članak 40.

(1) Ugostiteljski objekt mora stalno raspolagati dovoljnim količinama zdravstveno ispravne vode za piće koja se osigurava priključkom objekta na javni vodovodni sustav, a gdje te mogućnosti nema na a gdje te mogućnosti nema na drugi način sukladno posebnim propisima.
(4) Iznimno od stavka 1. ovoga članka ugostiteljski objekt na plovnom ili plutajućem objektu, objekt jednostavnih usluga u nepokretnom, priključnom vozilu, pod šatorom, na klupi, na kolicima i sličnim napravama mora imati spremnik za vodu s dovoljnom količinom zdravstveno ispravne vode za piće.

Pa tko to piše ove pravilnike? Tko odgovara za smisao ovih pravilnika? Čemu služe ovakvi pravilnici?

Sve se na kraju slomilo na na jednoj poduzetnici koja je htjela prodavati "pizza cut" kao brzu hranu:

Petra Pleša uložila je 400 tisuća kuna kako bi na riječkim Marinićima pokrenula vlastiti biznis, zaposlila je dvoje radnika, a potom je naišla na zakonske propise koje svatko tumači kako mu je drago.

"Uložili smo dosta novca, prostor u najmu, koji je bio staro skladište, kompletno smo uredili. Sve smo napravili po propisima, ishodili sva rješenja, među kojima u Uredu državne uprave i Rješenje za obavljanje djelatnosti kao objekt brze prehrane i kada nam je rečeno da smo sve zadovoljili i da možemo početi s radom, objekt smo nakon Nove godine otvorili. No, uskoro je uslijedio obilazak inspekcije te je gospodarski inspektor zahtijevao da iz prostora maknemo peć za pizzu. A upravo od pizza ovakav objekt ima najviše posla. Naime, mnogi fast foodovi u ponudi imaju pizze i "pizza cut", i nitko nas, pa ni kod izdavanja potrebnih dokumenata, nije upozorio da ne smijemo imati pizzu", ispričala je Pleša kojoj ni Ured državne uprave nije uspio pomoći jer su zapeli na definiciji Pravilnika o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina Restorani, Barovi, Catering objekti i Objekti jednostavnih usluga.

"Smatramo da se u ugostiteljskom objektu vrste objekt brze prehrane (fast food) ne mogu pripremati niti usluživati pizze, bez obzira kada je izdano rješenje o ispunjavanju minimalnih uvjeta za takav ugostiteljski objekt, jer je po našem mišljenju pizza jelo koje zahtijeva složeniju pripremu te se stoga ne može smatrati jednostavnim jelom", stoji u dopisu koji je Novom listu poslao ravnatelj Uprave za turizam Ministarstva Robert Pende.

izvor: http://danas.net.hr/novac/ministar-bajs-zabranio-pizza-cut

Tako je, pripremiti pizzu je "složeno", a pripremiti kotlovinu -- koja je izričito navedena u Pravilniku kao "jednostavno jelo" -- je "jednostavno". Zato ja svaki dan za večeru na brzinu složim kotlovinu, čas posla...

I onda se pitamo, koji su to propisi koji koče poduzetništvo? Nisu to neki apstraktni propisi, tko zna kakvi: evo jednog doslovno idiotskog pravilnika.

Prvo, gdje piše da se mogu pripremati isključivo jednostavna jela u kiosku? Ne piše "samo" ili "isključivo". Pa je tako ostavljeno na "tumačenje". Dakako, ne treba sumnjati da će po hrvatskom običaju sva tumačenja biti restriktivna, "ne može ako ne piše" -- moto je naše uprave.

Drugo, zašto ovakve stvari nisu propisane zakonom, ako ih već treba propisivati? Kakav je to uopće običaj da se pravilnicima -- dakle, nečim što ne prolazi raspravu u Saboru -- određuje tko smije prodavati što?

Treće, što je s ljudima koji bi htjeli početi nešto inventivno, neko novo jelo (recimo, fast food s tortiljama)? Budući da toga nema u pravilniku -- ništa od toga. Inventivnost i kreativnost se koče u samom startu. Nije ni čudo da su hrvatski lanci brze hrane ograničeni na ćevape, pommes frittes i pizze.

No, izgleda da se Pravilnik mijenja -- po novom, i pizza će biti "jednostavno jelo". Zanimljivo, ima ljudi koji se protive, i htjeli bi da ostane zabrana pizze:

Ante Mihić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, smatra kako je to bilo u redu. Tvrdi kako bi se moglo raspravljati o tome jesu li neka jela jednostavna ili složena. 'Mislim da je pizza složeno jelo, jer se danas radi s cijelim nizom dodataka i treba uložiti neko vrijeme da se pripremi', smatra Mihić.

izvor: http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/198936/Smije-li-pizza-u-fast-food...

Budući da se ugostiteljstvom bave pojedinci, obrtnici, firme, mišljenje predsjednika jednog "ceha" je identično mišljenju zagrebačkog Radio-taksija da ne treba dopustiti Cammeu i sličnima da se bave taksi-prijevozom. Jedini razlog koji mogu zamisliti je da se netko -- tko ima pizzeriu -- boji da će mu promet pasti zbog pizze s kioska.

Usput, primjetimo da mnoge pekare prodaju pizzu, i nikad nisu imali probleme!

Istakao bih još par odredbi koje graniče s apsurdom. Što je to konoba? Po Pravilniku:

Konoba

Članak 26.

(1) Konoba mora imati prostoriju za usluživanje gostiju s točionikom, prostor za pripremanje jela, priručni prostor za čuvanje hrane i pića, te namještaj uobičajen za primorski kraj.
(2) U konobi se jela mogu pripremati i na ognjištu.

Kakav je to namještaj "uobičajen za primorski kraj"? Nikad nisam bio u primorskoj kući gdje je u dnevnoj sobi staro sidro, na zidovima mreže a po vitrinama amfore.

No konoba je blizu kleti, jedino treba malo drugačiji "namještaj":

Klet

Članak 27.

(1) Klet mora imati prostoriju za usluživanje gostiju s točionikom, prostor za pripremanje jela ukoliko se jela pripremaju u ugostiteljskom objektu, te priručni prostor za čuvanje hrane i pića te izvorni namještaj iz kraja u kojem se ugostiteljski objekt nalazi.
(2) U kleti se jela mogu pripremati i na ognjištu.

Dakle, ako otvaram svehrvatski lanac "zagorska klet", gdje želim svima u unutrašnjosti i na Jadranu omogućiti zdravi gemišt, špek i tako, u Splitu ću imati jedan "namještaj", u Zaboku drugi, a ako se srećom proširim i na inozemstvo, u Münchenu ću morati imati nešto treće.

Jesu li ljudi u ministarstvima ikad čuli za slobodu poduzetništva? Čemu uopće služi ovakva odredba:

Članak 61.

(1) Osoblje zaposleno u ugostiteljskom objektu mora se prema gostu odnositi profesionalno.

Tko će to provjeravati? Tko bi zaposlio nekog tko se ne odnosi profesionalno? Ne bi li vlasnik trebao brinuti o tome? Samo još fali odredba da "jela moraju biti ukusna"... Čemu pisati da stolaca može biti, ali i ne mora:

Članak 17.

(1) Objekt brze prehrane mora imati prostoriju za usluživanje, s niskim stolovima i namještajem za sjedenje (stolcima ili klupama) ili zasebnim pultovima ili s visokim stolovima sa ili bez visokih barskih stolaca, prostor za pripremanje jela, točionik, te priručni prostor za čuvanje hrane i pića.

Zar bi ikom palo na pamet imati niske stolove bez stolaca? Možda bi, ali tko bi jeo u njemu? Što ako fast-food prodaje samo flaširana pića, što će mu onda točionik? Nije li dovoljno napisati da mogu biti visoki stolci?

Odakle ta nevjerojatna potreba da se sve propiše, da sve mora negdje pisati, da se ništa ne ostavlja tradiciji, običajima, zamislima poduzetnika? Zar nitko ne shvaća da je svaki redak zakona teret i obaveza -- i za onog tko ga mora provoditi i za onog tko ga mora kontrolirati?

Da provođenje svakog zakona i pravilnika troši novac?

Da guše inventivnost, poduzetnost, kreativnost ljudi?

Da ovi pravilnici ograničavaju poduzetništvo, a nije ih donio Sabor? Da odredba o tome da se ne smije posluživati pizza ne može imati veze sa zaštitom zdravlja ili bilo čega, nego je posve proizvoljna?

Da uz to postojeće odredbe – i gdje ne piše da se "mora" odnosno "ne smije" — samovoljno tumače isključivo restriktivno?

Adio pameti, hello copy/paste, zbogom pizza-cut.

Komentari

s obzirom da su kod nas

s obzirom da su kod nas inspekcije drugi naziv za reket, takvi su i pravilnici.

jedini nacin za izac na kraj s kretenima koje ne mozes ignorirati je biti veci kreten. sad se nesto zezam s tekstilom, i za sve sto mi nije jasno (ili se moze "tumaciti") zivkam i maltretiram nadlezna tijela. ak nisu nadlezni nek smisle tko je, i nek mi izda misljenje. kretenski posao, al boze moj, imam posla s kretenima.

Tko je glasao

Urota?

Daniele,

hvala za ovaj iscrpni prikaz kako nastaju zakoni.

Mislim da je na djelu organizirani pothvat, urota protiv mogućih i budućih poduzetnika.

Kako sam se i sama namjeravala samozaposliti postajući poduzetnicom,
moram priznati da sam se zbilja prestrašila od ovakvih zakona i zakonodavaca.

Stoga ću još dobro promislliti jedno godinu dvije,
prije nego se upustim u avanturu otvaranja vlastitog obrta.

Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

Pitam se...

zašto mi takve pravilnike jednostavno ne bismo prepisali od neke normalne zemlje gdje cvate malo poduzetništvo? Npr...šta ja znam...od Austrije...

Pazi, ne moramo se mi zbog toga odreći naše administracije, pročelnika, načelnika, tajnica i "malog od vrda". Treba čuvati "stvorena" radna mjesta, možda još zaposliti koju samohranu prevoditeljicu. Manja bi šteta bila...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci